עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש אוקטובר 2018 - מקבץ 3

עודכן בתאריך 21/10/2018

בפתח הסקירה השבועית שלנו הנחיות החברה האירופאית לאונקולוגיה קלינית לטיפול בשלשול בקרב חולי סרטן ושני מאמרים מעניינים בנושא חשיבות נטילת פרוביוטיקה בהתאמה אישית.

כמו כן, נציג מספר סקירות, מטא-אנליזות ומחקרים קליניים בנושאים: פרוביוטיקה למניעת זיהומים בקרב תינוקות וילדים, גינקו דו-אונתי לשיפור יעילות הטיפול במטפורמין בקרב חולי סוכרת סוג 2, ריבס להגברת יעילות הטיפול בקרב מטופלים עם אי ספיקת כליות כרונית והגברת צריכת מים למניעת דלקות בדרכי השתן.

במחקרי עוקבה וחתך נבדק מה הקשר בין רמת הסרוטונין בדם והסיכון לשברים? בין איכות השינה בינקות להשמנה בילדות? בין תזונה לאיכות השינה ולסרטן? בין חומצה פולית לסרטן הלבלב? ובין דגנים מלאים לאיזון רמות הגלוקוז בדם?

נסיים במחקר פרה-קליני על פורמולת צמחי מרפא סינית למניעת סיבוכים עצביים על רקע כימותרפיה.

בכותרות השבוע: האם ירידה במשקל לאחר גיל המעבר קשורה בסיכון מופחת לסרטן שד? האם ויטמין A עלול לפגוע בבריאות העצם? כיצד חשיפה לחומרי ניקוי עלולה להוביל להשמנה בקרב ילדים? כיצד ג'ניסטאין מסייע למניעת פרכוסים? מהי הפעילות האנטי-סרטנית הסינרגיסטית של רכיבים המצויים בענבים? והאם אליצין מסייע למניעת זיהומים סטרפטוקוקים?

 

 

הנחיות החברה האירופאית לאונקולוגיה קלינית לטיפול בשִילשול בקרב חולי סרְטן

במסמך, שפורסם מטעם החברה האירופאית לאונקולוגיה קלינית (ESMO), מוצגות ההנחיות לטיפול בשלשול בקרב מבוגרים חולי סרטן. במסמך מפורטת ההגדרה הקלינית לשלשול, הגורמים בהקשר לחולי סרטן, אסטרטגיה לתשאול ולאבחון והבדיקות הנדרשות. בהמשך, דנים החוקרים בשלשול כתסמין הקשור במחלת הסרטן והטיפול בה, כולל שלשול כתגובה לטיפולי כימותרפיה שונים ותרופות אחרות, וכן כתגובה לדיכוי חיסוני ולטיפול הורמונלי. בנוסף, מוצגים גורמים נוספים לשלשול, כולל שינוי בפלורת המעי, הזנה אנטרלית וניתוחים שונים בדרכי העיכול. בהמשך המסמך מוצגת האסטרטגיה הטיפולית הרפואית בשלשול וכן טיפולים מניעתיים. בנוסף, מפורטת אסטרטגיית הטיפול בחולים סופניים שאינם מקבלים טיפול אונקולוגי. 

בסיום הסקירה מתייחסים החוקרים לאסטרטגיות טיפול תזונתיות ומציינים כי אין המלצה לבצע שינויים תזונתיים באופן מניעתי אלא בתגובה להופעה של שלשול. הם מסבירים כי מדובר בהמלצות כלליות בלבד, שכן מרבית המחקרים נערכו בקרב מטופלים עם תסמונת המעי הרגיש ולא בקרב מטופלים אונקולוגיים. להלן ההמלצות המפורטות:

  • הגבלה או הימנעות מצריכת תבלינים כמו צ'ילי ומשקאות כמו קפה ואלכוהול, אשר עלולים להגביר את התסמינים.
  • הפחתת הצריכה של סיבים בלתי מסיסים.
  • טיפולי כימותרפיה עלולים לגרום לאי סבילות ללקטוז ולכן מומלץ להימנע מחלב ניגר ומוצרי חלב, מלבד יוגורט וגבינות קשות. עם זאת, גם במצבים של אי סבילות ללקטוז ישנה סבילות ללקטוז ברמה נמוכה ואין תמיכה להפסקת השימוש בתרופות המכילות לקטוז. 
  • למרות שנמצאה תמיכה בקרב מטופלים עם מחלות מעי דלקתיות ותסמונת המעי הרגיש, אין מספיק עדויות לתרומה של דיאטת דלת FODMAPs בקרב מטופלים אונקולוגיים. 
  • אין המלצה לשימוש בתוספי גלוטמין ואומגה 3, שכן יעילותם לא הוכחה במצבים של שלשול על רקע טיפולי כימותרפיה.
  • השימוש בפרוביוטיקה הינו שנוי במחלוקת, שכן פרוביוטיקה עשויה לתרום להגנה על רירית המעי ולהפחתת התסמינים, אך עלולה להגביר את הסיכון לזיהומים בקרב מטופלים עם דיכוי חיסוני. 
  • בהתבסס על הגישה של רפואה מותאמת אישית, החוקרים קוראים לזיהוי מוקדם של מטופלים הנמצאים בסיכון מוגבר לשלשול ולהתאים להם תכנית טיפול להפחתת חומרת ומשך התסמינים.

Bossi P, et al. Diarrhoea in adult cancer patients: ESMO Clinical Practice Guidelines. Ann Oncol. 2018 Oct 1;29(Supplement_4):iv126-iv142. doi: 10.1093/annonc/mdy145.

https://academic.oup.com/annonc/article/29/Supplement_4/iv126/5041967

 

 

חשיבות נטילת פרוֹביוטיקה בהתאמה אישית

בשני מאמרים, שפורסמו בכתב העת Cell, מראים צוות חוקרים ממכון וייצמן כי לתוספי פרוביוטיקה עלולה להיות השפעה מזיקה. 

במחקר הראשון, שנערך בקרב מכרסמים ובקרב בני אדם, מצביעים החוקרים על כך שהשְפעת הפרוביוטיקה על פלורת המעי הינה אישית. במסגרת המחקר החוקרים בדקו את הרכב החיידקים של 25 מתנדבים ומצאו כי קיים קשר חלקי בלבד בין הרכב החיידקים במעי לבין הרכב החיידקים בצואה. החוקרים מציינים כי מחקרים רבים, התומכים בשימוש בפרוביוטיקה עושים שימוש במדידת החיידקים בצואה, מתוך הנחה שזהו מדד המייצג את הרכב החיידקים גם במעי. בהמשך, המתנדבים חולקו אקראית לנטילת תוסף פרוביוטיקה, המכיל 11 זני חיידקים, לנטילת פלסבו או לקבוצת ביקורת, שלא קיבלה כל טיפול. בקרב המשתתפים שנטלו תוסף פרוביוטיקה נמצאו דפוסים שונים באופן ההתיישבות של החיידקים במעי, הן מבחינת מיקום והן מבחינת זנים. לטענת החוקרים, ניתן לנבא את דפוס התגובה לפרוביוטיקה בהתאם להרכב החיידקים הבסיסי והביטוי הגנטי. מכאן, ההשפעה של פרוביוטיקה איננה קבועה ולכן השימוש בפרוביוטיקה צריך להיות מותאם אישית.

במחקר נוסף, בדקו החוקרים את ההשפעה של תוסף פרוביוטיקה לאחר נטילת אנטיביוטיקה. במחקר נכללו 21 מתנדבים, אשר חולקו אקראית לנטילת התוסף, להשתלת צואה או לקבוצת ביקורת, שלא קיבלה כל טיפול. לאחר מעקב של חצי שנה נמצא כי בהשוואה לקבוצת הביקורת, אשר עברה שיקום טבעי של אוכלוסיית החיידקים לאחר נטילת אנטיביוטיקה, נטילת פרוביוטיקה הייתה מלווה בעיכוב משמעותי ובשיקום חלקי, ואילו השתלת צואה הייתה מלווה בשיקום מהיר וכמעט מלא של פלורת המעי תוך ימים בודדים. כלומר, לנטילת פרוביוטיקה עלולה להיות השפעה מזיקה שכן היא עלולה לעכב את השיקום של אוכלוסיית חיידקי המעי למצבם המקורי לפני תחילת הטיפול באנטיביוטיקה. לטענת החוקרים, ממצאים אלה מדגישים את היתרון של השתלת צואה או של שימוש בפרוביוטיקה מותאמת אישית להגנה על רירית המעי ללא הפרעה לתהליך שיקום אוכלוסיית החיידקים. 

הערת מערכת: מחקרים אלה מעלים תהייה לגבי השימוש בבדיקות צואה במעבדות פרטיות לצורך התאמת פרוביוטיקה

Zmora N, et al. Personalized Gut Mucosal Colonization Resistance to Empiric Probiotics Is Associated with Unique Host and Microbiome Features. Cell. 2018 Sep 6;174(6):1388-1405.e21. 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30193112

Suez J, et al. Post-Antibiotic Gut Mucosal Microbiome Reconstitution Is Impaired by Probiotics and Improved by Autologous FMT. Cell. 2018 Sep 6;174(6):1406-1423.e16
 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30193113

 

 

פרוֹביוטיקה למניעת זיהומים בקרב תינוקות וילדים

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה התרומה של נטילת תוספי פרוביוטיקה להפחתת השימוש באנטיביוטיקה לטיפול בזיהומים אקוטיים שכיחים בקרב משתתפים בריאים. בסקירה נכללו 17 מחקרים, שנערכו בקרב תינוקות וילדים, בהם נבדקה היעילות של תוספי פרוביוטיקה למניעת זיהומים אקוטיים בדרכי הנשימה (כגון הצטננות, שפעת, סינוסיטיס, דלקת גרון, דלקת ריאות), במערכת העיכול התחתונה (שלשולים) או דלקות אוזניים. במחקרים השונים נעשה שימוש ב-13 תוספים שונים, שניתנו בצורות שונות (במזון או כתוסף), כאשר כל התוספים הכילו לפחות אחד משני זני החיידקים Lactobacillus ו-Bifidobacterium. משך נטילת התוסף נע בין 4 ימים ל-9 חודשים. בניתוח כולל של הנתונים, נמצא כי קרא עוד.

King S, et al. Does probiotic consumption reduce antibiotic utilization for common acute infections? A systematic review and meta-analysis. Eur J Public Health. 2018 Sep 14. 

 

 

גִינקו דוּ -אונתי לשיפור יעילות הטיפול במטפורמין בקרב חולי סוּכרת סוג 2

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה ההשפעה של נטילת גינקו דו-אונתי (Ginkgo biloba), בשילוב מטפורמין, בקרב חולי סוכרת סוג 2 שאינה מאוזנת. במחקר נכללו 60 מטופלים, הנוטלים מטפורמין ואשר חולקו אקראית לשתי קבוצות: קבוצה אחת נטלה בנוסף מיצוי גינקו דו-אונתי במינון של 120 מ"ג ליום וקבוצה שנייה נטלה פלסבו – לתקופה של 90 יום.

נמצא כי קרא עוד.

Aziz TA, Hussain SA, Mahwi TO, Ahmed ZA, Rahman HS, Rasedee A. The efficacy and safety of Ginkgo biloba extract as an adjuvant in type 2 diabetes mellitus patients ineffectively managed with metformin: a double-blind, randomized, placebo-controlled trial. Drug Des Devel Ther. 2018 Apr 5;12:735-742. doi: 10.2147/DDDT.S157113. eCollection 2018.

 

 

רִיבס להגברת יעילות הטיפול בקרב מטופלים עם אִי ספיקת כליוֹת כרונית

בסקירה ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה היעילות של טיפול המשלב ריבס (Rheum) עם תרופות ממשפחת ACEIs או ARBs להאטת התקדמות המחלה בקרב מטופלים עם אי ספיקת כליות כרונית. בסקירה נכללו תשעה מחקרים, בהם נבדקה היעילות של טיפול משולב לעומת טיפול תרופתי בלבד לשיפור תפקודי הכליות, כולל רמת הקריאטינין (SCr) וחנקן האוראה בדם (BUN).

נמצא כי קרא עוד.

Yang Y, Ma YP, Zhang Z, Dai PL, Li P, Li WG. Effects of adding Rheum officinale to angiotensin-converting enzyme inhibitors or angiotensin receptor blockers on renal function in patients with chronic renal failure: A meta-analysis of randomized controlled trials. Clin Nephrol. 2018 Jun;89(6):445-454.

 

 

הגברת צריכת מים למניעת דלקוֹת בדרכי השתן

במחקר אקראי מבוקר הוערכה היעילות של הגברת צריכת המים היומית למניעת דלקות בדרכי השתן בקרב נשים לפני גיל המעבר. במחקר נכללו 140 נשים בריאות, עם היסטוריה של דלקות חוזרות בדרכי השתן (מעל 3 אירועים בשנה שקדמה למחקר) ואשר צורכות עד 1.5 ליטר מים ליום. המשתתפות חולקו אקראית לשתי קבוצות: 1) קבוצת ההתערבות, בה הנשים התבקשו להוסיף, בנוסף לצריכה הרגילה שלהן, 1.5 ליטר מים ליום למשך 12 חודשים, 2) קבוצת הביקורת, בה הנשים הונחו להמשיך בצריכת המים הרגילה שלהן. 

נמצא כי קרא עוד.

Hooton TM, et al. Effect of Increased Daily Water Intake in Premenopausal Women With Recurrent Urinary Tract Infections: A Randomized Clinical Trial. JAMA Intern Med. 2018 Oct 1. 

 

 

הקשר בין רמת הסרוטונין בדם והסיכון לשברים

כחלק ממחקר עוקבה גדול, העוסק בגורמי הסיכון לאוסטאופורוזיס ולשברים בקרב גברים, במחקר הנוכחי נבדק הקשר בין רמת הסרוטונין בדם לבין הסיכון לשברים. מחקרים קודמים, בעיקר פרה-קליניים, מצביעים על תפקיד אפשרי של סרוטונין בוויסות מסת העצם, באופן ספציפי ויסות פעילות האוסטאובלסטים, בעיקר הגברת תהליכי בניית עצם, ללא השפעה על תהליכי פירוק עצם. במחקר הנוכחי נכללו הנתונים של 950 גברים בגילאי 69-81, כאשר גברים הנוטלים תרופות ממשפחת SSRIs הוצאו מהמחקר. במהלך 10 שנות מעקב, 224 מהמשתתפים דיווחו על שבר, כולל 97 מקרים של שבר שאינו בחוליות (מהם 7 מקרים של שבר באגן) ו-86 מקרים של שבר בחוליות. 

נמצא כי קרא עוד.

 

Kristjansdottir HL, et al. High Serum Serotonin Predicts Increased Risk for Hip Fracture and Nonvertebral Osteoporotic Fractures: The MrOS Sweden Study. J Bone Miner Res. 2018 Sep;33(9):1560-1567.

 

 

שיפור איכוּת השינה בינקות למניעת השְמנה בילדוּת

בהמשך למחקר אקראי מבוקר, שנערך בניו-זילנד, במעקב ארוך טווח נבדקה ההשפעה של תכניות התערבות שונות על הצמיחה והמשקל עד גיל 5. במחקר נכללו 802 נשים, שגויסו למחקר במהלך תקופת ההריון. לאחר הלידה, כל המשתתפות קיבלו את הטיפול הסטנדרטי, הכולל שבעה מפגשים בשנתיים הראשונות לאחר הלידה. במסגרת המחקר, המשתתפות חולקו אקראית לארבע קבוצות המחקר:

  1. תכנית התערבות לעידוד הנקה, אכילה בריאה ופעילות גופנית, שכללה שמונה מפגשים נוספים לאורך תקופה של שנתיים. 
  2. תכנית התערבות ממוקדת למניעת בעיות שינה, שכללה לפחות שלושה מפגשים במחצית השנה הראשונה והתערבות נוספת, בהתאם לצורך, עד גיל שנתיים. 
  3. שילוב של שתי התכניות.
  4. קבוצת ביקורת, שקיבלה את הטיפול הסטנדרטי בלבד. 

בדיווח קודם על אותו מחקר, מראים החוקרים כי תינוקות ,שהשתתפו בתכנית למניעת בעיות שינה, היו בסיכון נמוך יותר לשמנות בגיל שנתיים, ללא יתרון להשתתפות בתכנית הכוללת תזונה ופעילות גופנית. 

המעקב בגיל 3.5 שנים כלל 77% מהילדים ובגיל 5 69% מהילדים. בניגוד למצופה, הילדים לאימהות שהשתתפו בתכנית התזונה והפעילות גופנית היו קרא עוד.

Taylor RW, et al. Sleep, nutrition, and physical activity interventions to prevent obesity in infancy: follow-up of the Prevention of Overweight in Infancy (POI) randomized controlled trial at ages 3.5 and 5 y. Am J Clin Nutr. 2018 Aug 1;108(2):228-236. 

 

 

תזוֹנה ים תִיכונית קשורה בשיפור איכוּת השינה

במחקר חתך נבדק הקשר בין תזונה ים-תיכונית לבין איכות השינה בקרב קשישים. כחלק ממחקר עוקבה מבוסס אוכלוסייה שנערך ביוון, במחקר הנוכחי נכללו הנתונים של 1,639 משתתפים מעל גיל 65. בהתבסס על שאלוני תזונה, שמילאו המשתתפים בתחילת המחקר, החוקרים חישבו עבור כל משתתף ציון התאמה לדיאטה הים-תיכונית.

בנוסף, המשתתפים התבקשו למלא שאלון להערכת איכות ומשך השינה. מהתוצאות עולה כי קרא עוד.

Mamalaki E, et al. Associations between the mediterranean diet and sleep in older adults: Results from the hellenic longitudinal investigation of aging and diet study. Geriatr Gerontol Int. 2018 Sep 5. 

 

 

תזונה באיכות נמוכה קשורה בסיכון מוגבר לסרְטן

כחלק ממחקר עוקבה אירופאי גדול (EPIC), במחקר הנוכחי נבדק הקשר בין איכות התזונה לבין הסיכון לסרטן. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אחד ההיבטים המרכזיים במניעת תחלואה כרונית הינו הכוונת הציבור לבחירת מזונות איכותיים ובריאים יותר, כאשר במדינות רבות נערך תהליך הטמעה של סימון מזונות בהתאם לערכם התזונתי. במחקר נכללו הנתונים של 471,495 משתתפים, כאשר בתקופת מעקב של כ-15 שנה אובחנו 49,794 מקרי סרטן (מהם 12,063 מקרים של סרטן שד, 6,745 מקרים של סרטן ערמונית ו-5,806 מקרים של סרטן קולורקטלי). הצריכה התזונתית הוערכה באמצעות שאלוני תזונה, המותאמים לכל מדינה, והאיכות של כל פריט מזון או משקה הוערכה בהתאם לתכולת הקלוריות, סוכר, שומן רווי, נתרן, סיבים, חלבון וירקות/פירות/קטניות/אגוזים ל-100 גרם. החוקרים חישבו לכל משתתף ציון כולל, המבטא את איכות התזונה הממוצעת שלו, כאשר ציון גבוה יותר מבטא איכות תזונה נמוכה יותר.

נמצא כי קרא עוד

Deschasaux M, et al. Nutritional quality of food as represented by the FSAm-NPS nutrient profiling system underlyingthe Nutri-Score label and cancer risk in Europe: Results from the EPIC prospective cohort study. PLoS Med. 2018 Sep 18;15(9):e1002651. 

 

 

 

לא נמצא קשר בין צריכת חומצה פוֹלית בתזונה לבין הסיכון לסרְטן הלבלב

כחלק ממחקר עוקבה אירופאי גדול (EPIC), העוסק בקשר בין תזונה וסרטן, במחקר הנוכחי נבדק הקשר בין צריכת חומצה פולית בתזונה לבין הסיכון לסרטן הלבלב. החוקרים מסבירים כי חומצה פולית נמצאה קרא עוד.

Park JY, et al. Dietary folate intake and pancreatic cancer risk: Results from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition. Int J Cancer. 2018 Sep 4. 

 

 

תזונה עשירה בדגנים מלאים קשורה בסיכון מופחת לסוּכרת סוג 2

במחקר עוקבה, שנערך בדנמרק, נבדק הקשר בין צריכת דגנים מלאים בתזונה לבין הסיכון לסוכרת סוג 2. במחקר נכללו 55,465 משתתפים בגילאי 50-65, כאשר בתקופת מעקב של כ-15 שנה, 7,417 מהמשתתפים אובחנו עם סוכרת סוג 2. על בסיס שאלוני תזונה שמילאו המשתתפים, החוקרים חישבו את צריכת הדגנים המלאים, בפירוט לפי סוגים שונים, בגרמים ליום.

נמצא כי קרא עוד.

Kyrø C, et al. Higher Whole-Grain Intake Is Associated with Lower Risk of Type 2 Diabetes among Middle-Aged Men and Women: The Danish Diet, Cancer, and Health Cohort. J Nutr. 2018 Sep 1;148(9):1434-1444. 

 

 

כיצד דגנים מלאים תורמים לאיזון רמות הסוכר?

במחקר, שנערך בקרב עכברים ובקרב בני אדם, נבדקו המנגנונים הקשורים בהשפעה המטבולית המיטיבה של דגנים מלאים. ראשית, ביצעו החוקרים ניסוי במודל של עכברים. העכברים חולקו לשתי קבוצות: 1) תזונה המועשרת בסובין שיפון וחיטה 2) תזונה עתירת שומן. נמצא כי בקרב עכברים שצרכו דגנים מלאים חלה עלייה בריכוז תרכובות הבטאין בדם. בהמשך, ערכו החוקרים מחקר אקראי מבוקר, בו נכללו 123 משתתפים מפינלנד ומאיטליה, אשר חולקו אקראית לדיאטה עשירה בדגנים מלאים או לדיאטת ביקורת - למשך 12 שבועות.

נמצא כי קרא עוד.

Kärkkäinen O, et al. Diets rich in whole grains increase betainized compounds associated with glucose metabolism. Am J Clin Nutr. 2018 Sep 25. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30256894

 

 

פורמולת צִמחי מרפא סינית למניעת סיבוכים עצביים על רקע כִימותרפיה

במחקר פרה קליני, שנערך בקרב עכברים ועל תאים אנושיים, נבדקו המנגנונים אשר עשויים לעמוד בבסיס ההשפעה המגינה של פורמולת צמחי המרפא הסינית Liu Jun Zi Tang מפני סיבוכים עצביים, כתוצאה מטיפולי כימותרפיה (ציספלאטין). לרוב נהוג להשתמש בפורמולה לטיפול בדיספפסיה תפקודית ובדיכאון וכן להפחתת תופעות הלוואי הקשורות בטיפול בציספלאטין.

עם זאת, אין מספיק עדויות לגבי יעילותה למניעת רעילות עצבית. הפורמולה מכילה 8 צמחי מרפא: אטרקטילודס (Atractylodes macrocephala), פינליה (Pinellia ternata), קליפת מנדרינה (Citrus reticulata), תמר סיני (Ziziphus jujube), פטריית פוריה (Poria cocos), שוש קירח (Glycyrrhiza glabra), ג'ינסנג קוריאני (Panax ginseng) וג'ינג'ר (Zingiber officinale). החוקרים מראים כי קרא עוד.

Chiou CT, et al. Liu Jun Zi Tang-A Potential, Multi-Herbal Complementary Therapy for Chemotherapy-Induced Neurotoxicity. Int J Mol Sci. 2018 Apr 23;19(4). pii: E1258. 

 

 

...וכעת, עוד כותרות

 

 

ירידה במשקל לאחר גִיל המעבר קשורה בסיכון מופחת לסרְטן שד

כחלק ממחקר עוקבה, העוסק בבריאות האישה ובו נכללו כ-61,000 נשים לאחר גיל המעבר, נמצא כי נשים שירדו במשקל בתקופה של 3 שנים היו בסיכון נמוך יותר להתפתחות סרטן שד בהשוואה לנשים שנשארו באותו משקל, כאשר עלייה במשקל לא הייתה קשורה בסיכון מוגבר לסרטן שד באופן כללי, אך כן לסרטן שד שלילי לקולטנים הורמונליים. 

Chlebowski RT, et al. Weight loss and breast cancer incidence in postmenopausal women.Cancer. 2018 Oct 8. 

 

 

וִיטמין A עלול לפגוע בבריאות העצם

במחקר, שנערך בקרב עכברים, נמצא כי תוספי ויטמין Aי(all-trans-retinoic acid) עלולים לפגוע בבריאות העצם, בעיקר כתוצאה מהפרעה לתהליך התמיינות התאים המעורבים בתהליכי בניית העצם.

Lionikaite V, et al. Effects of retinoids on physiologic and inflammatory osteoclastogenesis in vitro. J Leukoc Biol. 2018 Jul 30. 

 

 

כיצד חשיפה לחומרי ניקוי עלולה להוביל להשְמנה בקרב ילדים?

במחקר עוקבה, בו נכללו 757 תינוקות, נמצא כי חשיפה לחומרי ניקוי ביתיים הייתה קשורה ב-BMI גבוה יותר בגיל 3, ככל הנראה כתוצאה מהשפעה מוקדמת על הרכב חיידקי המעי. 

Tun MH, et al. Postnatal exposure to household disinfectants, infant gut microbiota and subsequent risk of overweight in children. CMAJ. 2018 Sep 17;190(37):E1097-E1107. 

 

 

כיצד ג'ניסטאין מסייע למניעת פִרכוסים?

במחקר, שנערך בקרב עכברים, מראים החוקרים כי הפעילות של ג'ניסטאין כנגד פרכוסים קשורה בהשְפעתו על קולטני אסטרוגן וסרוטונין. 

Amiri Gheshlaghi S, et al. Genistein modulation of seizure: involvement of estrogen and serotonin receptors. J Nat Med. 2017 Jul;71(3):537-544. 

 

 

הפעילות האנטי-סרְטנית הסינרגיסטית של רכיבים המצויים בענבִים

בסקירה דנים החוקרים בפוטנציאל האנטי-סרטני הסינרגיסטי של שילוב רכיבים שונים המצויים בענבים, לעומת התמקדות ברכיב בודד כגון רזברטרול או קוורצטין. 

Singh CK, Siddiqui IA, El-Abd S, Mukhtar H, Ahmad N. Combination chemoprevention with grape antioxidants. Mol Nutr Food Res. 2016 Jun;60(6):1406-15.

 

 

אלִיצין למניעת זיהומים סטרפטוקוקים

במחקר מעבדה נמצא כי אליצין, החומר הפעיל בשום (Allium sativum), היה בעל השפעה מעכבת על ההתפתחות של רעלנים המיוצרים על ידי חיידקים מסוג סטרפטוקוקוס A, ובכך ועשוי להיות יעיל לטיפול בזיהומים חיידקיים מסוג GAS (או בשמו המלא -group A streptococci).

Arzanlou M. Inhibition of streptococcal pyrogenic exotoxin B using allicin from garlic. Microb Pathog. 2016 Apr;93:166-71. 

 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם