עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש אוקטובר 2018 - מקבץ 4

עודכן בתאריך 01/11/2018

בפתח הסקירה השבועית שלנו, ילדים זה שמחה ☺ שלוש סקירות שיטתיות, שתיים על תמיכה של צמחי מרפא בבעיות פריון ואחת על צמחי מרפא כטיפול תומך לשיפור ביוץ והריון. עוד בנושא, האם סטרס מעכב כניסה להריון?

נמשיך עם מחקרי תזונה, והפעם:

האם תזונה בריאה עשויה להפחית הסיכון לדיכאון? גלוטן – זה רע? מחקר הנשען על מחקרי עוקבה גדולים ומוכרים בדק האם צריכת גלוטן קשורה בסיכון מופחת או מוגבר להתפתחות סוכרת סוג 2? האם צריכת בשר מעובד קשורה בסיכון מוגבר לסרטן השד? והאם תזונה בריאה במהלך החיים מסייעת לשמירה על המוח?

ואם כבר בריאות המוח, נציג מחקר שבדק האם יש קשר בין זיהום אוויר עירוני לבין התפתחות דמנציה?

משם נעבור לעולם התוספים:

האם תוסף ויטמין E יעיל לטיפול בנפרופתיה סוכּרתִית? כיצד אומגה 3 עשויה לתרום לטיפול בחרדה? האם אימון גופני בשילוב תוסף אסתקסנטין מסייע לשיפור היכולת הגופנית בקרב קשישים? האם כלורלה מסייעת לשמירה על הפעילות החיסונית בתקופות של אימון אינטנסיבי?

עוד קצת מידע כללי:

אילו טיפולים ברפואה משלימה מסייעים לטיפול ברינוסינוסיטיס אקוטית? אילו צמחי מרפא תומכים באוסטאונקרוזיס בראש עצם הירך?

ונקנח עם סקירה מקיפה על ההשפעה נוגדת הזיהום של שמנים אתריים לטיפול במחלות עור.

בכותרות השבוע: פרוביוטיקה להקלה על תחושת עייפות של העיניים, סילימרין לטיפול בתסמונת המטבולית, פוליפנוֹלים מזן של פטל לשמירה על בריאות כלי הדם, אסתקסנטין לשמירה על פעילות המיטוכונדריה, השפעה אנטי-מיקורביאלית לשטיפת פה צמחית וריכוזים גבוהים של חומר ממריץ בתוספי ספורט והרזייה.

 

 

רפואת צמחים לטיפול במחזוֹר לא סדיר או העדר ווסת

בסקירה שיטתית מוצג השימוש בצמחי מרפא המוכרים ברפואה המסורתית הפרסית וכן העדויות מרפואת הצמחים המודרנית לטיפול במצבים של מחזור לא סדיר או העדר ווסת. החוקרים מציינים כי מבין 198 צמחי המרפא בעלי פעילות אמנוגוגית (מסדירת ווסת), שזוהו ברפואה המסורתית הפרסית, 87 צמחים שימשו באופן ספציפי לטיפול במצבים של מחזור לא סדיר או העדר ווסת. במחקר, שנערך על בסיס הכתבים המסורתיים, החוקרים מצאו כי מבין צמחים אלה, 33 מהצמחים היו גם השכיחים ביותר וגם הוערכו כבעלי השפעה מטיבה.

בסקירת העדויות המחקריות זוהו 12 מחקרים קליניים, בהם נמצאו 8 צמחי מרפא, שהיו יעילים לטיפול במצבים אלה: שיח אברהם (Vitex agnus-castus), חילבה (Trigonella foenum-graecum), שומר (Foeniculum vulgare), קינמון (Cinnamomum verum), נענע משובלת (Mentha longifolia), אדמונית (Paeonia lactiflora), שומשום (Sesamum indicum) וסרפד (Urtica dioica). החוקרים מסכמים כי ברפואה המסורתית הפרסית קיימים צמחי מרפא רבים, המיועדים לטיפול במחזור לא סדיר או העדר ווסת, כאשר חלקם נמצאו יעילים גם במחקרים עדכניים. ממצאי הסקירה עשויים לשמש כבסיס לטיפול ולמחקר עתידי בנושא השימוש בצמחי מרפא בהפרעות במחזור הווסת.

Moini Jazani A, et al. Herbal Medicine for Oligomenorrhea and Amenorrhea: A Systematic Review of Ancient and Conventional Medicine. Biomed Res Int. 2018 Mar 18;2018:3052768. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29744355

 

 

ויתנִיה משכרת לשיפור הפוֹריות

בסקירה שיטתית נבדקו העדויות המחקריות לגבי ההשפעה של ויתניה משכרת (Withania somnifera) על הפוריות בקרב גברים ונשים. בסקירה נכללו 42 מחקרים, מהם 8 מחקרים קליניים, בהם נעשה שימוש בעיקר בשורש הצמח. במחקרים הקליניים נעשה שימוש בשורש בלבד, לתקופה של 60-90 ימים, במינונים של עד 5 גרם ליום. באופן כללי, נמצא כי שימוש בויתניה הוביל לשיפור בתפקוד מערכת הרבייה בקרב גברים ונשים. באופן ספציפי, נטילת ויתניה הובילה לשיפור מדדי איכות הזרע בקרב גברים, להפחתת ההשפעה של רעלנים על מערכת הרבייה בקרב גברים ונשים, וכן לשיפור האיזון ההורמונלי וכתוצאה מכך להגברת יצירת זקיקים ותאי זרע, שהייתה קשורה בעלייה במשקל השחלות והאשכים. בנוסף, נמצא כי נטילת ויתניה הייתה מלווה בשיפור מדדים של תפקוד מיני בקרב נשים. החוקרים קוראים לביצוע מחקרים נוספים הכוללים פירוט מדויק של שיטת המיצוי והמינונים כך שניתן יהיה לאשש את הממצאים ולגבש המלצה לשימוש קליני. 

Nasimi Doost Azgomi R, et al. Effects of Withania somnifera on Reproductive System: A Systematic Review of the Available Evidence. Biomed Res Int. 2018 Jan 24;2018:4076430. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29670898

 

 

צמחי מרפא כטיפול תומך לשיפור בִיוץ

סקירה שיטתית ומטא אנליזה בחנה את יעילות השילוב של צמחי מרפא סיניים עם התרופה קלומיפן ציטראט (איקקלומין), בטווח מינונים של 50-100 מ"ג, לטיפול באי פריון שמקורו בכשל בביוץ. 14 מחקרים קליניים אקראיים ומבוקרים שנערכו בקרב 1316 נשים נכללו בסקירה. המחקרים הללו כללו נשים בגיל הפריון שסבלו מכשל בביוץ בעקבות תסמונת השחלות הפוליציסטיות, אי ספיקה שחלתית מוקדמת או דימומים לא תקינים וחולקו אקראית לקבלת התרופה קלומיפן ציטראט לבדה או בשילוב עם פורמולות צמחי מרפא שונים. הצמחים העיקריים שחזרו במרבית הפורמולות הסיניות היו: ליגוסטיקום (Ligusticum spp), אנג'ליקה סינית (Angelica sinensis), רהמניה (Rehmannia glutinosa), ואדמונית (Paeonia lactiflora). צמחים נוספים שנכללו בפורמולות: פטריית פוריה (Poria cocos), צלע השור (Bupleurum spp), בטטת בר (Dioscorea opposite) ועוד. המשתנים התלויים שנבחנו הם טמפרטורת הגוף הבסיסית, עובי רירית הרחם, שיעורי הביוצים שהושגו ושיעור ההריונות. השגת ביוץ הוגדרה לפי שינויים אופייניים בטמפרטורת הגוף הבסיסית, עליה ברמות הורמון ההצהבה (LH), שינויים בעובי הרירית בצוואר הרחם או באמצעות מעקב זקיקים בבדיקת אולטרסאונד.

ארבעה מחקרים, שנערכו בקרב 315 נבדקות, דיווחו על שינויים אופייניים לביוץ בטמפרטורת הגוף הבסיסית, כאשר הצלחת הטיפול הוגדרה כקרא עוד.

See CJ, McCulloch M, Smikle C, Gao J. Chinese herbal medicine and clomiphene citrate for anovulation: a meta-analysis of randomized controlled trials. J Altern Complement Med. 2011 May;17(5):397-405. 

 

 

סטרְס מעכב כניסה להריוֹן 

במחקר עוקבה מבוסס אינטרנט, נבדק הקשר בין תחושת הסטרס של נשים וגברים לבין משך הכניסה להריון בקרב זוגות מארה"ב וקנדה. במחקר נכללו נשים בגילאי 21-45 ובני זוגם, המתכננים הריון ללא טיפולי פוריות מכל סוג. במסגרת המחקר נערך מעקב דו-חודשי אחר 4,769 זוגות, אשר מילאו שאלון להערכת סטרס - עד לכניסה להריון או עד התחלת טיפולי פוריות, פרישה מהמחקר או 12 מחזורי ווסת.

במהלך תקופת המעקב שיעור ההריונות היה כ-60%. באופן כללי, ציוני הסטרס היו קרא עוד.

Wesselink AK, et al. Perceived Stress and Fecundability: A Preconception Cohort Study of North American Couples. Am J Epidemiol. 2018 Aug 22. 

 

 

תזונה בריאה להפחתת הסיכון לדיכאוֹן

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים תצפיתיים הוערך הקשר בין איכות התזונה לבין הסיכון לדיכאון. בסקירה נכללו נתונים מ-20 מחקרי אורך ו-21 מחקרי חתך. במחקרים השונים איכות התזונה הוערכה באמצעות מדדים שונים, כולל המדד לדיאטה ים-תיכונית, מדדים לאכילה בריאה (HEI ו-AHEI), מדד לדיאטת DASH והמדד לתזונה דלקתית. התמיכה המשמעותית ביותר נמצאה עבור קרא עוד.

Lassale C, et al. Healthy dietary indices and risk of depressive outcomes: a systematic review and meta-analysis of observational studies. Mol Psychiatry. 2018 Sep 26. 

 

 

 

גלוּטן – זה רע? או: צריכת גלוּטן קשורה בסיכון מופחת להתפתחות סוֹכרת סוג 2

בהתבסס על 3 מחקרי עוקבה גדולים, שנערכו בארה"ב, נבדק הקשר בין צריכת גלוטן בתזונה לבין הסיכון להתפתחות סוכרת סוג 2. במחקר נכללו הנתונים הבאים:

  • 71,602 נשים ממחקר האחיות, אחריהן נערך מעקב בין השנים 1984-2012.
  • 88,604 נשים ממחקר האחיות השני, אחריהן נערך מעקב בין השנים 1991-2013. 
  • 41,908 גברים ממחקר עובדי מקצועות הבריאות, אחריהם נערך מעקב בין השנים 1986-2012.

צריכת הגלוטן הוערכה על בסיס שאלוני תזונה שמילאו המשתתפים כל 2-4 שנים במהלך תקופת המעקב, ובנוסף המשתתפים התבקשו לדווח על אבחנה של סוכרת בשאלון נפרד. כמצופה, נמצא כי קרא עוד.

Zong G, et al. Gluten intake and risk of type 2 diabetes in three large prospective cohort studies of US men and women.Diabetologia. 2018 Oct;61(10):2164-2173. 

 

 

צריכת בשר מעובד קשורה בסיכון מוגבר לסרְטן השד

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה נבדק הקשר בין צריכת בשר אדום ובשר מעובד לבין הסיכון לסרטן השד, שכן במחקרים קודמים נמצאו תוצאות שאינן עקביות. בסקירה נכללו 13 מחקרי עוקבה, 3 מחקרי מקרה-בקרה ושני מחקרים קליניים. על מנת להעריך את הסיכון לסרטן שד, החוקרים השוו את הסיכון בקרב המשתתפות עם הצריכה הגבוהה ביותר לעומת הנמוכה ביותר, בחלוקה לפי בשר אדום לא מעובד ובשר מעובד.

נמצא כי קרא עוד.

Farvid MS, et al. Consumption of red and processed meat and breast cancer incidence: A systematic review and meta-analysis of prospective studies. Int J Cancer. 2018 Sep 5. 

 

 

תזונה בריאה במהלך החיים לשמירה על המוח

כחלק ממחקר עוקבה, שנערך בבריטניה, במחקר הנוכחי נבדק הקשר ארוך הטווח בין הקפדה על תזונה בריאה במהלך החיים לבין נפח ההיפוקמפוס (האזור במוח האחראי על תפקודי הזיכרון). במחקר נכללו הנתונים של 459 מבוגרים, שהיו בני כ-60 בממוצע בתחילת המחקר - בשנים 2002-2004. 

נפח ההיפוקמפוס נבדק באמצעות MRI בסוף תקופת המעקב, בשנים 2015-2016. החוקרים העריכו את איכות התזונה המצטברת ב-11 שנות המעקב על פי המדד AHEI-2010 לאכילה בריאה. על פי המדד, תזונה בריאה כוללת צריכה גבוהה של ירקות, פירות, דגנים מלאים, אגוזים, קטניות, חומצות שומן רב בלתי רוויות; צמצום הצריכה של משקאות ממותקים, בשר אדום ומעובד, שומן טראנס ומזונות עתירים בנתרן; וכן צריכת אלכוהול מתונה. 

נמצא כי קרא עוד.

Akbaraly T, et al. Association of Long-Term Diet Quality with Hippocampal Volume: Longitudinal Cohort Study. Am J Med. 2018 Jul 26. pii: S0002-9343(18)30643-0. 

 

 

נמצא קשר בין זיהום אוויר עירוני לבין התפתחות דמנצִיה

במחקר עוקבה רטרוספקטיבי, שנערך בלונדון, נבדק הקשר בין חשיפה לזיהום אוויר ורעש לבין התפתחות דמנציה. במחקר נכללו הנתונים של כ-130,000 מבוגרים בגילאי 50-79, מ-75 מרפאות באזור לונדון. החוקרים העריכו את מידת החשיפה לזיהום אוויר ורעש בהתאם לאזור המגורים של כל משתתף. בתקופת מעקב של 8 שנים (2005-2013), 2,181 מהמשתתפים (1.7%) אובחנו עם דמנציה.

החוקרים מצאו כי קרא עוד.

Carey IM, et al. Are noise and air pollution related to the incidence of dementia? A cohort study in London, England. BMJ Open. 2018 Sep 11;8(9):e022404. 

 

 

כיצד אוֹמגה 3 עשויה לתרום לטיפול בחָרדה?

בסקירה שיטתית בוחנים החוקרים מהם המנגנונים האפשריים העומדים בבסיס ההשפעה המיטיבה של אומגה 3 במצבי חרדה. בהתבסס על שישה מחקרים, בהם נכללו סה"כ 496 משתתפים, החוקרים זיהו ארבעה מנגנוני פעולה, הקשורים בתרומה של אומגה 3 להקלה על תסמיני חרדהקרא עוד.

Polokowski AR, Shakil H, Carmichael CL, Reigada LC. Omega-3 fatty acids and anxiety: A systematic review of the possible mechanisms at play. Nutr Neurosci. 2018 Sep 28:1-11. 

 

 

תוסף וִיטמין E לטיפול בנפרופתיה סוֹכרתית

במחקר פיילוט כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה היעילות של תוסף ויטמין E (מסוג Tocovid) לטיפול בנפרופתיה סוכּרתִית בקרב חולי סוכרת סוג 2. התוסף הינו ויטמין E עשיר בטוקוטריאנולים, אשר מופק משמן דקלים. החוקרים מציינים כי במחקרים קודמים התוסף נמצא יעיל לטיפול בחולדות עם סוכרת, השפעה הקשורה בפעילות נוגדת חמצון, מאזנת סוכר ונוגדת דלקת של ויטמין E. במחקר הנוכחי נכללו 45 מטופלים, אשר חולקו אקראית לקבוצת ההתערבות - שנטלה 200 מ"ג מהתוסף פעמיים ביום למשך 8 שבועות - או לקבוצת הפלסבו.

נמצא כי קרא עוד.

Tan SMQ, Chiew Y, Ahmad B, Kadir KA. Tocotrienol-Rich Vitamin E from Palm Oil (Tocovid) and Its Effects in Diabetes and Diabetic Nephropathy: A Pilot Phase II Clinical Trial. Nutrients. 2018 Sep 17;10(9). pii: E1315. 

 

 

אימון גופני בשילוב תוסף אסתקסנטין לשיפור היכולת הגופנית וחיזוק השרירים בקרב קשישים

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה התרומה של תוסף תזונה מבוסס אסתקסנטין לשיפור היכולת הגופנית בקרב קשישים המבצעים אימון גופני. במחקר נכללו 42 קשישים בגילאי 65-82, אשר השתתפו בתכנית בת 12 שבועות של אימון גופני על הליכון; התוכנית כללה שלושה אימונים בשבוע, כאשר כל אימון ארך 40-60 דקות. בנוסף, המשתתפים חולקו אקראית לנטילת התוסף או פלסבו למשך 4 חודשים. התוסף הכיל 12 מ"ג אסתקסנטין בשילוב עם 10 מ"ג טוקוטריאנול ו-6 מ"ג אבץ, על מנת להגביר את ההשפעה נוגדת החמצון. מדדי המטרה כללו את חוזק השריר וגודל השריר, כפי שנמדד ב-MRI.

נמצא כי קרא עוד.

Liu SZ, et al. Building strength, endurance, and mobility using an astaxanthin formulation with functional training in elderly. J Cachexia Sarcopenia Muscle. 2018 Sep 26. 

 

 

כלוֹרלה לשמירה על הפעילות החיסונית בתקופות של אימון אינטנסיבי

במחקר אקראי מבוקר נבדקה התרומה של תוסף כלורלה לחיזוק הפעילות החיסונית תחת אימון גופני אינטנסיבי. במחקר נכללו 26 מתנדבים בני 29 בממוצע, אשר חולקו לשתי קבוצות, תוסף כלורלה במינון 6 גרם ליום או פלסבו. המשתתפים נטלו את התוסף למשך 6 שבועות, כאשר במהלך השבוע הרביעי התקיימו יומיים של אימון גופני אינטנסיבי. נמצא כי קרא עוד.

Chidley C, Davison G. The effect of Chlorella pyrenoidosa supplementation on immune responses to 2 days of intensified training.Eur J Nutr. 2018 Oct;57(7):2529-2536. 

 

 

 

רפואה משלימה לטיפול ברִינוסינוסִיטיס אקוטית

בסקירה שיטתית מציגים החוקרים מגוון של טיפולים אלטרנטיביים (שאינם מפורטים בהמלצות הגופים הרפואיים הרשמיים) לרינוסינוסיטיס אקוטית, מנגנוני הפעולה והעדויות לגבי יעילותם. להלן הטיפולים המפורטים בסקירה ויעילותם על סמך עדויות:

קיימות עדויות המצביעות על היעילות של ברומלין לחיזוק הפעילות החיסונית במינונים של 500-1,000 מ"ג ליום, של התוסף הצמחי *Sinupret במינון של 2 טבליות ליום למשך 7 ימים ושל הפורמולה הסינית Bi Yuan Shu** במינון 30 מ"ל ליום ב-3 מנות למשך 20 יום.

ישנן עדויות מסוימות ממחקרים פרה-קליניים וקליניים ליעילות של שטיפת חלל האף בנוזל המהול ב-1% של שמפו תינוקות שאינו מבושם או בדבש קורנית. לא נמצאה תמיכה לספריי אף המכיל קפסאיצין. 

ישנן עדויות מבטיחות לגבי הטיפול באולטרסאונד, כאשר המנגנון המוצע הוא מניעת הצטברות רובד חיידקי ויצירת השפעה נוגדת דלקת באמצעות גלים המפנים את חללי האף, וכן בפונופורזיס (הגברת יעילות הטיפול התרופתי באמצעות אולטרסאונד). 

ישנן עדויות מעורבות לגבי היעילות של דיקור, כאשר על סמך הממצאים הקיימים החוקרים אינם ממליצים על דיקור לטיפול ברינוסינוסיטיס אקוטית.

החוקרים מסכמים כי קרא עוד.

Griffin AS, Cabot P, Wallwork B, Panizza B. Alternative therapies for chronic rhinosinusitis: A review. Ear Nose Throat J. 2018 Mar;97(3):E25-E33.

 

 

 

צמחי מרפא כטיפול תומך באוֹסטאונקרוזיס בראש עצם הירך

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה היעילות של צמחי מרפא סיניים כטיפול תומך בהליך ניתוחי של קידוח העצם, הנקרא core decompression, בקרב מטופלים עם אוסטאונקרוזיס בראש עצם הירך (נמק של העצם). בסקירה נכללו 23 מחקרים, בהם סה"כ 1,815 מטופלים. במחקרים השונים נעשה שימוש במגוון פורמולות, כאשר משך הטיפול נע בין 2-12 חודשים, עם תקופת מעקב של עד שנתיים נוספות - על מנת להעריך את יעילות הטיפול.

נמצא כי קרא עוד.

Zhang Q, et al. Chinese herbal medicine formulas as adjuvant therapy for osteonecrosis of the femoral head: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Medicine (Baltimore). 2018 Sep;97(36):e12196. 

 

 

ההשפעה נוגדת הזיהום של שמנִים אתריים לטיפול במחלות עוֹר

בסקירה מקיפה הוערכו העדויות לגבי ההשפעה נוגדת הזיהום של שמנים אתריים לטיפול במחלות עור. בסקירה נכללו 349 מחקרים, מהם 19 מחקרים קליניים. במסגרת הסקירה מציגים החוקרים את השיטות הקיימות להערכת איכות השמנים ופעילותם ודנים בגורמים, אשר עלולים להשפיע על התוצאות ולהוביל לשונות בממצאים. בהמשך, מוצגים הגורמים והחיידקים, אשר קשורים בפתוגנזה של זיהומים ומחלות עור שונות, וכן השמנים היעילים כנגד אותם מזהמים - בחלוקה לפי חיידקים גראם-חיוביים, חיידקים גראם-שליליים, חיידקים אחרים וזיהומים פטרייתיים. בנוסף, החוקרים מציגים את העדויות לגבי ההשפעה המשולבת של שמנים שונים כנגד סוגים שונים של פתוגנים וכן ההשפעה המשולבת של שמנים אתריים וטיפולים אנטיביוטיים. בהמשך הסקירה, מוצגים הממצאים לגבי הפעילות האנטי-ויראלית של שמנים אתריים שונים ולסיום דנים החוקרים בהיבטים של רעילות בשימוש בשמנים אתריים. 

החוקרים מסכמים כי קרא עוד.

Orchard A, van Vuuren S. Commercial Essential Oils as Potential Antimicrobials to Treat Skin Diseases. Evid Based Complement Alternat Med. 2017;2017:4517971. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28546822

 

 

וכעת, עוד כותרות...

 

 

פרוֹביוטיקה להקלה על תחושת עייפות של העיניים

במחקר אקראי מבוקר, בו נכללו 62 מתנדבים בריאים בגילאי 35-45, נמצא כי נטילת תוסף פרוביוטיקה, המכיל 50 מ"ג חיידקים מהזן Lactobacillus paracasei, למשך 8 שבועות, עשויה לתרום להקלה על תחושת עייפות של העיניים, הקשורה בחשיפה גבוהה למסכים. 

Morita Y, Jounai K, Miyake M, Inaba M, Kanauchi O. Effect of Heat-Killed Lactobacillus paracasei KW3110 Ingestion on Ocular Disorders Caused by Visual Display Terminal (VDT) Loads: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Parallel-Group Study.Nutrients. 2018 Aug 9;10(8). pii: E1058. 

 

 

סילימרין לטיפול בתסמונת המטבולית

בסקירה מוצגות העדויות ממחקרים פרה-קליניים וקליניים לגבי ההשפעה המיטיבה של סילימרין, הרכיב הפעיל בגדילן מצוי (Silybum marianum), על המאפיינים השונים של התסמונת המטבולית - כולל הפחתת תנגודת לאינסולין, איזון לחץ הדם ופרופיל השומנים והשפעה נוגדת חמצון ומגינה על התאים. 

Vahabzadeh M, Amiri N, Karimi G. Effects of silymarin on metabolic syndrome: a review. J Sci Food Agric. 2018 Oct;98(13):4816-4823. 

 

 

פוֹליפנוֹלים מזן של פטל לשמירה על בריאות כלי הדם

במחקר פרה-קליני, שנערך על תאים אנושיים במעבדה ובקרב עכברים, נמצא כי מיצוי פוליפנוֹלים, המופק מפרי יער הנקרא Boysenberry, שהינו הכלאה בין מספר זני פטל, תרם לשמירה על בריאות כלי הדם, כולל הפחתת הייצור של רדיקלים חופשיים והגברת הייצור של ניטריק אוקסיד. 

Furuuchi R, et al. Boysenberry polyphenol inhibits endothelial dysfunction and improves vascular health.PLoS One. 2018 Aug 14;13(8):e0202051. 

 

 

אסתקסנטין לשמירה על פעילות המיטוכונדריה

בסקירה מוצגים הממצאים הפרה-קליניים בנוגע לתרומה של אסתקסנטין לשמירה על פעילות המיטוכונדריה תחת מצבים פתולוגיים שונים, בעיקר בשל השְפעתו נוגדת החמצון. 

Kim SH, Kim H. Inhibitory Effect of Astaxanthin on Oxidative Stress-Induced Mitochondrial Dysfunction-A Mini-Review. Nutrients. 2018 Aug 21;10(9). pii: E1137. 

 

 

השפעה אנטי-מיקרוביאלית לשטיפת פה צמחית אך לא לשמנִים אתריים

במחקר תלת-סמיות מבוקר, בו נכללו 120 מתבגרים בגילאי 15-17, נמצא כי שטיפת פה צמחית - המכילה תערובת של אבקת שום, אמלה (gooseberry) וג'ינג'ר - הייתה בעלת יעילות דומה לשטיפת פה סטנדרטית המכילה כלורהקסידין, כאשר לא נמצאה יעילות דומה לשטיפת פה המכילה שמנים אתריים (מנטול ואקליפטול) או שטיפת פה המכילה פלואוריד. 

Jain I, Jain P. Comparative evaluation of antimicrobial efficacy of three different formulations of mouth rinses with multi-herbal mouth rinse. J Indian Soc Pedod Prev Dent. 2016 Oct-Dec;34(4):315-23. 

 

 

ריכוזים גבוהים של חומר ממריץ בתוספי ספורט והרזייה

במחקר נבדקו 24 תוספים מסחריים, המכילים את הרכיב Higenamine, שהינו רכיב טבעי בעל פעילות ממריצה המצוי בצמחים שונים ולאחרונה נאסר שימושו בספורט על ידי הארגון World Anti-Doping Agency. במחקר (שהתקיים לפני הטלת האיסור) נמצא כי התוספים שנבדקו היו מיועדים לספורט או לירידה במשקל, כאשר הכמות בפועל של Higenamine בתוסף נעה בין 0-200% מהכמות המצוינת על התווית. 

Cohen PA, et al. The stimulant higenamine in weight loss and sports supplements.Clin Toxicol (Phila). 2018 Sep 6:1-6




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם