עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש מאי 2019 - מקבץ 2

עודכן בתאריך 08/05/2019

 

צמחים רבותיי צמחים. את סקירת המחקרים השבועית שלנו נפתח במגוון מחקרים שבדקו השפעות מגוונות של צמחי מרפא ותוספי תזונה טבעיים על הטיפול נוגד הסרטן, הפעילות חיסונית, חרדה, דלקת מפרקים ניוונית, אנדומטריוזיס, ומחלות לב וכלי דם.

 

לאחר מכן, נציג מחקרים בתחום מערכת העיכול ופלורת המעי: דיאטה דלת FODMAP בשילוב עם דיאטה דלת גלוטן לסובלים מרגישות לגלוטן שאינה צליאק, שמן מנטה להקלה על תסמיני מעי רגיש בקרב מבוגרים, תוסף קצח לטיפול בקוליטיס, פרוביוטיקה לשיפור מצב הרוח, הקשר בין תת-תזונה ופלורת המעי בילדים.

 

נסיים במחקרים בתחום התזונה: דיאטה צמחונית למניעה וטיפול במחלת כליות כרונית, הקשר בין צריכת ויטמינים וקרוטנואידים לבין סיכון לקטרקט, בין צריכת סלניום לבין התסמונת המטבולית ובין תסמיני ADHD ואיכות התזונה.

 

בכותרות השבוע: שיטות הטיפול שנמצאו יעילות עבור נשים עם אנדומטריוזיס, פיקנוגנול להקלה על דלקת מפרקים ניוונית, הפעילות נוגדת הסרטן של מיצוי שום טרי, שמן זית להגנה על הלב, ההשפעה המטבולית של מיץ תפוזים וקולה והשפעה קרדיו-מטבולית מיטיבה לתחליפי ארוחה נוזליים לחולי סוכרת סוג 2.

 

 

פורמולת צמחים להגברת יעילות הטיפול נוגד הסרְטן

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה התרומה של פורמולת צמחים להגברת יעילות הטיפול נוגד הסרטן. פורמולת הצמחים הסינית Xi huang מכילה אבני מרה של בקר מיובשות (Calculus Bovis), מושק/מאסק אייל (She Xiang - הפרשה של חומרים ארומטיים המשמשת לבישום), לבונה (Boswellia) ומור (Commiphora molmol). בסקירה נכללו 15 מחקרים בהם נבדקה ההשפעה של הפורמולה בשילוב כימותרפיה בהשוואה לכימותרפיה בלבד בקרב 815 מבוגרים עם גידול ממאיר (ושט, קיבה, קולורקטלי, שחלות, שד, ריאה ועוד).

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי הטיפול המשולב היה יעיל יותר מהכימותרפיה בלבד והיה מלווה בסיכוי גבוה ב-35% להגברת התגובה לטיפול וב-13% לשיפור השליטה במחלה, וכן בסיכוי גבוה ב-20% להארכת משך ההישרדות. בנוסף, הטיפול המשולב נמצא יעיל יותר מכימותרפיה בלבד לשיפור איכות החיים של המטופל ולשיפור ספירת תאי הדם הלבנים והטסיות בעקבות הכימותרפיה. החוקרים מסכמים כי שימוש בפורמולה כטיפול תומך לכימותרפיה עשוי לתרום להגברת יעילות הטיפול וכן להארכת משך ההישרדות ולהפחתת ההשפעות השליליות של הטיפול, אולם נדרשים מחקרים נוספים באיכות גבוהה על מנת לבסס את הממצאים. 

Guo Q, et al. Xi huang pills enhance the tumor treatment efficacy when combined with chemotherapy: A meta-analysis and systematic review. J Cancer Res Ther. 2018 Dec;14(Supplement):S1012-S1018. doi: 10.4103/0973-1482.192795.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30539838

 

 

קוֹרדיספס לחיזוק הפעילות החיסונית

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה היעילות של מיצוי רכיב (derivative) של פטריית הקורדיספס (Paecilomyces hepiali, CBG-CS-2) להגברת הפעילות החיסונית בקרב משתתפים בריאים. במחקר נכללו 40 מבוגרים, אשר חולקו אקראית לקבוצת פלסבו או לקבוצת ההתערבות - תוסף במינון 1.68 גרם ליום - למשך 8 שבועות. מדד המטרה העיקרי היה רמת הפעילות של תאי הרג טבעי (NK), ובנוסף נמדדו הרמות של ציטוקינים דלקתיים בתחילת המחקר ובסיומו.

נמצא כי רמת הפעילות של תאי הרג טבעי עלתה בקבוצת ההתערבות ב-38.8% בהשוואה לנתוני הבסיס, לעומת ירידה של 35.5% בקבוצת הפלסבו. לא נמצאו הבדלים מובהקים בין הקבוצות בהתייחס לשינוי ברמת הציטוקינים הדלקתיים. כמו כן, התוסף נמצא בטוח לשימוש ולא דווח על השפעות שליליות משמעותיות. החוקרים מסכמים כי התוסף נמצא בטוח ויעיל להגברת הפעילות החיסונית בקרב אוכלוסייה בריאה.

המחקר מומן על ידי משרד החקלאות הקוריאני.

Jung SJ , et al. Immunomodulatory effects of a mycelium extract of Cordyceps (Paecilomyces hepiali; CBG-CS-2): a randomized and double-blind clinical trial. BMC Complement Altern Med. 2019 Mar 29;19(1):77. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30925876

 

 

כיצד ולרִיאן מסייע להקלה על חַרדה?

במחקר כפול סמיות מבוקר פלסבו נחקרו ההשפעה של ולריאן (Valeriana officinalis) על הקישוריות במוח במצב מנוחה והקשר בין שינויים בקישוריות לבין תסמינים קליניים. במחקר נכללו 64 מתנדבים, המדווחים על תחושת סטרס פסיכולוגי, אשר חולקו אקראית לקבלת מיצוי ולריאן או פלסבו - במינון 100 מ"ג שלוש פעמים ביום למשך 4 שבועות.

באמצעות מעקב אחר הפעילות החשמלית במוח (אא"ג) החוקרים העריכו את השינויים בקישוריות המוח ונבדקה ההשפעה על חרדה וסטרס פסיכולוגי. בכל המדדים הקליניים חל שיפור מובהק, ללא הבדל בין הקבוצות. עם זאת, בקבוצת הולריאן קרא עוד.

Roh D, et al. Valerian extract alters functional brain connectivity: A randomized double-blind placebo-controlled trial. Phytother Res. 2019 Apr;33(4):939-948.

 

 

תוסף צמחי לטיפול בדלקת מפרקים נִיוונית

במחקר כפול-סמיות מבוקר הוערכה היעילות והבטיחות של התוסף ™Acujoint לטיפול בדלקת מפרקים ניוונית בברך. התוסף מכיל רכיבים המופקים מהצמחים: לבונה (Boswellia serrata), פלפל שחור (Piper nigrum), Kaempferia galangal וכורכומין בצורה זמינה (™Cureit). במחקר נכללו 24 מטופלים, הסובלים מתסמיני דלקת מפרקים ניוונית ברמה קלה עד בינונית, אשר חולקו אקראית לקבוצת ההתערבות או לקבוצת הביקורת. המשתתפים בקבוצת ההתערבות נטלו את התוסף במינון 250 מ"ג ליום למשך 90 יום, והמשתתפים בקבוצת הביקורת נטלו 1,500 מ"ג גלוקוזאמין ו-1,200 מ"ג כונדרויטין.

נמצא כי קרא עוד.

Augustine Amalraj et al. Acujoint™, a high efficient formulation with natural bioactives, exerts potent anti-arthritis effects in human osteoarthritis - A randomized clinical study. Journal of Herbal Medicine, Available online 23 April 2019.

 

 

תועלת קרדיוֹוסקולרית משמעותית למינון גבוה של EPA

במאמר מתואר ניתוח ממחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו, בו הוערכה היעילות של תוסף Icosapent Ethyl במינון גבוה להפחתת תחלואה ותמותה קרדיווסקולרית בקרב משתתפים בסיכון גבוה. Icosapent Ethyl הינו צורה מזוקקת של חומצת שומן אומגה 3 מסוג EPA, שנמצאה יעילה להורדת רמת טריגליצרידים, אולם לא נבדקה השְפעתה על אירועים איסכמיים. במחקר נכללו 8,179 משתתפים עם גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם (כדוגמת מחלה קרדיווסקולרית, סוכרת), הנוטלים סטטינים ועם רמת טריגליצרידים של 135-499 מ"ג/דצ"ל (כלומר עבור חלק מהמשתתפים הסטטינים לא עוזרים בהכרח) ורמת LDL של 41-100 מ"ג/דצ"ל (רמה תקינה). המשתתפים חולקו אקראית לנטילת התוסף במינון 2 גרם ליום פעמיים ביום (סה"כ 4 גרם ליום) או פלסבו. בפרסום קודם החוקרים מדווחים על סיכון נמוך ב-25% לאירוע קרדיווסקולרי ראשוני או לתמותה בקבוצת ההתערבות לעומת קבוצת הפלסבו.

בניתוח הנוכחי הוערכה השְפעת התוסף על הסיכון לאירועים קרדיווסקולריים מאוחרים. במהלך תקופת מעקב חציונית של 4.9 שנים החוקרים מראים כי קרא עוד.

Bhatt DL, et al. Effects of Icosapent Ethyl on Total Ischemic Events: From REDUCE-IT. J Am Coll Cardiol. 2019 Mar 18. 

 

 

מהי ההשפעה של רזברטרוֹל על רירית הרחם של נשים עם אנדוֹמטריוזיס?

במחקר מעבדה נבדקה ההשפעה של חשיפה לרזברטרול על הביטוי של גורמי הגדילה IGF-1 ו-HGF בתאי רירית רחם, שנאספו מנשים עם או בלי אנדומטריוזיס. במסגרת המחקר נאספו דגימות מרירית הרחם של 40 נשים עם אנדומטריוזיס ומקבוצת ביקורת של 15 נשים ללא אנדומטריוזיס. התאים נחשפו לרזברטרול למשך 6, 24 ו-48 שעות ונמדד הביטוי הגנטי של IGF-1 ו-HGF.

נמצא כי קרא עוד.

Arablou T, et al. Resveratrol reduces the expression of insulin-like growth factor-1 and hepatocyte growth factorin stromal cells of women with endometriosis compared with nonendometriotic women. Phytother Res. 2019 Apr;33(4):1044-1054. 

 

 

 

דיאטה דלת FֹֹODMAP בשילוב דיאטה דלת גלוטן לסובלים מרגישות לגלוטן שאינה צלִיאק

במחקר קליני מבוקר הוערכה ההשפעה של דיאטה דלת FODMAP, לעומת דיאטה נטולת גלוטן, בקרב הסובלים מרגישות לגלוטן שאינה צליאק. במחקר נכללו 19 משתתפים עם רגישות לגלוטן וקבוצת ביקורת של 10 משתתפים בריאים הצורכים דיאטה סטנדרטית המכילה גלוטן. במסגרת המחקר כל המשתתפים צרכו דיאטה דלת FODMAP במשך שבועיים, ולאחר 5 ימי הפרדה צרכו דיאטה נטולת גלוטן למשך שבועיים. מדד המטרה העיקרי היה השיפור בתסמינים הקליניים בקרב המשתתפים עם רגישות לגלוטן, ובנוסף הוערכה השְפעת הדיאטות על הפעילות הדלקתית במעי, תחושת הרווחה הפסיכולוגית וההבדלים בין הקבוצות בהרכב חיידקי המעי. להלן הממצאים העיקריים:קרא עוד.

Dieterich W, et al. Influence of low FODMAP and gluten-free diets on disease activity and intestinal microbiota in patients with non-celiac gluten sensitivity. Clin Nutr. 2019 Apr;38(2):697-707. 

 

 

שמן מנְטה להקלה על תסמיני מעִי רגיש בקרב מבוגרים

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה היעילות של שמן מנטה לטיפול בתסמונת המעי הרגיש (IBS). בסקירה נכללו 12 מחקרים, בהם סה"כ 835 משתתפים, אשר בדקו את ההשפעה של כמוסות שמן מנטה בהשוואה לפלסבו למשך שבועיים לפחות בקרב מבוגרים המאובחנים עם IBS.

בניתוח כולל של שבעה מחקרים, בהם דווח על שיפור כללי בתסמינים, נמצא כי בהשוואה לפלסבו קרא עוד.

Alammar N, et al. The impact of peppermint oil on the irritable bowel syndrome: a meta-analysis of the pooled clinical data. BMC Complement Altern Med. 2019 Jan 17;19(1):21. 

 

 

פרוֹביוטיקה לשיפור מצב הרוח

במחקר כפול סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של תוסף פרוביוטיקה על תחושת הרווחה הפסיכולוגית. במחקר נכללו 38 מתנדבים בריאים, אשר חולקו אקראית לקבוצת הפרוביוטיקה או לקבוצת הפלסבו ונטלו מנה אחת ליום למשך 6 שבועות. כל מנה של תוסף הפרוביוטיקה הכילה 4 מיליארד חיידקים מהזנים Lactobacillus fermentum, L. Rhamnosus, L. Plantarum, Bifidobacterium longum. תחושת הרווחה הפסיכולוגית - שהוערכה באמצעות מצב הרוח, מאפיינים אישיותיים ואיכות השינה - נמדדה בתחילת המחקר, לאחר 3 שבועות, בסיום תקופת ההתערבות ולאחר 3 שבועות מעקב.

נמצא כי קרא עוד.

Marotta A, et al. Effects of Probiotics on Cognitive Reactivity, Mood, and Sleep Quality. Front Psychiatry. 2019 Mar 27;10:164. 

 

 

הקשר בין תת-תזונה ופלורת המעי בילדים

בסקירה דנים החוקרים בהתפתחות פלורת המעי בראשית החיים ובשינויים בפלורת המעי הקשורים בתת-תזונה בילדות ובשמנות. החוקרים מסבירים כי תת-תזונה ושמנות הם שני מצבים שנמצאו קשורים בשינויים בהרכב ובתפקוד של פלורת המעי. באופן ספציפי, תת-תזונה קשורה בהפרעה בהתפתחות חיידקי המעי, שינויים במגוון החיידקים ועלייה בעושר של חיידקים בעלי פוטנציאל פתוגני או דלקתי. 

במסגרת הסקירה מוצגים שני מנגנונים אפשריים לקשר בין פלורת המעי והמטבוליזם:קרא עוד.  

Pekmez CT, Dragsted LO, Brahe LK. Gut microbiota alterations and dietary modulation in childhood malnutrition - The role of short chain fatty acids. Clin Nutr. 2019 Apr;38(2):615-630.

 

 

לא נמצאה תמיכה ליעילות של קֶצח לטיפול בקוֹליטיס

במחקר אקראי מבוקר הוערכה ההשפעה של תוסף קצח (Nigella sativa) בקרב חולי קוליטיס. במחקר נכללו 46 חולים עם קוליטיס פעיל במצב קל עד בינוני, אשר חולקו אקראית לנטילת תוסף קצח במינון 2 גרם/יום או פלסבו - למשך 6 שבועות. נמצא כי בהשוואה לפלסבו, נטילת התוסף הובילה לעלייה במדדים הדלקתיים TNF‐α ו-CRP וכן לירידה בגורם החמצוני MDA. לא נמצאו הבדלים בין הקבוצות בהתייחס לרמת פעילות המחלה והתסמינים, מלבד ירידה בתדירות היציאות בקבוצת התוסף ועליה בתסמיני גזים בקבוצת הפלסבו.

החוקרים מסכמים כי קרא עוד.

Nikkhah-Bodaghi M, Darabi Z, Agah S, Hekmatdoost A. The effects of Nigella sativa on quality of life, disease activity index, and some of inflammatory and oxidative stress factors in patients with ulcerative colitis. Phytother Res. 2019 Apr;33(4):1027-1032. doi: 

 

 

דיאטה צמחונית למניעה וטיפול במחלת כליוֹת כרונית

במאמר סקירה דנים החוקרים בפוטנציאל של דיאטה צמחונית למניעת מחלת כליות כרונית ולטיפול בה ומציגים את הממצאים בהתייחס לשני היבטים הקשורים בסיכון למחלת כליות כרונית. ראשית, בקרב צמחונים ישנה שכיחות נמוכה יותר של יתר לחץ דם, סוכרת סוג 2 ותסמונת מטבולית, שהינם הגורמים העיקריים למחלת כליות כרונית. שנית, החוקרים מפרטים את ההשפעה המיטיבה של דיאטה צמחונית על גורמים הקשורים בהתקדמות המחלה - רעלנים, גורמים דלקתיים, עקה חמצונית, חמצת מטבולית, עומס הזרחן ותנגודת לאינסולין.

ממצאים ממחקרים שונים מצביעים על קרא עוד.

Chauveau P, et al. Vegetarian diets and chronic kidney disease. Nephrol Dial Transplant. 2019 Feb 1;34(2):199-207. 

 

 

צריכה גבוהה של ויטמינים וקרוטנואִידים קשורה בסיכון מופחת לקטרְקט

במטה-אנליזה הוערך הקשר בין צריכת ויטמינים וקרוטנואידים בתזונה ומתוספים לבין הסיכון להתפתחות קטרקט. בניתוח הנתונים נכללו 8 מחקרים אקראיים מבוקרים ו-12 מחקרי עוקבה. 

במחקרים המבוקרים נבדקה ההשפעה של תוספי ויטמין E במינון של 50 מ"ג ליום ועד 400 מ"ג פעם ביומיים ו/או תוספי בטא קרוטן במינון של 20 מ"ג ליום ועד 50 מ"ג פעם ביומיים – לעומת פלסבו. 

להלן הממצאים העיקריים:קרא עוד.

Jiang H, et al. Dietary vitamin and carotenoid intake and risk of age-related cataract. Am J Clin Nutr. 2019 Jan 1;109(1):43-54. 

 

 

האם יש קשר בין צריכת סלניוּם לבין התִסמונת המטבולית?

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה הוערך הקשר בין צריכת סלניום לבין התסמונת המטבולית. החוקרים מציינים כי חסר בסלניום נמצא קשור כגורם חשוב בהתפתחות מחלות לא מדבקות (NCDs). בסקירה נכללו שישה מחקרים (ארבעה מחקרי חתך, מחקר מקרה בקרה אחד ומחקר אקראי מבוקר אחד), בהם 17,491 משתתפים, אשר בדקו את הקשר בין צריכת סלניום במזון או כתוסף לבין התסמונת המטבולית. במחקר האקראי המבוקר ניתן תוסף סלניום במינון 100 מק"ג כחלק מתוסף משולב של נוגדי חמצון וביתר המחקרים הוערכה צריכת הסלניום בתזונה.

בשני מחקרים (מחקר מקרה-בקרה ומחקר חתך) לא נמצא קשר קרא עוד.

Retondario A, et al. Selenium intake and metabolic syndrome: A systematic review. Clin Nutr. 2019 Apr;38(2):603-614. 

 

מה הקשר בין תסמיני ADHִD ואיכות התזונה?

במחקר עוקבה מבוסס אוכלוסייה, שנערך בהולנד, נבדק הקשר בין דפוס התזונה לבין תסמיני ADHD בקרב ילדים בגילאי בית הספר, תוך הערכת כיוון הקשר. החוקרים מסבירים כי בנוסף לטיפול תרופתי, ישנה המלצה לשינוי תזונתי - בדגש על עקרונות תזונתיים מסוימים - הגבלת הסוכר, הימנעות מתוספי מזון וחומרים משמרים ושינוי דפוסי הצריכה של חומצות השומן - כאסטרטגיה למניעת ADHD ולטיפול בתסמינים, אולם לא ברור מהו הקשר לדפוס התזונה הכולל. 

במחקר נכללו הנתונים של 3,680 ילדים, כאשר תסמיני ADHD נאספו באמצעות דיווח ההורים בגילאי 6 ו-10, באמצעות שאלון תקף, מתוקנן ומהימן. עבור כל משתתף, החוקרים חישבו ציון איכות התזונה על בסיס שאלוני תזונה שמולאו בגיל 8. בניתוח הנתונים נמצא כי קרא עוד.

Mian A, et al. Children's Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder Symptoms Predict Lower Diet Quality but Not Vice Versa: Results from Bidirectional Analyses in a Population-Based Cohort. J Nutr. 2019 Mar 27.

 

 

וכעת, עוד כותרות...

 

 

מהן שיטות הטיפול שנמצאו יעילות עבור נשים עם אנדוֹמטריוזיס?

בסקר לאומי, שנערך באוסטרליה בקרב 484 נשים עם אנדומטריוזיס, נמצא כי טכניקות של טיפול עצמי, כגון טיפול באמצעות חום, מנוחה ומדיטציה או תרגולי נשימות היו שכיחות מאוד. כמו כן, נמצא כי שימוש בקנאביס, חום, שמן המפ ושינוי תזונתי דורגו כשיטות היעילות ביותר להקלה על כאב.

Armour M, Sinclair J, Chalmers KJ, Smith CA. Self-management strategies amongst Australian women with endometriosis: a national online survey.BMC Complement Altern Med. 2019 Jan 15;19(1):17. 

 

 

פיקנוֹגנול להקלה על דלקת מפרקים נִיוונית

במחקר מבוקר (לא אקראי), בו נכללו 67 מטופלים עם דלקת מפרקים ניוונית, נמצא כי שימוש חיצוני ברטיות המכילות פיקנוגנול הוביל לשיפור מהיר יותר בתסמינים בהשוואה לקבוצת ביקורת שקיבלה את הטיפול הסטנדרטי, וכן לירידה בשימוש בתרופות ובמדדי הדלקת. 

Feragalli B, et al. Pycnogenol®: supplementary management of symptomatic osteoarthritis with a patch. An observational registry study. Minerva Endocrinol. 2019 Mar;44(1):97-101. 

 

 

הפעילות נוגדת הסרְטן של מיצוי שוּם טרי

במחקר מעבדה מדגימים החוקרים את הפעילות נוגדת הסרטן של מיצוי שום (Allium sativum) טרי, כולל הגברת יעילות הטיפול נוגד הסרטן והשפעה על מספר גדול של חלבונים, המעורבים בתקשורת תאית ובתהליכי הפרוליפרציה והאפופטוזיס של התאים הסרטניים. 

Petrovic V, et al. Anti-Cancer Potential of Homemade Fresh Garlic Extract Is Related to Increased Endoplasmic Reticulum Stress. Nutrients. 2018 Apr 5;10(4). pii: E450. doi: 10.3390/nu10040450.

 

 

שמן זית להגנה על הלב

בסקירה מוצגים הממצאים הפרה-קליניים וקליניים המעידים על ההשפעה נוגדת הדלקת והמגינה על הלב של שמן זית כתית מעולה, בדגש על מניעת טרשת עורקים, תחלואה ותמותה קרדיווסקולרית וסיבוכים נוספים כגון פרפור עליות ואי ספיקת לב.

Wongwarawipat T, Papageorgiou N, Bertsias D, Siasos G, Tousoulis D. Olive Oil-related Anti-inflammatory Effects on Atherosclerosis: Potential Clinical Implications. Endocr Metab Immune Disord Drug Targets. 2018;18(1):51-62. 

 

 

מהי ההשפעה המטבולית של מיץ תפוזים וקולה?

במחקר אקראי מבוקר, בו נכללו 26 מבוגרים בריאים, נמצא כי צריכה גבוהה (ללא הגבלה) של מיץ תפוזים או קולה נטולת קפאין - למשך שבועיים - לא הייתה מלווה בשינוי בהרכב חיידקי המעי, משקל הגוף והרגישות לאינסולין. עם זאת, צריכת מיץ תפוזים הייתה מלווה בירידה בריכוז החומצה האורית וצריכת קולה הייתה מלווה ברמות גלוקוז גבוהות יותר במשך היום ובהפרשת אינסולין נמוכה יותר.

Büsing F, et al. High intake of orange juice and cola differently affects metabolic risk in healthy subjects.Clin Nutr. 2019 Apr;38(2):812-819.

 

 

השפעה קרדיו-מטבולית מיטיבה לתחליפי ארוחה נוזליים לחולי סוּכרת סוג 2

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים מראים החוקרים כי שימוש בתחליפי ארוחה נוזליים - המכילים תערובת פחמימות, שומנים, חלבונים, ויטמינים ומינרלים ומגיעים בצורת משקה מוכן לשתייה או אבקה להכנה - כחלק מדיאטת הרזייה, תרמו לירידה מתונה במשקל הגוף, ב-BMI, בלחץ הדם הסיסטולי וכן לירידה בעלת מובהקות קלינית גבולית במסת השומן, היקף המותניים, המוגלובין מסוכרר, גלוקוז בצום, אינסולין בצום ובלחץ הדם הדיאסטולי.

Noronha JC, et al. The Effect of Liquid Meal Replacements on Cardiometabolic Risk Factors in Overweight/Obese Individuals With Type 2 Diabetes: A Systematic Review and Meta-analysis of Randomized Controlled Trials. Diabetes Care. 2019 Mar 28. pii: dc182270. 

 

 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם