עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש נובמבר 2016 - מקבץ 4

עודכן בתאריך 23/11/2016

 

בסקירת המחקרים השבוע סקרנו מגוון מחקרים קליניים התערבותיים. נתחיל במחקרים המחזקים את ידיעותינו לגבי חוסר שינה המוביל לצריכה קלורית גבוהה יותר משומן ותרומת תוסף חילבה להקלה על תסמיני גיל המעבר. בהמשך נגלה מהם הרכיבים הטבעיים העשויים לסייע בטיפול בסיאטיקיה (אישיאס), מהי שטיפת הפה הצמחית היעילה לטיפול בדלקת חניכיים ומהי התרומה הבריאותית של תוסף רימון לאנשים עם עודף משקל ושל מיצים טבעיים לבריאות הכללית שלנו. 

ממחקרים פרה-קליניים נלמד על התרומה של ג'ינג'ר למטופלים בכמותרפיה הסובלים מבחילות והקאות, של מלון מר למניעת סרטן ושל צמחי מרפא לשמירה על בריאות העצם. 
ממחקרי עוקבה פרוספקטיבים נבין מה הקשר בין צריכת ביצים לסיכון לשבץ, בין HDL לתמותה ובין אבץ לסיכון קרדיווסקולרי בחולי סוכרת סוג 2. 
נקנח בשני מחקרים על ארומתרפיה - האחד שמצא כי מקלות ארומטיים עשויים לשפר את איכות השינה בקרב חולי סרטן במידת מה והשני שלא מצא יעילות של שמן לבנדר בהקלה על תשישות במטופלי דיאליזה. 
הכותרות שלנו עונות על שאלות חשובות ומעניינות: מהו ריכוז הסוכרלוז בקרב מבוגרים וילדים לאחר שתיית משקה דיאט, מהו הרכיב בבצל שנוֹגד סַרטן שחלות, עד כמה חשוב שינוי תזונתי לילדים עם אטופיק דרמטיטיס ואיזה צמח בשימוש חיצוני יעיל להפחתת הגרד במחלת עור זו? 
עד נגלה האם דיאטת DASH עשויה להפחית את הסיכון לכבד שומני, כיצד רימון מגן מפני אלצהיימר, האם ספלילה עשויה לתרום להגנה על רירית הקיבה, כיצד תות עץ עשוי לתרום לירידה במשקל והם אורך הטלומרים של הילד קשור במשקל האם? 

 


חוסר שינה קשור בעלייה בצריכת השומן

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים קליניים מבוקרים הוערכה ההשפעה של חוסר שינה על צריכת הקלוריות ועל ההוצאה האנרגטית. 

בסקירה נכללו 17 מחקרים בהם 496 משתתפים סה"כ, כאשר 11 מהמחקרים בהם 172 משתתפים סה"כ נכללו במטה-אנליזה. המשתתפים בקבוצת ההתערבות הוגבלו לשינה של 3.5-5.5 שעות בלילה, לעומת המשתתפים בקבוצת הביקורת שלא הוגבלו וישנו 7-12 שעות בלילה. 
נמצא כי הגבלת השינה, בהשוואה לקבוצת ביקורת, הייתה מלווה בעלייה ממוצעת של 385 קק"ל בצריכת הקלוריות ב-24 השעות שלאחר מכן (P<0.00001), ללא שינוי בהוצאה האנרגטית או בקצב חילוף החומרים במנוחה (RMR). העלייה בצריכת הקלוריות לוותה בצריכה גבוהה יותר של שומן ובצריכה נמוכה יותר של חלבון, ללא שינוי בצריכת הפחמימות. 

על בסיס ממצאים אלה, ניכר כי חוסר שינה עלול בטווח הארוך להוביל לעלייה במשקל בשל מאזן אנרגיה חיובי.  

The effects of partial sleep deprivation on energy balance: a systematic review and meta-analysis.
Al Khatib HK, Harding SV, Darzi J, Pot GK.
Eur J Clin Nutr. 2016 Nov 2. doi: 10.1038/ejcn.2016.201. [Epub ahead of print]
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27804960

 

 

תוסף חילבה להקלה על תסמיני גיל המעבר

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של תוסף מיצוי חילבה (Trigonella foenum-graecum), המשווק באופן מסחרי תחת השם FenuSMART, על רמת האסטרוגנים ועל תסמיני גיל המעבר

במחקר השתתפו 88 נשים הסובלות מתסמיני גיל המעבר ברמה בינונית-קשה ואיכות חיים ירודה, אשר חולקו אקראית לנטילת התוסף במינון 1,000 מ"ג ליום של מיצוי מתוקנן, או פלסבו, למשך 90 יום. 

בקרב נשים שנטלו חילבה נמצאה עליה של 120% ברמת האסטרדיול, לעומת נשים שנטלו פלסבו (p<0.01) וכן שיפור ברמת התסמינים ובאיכות החיים בהשוואה לנתוני הבסיס. באופן ספציפי, בקבוצת החילבה 32% מהנשים דיווחו בסיום תקופת הטיפול כי אינן סובלות מגלי חום ושאר הנשים דיווחו על ירידה לתדירות של 1-2 גלי חום ליום בהשוואה ל-3 עד 5 פעמים ביום בתחילת תקופת הטיפול. 

החוקרים מדווחים כי על בסיס מדדים המטולוגיים וביוכימיים שנבדקו, התוסף הינו בטוח ואף עשוי להועיל גם לשיפור פרופיל השומנים בקרב נשים בגיל המעבר.

A Novel Extract of Fenugreek Husk (FenuSMART™) Alleviates Postmenopausal Symptoms and Helps to Establish the Hormonal Balance: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study.
Shamshad Begum S, et al.
Phytother Res. 2016 Jul 13. doi: 10.1002/ptr.5680. [Epub ahead of print]
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27406028

 

 

רכיבים טבעיים לטיפול בפגיעה עצבית פריפריאלית

בסקירה שיטתית מוצגות העדויות בנוגע לתרומה של רכיבים טבעיים לטיפול במצבים של פגיעה עצבית פריפריאלית כגון פגיעה בעצב השת (אישיאס), אשר עלולה לגרום לנכות. 
בסקירה נכללו 28 מחקרים שנערכו בקרב חיות מעבדה, ב-53% מהמחקרים התפקוד המוטורי הוערך על בסיס המדד Sciatic SFI Functional Index. לפי מדד זה במרבית המחקרים נמצא קרא עוד

Neuroprotective Effect of Natural Products on Peripheral Nerve Degeneration: A Systematic Review.
Araújo-Filho HG, Quintans-Júnior LJ, Barreto AS, Almeida JR, Barreto RS, Quintans JS.
Neurochem Res. 2016 Apr;41(4):647-58. doi: 10.1007/s11064-015-1771-2. Epub 2015 Dec 8.

 

 

שטיפת פה צמחית לטיפול בדלקת חניכיים

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה היעילות של שטיפת פה צמחית לטיפול בדלקת חניכיים. 

במחקר השתתפו 60 מטופלים אשר הוקצו אקראית ל-3 קבוצות הטיפול: שטיפת פה צמחית, שטיפת פה סטנדרטית (על בסיס כלורהקסדין) או פלסבו. שטיפת הפה הצמחית הכילה 5% מיצוי של 3 צמחי מרפא: ג'ינג'ר (Zingiber officinale), רוזמרין (Rosmarinus officinalis) וציפורני חתול (Calendula officinalis) (הוכנה על ידי הוספת 14 גרם מיצוי אלכוהולי מיובש בהקפאה מכל אחד מצמחי המרפא לכ-200 מ"ל מים). 
המשתתפים הונחו להשתמש בשטיפה לאחר ארוחת הבוקר ולאחר ארוחת הערב למשך 30 שניות לתקופה של שבועיים. החוקרים השתמשו ב-3 מדדים להערכת השיפור במצב החניכיים ורמת הפלאק (Modified gingival index, Gingival Bleeding Index, Quigley-Hein plaque index) בשלוש נקודות זמן שונות: תחילת המחקר, לאחר שבוע של שימוש ולאחר שבועיים של שימוש.

בסיום המחקר נמצא כי קרא עוד

החוקרים מסכמים כי השימוש בשטיפת פה צמחית הינו יעיל ובטוח במידה דומה לשטיפת פה סטנדרטית.

Evaluation of the efficacy of a polyherbal mouthwash containing Zingiber officinale, Rosmarinus officinalis and Calendula officinalis extracts in patients with gingivitis: A randomized double-blind placebo-controlled trial.
Mahyari S, Mahyari B, Emami SA, Malaekeh-Nikouei B, Jahanbakhsh SP, Sahebkar A, Mohammadpour AH.
Complement Ther Clin Pract. 2016 Feb;22:93-8. doi: 10.1016/j.ctcp.2015.12.001. Epub 2015 Dec 10.

 

 

התרומה של תוסף מיצוי רימון לאנשים הסובלים מעודף משקל

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבחנה ההשפעה של נטילת תוסף מיצוי רימון על מדדי הדלקת והפרופיל המטבולי של משתתפים עם עודף משקל או שמנות (obesity). 

במחקר נכללו 48 משתתפים אשר חולקו אקראית לנטילת 1,000 מ"ג ליום תוסף מיצוי יבש של רימון בכמוסות (תכולת פוליפנוֹלים שוות ערך לליטר מיץ רימונים טרי) או פלסבו למשך 30 יום. 

נמצא כי בהשוואה לפלסבו קרא עוד

Effects of pomegranate extract supplementation on inflammation in overweight and obese individuals: A randomized controlled clinical trial.
Hosseini B, Saedisomeolia A, Wood LG, Yaseri M, Tavasoli S.
Complement Ther Clin Pract. 2016 Feb;22:44-50. doi: 10.1016/j.ctcp.2015.12.003. Epub 2015 Dec 12.

 

 

מהי התרומה הבריאותית של צריכת מיץ פירות 100% טבעי? 

בסקירה שיטתית של מחקרים שפורסמו בין השנים 1995-2013, נבדק הקשר בין צריכת מיץ פירות 100% טבעי לבין הפעילות נוגדת החמצון ופרופיל השומנים בקרב מבוגרים בריאים. 

ניתוח הנתונים של 10 מחקרים קליניים מצביע כי קרא עוד

Metabolic impact of 100% fruit juice consumption on antioxidant/oxidant status and lipid profiles of adults: An Evidence-Based review.
Crowe-White K, et al.
Crit Rev Food Sci Nutr. 2017 Jan 2;57(1):152-162.

 

 

כיצד ג'ינג'ר מפחית בחילות והקאות במטופלי כימותרפיה?

במאמר סקירה מוצגים המנגנונים שנמצאו במחקרים קליניים ופרה-קליניים בהם ג'ינג'ר מסייע להפחתת בחילות והקאות כתופעת לוואי של טיפולי כימותרפיה. 

מהסקירה עולה כי קרא עוד

ginger-Mechanism of action in chemotherapy-induced nausea and vomiting: A review.
Marx W, Ried K, McCarthy AL, Vitetta L, Sali A, McKavanagh D, Isenring L.
Crit Rev Food Sci Nutr. 2017 Jan 2;57(1):141-146.

 

 

הפעילות הרפואית והאנטי-סרטנית של מלון מר

סקירה אשר מסכמת את הפעילות הרפואית העיקרית של מלון מר (Momordica charantia) וכן מציגה את הרכיבים הפעילים העיקריים כבסיס לפיתוח תרופות חדשניות. 

מלון מר גדל בכל רחבי העולם ומשמש הן כירק והן כרכיב ברפואת הצמחים המסורתית. למלון מר מיוחסת פעילות נוגדת-חמצון, אנטי-דלקתית, אנטי-סרטנית, אנטי-סוכּרתִית, אנטי-בקטריאלית, מווסתת חיסונית ומונעת השמנה

מיצוי הצמח נמצא קרא עוד

Bitter melon: a panacea for inflammation and cancer.
Dandawate PR, Subramaniam D, Padhye SB, Anant S.
Chin J Nat Med. 2016 Feb;14(2):81-100. doi: 10.1016/S1875-5364(16)60002-X.

 

 

צמחי מרפא לשמירה על בריאות העצם

סקירה עדכנית מסכמת את העדויות ממחקרים פרה-קליניים (כדוגמת מחקרי מעבדה וניסויים בבע"ח) בנוגע לרכיבים הצמחיים המשמשים ברפואה הסינית ואשר עשויים לתרום לשמירה על בריאות העצם ולמניעת אוסטאופורוזיס.
במסגרת הסקירה מציגים החוקרים מהם המדדים לבריאות ולבניית העצם ובהמשך מפרטים בהרחבה את הממצאים הקשורים בצמחי המרפא ורכיביהם הפעילים, בין השאר: קרא עוד

Natural Products from Chinese Medicines with Potential Benefits to Bone Health.
Che CT, Wong MS, Lam CW.
Molecules. 2016 Feb 27;21(3):239. doi: 10.3390/molecules21030239.

 

 

הקשר בין צריכת ביצים לסיכון לשבץ

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרי עוקבה פרוספקטיביים נבדק הקשר בין צריכת ביצים כמקור תזונתי לכולסטרול, לבין הסיכון למחלת לב כלילית ושבץ, זאת על רקע ממצאים עדכניים המעמידים בסימן שאלה את התפיסה לפיה צריכת כולסטרול מהווה גורם סיכון קרדיווסקולרי. 

החוקרים ערכו מטה-אנליזה, המבוססת על נתונים מ-7 מחקרים בהם כ-276,000 משתתפים סה"כ, על מנת לנסות להעריך הקשר בין צריכת ביצים לבין הסיכון למחלת לב כלילית, ומטה-אנליזה נוספת שכללה נתונים מ-7 מחקרים בהם כ-308,000 משתתפים, בה הוערך הקשר בין צריכת ביצים לבין הסיכון לשבץ. מרבית המחקרים נערכו בארה"ב, אולם נכללו גם נתונים ממחקרים שנערכו ביפן, אוסטרליה, ספרד ובריטניה. תקופת המעקב במחקרים השונים נעה בין 6 ל-26 שנים.  
מניתוח הנתונים עולה כי קרא עוד

Meta-analysis of Egg Consumption and Risk of Coronary Heart Disease and Stroke.
Alexander DD, Miller PE, Vargas AJ, Weed DL, Cohen SS.
J Am Coll Nutr. 2016 Oct 6:1-13. [Epub ahead of print]

 

 

מה הקשר בין HDL לבין תמותה?

במחקר עוקבה תצפיתי נבחן הקשר בין רמת HDL לבין תמותה, ללא תלות בתחלואה קרדיווסקולרית. 

במסגרת המחקר נבנה מודל ממוחשב לניתוח בסיס נתונים המבוסס על 17 מקורות שונים. במחקר נכללו הנתונים של כ-630,000 מבוגרים קנדיים’ שהיו בגילאי 40-105 בשנת 2008 ושאינם סובלים מתחלואה קרדיווסקולרית קודמת או תחלואה נלווית חמורה וכן עברו בדיקת כולסטרול בשנה האחרונה. בתקופת מעקב של כ-5 שנים 17,952 מהמשתתפים נפטרו, עם שיעור תמותה של 8.1 ל-1,000 שנות אדם בקרב גברים ו-6.6 ל-1,000 שנות אדם בקרב נשים. 

נמצא כי קרא עוד

High-Density Lipoprotein Cholesterol and Cause-Specific Mortality in Individuals Without Previous Cardiovascular Conditions: The CANHEART Study. 
Ko DT, Alter DA, Guo H, et al. 
J Am Coll Cardiol. 2016;68(19):2073-2083. doi:10.1016/j.jacc.2016.08.038.

 

 

אבץ להפחתת הסיכון הקרדיווסקולרי בחולי סוכרת סוג 2

בסקירה שיטתית נבחן הקשר בין צריכת אבץ או רמת האבץ בדם לבין תחלואה קרדיווסקולרית וסוכרת סוג 2. בסקירה נכללו 14 מחקרי עוקבה פרוספקטיביים בהם דווח על שיעור התחלואה הקרדיווסקולרית (91,708 משתתפים סה"כ) ו/או סוכרת סוג 2 (334,387 משתתפים סה"כ). 
ב-4 מתוך 5 מחקרים קרא עוד

Zinc Status and Risk of Cardiovascular Diseases and Type 2 Diabetes Mellitus-A Systematic Review of Prospective Cohort Studies.
Chu A, Foster M, Samman S.
Nutrients. 2016 Nov 5;8(11). pii: E707.

 

 

מקלות ארומטיים לשיפור איכות השינה בקרב חולי סרטן

מחקר תצפיתי שנועד להעריך את התרומה של השימוש במקל ארומטי אישי להרחה, המכיל שמנים אתריים, לשיפור איכות השינה בקרב מטופלים במרכזי סרטן בבריטניה. 

במחקר נכללו 65 מטופלים שקיבלו מקלות ארומטיים לתקופה של 13 שבועות. המשתתפים התבקשו לבחור מבין 3 תערובות: 1) שמן ברגמוט סנדלווד (51% מהמשתתפים), 2) שמן לבונה, מנדרין ולבנדר (35% מהמשתתפים), 3) תערובת בשימוש מסחרי המכילה שמן תפוז מתוק, פטיט גריין, לבנדין, מנדרין, ברגמוט, לבנדר וקמומיל רומאי (14% מהמשתתפים). 
המטופלים התבקשו לדרג את איכות השינה על סולם של 1-10 לפני השימוש ולאחר שימוש של לפחות 2 לילות. הם הונחו להחזיק את המקל הארומטי מתחת לאף ולנשום 5 נשימות עמוקות לפני השינה. 94% מהמטופלים דיווחו כי קרא עוד

The use of aromasticks to help with sleep problems: A patient experience survey.
Dyer J, Cleary L, McNeill S, Ragsdale-Lowe M, Osland C.
Complement Ther Clin Pract. 2016 Feb;22:51-8. doi: 10.1016/j.ctcp.2015.12.006. Epub 2015 Dec 12.

 

 

שמן לבנדר לא נמצא יעיל להקלה על תשישות במטופלי דיאליזה

במחקר אקראי מבוקר נבדקה היעילות של טיפול ארומתרפי בשמן לבנדר להקלה על תשישות בקרב מטופלי דיאליזה. 

במחקר השתתפו 59 מטופלים, אשר הוקצו אקראית לשתי קבוצות: קבוצה אחת קיבלה את הטיפול השגרתי והשנייה קיבלה טיפול ארומתרפי בשמן לבנדר. הטיפול הארומתרפי כלל הרחת שמן לבנדר בריכוז 5% למשך 10 דקות, 3 פעמים בשבוע במשך 4 שבועות.

החוקרים העריכו את מידת התשישות באמצעות הסולם Fatigue Severity Scale בתחילת המחקר ולאחר שבועיים ו-4 שבועות.

נמצא כי קרא עוד

The effects of aromatherapy with lavender essential oil on fatigue levels in haemodialysis patients: A randomized clinical trial.
Bagheri-Nesami M, Shorofi SA, Nikkhah A, Espahbodi F, Ghaderi Koolaee FS.
Complement Ther Clin Pract. 2016 Feb;22:33-7. doi: 10.1016/j.ctcp.2015.12.002. Epub 2015 Dec 10.

 

 

כותרות נוספות...

 

 

ריכוז הסוכרלוז בקרב מבוגרים וילדים לאחר שתיית משקה דיאט

במחקר קליני נמצא כי בשל משקל הגוף ונפח הדם הקטן יותר בילדים, ריכוז הממתיק המלאכותי סוכרלוז בדם לאחר צריכת משקה דיאט גבוהה באופן ניכר בהשוואה למבוגרים ויש לבחון מהי המשמעות הקלינית של ממצא זה. 

Plasma concentrations of sucralose in children and adults
Allison C. Sylvetsky, et al.
Toxicological & Environmental Chemistry, doi: 10.1080/02772248.2016.1234754, published online 17 October 2016.

 

 

רכיב בבצל כנגד סרטן השחלות

במחקר פרה-קליני הכולל מחקר על דגימות תאים ועל מודל עכברים נמצא כי לרכיב Onionin A, המצוי בבצל, פעילות אנטי-סרטנית כנגד תאי סרטן השחלות.

Onionin A inhibits ovarian cancer progression by suppressing cancer cell proliferation and the protumour function of macrophages.
Tsuboki J, et al.
Sci Rep. 2016 Jul 12;6:29588. doi: 10.1038/srep29588.

 

 

חשיבות התזונה בילדים עם אטופיק דרמטיטיס

בהתבסס על ניתוח רטרוספקטיבי של הרשומות הרפואיות של 77 ילדים עם אטופיק דרמטיטיס נמצא כי התאמה אישית של התזונה הייתה יעילה להפחתת חומרת התסמינים ולשיפור מדדי הגדילה כתוצאה משיפור הצריכה התזונתית. 

Children with atopic dermatitis in Daejeon, Korea: individualized nutrition intervention for disease severity and nutritional status.
Kim SH, Lee JH, Ly SY.
Asia Pac J Clin Nutr. 2016 Dec;25(4):716-728. doi: 10.6133/apjcn.092015.31.

 

 

שימוש חיצוני באנג'ליקה סינית באטופיק דרמטיטיס

במחקר שנערך בקרב עכברים עם אטופיק דרמטיטיס נמצא כי שימוש חיצוני באנג'ליקה סינית (Angelica sinensis) עשוי להיות יעיל להפחתת גרד ודלקתיות בעור. 

Topical Application of Angelica sinensis Improves Pruritus and Skin Inflammation in Mice with Atopic Dermatitis-Like Symptoms.
Lee J, Choi YY, Kim MH, Han JM, Lee JE, Kim EH, Hong J, Kim J, Yang WM.
J Med Food. 2016 Jan;19(1):98-105. doi: 10.1089/jmf.2015.3489. Epub 2015 Aug 25.

 

 

דיאטת DASH עשויה להפחית את הסיכון לכבד שומני

במחקר מקרה-בקרה בו נכללו 102 משתתפים עם מחלת כבד שומני לא אלכוהולי ו-204 משתתפים בריאים נמצא כי הקפדה על דיאטת DASH קשורה בסיכון נמוך יותר למחלת כבד שומני לא אלכוהולי. 

Adherence to the Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) and risk of Nonalcoholic Fatty Liver Disease.
Hekmatdoost A, Shamsipour A, Meibodi M, Gheibizadeh N, Eslamparast T, Poustchi H.
Int J Food Sci Nutr. 2016 Dec;67(8):1024-9. doi: 10.1080/09637486.2016.1210101. Epub 2016 Jul 19.

 

 

כיצד רימון מגן מפני אלצהיימר?

במחקר מעבדה בו נבדקו 21 רכיבים המופקים ממיצוי רימון נמצא כי המטבוליט urolithins עשוי לתרום להשפעה המגינה של הרימון מפני אלצהיימר

Pomegranate's Neuroprotective Effects against Alzheimer's Disease Are Mediated by Urolithins, Its Ellagitannin-Gut Microbial Derived Metabolites.
Yuan T, Ma H, Liu W, Niesen DB, Shah N, Crews R, Rose KN, Vattem DA, Seeram NP.
ACS Chem Neurosci. 2016 Jan 20;7(1):26-33. doi: 10.1021/acschemneuro.5b00260. Epub 2015 Nov 17.

 

 

ספלילה להגנה על רירית הקיבה

במחקר שנערך בקרב חולדות נמצא כי מיצוי ספלילה (Centella asiatica) עשוי לתרום להגנה מפני פגיעה ברירית הקיבה כתוצאה מנטילת התרופה אינדומתאצין, תרופה נוגדת דלקת לא סטרואידית.

Centella asiatica Leaf Extract Protects Against Indomethacin-Induced Gastric Mucosal Injury in Rats.
Zheng HM, Choi MJ, Kim JM, Cha KH, Lee KW, Park YH, Hong SS, Lee DH.
J Med Food. 2016 Jan;19(1):38-46. doi: 10.1089/jmf.2015.3464. Epub 2015 Oct 15.

 

 

כיצד תות עץ עשוי לתרום לירידה במשקל?

במחקר שנערך בקרב עכברים נמצא כי Rutin, רכיב המצוי בתות עץ (Morus) גורם לשפעול רקמת השומן החומה ובכך מסייע להגברת חילוף חומרים ולזירוז ירידה במשקל.

Rutin ameliorates obesity through brown fat activation. 
Xiaoxue Yuan, et al.
The FASEB Journal, 2016; DOI: 10.1096/fj.201600459RR

 

 

אורך הטלומרים של הילד קשור במשקל האם

במחקר המבוסס על דגימות שנלקחו מדם הטבורי ורקמת שליה נמצא כי BMI גבוה יותר של האם לפני ההריון היה קשור באורך טלומרים (האזור המכיל את החומר התורשתי בגרעין התא) קצר יותר של היילוד, דבר אשר עשוי להיות קשור בסיכון מוגבר לתחלואה כרונית. 

Maternal pre-pregnancy body mass index and newborn telomere length.
Martens DS, Plusquin M, Gyselaers W, De Vivo I, Nawrot TS.
BMC Med. 2016 Oct 18;14(1):148.




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם