עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש ינואר 2019 - מקבץ 2

עודכן בתאריך 12/01/2019

 

בפתח הסקירה השבועית שלנו, סקירה שתענה על השאלה שמטרידה מיליוני אנשים בעולם... כיצד ניתן להפחית השתוקקות למזון?

נמשיך עם מחקרים מתחום התזונה:

איזו דיאטה יעילה לטיפול בקרוהן? איזו דיאטה קשורה בסיכון נמוך יותר להתפתחות גליומה? והאם אגוזי לוז משפרים רמת ויטמין E בקרב קשישים?

בתחום התוספים:

מחקר קליני רב לאומי בחן סוגיה שנויה במחלוקת – האם יש להפסיק נטילת אומגה 3 לפני ניתוח? ומחקר פיילוט בדק – האם אומגה 3 מגבירה את זרימת הדם למח?

כמו כן, האם ויטמין D מסייע להקלה על כאבי מחזור ו-PMS? והאם פעילות גופנית וויטמין D מסייעים לשיקום לאחר שבר בירך?

בתחום צמחי המרפא:

ויתניה משכרת לגברים המבצעים פעילות גופנית, כורכום לטיפול בפסוריאזיס בקרקפת, וקצח להפחתת התגובה הדלקתית באסתמה.

ובתחום הבריאות הקרדיווסקולרית:

שני מחקרי עוקבה אשר בדקו: מהם הגורמים העומדים בבסיס התרומה של הדיאטה הים-תיכונית להפחתת הסיכון הקרדיווסקולרי? והאם גיל המעבר מהווה חלון הזדמנויות למניעת תחלואה קרדיווסקולרית בקרב נשים?

וסקירה אשר בחנה האם הרגלי החיים בילדות מהווים בסיס לבריאות קרדיווסקולרית במהלך החיים?

נסיים במחקר תצפיתי שמצא כי מאפיינים פסיכולוגיים מסוימים מעורבים בתסמונת המעי הרגיש בילדים.

 

בכותרות השבוע:

רמת הסטרס בתקופת הכניסה להריון קשורה בתגובת הסטרס של הילד, קקאו לשיפור היכולת הקוגניטיבית בקרב מבוגרים, השימוש בתבלינים כנוגדי חמצון במוצרי בשר, הקשר בין שייכות אתנית ופלורת המעי, התפקיד של השעון הביולוגי בהגנה על העור מפני עקה חמצונית וג'ל מיצוי בצל לצלקות לאחר ניתוח לפרוסקופי.

 

 

האם ניתן להפחית השתוקקות למזון?

בסקירה מוצגות העדויות מ-28 מחקרים קליניים, העוסקים בהשפעה של אסטרטגיות שונות על הפחתת השתוקקות למזון (food cravings) וכתוצאה מכך על ירידה במשקל. החוקרים מסבירים כי על פי מודלים של התניה, השתוקקות למזון הינה תוצאה של הצמדה/חיבור בין הצריכה של מזון מסוים לבין גירוי חיצוני (כגון צפייה בטלוויזיה) או גירוי פנימי (כגון תחושת עצבות). 

מהסקירה עולה כי מספר אסטרטגיות עשויות לסייע בהפחתת ההשתוקקות למזון מסוים:

  • אסטרטגיות תזונתיות כגון הפחתת התדירות של המזונות על פני הפחתת הכמות הנצרכת או הגבלה קלורית.
  • מספר מחקרים מצביעים על כך שביצוע פעילות גופנית אינה מגבירה השתוקקות למזון ועשויה אף לתרום להפחתתה. 
  • טיפולים תרופתיים מסוימים, המיועדים לטיפול בשמנות כגון Phentermine, נמצאו יעילים להפחתת השתוקקות למזון.
  • מחקרים שונים מצאו כי סוגים שונים של ניתוחים בריאטריים היו מלווים בירידה בהשתוקקות למזון. 

החוקרים קוראים להמשיך ולבחון האם קיימים הבדלים בהשתוקקות למזון ובהשפעה של אסטרטגיות אלה בקרב קבוצות אוכלוסייה בעלות מאפיינים דמוגרפיים וסוציו-דמוגרפיים שונים. הם מסכמים כי השתוקקות למזון הינה היבט משמעותי בתופעת ההשמנה, בשילוב גורמים נוספים כגון גנטיקה והתנהגויות אכילה. 

Myers CA, Martin CK, Apolzan JW. Food cravings and body weight: a conditioning response. Curr Opin Endocrinol Diabetes Obes. 2018 Oct;25(5):298-302. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30048258

 

 

דיאטה לטיפול בקרוֹהן

בסדרת מחקרים, שנערכה הן בקרב חולדות והן בקרב בני אדם, הוערכה ההשפעה של דיאטה מותאמת אישית - כחלופה להזנה אנטרלית מלאה - על הרכב פלורת המעי, התגובה הדלקתית והתגובה הקלינית. הדיאטה, הנקראת CD-TREAT, הינה דיאטה מותאמת אישית, שהותאמה ככל הניתן להרכב של פורמולה מוכרת להזנה אנטרלית (Modulen® IBD), כולל הפחתת רכיבים מסוימים מהתזונה (כגון גלוטן, לקטוז ואלכוהול) ובהרכב הדיאטה (אבות המזון, ויטמינים, מינרלים וסיבים) – תפריט לדוגמא בהמשך*. 

הדיאטה נבדקה בקרב מבוגרים בריאים, בקרב חולדות ובקרב ילדים חולי קרוהן:

  • במחקר מוצלב נכללו 25 מבוגרים בריאים, אשר קיבלו הזנה אנטרלית מלאה או את הדיאטה הנחקרת - כל אחת למשך 7 ימים עם 14 ימים הפרדה ביניהן. נמצא כי ההיענות לדיאטה הייתה גבוהה יותר בהשוואה להזנה אנטרלית, כאשר לשני הטיפולים הייתה השפעה דומה על הרכב החיידקים בצואה ועל רמת המטבוליטים.
  • במודל של חולדות עם דלקת במעי החולדות קיבלו הזנה אנטרלית מלאה, את הדיאטה הנחקרת או את התזונה הרגילה למשך 4 שבועות. נמצא כי לשני הטיפולים הייתה השפעה דומה על העומס החיידקי, הרכב החיידקים, המטבוליטים וחומרת הדלקת. 
  • במחקר פתוח חמישה ילדים חולי קרוהן צרכו את הדיאטה הנחקרת למשך 8 שבועות. בקרב ארבעה מהילדים נצפתה תגובה קלינית חיובית לדיאטה, מהם 3 ילדים היו בהפוגה (רמיסיה) בסיום תקופת הטיפול, כאשר התגובה הייתה מלווה בירידה מובהקת ברמת הקלפרוטקטין בצואה (חלבון המהווה סמן למחלת מעי דלקתית).

החוקרים מסכמים כי הדיאטה נמצאה בעלת השפעה דומה להזנה אנטרלית מלאה על השינויים בפלורת המעי ובהפחתת רמת הדלקת במעי, נסבלת היטב ועשויה להיות יעילה לטיפול במחלת קרוהן פעילה.

*תפריט לדוגמא מתוך דיאטת ה- CD-TREAT לנער בן 15, הסובל מקרוהן, במשקל 48 ק"ג וגובה 170 ס"מ.

 

ארוחות

פירוט

בוקר

1 טבליה של מולטי ויטמין

חלב מלא (360 מ"ל)

דגני בוקר מאורז (45 גרם)

מיץ תפוחים (360 מ"ל)

ביניים

מיץ אננס (360 מ"ל)

1 תפוח מקולף

צהריים

כריך מלחם לבן (2 פרוסות), גבינת צ'דר (45 גרם) גבינת שמנת (45 גרם), חסה (20 גרם), מלפפון קלוף (20 גרם)

קערית מרק עוף ואורז

ביניים

מעדן מאורז

ערב

מנת דג סלמון בגריל (180 גרם) עם פירה תפוחי אדמה (260 גרם) ורוטב גבינה

הערות

כל מוצרי החלב נטולי לקטוז. כל המוצרים מבוססי הדגנים - נטולי גלוטן.

הערת מערכת: ניכר כי כמות מוצרי החלב גבוהה מאוד לתפריט יומי ועולה התהייה לגבי איכות המזון והשְפעתו על מתווכי דלקת, נתון שלא מתייחסים אליו בצורה משמעותית במחקרים. 

Svolos V, et al. Treatment of Active Crohn's Disease With an Ordinary Food-based Diet That Replicates Exclusive Enteral Nutrition. Gastroenterology. 2018 Dec 11. pii: S0016-5085(18)35398-8. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30550821

 

 

דיאטה דלת פחמימות קשורה בסיכון נמוך יותר להתפתחות גליומה

במחקר מקרה-בקרה, שנערך באיראן, נבדק הקשר בין צריכת דיאטה דלת פחמימות והסיכון להתפתחות גליומה (גידול סרטני במערכת העצבים). במחקר נכללו 128 מטופלים עם אבחנה חדשה של גליומה, אליהם הותאמה קבוצת השוואה של 256 משתתפים בריאים בעלי מאפיינים דומים. על בסיס שאלוני תזונה שמילאו המשתתפים, החוקרים חישבו לכל משתתף ציון בטווח 1-10, המבטא את צריכת הפחמימות בדיאטה (ציון 10 מבטא את רמת הפחמימות הנמוכה ביותר). בנוסף, כל משתתף קיבל שני ציונים נוספים בין 1-10, המבטאים את צריכת החלבונים והשומנים (כאשר ציון 10 מבטא את רמת החלבונים והשומנים הגבוהה ביותר). סכום שלושת הציונים, בסקאלה של 3-30, שימש כמדד כולל לדיאטה, כאשר ציון גבוה יותר משמעותו היענות גבוהה יותר לדיאטה דלת פחמימות. 

להלן פירוט הרכב התזונה של המשתתפים בחלוקה לפי הציון הכולל לדיאטה דלת פחמימות:

 

 

התאמה נמוכה לדיאטה דלת פחמימות

(שליש תחתון)

התאמה בינונית לדיאטה דלת פחמימות

התאמה גבוהה לדיאטה דלת פחמימות

(שליש עליון)

סך הקלוריות

2681 קלוריות

2514 קלוריות

2494 קלוריות

סך הפחמימות

467 גרם

406 גרם

373 גרם

סך החלבונים

95 גרם

95 גרם

102 גרם

סך השומנים

55 גרם

65 גרם

75 גרם

נמצא כי המשתתפים עם הציונים הגבוהים ביותר (שליש עליון) היו בסיכון נמוך ב-60% להתפתחות גליומה בהשוואה למשתתפים עם הציונים הנמוכים ביותר (שליש תחתון). מגמה דומה נמצאה גם לאחר התאמה סטטיסטית לגורמי סיכון, גורמים תזונתיים ו-BMI. 

הערת מערכת: לצערנו, גם במחקר זה לא השכילו לשים דגש על איכות מקורות המזון לקלוריות וממשיכים את השיח על אבות מזון בלבד, שנראה יותר ויותר לא רלוונטי בימינו. 

Ebrahimpour-Koujan S, et al. Adherence to low carbohydrate diet in relation to glioma: A case-control study. Clin Nutr. 2018 Nov 30. pii: S0261-5614(18)32556-1. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30551899

 

 

אגוזי לוז לשיפור רמת וִיטמין E בקרב קשישים

במחקר קליני (לא מבוקר) הוערכה ההשפעה של צריכת אגוזי לוז על רמת ויטמין E ומגנזיום בגוף בקרב קשישים. החוקרים מסבירים כי חסרים ברכיבים תזונתיים אלה עלולים להוות בסיס להתפתחות תחלואה הקשורה בהזדקנות. במחקר נכללו 32 משתתפים בריאים בני 63 בממוצע, אשר צרכו כ-57 גרם ליום אגוזי לוז (7.7-10.4 אלפא-טוקופרול) למשך 16 שבועות. בתחילת המחקר ובסיום תקופת ההתערבות בוצעו בדיקות אנתרופומטריות ונאספו בדיקות דם ושתן, כאשר שלושה מדדי המטרה העיקריים היו: השינוי בריכוז אלפא-טוקופרול בדם, α-CEHC (שהינו מטבוליט של אלפא-טוקופרול בשתן) והמגנזיום בדם.

נמצא כי צריכת אגוזי לוז הייתה מלווה בעלייה מובהקת בריכוז α-CEHC ולעלייה של כ-2% בריכוז המגנזיום. בנוסף, נצפתה ירידה מובהקת ברמת הגלוקוז בצום (ירידה של 3.4%), ברמת ה-LDL (ירידה של 6%) וביחס בין הכולסטרול הכללי ל-HDL (ירידה של 4.5%). לא נמצאו שינויים מובהקים בלחץ הדם, אינסולין, CRP, טריגליצרידים, אלפא-טוקופרול או HDL. 

החוקרים מסכמים כי צריכת אגוזי לוז עשויה לתרום לשיפור המצב התזונתי של קשישים, בדגש על ויטמין E, אשר במקרים רבים נצרך ברמה נמוכה מהרמה המומלצת (12 מ"ג ליום). 

המחקר נערך בשיתוף גוף העוסק בשיווק אגוזי לוז (Hazelnut Marketing Board). 

Michels AJ, et al. Daily Consumption of Oregon Hazelnuts Affects α-Tocopherol Status in Healthy Older Adults: A Pre-Post Intervention Study. J Nutr. 2018 Dec 1;148(12):1924-1930.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30517727

 

 

האם יש להפסיק נטילת אוֹמגה 3 לפני ניתוח?

במחקר רב-לאומי אקראי מבוקר הוערכה ההשפעה של נטילת תוסף שמן דגים על הסיכון לדימום בקרב מטופלים לקראת ניתוח. החוקרים מסבירים כי שמן דגים הינו תוסף שכיח לטיפול ביתר שומנים בדם או למניעת תחלואה קרדיווסקולרית, אולם בשל סיכון תיאורטי לדימום נהוג להמליץ על הפסקת השימוש בתוספי אומגה 3 לקראת ניתוח. במחקר הנוכחי נכללו 1,516 מטופלים, אשר חולקו אקראית לקבלת תוסף שמן דגים או פלסבו (שמן זית). בהתאם לזמן עד למועד הניתוח, התוסף ניתן במינון של 10 גרם בסה"כ מחולקים על פני 3-5 ימים או 8 גרם סה"כ במשך יומיים. בנוסף, ניתן התוסף במינון 2 גרם בבוקר הניתוח.

לאחר הניתוח ניתן מינון יומי של 2 גרם עד לשחרור מהאשפוז או 10 ימים, הקצר מביניהם. כל כמוסה של 1 גרם שמן דגים הכילה 465 מ"ג EPA ו-375 מ"ג DHA. מבין כלל המטופלים, 92 מטופלים (6.1%) סבלו מאירוע משמעותי של דימום בניתוח, ללא הבדל מובהק בין קבוצות המחקר (5.5% בקבוצת שמן הדגים לעומת 6.6% בקבוצת הפלסבו, p=0.34). מגמה דומה נמצאה גם בהתייחס למדדים משניים של דימום, כאשר מספר מנות הדם הנדרשות היה נמוך יותר באופן מובהק בקרב מטופלים שקיבלו שמן דגים בהשוואה לפלסבו (1.6 לעומת 1.9, p<0.01). כמו כן, רמה גבוהה יותר של אומגה 3 בדם לפני הניתוח הייתה קשורה בסיכון נמוך יותר לדימום. מכאן, לא נמצאה תמיכה לכך ששמן דגים מגביר את הסיכון לדימום בניתוח והחוקרים קוראים להערכה מחודשת של ההמלצה להפסקת השימוש בתוספי אומגה 3 לפני ניתוח.

המחקר מומן על ידי ה-NIH וחברות פרמצבטיות (GlaxoSmithKline, Sigma Tau, Pronova BioPharma)

Akintoye E, et al. Fish Oil and Perioperative Bleeding. Circ Cardiovasc Qual Outcomes. 2018 Nov;11(11):e004584. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30571332

 

 

אוֹמגה 3 מגבירה את זרימת הדם למוח 

במחקר פיילוט כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה ההשפעה של תוסף שמן דגים עשיר ב-DHA על זרימת הדם למוח, מצב הרוח והתפקוד הקוגניטיבי. במחקר נכללו 38 משתתפים בגילאי 40-85 עם יתר לחץ דם קל (ל"ד סיסטולי של 130-160 מ"מ כספית או ל"ד דיאסטולי של 85-100 מ"מ כספית), אשר צורכים רמה נמוכה של אומגה 3 בתזונה. המשתתפים חולקו אקראית לנטילת כמוסות שמן דגים במינון 2 גרם ליום (4 כמוסות, כאשר כל כמוסה מכילה 400 מ"ג DHA ו-100 מ"ג EPA), או פלסבו (שמן תירס), למשך 20 שבועות.

החוקרים מראים כי נטילת התוסף הובילה להגברת זרימת הדם למוח, הן במנוחה והן בתגובה לגירוי קוגניטיבי, כאשר נמצאו הבדלים בתגובה בין נשים וגברים. בשני המינים לא נמצאה השפעה על מצב הרוח או היכולת הקוגניטיבית. 

Howe PRC, Evans HM, Kuszewski JC, Wong RHX. Effects of Long Chain Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids on Brain Function in Mildly Hypertensive Older Adults. Nutrients. 2018 Oct 2;10(10). pii: E1413. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30279397

 

 

וִיטמין D להקלה על כאבי מחזוֹר ו-PִMS

במחקר קליני (לא מבוקר) הוערכה ההשפעה של תוסף ויטמין D במינון גבוה בקרב צעירות הסובלות מכאבי מחזור ו/או תסמונת קדם ווסתית (PMS). החוקרים מסבירים כי לויטמין D תפקיד במערכת הרבייה הנשית, ככל הנראה בשל השְפעתו על איזון רמות הסידן, הורמוני המין ופעילות של מתווכים עצביים. 

במחקר נכללו 897 צעירות בגילאי 12-18, אשר נטלו כמוסות ויטמין D במינון של 50,000 יחב"ל לשבוע למשך 9 שבועות. החוקרים העריכו את השְפעת התוסף בקרב המשתתפות בסיווג לארבע קבוצות: אלו שסבלו רק מכאבי מחזור, רק מ-PMS, גם מכאבי מחזור וגם מ-PMS, או משתתפות ללא בעיות הקשורות במחזור הווסת. נמצא כי בסיום ההתערבות, שיעור המשתתפות הסובלות מ-PMS ירד מ-14.9% ל-4.8%, שיעור המשתתפות הסובלות מכאבי מחזור ירד מ-35.9% ל-32.4%, ושיעור המשתתפות הסובלות משניהם ירד מ-32.7% ל-25.7%. עוד נמצא כי נטילת ויטמין D הייתה מלווה בירידה בתסמינים ספציפיים כמו כאבי גב ונטייה לבכי וכן בירידה בחומרת כאבי המחזור. החוקרים מסכמים כי ויטמין D במינון גבוה עשוי לתרום להפחתת שיעור הבנות הסובלות מכאבי מחזור ו-PMS וכן להוביל להקלה בתסמינים גופניים ונפשיים של PMS

Bahrami A, et al. High dose vitamin D supplementation can improve menstrual problems, dysmenorrhea, and premenstrual syndrome in adolescents. Gynecol Endocrinol. 2018 Aug;34(8):659-663. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29447494

 

 

 

פעילות גופנית ווִיטמין D לשיקום לאחר שבר בירך

במחקר אקראי מבוקר הוערכה היעילות של תוכנית פעילות גופנית ביתית ותוסף ויטמין D לשיקום תפקודי בשנה הראשונה לאחר שבר בירך. במחקר נכללו 173 מטופלים מעל גיל 65, שעברו ניתוח לטיפול בשבר בירך. המשתתפים חולקו אקראית לקבלת תוסף ויטמין D במינון המקובל של 800 יחב"ל ליום או במינון גבוה של 2,000 יחב"ל ליום. בנוסף, כל המשתתפים קיבלו טיפולי פיזיותרפיה עם או בלי תכנית פעילות גופנית ביתית. מדד המטרה הראשי היה מבחן (Timed Up and Go (TUG, המשמש להערכת יכולת הניידות (במבחן המטופל יושב על כיסא, מתבקש לקום וללכת 3 מטרים, להסתובב, ללכת חזרה ולהתיישב).

נמצא כי השיפור המשמעותי ביותר לאורך תקופה של 12 חודשים היה בקרב המשתתפים שקיבלו ויטמין D במינון הסטנדרטי של 800 יחב"ל בשילוב תכנית פעילות גופנית ביתית. השיפור בשתי הקבוצות הנוספות לא היה מובהק בהשוואה לקבוצת הביקורת. 

להלן התוצאות במבחן TUG (בשניות) של ארבעת קבוצות המחקר:

 

 

800 יחב"ל ללא פעילות גופנית

(קבוצת הביקורת)

800 יחב"ל עם פעילות גופנית

2,000 יחב"ל ללא פעילות גופנית

2,000 יחב"ל עם פעילות גופנית

נתוני הבסיס

52.7

59.9

49.1

54.8

לאחר 12 חודשים

19.5

13.8

17.0

17.6

 

החוקרים מסכמים כי ממצאים אלה מצביעים על התרומה של נטילת תוסף ויטמין D בשילוב תכנית פעילות גופנית ביתית לשיפור קצב ההחלמה לאחר שבר בירך, ללא תועלת לנטילת ויטמין D במינון גבוה. 

Stemmle J, et al. Effect of 800 IU Versus 2000 IU Vitamin D3 With or Without a Simple Home Exercise Program on Functional Recovery After Hip Fracture: A Randomized Controlled Trial. J Am Med Dir Assoc. 2018 Dec 11. pii: S1525-8610(18)30586-3. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30551946

 

 

תוסף ויתנִיה משכרת לגברים המבצעים פעילות גופנית 

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה ההשפעה של תוסף ויתניה משכרת (Withania somnifera) על חוזק השרירים בקרב גברים המבצעים פעילות גופנית. במחקר נכללו 38 גברים צעירים ובריאים, אשר חולקו באופן אקראי לנטילת התוסף או פלסבו - במינון 500 מ"ג ליום למשך 12 שבועות. התוסף ®Sensoril הינו מיצוי מיימי מתוקנן של שורש ועלי ויתניה. בתחילת המחקר ובסיומו נלקחו בדיקות דם ונבדק הרכב הגוף של המשתתפים (DEXA), חוזק וסיבולת השריר והביצוע הגופני (מבחן רכיבה). בתקופת ההתערבות המשתתפים הונחו לשמור על הרגלי התזונה שלהם ולבצע תכנית אימוני התנגדות בעצימות עולה.

נמצא כי בהשוואה לפלסבו, בקרב המשתתפים שנטלו את התוסף חל שיפור משמעותי יותר בחוזק וסיבולת השריר וכן בפיזור השומן בגוף. החוקרים מסכמים כי התוסף נסבל היטב ונטילתו תרמה לשיפור חוזק השריר בפלג הגוף העליון והתחתון ולפיזור השומן בגוף בקרב גברים המבצעים אימוני התנגדות. 

המחקר מומן על ידי חברת .Natreon Inc המייצרת את התוסף, אולם לא הייתה מעורבת באף אחד משלבי המחקר. 

Ziegenfuss TN, et al. Effects of an Aqueous Extract of Withania somnifera on Strength Training Adaptations and Recovery: The STAR Trial. Nutrients. 2018 Nov 20;10(11). pii: E1807. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30463324

 

 

כוּרכום לטיפול בפסוֹריאזיס בקרקפת

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה היעילות של תכשיר מי כורכום (Curcuma longa) לטיפול בפסוריאזיס בקרקפת. במחקר נכללו 40 מטופלים, אשר סובלים מפסוריאזיס בקרקפת ברמה קלה עד בינונית וחולקו אקראית לשתי קבוצות. המשתתפים התבקשו להשתמש בתכשיר מי כורכום בשימוש חיצוני* או פלסבו - פעמיים ביום למשך 9 שבועות.

נמצא כי השימוש בתכשיר מי כורכום הוביל לשיפור משמעותי יותר במדד PSAI להערכת חומרת המחלה ובמדד DLQI להערכת איכות החיים, בדגש על שיפור באדמומיות ובנגעים בעור. לא דווח על השפעות שליליות הקשורות בטיפול. החוקרים מסכמים כי השימוש בתכשיר מי כורכום נמצא יעיל לטיפול בפסוריאזיס בקרקפת. 

*כנראה מדובר במי טוניק עם מיצוי כורכום, בדומה למי פנים. לא מפורט במאמר שום דבר לגבי המוצר, ההרכב או המינון.

התכשיר סופק על יד חברת .Seagull cosmetic CO, אולם החוקרים אינם מדווחים על מקור המימון למחקר. 

Bahraini P, et al. Turmeric tonic as a treatment in scalp psoriasis: A randomized placebo-control clinical trial. J Cosmet Dermatol. 2018 Jun;17(3):461-466. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29607625

 

 

הבדלים בסוגי הכנות של קצַח ומשמעותם הקלינית

במחקר מעבדה הוערכה ההשפעה של קצח (Nigela Sativa), בצורות הכנה שונות, על מתווכי דלקת הקשורים באסתמה. החוקרים מסבירים כי הן ברפואה המסורתית והן במוצרים מסחריים נעשה שימוש בקצח לטיפול במגוון מחלות דלקתיות, אולם אין לכך מספיק תמיכה ממחקרים פרה-קליניים וכתוצאה מכך עשויה להיות שונות גבוהה בהשפעה הפרמקולוגית. במחקר הנוכחי נבדקה ההשפעה של עשר צורות הכנה, כולל מיצוי בחומרים שונים (מליפופילים ועד הידרופילים) ומספר מוצרים מסחריים (בעיקר כמוסות שמן קצח). בניתוח כימי של צורות ההכנה השונות נמצא כי ריכוז הרכיב הפעיל העיקרי Thymoquinone היה הגבוה ביותר במיצוי Super critical fluid של חברת (Sami Labs (Nigellin™י(2.4%) ואחריו בכמוסות שמן קצח של חברת Marnys S.Aי(0.7%). שני מוצרים אלה היו גם היעילים ביותר בדיכוי מתווכי הדלקת (IL-2, IL-6, PGE2).

החוקרים מסכמים כי ישנם הבדלים משמעותיים בריכוז החומר הפעיל והפעילות נוגדת הדלקת בין צורות הכנה שונות של קצח, כאשר שמן קצח עשיר ב- Thymoquinone נמצא כבעל הפוטנציאל הגבוה ביותר לוויסות הפעילות החיסונית באסתמה ולכן מומלץ להשתמש במיצויים אלה במחקרים עתידיים. 

המחקר מומן על ידי משרד החינוך בערב הסעודית. אחד החוקרים הינו עובד של חברת VivaCell Biotechnology (חברת תרופות) ושאר החוקרים מצהירים על העדר ניגודי אינטרסים.

Koshak AE, et al. Comparative Immunomodulatory Activity of Nigella sativa L. Preparations on Proinflammatory Mediators: A Focus on Asthma. Front Pharmacol. 2018 Oct 2;9:1075. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30333747

 

 

מהם הגורמים העומדים בבסיס התרומה של הדיאטה הים-תיכוֹנית להפחתת הסיכון הקרדיוֹוסקולרי?

במחקר עוקבה פרוספקטיבי נבדק מהם הגורמים העומדים בבסיס התרומה של הדיאטה הים-תיכונית להפחתת הסיכון הקרדיווסקולרי בקרב נשים. במחקר נכללו כ-26,000 נשים בריאות, אחריהן נערך מעקב במשך 12 שנה. במסגרת המחקר נבדקה התרומה של 40 גורמים - כולל שומנים, ליפופרוטאינים, אפוליפופרוטאינים, מדדי דלקת, מטבוליזם של גלוקוז, תנגודת לאינסולין, חומצות אמינו מסועפות, מטבוליטים וגורמים קליניים. בנוסף, המשתתפות סווגו ל-3 קבוצות בהתאם למידת ההתאמה לדיאטה הים-תיכונית

להלן שיעור הנשים בכל קבוצה ושיעור הנשים שעברו אירוע קרדיווסקולרי בתקופת המעקב: 

 

 

מידת ההתאמה לדיאטה הים-תיכוֹנית:

נמוכה

בינונית

גבוהה

39.0%

36.2%

24.8%

נשים שעברו אירוע קרדיווסקולרי:

4.2%

3.8%

3.8%

 

נמצא כי בהשוואה לנשים עם התאמה נמוכה לדיאטה הים-תיכונית, התאמה בינונית או גבוהה הייתה מלווה בסיכון נמוך ב-23% וב-28%, בהתאמה, לאירוע קרדיווסקולרי. הגורמים המשמעותיים ביותר שעמדו בבסיס קשר זה היו (בסדר יורד): מדדי דלקת, מטבוליזם של גלוקוז ותנגודת לאינסולין, BMI, לחץ דם ושומנים (בעיקר HDL). כלומר, צריכת דיאטה ים-תיכונית עשויה להפחית ברבע את הסיכון לאירוע קרדיווסקולרי, ככל הנראה כתוצאה משיפור בגורמים אלה.

Ahmad S, Moorthy MV, Demler OV, et al. Assessment of Risk Factors and Biomarkers Associated With Risk of Cardiovascular Disease Among Women Consuming a Mediterranean Diet. JAMA Netw Open. 2018;1(8):e185708. 

https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2717565

 

 

גִיל המעבר מהווה חלון הזדמנויות למניעת תחלואה קרדיוֹוסקולרית בקרב נשים

במחקר עוקבה הוערך הקשר בין אורח חיים בריא בתקופת גיל המעבר לבין התפתחות טרשת עורקים בגיל מבוגר יותר. החוקרים מסבירים כי מדדים לטרשת עורקים תת-קלינית מנבאים תחלואה קרדיווסקולרית וכן פגיעה בתפקוד הגופני והקוגניטיבי. תקופת גיל המעבר קשורה בהתפתחות מואצת של טרשת עורקים בקרב נשים, אולם לא ידוע מה הקשר בין אורח חיים בריא והתפתחות טרשת עורקים תת-קלינית. במחקר נכללו 1,143 נשים בגילאי 42-52, אשר דיווחו על הרגלי העישון, התזונה והפעילות הגופנית. על בסיס הנתונים שנאספו חושב עבור כל משתתפת ציון אורח חיים בריא ממוצע לתקופה של 10 שנים מתחילת המחקר. 

לאחר כ-14 שנים מתחילת המחקר הוערכה ההתפתחות של טרשת עורקים תת-קלינית באמצעות שלושה מדדים: עובי עורק הקרוטיד (CCA - IMT), קוטר רקמת החיבור (CCA - AD) והצטברות הפלאק. באופן כללי, נמצא כי ציוני אורח חיים בריא גבוהים יותר היו קשורים ברמה נמוכה יותר של טרשת עורקים תת-קלינית. מבין שלושת המדדים לאורח חיים בריא, ניכר כי הימנעות מעישון הייתה המשמעותית ביותר למניעת התפתחות טרשת עורקים. החוקרים מציעים כי תקופת גיל המעבר מהווה חלון הזדמנויות למניעת תחלואה קרדיווסקולרית בקרב נשים.

Wang D, et al. Healthy Lifestyle During the Midlife Is Prospectively Associated With Less Subclinical Carotid Atherosclerosis: The Study of Women's Health Across the Nation. J Am Heart Assoc. 2018 Dec 4;7(23):e010405. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30482079

 

 

הרגלי החיים בילדות כבסיס לבריאות במהלך החיים

בסקירה דנים החוקרים ברעיון לפיו להרגלי החיים בתקופת הילדות תפקיד בשמירה על הבריאות במהלך החיים, בדגש על הבריאות הקרדיווסקולרית. החוקרים מסבירים כי תחלואה קרדיווסקולרית הינה אחד מהגורמים המובילים לתמותה ולנכות בעולם המערבי, כאשר ניתן להשפיע על גורמי הסיכון העיקריים באמצעות שינויים התנהגותיים בהרגלי החיים. ישנן עדויות רבות המצביעות על כך שלסביבה בתקופת הילדות תרומה משמעותית להתפתחות הרגלי החיים וההתנהגות בהמשך החיים.

במסגרת הסקירה מתמקדים החוקרים בשלושה היבטים של קידום בריאות: מדוע ילדים צריכים להיות אוכלוסיית היעד לקידום בריאות, אסטרטגיות לקידום בריאות בקרב ילדים ופערים במחקר. לשינוי הרגלי החיים בקרב ילדים נדרשות תכניות חינוכיות רב-תחומיות המתמקדות בעידוד בריאות עשויות להוות חלון הזדמנויות למניעת תחלואה עתידית. להצלחת תכניות אלה נדרשת אינטגרציה בין פעילות במסגרת הבית-ספרית, המשפחתית והקהילתית, תוך תמיכת המדיניות הציבורית והחקיקה. 

Fernandez-Jimenez R, et al. Children Present a Window of Opportunity for Promoting Health: JACC Review Topic of the Week. J Am Coll Cardiol. 2018 Dec 25;72(25):3310-3319. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30527619

 

 

מאפיינים פסיכולוגיים המעורבים בתסמונת המעִי הרגיש בילדים

במחקר תצפיתי נבדק האם ההשפעה של דיכאון או חרדה על חומרת תסמיני מעי רגיש (IBS) קשורה במאפיינים פסיכולוגיים של סומטיזציה (הופעה של תסמינים פסיכו-סומטיים) ו/או חוויה מוקצנת של כאב (pain catastrophizing). לצורך יצירת בסיס השוואתי, החוקרים השתמשו בנתונים שנאספו במחקרים קליניים שנערכו בקרב ילדים עם IBS. במחקר הנוכחי נכללו הנתונים של 261 ילדים עם IBS.

נמצא כי המאפיינים הפסיכולוגיים היו קשורים אחד בשני וכן בחומרת כאבי הבטן שדיווחו המשתתפים. מעבר לכך, בניתוח סטטיסטי מראים החוקרים כי הקשר בין רמת החרדה ורמת הדיכאון לבין כאבי בטן היה מתווך על ידי שני המאפיינים הפסיכולוגיים. ממצאים אלה מצביעים על כך שייתכן ומאפיינים פסיכולוגיים אלה הינם יעדי טיפול טובים יותר מאשר חרדה ודיכאון, ויש להעריך מאפיינים אלה בקרב ילדים עם IBS.

Hollier JM, et al. Multiple psychological factors predict abdominal pain severity in children with irritable bowel syndrome. Neurogastroenterol Motil. 2018 Dec 13:e13509. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30549152

 

 

וכעת, עוד כותרות...

 

 

רמת הסְטרס בתקופת הכניסה להריוֹן קשורה בתגובת הסְטרס של הילד

במחקר תצפיתי, בו נכללו 22 צמדי אם-ילד, נמצא כי רמת הקורטיזול של האם בתקופת הכניסה להריון הייתה קשורה בעלייה מוגברת ברמת הקורטיזול של הילדים בגיל 11 בתגובה לאירוע סטרס (כניסה לבית הספר או דיבור בפני קהל).

Barha CK, et al. Early post-conception maternal cortisol, children's HPAA activity and DNA methylation profiles. J Dev Orig Health Dis. 2018 Nov 15:1-15. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30428949

 

 

קקאוֹ לשיפור היכולת הקוגנִיטיבית בקרב מבוגרים

בסקירה מוצגים הממצאים הקליניים לגבי התרומה של אפיקטכינים, שמקורם בקקאו, לשיפור היכולת הקוגניטיבית, בעיקר במינונים גבוהים מ-50 מ"ג ליום, למשך 28 יום ומעלה ובקרב משתתפים מעל גיל 50. 

Haskell-Ramsay CF, Schmitt J, Actis-Goretta L. The Impact of Epicatechin on Human Cognition: The Role of Cerebral Blood Flow. Nutrients. 2018 Jul 27;10(8). pii: E986. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30060538

 

 

השימוש בתבלינים כנוגדי חמצון במוצרי בשר

בסקירה דנים החוקרים בשימוש בתבלינים, כגון אורגנו ורוזמרין, כחומרים נוגדי חמצון במוצרי בשר וכתחליף לשימוש בנוגדי חמצון סינתטיים. כך ניתן יהיה לעבור ל"תווית נקייה" (מזונות המכילים רכיבים מוכרים לצרכן, ללא תוספים או ממתיקים מלאכותיים) מבלי לפגוע בחיי המדף או באיכות המוצר.

Oswell NJ, Thippareddi H, Pegg RB. Practical use of natural antioxidants in meat products in the U.S.: A review. Meat Sci. 2018 Nov;145:469-479. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30071458

 

 

הקשר בין שייכות אתנית ופלורת המעי

בהתבסס על נתונים שנאספו מ-1,637 משתתפים מארה"ב, החוקרים מראים כי למרות ההבדלים בפלורת המעי וההשפעה של מחלות ומצב בריאותי, ניתן לזהות מאפיינים ייחודיים בפלורת המעי, הקשורים בשייכות אתנית. 

Brooks AW, et al. Gut microbiota diversity across ethnicities in the United States. PLoS Biol. 2018 Dec 4;16(12):e2006842. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30513082

 

 

 

התפקיד של השעון הביולוגי בהגנה על העור מפני עקה חמצונית

במחקר מעבדה מדגימים החוקרים את התפקיד של השעון הביולוגי לוויסות התגובה של תאי העור לעקה חמצונית, בדגש על הנזק לקרטינוציטים כתוצאה מחשיפה לאוזון. 

Benedusi M, et al. Circadian clock as possible protective mechanism to pollution induced keratinocytes damage. Mech Ageing Dev. 2018 Jun;172:13-20. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28860071

 

 

ג'ל מיצוי בצל מול ג'ל סיליקון לצלקות לאחר ניתוח לפרוסקופי

במחקר אקראי מבוקר, בו נכללו 60 נשים לאחר ניתוח גניקולוגי לפרוסקופי, נמצא כי השימוש בג'ל סיליקון (Kelo-cort) או בג'ל מיצוי בצל (Contractubex®) לטיפול בצלקות היה בעל השפעה דומה בהתייחס לשיעור ההיענות לטיפול, לשיעור תופעות הלוואי וליעילות בהעלמת הצלקות.

Song T, Kim KH, Lee KW. Randomised comparison of silicone gel and onion extract gel for post-surgical scars. J Obstet Gynaecol. 2018 Jul;38(5):702-707. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29514524




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם