עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש פברואר 2020 - מקבץ 3

עודכן בתאריך 20/02/2020

בפתח סקירת המחקרים השבועית שלנו, 

יעילות של שתי דיאטות שונות במהותן: 

דיאטה טבעונית לתסמינים בתחום המיני בקרב נשים בגיל המעבר,

ודיאטה קטוגנית לחולי אפילפסיה. 

 

בנוסף: 

תוספי פיקנוגנול להורדת לחץ הדם,

התפקיד של קרניטין וחומצות שומן בתקופת ההריון וההנקה,

תוסף פרוביוטיקה לטיפול בחוסר איזון של חיידקי הנרתיק ולטיפול בסטרס,

ויטמין D להקלה על דיכאון בקרב קשישים,

כיצד מיץ סלק משפיע על כלי הדם,

קינמון לאיזון משק הגלוקוז,

ההשפעה של חטיף חלבי לעומת לא חלבי על התגובה הגליקמית בקרב ילדים,

האם תוסף EPA יעיל בקרב העוברים ניתוח כריתה קולורקטלי?

מה הקשר בין רמת ויטמין D בלידה לבין הסיכון לאוטיזם? 

האם ירידה במשקל קשורה בנסיגה של סוכרת סוג 2?

מה הקשר בין דפוס התזונה לבין הסיכון למחלת לב איסכמית ולשבץ? 

והאם חמאות ושמנים צמחיים יעילים לטיפול בפצעים עוריים?

 

בכותרות השבוע: 

תערובת צמחית לשיפור הביצועים הגופניים,

תה סנה לתמיכה בתפקוד המעי לאחר ניתוח גניקולוגי,

הפעילות הרפואית של אנדרוגרפיס,

וההשפעה הפרמקולוגית של פלפל שחור.

 

 

האם תזונה טבעונית עשויה להפחית תסמינים והתנהגויות בתחום המיני בקרב נשים בגִיל המעבר?

במחקר חתך נבדק הקשר בין תזונה טבעונית לבין תסמינים והתנהגויות בתחום המיני, בקרב נשים סביב גיל המעבר. המחקר נערך באמצעות סקר אינטרנטי, שנשלח לנשים בגילאי 45-80, עליו השיבו 277 נשים אומניבוריות ו-195 נשים טבעוניות. 

להלן סיכום הממצאים: 

  • צריכה גבוהה יותר של בשר, דגים, עוף ומוצרי חלב הייתה קשורה ברמה גבוהה יותר של תסמינים בתחום המיני (על פי סקאלה הבודקת בעיקר שביעות רצון מהתחום הזוגי והמיני*), ואילו צריכה גבוהה יותר של מזונות צמחיים עשירים באומגה 3 הייתה קשורה ברמה נמוכה יותר של תסמינים. 
  • נשים הצורכות תזונה טבעונית סבלו פחות מתסמינים בתחום המיני, בהשוואה לנשים אומניבוריות, כאשר הפער בין שתי הקבוצות היה משמעותי יותר בקרב נשים הנכנסות לגיל המעבר לעומת נשים לאחר גיל המעבר
  • בניתוח לפי מזונות, נמצא כי צריכה גבוהה יותר של ירקות ושל ירקות ממשפחת המצליבים הייתה קשורה ברמת תסמינים נמוכה יותר. 
  • דפוס התזונה לא נמצא קשור בהתנהגויות בתחום המיני (קיום יחסי מין ואוננות). 

החוקרים מסכמים כי צריכת מזונות מהצומח והפחתת הצריכה של מזונות מהחי הייתה קשורה ברמת חומרה פחותה של תסמינים בתחום המיני בקרב נשים בגיל המעבר.

* Sexual symptoms subscale of the Menopause Quality of Life Questionnaire

Radnitz C, Beezhold B, McGrath R, Todd L. Vegans Report Less Bothersome Sexual Symptoms in Perimenopause and Menopause. ijdrp [Internet]. 18Sep.2019 ;1(2):10.

https://ijdrp.org/index.php/ijdrp/article/view/77

 

 

ההשפעה של דיאטה קטוֹגנית בקרב חולי אפִילפסיה

במחקר אורך קליני הוערכה ההשפעה ארוכת הטווח של דיאטה קטוגנית על ריכוזי הורמוני הרעב והשובע (לפטין וגרלין) בקרב ילדים ומבוגרים הסובלים מהתסמונת GLUT1-Deficiency Syndrome (תסמונת גנטית נדירה המאופיינת בחסר של החלבון הנדרש למעבר של גלוקוז למוח, וכתוצאה מכך גורמת לאפילפסיה) או מאפילפסיה עמידה לטיפול תרופתי. בנוסף, החוקרים בדקו את הקשרים בין המצב התזונתי, הרכב הגוף והשינויים ברמת הלפטין והגרלין. החוקרים מסבירים כי החשש הוא שדיאטה קטוגנית עלולה להתבטא בירידה בצריכה התזונתית ובירידה במשקל בקרב מבוגרים, או לעיכוב בגדילה בקרב ילדים.

במחקר נכללו 30 משתתפים – 25 ילדים בני 8 בממוצע ו-5 מבוגרים בני 34 בממוצע. 

להלן סיכום הממצאים לאחר צריכה של דיאטה קטוגנית במשך 12 חודשים:

  • לא נמצאו שינויים מובהקים ברמת הלפטין והגרלין, במצב התזונתי, במסת השומן, ברמת הגלוקוז או בפרופיל השומנים. תוצאות אלה נובעות ככל הנראה מצריכה של דיאטה קטוגנית איזוקלורית, המאפשרת ייצור קבוע של גופי קטון ללא פגיעה במצב התזונתי. 
  • נמצאה ירידה קטנה בציון הגובה המתוקנן וכן ברמת האינסולין בצום. 
  • לא נמצא קשר בין השינויים ברמת הגרלין לבין המצב התזונתי או הרכב הגוף. 
  • בקרב ילדים נמצא קשר חיובי בין ריכוז הלפטין לבין המשקל, ה-BMI ומסת השומן.

החוקרים מסכמים כי באופן כללי צריכה ממושכת של דיאטה קטוגנית לא השפיעה על ריכוזי הלפטין והגרלין, באופן בלתי תלוי בגיל או במצב הנוירולוגי.

De Amicis R, Leone A, Lessa C, et al. Long-Term Effects of a Classic Ketogenic Diet on Ghrelin and Leptin Concentration: A 12-Month Prospective Study in a Cohort of Italian Children and Adults with GLUT1-Deficiency Syndrome and Drug Resistant Epilepsy. Nutrients. 2019;11(8):1716. Published 2019 Jul 25. 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31349661/

 

 

תוספי פִיקנוגנול להורדת לחץ הדם

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים קליניים הוערכה ההשפעה של תוספי פיקנוגנול על לחץ הדם בקרב מבוגרים. בסקירה נכללו 12 מחקרים קליניים מבוקרים, בהם 922 משתתפים בגילאי 44-63, בריאים או עם מגוון מצבים בריאותיים כגון סיכון קרדיווסקולרי גבוה, תסמונת מטבולית ועוד. במחקרים השונים מינון הפיקנוגנול נע בין 60 ל-200 מ"ג/יום ומשך ההתערבות נע בין 2 ל-24 שבועות. 

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד

Pourmasoumi M, Hadi A, Mohammadi H, Rouhani MH. Effect of pycnogenol supplementation on blood pressure: A systematic review and meta-analysis of clinical trials. Phytother Res. 2020;34(1):67–76.

 

 

התפקיד של קרנִיטין וחומצות שומן בתקופת ההריוֹן וההנקה

בסקירה דנים החוקרים בתפקיד של קרניטין וחומצות שומן בתקופת ההריון וההנקה. במסגרת הסקירה מוצג התפקיד של חומצות שומן וקרניטין במהלך ההריון, בדגש על התפתחות העובר והריכוז בדם לאורך שלבי ההריון והלידה. בהמשך מוצגים הממצאים לגבי ההשפעה של קרניטין על משקל הלידה, כאשר חסר קרניטין במהלך ההריון נמצא קשור בלידה מוקדמת ובמשקל לידה נמוך. עוד דנים החוקרים בצריכת השומנים בתזונה במהלך ההריון ובתקופת ההנקה, השְפעתם על התפתחות העובר והקשר להתפתחות הפרעות מטבוליות בהמשך החיים. תזונה המכילה כמות גדולה של שומן טראנס ושומן רווי עלולה להוביל להפרעה במטבוליזם ובהתפתחות העובר, ואילו לתזונה עשירה בחומצות שומן רב בלתי רוויות השפעה מיטיבה על בריאות העובר. החוקרים מפרטים מהי התוספת הקלורית המומלצת לאורך שלבי ההריון, תוך פירוט הצעות שונות לצריכה המומלצת של אבות המזון בחלוקה לסוגי השומנים (ראו טבלה). בחלקה האחרון של הסקירה החוקרים מדגישים את חשיבות ההתאמה האישית של הצריכה התזונתית ודנים בתמיכה התזונתית לקבוצות אוכלוסייה מסוימות של נשים בהריון, כגון נשים עם סוכרת, עם שמנות או נשים הצורכות תזונה צמחונית/טבעונית קרא עוד

 


https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31732292/Manta-Vogli PD, Schulpis KH, Dotsikas Y, Loukas YL. The significant role of carnitine and fatty acids during pregnancy, lactation and perinatal period. Nutritional support in specific groups of pregnant women. Clin Nutr. 2019;S0261-5614(19)33116-4. 

 

 

תוסף פרוֹביוטיקה לטיפול בחוסר איזון של חיידקי הנרתיק

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה היעילות של תוסף פרוביוטי לטיפול בחוסר איזון של אוכלוסיית החיידקים בנרתיק (דיסביוזיס וגינאלי). בסקירה נכללו ארבעה מחקרים, בהם 178 נשים, אשר בדקו את ההשפעה של תוסף המכיל תערובת ארבעה חיידקים מהזן Lactobacillus על הרכב החיידקים בנרתיק באמצעות המדד Nugent Score. במחקרים אלה נכללו נשים טרנסג'נדריות, נשים בהריון עם זיהום הרפס, נשים עם אבחנה של דיסביוזיס וגינאלי וחולות סרטן השד, המקבלות טיפולים כימותרפיים. בשלושה מהמחקרים התוסף ניתן בכמוסות במינון יומי כולל של 2.5 מיליארד חיידקים למשך 7 או 14 ימים, ובמחקר אחד התוסף ניתן יחד עם יוגורט במינון יומי כולל של 40 מיליון חיידקים למשך 28 יום קרא עוד

de Vrese M, Laue C, Papazova E, Petricevic L, Schrezenmeir J. Impact of oral administration of four Lactobacillus strains on Nugent score - systematic review and meta-analysis. Benef Microbes. 2019;10(5):483–496. 

 

 

פרוֹביוטיקה לטיפול בסְטרס

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה ההשפעה של תוסף פרוביוטיקה על רמת הסטרס והתפקוד הקוגניטיבי. במחקר נכללו 103 מבוגרים בני 32 בממוצע, הסובלים מסטרס. הנחקרים חולקו אקראית לנטילת תוסף פרוביוטיקה או פלסבו למשך 12 שבועות. התוסף ניתן במינון של 2 גרם/יום, מינון המכיל 20 מיליארד חיידקים מהזן Lactobacillus plantarum. 

נמצא כי קרא עוד

Lew LC, Hor YY, Yusoff NAA, et al. Probiotic Lactobacillus plantarum P8 alleviated stress and anxiety while enhancing memory and cognition in stressed adults: A randomised, double-blind, placebo-controlled study. Clin Nutr. 2019;38(5):2053–2064. 

 

 

וִיטמין D להקלה על דִיכאון בקרב קשישים

במחקר אקראי מבוקר, שנערך באיראן, נבדקה ההשפעה של תוספי ויטמין D להקלה על דיכאון בקרב קשישים. במחקר נכללו 78 משתתפים מעל גיל 60, הסובלים מדיכאון ברמה בינונית עד קשה. המשתתפים חולקו אקראית לקבלת תוסף ויטמין D במינון של 50,000 יחידות/שבוע או פלסבו - למשך 8 שבועות. 

נמצא כי קרא עוד

Alavi NM, Khademalhoseini S, Vakili Z, Assarian F. Effect of vitamin D supplementation on depression in elderly patients: A randomized clinical trial. Clin Nutr. 2019;38(5):2065–2070.

 

 

ההשפעה המיטיבה של מיץ סלק על כלי הדם

במחקר פיילוט כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של תוסף ניטראטים על תפקוד כלי הדם הגדולים והקטנים ועל לחץ הדם בקרב קשישים בריאים. החוקרים מסבירים כי ישנן עדויות להשפעה המיטיבה של ניטראטים בתזונה (NO3-) על תפקוד האנדותל בכלי הדם ועל לחץ הדם, אולם במרבית המחקרים הוערכה ההשפעה רק על כלי הדם הגדולים. במחקר נכללו 20 משתתפים בני 63 בממוצע, אשר חולקו אקראית לצריכת 70 מ"ל/יום מיץ סלק או פלסבו למשך עד 28 יום. במהלך תקופת המחקר נערכו שלוש בדיקות: לחץ הדם, תפקוד כלי הדם וריכוז הניטראטים בדם. 

נמצא כי קרא עוד

Jones T, Dunn EL, Macdonald JH, Kubis HP, McMahon N, Sandoo A. The Effects of Beetroot Juice on Blood Pressure, Microvascular Function and Large-Vessel Endothelial Function: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Pilot Study in Healthy Older Adults. Nutrients. 2019;11(8):1792. Published 2019 Aug 2. 

 

 

קִינמון לאיזון משק הגלוקוז

בסקירה מוצגים הממצאים הקליניים בהתייחס להשפעה המיטיבה של קינמון על רמות הגלוקוז והשומנים. בסקירה נכללו 23 מחקרים, בהם נעשה שימוש בקינמון בצורת אבקה או מיצוי במים, כאשר השימוש היה בשני זנים - Cinnamomum cassia ו-Cinnamomum zeylanicum.

מהסקירה עולות עדויות לכך שבקרב משתתפים עם סוכרת סוג 2 השימוש בקינמון למשך 6-17 שבועות היה מלווה בירידה ברמת הגלוקוז בצום בטווח של 13-52 מ"ג/דצ"ל, בירידה ברמת ההמוגלובין המסוכרר בטווח של 0.27-0.83%, ובירידה ברמת האינסולין בדם. הממצאים בהתייחס להשפעה על פרופיל השומנים קרא עוד

Santos HO, da Silva GAR. To what extent does cinnamon administration improve the glycemic and lipid profiles?. Clin Nutr ESPEN. 2018;27:1–9. 

 

 

ההשפעה של חטיף חלבי לעומת לא חלבי על התגובה הגליקמית בקרב ילדים

במחקר קליני מוצלב נבדקה ההשפעה של חטיף חלבי לעומת לא חלבי על התגובה הגליקמית בקרב ילדים במשקל תקין וילדים עם עודף משקל או שמנות. במחקר נכללו 11 ילדים במשקל תקין ו-7 ילדים עם עודף משקל או שמנות, בגילאי 9-14. 

המשתתפים צרכו בסדר אקראי שני חטיפים בעלי תכולת פחמימות זהה:

  1. יוגורט יווני (198.9 גרם, 171 קלוריות, 25 גרם פחמימות זמינות, 0 גרם שומן, 17 גרם חלבון).
  2. עוגיות סנדוויץ' ללא חלב (37.5 גרם, 175 קלוריות, 25 גרם פחמימות זמינות 7.5 גרם שומן, 1.3 גרם חלבון).

שעתיים לאחר הצריכה של כל אחד מהחטיפים ניתנה לילדים אפשרות לצריכת מזון ללא הגבלה. התגובה הגליקמית נמדדה מיד לפני אכילת החטיף ו-30, 60, 90 ו-120 דקות לאחר מכן. להלן סיכום הממצאים:  קרא עוד

Gheller BJ, Gheller M, Li A, et al. Effect of dairy and nondairy snacks on postprandial blood glucose regulation in 9-14-year-old children. Appl Physiol Nutr Metab. 2019;44(10):1073–1080. 

 

 

לא נמצאה יעילות לתוסף EPA בקרב העוברים ניתוח כריתה קולורקטלי

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של תוסף חומצת שומן אומגה 3 מסוג EPA על הדלקת בשריר והתפקוד הגופני בקרב חולי סרטן קולורקטלי העוברים ניתוח כריתה. החוקרים מסבירים כי ניתוח מסוג זה מגביר תהליכי דלקת, הקשורים בגורם NFĸB, אשר מובילים לפגיעה בשריר ולירידה בתפקוד הגופני. ישנן עדויות להשפעה המיטיבה של EPA על NFĸB, אולם לא ידועה ההשפעה במצבים של ניתוח. במחקר נכללו 61 מטופלים בני 68 בממוצע, הנמצאים לקראת ניתוח כריתה. המשתתפים חולקו אקראית לנטילת 3 גרם/יום EPA או פלסבו - למשך 5 ימים לפני הניתוח ו-21 יום אחריו. מסת הגוף הרזה, חוזק השריר והתפקוד הגופני הוערכו בתחילת המחקר ו-4 שבועות לאחר הניתוח, כאשר הביטוי של NFĸB נבדק באמצעות ביופסיה של השריר. בשתי הקבוצות נמצאה קרא עוד

Hossain T, Phillips BE, Doleman B, Lund JN, Williams JP. A double-blind randomized controlled trial of the effects of eicosapentaenoic acid supplementation on muscle inflammation and physical function in patients undergoing colorectal cancer resection. Clin Nutr. 2019;S0261-5614(19)33070-5.

 

 

הקשר בין רמת וִיטמין D בלידה לבין הסיכון לאוטִיזם

כחלק ממחקר עוקבה, במחקר מקרה-בקרה, שנערך בסין, הוערכה השכיחות של אוטיזם בגיל 3, ונבדק הקשר בין רמת ויטמין D סמוך ללידה לבין הסיכון לאוטיזם. במחקר נכללו הנתונים של 27,940 ילדים, אחריהם נערך מעקב מהלידה, כאשר עד גיל 3 - 310 מהם אובחנו עם אוטיזם; כלומר, שיעור האוטיזם שנמצא היה 1.11%. היחס בין קבוצת המקרים (ילדים שאובחנו עם אוטיזם) לקבוצת הביקורת נקבע כ-1:4 ולפיכך קבוצת הביקורת כללה 1,240 ילדים ללא אוטיזם. רמת ויטמין D בדם נמדדה באמצעות דגימות דם מיובשות. 

להלן סיכום הממצאים:  קרא עוד

Wu DM, Wen X, Han XR, et al. Relationship Between Neonatal Vitamin D at Birth and Risk of Autism Spectrum Disorders: the NBSIB Study. J Bone Miner Res. 2018;33(3):458–466. 

 

 

 

ירידה במשקל קשורה בסיכוי גבוה לנסיגה של סוּכרת סוג 2

במחקר עוקבה פרוספקטיבי נבדק הקשר בין שינויים התנהגותיים וירידה במשקל לאחר אבחנה של סוכרת סוג 2, לבין הסיכוי לנסיגת המחלה במעקב של 5 שנים. במחקר נכללו 867 משתתפים בגילאי 40-69 עם אבחנה חדשה של סוכרת. בשנה הראשונה שלאחר אבחנת המחלה, החוקרים העריכו את השינוי במשקל, בפעילות גופנית, בתזונה ובצריכת אלכוהול - בהשוואה לנתוני הבסיס. נסיגת המחלה הוערכה חמש שנים לאחר האבחנה והוגדרה על פי רמת ההמוגלובין המסוכרר.

נמצא כי קרא עוד

Dambha-Miller H, Day AJ, Strelitz J, Irving G, Griffin SJ. Behaviour change, weight loss and remission of Type 2 diabetes: a community-based prospective cohort study. Diabet Med. 2019;10.1111/dme.14122. 

 

 

הקשר בין דפוס התזונה לבין הסיכון למחלת לב איסכמית ולשָׁבץ

במחקר עוקבה פרוספקטיבי, שנערך בבריטניה, נבדק הקשר בין תזונה צמחונית לבין הסיכון למחלת לב איסכמית ולשבץ. במחקר נכללו הנתונים של 48,188 משתתפים ללא היסטוריה של תחלואה קרדיווסקולרית, כאשר המשתתפים סווגו לשלוש קבוצות בהתאם לדפוס התזונה שלהם: אוכלי בשר, אוכלי דגים, וצמחונים (כולל טבעונים). במהלך תקופת מעקב של כ-18 שנה אובחנו 2,820 מקרים של מחלת לב איסכמית ו-1,072 מקרי שבץ. לאחר התאמה סטטיסטית לגורמים סוציו-דמוגרפיים ואורח חיים, נמצא כי אוכלי דגים וצמחונים היו בסיכון נמוך ב-13% וב-22%, בהתאמה, למחלת לב איסכמית בהשוואה לאוכלי בשר. תוצאות אלה היו שוות ערך להפרש של 10 מקרים לכל 1,000 איש לאורך 10 שנים בקרב צמחונים בהשוואה לאוכלי בשר. עם זאת, התוצאות היו קרא עוד

Tong TYN, Appleby PN, Bradbury KE, et al. Risks of ischaemic heart disease and stroke in meat eaters, fish eaters, and vegetarians over 18 years of follow-up: results from the prospective EPIC-Oxford study. BMJ. 2019;366:l4897. Published 2019 Sep 4. 

 

 

חמאות ושמנים צמחיים לטיפול בפצעִים עוריים

בסקירה מוצגות העדויות, בעיקר ממחקרים פרה-קליניים, בהתייחס להשפעה של חמאות ושמנים צמחיים - בשימוש חיצוני או פנימי - על החלמת פצעים עוריים. למוצרים אלה פעילות אנטי-מיקרוביאלית, נוגדת דלקת ונוגדת חמצון - המעודדת שגשוג תאים (פרוליפרציה), ייצור קולגן, שיקום העור ושיפור תפקוד המחסום השומני של העור. 

במסגרת הסקירה מפורטים הממצאים לגבי ההשפעה המיטיבה של הרכיבים הבאים ומנגנוני הפעולה המעורבים:

  • חמאות ושמנים צמחיים המבוססים על שומן רווי: שמן קוקוס, חמאת מנגו.
  • חמאות ושמנים צמחיים המבוססים על שומן חד בלתי רווי: שמן זית, שמן אבוקדו, שמן לפתית (קנולה), שמן אלת המסטיק, שמן אובליפיחה, שמן ארגן, שמן טמאנו.
  • שמנים צמחיים המבוססים על קרא עוד

Poljšak N, Kreft S, Kočevar Glavač N. Vegetable butters and oils in skin wound healing: Scientific evidence for new opportunities in dermatology. Phytother Res. 2020;34(2):254–269. 

 

 

וכעת, עוד כותרות...

 

 

תערובת צמחית לשיפור הביצועים הגופניים

במחקר, שנערך בקרב עכברים, נמצא כי לשימוש בתערובת צמחית, בעלת תכולה גבוהה של רכיבים פנוליים ופעילות נוגדת חמצון - המכילה ציפורני חתול (Calendula officinalis), ענבי שועל (Ribes nigrum) ואוכמניות (Vaccinium myrtillus) - הייתה השפעה נוגדת עייפות ותרומה לשיפור הביצועים הגופניים. 

Tung YT, Wu MF, Lee MC, Wu JH, Huang CC, Huang WC. Antifatigue Activity and Exercise Performance of Phenolic-Rich Extracts from Calendula officinalis, Ribes nigrum, and Vaccinium myrtillus. Nutrients. 2019;11(8):1715. Published 2019 Jul 25. 

 

 

תה סנה לתמיכה בתפקוד המעי לאחר ניתוח גניקולוגי

במחקר אקראי מבוקר, בו נכללו 90 נשים חולות סרטן לאחר ניתוח גניקולוגי, נמצא יתרון לשתיית תה סנה (Cassia alata) להאצת תנועתיות המעי וחזרתו לתפקוד תקין, בהשוואה למים חמים בלבד.

Phutsisen J, Kietpeerakool C, Jampathong N, et al. Effects of Cassia alata Linn on bowel function recovery following surgery for gynecological cancer: A randomized controlled trial. Complement Ther Med. 2019;47:102222. 

 

 

הפעילות הרפואית של אנדרוֹגרפיס

בסקירה מוצגות העדויות הפרה-קליניות, בהתייחס לפעילות הפרמקולוגית של אנדרוגרפיס (Andrographis paniculata) והרכיב הפעיל andrographolide, והפוטנציאל הטיפולי שלהם - כולל השפעה נוגדת דלקת, נוגדת סרטן, נוגדת שמנות, נוגדת סוכרת ועוד. 

Dai Y, Chen SR, Chai L, Zhao J, Wang Y, Wang Y. Overview of pharmacological activities of Andrographis paniculata and its major compound andrographolide. Crit Rev Food Sci Nutr. 2019;59(sup1):S17–S29. 

 

 

ההשפעה הפרמקולוגית של פִלפל שחור

בסקירה שיטתית מוצגים הממצאים, בעיקר ממחקרים פרה-קליניים, בהתייחס לשימוש המסורתי, להרכב הכימי ולפעילות הפרמקולוגית של פלפל שחור (Piper nigrum): פעילות אנטימיקרוביאלית, נוגדת חמצון, נוגדת סרטן, נוגדת סוכרת, נוגדת שומנים ונוגדת דלקת. 

Takooree H, Aumeeruddy MZ, Rengasamy KRR, et al. A systematic review on black pepper (Piper nigrum L.): from folk uses to pharmacological applications. Crit Rev Food Sci Nutr. 2019;59(sup1):S210–S243. 

 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם