עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש נובמבר 2022 - מקבץ 2

עודכן בתאריך 16/11/2022

 

תזונה ותוספים לדיכאוֹן | זיהום בדרכי הנשימה | יתר לַחץ דם | השְֹפעת הקקאו

 

תזונה ותוספי תזונה לדיכאון:

סקירה על תפקיד התזונה במניעה וטיפול,

דיאטה ים-תיכונית,

וויטמין D, ויטמין C וויטמין E.

 

תוספי תזונה לזיהומים אקוטיים בדרכי הנשימה:

פרוביוטיקה,

תוספי פלבונואידים,

וויטמין D.

 

טיפול טבעי ביתר לחץ דם:

אומגה 3, חומץ, שמן פשתן,

התאמת התזונה הסינית,

וזעפרן ואימוני התנגדות.

 

השְֹפעת קקאו:

על כלי הדם,

על תפקוד טסיות הדם,

ועל התפקוד הקוגניטיבי.

 

תזונה ותוספים לדיכאוֹן

 

תפקיד התזונה במניעת הפרעת דיכאוֹן ובטיפול בה

בסקירה מציגים החוקרים את העדויות העדכניות הבוחנות את תפקיד התזונה במניעת הפרעת דיכאון ובתמיכה קלינית למטופלים, כולל התייחסות לרכיבים תזונתיים, מזונות ודפוסי תזונה. הסקירה מבוססת על מגוון ממצאים הן ממחקרים פרה-קליניים והן ממחקרים תצפיתיים והתערבותיים בנני אדם. החוקרים מציעים כי התזונה הינה אחד מהיסודות המרכזיים של בריאות ומשפיעה על מגוון תהליכים ביולוגיים במוח ובגוף. ניכר כי קיים קשר דו-כיווני בין הפרעת דיכאון ותת-תזונה, כאשר מטופלים עם דיכאון במקרים רבים סובלים מחסרים תזונתיים ומדפוס תזונה לא מסודר.

במסגרת הסקירה מפורטים הממצאים בהתייחס למספר קבוצות של גורמים תזונתיים, כולל:

  • דגים, זרעים ואגוזים אשר מהווים מקור לאומגה 3, ויטמין D, חלבון איכותי ואבץ.
  • פירות, ירקות ופירות יער אשר השְֹפעתם המיטיבה מיוחסת לתכולה הגבוהה של סיבים תזונתיים, ויטמינים ופוֹליפנוֹלים.
  • קפה ותה המהווים מקור לקפאין ולפוֹליפנוֹלים נוגדי חמצון.
  • פרוביוטיקה אשר עשויה להשפיע על פעילות מערכת העצבים וההתנהגות דרך ציר המעי-מוח, וספציפית על מנגנונים פסיכו-פתולוגיים הקשורים בהפרעת דיכאון.
  • תוספי תזונה, כאשר הנחקרים ביותר בהקשר של דיכאון הינם SAMe, 5-MTHF, אומגה 3 וויטמין D וכן אצטיל-קרניטין, קריאטין וחומצות אמינו.
  • צמחי מרפא כגון פרע מחורר (Hypericum perforatum) וגינקו דו-אונתי (Ginkgo biloba).

בנוסף, מוצגים הממצאים בהתייחס להשפעה של דפוס התזונה הכולל, כגון הקשר בין תזונה עשירה במזון אולטרה-מעובד ובין דיכאון, לעומת דפוסי תזונה שעשויים להפחית תסמיני דיכאון כגון דיאטה ים-תיכונית, דיאטה דלת-פחמימות או דיאטה המבוססת על הצומח.

החוקרים מסכמים כי התערבות תזונתית עשויה לתרום למניעה ולטיפול בהפרעת דיכאון, אולם הערכת ההשפעה של התזונה הינה מורכבת ועיקר העדויות מבוססות על מחקרים פרה-קליניים או תצפיתיים. 

Ortega MA, Fraile-Martínez Ó, García-Montero C, Alvarez-Mon MA, Lahera G, Monserrat J, Llavero-Valero M, Gutiérrez-Rojas L, Molina R, Rodríguez-Jimenez R, Quintero J, De Mon MA. Biological Role of Nutrients, Food and Dietary Patterns in the Prevention and Clinical Management of Major Depressive Disorder. Nutrients. 2022 Jul 28;14(15):3099.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35956276/

 

 

דיאטה ים-תיכוֹנית לטיפול בדיכאוֹן

במחקר אקראי מבוקר פתוח נבדקה ההשפעה של דיאטה ים-תיכונית על תסמיני דיכאון בקרב גברים צעירים. במחקר נכללו גברים בגיל 18-25 עם הפרעת דיכאון בחומרה בינונית עד גבוהה. המשתתפים חולקו אקראית לשתי קבוצות למשך 12 שבועות, קבוצה אחת קיבלה התערבות תזונתית בהתאם לעקרונות הדיאטה הים-תיכונית וקבוצת הביקורת קיבלה התערבות המיועדת לשיפור התמיכה החברתית והרגשית (Befriending therapy).

בהתבסס על הנתונים של 72 משתתפים שהשלימו את תקופת ההתערבות, החוקרים מראים כי ציון ההתאמה לדיאטה הים-תיכונית היה גבוה יותר בקבוצת ההתערבות בהשוואה לקבוצת הביקורת. נמצא כי השיפור במדד הדיכאון BDI-II היה גדול יותר בקבוצת הדיאטה הים-תיכונית בהשוואה לקבוצת הביקורת, עם ירידה של 20.6 לעומת 6.2 נקודות (p<0.001). בנוסף, בקבוצת הדיאטה נמצא שיפור משמעותי יותר במדד איכות החיים.

החוקרים מסכמים כי בהשוואה להתערבות חברתית-רגשית, ההתערבות התזונתית אכן הובילה לשינוי דפוס התזונה ולשיפור במדדי הדיכאון ואיכות החיים ובכך ממצאי המחקר מצביעים על התפקיד החשוב של תזונה כטיפול בדיכאון

Bayes J, Schloss J, Sibbritt D. The effect of a Mediterranean diet on the symptoms of depression in young males (the "AMMEND: A Mediterranean Diet in MEN with Depression" study): a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. 2022 Aug 4;116(2):572-580.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35441666/

 

 

וִיטמין D לשיפור תסמיני דיכאוֹן בקרב נשים עם סוּכרת סוג 2

במחקר אקראי מבוקר נבדקה היעילות והבטיחות של תיסוף ויטמין D להפחתת תסמיני דיכאון בקרב נשים עם סוכרת סוג 2. במחקר נכללו נשים מעל גיל 21 שאובחנו עם תסמיני דיכאון ורמת ויטמין D נמוכה מ-32 ננוגרם/מ"ל. סה"כ 129 נשים בנות 50 בממוצע, עם סוכרת במשך כ-8 שנים בממוצע, חולקו אקראית לנטילת ויטמין D במינון 50,000 או 5,000 יחב"ל/שבוע במשך 6 חודשים.

בתחילת המחקר הרמה הממוצעת של ויטמין D בדם הייתה 20.8 ננוגרם/מ"ל ורמת ההמוגלובין המסוכרר הממוצעת הייתה 7.8%. בסוף תקופת ההתערבות העלייה ברמת ויטמין D בדם קרא עוד.

 

 

 

תזונה עשירה בוִיטמין C ובוִיטמין E קשורה בסיכון מופחת לדיכאוֹן

במטה-אנליזה של מחקרים תצפיתיים נבדק הקשר בין הצריכה התזונתית של ויטמין C וויטמין E והסיכון לדיכאון. בניתוח נכללו נתונים מ-25 מחקרים בהם 91,966 משתתפים.

להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד.

 

 

זיהומים בדרכי הנשימה

 

פרוֹביוטיקה למניעת זיהומים בדרכי הנשימה בקרב ילדים

במחקר אקראי מבוקר שנערך בסין נבדקה היעילות והבטיחות של תוסף פרוביוטיקה למניעה ולטיפול בזיהום אקוטי בדרכי הנשימה בתקופת החורף בקרב ילדים עם זיהומים חוזרים. התוסף Bactoblis ניתן בצורת לכסניות המכילות לפחות מיליארד חיידקים מהסוג Streptococcus salivarius ומיועד להגנה על אזור הגרון. 

במחקר נכללו 100 ילדים בגיל 3-10 אשר חולקו אקראית לשתי קבוצות המחקר. קבוצת ההתערבות נטלה את התוסף למשך 30 יום, כאשר במקרה של הופעת תסמינים בדרכי הנשימה הילדים קיבלו בנוסף את הטיפול הרפואי הסטנדרטי. הילדים בקבוצת הביקורת לא קיבלו כל התערבות, מעבר לטיפול הרפואי הסטנדרטי בהתאם לצורך.

במהלך תקופת המחקר שיעור האפיזודות של זיהומים בדרכי הנשימה העליונות היה קרא עוד.

 

 

 

תוספי פלבונוֹאידים למניעת זיהומים אקוּטיים בדרכי הנשימה

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה היעילות של תוספי פלבונואידים למניעת זיהומים אקוטיים בדרכי הנשימה. בסקירה נכללו 20 מחקרים בהם 4,521 משתתפים בטווח גיל רחב.

במחקרים אלה נבדקה ההשפעה של תוספי תזונה המכילים סוגים שונים של פלבונואידים, כרכיב בודד כגון קטכינים וקוורצטין (9 מהמחקרים) או כפורמולה המכילה רכיבים נוספים (11 מהמחקרים). אופן השימוש היה מגוון וכלל ספריי, טיפות אף, כמוסה, משקה, לעיסת טבליה או גרגור, ומשך ההתערבות נע בין 4 ימים ל-5 חודשים.

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד.

 

 

 

מהי התועלת של וִיטמין D לטיפול ולמניעה של זיהומים בדרכי הנשימה?

בשתי מטה-אנליזות של מחקרים אקראיים מבוקרים, בחנו החוקרים את היעילות של תוספי ויטמין D לטיפול בזיהומים אקוטיים בדרכי הנשימה, ואת יעילותם למניעה.

במאמר הראשון מוצגות התוצאות בהתייחס לטיפול. בניתוח נכללו 18 מחקרים בהם 3,648 משתתפים עם זיהום אקוטי בדרכי הנשימה בגיל ממוצע שנע בין 12 חודשים ל-62 שנים. משך ההתערבות נע בין 5 ימים ל-12 חודשים, כאשר ב-16 מחקרים נעשה שימוש בתוספים במתן פומי וב-2 מחקרים במתן תוך-שרירי במינון יומי או תקופתי.

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי לויטמין D הייתה השפעה מיטיבה, כאשר הסיכוי להשגת יעילות היה גבוה ב-7% בקבוצת ההתערבות בהשוואה לקבוצת הביקורת. יחד עם זאת, למרות שהתוצאה מובהקת סטטיסטית החוקרים מציינים כי הבדל זה אינו משמעותי מבחינה קלינית. מעבר לכך, בניתוח נוסף שכלל רק 6 מחקרים באיכות מתודולוגית גבוהה לא נמצאה השפעה מובהקת לויטמין D. מסקנת החוקרים היא כי לא נמצאה תמיכה לכך שלמתן תוספי ויטמין D ישנה תועלת קלינית בטיפול בזיהומים אקוטיים בדרכי הנשימה.

במאמר השני מוצגות התוצאות בהתייחס למניעה. בניתוח נכללו 30 מחקרים בהם 30,263 משתתפים עם מאפיינים שונים, כולל ילדים ומבוגרים, בריאים או עם מגוון מצבים בריאותיים. משך ההתערבות נע בין 1 ל-60 שבועות וכלל מתן תוספי ויטמין D במינון יומי או תקופתי.

בניתוח כולל של הנתונים קרא עוד.

 

יתר לַחץ דם

 

אוֹמגה 3 להפחתת לחץ הדם

במטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים נבדקה השפעה תלוית מינון של אומגה 3 על לחץ הדם בקרב משתתפים מעל גיל 18.

בניתוח נכללו 71 מחקרים בהם 4,973 משתתפים בעלי מאפיינים שונים. קבוצת התערבות קיבלה תוספי אומגה 3 המכילים DHA + EPA במינון ממוצע של 2.8 גרם/יום למשך 10 שבועות בממוצע. בניתוח כולל של הנתונים נמצא קרא עוד.

 

 

 

הפוטנציאל של חומץ להורדת לחץ הדם

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים, הוערכה ההשפעה של חומץ על לחץ הדם, באופן תלוי מינון. בסקירה נכללו 4 מחקרים בהם 298 משתתפים עם הפרעות מטבוליות. במחקרים אלה נבדקה ההשפעה של חומץ (רגיל, חומץ תפוחים או חומץ תמרים) במינון 15-30 מ"ל/יום בהשוואה לפלסבו למשך 7-12 שבועות.

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד.

 

 

 

שמן פשתן להורדת לחץ הדם

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של שמן פשתן על לחץ הדם בקרב מטופלים עם הפרעות מטבוליות. בסקירה נכללו 5 מחקרים בהם משתתפים עם תסמונת מטבולית, יתר כולסטרול או יתר לחץ דם בגיל ממוצע של 49-56 ועם BMI ממוצע של 26-30. במחקרים אלה נבדקה ההשפעה של שמן פשתן במינון 25 מ"ל / 2.2-9.2 גרם/יום בהשוואה לשמן צמחי אחר למשך 6 עד 12 שבועות.

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד.

 

 

 

התאמת התזונה הסינית להורדת לחץ הדם

במחקר רב-מרכזי אקראי מבוקר שנערך בסין נבדקה ההשפעה של תזונה בריאה המותאמת לתזונה הסינית על לחץ הדם. החוקרים מסבירים כי למרות גודל האוכלוסייה הסינית, ההמלצות לתזונה בריאה אינן מותאמות לתרבות האכילה בסין ולכן אינן מיושמות בצורה מספקת. המחקר נערך בארבעה מחוזות בסין המאופיינים בדפוסי תזונה שונים ונכללו בו משתתפים בגיל 25-75 עם לחץ דם סיסטולי בטווח 130-159 מ"מ כספית.

בשבעת הימים הראשונים כל המשתתפים קיבלו את הדיאטה המקומית הסטנדרטית ולאחר מכן חולקו באופן אקראי לשתי קבוצות למשך 28 יום. קבוצת ההתערבות קיבלה דיאטה המיועדת לשמירה על בריאות הלב בהתאמה לדיאטה המקומית, וקבוצת הביקורת המשיכה עם הדיאטה המקומית הסטנדרטית. הדיאטה הבריאה כללה הפחתה של 5-8% בצריכה הקלורית שמקורה בשומן, העלאה של 3.5-5.5% בצריכה הקלורית שמקורה בחלבון והעלאה של 0-5% בצריכה הקלורית שמקורה בפחמימות, ובנוסף העלאת הצריכה של סיבים תזונתיים ואשלגן והפחתה בצריכה הנתרן.

במהלך המחקר המשתתפים קיבלו ארוחות מלאות, עם תפריט דומה בשתי הקבוצות;. ניתוח הנתונים מבוסס על 265 משתתפים בני 56 בממוצע ולחץ דם סיסטולי ודיאסטולי של 139 ו-88 מ"מ כספית, בהתאמה. בסיום תקופת ההתערבות קרא עוד.

 

 

 

זעפרן ואימוני התנגדות לקשישים עם יתר לַחץ דם

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של זעפרן (Crocus sativus) בשילוב אימוני התנגדות על סמני דלקת וגורמי סיכון קרדיווסקולריים בקרב קשישים עם יתר לחץ דם. במחקר נכללו 48 משתתפים בגיל 60-70 אשר חולקו אקראית לארבע קבוצות המחקר למשך 12 שבועות:

  • זעפרן במינון 200 מ"ג/יום יחד עם כוס מים (19.7 מ"ג crocin ו-0.25 מ"ג safranal).
  • אימוני התנגדות 3 פעמים בשבוע בעצימות עולה.
  • זעפרן + אימוני התנגדות.
  • קבוצת ביקורת שלא קיבלה כל התערבות.

החוקרים בדקו את השינוי בסמנים ביולוגיים של דלקת, כולל לפטין, רסיסטין, MCP-1, IL-6, TNF-α, ושל גורמי סיכון קרדיווסקולריים כולל CRP וכולסטרול.

נמצא כי קרא עוד.

 

 

השְֹפעת הקקאו

 

ההשפעה של קקאו על כלי הדם

במחקר אקראי מוצלב הוערכה ההשפעה של קקאו על התגובה של כלי הדם, תוך בחינת ההשתנות האישית והבין-אישית בתגובה. במחקר נכללו 11 מתנדבים צעירים ובריאים אשר צרכו לסירוגין כמוסות קקאו או פלסבו לסירוגין (יום קקאו יום פלסבו) במשך 8 ימים רצופים. בכל יום עם ארוחת הבוקר המשתתפים נטלו 6 כמוסות שהכילו 862 או 0 מ"ג פלאבנולים מקקאו. מהלך המחקר בוצע ניטור רציף של לחץ הדם, קצב הלב ו-PWV כמדד לנוקשות כלי הדם.

באופן כללי נמצא כי קרא עוד.

 

 

 

ההשפעה של קקאו על תפקוד טסיות הדם

במחקר פיילוט קליני נבדקה ההשפעה של קקאו על תפקוד טסיות הדם בקרב מטופלים עם מחלת לב כלילית. במחקר נכללו 20 מטופלים עם מחלת לב כלילית יציבה אשר מקבלים טיפול תרופתי נוגד-טסיות (אספירין + קלופידוגרל).

כל המשתתפים התבקשו לצרוך 30 גרם/יום שוקולד מריר 65% קקאו למשך שבוע. תגובת הטסיות נבדקה בתחילת המחקר ובסיום ההתערבות.

נמצא כי קרא עוד.

 

 

 

האם לקקאו ולמולטי-ויטמין מינרל השפעה על התפקוד הקוגניטיבי?

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של תוסף קקאו ומולטי-ויטמין על התפקוד הקוגניטיבי בקרב קשישים. במסגרת המחקר שנמשך 3 שנים המשתתפים חולקו אקראית לנטילת תוסף קקאו המכיל 500 מ"ג/יום פלאבנולים ו/או תוסף מולטי-ויטמין-מינרל (Centrum Silver) בהשוואה לפלסבו.

התפקוד הקוגניטיבי הוערך באמצעות מבחנים קוגניטיביים שונים באופן טלפוני בתחילת המחקר ופעם בשנה במהלך תקופת ההתערבות. סה"כ נכללו במחקר 2,262 משתתפים בני 73 בממוצע, מהם ל-92% היו נתוני בסיס והערכה שנתית אחת לפחות.

נמצא כי קרא עוד.

 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם