עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש מאי 2017 - מקבץ 3

עודכן בתאריך 18/05/2017

 

את הסקירה השבועית שלנו נפתח בשתי סקירות ומטא-אנליזות על צמחי מרפא – לטיפול בהפרעות בדרכי העיכול ובתסמונת קדם-וסתית. נמשיך עם מגוון מחקרים קליניים על צמחי מרפא, תוספים ותזונה: ולריאן לטיפול בגלי חום בגיל המעבר, ג'ינסנג להקלה על תשישות, השפּעת ספירולינה על משקל גוף ותיאבון, אגוזי לוז להפחתת הסיכון לטרשת עורקים, תוסף פוליפנוֹלים לשיפור הביצועים במהלך אימון גופני ותוספי תזונה טבעיים להקלה על כאבי שרירים.
נציג מחקרים מסוגים שונים, שבדקו: אילו רכיבים טבעיים מהווים בסיס לפיתוח תרופות לטיפול בפרקינסון? מהם היתרונות והחסרונות של דיאטה צמחונית בקרב ילדים? האם קיים קשר בין צריכת גלוטן לבין הסיכון למחלת לב כלילית? עד כמה חשובה ההנקה להתפתחות חיידקי המעי של התינוק? ומה ההבדל בין תוסף ויטמין D2 לעומת D3?
נסיים בשני מחקרי מעבדה, אשר בדקו השפּעת שמנים אתריים בטיפול בקנדידה וגינאלית והשפעה אנטי-סרטנית של צמחי מרפא כנגד תאי מלנומה.
הכותרות שלנו השבוע מספרות על רכיבים טבעיים להאטת תהליכי הידרדרות קוגניטיבית, לטיפול באינסומניה ובקוליטיס ולהגנה על הכבד. הן גם עונות על השאלות: האם יש קשר בין נטילת סטטינים לבעיות גב? מהו המקור לנתרן בתזונה?והאם תכולת הכספית בצמחים קשורה בעונות השנה?

 

 

צמחי מרפא לטיפול בהפרעות בדרכי העיכול בקרב ילדים ומתבגרים

בסקירה שיטתית מסכמים החוקרים את הממצאים ממחקרים אקראיים מבוקרים בנוגע ליעילות ולבטיחות של השימוש בצמחי מרפא לטיפול בהפרעות בדרכי העיכול בקרב ילדים ומתבגרים בגילאי 0-18.

בסקירה נכללו 14 מחקרים, בהם 1,927 משתתפים הסובלים ממגוון הפרעות אקוטיות ופונקציונאליות בדרכי העיכול (כדוגמת שלשול, כאבי בטן וקוליק) מהסקירה עולה כי קיימת תמיכה לשימוש בחמשן (Potentilla erecta), מיץ חרובים ופורמולה צמחית המבוססת על קמומיל (Matricaria recutita) לטיפול בשלשול. כמו כן, ישנן עדויות המצביעות על היעילות של שמן נענע חריפה (Mentha x piperita) להפחתת משך, תדירות וחומרת כאבי בטן פונקציונליים בילדים. עוד נמצא כי שומר (Foeniculum vulgare) בצורות הכנה שונות היה יעיל לטיפול בקוליק בקרב תינוקות. במחקרים שנכללו בסקירה לא דווח על השפעות שליליות חריגות הקשורות בשימוש בצמחי מרפא.

החוקרים מסכמים כי בשל מספר המחקרים המצומצם יש להתייחס לממצאים אלה באופן מוגבל ונדרשים מחקרים נוספים על מנת לאשש את היעילות הקלינית של הטיפולים השונים. 

Herbal Medicines for Gastrointestinal Disorders in Children and Adolescents: A Systematic Review
Dennis Anheyer, et al.
Pediatrics, May 2017, e20170062; DOI: 10.1542/peds.2017-0062
http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2017/05/02/peds.2017-0062

 

 

שִיח אברהם מצוי לטיפול בתסמוֹנת קדם-וסתִית

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים נבדקו היעילות והסבילות של השימוש בשיח אברהם מצוי (Vitex agnus-castus) לטיפול בנשים הסובלות מתסמונת קדם-וסתית.

מבין 17 מחקרים שנכללו בסקירה, במטה-האנליזה נכללו 14 מחקרים, בהם בוצעה השוואה בין השימוש בשיח אברהם מצוי לבין קבוצת ביקורת שקיבלה פלסבו או תוספי תזונה או צמחי מרפא. באחד עשר מהמחקרים נעשה שימוש בשבע צורות שונות של שיח אברהם מצוי (לרוב מיצויים המשווקים באופן מסחרי) ושישה מחקרים לא כללו פירוט של צורת הנטילה. בשבעה מחקרים ניתן מינון של 40 מ"ג/יום ובחמישה מחקרים ניתן מינון נמוך יותר, של 8-30 מ"ג/יום.  
בשלושה עשר מהמחקרים נמצא כי השימוש בשיח אברהם מצוי היה מלווה בשיפור מובהק ברמת התסמינים. עם זאת, החוקרים מציינים כי בחלק גדול מהמחקרים היה סיכון גבוה להטיה וההטרוגניות בין המחקרים הייתה גדולה. לפיכך, למרות ההשפעה המיטיבה שנמצאה לא ניתן לקבוע מסקנה חד-משמעית בנוגע ליעילות של שיח אברהם מצוי לטיפול בתסמונת קדם-וסתית. החוקרים קוראים לביצוע מחקרים באיכות מתודולוגית גבוהה לבדיקת היעילות של מיצוי שיח אברהם מתוקנן בהשוואה לפלסבו, ל-SSRIs ולגלולות למניעת הריון.

 The treatment of premenstrual syndrome with preparations of Vitex agnus castus: a systematic review and meta-analysis.
Verkaik S, Kamperman AM, van Westrhenen R, Schulte PF.
Am J Obstet Gynecol. 2017 Feb 22. pii: S0002-9378(17)30319-8. doi: 10.1016/j.ajog.2017.02.028. [Epub ahead of print]
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28237870

 

 

ולריאַן לטיפול בגלי חוֹם בגִיל המעבר

במחקר תלת-סמיות מבוקר פלסבו, שנערך באיראן, נבדקה ההשפעה של ולריאן (Valeriana officinalis) על חומרת גלי חום ותדירותם בקרב נשים בגיל המעבר.

במחקר נכללו 60 נשים בגילאי 45-55, אשר חולקו באופן אקראי לקבלת פלסבו או ולריאן במינון 530 מ"ג פעמיים ביום - למשך חודשיים. החוקרים העריכו את החומרה והתדירות של גלי חום באמצעות Kupperman index בתחילת המחקר, לאחר חודש ולאחר חודשיים.

נמצא כי קרא עוד

The effect of Valerian on the severity and frequency of hot flashes: A triple-blind randomized clinical trial.
Jenabi E, Shobeiri F, Hazavehei SM, Roshanaei G.
Women Health. 2017 Feb 16:1-8. doi: 10.1080/03630242.2017.1296058. [Epub ahead of print]

 

 

תוסף גִ'ינסנג להקלה על תשִישות

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של תוסף ג'ינסנג (Panax ginseng) להפחתת תשישות בקרב מבוגרים בריאים. 
במחקר נכללו 52 משתתפים, אשר חולקו אקראית לנטילת פלסבו או 2,000 מ"ג/יום תוסף ג'ינסנג בעל תכולה גבוהה במיוחד של רכיבים פעילים, שנועד להעצים את ההשפעה הביולוגית.

לאחר ארבעה שבועות נמצא כי קרא עוד

Anti-Fatigue Effects of Enzyme-Modified Ginseng Extract: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial.
Lee N, Lee SH, Yoo HR, Yoo HS.
J Altern Complement Med. 2016 Nov;22(11):859-864. Epub 2016 Oct 18.

 

 

מהי ההשפעה של תוסף ספּירוֹלינה על המשקל והתיאבון?

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו, שנערך באיראן, נבדקה ההשפעה של תוסף ספירולינה (Spirulina platensis) על המדדים האנתרופומטריים, רמות השומנים בדם, רמת התיאבון וגורם הגדילה VEGF (ובשמו המלא: Vascular Endothelial Growth Factor), שהינו מדד חשוב בהתייחס לשמנות ולהתפתחות סרטן על רקע שמנות.

במחקר נכללו 64 משתתפים בגילאי 20-50, הסובלים משמנות, אשר חולקו אקראית לשתי קבוצות: קבוצה שקיבלה פלסבו וקבוצת שנטלה את תוסף הספירולינה במינון 500 מ"ג פעמיים ביום - למשך 12 שבועות.

נמצא כי קרא עוד

The effects of Spirulina Platensis on anthropometric indices, appetite, lipid profile and serum vascular endothelial growth factor (VEGF) in obese individuals: a randomized double blinded placebo controlled trial. 
Zeinalian R, Farhangi MA, Shariat A, Saghafi-Asl M.
BMC Complement Altern Med. 2017 Apr 21;17(1):225. doi: 10.1186/s12906-017-1670-y.

 

 

אגוזי לוז להפחתת הסיכון לטרֶשת עוֹרקים

במחקר אקראי מוצלב נבדקה ההשפעה של צריכת אגוזי לוז, במקביל לארוחה עתירת שומן, על מדדי עקה חמצונית, המהווים גורמי סיכון לטרשת עורקים.

החוקרים מסבירים כי רכיבים תזונתיים עשויים להשפיע על מערכת החיסון ולהפחית את רמת העקה החמצונית ואת חמצון ה-LDL לאחר הארוחה, באמצעות הגברת הפעילות של אנזימים נוגדי חמצון. במחקר השתתפו 22 מתנדבים בריאים, אשר צרכו ארוחה עתירת שומן מועשרת או לא מעושרת ב-40 גרם אגוזי לוז, עם שלושה שבועות הפרדה בין הארוחות. החוקרים בדקו את רמת ה-LDL המחומצן ואת הביטוי הגנטי של 103 גנים, הקשורים בעקה חמצונית ובתהליכים דלקתיים - בצום ו-3 שעות לאחר הארוחה.

נמצא כי רמת ה-LDL המחומצן, לאחר הארוחה שלא הייתה מועשרת באגוזי לוז, הייתה קרא עוד

Post-prandial effects of hazelnut-enriched high fat meal on LDL oxidative status, oxidative and inflammatory gene expression of healthy subjects: a randomized trial.
Di Renzo L, Merra G, Botta R, Gualtieri P, Manzo A, Perrone MA, Mazza M, Cascapera S, De Lorenzo A.
Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2017 Apr;21(7):1610-1626.

 

 

תוסף פוֹליפנוֹלים לשיפור הביצועים במהלך אימון גופני

במחקר כפול סמיות מבוקר פלסבו מוצלב נבדקה היעילות של תוסף פוליפנוֹלים לשיפור הביצועים במהלך אימון גופני אנאירובי בעצימות גבוהה.

במחקר נכללו 15 גברים פעילים גופנית, אשר נטלו 1,000 מ"ג מהתוסף או פלסבו, עם חמישה שבועות הפסקה ביניהם. התוסף, PerfLoad®, מכיל רכיבים פעילים, ובעיקר פוליפנוֹלים, המופקים מענבים (Vitis vinifera), רימון (Punica granatum) ותה ירוק (Camellia sinensis). המשתתפים נטלו את התוסף יחד עם ארוחת בוקר אחידה, 60 דקות לפני תחילת האימון הגופני. השפּעת התוסף הוערכה באמצעות מבחן וינגייט (Wingate test), הבודק את היכולת האנאירובית במהלך אימון אופניים בעצימות גבוהה.

נמצא כי קרא עוד

Supplementation with a Polyphenol-Rich Extract, PerfLoad®, Improves Physical Performance during High-Intensity Exercise: A Randomized, Double Blind, Crossover Trial.
Cases J, et al.
Nutrients. 2017 Apr 24;9(4). pii: E421. doi: 10.3390/nu9040421.

 

 

תוספים טבעיים להקלה על כּאבי שרִירים 

בסקירה מוצגים הממצאים בנוגע ליעילות של צמחי מרפא ותוספי תזונה טבעיים להקלה על תופעות הלוואי והתסמינים של כאבי שרירים מאוחרים (DOMS, כאב כתוצאה מאימון גופני חריג הנמשך מספר ימים לאחר האימון), או למניעתם.

במסגרת הסקירה מוצגים הממצאים ממחקרים פרה-קליניים וקליניים בנוגע להשפעה המיטיבה של מספר צמחי מרפא ותוספים טבעיים, ביניהם קרא עוד

Herbs and natural supplements in the prevention and treatment of delayed-onset muscle soreness.
Meamarbashi A.
Avicenna J Phytomed. 2017 Jan-Feb;7(1):16-26.

 

 

רכיבים טבעיים כבסיס לפיתוח תרופות לטיפול בפּרקינסוֹן

בסקירה מסכמים החוקרים את הממצאים ממחקרים פרה-קליניים וקליניים בנוגע לצמחי מרפא ולרכיבים צמחיים שעשויים לתרום לטיפול במחלת פרקינסון.

במסגרת הסקירה מפרטים החוקרים מהם המנגנונים הקשורים בהתפתחות פרקינסון והאסטרטגיות הפרמקולוגיות המוכרות לטיפול במחלה, בעיקר באמצעות הגברת הפעילות הדופמינרגית. רכיבים טבעיים עשויים להיות בעלי השפעה מגינה באמצעות פעילות נוגדת חמצון ואנטי-דלקתית וכן באמצעות השפעה ישירה על המערכת הדופמינרגית. צמחי המרפא בעלי פוטנציאל לטיפול בפרקינסון המפורטים בסקירה כוללים: קרא עוד

Medicinal Plants and Natural Products as Potential Sources for Antiparkinson Drugs.
Ríos JL, Onteniente M, Picazo D, Montesinos MC.
Planta Med. 2016 Jul;82(11-12):942-51. doi: 10.1055/s-0042-107081. Epub 2016 May 25.

 

 

היתרונות והחסרונות של דִיאטה צמחוֹנית בקרב ילדים

בסקירה שיטתית בוצעה הערכה לגבי צריכת רכיבים תזונתיים והמצב התזונתי והבריאותי של תינוקות, ילדים ומתבגרים הצורכים דיאטה צמחונית. בסקירה נכללו 16 מחקרים, שפורסמו בין השנים 1988-2013 ובהם נכללו ילדים בגילאי 0-18, כאשר חמישה מהמחקרים לא כללו קבוצת ביקורת.

החוקרים מסכמים כי קרא עוד

Vegetarian diets in children: a systematic review.
Schürmann S, Kersting M, Alexy U.
Eur J Nutr. 2017 Mar 15. doi: 10.1007/s00394-017-1416-0. [Epub ahead of print]

 

 

האם קיים קשר בין צריכת גלוּטן לבין הסיכון למחלת לב כלִילית?

במחקר עוקבה פרוספקטיבי נבדק הקשר בין צריכה קבועה של גלוטן לבין הסיכון למחלת לב כלילית בקרב מבוגרים שאינם חולי צליאק.

המחקר מבוסס על הנתונים של שני מחקרי עוקבה גדולים, בהם כ-65,000 נשים וכ-45,000 גברים ללא מחלת לב ידועה. החוקרים העריכו את צריכת הגלוטן על בסיס שאלוני תזונה שמילאו המשתתפים בתחילת המחקר בשנת 1986 וכל ארבע שנים עד לשנת 2010. במהלך תקופת מעקב של 26 שנים, 2,431 נשים ו-4,098 גברים אובחנו עם מחלת לב כלילית.

מניתוח סטטיסטי של הנתונים ולאחר התאמה לגורמי הסיכון מצאו החוקרים כי המשתתפים עם צריכת הגלוטן הגבוהה ביותר היו קרא עוד

Long term gluten consumption in adults without celiac disease and risk of coronary heart disease: prospective cohort study.
Lebwohl B, et al.
BMJ. 2017 May 2;357:j1892. doi: 10.1136/bmj.j1892.

 

 

חשיבות ההנַקה להתפתחות חיידקי המעי של התינוק

במחקר אורך פרוספקטיבי נבדק הקשר בין הרכב החיידקים בחלב האם ובעור (באזור הפטמה) לבין הרכב חיידקי המעי של התינוק. במחקר נכללו 107 צמדי אם-תינוק מארה"ב, שהשתתפו במחקר בין השנים 2010-2015.

מתוצאות המחקר עולה כי הרכב החיידקים של התינוק היה קרא עוד  

Association Between Breast Milk Bacterial Communities and Establishment and Development of the Infant Gut Microbiome.
Pannaraj PS, et al.
JAMA Pediatr. 2017 May 8. doi: 10.1001/jamapediatrics.2017.0378. [Epub ahead of print]

 

 

מה ההבדל בין תוסף וִיטמין D2 לעומת D3?

במחקר אקראי מבוקר נבדקה התרומה של תוסף ויטמין D2 לעומת D3 להעלאת רמת ויטמין D בדם וכן האם השפעה זאת תלויה בחלוקת המינון ובמין.

במחקר נכללו 279 משתתפים, אשר חולקו אקראית ל-8 קבוצות: נטילה יומית של ויטמין D2, D3, שילוב של D2 ו-D3 (כל טיפול במינון 2,000 יחב"ל), פלסבו, נטילת D2 או D3 פעם בשבועיים (כל טיפול במינון 25,000 יחב"ל) או נטילת D2 או D3 פעם בארבעה שבועות (כל טיפול במינון 50,000 יחב"ל). מלבד הפלסבו, כל הקבוצות נטלו מינון כולל של 250,000 יחב"ל ויטמין D בתקופה של 140 יום. בתחילת המחקר הרמה הממוצעת של ויטמין D בדם, D 25-OH הייתה 40 ננומול/ליטר, כאשר בסיום תקופת המחקר הרמה בדם עלתה ב-3.3 ננומול/ליטר בקבוצת הפלסבו לעומת ב- 28.6 ננומול/ליטר בכל קבוצות הטיפול בממוצע.

נמצא כי קרא עוד

Differential effects of vitamin D2 and D3 supplements on 25-hydroxyvitamin D level are dose, sex, and time dependent: a randomized controlled trial.
Hammami MM, Yusuf A.
BMC Endocr Disord. 2017 Feb 24;17(1):12. doi: 10.1186/s12902-017-0163-9.

 

 

שמנים אתריים לטיפול בקנדִידה וגינאלית

במחקר מעבדה נבדקה ההשפעה האנטי-פטרייתית של שמנים אתריים כנגד קנדידה. במחקר הוערכה הרגישות של 30 זני קנדידה שונים (Candida albicans) שנאספו מדגימות וגינאליות, ל-12 שמנים אתריים בהשוואה לשלוש תרופות אנטי-פטרייתיות שכיחות (clotrimazole, fluconazole, itraconazole).

החוקרים מראים כי קרא עוד

Sensitivity of Candida albicans to essential oils: are they an alternative to antifungal agents?
Bona E, Cantamessa S, Pavan M, Novello G, Massa N, Rocchetti A, Berta G, Gamalero E.
J Appl Microbiol. 2016 Dec;121(6):1530-1545. doi: 10.1111/jam.13282. Epub 2016 Oct 24.

 

 

ההשפעה האנטי-סרְטנית של צמחי מרפא כנגד תאי מלנומה

במחקר מעבדה נבדקה ההשפעה האנטי-סרטנית של ארבעה צמחים כנגד תאי מלנומה ממאירה אנושיים. הצמחים קערורית ברבטה (Scutellaria barbata), לובליה סינית (Lobelia chinensis), סולנום שחור (Solanum nigrum) ו-Hedyotis diffusa, הינם צמחים שכיחים בטיפול האנטי-סרטני ברפואה הסינית המסורתית.

נמצא כי קרא עוד

Evaluating the cytotoxic effects of the water extracts of four anticancer herbs against human malignant melanoma cells.
Ling B, Michel D, Sakharkar MK, Yang J.
Drug Des Devel Ther. 2016 Nov 1;10:3563-3572. eCollection 2016.

 

 

כותרות נוספות...

 

 

רכיבים טבעיים להאטת תהליכי הידרדרות קוגניטיבית

בסקירה מוצגים ממצאים ממחקרים פרה-קליניים בנוגע לתרומה של רכיבים טבעיים בעלי פעילות אנטי-דלקתית להפחתת הידרדרות קוגניטיבית הקשורה בהזדקנות, ביניהם: רזברטרול, כורכומין, פינוסמברין המצוי בדבש, EGCG, ברברין וקפאין וכן צמחי המרפא ג'ינסנג אמריקאי (Panax quinquefolius), גינקו דו-אונתי (Ginkgo biloba), פשטה שרועה (Bacopa monnieri), קערורית סינית (Scutellaria baicalensis), מרווה רפואית וסינית (Salvia officinalis, Salvia miltiorrhiza ) וויתניה משכרת (Withania somnifera). 

The Immunomodulatory Effects of Plant Extracts and Plant Secondary Metabolites on Chronic Neuroinflammation and Cognitive Aging: A Mechanistic and Empirical Review.
Kure C, Timmer J, Stough C.
Front Pharmacol. 2017 Mar 10;8:117. doi: 10.3389/fphar.2017.00117. eCollection 2017.

 

 

רכיב פעיל בוִיתניה משכרת לטיפול באִינסומניה

במחקר, שנערך בקרב עכברים, נמצא כי Triethylene glycol, רכיב פעיל המצוי בעלי ויתניה משכרת (Withania somnifera) תרם לשיפור איכות השינה (שנת non-REM). 
הערת המערכת: השימוש בעלי ויתניה הינו אסור ומסוכן שכן הם רעילים.

Triethylene glycol, an active component of ashwagandha (Withania somnifera) leaves, is responsible for sleep induction. 
Kaushik MK, Kaul SC, Wadhwa R, Yanagisawa M, Urade Y.
PLoS One. 2017 Feb 16;12(2):e0172508. doi: 10.1371/journal.pone.0172508. eCollection 2017.

 

 

כּורכומין ושמן כּורכום לטיפול בקוֹליטיס

במחקר, שנערך בקרב עכברים עם קוליטיס, נמצא כי פורמולה המכילה שילוב של כורכומין ושמן כורכום הייתה בעלת השפעה אנטי-דלקתית גדולה יותר בהשוואה לכורכומין בלבד. 

Essential turmeric oils enhance anti-inflammatory efficacy of curcumin in dextran sulfate sodium-induced colitis. 
Toden S, Theiss AL, Wang X, Goel A.
Sci Rep. 2017 Apr 11;7(1):814. doi: 10.1038/s41598-017-00812-6.

 

 

תיאנִין להגנה על הכבד

בסקירה מוצגים הממצאים בהתייחס להשפעה המיטיבה של חומצת האמינו תיאנין, המופקת מתה ירוק (Camellia sinensis), על תפקוד הכבד והפעילות החיסונית וכן מנגנוני הפעולה הקשורים בכך, כגון ויסות התגובה הדלקתית באמצעות ייצור ניטריק אוקסיד והפקת גלוטטיון.

Theanine: the unique amino acid in the tea plant as an oral hepatoprotective agent.
Wang D, Gao Q, Wang T, Qian F, Wang Y.
Asia Pac J Clin Nutr. 2017 May;26(3):384-391. doi: 10.6133/apjcn.032017.11.

 

 

האם יש קשר בין נטילת סטטִינים לבעיות גב?

במחקר תצפיתי גדול, המבוסס על רשומות רפואיות של צבא ארה"ב ובו נכללו כ-13,000 משתתפים, נמצא כי משתתפים שנטלו סטטינים היו בסיכון גבוה יותר לבעיות גב.

Association of statin use with risk of back disorder diagnoses. Research Letter
Makris UE, Alvarz CA, Wei W, et al. 
JAMA Internal Medicine 2017; DOI:10.1001/jamainternmed.2017.1068

 

 

מהו המקור לנתְרן בתזונה?

במחקר תצפיתי, בו נכללו 450 מבוגרים משלושה אזורים גיאוגרפיים בארה"ב, מראים החוקרים כי המקור לכ-70% מהנתרן בתזונה הינו בנתרן המוסף למזונות תעשייתיים, כ-14% מנתרן המצוי במזון באופן טבעי, 5.6% מנתרן המוסף בבישול ביתי ו-5% מנתרן המוסף למזון בשולחן. 

Sources of Sodium in US Adults From 3 Geographic Regions.
Harnack LJ, Cogswell ME, Shikany JM, Gardner CD, Gillespie C, Loria CM, Zhou X, Yuan K, Steffen LM.
Circulation. 2017 May 9;135(19):1775-1783. doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.116.024446.

 

 

תכולת הכספית בצמחים קשורה בעונות השנה

במחקר בו נבדקה תכולת הכספית ב-20 צמחי מרפא הגדלים בצפון פולין נמצא כי רמות הכספית היו נמוכות יותר באביב לעומת הסתיו, כאשר הרמה הגבוהה ביותר נמצאה בעלים של צמחים הגדלים סמוך לכבישים ראשיים. כמו כן נמצא כי באופן כללי צמחים ירוקי עד היו בעלי רמות כספית גבוהות יותר לעומת צמחים חד-שנתיים. 

Seasonal Variations of Mercury Levels in Selected Medicinal Plants Originating from Poland.
Ordak M, Wesolowski M, Radecka I, Muszynska E, Bujalska-Zazdrozny M.
Biol Trace Elem Res. 2016 Oct;173(2):514-24. doi: 10.1007/s12011-016-0645-z. Epub 2016 Feb 29.




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם