עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש אוקטובר 2018 - מקבץ 5

עודכן בתאריך 31/10/2018

סוף סוף מחקר על מזון אורגני! האם צריכת מזון אורגני קשורה בסיכון מופחת לסרטן? מחקר עוקבה צרפתי בנושא פותח את הסקירה השבועית שלנו.

כמו כן, כיצד הנקה עשויה להפחית סטרס בקרב תינוקות? אילו רכיבים צמחיים ואיזו פעילות גופנית יעילים לטיפול בדיכאון? האם תוסף מיצוי עגבניות יעיל להורדת לחץ הדם? אילו רכיבים טבעיים יעילים לשימוש ברפואת עיניים? האם תזונה עשירה בעלים ירוקים עשויה להגן מפני ניוון מקולרי? האם כורכומין טהור מסייע לחולים עם פוליפוזיס אדנומטוטי משפחתי? האם תזונה אנטי-דלקתית קשורה בהארכת תוחלת החיים? האם צריכת קפאין קשורה בסיכון מופחת לרוזציאה ובשיעור תמותה נמוך יותר? האם השומן ממוצרי חלב תורם להגנה מפני סוכרת סוג 2? האם הגבלת זמן המסך קשורה ביכולת קוגניטיבית טובה יותר בקרב ילדים? והאם דיכאון קשור בסיכון מוגבר לזאבת בקרב נשים?

בכותרות השבוע: חשיפה לפלואוריד בהריון קשורה בסיכון מוגבר להפרעות קשב, כיצד הנקה מגינה מפני עמידות לאנטיביוטיקה? חשיבות התזמון בנטילת תוספי לאוצין, הפוטנציאל של שמנים אתריים לטיפול באלצהיימר, השפעה נוגדת סרטן לשמנים האתריים של כורכום וג'ינג'ר.

 

 

צריכת מזון אורגני קשורה בסיכון מופחת לסרְטן

במחקר עוקבה פרוספקטיבי, שנערך בצרפת, נבדק הקשר בין צריכת מזון אורגני לבין הסיכון לסרטן. במסגרת המחקר, החוקרים חישבו עבור כל משתתף ציון בין 0-32, המבטא את מידת הצריכה של מזון אורגני, בהתבסס על תדירות הצריכה של 16 מזונות (אף פעם/לעיתים/בדרך כלל). המזונות שנבדקו כללו פירות, ירקות, מוצרי סויה, מוצרי חלב, בשר ודגים, ביצים, דגנים וקטניות, לחמים ומאפים, קמח, שמנים צמחיים ותבלינים, ארוחות מוכנות, קפה ותה, יין, עוגיות, שוקולד, סוכר, ריבות ותוספי תזונה. במחקר נכללו כ-70,000 משתתפים בני 44 בממוצע. בתקופת מעקב של כ-7 שנים אובחנו 1,340 מקרי סרטן (מהם 459 סרטן שד, 180 סרטן ערמונית ו-135 סרטן עור).

נמצא כי המשתתפים עם צריכת המזון האורגני הגבוהה ביותר, בהשוואה לנמוכה ביותר, היו בסיכון נמוך ב-25% לסרטן, כאשר כל עלייה של 5 נקודות הייתה קשורה בירידה של 8% בסיכון. נוטרלו משתנים סוציו-דמוגרפיים, אורח חיים ודפוסי תזונה. החוקרים מציינים כי הסיכון האבסולוטי לסרטן היה נמוך ב-0.6% בקרב המשתתפים עם הצריכה הגבוהה ביותר של מזון אורגני. החוקרים מסכמים כי התוצאות מצביעות על כך שעידוד לצריכת מזון אורגני עשויה להוות אסטרטגיה יעילה למניעת סרטן, אולם יש להמשיך ולאשש את הממצאים במחקרים נוספים.

המחקר מומן על ידי גורמים לאומיים בצרפת.

Baudry J, Assmann KE, Touvier M, et al. Association of Frequency of Organic Food Consumption With Cancer Risk: Findings From the NutriNet-Santé Prospective Cohort Study. JAMA Intern Med. Published online October 22, 2018. 

https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2707948

 

 

כיצד הנָקה עשויה להפחית סְטרס בקרב תינוקות?

במחקר עוקבה נבדקה התרומה של הנקה להפחתת סטרס בקרב תינוקות בריאים באמצעות מנגנונים אפיגנטיים. במחקר נכללו 42 תינוקות בריאים, שנולדו במועד ואשר מחציתם ינקו בחמשת החודשים הראשונים לחיים ומחציתם לא ינקו. החוקרים בדקו את השינויים בתהליכי המתילציה ב-DNA של גנים המעורבים בקולטני הקורטיזול ואת רמת הקורטיזול ברוק של התינוקות.

נמצא כי הנקה הייתה קשורה בירידה בתהליכי המתילציה באזורים הקשורים בוויסות הפעילות ההורמונלית והתגובה החיסונית וכן ברמה נמוכה יותר של קורטיזול תחת מצב סטרס. החוקרים מסכמים כי ממצאים אלה מצביעים על כך שלהנקה תרומה לפעילות של גנים האחראים לוויסות התגובה הפיזיולוגית לסטרס ובכך מספקים הסבר לחלק מההשפעה המיטיבה של הנקה בקרב תינוקות שאינה בהכרח קשורה בהרכב התזונתי של החלב.

Lester BM, Conradt E, LaGasse LL, Tronick EZ, Padbury JF, Marsit CJ. Epigenetic Programming by Maternal Behavior in the Human Infant. Pediatrics. 2018 Oct;142(4). pii: e20171890. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30257918

 

 

רכיבים צמחיים לטיפול בדִיכאון

בסקירה מוצגים הממצאים לגבי ההשפעה של רכיבים צמחיים (פיטוכימיקלים) ושל צמחי מרפא לטיפול בדיכאון. בחלקה הראשון של הסקירה מוצגים הממצאים ממחקרים פרה-קליניים לגבי ההשפעה ומנגנוני הפעילות של פיטוכימיקלים שונים, כולל קרבקרול (המצוי בצמחים ארומטיים כגון אורגנו ותימין), כורכומין (הרכיב הפעיל העיקרי בכורכום), חומצה פרולית (בעל פעילות נוגדת חמצון חזקה), ל-תיאנין (חומצת אמינו המצויה בתה ירוק), פרואנתוציאנידינים (מצויים בצמחים שונים כגון תפוחים, פולי קקאו, ענבים ותה), קוורצטין (פלבונואיד המצוי במגוון גדול של פירות, ירקות וצמחי מרפא) ורזברטרול (פנול המצוי בעיקר בענבים ויין אדום). בחלקה השני של הסקירה מוצגים הממצאים, בעיקר ממחקרים קליניים, לגבי ההשפעה ומנגנוני הפעולה של מגוון צמחי מרפא.

להלן עיקרי הממצאים: קרא עוד.

Lee G, Bae H. Therapeutic Effects of Phytochemicals and Medicinal Herbs on Depression. Biomed Res Int. 2017;2017:6596241. 

 

 

ההשפעה נוגדת הדִיכאון של פעילות אירובית

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה הוערכה ההשפעה נוגדת דיכאון של פעילות אירובית בקרב מבוגרים בגילאי 18-65 המאובחנים עם דיכאון קליני. בסקירה נכללו 11 מחקרים אקראיים מבוקרים, בהם 455 מטופלים סה"כ. במחקרים השונים נבדקה ההשפעה של פעילות אירובית למשך 45 דקות בממוצע בעצימות בינונית, 3 פעמים בשבוע, למשך 9.2 שבועות בממוצע.

נמצא כי קרא עוד.

Morres ID, et al. Aerobic exercise for adult patients with major depressive disorder in mental health services: A systematic review and meta-analysis. Depress Anxiety. 2018 Oct 18. 

 

 

תוסף מיצוי עגבניות להורדת לחץ הדם

במחקר פיילוט כפול-סמיות מבוקר פלסבו מוצלב הוערכה היעילות של תוסף התזונה ®Fruitflow, המבוסס על מיצוי עגבניות, להורדת לחץ הדם בקרב גברים עם קדם יתר לחץ דם. במחקר נכללו 12 משתתפים בריאים בגילאי 25-65, עם ערכי לחץ דם 120-139/80-89 מ"מ כספית. כל המשתתפים התבקשו להגיע למעבדה לשני ימי התערבות, עם לפחות שבעה ימי הפרדה ביניהם. כל התערבות נמשכה 24 שעות וכללה: בדיקת דם בצום, ארוחת בוקר, נטילת התוסף במינון 150 מ"ג או פלסבו ולאחר מכן המשך מעקב רציף אחר לחץ הדם למשך 24 שעות, במהלכן המשתתפים ביצעו את הפעילות הרגילה שלהם, תוך הקפדה על הימנעות מתזונה המשפיעה על לחץ הדם או על פעילות הטסיות.

נמצא כי קרא עוד.

Uddin M, Biswas D, Ghosh A, O'Kennedy N, Duttaroy AK. Consumption of Fruitflow® lowers blood pressure in pre-hypertensive males: a randomised, placebo controlled, double blind, cross-over study. Int J Food Sci Nutr. 2018 Jun;69(4):494-502.

 

 

השימוש ברכיבים טבעיים ברפואת עיניים

בסקירה מפורטים רכיבים טבעיים שנמצאו יעילים לשימוש בתחום של רפואת עיניים. במסגרת הסקירה מוצג הרקע ההיסטורי של השימוש ברכיבים טבעיים לטיפול בגלאוקומה, ובהמשך פירוט הממצאים הפרה-קליניים והקליניים לגבי ההשפעה של רכיבים טבעיים שונים על אזורים שונים במערכת הראייה. הרכיבים המפורטים בסקירה כוללים, בין השאר, אלוורה (Aloe vera), קפאין, קנבינואידים, אסאי (Euterpe oleracea), כורכומין, גינקו דו-אונתי (Gingko biloba), פרופוליס, פשתן (Linum usitatissimum), קרוטנואידים בדגש על לוטאין וזאקסנטין, קערורית סינית (Scutellaria baicalensis), התוסף Squalamine (אמינו-סטרול המצוי בזן מסוים של כרישים), חומצה היאלורונית, ציטוזאן (פוליסכריד שמקורו בחלק החיצוני של רכיכות ימיות), גוג'י ברי (Lycium barbarum) ואוכמניות (Vaccinium myrtillus). השׁפעתם המיטיבה של רכיבים אלה במחלות עיניים שונות קרא עוד.

Pinheiro GKLO, et al. Nature as a source of drugs for ophthalmology. Arq Bras Oftalmol. 2018 Sep-Oct;81(5):443-454. 

 

 

תזונה עשירה בעלים ירוקים עשויה להגן מפני נִיוון מקולרי

במחקר עוקבה נבדק הקשר בין צריכת ניטראטים בתזונה (מירקות או ממקורות אחרים) לבין הסיכון להתפתחות של ניוון מקולרי תלוי גיל בתקופה של 15 שנה. החוקרים מסבירים כי ניטראטים בתזונה, המצויים בעיקר בעלים ירוקים ובסלק, הינם מקור ליצירת nitric oxide (הידוע כ-NO) בגוף, כאשר חסר או עודף ב-NO קשור בהתפתחות של מחלות עיניים שונות, אך לא ידוע מהי ההשפעה של צריכת ניטראטים בתזונה על הסיכון לניוון מקולרי תלוי גיל. במחקר נכללו 2,037 משתתפים מעל גיל 49, אשר מילאו שאלוני תזונה ועברו בדיקת עיניים להערכת ניוון מקולרי בתחילת המחקר ולאחר 15 שנה. החוקרים חילקו את המשתתפים לרבעונים, בהתאם לסך צריכת הניטראטים שלהם בתזונה.

נמצא כי קרא עוד.

Gopinath B, Liew G, Kifley A, Lewis JR, Bondonno C, Joachim N, Hodgson JM, Mitchell P. Association of Dietary Nitrate Intake with the 15-Year Incidence of Age-Related Macular Degeneration. J Acad Nutr Diet. 2018 Oct 17. pii: S2212-2672(18)30276-4. 

 

 

לא נמצאה תמיכה לטיפול בכוּרכומין טהור בקרב חולים עם פוֹליפוזיס אדנוֹמטוטי משפחתי

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה היעילות והבטיחות של תוסף כורכומין טהור בקרב חולים עם פוליפוזיס אדנומטוטי משפחתי (תסמונת תורשתית של פוליפים בני התמרה סרטנית). במחקר נכללו 44 חולים בגילאי 18-85, אשר חולקו אקראית לקבלת תוסף כורכומין טהור, במינון 1,500 מ"ג פעמיים ביום, או פלסבו - למשך 12 חודשים. החוקרים העריכו את מספר וגודל הפוליפים במעי כל 4 חודשים ומציינים כי שיעור ההיענות היה 83% בקבוצת הכורכומין ו-91% בקבוצת הפלסבו.

בסיום תקופת ההתערבות קרא עוד.

Cruz-Correa M, et al. Efficacy and Safety of Curcumin in Treatment of Intestinal Adenomas in Patients With Familial Adenomatous Polyposis. Gastroenterology. 2018 Sep;155(3):668-673. 

 

 

תזונה אנטי-דלקתִית להארכת תוחלת החיים

בהתבסס על נתונים משני מחקרי עוקבה פרוספקטיביים, שנערכו בשבדיה, נבדק הקשר בין תזונה אנטי-דלקתית לבין תמותה והאם קשר זה תלוי בעישון. במחקר נכללו 68,273 משתתפים בגילאי 45-83. הפוטנציאל האנטי-דלקתי של התזונה הוערך באמצעות המדד AIDI (הידוע כ-anti-inflammatory diet index), המחושב עפ"י רמת הצריכה של 11 מזונות בעלי פוטנציאל אנטי-דלקתי (כולל פירות וירקות, תה וקפה, לחם מדגנים מלאים ודגני בוקר, גבינות דלות שומן, שמן זית ושמן קנולה, אגוזים, שוקולד, יין אדום ובירה) ו-5 מזונות בעלי פוטנציאל פרו-דלקתי (כולל בשר אדום ובשר מעובד, איברים פנימיים, צ'יפס ומשקאות קלים). בתקופת מעקב של 16 שנה, 16,088 מהמשתתפים נפטרו, מהם 5,980 מתחלואה קרדיווסקולרית ו-5,252 מסרטן.

נמצא כי המשתתפים עם הציונים הגבוהים ביותר במדד לתזונה אנטי-דלקתית, לעומת הנמוכים ביותר, היו בסיכון נמוך ב-18% לתמותה מכל גורם, ב-20% לתמותה מתחלואה קרדיווסקולרית וב-13% לתמותה מסרטן. קשר זה היה משמעותי במיוחד בקרב מעשנים - עם סיכון נמוך ב-31%, 36% ו-22%, בהתאמה. עוד נמצא כי בקרב מעשנים ההפרש בתוחלת החיים בין המשתתפים עם התזונה האנטי-דלקתית הגבוהה ביותר לעומת הנמוכה ביותר היה 4.6 שנים. החוקרים מסכמים כי הקפדה על תזונה אנטי-דלקתית עשויה לתרום להפחת הסיכון לתמותה מוקדמת ולהארכת תוחלת החיים, במיוחד בקרב מעשנים. 

Kaluza J, et al. Influence of anti-inflammatory diet and smoking on mortality and survival in men and women: two prospective cohort studies. J Intern Med. 2018 Sep 12. 

 

 

צריכת קפאִין קשורה בשיעור תמותה נמוך יותר בקרב חולי סוּכרת וחולים עם מחלת כליוֹת כרונית

בשני מחקרים, המבוססים על נתונים תצפיתיים מסקר הבריאות והתזונה האמריקאי (NHANES), נבדק הקשר בין צריכת קפאין לבין שיעור התמותה – במחקר אחד בקרב חולי סוכרת ובמחקר השני בקרב חולים עם מחלת כליות כרונית. בשני המחקרים נעשה שימוש בנתוני צריכת הקפאין, שהוערכו בתחילת תקופת המעקב, ובנתוני התמותה, שנאספו באמצעות רשומות התמותה הלאומיות. החוקרים מציינים כי בעבר זוהה קשר בין צריכת קפאין לבין סיכון מופחת לתמותה באוכלוסייה הכללית, אולם קשר זה לא נבדק בקרב אוכלוסיות עם מצבים רפואיים ספציפיים.

במחקר הראשון נכללו הנתונים של 1,974 גברים ו-1,974 נשים חולי סוכרת סוג 1 וסוג 2. במהלך תקופת מעקב חציונית של 57 חודשים, 407 מהגברים ו-351 מהנשים נפטרו. נמצא כי קרא עוד.

Neves JS, et al. Caffeine Consumption and Mortality in Diabetes: An Analysis of NHANES 1999-2010.Front Endocrinol (Lausanne). 2018 Sep 20;9:547

 

Bigotte Vieira M, et al. Caffeine consumption and mortality in chronic kidney disease: a nationally representative analysis. Nephrol Dial Transplant. 2018 Sep 12.

 

 

צריכת קפאִין קשורה בסיכון מופחת לרוזציאה

במחקר עוקבה נבדק הקשר בין צריכת קפאין לבין הסיכון לרוזציאה (מחלת עור המאופיינת באדמומיות מוגברת בעור הפנים) בקרב נשים. החוקרים מסבירים כי מחקרים קודמים מצאו שקפאין מפחית התרחבות כלי דם והינו בעל השפעה מדכאת חיסון, אשר עשויה לתרום להפחתת הסיכון לרוזציאה, אולם מנגד השׁפעתו המחממת עלולה להוביל להתפרצויות של המחלה, ולכן לא ברור מהו הקשר בין צריכת קפאין לבין הסיכון לרוזציאה. במחקר הנוכחי נכללו הנתונים של 82,737 נשים ממחקר האחיות השני, בנות כ-50 בממוצע. בתקופה של כ-16 שנות מעקב אובחנו 4,945 מקרים של רוזציאה.

לאחר התאמה לגורמי הסיכון המוכרים, נמצא כי קרא עוד.

Li S, et al. Association of Caffeine Intake and Caffeinated Coffee Consumption With Risk of Incident Rosacea In Women. JAMA Dermatol. 2018 Oct 17. 

 

האם השומן ממוצרי חלב תורם להגנה מפני סוּכרת סוג 2?

בניתוח כולל של תוצאות ממחקרי עוקבה פרוספקטיביים נבדק הקשר בין צריכת חומצות שומן, שמקורן במוצרי חלב, לבין הסיכון להתפתחות סוכרת סוג 2. במחקר נכללו 16 מחקרים מ-12 מדינות, בהם למעלה מ-60,000 משתתפים בטווח רחב של גיל ושל BMI. במחקרים אלה נבדקה הרמה בדם וברקמת השומן של שלוש חומצות שומן, המהוות סמנים ביולוגיים לצריכת שומן ממוצרי חלב: שתי חומצות שומן רוויות (15:0, 17:0) וחומצת שומן חד בלתי רוויה מסוג אומגה 7 (t16:1n-7). בתקופת מעקב ממוצעת של 9 שנים אובחנו 15,180 מקרי סוכרת סוג 2.

לאחר התאמה סטטיסטית לגורמים שונים, כולל מדדים של השמנה ושל ליפוגנזה, נמצא כי קרא עוד.

Imamura F, et al. Fatty acid biomarkers of dairy fat consumption and incidence of type 2 diabetes: A pooled analysis of prospective cohort studies. PLoS Med. 2018 Oct 10;15(10):e1002670. 

 

 

הגבלת זמן המסך קשורה ביכולת קוֹגניטיבית טובה יותר בקרב ילדים

במחקר חתך נבדק הקשר בין הקפדה על ההמלצות לפעילות הפנאי והשינה של ילדים לבין היכולת הקוגניטיבית, שכן תקופת הילדות וההתבגרות הינן חשובות במיוחד להתפתחות המוח. החוקרים מציינים כי ההמלצות הקנדיות לפעילות הפנאי והשינה של ילדים כוללות לפחות 60 דקות של פעילות גופנית ליום, עד שעתיים זמן מסך ו-9-11 שעות שינה לילדים בגילאי 8-11. במחקר נכללו הנתונים של 4,520 ילדים בגילאי 8-11 מ-20 ערים בארה"ב. במסגרת המחקר נבדקה הפעילות והשינה של הילדים במשך יום טיפוסי (24 שעות) ונבדק הקשר בין מידת ההקפדה על שלוש ההמלצות לבין היכולת הקוגניטיבית. נמצא כי סה"כ 51% מהילדים עמדו בהמלצות למשך השינה, 37% בהמלצות לזמן המסך ו-18% בהמלצות לפעילות גופנית, כאשר 71% מהילדים עמדו בלפחות המלצה אחת ורק 5% מהילדים בכל שלוש ההמלצות.

באופן כללי, נמצא כי קרא עוד.

Walsh JJ, et al. Associations between 24 hour movement behaviours and global cognition in US children: a cross-sectional observational study. Lancet Child Adolesc Health. 2018 Nov;2(11):783-791.

 

 

דִיכאון קשור בסיכון מוגבר לזאֶבת בקרב נשים

במחקר עוקבה פרוספקטיבי, המבוסס על נתונים ממחקר האחיות, נבדק הקשר בין דיכאון לבין התפתחות זאבת אדמנתית מערכתית (SLE) בקרב נשים, שכן קיימת השערה לפיה דיכאון קשור בסיכון מוגבר להתפתחות מחלות אוטואימוניות. במחקר נכללו הנתונים של 194,483 נשים בגילאי 28-93. בתקופת מעקב של 20 שנה אובחנו 145 מקרים של זאבת. בהשוואה לנשים שאינן סובלות מדיכאון, היסטוריה של דיכאון קרא עוד.

Roberts AL, et al. Association of Depression With Risk of Incident Systemic Lupus Erythematosus in Women Assessed Across 2 Decades. JAMA Psychiatry. 2018 Sep 12. 

 

וכעת, עוד כותרות...

 

 

חשיפה לפלואורִיד בהריוֹן קשורה בסיכון מוגבר להפרעוֹת קשב

במחקר עוקבה, שנערך במקסיקו ובו נכללו 213 צמדי אם-ילד, נמצא כי חשיפה גבוהה יותר לפלואוריד בהריון (אשר נמדדה באמצעות דגימות שתן) הייתה קשורה בסיכון גבוה יותר ל-ADHD ולבעיות קשב בגיל הילדות. 

Bashash M, et al. Prenatal fluoride exposure and attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) symptoms in children at 6-12 years of age in Mexico City. Environ Int. 2018 Oct 10;121(Pt 1):658-666.

 

 

כיצד הנָקה מגינה מפני עמידות לאנטיבִיוטיקה?

במחקר קליני, במסגרתו נבדק הרכב חיידקי המעי והרכב החיידקים בחלב האם בקרב 16 צמדי אם-ילד, נמצא כי זיכרון החשיפה לאנטיביוטיקה של האם מועבר לתינוק באופן גנטי, אולם הנקה קשורה בירידה במספר החיידקים העמידים לאנטיביוטיקה במעי. 

Pärnänen K, et al. Maternal gut and breast milk microbiota affect infant gut antibiotic resistome and mobile genetic elements. Nat Commun. 2018 Sep 24;9(1):3891. 

 

 

חשיבות התזמון בנטילת תוספי לאוצין

במחקר אקראי מוצלב נכללו עשרה גברים בריאים, אשר צרכו 2 גרם לאוצין במקביל לארוחה או 3 שעות לאחר הארוחה. נמצא כי צריכת לאוצין במקביל לארוחה הייתה מלווה בריכוזים נמוכים יותר בדם בהשוואה לצריכת התוסף בנפרד. ממצא זה מצביע על חשיבות התזמון של נטילת תוספי לאוצין על מנת להגביר ריכוז חומצת האמינו בדם ולמקסם את השׁפעתה האנבולית.

Yoshii N, et al. Effect of Mixed Meal and Leucine Intake on Plasma Amino Acid Concentrations in Young Men. Nutrients. 2018 Oct 18;10(10). pii: E1543

 

 

הפוטנציאל של שמנִים אתריים לטיפול באלצּהיימר

בסקירה דנים החוקרים בפוטנציאל של שמנים אתריים ומולקולות נדיפות לפיתוח טיפולים חדשניים לאלצהיימר, בהתבסס על ממצאים המראים כי באמצעות קולטנים הנמצאים בחלל האף מועברים מסרים עצביים להיפוקמפוס.

Maggio A, Rosselli S, Bruno M. Essential Oils and Pure Volatile Compounds as Potential Drugs in Alzheimer's Disease Therapy: An Updated Review of the Literature. Curr Pharm Des. 2016;22(26):4011-27.

 

 

השפעה נוגדת סרְטן לשמנִים האתריים של כוּרכום וגִ'ינג'ר

במחקר מעבדה הודגמה הפעילות נוגדת הסרטן של שמן אתרי כורכום (Curcuma longa) ושל שמן אתרי ג'ינג'ר (Zingiber officinale) כנגד תאי סרטן צוואר הרחם. 

Santos PA, et al. Assessment of Cytotoxic Activity of Rosemary (Rosmarinus officinalis L.), Turmeric (Curcumalonga L.), and ginger (Zingiber officinale R.) Essential Oils in Cervical Cancer Cells (HeLa). ScientificWorldJournal. 2016;2016:9273078. 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם