עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש דצמבר 2019 - מקבץ 4

עודכן בתאריך 25/12/2019

בפתח סקירת המחקרים השבועית: מחקר קליני על ההשפעה של דיאטה קטוגנית דלה מאוד בקלוריות להקלה על מיגרנות, כולל הסברים מרתקים של מנגנוני הפעולה האפשריים. זאת ועוד: 

קצח למניעת דלקת עור על רקע טיפולי קרינה בקרב חולות סרטן השד,

השילוב של ג'ינג'ר בטיפול בדלקת חניכיים כרונית בקרב מטופלים עם סוכרת סוג 2,

דיאטה לטיפול בילדים חולי קרוהן,

תפקיד התזונה בקוליטיס,

עיסוי בטן לטיפול בעצירות בקרב קשישים,

ההשפעה של צריכת מוצרי חלב על משק הגלוקוז,

ההשפעה של קקאו על פעילות גופנית,

ההשפעה של סטרס פסיכולוגי וסביבתי על ריכוז המיקרונוטריאנטים בגוף,

הקשר בין תוספי ויטמין D לבין הסיכון לתמותה מסרטן,

בין שומן רב בלתי רווי לבין הסיכון לשבץ איסכמי,

בין אורח חיים וגורמים גנטיים לבין הסיכון לדמנציה

ובין תזונה עשירה בפלבונואידים לבין הסיכון לתמותה.

צמחי מרפא לריפוי פצעים,

ואסטרטגיות טיפול באלרגיה לפירות ים.

 

בכותרות השבוע: 

היעילות של טיפולי מגע לחולי סרטן,

ההשפעה המטבולית של תוספי זעפרן,

מיץ סלק לשיפור הבריאות הקרדיווסקולרית,

צריכה גבוהה של צ'ילי והסיכון להידרדרות קוגניטיבית,

ההשפעה פורמולות לתינוקות על מדדי הגדילה של התינוק,

והפעילות נוגדת הדלקת של מלטונין.

 

 

דיאטה קטוֹגנית דלה מאוד בקלוריות להקלה על מִיגרנות

במחקר אקראי מוצלב הוערכה ההשפעה של דיאטה דלה מאוד בקלוריות - קטוגנית או לא-קטוגנית - להקלה על מיגרנות, בקרב מטופלים עם עודף משקל או שמנות. במחקר נכללו 35 מטופלים, אשר צרכו שתי דיאטות דלות מאוד בקלוריות (כ-800 קלוריות ליום) - כל אחת למשך חודש:

  1. הדיאטה הקטוגנית כללה מינון יומי של לפחות 75 גרם חלבון, 30-50 גרם פחמימות ו-20 גרם שומן - בעיקר משמן זית. 
  2. הדיאטה הלא-קטוגנית כללה מינון יומי של כ-50 גרם חלבון, לפחות 70 גרם פחמימות ו-20 גרם שומן, בעיקר משמן זית.

מדד המטרה העיקרי היה השינוי במספר ימי המיגרנה בחודש, בהשוואה לחודש שלפני תחילת המחקר, בו נצרכה דיאטה סטנדרטית חופשית. המדדים המשניים כללו את שיעור המשתתפים עם תגובה של 50% לפחות, מספר התקפי המיגרנה בחודש, השימוש בתרופות, והשינוי ב-BMI. 

להלן סיכום הממצאים העיקריים:

  • במהלך הדיאטה הקטוגנית חלה ירידה ממוצעת של 3.73 ימי מיגרנה בהשוואה לדיאטה הלא-קטוגנית (p<0.0001). 
  • שיעור המשתתפים עם תגובה של 50% לפחות היה 74.28% במהלך הדיאטה הקטוגנית לעומת 8.57% במהלך הדיאטה הלא-קטוגנית
  • מספר התקפי המיגרנה ירד ב-3.02 במהלך הדיאטה הקטוגנית בהשוואה לדיאטה הלא-קטוגנית (p<0.0001).
  • בהתייחס לשימוש האקוטי בתרופות נוגדות מיגרנה: בתחילת המחקר הממוצע היה 5 מנות בחודש, ובסוף המחקר בדיאטה הקטוגנית השימוש היה נמוך ב- 1.5 מנות בהשוואה לדיאטה הלא-קטוגנית, אולם נתון זה לא היה מובהק סטטיסטית. 
  • לא נמצאו הבדלים מובהקים ב-BMI. 

החוקרים מסכמים כי לדיאטה קטוגנית דלה מאוד בקלוריות עשויה להיות השפעה מניעתית, בקרב מטופלים עם עודף משקל או שמנות הסובלים ממיגרנות.

 

להלן ההסברים למנגנוני הפעולה האפשריים: 

  • דיאטה קטוגנית הדגימה נירמול תהליכים הנצפים בין התקפים מיגרנוטיים ומשקפים רגישות יתר מוחית. 
  • בניסויים בבע״ח, קטונים סתרו ביעילות תופעות המעורבות בפתופיזיולוגיה של מיגרנות; הם הפחיתו התפשטות של דכאון קורטירלי (Cortical spreading depression, CDS), שככל הנראה גורם לאאורה המיגרנוטית, הפחיתו דלקת נוירולוגית והגנו מפני עקה חמצונית. 
  • גופים קטונים מסוגלים להשפיע על מטבוליזם אנרגטי במיטוכונדריות בתאי המוח, אשר ידוע שהוא פגוע במיגרנות. הם עושים זאת דרך ויסות ביטוי גנטי של המיטוכנודריה (mitochondrial 3-hydroxy-3-methylglutaryl-CoA synthase), ע״י הפחתה בייצור רדיקלים חופשיים והעלאת חימצון NADH. הקטון beta-hydroxybutyrate) BHB) למשל, מספק אלטרנטיבה לגלוקוז בתהליך הזירחון האוקסידטיבי; הוא מומר לאצטו-אצטאט (AcAc) וכתוצאה מכך במיטוכנדריה מומר ל- acetyl-CoA, אשר מוזן לתוך מעגל קרבס לייצור ATP. 
  • חוסר ההתאמה בין רמות נמוכות של ATP והשפעול הנוירולוגי המוגבר המתרחש בין ההתקפים, יכול להוביל לחוסר איזון מטבולי, אשר יכול לסייע לדכאון קורטיקלי מתפשט (CDS) ולשפעל את המערכת הטריגמינוואסולרית (המורכבת מנוירונים של העצב המשולש, המעצבבים את כלי הדם במוח), ובכך לגרות התקף מיגרנוטי. 
  • גופים קטונים, בעיקר beta-hydroxybutyrate) BHB) ואצטו-אצטאט (AcAc), חוצים את מחסום הדם-מוח (BBB) וחודרים לתוך תאים כוכביים (astrocytes - תאים דמויי כוכב, ברקמות העצביות התומכות במוח ובחוט השדרה) ונוירונים – דרך מובילים מונוקרבוקסיליים. 
  • בכדי לקבוע איזה מגופי הקטו קריטיים במהלך דיאטה קטוגנית ואיזה מבין ההשפעות הפיזיולוגיות שלהם קשורות בפעולה הטיפולית שלהם במיגרנות, נדרשים מחקרים קליניים המשלבים הערכות מטבוליות וביוכימיות. 

Di Lorenzo C, Pinto A, Ienca R, et al. A Randomized Double-Blind, Cross-Over Trial of very Low-Calorie Diet in Overweight Migraine Patients: A Possible Role for Ketones?. Nutrients. 2019;11(8):1742.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31357685/

 

 

קֶצח למניעת דלקת עור על רקע טיפולי קרינה בקרב חולות סרְטן השד

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו, שנערך באיראן, הוערכה היעילות של תמצית קצח (Nigella sativa) למניעת דלקת עור אקוטית על רקע טיפולי קרינה, בקרב חולות סרטן השד. במחקר נכללו 62 מטופלות, אשר חולקו אקראית לטיפול בג'ל, המכיל 5% תמצית קצח, או בפלסבו. המטופלות הונחו למרוח את הג'ל פעמיים ביום במהלך תקופת הטיפולים. 

נמצא כי קרא עוד.

Rafati M, Ghasemi A, Saeedi M, et al. Nigella sativa L. for prevention of acute radiation dermatitis in breast cancer: A randomized, double-blind, placebo-controlled, clinical trial. Complement Ther Med. 2019;47:102205. 

 

 

השילוב של גִ'ינג'ר בטיפול בדלקת חנִיכיים כרונית בקרב מטופלים עם סוּכרת סוג 2

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו, שנערך באיראן, הוערכה היעילות של שילוב תוסף ג'ינג'ר (Zingiber officinale) בטיפול בדלקת חניכיים כרונית, בקרב מטופלים עם סוכרת סוג 2. במחקר נכללו 50 מטופלים, אשר חולקו אקראית לקבלת 2 גרם/יום ג'ינג'ר (שתי טבליות לפני ארוחת צהריים ושתי טבליות לפני ארוחת ערב) או פלסבו - למשך 8 שבועות. כל המטופלים קיבלו בנוסף את הטיפול הסטנדרטי, שכלל ניקוי והדרכה לשמירה על היגיינת הפה. החוקרים בדקו את השְפעת הטיפול הן על מדדים של בריאות החניכיים והן על מדדים מטבוליים ועקה חמצונית.

להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.

Hasan Gholinezhad, et al. Using ginger Supplement in Adjunct with Non-surgical Periodontal Therapy Improves Metabolic and Periodontal Parameters in Patients with Type 2 Diabetes Mellitus (DM) and Chronic Periodontitis. A Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. Journal of Herbal Medicine, Available online 8 November 2019.

 

 

דיאטה לטיפול בילדים חולי קרוֹהן

במחקר אקראי מבוקר, שנערך על ידי חוקרים ישראליים, הוערכה ההשפעה של דיאטה ייעודית בקרב ילדים חולי קרוהן. החוקרים מסבירים כי הטיפול המומלץ כיום לילדים חולי קרוהן הינו הזנה אנטרלית בלעדית עם פורמולה רפואית, אולם היישום של כך הינו מאתגר. במחקר זה החוקרים השוו בין ההשפעה של הזנה בפורמולה בלבד לבין דיאטה ייעודית, המבוססת על מזון טרי, בשילוב הזנה חלקית בפורמולה. הדיאטה מבוססת על הוצאתם של רכיבי תזונה החשודים כגורמים לשינוי בהרכב חיידקי המעי, לעלייה בחדירות המעי ולפגיעה בשכבת ההגנה החיסונית. ניתן לראות את פירוט הדיאטה כאן.

במחקר נכללו 74 ילדים בגילאי 4-18, אשר חולקו לשתי קבוצות המחקר למשך 12 שבועות:

  1. קבוצה אחת קיבלה את הדיאטה הייעודית: בששת השבועות הראשונים את שלב 1 של הדיאטה + 50% פורמולה, ובששת השבועות הבאים את שלב 2 של הדיאטה + 25% פורמולה.
  2. הקבוצה השנייה קיבלה פורמולה בלבד בששת השבועות הראשונים, ובששת השבועות הבאים 25% פורמולה תוך חשיפה הדרגתית למזונות בהתאם להעדפות. 

מדד המטרה העיקרי היה הסבילות לדיאטה והמדדים המשניים כללו נסיגה קלינית של המחלה (רמיסיה) לאחר 6 ו-12 שבועות. להלן סיכום הממצאים העיקרייםקרא עוד.

Levine A, Wine E, Assa A, et al. Crohn's Disease Exclusion Diet Plus Partial Enteral Nutrition Induces Sustained Remission in a Randomized Controlled Trial. Gastroenterology. 2019;157(2):440–450.e8. 

 

 

תפקיד התזונה בקוֹליטיס

בסקירה מוצגים מנגנונים אפשריים לקשר בין תזונה לבין התפתחות קוליטיס ומפורטים מחקרים אקראיים מבוקרים, העוסקים בהשפעה של התערבויות תזונתיות שונות על מהלך המחלה. ההנחה הרווחת היא כי לגורמים סביבתיים תפקיד מרכזי בהתפתחות מחלות מעי דלקתיות, ביניהם גורמים בראשית החיים (אופן הלידה, הנקה, חשיפה לאנטיביוטיקה) וכן גורמים נוספים כמו זיהום אוויר, עישון, מצב פסיכולוגי, פעילות גופנית ותזונה. למרות שלא ידוע במדויק מהו המנגנון האחראי לקשר בין תזונה ומחלות מעי דלקתיות, ישנן עדויות לכך שדפוס של תזונה לא בריאה, כמו הדיאטה המערבית, מוביל לשינויים בהרכב ובפעילות חיידקי המעי ולפגיעה בתפקוד דופן המעי, ובכך משפיע על הפעילות החיסונית ומעודד סביבה פרו-דלקתית. 

במסגרת הסקירה מוצגים הממצאים משבעה מחקרים אקראיים מבוקרים, שנערכו בקרב חולי קוליטיס ובהם ניתנו דיאטות אלימינציה שונות (ללא מוצרי חלב או חלב פרה, ללא גלוטן, ללא תוסף המזון carrageenan וללא FODMAPs), או ייעוץ תזונתי. 

תוצאות המחקרים הן מוגבלות ומעורבות, כאשר באופן כללי קרא עוד.

Keshteli AH, Madsen KL, Dieleman LA. Diet in the Pathogenesis and Management of Ulcerative Colitis; A Review of Randomized Controlled Dietary Interventions. Nutrients. 2019;11(7):1498.

 

 

עיסוי בטן לטיפול בעצירוּת בקרב קשישים

במחקר אקראי מבוקר, שנערך בטורקיה, נבדקה היעילות של עיסוי בטן להקלה על עצירות ולשיפור איכות החיים בקרב קשישים. במחקר השתתפו 35 קשישים מעל גיל 65, המתגוררים בבית אבות ואובחנו כסובלים מעצירות. המשתתפים חולקו אקראית לשתי קבוצות: 1) קבוצת ההתערבות קיבלה עיסוי בטן לאחר הארוחה במשך 30 דקות, 5 ימים בשבוע ולמשך 8 שבועות. 2) קבוצת הביקורת לא קיבלה כל התערבות. 

להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.

Birimoglu Okuyan C, Bilgili N. Effect of abdominal massage on constipation and quality of life in older adults: A randomized controlled trial. Complement Ther Med. 2019;47:102219. 

 

 

צריכה גבוהה של מוצרי חלב אינה משפיעה על משק הגלוקוז

במחקר אקראי מוצלב הוערכה ההשפעה של צריכת מוצרי חלב על מדדי הגלוקוז והאינסולין בקרב מבוגרים עם רמות אינסולין גבוהות. החוקרים מסבירים כי מחקרי עוקבה מצביעים על כך שצריכת מוצרי חלב קשורה בסיכון מופחת לסוכרת סוג 2, אולם הממצאים ממחקרים קליניים אינם עקביים. במחקר נכללו 27 מבוגרים (19 גברים ו-8 נשים), בני 55 בממוצע ועם BMI ממוצע של 31.3. המשתתפים צרכו שתי דיאטות - כל אחת למשך 6 שבועות, עם 6 שבועות הפרדה ביניהן. דיאטה אחת כללה צריכה גבוהה של מוצרי חלב (לפחות 4 מנות ביום) והדיאטה השנייה כללה צריכה סטנדרטית של מוצרי חלב (עד 2 מנות ביום). 
בהשוואה בין שתי הדיאטות קרא עוד.

O'Connor S, Julien P, Weisnagel SJ, Gagnon C, Rudkowska I. Impact of a High Intake of Dairy Product on Insulin Sensitivity in Hyperinsulinemic Adults: A Crossover Randomized Controlled Trial. Curr Dev Nutr. 2019;3(8):nzz083. 

 

 

מהי ההשפעה של קקאו על פעילוּת גופנית?

בסקירה מוערכות העדויות הקליניות בהתייחס להשפעה של פוליפנוֹלים מקקאו על מדדים של דלקת ושל עקה חמצונית בעקבות פעילות גופנית, וכן על הביצועים הגופניים והתאוששות השריר. בסקירה נכללו 13 מחקרים אקראיים מבוקרים, בהם השתתפו 200 ספורטאים מאומנים גופנית. בשמונה מהמחקרים נעשה שימוש בשוקולד מוצק ובחמישה מחקרים נעשה שימוש במשקה שכלל פוליפנוֹלים מקקאו. מינון הפוליפנוֹלים נע בין 36 ל-1,000 מ"ג, אשר ניתנו באופן אקוטי לפני הפעילות הגופנית, באופן תת-כרוני במשך שבועיים לפני הפעילות הגופנית, או באופן כרוני במשך עד 3 חודשים לפני הפעילות הגופנית. 

מהנתונים עולה כי קרא עוד.

Massaro M, Scoditti E, Carluccio MA, Kaltsatou A, Cicchella A. Effect of Cocoa Products and Its Polyphenolic Constituents on Exercise Performance and Exercise-Induced Muscle Damage and Inflammation: A Review of Clinical Trials. Nutrients. 2019;11(7):1471. 

 

 

השפעה של סְטרס פסיכולוגי וסביבתי על ריכוז המיקרונוטריאנטים בגוף

בסקירה מוצגים ממצאים פרה-קליניים וקליניים בהתייחס להשפעה של גורמי סטרס פסיכולוגיים וסביבתיים על ריכוז המיקרונוטריאנטים בגוף. במסגרת הסקירה מוצגים הממצאים בהתייחס להשפעה על רמת המגנזיום, האבץ, הברזל, הסידן והניאצין (ויטמין B3). החוקרים מסכמים כי אומנם העדויות הן מוגבלות, אולם ישנו בסיס לכך שסטרס עלול לפגוע בריכוז המיקרונוטריאנטים בגוף. עיקר הממצאים מדגימים את הפגיעה בריכוזי המגנזיום והאבץ, אולם ישנן גם עדויות לגבי פגיעה בריכוזי הסידן והברזל. בנוסף, במחקר אחד נמצא כי סטרס פיזיולוגי, אך לא סטרס רגשי, עלול להוביל לעלייה בהפרשת מטבוליטים של ניאצין.

החוקרים מסכמים כי קרא עוד.

Lopresti AL. The Effects of Psychological and Environmental Stress on Micronutrient Concentrations in the Body: A Review of the Evidence. Adv Nutr. 2019;nmz082. 

 

 

נטילת תוספי וִיטמין D קשורה בהפחתת הסיכון לתמותה מסרְטן

במטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של נטילת תוספי ויטמין D על הסיכון לתחלואה ולתמותה מסרטן. החוקרים מסבירים כי במטה-אנליזות קודמות נמצאו תוצאות סותרות, וברוב המחקרים ניתנו מינונים נמוכים יחסית (עד 1,100 יחב"ל/יום). בניתוח הנוכחי נכללו גם מחקרים עדכניים, בהם נעשה שימוש במינונים גבוהים יותר. 

בהתייחס לשיעור התחלואה בסרטן: קרא עוד.

Keum N, Lee DH, Greenwood DC, Manson JE, Giovannucci E. Vitamin D supplementation and total cancer incidence and mortality: a meta-analysis of randomized controlled trials. Ann Oncol. 2019 May 1;30(5):733-743. 

 

 

הקשר בין שומן רב בלתי רווי לבין הסיכון לשָׁבץ איסכמי

בסקירה מוצגות העדויות העדכניות לגבי הקשר בין שומן רב בלתי רווי לבין הסיכון לשבץ איסכמי. החוקרים מסבירים כי קיימת סברה, לפיה לשומן רב בלתי רווי עשויה להיות השפעה מגינה כנגד שבץ איסכמי, אולם עיקר המחקרים מתמקדים בתפקידו במחלת לב כלילית. במסגרת הסקירה מפורטים הממצאים ממחקרי עוקבה לגבי הקשרים בין הצריכה התזונתית או מדדים ביולוגיים המבטאים את רמת החשיפה, לבין הסיכון לשבץ איסכמי, בחלוקה לחומצות השומן השונות: קרא עוד.

Venø SK, Schmidt EB, Bork CS. Polyunsaturated Fatty Acids and Risk of Ischemic Stroke. Nutrients. 2019;11(7):1467. Published 2019 Jun 27. 

 

 

הקשר בין אורח חיים וגורמים גנטיים לבין הסיכון לדמנצִיה

במחקר עוקבה רטרוספקטיבי נבדק הקשר בין אורח חיים וגורמים גנטיים לבין הסיכון לדמנציה. החוקרים מסבירים כי גורמים גנטיים קשורים בסיכון מוגבר לדמנציה, אולם לא ידוע מהי ההשפעה של גורמי אורח חיים על כך. במחקר נכללו הנתונים של 196,383 מבוגרים ממוצא אירופאי, בני 60 לפחות וללא הפרעה בתפקוד הקוגניטיבי. המשתתפים הצטרפו למחקר הביו-בנק הבריטי בין השנים 2006-2010 ונערך אחריהם מעקב עד 2016-2017. 

כל המשתתפים סווגו לשלוש קבוצות בהתאם לציון הסיכון הגנטי לדמנציה: נמוך (20% הנמוכים ביותר), בינוני (60%), גבוה (20% הגבוהים ביותר). בנוסף, כל המשתתפים סווגו לשלוש קבוצות בהתאם לציון אורח חיים בריא המבוסס על הימנעות מעישון, ביצוע פעילות גופנית, דפוס תזונה בריאה וצריכת אלכוהול מתונה: בריא – 68.1% מהמשתתפים, בינוני – 23.6% מהמשתתפים, לא בריא – 8.2% מהמשתתפים. 

להלן סיכום הממצאים העיקריים: קרא עוד.

Lourida I, Hannon E, Littlejohns TJ, et al. Association of Lifestyle and Genetic Risk With Incidence of Dementia. JAMA. 2019;322(5):430–437. 

 

 

תזונה עשירה בפלבונואִידים קשורה בסיכון מופחת לתמותה

במחקר עוקבה שנערך בדנמרק ועוסק בתזונה, סרטן ובריאות - נבדק הקשר בין צריכת פלבונואידים בתזונה לבין הסיכון לתמותה. במחקר נכללו הנתונים של 56,048 משתתפים, כאשר במהלך תקופת מעקב של 23 שנה תועדו 14,083 מקרי תמותה. 

נמצא כי קרא עוד.

Bondonno NP, Dalgaard F, Kyrø C, et al. Flavonoid intake is associated with lower mortality in the Danish Diet Cancer and Health Cohort. Nat Commun. 2019;10(1):3651

 

 

צמחי מרפא לריפוי פצעִים

בסקירה מוצגות העדויות בהתייחס לשימוש בצמחי מרפא וברכיביהם לריפוי פצעים עוריים. ראשית, החוקרים דנים בתהליך הביולוגי המתרחש במהלך ריפוי פצעים עוריים, תוך התייחסות גם לפצעים כרוניים. בהמשך מוצגים 36 צמחי מרפא, המוכרים ברפואה המסורתית לטיפול בפצעים, תוך התייחסות לרכיביהם הפעילים, הפעילות הביולוגית, השימוש הקליני, פורמולות שונות, צורות הכנה ותועלת קלינית. 

החוקרים מציינים כי קרא עוד.

Shedoeva A, Leavesley D, Upton Z, Fan C. Wound Healing and the Use of Medicinal Plants. Evid Based Complement Alternat Med. 2019;2019:2684108. 

 

 

אסטרטגיות טיפול באלרגִיה לפירות ים

בסקירה מוצגות אסטרטגיות טיפול אפשריות באלרגיה לפירות ים. כיום האסטרטגיה העיקרית המוצעת להתמודדות עם אלרגיה לפירות ים הינה הימנעות ממזונות המכילים את הרכיבים האלרגניים. עם זאת, ישנן עדויות לפוטנציאל של אסטרטגיות נוספות, כגון אימונותרפיה, פרוביוטיקה ושימוש בפורמולות צמחי מרפא סיניות. במסגרת הסקירה מפורטים הממצאים לגבי הרכיבים האלרגניים בפירות ים והתגובה אליהם. בהמשך מוצגות שתי אסטרטגיות הטיפול המוכרות: דה-סנסטיזציה והימנעות מהרכיבים האלרגניים. לאחר מכן, מוצגות אסטרטגיות שנמצאו בעלות פוטנציאל לטיפול באלרגיה למזון, בדגש על פירות ים: קרא עוד.

El-Qutob D. Shrimp allergy: beyond avoidance diet. Eur Ann Allergy Clin Immunol. 2017;49(6):252–256.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29249132/

 

 

וכעת, עוד כותרות...

 

 

היעילות של טיפולי מגע לחולי סרְטן מושְפעת מתסמינים פסיכולוגיים

בהתבסס על הנתונים ממחקר אקראי מבוקר, בו נכללו 380 מבוגרים חולי סרטן, נמצא כי ההשפעה של התערבויות מגע (עיסוי או מגע בלבד) מושְפעת מדיכאון ומתסמינים פסיכולוגיים, ולכן ייתכן ותהיה תועלת לשילוב התערבויות פסיכולוגיות לשיפור היעילות של טיפולי מגע. 

Ghesquiere A, Wyka K, Smith M, Kutner JS. Associations between psychological symptoms and treatment outcomes of a massage therapy intervention: Secondary analyses of a randomized controlled trial. Complement Ther Med. 2019;46:116–122. 

 

 

ההשפעה המטבולית של תוספי זְעפרן

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של 6 מחקרים אקראיים מבוקרים נמצא כי שימוש בתוספי זעפרן (Crocus sativus) עשוי לתרום לשיפור רמת הכולסטרול הכללי, הטריגליצרידים וה-HDL, ללא השפעה על רמת הגלוקוז בצום וה-LDL. 

Asbaghi O, Soltani S, Norouzi N, Milajerdi A, Choobkar S, Asemi Z. The effect of saffron supplementation on blood glucose and lipid profile: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Complement Ther Med. 2019;47:102158.

 

 

מיץ סלק לשיפור הבריאות הקרדיוֹוסקולרית

במחקר כפול-סמיות מוצלב, בו נכללו 13 משתתפים צעירים (בגילאי 18-30) ו-11 משתתפים מבוגרים (בגילאי 50-70), נמצא כי צריכה אקוטית של מיץ סלק הייתה מלווה בעלייה בריכוז הניטריטים בדם ובירידה בלחץ הדם הדיאסטולי במידה משמעותית יותר בקרב מבוגרים, כאשר הירידה בלחץ הדם הסיסטולי הייתה דומה בקרב צעירים ומבוגרים.

Stanaway L, Rutherfurd-Markwick K, Page R, et al. Acute Supplementation with Nitrate-Rich Beetroot Juice Causes a Greater Increase in Plasma Nitrite and Reduction in Blood Pressure of Older Compared to Younger Adults. Nutrients. 2019;11(7):1683. 

 

 

צריכה גבוהה של צ'ילי קשורה בסיכון מוגבר להידרדרות קוֹגניטיבית

במחקר עוקבה, שנערך בסין ובו נכללו 4,852 מבוגרים בני 63 בממוצע, נמצא כי צריכה גבוהה של צ'ילי הייתה קשורה בסיכון גבוה יותר להידרדרות קוגניטיבית, במיוחד בקרב משתתפים עם BMI נמוך. העדויות ממחקרים פרה-קליניים הינן מוגבלות וסותרות, אולם משוער כי רמות גבוהות של קפסאיצין עלולות להוביל לרעילות עצבית, זאת למרות ההשפעה המיטיבה על לחץ הדם. 

Shi Z, El-Obeid T, Riley M, Li M, Page A, Liu J. High Chili Intake and Cognitive Function among 4582 Adults: An Open Cohort Study over 15 Years. Nutrients. 2019;11(5):1183. Doi:10.3390/nu11051183

 

 

הבדלים בהרכב הפורמולות לתינוקות לא נמצאו בעלי השפעה על מדדי הגדילה של התינוק

בסקירה, הכוללת 109 מחקרים אקראיים מבוקרים, לא נמצאו הבדלים משמעותיים במדדי הגדילה של התינוק בשימוש בפורמולות לתינוקות (תמ"ל) בעלות תכולה קלורית דומה והבדל בהרכב המאקרונוטיראנטים. 

המחקר נתמך על ידי חברת התרופות פריגו. 

John C Wallingford, Cynthia Barber. A Review of Studies on the Growth of Infants Fed Infant Formula. Current Developments in Nutrition, Volume 3, Issue 9, September 2019, nzz095.

 

 

הפעילות נוגדת הדלקת של מלטוֹנין

בסקירה מוצגות העדויות ממחקרים פרה-קליניים וקליניים בנוגע לפעילות נוגדת הדלקת של מלטונין, בדגש על מנגנוני הפעולה. 

Nabavi SM, Nabavi SF, Sureda A, et al. Anti-inflammatory effects of Melatonin: A mechanistic review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2019;59(sup1):S4–S16. 

 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם