עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש נובמבר 2023 - מקבץ 1

עודכן בתאריך 01/11/2023

 

שיפור היכולת הקוגנטיבית | תזונה המבוססת על הצומח | טיפול באמצעות צמחי מרפא | גִיל המעבר

 

תוספי תזונה לשיפור היכולת הקוגניטיבית:

הקשר בין אומגה 3, רמת הומוציסטאין והיכולת הקוגניטיבית,

ספירולינה לשיפור הזיכרון,

תוסף מגנזיום לשיפור התפקוד הקוגניטיבי,

ותוסף סויה לשיפור תפקודי הזיכרון.

 

התועלת הבריאותית של תזונה המבוססת על הצומח:

הקשר בין תזונה המבוססת על הצומח והשמנה,

תזונה מהצומח עשויה לתרום להפחתת הסיכון הקרדיווסקולרי,

הפרופיל התזונתי של דיאטה מהצומח לשמירה על בריאות קרדיווסקולרית,

ותזונה מהצומח ויתר שומנים בדם.

 

טיפול באמצעות צמחי מרפא:

עלי זית לטיפול בנגעי הרפס בפה,

ההשפעה של ג'ימנמה על צריכת הסוכר,

ההשפעה הבריאותית המיטיבה של ברברין,

ובטיחות השימוש במוצרי דקל ננסי.

 

מחקרים עדכניים העוסקים בגיל המעבר:

ההשפעה של טיפול הורמונלי על פרופיל השומנים,

התפקיד של חיידקים המייצרים חומצה לקטית בגיל המעבר,

ההשפעה של פרוביוטיקה על בריאות העצם,

והאם לבירה יש השפעה על בריאות העצם?

 

תוספי תזונה לשיפור היכולת הקוגניטיבית

 

הקשר בין אוֹמגה 3, רמת הומוציסטאין והיכולת הקוגניטיבית

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשערה כי ההשפעה הקוגניטיבית של אומגה 3 תלויה ברמת ההומוציסטאין.

במחקר נעשה שימוש בנתונים ממחקר ממושך העוסק במניעת אלצהיימר בו נכללו 1,680 משתתפים מעל גיל 70 אשר חולקו אקראית ל-4 קבוצות, שתי קבוצות קיבלו אומגה 3 ושתי קבוצות קיבלו פלסבו. ההתערבות כללה מינון יומי של 800 מ"ג DHA ו-225 מ"ג EPA למשך 3 שנים. בסיום תקופת ההתערבות נערך מעקב במשך שנתיים נוספות.

במחקר זה נכללו 782 מהמשתתפים להם היו נתוני בסיס של רמת אומגה 3 ורמת הומוציסטאין.

בניתוח חתך המבוסס על נתוני הבסיס לא נמצא קשר מובהק בין הציון הקוגניטיבי ובין ריכוז אומגה 3 באופן בלתי תלוי ברמת הומוציסטאין. עם זאת, נמצא קשר מובהק בין הציון במבחן של קשב ויזואלי וזיכרון עבודה ובין אומגה 3 רק בקרב משתתפים עם רמת הומוציסטאין נמוכה, אך לא בקרב משתתפים עם רמה גבוהה (עד לעומת מעל 16.8 מיקרומול/ליטר).

בניתוח אורך נמצא כי מבין המשתתפים שקיבלו אומגה 3 חלה החמרה משמעותית יותר בתפקוד הקוגניטיבי לאחר 5 שנים בקרב אלו עם רמת הומוציסטאין גבוהה בהשוואה לנמוכה.

מסקנת החוקרים היא כי רמת הומוציסטאין עשויה להשפיע על הקשר בין ריכוז אומגה 3 ובין התפקוד הקוגניטיבי, ולכן עשויה להיות תועלת פחותה לתיסוף של אומגה 3 בקרב אוכלוסייה עם רמת הומוציסטאין גבוהה.

Maltais M, de Souto Barreto P, Bowman GL, Smith AD, Cantet C, Andrieu S, Rolland Y. Omega-3 Supplementation for the Prevention of Cognitive Decline in Older Adults: Does It Depend on Homocysteine Levels? J Nutr Health Aging. 2022;26(6):615-620.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35718871/

 

 

ספירולינה לשיפור הזיכרון

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו שנערך בקוריאה נבדקה היעילות של ספירולינה (Spirulina maxima) לשיפור הזיכרון בקרב קשישים.

במחקר נכללו 80 משתתפים בריאים מעל גיל 60 עם ירידה קלה בתפקוד הקוגניטיבי. המשתתפים חולקו אקראית לנטילת 1 גרם ליום של תמצית ספירולינה בריכוז 70% או פלסבו למשך 12 שבועות.

בתחילת המחקר ובסיום תקופת ההתערבות נבדק התפקוד הקוגניטיבי, כולל למידה חזותית, זיכרון עבודה חזותי ולמידה מילולית, ובנוסף נבדק סמנים משניים הקשורים בתפקוד הקוגניטיבי, כולל הרמה של גורם נוירוטרופי מוחי (BDNF), עמילואיד בטא והיכולת נוגדת החמצון.

נמצא כי בהשוואה לפלסבו, השימוש בתמצית ספירולינה היה מלווה בשיפור בתפקודי הזיכרון, כולל למידה חזותית וזיכרון עבודה חזותי, וכן באוצר המילים, ללא הבדל מובהק בין הקבוצות ברמת הסמנים המשניים שנבדקו.

לא נמצאו הבדלים משמעותיים בין הקבוצות בהשפעות השליליות ובמדדי הבטיחות שנבדקו.

מסקנת החוקרים היא כי תמצית ספירולינה הינה בטוחה לשימוש ועשויה לתרום לשיפור תפקודי הזיכרון בקרב מבוגרים עם ירידה קלה בתפקוד הקוגניטיבי.

המחקר מומן על ידי מענקים בלתי תלויים והחוקרים מדווחים על העדר ניגודי אינטרסים.

Choi WY, Lee WK, Kim TH, Ryu YK, Park A, Lee YJ, Heo SJ, Oh C, Chung YC, Kang DH. The Effects of Spirulina maxima Extract on Memory Improvement in Those with Mild Cognitive Impairment: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Clinical Trial. Nutrients. 2022 Sep 9;14(18):3714.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36145090/

 

 

תוסף מגנזיוּם לשיפור התפקוד הקוגניטיבי

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו שנערך בסין נבדקה היעילות של תוסף מגנזיום ל-תריאונט (Magtein®) לשיפור התפקוד הקוגניטיבי. החוקרים מציינים כי בשנת 2010 זוהתה תרכובת חדשה של מגנזיום שהינה יעילה יותר להעלאת רמת המגנזיום במוח ובתאי העצב, ובכך עשויה לתרום לשיפור התפקוד הקוגניטיבי.

במחקר נכללו 109 משתתפים בריאים בגיל 18 עד 65 אשר חולקו אקראית לנטילת תוסף המכיל מגנזיום ל-תריאונט בשילוב ויטמינים, או פלסבו, במינון 2 גרם ליום למשך 30 יום.

המשתתפים נטלו 4 כמוסות ליום מהתוסף, כל כמוסה הכילה 400 מ"ג מגנזיום ל-תריאונט, 80 יחב"ל ויטמין D, 12 מ"ג ויטמין C, 4 מ"ג ויטמין B6 ו-50 מ"ג פוספטידיל-סרין.

בתחילת המחקר ובסיום תקופת ההתערבות כל המשתתפים עברו הערכה קוגניטיבית באמצעות מבחן סטנדרטי שכלל 5 מדדים של תפקודי זיכרון (The Clinical Memory Test).

נמצא כי קרא עוד.

 

 

תוסף סוֹיה לשיפור תפקודי הזיכרון

במחקר אקראי מבוקר שנערך ביפן נבדקה היעילות של אימון גופני וקוגניטיבי בשילוב תוסף סויה לשיפור הזיכרון בקרב קשישים.

במחקר נכללו 72 משתתפים מעל גיל 60 בעלי יכולת פעילות יומיומית עצמאית. כל המשתתפים קיבלו אימון גופני וקוגניטיבי שכלל 15 דקות אימון זיכרון ו-45 דקות אימון אירובי פעם בשבוע במשך 3 חודשים. בנוסף, המשתתפים בקבוצת ההתערבות קיבלו בקבוק אחד ליום של משקה המכיל 4 גרם פפטידים מסויה (Peptide Athleeta 4000).

במהלך כל תקופת המחקר בוצע ניטור של הפעילות הגופנית באמצעות מד צעדים.

נמצא כי קרא עוד.

 

התועלת הבריאותית של תזונה המבוססת על הצומח

 

הקשר בין תזונה המבוססת על הצומח והשְמנה

בסקירה שיטתית של מחקרי עוקבה הוערך הקשר בין דפוס של תזונה המבוססת על הצומח ובין שמנות.

החוקרים מסבירים כי ישנן עדויות עקביות לכך שלתזונה המבוססת על הצומח השפעה מיטיבה על המשקל, אולם ברוב המחקרים ההשוואה היא בין תזונה צמחונית או טבעונית ובין אוכלי כל. לאחרונה נעשה שימוש במדדים נוספים, כגון מדדים של תזונה בריאה מהצומח (hPDI) ותזונה לא בריאה מהצומח (uPDI), המאפשרים יותר גמישות בהערכת דפוס התזונה הכולל.

בסקירה נכללו 9 מחקרים בהם נבדק הקשר בין מדדים של תזונה המבוססת על הצומח ובין מדדים אנתרופומטריים, כולל סיכון לעודף משקל או שמנות, שינוי במשקל, BMI, היקף מותניים ומסת שומן.

נמצא כי קרא עוד.

 

 

תזונה מהצומח עשויה לתרום להפחתת הסיכון הקרדיווסקולרי

בסקירה של מחקרים תצפיתיים והתערבותיים נבדק הקשר בין תזונה המבוססת על הצומח ובין סמנים של מתחלואה קרדיווסקולרית.

במחקר נכללו 43 מחקרים בהם נבדק הקשר בין דפוסים שונים של תזונה מהצומח ובין פרופיל השומנים והליפופרוטאינים ומדדי דלקת.

באופן כללי נמצא כי קרא עוד.

 

 

הפרופיל התזונתי של דיאטה מהצומח לשמירה על בריאות קרדיווסקולרית

במחקר אקראי מבוקר נבדק ההרכב התזונתי של דיאטה המבוססת על הצומח בקרב מבוגרים עם גורמי סיכון קרדיווסקולריים. החוקרים מסבירים כי לדיאטה מהצומח יתרונות בריאותיים רבים, אולם דיאטה שאינה מותאמת כהלכה עלולה להוביל לחסרים תזונתיים.

במחקר נכללו 70 משתתפים אשר חולקו אקראית לשתי קבוצות דיאטה למשך 8 שבועות.

קבוצת ההתערבות צרכה דיאטה המבוססת על מזון מלא מהצומח, כאשר ההתערבות כללה 8 מפגשים קבוצתיים של 90 דקות כל אחד ו-2 מפגשי בישול של 120 דקות כל אחד. קבוצת הביקורת המשיכה בצריכת דיאטה שגרתית (הכוללת מזון מהחי).

בהתאם לדיווחי התזונה של המשתתפים, החוקרים בחנו את השינוי בהרכב התזונתי לפני ואחרי ההתערבות תוך השוואה בין שתי הקבוצות. לאחר מכן, ההרכב התזונתי הוערך ביחס להנחיות התזונתיות בגרְמניה, אוסטריה ושוויץ.

נמצא כי קרא עוד.

 

 

תזונה מהצומח ויתר שוּמנים בדם

במחקר חתך שנערך בסין נבדק הקשר בין תזונה המבוססת על הצומח ובין יתר שומנים בדם בקרב מבוגרים וקשישים.

במחקר נכללו 4,096 משתתפים בגיל 35 עד 74 מהאוכלוסייה הכללית.

בהתבסס על שאלוני תזונה שמילאו המשתתפים, לכל משתתף חושבו שלושה ציונים: ציון כללי של תזונה מהצומח (PDI), ציון של תזונה בריאה מהצומח (hPDI) וציון של תזונה לא בריאה מהצומח (uPDI). בהתבסס על מדדים אלה חושב ציון המבטא את דפוס התזונה הכולל ואיכות המזון (aPDI).  

מבין כלל המשתתפים, 36.6% אובחנו עם יתר שומנים בדם.

נמצא כי קרא עוד.

 

טיפול באמצעות צמחי מרפא

 

עלי זיִת לטיפול בנגעי הרְפס בפה

במחקר אקראי מבוקר שנערך באיראן נבדקה היעילות של מיצוי עלי זית (Olea europaea) לטיפול בנגעי הרפס באזור הפה (Labial Herpes) בהשוואה לטיפול תרופתי.

במחקר נכללו 66 משתתפים עם אבחנה של זיהום מסוג HSV-1 אשר חולקו אקראית לשתי קבוצות טיפול. קבוצה אחת קיבלה קרם המכיל 2% מיצוי עלי זית והקבוצה השנייה קיבלה קרם רפואי המכיל 5% אציקלוביר. כל המשתתפים התבקשו למרוח את הקרם על הנגע 5 פעמים ביום למשך 6 ימים.

נמצא כי קרא עוד.

 

 

ההשפעה של גִ'ימנמה על צריכת הסוכר

במחקר אקראי מבוקר נבדקה התרומה של ג'ימנמה (Gymnema sylvestre) להפחתת הדחף לצריכת סוכר בקרב מבוגרים.

במחקר נכללו 58 משתתפים בריאים אשר חולקו אקראית לקבוצת ההתערבות או לקבוצת הביקורת למשך 14 יום. כל המשתתפים קיבלו מדריך לאכילה בריאה והתבקשו לצרוך תוסף ג'ימנמה (4 מ"ג) או פלסבו 3 פעמים ביום בין הארוחות וכן תערובת סיבים וויטמינים מסיסה במים.

בתחילת המחקר ובסיום תקופת ההתערבות נבדקה הצריכה של חטיפי שוקולד שהוצעו למשתתפים והוערכה התחושה הסובייקטיבית. בנוסף, המשתתפים התבקשו למלא שאלוני תזונה בתחילת המחקר, לאחר 15 יום (לאחר ההתערבות) ולאחר 28 יום (לאחר מעקב) על מנת להעריך את השינוי בצריכה של מזונות מתוקים.

בסיום ההתערבות נמצא כי קרא עוד.

 

 

ההשפעה הבריאותית המיטיבה של ברְברין

בסקירה מסכמים החוקרים את העדויות מסקירות שיטתיות ומטה-אנליזות של מחקרים אקראיים מבוקרים העוסקות בהשפעה הבריאותית של ברברין בקרב מבוגרים מעל גיל 18.

בסקירה נכללו הממצאים מ-11 מטה-אנליזות בהן נכללו 2 עד 62 מחקרים עם 140 עד 4,985 משתתפים.

ב-7 מטה-אנליזות דווח על שימוש במינונים של 0.09 עד 3 גרם ברברין ליום כאשר משך ההתערבות נע בין שבועיים לשנתיים.

במסגרת הסקירה מפורטים הממצאים לגבי ההשפעה המיטיבה של ברברין קרא עוד.

 

 

בטיחות השימוש במוצרי דקֶל ננסי

בניתוח רטרוספקטיבי של דיווחי בטיחות גלובליים בוחנים החוקרים השפעות שליליות אפשריות לשימוש בתוספים או מזונות המכילים דקל ננסי (Serenoa repens).

החוקרים מציינים כי כיום נעשה שימוש בתרופות ובעיקר בתוספי תזונה המכילים מיצוי דקל ננסי במינון 160-320 מ"ג לטיפול בהגדלה שפירה של הערמונית וכן במצבים נוספים כגון התקרחות גברית ואקנה, למרות שהעדויות המחקריות לגבי מידת היעילות אינן עקביות.

הניתוח מבוסס על דיווחי בטיחות שנאספו עד ינואר 2022 ב-4 מאגרי מידע: שני מאגרי מידע של משרד הבריאות האיטלקי ומאגרי מידע של ה-WHO ושל ה-FDA.

סה"כ נכללו בניתוח 1,810 דיווחים, 92% מהמקרים היו גברים בגיל חציוני של 69. הדיווחים כללו שימוש בתרופות (34%) או בתוסף תזונה (59%) במינון חציוני של 320 מ"ג ליום.

מבין כלל הדיווחים 31% דווחו על ידי רופא, 28% דווחו על ידי הצרכן ו-22% דווחו על ידי רוקח.

עוד מציינים החוקרים כי 44% מהדיווחים סווגו כחמורים, ב-38% מהמקרים דווח על החלמה מלאה וב-2% מהמקרים המטופל נפטר.

ההשפעות השליליות השכיחות ביותר היו הפרעות במערכת העיכול (19.3% מסך המקרים), כולל שלשול, בחילה וכאבי בטן, ולאחר מכן הפרעות עוריות (10.5% מסך המקרים), כולל גרד, פריחה, אורטיקריה ואדמומיות, והפרעות במערכת העצבים (10.4% מסך המקרים) כולל סחרחורת, כאבי ראש וישנוניות.

ניתוח סטטיסטי מצביע על כך קרא עוד.

 

מחקרים עדכניים העוסקים בגִיל המעבר

 

ההשפעה של טיפול הורמונלי על פרופיל השומנים

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של טיפול הורמונלי חליפי (HRT) על פרופיל השומנים בקרב נשים לאחר גיל המעבר.

בסקירה נכללו 73 מחקרים בהם נבדקה ההשפעה של HRT מסוגים שונים במגוון מינונים לעומת קבוצת ביקורת שקיבלה פלסבו, טיפול הורמונלי אחר או ללא כל התערבות. משך ההתערבות נע בין 1 ל-36 חודשים.

להלן הממצאים העיקריים מניתוח כולל של הנתונים: קרא עוד.

 

 

התפקיד של חיידקים המייצרים חומצה לקטית בגִיל המעבר

בסקירה מוצגות העדויות ממחקרים פרה-קליניים וקליניים לגבי התפקיד של חיידקים מייצרים חומצה לקטית במניעה ובהקלה של תסמיני גיל המעבר.

חיידקים המייצרים חומצה לקטית (LAB) הינם חיידקים פרוביוטיים אשר שייכים למספר משפחות חיידקים (כגון Lactobacillus ו-Bifidobactera) ומייצרים מטבוליטים בעלי השפעה מיטיבה.

במסגרת הסקירה מפורטים התסמינים האופייניים לגיל המעבר ומוצגות אסטרטגיות הטיפול המקובלות, כגון טיפול הורמונלי חליפי ושימוש בפיטואסטרוגנים.

בהמשך הסקירה מוצגות העדויות העוסקות קרא עוד.

 

 

ההשפעה של פרוֹביוטיקה על בריאות העצם

במחקר אקראי מבוקר נחקרו המנגנונים בהם תוסף פרוביוטיקה עשוי לתרום להפחתת אובדן עצם בקרב נשים לאחר גיל המעבר עם צפיפות עצם נמוכה. מחקרים פרה-קליניים מציעים כי לאוכלוסיית חיידקי המעי תפקיד משמעותי במטבוליזם של העצם באמצעות ויסות הפעילות החיסונית והשפעה על ייצור אוסטאוקלסטים (מפרקי עצם).

במחקר המקורי נכללו 68 נשים אשר נטלו במשך שנה תוסף פרוביוטיקה המבוסס על Lactobacillus reuteri. החוקרים מדווחים כי ממצאי המחקר מצביעים על כך שהתיסוף עשוי להפחית אובדן עצם בכ-50%, אולם היו הבדלים בתגובה בין המשתתפות.

בניתוח זה נכללו 20 מהמשתתפות, 10 נשים עם התגובה הטובה ביותר ו-10 נשים עם התגובה הנמוכה ביותר בהתייחס לשינוי בצפיפות העצם.

נמצא כי קרא עוד.

 

 

האם לבירה השפעה על בריאות העצם?

במחקר פיילוט קליני נבדקה ההשפעה הממושכת של בירה על מדדי העצם בקרב נשים מיד לאחר גיל המעבר. החוקרים מציעים כי בירה עשויה לתרום להגנה מפני אוסטאופורוזיס ולצמצום אובדן עצם הודות לתכולה של סיליקון, פוֹליפנוֹלים ואתנול.

במחקר נכללו 31 נשים אשר חולקו לשלוש קבוצות המחקר על פי העדפה אישית:

  • צריכת בירה עם אלכוהול במינון 330 מ"ל ליום (15 משתתפות).
  • צריכת בירה נטולת אלכוהול במינון 660 מ"ל ליום (6 משתתפות).
  • קבוצת ביקורת שלא צרכה אלכוהול, בירה נטולת אלכוהול או מוצרי כשות (10 משתתפות).

משך ההתערבות היה שנתיים, כאשר במהלך תקופה זאת בוצע ניטור באמצעות בדיקות דם ושתן ובדיקת DEXA למדידת צפיפות עצם.

נמצא כי קרא עוד.




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם