עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש דצמבר 2018 - מקבץ 3

עודכן בתאריך 22/12/2018

השבוע בפתח סקירת המחקרים שלנו – שתי סקירות שיענו על שאלות מעניינות:

מהי ההשפעה של מזונת שונים המכילים פרוקטוז על איזון גליקמי?

ומה הפוטנציאל של קערורית בטיפול בסרטן?

נמשיך עם מספר מחקרים מתחומי התזונה, צמחי המרפא וארומתרפיה:

רכיבים תזונתיים לשיפור איכות הזרע,

פירות וירקות להפחתת תסמיני גיל המעבר ולשמירה על התפקוד הקוגניטיבי,

תוסף צמחי להקלה על תסמיני עצירות,

רכיבים צמחיים להגנה על הלב,

ושמן אתרי לטיפול בכינים.

כמו כן, שני מחקרים מתחום התוספים:

שמן דגים ותחלואה קרדיווסקולרית,

ופרוביוטיקה לילדים עם דלקת זיהומית במעי.

ואם בפרוביוטיקה עסקינן; סקירה שדנה בתפקיד פלורת המעי בהזדקנות בריאה.

בתחום ההריון, שני מחקרי עוקבה:

הראשון עוסק בתרומה של דיאטה ים-תיכונית בהריון לגדילה תקינה של התינוק,

והשני, בקשר בין חשיפה לכימיקלים בהריון ולהתבגרות מינית מוקדמת בקרב בנות.

ונסיים עם מחקר עוקבה נוסף שמצא כי שמירה על כושר אירובי מפחיתה את הסיכון למחלת לב כלילית.

לא משהו שלא ידענו קודם...

 

בכותרות השבוע: תזונה עשירה בפיטוסטרוֹלים קשורה בסיכון מופחת לסרטן קולורקטלי, הפעילות נוגדת הסרטן של ג'ינג'ר, מיץ תרד לנטרול חומציות הקיבה, הקשר בין סוג הלידה למערכת החיסונית של התינוק, ההרכב התזונתי של עלי תה והפעילות נוגדת הדלקת של צלע השור וקערורית סינית.

 

 

מהי ההשפעה של מזונת שונים המכילים פרוקטוז על איזון גליקמי? 

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים קליניים מבוקרים הוערכה ההשפעה של מזונות שונים המכילים פרוקטוז על איזון גליקמי - המוגלובין מסוכרר, אינסולין בצום, גלוקוז בצום - תחת רמות שונות של צריכה קלורית, בקרב משתתפים עם או בלי סוכרת. בסקירה נכללו 118 מחקרים, בהם 155 השוואות, שנערכו בקרב 5,086 משתתפים. 

במחקרים השונים השְפעת הפרוקטוז נבדקה באמצעות ארבעה מודלים:

  1. החלפה – השוואה איזוקלורית בין מזונות המכילים פרוקטוז לבין מזונות שאינם מכילים פרוקטוז (ומכילים מאקרונוטריאנטים אחרים, כדוגמת עמילנים).
  2. הוספה – השוואה היפרקלורית בין דיאטת בסיס בתוספת מזונות המכילים פרוקטוז, לעומת דיאטת הבסיס בלבד. 
  3. הפחתה – השוואה היפוקלורית בין דיאטת בסיס, הכוללת מזונות המכילים פרוקטוז, לעומת דיאטת בסיס ממנה הופחתו המזונות המכילים פרוקטוז. 
  4. אכילה חופשית – השוואה בין דיאטה הכוללת מזונות המכילים פרוקטוז לבין דיאטה שאינה כוללת מזונות המכילים פרוקטוז, ללא הגבלה קלורית ואפשרות להחלפה חופשית של מזונות. 

להלן הממצאים העיקריים:

  • לצריכת מזונות המכילים פרוקטוז לא הייתה השפעה מזיקה במודלים של החלפה או הפחתה.
  • במודלים של החלפה נמצאה ירידה ברמת ההמוגלובין המסוכרר (הפרש ממוצע של 0.22%).
  • במודלים של הוספה ושל אכילה חופשית נמצאה עלייה ברמת האינסולין בצום. 
  • נמצאה השפעה למקור הפרוקטוז, עם השפעה מיטיבה לפירות ולמיץ פירות והשפעה מזיקה לחלב ממותק ולמקורות מעורבים במודלים של החלפה, והשפעה מזיקה למשקאות ממותקים ולמיצי פירות במודלים של הוספה. 
  • החוקרים מסכמים כי ההשפעה של פרוקטוז על איזון גליקמי מושפע הן מהצריכה הקלורית והן ממקור הפרוקטוז, כאשר לרוב המקורות לפרוקטוז (ובעיקר פירות) לא הייתה השפעה מזיקה במודלים של החלפה, אולם להוספה של מזונות המכילים פרוקטוז (ובעיקר משקאות ממותקים) יש השפעה מזיקה על איזון הסוכר. החוקרים מציינים כי מרבית העדויות הן באיכות מתודולוגית נמוכה ונדרשים מחקרים אקראיים באיכות טובה יותר לביסוס המסקנות.

Choo VL, et al. Food sources of fructose-containing sugars and glycaemic control: systematic review and meta-analysis of controlled intervention studies. BMJ. 2018 Nov 21;363:k4644. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30463844

 

 

הפוטנציאל של קערורִית בטיפול בסרְטן

בסקירה מסכמים החוקרים את הפעילות הרפואית של קערורית (.Scutellaria spp) ורכיביה הפעילים, בדגש על פעילותה נוגדת הסרטן. קערורית הינה צמח מרפא חשוב ברפואה המסורתית, כאשר בסקירה הנוכחית מפורטים הממצאים ממחקרים פרה-קליניים, המראים כי לקערורית השפעה נוגדת גרורות, מעכבת שגשוג תאים סרטניים, מעכבת נדידת תאים, נוגדת היווצרות כלי דם חדשים ומעודדת תמותת תאים סרטניים. במסגרת הסקירה מוצגים הממצאים בהתייחס לסוגי הסרטן הבאים: קיבה, קולורקטלי, כבד, שד, ריאות, צוואר הרחם, שחלות, לוקמיה ועור.

בנוסף, בכמה מחקרים קליניים נמצאה יעילות לשימוש בקערורית לטיפול בילדים עם לוקמיה ולטיפול בסרטן שד גרורתי. עם זאת, החוקרים מציינים כי העדויות הקליניות הן מוגבלות, ויש היבטים שונים שיש להתייחס אליהם כאשר שוקלים שימוש קליני ברכיבים צמחיים, המתבסס בעיקר על ממצאים פרה-קליניים, כגון המינון היעיל והבטוח, בטיחות בשימוש, התייחסות להשפעה המשולבת של מגוון הרכיבים הפעילים בצמח, האיכות המתודולוגית והסטנדרטיזציה, היבטים של פרמקוקינטיקה בגוף האדם ופרשנות מוטה של הממצאים והמסקנות.

החוקרים מסכמים כי ישנה תמיכה פרה-קלינית משמעותית לפעילות של קערורית כנגד סוגים שונים של סרטן, כאשר ממצאים אלה עשויים להוות בסיס לשימוש הקליני בקערורית ולפיתוח טיפולים חדשניים כנגד סרטן

EghbaliFeriz S, Taleghani A, Tayarani-Najaran Z. Scutellaria: Debates on the anticancer property. Biomed Pharmacother. 2018 Sep;105:1299-1310. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30021367

 

 

רכיבים תזונתיים לשיפור איכות הזרע

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים נבדקה התרומה של רכיבים תזונתיים לשיפור איכות הזרע. במסגרת הסקירה, החוקרים העריכו באופן איכותני את הנתונים מ-28 מחקרים, כאשר בניתוח הכמותי נכללו 15 מחקרים. החוקרים מסכמים כי עלייה בריכוז הזרע נצפתה בעקבות צריכת סלניום, אבץ, אומגה 3 וקו-אנזים Q10, ועלייה בספירת הזרע נצפתה בעקבות צריכת אומגה 3 וקו-אנזים Q10.

בהתייחס למדדים נוספים של איכות הזרע, נמצא כי שיפור בתנועתיות הזרע היה קשור בצריכת סלניום, אומגה 3 וקרניטין ושיפור במורפולוגיה היה קשור בצריכת סלניום, אומגה 3, קו-אנזים Q10 וקרניטין. מכאן, רכיבים תזונתיים אלה עשויים לתרום לשיפור מדדי איכות הזרע ובכך לסייע בטיפול בבעיות פוריות בקרב גברים. עם זאת, החוקרים מציינים כי יקרא עוד.

Salas-Huetos A, et al. The Effect of Nutrients and Dietary Supplements on Sperm Quality Parameters: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. Adv Nutr. 2018 Nov 1;9(6):833-848.

 

 

תזונה עשירה בירקות ופירות עשויה לתרום להפחתת תסמיני גִיל המעבר

במחקר חתך, שנערך באיראן, נבדק הקשר בין דפוס התזונה לבין תסמיני גיל המעבר בקרב 400 נשים לאחר גיל המעבר. החוקרים מסבירים כי ישנן עדויות לכך שלמזונות מסוימים השפעה על תסמיני גיל המעבר, אולם לא ברור מהי ההשפעה של דפוס התזונה הכולל. החוקרים העריכו את רמת התסמינים באמצעות המדד Menopause Rating Scale ובאמצעות שאלוני תזונה שמילאו המשתתפות. 

החוקרים זיהו שלושה דפוסי תזונה עיקריים:

1) תזונה עשירה בירקות ובפירות

2) תזונה עשירה במיונז, שמנים נוזליים ומתוקים

3) תזונה עשירה במוצקי שומן ובחטיפים 

נמצא כי קרא עוד.

Soleymani M, et al. Dietary patterns and their association with menopausal symptoms: a cross-sectional study. Menopause. 2018 Oct 22. 

 

 

תזונה עשירה בירקות ופירות לשמירה על התפקוּד הקוגניטיבי

כחלק ממחקר עוקבה גדול, שנערך בקרב גברים ממקצועות הבריאות בארה"ב, נבדק הקשר ארוך-הטווח בין צריכת ירקות ופירות במהלך החיים לבין התפקוד הקוגניטיבי בגיל מבוגר. במחקר נכללו 27,842 גברים, שהיו בני 51 בממוצע בתחילת תקופת המעקב בשנת 1986. צריכת הירקות והפירות בתזונה הוערכה בחמש נקודות זמן עד לשנת 2002. ההערכה הסובייקטיבית של התפקוד הקוגניטיבי נמדדה פעמיים (2008 ו-2012) והחוקרים סיווגו את הציון הממוצע כטוב, בינוני או נמוך.

נמצא כי קרא עוד.

Yuan C, et al. Long-term intake of vegetables and fruits and subjective cognitive function in US men. Neurology. 2018 Nov 21. pii: 10.1212/WNL.0000000000006684. 

 

 

תוסף צמחי להקלה על תסמיני עצירוּת 

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה היעילות של תוסף צמחי בקרב מבוגרים המדווחים על חוסר נוחות במערכת העיכול, בדגש על עצירות כרונית. במחקר נכללו 50 משתתפים, אשר נטלו את התוסף (Herbagut) או פלסבו - למשך 28 יום. התוסף מכיל מספר צמחי מרפא* ונלקח במינון של 2 כמוסות (400 מ"ג כל אחת) עם כוס מים שעה לפני השינה. להערכת יעילות הטיפול, המשתתפים התבקשו למלא יומן יומי לתיעוד השינויים בתסמינים ובנוסף נבדקו מדדים של איכות החיים. נמצא כי קרא עוד.

 

Lopresti AL, Gupta H, Smith SJ. A poly-herbal blend (Herbagut®) on adults presenting with gastrointestinal complaints: a randomised, double-blind, placebo-controlled study. BMC Complement Altern Med. 2018 Mar 20;18(1):98. 

 

 

רכיבים צמחיים להגנה על הלב

בסקירה מציגים החוקרים את העדויות ממחקרים פרה-קליניים לגבי הפעילות ומנגנוני הפעולה של רכיבים צמחיים למניעת מחלות קרדיווסקולריות ולטיפול בהן. במחקרים השונים נבחנה ההשפעה של מגוון צמחי מרפא ורכיביהם הפעילים באמצעות מודל מחקרי קלאסי, שבו נותנים לחיות מעבדה (בעיקר מכרסמים) טיפול תרופתי הגורם להפרעה בפעילות הלבבית. החוקרים מסבירים כי לרכיבים צמחיים שונים תפקיד חשוב בהגנה מפני תחלואה קרדיווסקולרית ובצמצום היקף הנזק ללב באמצעות מנגנונים שונים, כולל: נטרול רדיקלים חופשיים, פעילות נוגדת דלקת והשפעה על מסלולים מולקולריים ומסלולי תקשורת תאית. 

במסגרת הסקירה מפורטים הממצאים בהתייחס לצמחי המרפא ורכיביהם הפעילים הבאים:קרא עוד.

Allawadhi P, Khurana A, Sayed N, Kumari P, Godugu C. Isoproterenol-induced cardiac ischemia and fibrosis: Plant-based approaches for intervention. Phytother Res. 2018 Oct;32(10):1908-1932. 

 

 

שמן אתרי לטיפול בכינים

בסדרת מחקרים נבדקה היעילות של מוצר, המבוסס על שמנים אתריים, לטיפול בכינים. ראשית, נערך מחקר אקראי מבוקר, בו 76 ילדים עד גיל 7 חלוקו אקראית לשני סוגי טיפול: טיפול במוצר הטבעי MOOV Head Lice Solution, המכיל 11% שמן אקליפטוס ו-1% שמן עץ תה לימון (Leptospermum petersonii), או במוצר הרפואי המוביל באוסטרליה Banlice Mousse. הטיפול בוצע בהתאם להנחיות היצרן, כאשר הטיפול בשמנים האתריים בוצע בימים 0, 7 ו-14 למחקר והטיפול במוצר הרפואי נערך בימים 0 ו-7 למחקר. 

נמצא כי קרא עוד.

Greive KA, Barnes TM. The efficacy of Australian essential oils for the treatment of head lice infestation in children: A randomised controlled trial. Australas J Dermatol. 2018 May;59(2):e99-e105. 

 

 

שמן דגים ותחלואה קרדיוֹוסקולרית

בסקירה דנים החוקרים בתפקיד של שמן דגים במניעת תחלואה קרדיווסקולרית. במסגרת הסקירה מוצג המבנה והמטבוליזם של חומצות שומן מסוג אומגה 3, שמקורן בשמן דגים, ומפורטות העדויות לגבי השְפעתן המיטיבה ומנגנוני הפעולה המעורבים. במחקרים תצפיתיים ואפידמיולוגיים, ובכמה מחקרים קליניים מבוקרים, נמצאה השפעה קרדיווסקולרית מגינה לצריכת דגים ושמן דגים. השפעה מיטיבה זו קשורה במנגנונים שונים, ביניהם פעילות נוגדת דלקת, שיפור תפקוד כלי הדם, מיתון תהליכי טרשת עורקים, השפעה מיטיבה על המטבוליזם של שומנים, השפעה נוגדת קרישה, השפעה מיטיבה על קצב הלב, על פעילות הלב ועל התפקוד הקוגניטיבי.

עם זאת, קרא עוד.

Goel A, et al. Fish, Fish Oils and Cardioprotection: Promise or Fish Tale? Int J Mol Sci. 2018 Nov 22;19(12). pii: E3703. 

 

 

לא נמצאה תמיכה לשימוש בפרוֹביוטיקה בקרב ילדים עם דלקת זיהומית במעי

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו, שנערך בקנדה, הוערכה היעילות של שימוש בפרוביוטיקה בקרב ילדים עם דלקת זיהומית במעי (גסטרואנטריטיס). במחקר נכללו 886 ילדים בגילאי 3-48 חודשים, אשר טופלו בחדר מיון ילדים. הילדים קיבלו באופן אקראי טיפול בפרוביוטיקה (®Lacidofil) או פלסבו. הטיפול הפרוביוטי הכיל 4 מיליארד חיידקים מהזנים Lactobacillus rhamnosus ו- Lactobacillus helveticus ונלקח פעמיים ביום למשך 5 ימים. מדד המטרה העיקרי היה שיעור הילדים עם רמה בינונית עד חמורה של דלקת, אשר הוגדרה כציון 9 ומעלה בסולם של 0-20.

נמצא כי קרא עוד.

Freedman SB, et al. Multicenter Trial of a Combination Probiotic for Children with Gastroenteritis.N Engl J Med. 2018 Nov 22;379(21):2015-2026. 

 

 

תפקיד פלורת המעי בהִזדקנות בריאה

בסקירה דנים החוקרים בתפקיד של פלורת המעי בהתפתחות או במניעת מחלות הקשורות בהזדקנות ופגיעה בתפקוד היומיומי. במסגרת הסקירה מפורטים הממצאים בהתייחס למחלת האלצהיימר, אוסטאופורוזיס, סרקופניה, טרשת עורקים, מחלות לב ושבץ. על בסיס מחקרים פרה-קליניים וקליניים, ישנן עדויות להבדלים בהרכב ובמגוון פלורת המעי בין מטופלים הסובלים ממחלות אלו לבין קבוצת ביקורת בריאה.

מהסקירה עולה כי קרא עוד.

Shimizu Y. Gut microbiota in common elderly diseases affecting activities of daily living. World J Gastroenterol. 2018 Nov 14;24(42):4750-4758. 

 

 

התרומה של דיאטה ים-תיכוֹנית בהריוֹן לגדילה תקינה של התינוק

במחקר עוקבה, שנערך בספרד, נבדק הקשר בין צריכת דיאטה ים-תיכונית בהריון לבין דפוס גדילת התינוק והסיכון הקרדיו-מטבולי עד גיל 4. בהתבסס על שאלוני תזונה שמילאו האימהות בהריון, החוקרים חישבו ציון התאמה לדיאטה הים-תיכונית. עבור 2,195 צמדי אם-ילד נבדק הקשר בין תזונת האם בהריון לבין דפוס העלייה ב-BMI מהלידה ועד גיל 4, ועבור 697 צמדי אם-ילד נבדק גם הקשר לציון הסיכון הקרדיו-מטבולי (המבוסס על מדדי לחץ דם, היקף מותניים ורמות השומנים והסוכר בדם).

נמצא כי קרא עוד.

Fernández-Barrés S, et al. The Association of Mediterranean Diet during Pregnancy with Longitudinal Body Mass Index Trajectories and Cardiometabolic Risk in Early Childhood. J Pediatr. 2018 Nov 12. pii: S0022-3476(18)31417-3. 

 

 

חשיפה לכימיקלים בהריוֹן קשורה בהתבגרות מינית מוקדמת בקרב בנות

במחקר עוקבה, שנערך בקליפורניה, נבדק הקשר בין חשיפה תוך-רחמית לכימיקלים המצויים במוצרי היגיינה וקוסמטיקה ביתיים לבין התבגרות מינית. החוקרים מציינים כי מחקרים קודמים, שנערכו בקרב חיות מעבדה, מצביעים על כך שכימיקלים כמו פתאלטים, פאראבנים ופנולים השפיעו על תזמון ההתבגרות המינית, אולם אין מספיק עדויות לגבי ההשפעה בבני אדם. במחקר הנוכחי החוקרים עקבו אחר 338 ילדים מהלידה ועד גיל ההתבגרות, כאשר רוב המשפחות היו ממוצא לטיני וממעמד סוציו-אקונומי נמוך. במסגרת המחקר נאספו דגימות שתן מהאימהות בהריון ומהילדים בגיל 9, וזאת לצורך הערכת רמת המטבוליטים הקשורים בכימיקלים שונים, המצויים במוצרי היגיינה וקוסמטיקה. ההתבגרות המינית הוערכה כל תשעה חודשים בין הגילאי 9-13.

בקרב בנות, נמצא כי קרא עוד.

Harley KG, et al. Association of phthalates, parabens and phenols found in personal care products with pubertal timing in girls and boys. Hum Reprod. 2018 Dec 4. 

 

 

שמירה על כושר אירובי להפחתת הסיכון למחלת לב כלִילית

במחקר עוקבה נבדק הקשר בין צריכת החמצן המירבית (VO2peak) לבין הסיכון למחלת לב כלילית בקרב משתתפים בריאים, השוֹמרים על כושר גופני. החוקרים מסבירים כי מרבית העדויות, המצביעות על קשר בין סיבולת לב ריאה לבין תחלואה קרדיווסקולרית, מבוססות על הערכה של סיבולת לב ריאה (ולא מדידה ישירה כגון ה-VO2peak), שנערכה בעיקר בקרב גברים עם מצב רפואי קודם. במחקר הנוכחי נאספו הנתונים של 4,527 משתתפים, מחציתם נשים - ללא היסטוריה של תחלואה קרדיווסקולרית, מחלות ריאה, סרטן או יתר לחץ דם ושאינם נוטלים תרופות להורדת לחץ דם. צריכת החמצן המרבית נמדדה באמצעות מבחן מאמץ, שהינו "מדד הזהב". בתקופת מעקב ממוצעת של 8.8 שנים, 147 מהמשתתפים חלו או נפטרו ממחלת לב כלילית.

נמצא כי קרא עוד.

Letnes JM, et al. Peak oxygen uptake and incident coronary heart disease in a healthy population: the HUNT Fitness Study. Eur Heart J. 2018 Nov 29. 

 

 

וכעת, עוד כותרות...

 

 

תזונה עשירה בפִיטוסטרוֹלים קשורה בסיכון מופחת לסרְטן קוֹלורקטלי

במחקר מקרה-בקרה, בו נכללו 1,802 מטופלים עם סרטן קולורקטלי וקבוצת השוואה של 1,813 משתתפים בריאים, נמצא כי צריכה גבוהה יותר של פיטוסטרוֹלים בתזונה הייתה קשורה בסיכון נמוך יותר להתפתחות סרטן קולורקטלי באוכלוסייה הסינית. 

Huang J, et al. Association between phytosterol intake and colorectal cancer risk: a case-control study. Br J Nutr. 2017 Mar;117(6):839-850. 

 

 

הפעילות נוגדת הסרְטן של גִ'ינג'ר

בסקירה של מחקרים פרה-קליניים וקליניים מוצגת הפעילות נוגדת הסרטן של ג'ינג'ר (Zingiber officinale) ושל הרכיב הפעיל ג'ינג'רול, בדגש על פעילות - נוגדת גידול ונוגדת דלקת.

de Lima RMT, et al. Protective and therapeutic potential of ginger (Zingiber officinale) extract and [6]-gingerol in cancer: A comprehensive review. Phytother Res. 2018 Oct;32(10):1885-1907. 

 

 

מיץ תרד לנטרול חומציות הקיבה

במחקר, שנערך באמצעות מודל של קיבה מלאכותית, נמצא כי למיץ תרד טרי או למיצוי אלכוהולי של תרד השפעה דומה לנטרול חומציות הקיבה. בהשוואה ל-pH של חומציות הקיבה לאחר שתיית מים (1.5) חשיפה למיצוי תרד בריכוזים של 50, 100 ו-200 מ"ג/מ"ל הייתה מלווה ב- pH של 1.6-1.7 ולמיץ תרד ב-pH של 1.9, כאשר חשיפה לסודה לשתייה הייתה מלווה ב-pH של 2.6 וחשיפה לסותר חומצה הייתה מלווה ב-pH של 5.1.

 

Panda VS, Shinde PM. A comparative study of the antacid effect of raw spinach juice and spinach extract in an artificialstomach model. J Complement Integr Med. 2016 Dec 1;13(4):387-391

 

 

כיצד לידַה בניתוח קיסרי משפיעה על המערכת החיסונית של התינוק?

במחקר תצפיתי, בו נבדק הרכב החיידקים במעי באמצעות דגימות צואה שנלקחו מתינוקות שנולדו בלידה וגינאלית לעומת בניתוח קיסרי, נמצאה תמיכה לכך שלידה בניתוח קיסרי משבשת את המעבר של זני חיידקים מסוימים מהאם לתינוק אשר קשורים בהתפתחות המערכת החיסונית. 

Wampach L, et al. Birth mode is associated with earliest strain-conferred gut microbiome functions and immunostimulatory potential. Nat Commun. 2018 Nov 30;9(1):5091. 

 

 

ההרכב התזונתי של עלי תה

במחקר, שנערך בפולין, בוצע ניתוח להרכב הכימי והתזונתי של 18 מוצרי תה (עלים) המיובאים מסין ומסוגי תה שונים: ירוק, שחור ולבן. נמצא כי תה ירוק היה העשיר ביותר במינרלים ובחלבון, תה שחור היה בעל תכולת האפר והקפאין הגבוהה ביותר ותה לבן היה מאופיין ברמה גבוהה של רכיבים נדיפים, בתכולה הגבוהה ביותר של מים ובתכולה ההנמוכה ביותר של אפר.

Czernicka M, Zaguła G, Bajcar M, Saletnik B, Puchalski C. Study of nutritional value of dried tea leaves and infusions of black, green and white teas from Chinese plantations. Rocz Panstw Zakl Hig. 2017;68(3):237-245.

 

 

הפעילות נוגדת הדלקת של צלע השוֹר וקערוּרית סִינית

במחקר מעבדה מוצגים המנגנונים המולקולריים המעורבים בהשפעה נוגדת הדלקת של השימוש המשולב בצלע השור (Bupleurum) וקערורית סינית (Scutellaria baicalensis), ורכיביהם הפעילים. 

Shen X, Zhao Z, Wang H, Guo Z, Hu B, Zhang G. Elucidation of the Anti-Inflammatory Mechanisms of Bupleuri and Scutellariae Radix Using System Pharmacological Analyses. Mediators Inflamm. 2017;2017:3709874. 

 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם