עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש מאי 2020 - מקבץ 1

עודכן בתאריך 06/05/2020

גם השבוע מחקר חדשני בפתח סקירת המחקרים שלנו: קודונופסיס לטיפול ביתר לחץ דם

 

בנוסף:

ריקוד לשיפור תסמיני אוטיזם,

חומצות אמינו לטיפול בסרקופניה,

תוספי פיטוסטרוֹלים לטיפול ביתר לחץ דם,

האם לאומגה 3 השפעה על התפקוד הקוגניטיבי? 

האם לתוסף ויטמין D השפעה על גורם הגדילה IGF-1? 

האם תמצית חילבה נמצאה יעילה לטיפול בהגדלה שפירה של הערמונית

 

כמו כן,

הקשר בין תזונה לבין איכות הזרע ובין פעילות גופנית וסרטן,

ההשפעה המטבולית של דיאטות שונות,

ההשפעה של משקה קטונים על התגובה המטבולית בקרב משתתפים עם שמנות,

חוסר עקביות בהמלצות לשימוש במוצרים טבעיים לטיפול בתסמינים וזומוטוריים,

והשימוש במערך מחקר של משתתף בודד ברפואה משלימה.

 

בכותרות השבוע: 

יש לנקוט בזהירות בשימוש באומגה 3 בקרב מטופלים העוברים ניתוח כריתת מעי,

שימוש ממושך במעכבי משאבות פרוטונים קשור בסיכון מוגבר לדלקת מעי ויראלית,

כיצד צריכה גבוהה של משקאות ממותקים מגבירה את הסיכון הקרדיווסקולרי? 

הקשר בין התזונה בהריון להתפתחות אסתמה בילדות,

ההשפעה הגליקמית של מוצרי חלב שונים בקרב צעירים או מבוגרים,

ודלקת פי הטבעת בעקבות שימוש בחוקן קפה.

 

 

קוֹדונופסיס למטופלים עם יֶתר לחץ דם

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה היעילות של קודונופסיס (Codonopsis lanceolata) להפחתת לחץ הדם, בקרב מטופלים עם קדם יתר לחץ דם. במחקר נכללו 80 משתתפים בגילאי 19-60 עם לחץ דם סיסטולי של 120-139 מ"מ כספית ולחץ דם דיאסטולי של 80-89 מ"מ כספית. כל המשתתפים חולקו אקראית לקבוצת ההתערבות, שקיבלה כמוסות קודונופסיס במינון 1 גרם/יום למשך 6 שבועות, או לקבוצת הפלסבו. 

השְפעת הטיפול נבדקה בחלוקה למשתתפים עם לחץ דם סיסטולי של 120-129 מ"מ כספית או 130-139 מ"מ כספית.

להלן הממצאים העיקריים: 

  • בקבוצת הקודונופסיס חלה ירידה מובהקת בלחץ הדם הסיסטולי בהשוואה לנתוני הבסיס, בשתי קבוצות לחץ הדם הסיסטולי (115.36 לעומת 123.61 מ"מ כספית ו-127.00 לעומת 134.88 מ"מ כספית, בהתאמה). 
  • לחץ הדם הסיסטולי בקבוצת הקודונופסיס היה נמוך בהשוואה לקבוצת הפלסבו (121.63 לעומת 129.68 מ"מ כספית, p<0.001). 
  • ההשפעה של קודונופסיס על לחץ הדם הדיאסטולי הייתה מובהקת רק בקרב משתתפים עם לחץ דם סיסטולי של 130-139 מ"מ כספית (ירידה של 2.02 לעומת עלייה של 3.45 מ"מ כספית בקבוצת הפלסבו, p=0.027). 
  • בהשוואה לפלסבו, בקרב משתתפים שנטלו קודונופסיס נמצאה עלייה ברמת הניטריטים בדם וירידה בפעילות הדלקתית (CRP) והחמצונית (MDA). 

החוקרים מסכמים כי קודונופסיס נמצא יעיל למניעת פגיעה באנדותל, דלקת וחמצון שומנים בקרב משתתפים עם יתר לחץ דם, כאשר ההשפעה הייתה תלויה בלחץ הדם הסיסטולי הבסיסי. 

Shin YK, Hsieh YS, Han AY, Lee KW, Seol GH. Beneficial effects of Codonopsis lanceolata extract on systolic blood pressure levels in prehypertensive adults: A double-blind, randomized controlled trial [published online ahead of print, 2019 Dec 13]. Phytother Res. 2019;10.1002/ptr.6520. 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31833621/

 

 

ריקוד לשיפור תסמיני אוֹטיזם

בסקירה שיטתית הוערכה ההשפעה המיטיבה של טיפול בריקוד על תסמינים שליליים של אוטיזם, המוגדרים כהעדר של התנהגויות נורמטיביות. טיפול בריקוד הינה גישה פסיכותרפיסטית, המיועדת לקידום היבטים רגשיים, קוגניטיביים, חברתיים וגופניים באוטיזם. 

בסקירה נכללו חמישה מחקרים (מהם שלושה אקראיים מבוקרים), בהם 266 משתתפים בגילאי 5 עד 55, כאשר ברוב המחקרים נכללו משתתפים עם מנת משכל תקינה. בכל המחקרים נמצאה השפעה מיטיבה לטיפול בריקוד על תסמינים שליליים, כולל אמפתיה, ביטוי רגשי, מודעות גופנית, התנהגות ורווחה פסיכולוגית. שיפור בתסמינים אלה משפיע על יחסי הגומלין החברתיים וכתוצאה מכך על תהליך התקשורת. 

החוקרים מסכמים כי טיפול בריקוד - הכולל טכניקות המאפשרות שיקוף, סנכרון, קצב והדדיות - עשוי לתרום לשיפור המודעות הגופנית והמעורבות החברתית, בקרב מבוגרים עם אוטיזם בתפקוד בינוני-גבוה.

DeJesus BM, Oliveira RC, de Carvalho FO, de Jesus Mari J, Arida RM, Teixeira-Machado L. Dance promotes positive benefits for negative symptoms in autism spectrum disorder (ASD): A systematic review. Complement Ther Med. 2020;49:102299. 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32147081/

 

 

חוּמצות אמינו לטיפול בסרקופניה

בסקירה מציגים החוקרים את העדויות ממחקרים קליניים לגבי השימוש בתוספי תזונה לטיפול בסרקופניה (דלדול השריר) בקרב קשישים, ובקשר בין סרקופניה לסוכרת סוג 2. החוקרים מסבירים כי סרקופניה מתפתחת בהדרגה במהלך ההזדקנות וגורמת לאובדן שריר, לפגיעה ביחס בין מסת השריר לשומן ולמגוון תסמינים שליליים נוספים, הפוגעים בתחושת הרווחה, איכות החיים ותוחלת החיים. ישנן עדויות לכך שסרקופניה עלולה להוות הן גורם והן תוצאה של סוכרת סוג 2 בקרב קשישים. באופן ספציפי, ירידה במסת השריר מובילה לירידה בפינוי הגלוקוז וכתוצאה מכך לעלייה בתנגודת לאינסולין ולהתפתחות סוכרת סוג 2. לפיכך, ישנה חשיבות לתמיכה תזונתית המיועדת למניעה או האטה של סרקופניה, כאשר הדגש הוא על הכמות והאיכות של צריכת החלבון. כיום נערכים ניסיונות לפיתוח מזון רפואי, הכולל חומצות אמינו בשילובים שונים לשיפור חוזק ותפקוד השריר ולעידוד סינתזת חלבונים, במטרה להפחית אשפוז ולהאיץ את תהליך ההחלמה בקרב מטופלים עם סרקופניה. 

במסגרת הסקירה מפורטים הממצאים בהתייחס להשפעה הקלינית של התוספים הבאים: HMB (הידרוקסי-מתיל בוטיראט), ל-לאוצין, ל-גלוטמין, ול-ארגינין לטיפול בסרקופניה בקרב קשישים. מהסקירה עולה כי HMB ולאוצין תורמים להגברת סינתזת חלבונים בשריר, כאשר ל-HMB השפעה מיטיבה גם בשילוב עם ארגינין וגלוטמין. לא נמצא כי חומצת אמינו יחידה הייתה יעילה למניעת דלדול שריר, סרקופניה וסיכון לסוכרת סוג 2, אולם שילובים שונים עשויים לעודד עלייה במסת ובחוזק השריר. יש להמשיך ולבחון מהו המינון ומשך ההתערבות המיטבי של שילובים שונים.

המחקר מומן על ידי מענק מטעם משרד החקלאות האמריקאי.

Maykish A, Sikalidis AK. Utilization of Hydroxyl-Methyl Butyrate, Leucine, Glutamine and Arginine Supplementation in Nutritional Management of Sarcopenia-Implications and Clinical Considerations for Type 2 Diabetes Mellitus Risk Modulation. J Pers Med. 2020;10(1):19. Published 2020 Mar 24. 

 

 

תוספי פִיטוסטרוֹלים לטיפול ביֶתר לחץ דם

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של תוספי פיטוסטרוֹלים על לחץ הדם. הרקע לסקירה זו הוא מחקרים אודות ההשפעה הקרדיוואסקולרית של פיטוסטרוֹלים, אולם ישנם מחקרים סותרים אודות ההשפעה על תפקוד אנדותליאלי ולחץ דם. 

בסקירה נכללו 19 מחקרים, בהם 1,567 משתתפים בריאים או עם מגוון מצבים בריאותיים כגון יתר שומנים בדם, סוכרת, שמנות או תסמונת מטבולית. במחקרים השונים ניתנו תוספי פיטוסטרוֹלים במינון 100 עד 4,000 מ"ג, כאשר משך ההתערבות נע בין 3 ל-52 שבועות. הפיטוסטרוֹלים השכיחים ביותר בהם נעשה שימוש במחקרים שנכללו בסקירה הינם בטא-סיטוסטרול וקמפסטרול.

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי נטילת תוספי פיטוסטרוֹלים הייתה מלווה בירידה מובהקת בלחץ הדם הסיסטולי והדיאסטולי בהשוואה לקבוצת הביקורת (הפרש ממוצע של 1.55 ושל 0.84 מ"מ כספית, בהתאמה). 

בניתוח לפי תתי-קבוצות נמצא כי:  קרא עוד.

Ghaedi E, Foshati S, Ziaei R, et al. Effects of phytosterols supplementation on blood pressure: A systematic review and meta-analysis [published online ahead of print, 2019 Dec 23]. Clin Nutr. 2019;S0261-5614(19)33206-6. 

 

 

הפוטנציאל של אוֹמגה 3 לשמירה על התפקוד הקוֹגניטיבי

להלן שתי מטה-אנליזות, העוסקות בפוטנציאל של תוספי אומגה 3 לשמירה על התפקוד הקוגניטיבי. 

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של תוספי אומגה 3 על התפקוד הקוגניטיבי, בקרב מבוגרים ללא דמנציה - כולל משתתפים עם הפרעה קוגניטיבית קלה (MCI). בסקירה נכללו 25 מחקרים, המינון החציוני שניתן היה 800 מ"ג DHA ו-480 מ"ג EPA ומשך ההתערבות החציוני היה 24 שבועות. במחקרים אלה נעשה שימוש במגוון מדדים להערכת ההשפעה על התפקוד הקוגניטיבי. מבין 25 המחקרים, ב-13 מחקרים לא נמצאה השפעה מובהקת לאומגה 3 בהשוואה לפלסבו, בשני מחקרים דווח על שיפור בתפקוד קוגניטיבי, בשבעה מחקרים דווח על שיפור במדדי הזיכרון ובשלושה מחקרים נוספים דווח על שיפור במדדים ספציפיים אחרים. במחקר אחד דווח על השפעה מגינה לאומגה 3 בקרב משתתפים עם MCI. 

בניתוח כולל של הנתונים החוקרים מסכמים כי  קרא עוד.

במטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכו העדויות המחקריות העדכניות לגבי ההשפעה של אומגה 3, בקרב מטופלים עם הפרעה קוגניטיבית קלה (MCI). בניתוח נכללו שבעה מחקרים בהם 434 משתתפים. במחקרים אלה נבדקה ההשפעה של תוספי אומגה 3 במינונים של 180-1,300 מ"ג DHA ו-40-720 מ"ג EPA בהשוואה לפלסבו, כאשר משך ההתערבות נע בין שלושה ל-24 חודשים. 

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד.

Alex A, Abbott KA, McEvoy M, Schofield PW, Garg ML. Long-chain omega-3 polyunsaturated fatty acids and cognitive decline in non-demented adults: a systematic review and meta-analysis [published online ahead of print, 2019 Dec 16]. Nutr Rev. 2019;nuz073. 

Zhang X, Han H, Ge X, Liu L, Wang T, Yu H. Effect of n-3 long-chain polyunsaturated fatty acids on mild cognitive impairment: a meta-analysis of randomized clinical trials [published online ahead of print, 2019 Dec 5]. Eur J Clin Nutr. 2019;10.1038/s41430-019-0544-4. 

 

 

נטילת תוספי וִיטמין D לא נמצאה בעלת השפעה על גורם הגדילה IGF-1

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של נטילת תוספי ויטמין D על הרמה בדם של גורם הגדילה IGF-1 (insulin-like growth factor-1). החוקרים מציינים כי במחקרים קודמים נמצא קשר בין רמת ויטמין D לבין IGF-1 באוכלוסייה בריאה. למרות שאין מחקר שבחן מהו המנגנון המעורב בכך, מוצעים מספר מנגנונים אפשריים כגון הגברת ייצור IGF-1 בכבד על ידי ויטמין D או באופן עקיף על ידי הגברת ספיגת הסידן במעי. ישנה טענה כי רמה גבוהה של IGF-1 קשורה בהתפתחות גידולים סרטניים, ולכן לנטילת מינונים גבוהים של ויטמין D עלולה להיות השפעה מזיקה. 

בסקירה נכללו שישה מחקרים, בהם 773 משתתפים. במחקרים אלה ניתן ויטמין D בטווח מינונים של 5,000 עד 85,3000 יחידות/שבוע למשך 8 עד 52 שבועות. רק בשניים מהמחקרים נכללו משתתפים עם חסר ויטמין D (עד 30 ננוגרם/מ"ל). 

בניתוח כולל של הנתונים, נמצא כי קרא עוד

Fatemeh Meshkini, Shima Abdollahi, Cain C.T. Clark, Sepideh Soltani. The effect of vitamin D supplementation on insulin-like growth factor-1: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Complementary Therapies in Medicine, Volume 50, 2020

 

 

תמצית חִילבה לא נמצאה יעילה לטיפול בהגדלה שפִירה של הערמונית

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו, שנערך באוסטרליה, נבדקה ההשפעה של חילבה (Trigonella foenum-graecum), בקרב גברים עם הגדלה שפירה של הערמונית. במחקר נכללו 100 גברים בריאים בגילאי 45-80, הסובלים מתסמינים הקשורים בהגדלה שפירה של הערמונית (ציון גבוה מ-8 במדד International Prostate Symptom Score). המשתתפים חולקו אקראית לקבלת 600 מ"ג/יום תוסף חילבה (Testofen) או פלסבו - למשך 12 שבועות. התוסף Testofen הינו תמצית המתוקננת לסאפונינים סטרואידליים מסיסים (fenosides) והוא נמצא במחקרים קודמים יעיל להעלאת רמת הטסטוסטרון בדם ורמת הטסטוסטרון החופשי הזמין ביולוגית. 

בסיום תקופת ההתערבות נמצא כי קרא עוד.. 

Rao A, Grant R. The effect of Trigonella foenum-graecum extract on prostate-specific antigen, and prostate function in otherwise healthy men with benign prostate hyperplasia [published online ahead of print, 2019 Dec 11]. Phytother Res. 2019;10.1002/ptr.6554. 

 

 

הקשר בין תזונה לבין איכות הזרע

במחקר קליני הוערכה ההשפעה של התזונה על מדדים של איכות הזרע. במחקר נכללו 15 מתנדבים בריאים בגילאי 20-30 עם BMI קטן מ-30, שאינם מעשנים ושצורכים תזונה אומניבורית (״אוכלי כל״). המחקר נמשך שבועיים ובמהלכו המשתתפים התבקשו להימנע מצריכת אלכוהול ולשמור על רמת הפעילות הגופנית השגרתית שלהם. בשבוע הראשון המשתתפים צרכו תזונה נורדית בריאה בהתאם להוצאה הקלורית האישית (TEE). בשבוע השני למחקר המשתתפים קיבלו את אותה הדיאטה בתוספת ממתקים ושתייה ממותקת בכמות שוות ערך לכ-50% מההוצאה הקלורית האישית. 

נמצא כי  קרא עוד.

הערת מערכת: מסקנת החוקרים היא שלתזונה יש השפעה די מהירה על מדדי הזרע, אך הם לא מתייחסים לכך שהשיפור נשמר גם כשהוסיפו סוכר. 

Nätt D, Kugelberg U, Casas E, et al. Human sperm displays rapid responses to diet. PLoS Biol. 2019;17(12):e3000559. Published 2019 Dec 26. 

 

 

פעילות גוּפנית קבועה קשורה בסיכון מופחת לסרְטן

בניתוח כולל של מחקרי עוקבה פרוספקטיביים נבדק הקשר בין הכמות והעצימות של פעילות גופנית לבין הסיכון לסרטן. החוקרים מציינים כי ההמלצה לפעילות גופנית הינה 7.5-15 MET (שווה ערך מטבולי - אינדקס של תצרוכת אנרגטית/קלורית) שעות בשבוע. בניתוח, בו נכללו הנתונים מתשעה מחקרים, נבדק הקשר בין הפעילות הגופנית לבין הסיכון ל-15 סוגי סרטן, תוך השוואה בין משתתפים שכלל לא ביצעו פעילות גופנית לבין 7.5, 15, 22.5 או 30 MET שעות בשבוע. בניתוח נכללו הנתונים של 755,459 משתתפים, אחריהם נערך מעקב של כ-10 שנים ובמהלכן דווח על 50,620 מקרים של סרטן

להלן סיכום הממצאים:  קרא עוד.

Matthews CE, Moore SC, Arem H, et al. Amount and Intensity of Leisure-Time Physical Activity and Lower Cancer Risk [published online ahead of print, 2019 Dec 26]. J Clin Oncol. 2019;JCO1902407. 

 

 

ההשפעה המטבולית של דיאטות שונות

במחקר תצפיתי, המבוסס על נתונים ממחקר אקראי מבוקר, הוערכה ההשפעה של דיאטות שונות על המשקל ועל מדדים מטבוליים. במחקר, שנערך במשך 12 חודשים, המשתתפים יכלו לבחור בין דיאטה ים-תיכונית, צום לסירוגין, או דיאטה פליאוליתית וכן בין תכנית פעילות גופנית סטנדרטית או תכנית אימון אינטרוולים בעצימות גבוהה (HIIT). במחקר נכללו 250 מבוגרים בריאים עם עודף משקל, אשר קיבלו ייעוץ תזונתי חד פעמי מותאם אישית, בהתאם לדיאטה שבחרו. במהלך תקופת המחקר נבדקה הצריכה התזונתית, המשקל, הרכב הגוף, לחץ הדם, הפעילות הגופנית, ובדיקות דם. 

נמצא כי  קרא עוד.

Jospe MR, Roy M, Brown RC, et al. Intermittent fasting, Paleolithic, or Mediterranean diets in the real world: exploratory secondary analyses of a weight-loss trial that included choice of diet and exercise. Am J Clin Nutr. 2020;111(3):503–514. 

 

 

ההשפעה של משקה קטונים על התגובה המטבולית בקרב משתתפים עם שמנוּת

במחקר אקראי מוצלב נבדקה ההשפעה של משקה קטונים על התגובה לבדיקת העמסת גלוקוז. 

החוקרים מסבירים כי צריכה של תוסף קטונים עשויה לסייע להגיע למצב של קטוזיס ובכך לשפר את התגובה המטבולית. במחקר נכללו 15 מבוגרים עם שמנות (גיל ממוצע 47, BMI ממוצע 34). בשני ימים שונים, המשתתפים צרכו משקה קטונים או פלסבו לאחר צום הלילה. חצי שעה לאחר מכן כל המשתתפים ביצעו בדיקת העמסת גלוקוז (75 גרם). 

המשקה מכיל את הקטונים R)-3-hydroxybutyl, (R)-3-hydroxybutyrate); כאשר קטונים אלה נצרכים, הם מתפרקים על ידי האנזימים carboxylesterase ו-esterase, המצויים לאורך מערכת העיכול, הדם, הכבד ורקמות אחרות והופכים למטבוליטים D-βHB ו-R)-1,3-butanediol). אלה האחרונים נכנסים לזרם הדם ו-R)-1,3-butanediol) עובר חילוף חומרים נוסף בכבד על ידי אלכוהול ו- aldehyde dehydrogenaseליצירת D-βHB.

להלן הממצאים העיקריים:  קרא עוד.

Myette-Côté É, Caldwell HG, Ainslie PN, Clarke K, Little JP. A ketone monoester drink reduces the glycemic response to an oral glucose challenge in individuals with obesity: a randomized trial. Am J Clin Nutr. 2019;110(6):1491–1501. 

 

 

חוסר עקביות בהמלצות לשימוש במוצרים טבעיים לטיפול בתסמינים וזומוטוריים

בסקירה בוחנים החוקרים באופן ביקורתי את ההנחיות לטיפול קליני (Clinical Practice Guidelines) בתסמינים ואזומוטוריים בגיל המעבר במטרה: 1) לזהות הנחיות הכוללות המלצה לשימוש במוצרים טבעיים, 2) לבחון מהן העדויות המחקריות התומכות בשימוש באותם מוצרים טבעיים, 3) לבחון ולהשוות את האיכות המתודולוגית של ההנחיות השונות. 

במסגרת הסקירה נכללו חמש הנחיות, שפורסמו באנגלית החל משנת 2000 על ידי גופים בתחום בריאות האישה ואנדוקרינולוגיה בארה"ב וקנדה. כל ההנחיות כללו התייחסות לשימוש בקוהוש שחור Cimicifuga (Actaea) racemosa , איזופלבונים, מוצרי סויה/תוספי סויה, ופיטואסטרוגנים. בכולן הייתה המלצה כללית לשימוש במוצרים טבעיים, כאשר ארבע מההנחיות כללו המלצה לשימוש במוצרים מסוימים, אולם הייתה שונות בין ההמלצות שפורטו בהנחיות אלה. לרוב, לא הומלץ על שימוש במוצרים טבעיים באופן כללי, כאשר רק באחת מההנחיות נקבע כי ניתן להשתמש בזהירות ב-S-equol (מטבוליט של סויה). 

החוקרים מסכמים כי קרא עוד.

Jurgens T, Chan B, Caron C, Whelan AM. A comparative analysis of recommendations provided by clinical practice guideline for use of natural health products in the treatment of menopause-related vasomotor symptoms. Complement Ther Med. 2020;49:102285. 

 

 

 

השימוש במערך מחקר של משתתף בודד ברפואה משלימה 

במאמר דנים החוקרים במערך מחקר ניסויי, הכולל משתתף בודד, ככלי מחקרי להערכת היעילות של אסטרטגיה טיפולית למטופל יחיד. החוקרים מסבירים כי למרות העלייה בדרישת הצרכנים, ישנה הדרה של רפואה משלימה ממערכת הבריאות הכללית, כאשר לרוב ההצדקה לכך הינה היעדר ראיות מחקריות. לפי התפיסה המקובלת, עדויות באיכות גבוהה ליעילות הטיפול מוגדרות כממצאים מסקירות שיטתיות ומטה-אנליזות של מחקרים אקראיים מבוקרים. עם זאת, לאחרונה מרכז אוקספורד לטיפול מבוסס ראיות קבע כי גם מערך מחקר ניסויי הכולל משתתף בודד (N-of-1 trial design) מהווה עדות באיכות גבוהה ליעילות הטיפול עבור מטופל יחיד. מערך מחקר זה קרא עוד.

Bradbury J, Avila C, Grace S. Practice-Based Research in Complementary Medicine: Could N-of-1 Trials Become the New Gold Standard?. Healthcare (Basel). 2020;8(1):15. Published 2020 Jan 8. 

 

 

וכעת, עוד כותרות...

 

 

יש לנקוט בזהירות בשימוש באוֹמגה 3 בקרב מטופלים העוברים ניתוח כריתת מעי

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו, בו נכללו 44 מטופלים העוברים ניתוח כריתה לטיפול בסרטן מעי לא גרורתי, לא נמצאה השפעה לאומגה 3 בשימוש תוך-ורידי על רמת הציטוקינים הדלקתיים, ובניגוד למצופה שיעור הזיהומים הדלקתיים היה גבוה יותר בהשוואה לפלסבו. 

Bakker N, van den Helder RS, Stoutjesdijk E, van Pelt J, Houdijk APJ. Effects of perioperative intravenous ω-3 fatty acids in colon cancer patients: a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Am J Clin Nutr. 2020;111(2):385–395. 

 

 

שימוש ממושך במעכבי משאבות פרוטונים קשור בסיכון מוגבר לדלקת מעי ויראלית

במחקר עוקבה, בו נכללו 233,596 משתתפים, המשתמשים בתרופות מסוג PPI (מעכבי משאבות פרוטונים) ואליהם הותאמו 626,887 משתתפים שאינם נוטלים תרופות מסוג PPI, נמצא כי שימוש ממושך בתרופות אלה בתקופת החורף היה קשור בסיכון מוגבר להתפתחות דלקת מעי אקוטית, ככל הנראה ממקור ויראלי. 

Vilcu AM, Sabatte L, Blanchon T, et al. Association Between Acute Gastroenteritis and Continuous Use of Proton Pump Inhibitors During Winter Periods of Highest Circulation of Enteric Viruses. JAMA Netw Open. 2019;2(11):e1916205. Published 2019 Nov 1. 

 

 

כיצד צריכה גבוהה של משקאות ממותקים מגבירה את הסיכון הקרדיוֹוסקולרי? 

במחקר חתך, המבוסס על נתוני מחקר צאצאי פרמינגהם, נמצאו עדויות המצביעות על כך שריכוז גבוה של סרמידים (מולקולות שומניות בעלות מגוון תפקידים תאיים) מסוימים בדם, שנמצאו בעבר בעלי השפעה מטבולית מזיקה, מהווים מנגנון אחד המסביר את הקשר בין צריכת משקאות ממותקים לבין סיכון מוגבר לתחלואה קרדיווסקולרית.

Walker ME, Xanthakis V, Moore LL, Vasan RS, Jacques PF. Cumulative sugar-sweetened beverage consumption is associated with higher concentrations of circulating ceramides in the Framingham Offspring Cohort. Am J Clin Nutr. 2020;111(2):420–428. 

 

 

הקשר בין התזונה בהריוֹן להתפתחות אסְתמה בילדות

במחקר עוקבה, בו נכללו הנתונים של 862 צמדי אם-ילד, נמצא כי תזונה פרו-דלקתית ובאיכות נמוכה במהלך ההריון הייתה קשורה בסיכון מוגבר להתפתחות אסתמה בקרב הילדים עד גיל 10.

Chen LW, Lyons B, Navarro P, et al. Maternal dietary inflammatory potential and quality are associated with offspring asthma risk over 10-year follow-up: the Lifeways Cross-Generation Cohort Study. Am J Clin Nutr. 2020;111(2):440–447. 

 

 

ההשפעה הגליקמית של מוצרי חלב שונים בקרב צעירים או מבוגרים

במחקר אקראי מוצלב, בו נכללו 30 צעירים בריאים ו-30 מבוגרים עם עודף משקל או שמנות, מדגימים החוקרים את ההשפעה השונה על התגובה הגליקמית ורמת השובע של מגוון מוצרי חלב שונים (חלב דל שומן, חלב מלא, יוגורט יווני, גבינת צ'דר), בהשוואה למים. כל מוצרי החלב, ובעיקר יוגורט יווני, הפחיתו את רמת התיאבון ב-8-17% בהשוואה למים, והתגובה הגליקמית הייתה מתונה יותר בקרב צעירים לעומת מבוגרים ולאחר צריכת גבינה בהשוואה לחלב ויוגורט. 

Vien S, Fabek H, Yamagishi Y, Lee YT, Luhovyy BL, Anderson GH. Role of single serving form of dairy on satiety and postprandial glycaemia in young and older healthy adults. Appl Physiol Nutr Metab. 2019;44(12):1289–1296. 

 

 

דלקת פי הטבעת בעקבות שימוש בחוקן קפה

בתיאור מקרה מדווח על אישה בת 60, שסבלה מפרוקטוקוליטיס (דלקת פי הטבעת) כתוצאה משימוש בחוקן קפה לטיפול בעצירות

Keum B, Jeen YT, Park SC, et al. Proctocolitis caused by coffee enemas. Am J Gastroenterol. 2010;105(1):229–230. 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם