בפתח הסקירה השבועית שלנו: מיצוי עץ אלון צרפתי לסובלים מהפרעת דחק פוסט-טראומטית ופרוביוטיקה לטיפול במיגרנה.
בהמשך, קוטב מצוי לשיפור איכות הזרע, תוסף מליסה ותוסף חומצה פולית לחולי סוכרת סוג 2, פרוביוטיקה ופרה-ביוטיקה למטופלים עם כבד שומני, תה ירוק כטיפול משלים בדלקת בשלפוחית השתן בקרב נשים, ארומתרפיה להקלה על כאבי מחזור ולשיפור איכות החיים בקרב נשים לאחר גיל המעבר, דיאטה ים-תיכונית והסיכון לתחלואה ולתמותה קרדיווסקולרית, מיינדפולנס לטיפול בשמנות וטיפולים משלימים להורדת לחץ הדם.
נסיים בקשר בין תזונה לסוכרת סוג 1 וסוג 2 ובשאלת מיליון הדולר: האם צריכת כולסטרול בתזונה משפיעה על רמות הכולסטרול בדם?
בכותרות השבועיות: מה הקשר בין שינה ואלצהיימר? שמן אובליפיחה לטיפול בפסוריאזיס, עקה חמצונית בקרב מטופלים עם קטרקט, רוזמרין להורדת רמות השומנים בדם, התפקיד של שמנים אתריים בתחלואה קרדיווסקולרית ואיזו שטיפת פה עדיפה - עם או בלי אלכוהול?
במחקר פיילוט קליני מבוקר (לא אקראי), הוערכה ההשפעה של נטילת התוסף ®Robuvit, בנוסף לטיפול הסטנדרטי, על מדדים פסיכולוגיים ודלקתיים בקרב משתתפים עם הפרעת דחק פוסט-טראומטית (PTSD). במחקר נכללו 34 משתתפים בגילאי 25-52, אשר קיבלו טיפולי פסיכותרפיה, מהם 16 משתתפים נטלו בנוסף את התוסף – מיצוי עץ אלון צרפתי, במינון 300 מ"ג/יום למשך 4 שבועות.
נמצא כי בהשוואה למשתתפים שלא נטלו את התוסף, הטיפול המשולב היה מלווה בשיפור משמעותי יותר בתסמיני PTSD, ביניהם זיכרונות וחלומות, פלאשבקים והזיות, מצוקה וקהות רגשית, ניתוק חברתי והפרעות שינה. החוקרים מסכמים כי התוסף נמצא בטוח ונסבל היטב והוביל לשיפור משמעותי ומהיר יותר בתסמיני PTSD בהשוואה לטיפול הסטנדרטי בלבד.
החוקרים מדווחים על העדר ניגודי אינטרסים.
Belcaro G, et al. Supplementation with Robuvit® in post-traumatic stress disorders associated to high oxidative stress. Minerva Med. 2018 Oct;109(5):363-368.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30338680
במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה היעילות של תוסף פרוביוטיקה להקלה על מיגרנה אפיזודית או מיגרנה כרונית. במחקר נכללו 40 מטופלים עם מיגרנה אפיזודית (פחות מ- 15 ימים בחודש) ו-40 מטופלים עם מיגרנה כרונית (יותר מ-15 ימים בחודש), אשר חולקו אקראית לקבוצת הפרוביוטיקה או לקבוצת הפלסבו למשך 8-10 שבועות. המשתתפים בקבוצת ההתערבות נטלו 2 כמוסות פרוביוטיקה ליום (Bio-Kult-protexin), כאשר כל כמוסה הכילה 2 מיליארד חיידקים מ-14 זנים שונים. במהלך המחקר המשתתפים התבקשו למלא יומן, שכלל פרטים לגבי משך המיגרנה, חומרת המיגרנה והשימוש בתרופות. בנוסף, נמדדו מדדי הדלקת TNF-α ו-CRP בתחילת המחקר ובסיומו.
נמצא כי בהשוואה לפלסבו, בקרב משתתפים עם מיגרנה אפיזודית או מיגרנה כרונית שנטלו פרוביוטיקה נצפה שיפור מובהק בתדירות המיגרנות ובחומרתן וכן בשימוש בתרופות. עם זאת, לא נמצאו הבדלים בין הקבוצות ברמת מדדי הדלקת שנבדקו.
החוקרים מתייחסים להסברים אפשריים להשפעה המיטיבה של פרוביוטיקה, ביניהם איזון פלורת המעי והפחתת חדירות המעי וכן שיפור קצב ריקון הקיבה.
החוקרים מסכמים כי תוסף הפרוביוטיקה עשוי לתרום להקלה עבור מטופלים הסובלים ממיגרנה אפיזודית או כרונית, אולם נדרשים מחקרים נוספים על מנת לאשש את הממצאים.
החוקרים מדווחים על העדר מימון או ניגודי אינטרסים.
Martami F, et al. The effects of a multispecies probiotic supplement on inflammatory markers and episodic and chronic migraine characteristics: A randomized double-blind controlled trial. Cephalalgia. 2019 Jan 8:333102418820102.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30621517
בסקירה שיטתית מוצגות העדויות הקליניות בנוגע להשפעה של קוטב מצוי (Tribulus terrestris) על מדדי איכות הזרע, בקרב גברים עם בעיות פוריות ממקור לא ידוע. בסקירה נכללו שבעה מחקרים - חלקם מבוקרים וחלקם ללא קבוצת ביקורת - בהם נבדקה ההשפעה של כמוסות קוטב מצוי במינונים של 250-1500 מ"ג ליום, כאשר במחקר אחד ניתן מינון של 6 גרם ליום. באחד מהמחקרים הלא-מבוקרים, בו 30 גברים בגילאי 30-50 נטלו 250 מ"ג קוטב מצוי כפול 3 ביום, למשך 3 חודשים, קרא עוד.
Sanagoo S, et al. Effect of Tribulus terrestris L. on sperm parameters in men with idiopathic infertility: A systematic review. Complement Ther Med. 2019 Feb;42:95-103.
במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה ההשפעה של תוסף המבוסס על מיצוי מליסה (Melissa officinalis) וורד (Rosa damascena) בקרב חולי סוכרת סוג 2. במחקר נכללו 32 חולי סוכרת סוג 2 עם יתר שומנים בדם, אשר חולקו אקראית לקבוצת ההתערבות או לקבוצת הפלסבו - למשך 3 חודשים. המשתתפים בקבוצת ההתערבות נטלו 2 כמוסות ליום, כאשר כל כמוסה הכילה 350 מ"ג מליסה ו-150 מ"ג ורד (סה"כ 500 מ"ג לכמוסה). המשתתפים בקבוצת הפלסבו קיבלו כמוסות שהכילו עמילן תירס.
נמצא כי קרא עוד.
Nayebi N, Esteghamati A, Meysamie A, Khalili N, Kamalinejad M, Emtiazy M, Hashempur MH. The effects of a Melissa officinalis L. based product on metabolic parameters in patients with type 2 diabetes mellitus: A randomized double-blinded controlled clinical trial. J Complement Integr Med. 2019 Jan 25.
בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של נטילת תוסף חומצה פולית על תנגודת לאינסולין ועל הסיכון לסוכרת סוג 2. החוקרים מסבירים כי ישנם מנגנונים שונים הקושרים בין רמת הומוציסטאין גבוהה לבין תנגודת לאינסולין וסיכון לסוכרת סוג 2, כאשר תוסף חומצה פולית הינו אסטרטגיה שעשויה לתרום לירידה ברמת ההומוציסטאין. בסקירה נכללו 29 מחקרים, בהם 22,250 משתתפים, אשר בדקו את ההשפעה של תוסף חומצה פולית בלבד, או בשילוב ויטמיני B נוספים - על רמת הגלוקוז בצום, אינסולין, תנגודת לאינסולין (HOMA-IR), המוגלובין מסוכרר (HbA1c) וסיכון לסוכרת סוג 2.
נמצא כי קרא עוד.
Lind MV, et al. Effect of folate supplementation on insulin sensitivity and type 2 diabetes: a meta-analysis of randomized controlled trials. Am J Clin Nutr. 2019 Jan 1;109(1):29-42.
במחקר אקראי מבוקר הוערכה היעילות של תוספי פרוביוטיקה ופרה-ביוטיקה על מדדי דלקת ועקה חמצונית, בקרב מטופלים עם מחלת כבד שומני לא אלכוהולית. במחקר, שארך 3 חודשים, נכללו 75 מטופלים, אשר חולקו אקראית ל-4 קבוצות:
נמצא כי קרא עוד.
Javadi L, et al. Pro- and prebiotic effects on oxidative stress and inflammatory markers in non-alcoholic fattyliver disease. Asia Pac J Clin Nutr. 2018;27(5):1031-1039.
במחקר אקראי מבוקר נבדק האם יש ערך להוספת טיפול בתה ירוק לטיפול אנטיביוטי, בקרב נשים עם דלקת אקוטית ללא סיבוכים בשלפוחית השתן (ציסטיטיס), על רקע השערת העמידות לאנטיביוטיקה.
במחקר נכללו 70 נשים, אשר חולקו אקראית לקבלת כמוסות תה ירוק במינון של 4 כפול 500 מ"ג ליום או פלסבו - למשך 3 ימים. כל הנשים קיבלו בנוסף טיפול אנטי-מיקרוביאלי סטנדרטי (trimethoprim-sulfamethoxazole).
לאחר שלושה ימים חל שיפור מובהק ברמת התסמינים וברוב המדדים בבדיקות השתן בקרב הנשים בקבוצת התה הירוק לעומת הפלסבו. קרא עוד.
Kheirabadi Z, Mehrabani M, Sarafzadeh F, Dabaghzadeh F, Ahmadinia N.
Green tea as an adjunctive therapy for treatment of acute uncomplicated cystitis in women: A randomized clinical trial. Complement Ther Clin Pract. 2019 Feb;34:13-16.
בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה הוערכו העדויות לגבי התרומה של ארומתרפיה להקלה על כאבי מחזור. בסקירה נכללו 21 מחקרים קליניים מבוקרים, מהם שבעה נכללו במטה-אנליזה. במחקרים השונים נבדקה ההשפעה של ארומתרפיה - בהרחה או בעיסוי - בקרב נשים עם כאבי מחזור ברמה בינונית עד חמורה. במסגרת ההתערבות נעשה שימוש בשמן בודד או בתערובת שמנים, כאשר השמן השכיח ביותר היה לבנדר. שמנים נוספים שנבדקו כוללים שמן ורד, שמן תימין, שמן מיורן ושמן מרווה.
בניתוח כולל של הנתונים, החוקרים מראים קרא עוד.
Song JA1, et al. Effects of aromatherapy on dysmenorrhea: A systematic review and meta-analysis. Int J Nurs Stud. 2018 Aug;84:1-11.
במחקר אקראי מבוקר הוערכה ההשפעה של שמן לבנדר בהרחה על מדדי איכות החיים בקרב נשים לאחר גיל המעבר. במחקר נכללו 62 נשים, אשר חולקו אקראית לקבוצת ההתערבות או לקבוצת הפלסבו. המשתתפות בקבוצת ההתערבות התבקשו להריח שמן אתרי לבנדר בריכוז 2% והמשתתפות בקבוצת הפלסבו קיבלו מים מזוקקים להרחה – בשני המקרים משך זמן הטיפול היה 20 דקות כל ערב לפני השינה למשך חודש.
נמצא כי קרא עוד.
Bakhtiari S, Paki S, Khalili A, Baradaranfard F, Mosleh S, Jokar M. Effect of lavender aromatherapy through inhalation on quality of life among postmenopausal women covered by a governmental health center in Isfahan, Iran: A single-blind clinical trial. Complement Ther Clin Pract. 2019 Feb;34:46-50.
בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה הוערכה התרומה של דיאטה ים-תיכונית למניעת תחלואה קרדיווסקולרית ותמותה. בסקירה נכללו 41 מחקרים, מהם 3 מחקרים אקראיים מבוקרים ו-38 מחקרי עוקבה.
במטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים, נמצא כי צריכת דיאטה ים-תיכונית קשורה בסיכון נמוך ב-38% לאירוע קרדיווסקולרי, ובאופן ספציפי בסיכון נמוך ב-25% לאוטם שריר הלב.
במטה-אנליזה של מחקרי עוקבה נמצא כי בהשוואה להתאמה הנמוכה ביותר לדיאטה הים-תיכונית, משתתפים עם ההתאמה הגבוהה ביותר היו בסיכון נמוך יותר ב-13-27% לתחלואה ולתמותה קרדיווסקולרית.
החוקרים מסכמים כי קרא עוד.
Becerra-Tomás N, et al. Mediterranean diet, cardiovascular disease and mortality in diabetes: A systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies and randomized clinical trials. Crit Rev Food Sci Nutr. 2019 Jan 24:1-21.
במחקר קליני מבוקר (לא אקראי) הוערכה היעילות הקלינית של מיינדפולנס כחלק מטיפול רב-תחומי בשמנות בשני מרכזים רפואיים ראשוניים בבריטניה. את המחקר השלימו 33 מטופלים, כאשר בנוסף לטיפול הסטנדרטי (מעקב רפואי ותזונתי כל כמה חודשים, טיפול פסיכולוגי בהתאם לצורך ואפשרות למפגשים קבוצתיים המיועדים לקבלת מידע וכן תמיכה חברתית ורגשית), כל מטופל השתתף בארבעה מפגשים קבוצתיים, בהם נלמדו אסטרטגיות מבוססות מיינדפולנס לשיפור התנהגויות האכילה. יעילות התכנית הוערכה על פי דיווח עצמי של התנהגויות האכילה ומשקל הגוף לפני ואחרי המפגשים. השינוי במשקל הושווה באופן רטרוספקטיבי לקבוצת ביקורת של 33 מטופלים, שקיבלו את הטיפול הסטנדרטי בלבד.
המפגשים נערכו פעם בשבועיים לאורך 8 שבועות ונערך מעקב 6 חודשים מסיום המפגשים. נמצא כי קרא עוד.
Hanson P, et al. Application of mindfulness in a tier 3 obesity service improves eating behaviour and facilitates successful weight-loss. J Clin Endocrinol Metab. 2018 Dec 18.
בסקירה מוערכת איכות העדויות וההמלצות העולות מסקירות שיטתיות של מחקרים אקראיים מבוקרים, העוסקות ביעילות של טיפולים משלימים, שאינם תרופתיים, להורדת לחץ הדם בקרב הסובלים מיל"ד. בסקירה נכללו 13 סקירות שיטתיות, בהן נבדקו 14 שיטות טיפול, ביניהן: דיקור, כוסות רוח, צ'י קונג, הקזת דם, אוריקולותרפיה (דיקור אוזן), מוזיקה, עיסוי, טיפולי הרגעה, ביו-פידבק, נשימות, יוגה וטאי-צ'י.
על בסיס העדויות הקיימות, החוקרים מראים כי קרא עוד.
Niu JF, Zhao XF, Hu HT, Wang JJ, Liu YL, Lu DH. Should acupuncture, biofeedback, massage, Qi gong, relaxation therapy, device-guided breathing, yoga and tai chi be used to reduce blood pressure?: Recommendations based on high-quality systematic reviews. Complement Ther Med. 2019 Feb;42:322-331.
בהתבסס על נתונים ממחקר עוקבה מבוסס אוכלוסייה, המתקיים בפינלנד ואשר עוסק בגורמי הסיכון הקרדיווסקולריים (KIHD), במחקר הנוכחי בדקו החוקרים מהם הרכיבים, אשר עשויים להסביר את הקשר שנמצא בין צריכת ביצים לבין סיכון נמוך יותר להתפתחות סוכרת סוג 2. במסגרת המחקר, החוקרים ביצעו ניתוח מטבולי של דגימות דם שנלקחו מ-239 מהמשתתפים במחקר. בהתאם לנתונים שנאספו בתקופת מעקב של כ-19 שנה, הם סיווגו את המשתתפים לארבע קבוצות: משתתפים עם צריכת ביצים גבוהה (צריכה של ביצה אחת ליום בממוצע) או נמוכה (צריכה של שתי ביצים בשבוע בממוצע) וכל קבוצת צריכה חולקה לשתי קבוצות: אחת עם סוכרת סוג 2 והשניה בלי.
באופן כללי, נמצא כי קרא עוד.
Noerman S, et al. Metabolic Profiling of High Egg Consumption and the Associated Lower Risk of Type 2 Diabetesin Middle-Aged Finnish Men. Mol Nutr Food Res. 2018 Dec 12:e1800605.
במחקר חתך, שנערך באוסטרליה, נבדק הקשר בין צריכת משקאות קלים - רגילים או דיאט - לבין סיבוכים במערכת הראייה - רטינופתיה ובצקת מקולרית - בקרב חולי סוכרת סוג 1 ו-2. במחקר נכללו 609 חולי סוכרת, שהופנו למרכז רפואי המיועד למחלות עיניים. בהתאם לשאלוני תזונה שמילאו המשתתפים, צריכת משקאות קלים סווגה ל-3 קטגוריות: "ללא" (עד 1 פחית/בקבוק לשבוע), "צריכה מתונה" (1-4) ו"צריכה גבוהה" (מעל 4). מבין המשתתפים במחקר, 47% צרכו משקאות קלים רגילים ו-31% צרכו משקאות דיאט, כאשר 37.8% מהמשתתפים לא אובחנו עם רטינופתיה, 5.9% אובחנו עם רטינופתיה קלה, 25.3% עם רטינופתיה בינונית, 4.6% עם רטינופתיה חמורה ו-24% עם רטינופתיה פרוליפרטיבית (רטינופתיה סוכּרתִית בה נוצרים כלי דם באופן אבנורמלי ולכך השלכות משמעותיות על הראיה). נמצא כי צריכה גבוהה של משקאות קלים מסוג "דיאט" הייתה קשורה בסיכון גבוה פי 2.5 לרטינופתיה פרוליפרטיבית. צריכת משקאות קלים רגילים לא הייתה קשורה בסיכון לרטינופתיה או בצקת מקולרית בקרב חולי סוכרת.
החוקרים מסכמים כי קרא עוד.
Fenwick EK, et al. Diet soft drink is associated with increased odds of proliferative diabetic retinopathy. Clin Exp Ophthalmol. 2018 Sep;46(7):767-776.
במחקר, בו נעשה שימוש במודלים מתמטיים, בדקו החוקרים מהו הקשר בין השינוי בצריכת הכולסטרול בתזונה לבין מדדי הכולסטרול בדם. החוקרים מסבירים כי שינוי תזונתי הינו ההמלצה העיקרית לשיפור מדדי הכולסטרול במטרה להפחית את הסיכון הקרדיווסקולרי, ולכן חשוב לדעת מהי מידת היעילות של השינוי התזונתי. במחקר זה נעשה שימוש בנתונים מ-55 מחקרים אקראיים מבוקרים, בהם 2,652 משתתפים, אשר בדקו 120 תנאים תזונתיים שונים. לאחר נטרול השינוי בצריכת חומצות השומן, נמצא קשר תלוי-מינון, שאינו לינארי, בין העלייה בצריכת הכולסטרול בתזונה לבין רמת ה-LDL.
באופן ספציפי, החוקרים מנבאים כי קרא עוד.
Vincent MJ, et al. Meta-regression analysis of the effects of dietary cholesterol intake on LDL and HDL cholesterol. Am J Clin Nutr. 2019 Jan 1;109(1):7-16.
וכעת, עוד כותרות...
בשני מחקרים עדכניים, שנערכו בקרב עכברים ובקרב בני אדם, מצביעים החוקרים על קשר בין חוסר שינה לבין החמרה של אלצהיימר והפגיעה בזיכרון. במחקרים אלה נמצא כי חסר שינה עלול להוביל להצטברות של חלבוני טאו באזורים החשובים לתפקודי הזיכרון.
Holth JK, et al. The sleep-wake cycle regulates brain interstitial fluid tau in mice and CSF tau in humans. Science. 2019 Jan 24. pii: eaav2546.
Lucey BP, et al. Reduced non-rapid eye movement sleep is associated with tau pathology in early Alzheimer's disease. Sci Transl Med. 2019 Jan 9;11(474). pii: eaau6550.
במחקר קליני מבוקר, בו 10 משתתפים הסובלים מפסוריאזיס התבקשו למרוח שמן אובליפיחה (Hippophae rhamnoides) על חצי גוף אחד ושמן פלסבו על חצי גוף שני. נמצאה תמיכה להשפעה מיטיבה של השמן לטיפול בפסוריאזיס.
Boca AN, et al. Sea buckthorn extract in the treatment of psoriasis. Exp Ther Med. 2019 Feb;17(2):1020-1023.
במחקר מקרה-בקרה, בו נכללו 74 מטופלים עם קטרקט ו-79 משתתפים בריאים, מראים החוקרים כי למרות רמה גבוהה של עקה חמצונית, בקרב הסובלים מקטקרט ישנה גם פעילות גבוהה יותר של אנזימים נוגדי חמצון (GPx, SOD) בהשוואה לקבוצת הביקורת.
Shahinfar J, et al. Serum Oxidative Stress Markers in Patients with Senile Cataract and Healthy Controls. J Coll Physicians Surg Pak. 2018 Jun;28(6):448-451.
בסקירה מוצגים ממצאים ממחקרים פרה-קליניים בנוגע להשפעה נוגדת השומנים של רוזמרין (Rosmarinus officinalis) ורכיביו הפעילים וכן מוצגים המנגנונים הקשורים בכך.
Farkhondeh T, Samarghandian S, Pourbagher-Shahri AM. Hypolipidemic effects of Rosmarinus officinalis L. J Cell Physiol. 2019 Jan 29.
בסקירה מוצגים הממצאים, בעיקר ממחקרים פרה-קליניים, בנוגע לתפקיד של רכיבים צמחיים עשירים בשמנים אתריים למניעת מחלות קרדיווסקולריות ולטיפול בהן וכן מנגנוני הפעולה הקשורים בכך, ביניהם שמן קצח (Nigella sativa), מנטה (Mentha x Villosa), אלפיניה (Alpinia zrumbet), ריחן (Ocimum gratissimum) ועוד.
Saljoughian S, et al. The effects of food essential oils on cardiovascular diseases: A review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2018 Jul 3;58(10):1688-1705.
במחקר אקראי מבוקר, בו נכללו 348 משתתפים, הוערכה היעילות של שלוש אסטרטגיות לניקוי חלל הפה. נמצא כי בשילוב עם ניקוי מכאני, אין הבדל ביעילות להפחתת פלאק ודלקות חניכיים בין שטיפת פה המכילה אלכוהול לעומת שטיפת פה שאינה מכילה אלכוהול.
Lynch MC, et al. The effects of essential oil mouthrinses with or without alcohol on plaque and gingivitis: a randomized controlled clinical study. BMC Oral Health. 2018 Jan 10;18(1):6.