השבוע במחקרים מהעולם:
שוש קירח לשיפור תסמיני פרקינסון,
הקשר בין חשיפה לכספית בתזונה לבין הסיכון לסרטן קולורקטלי,
רכיבים צמחיים לטיפול באטופיק דרמטיטיס,
השפעה נוגדת חרדה לשמן אתרי נרולי,
ספריי אף המכיל קינמון לטיפול בנזלת אלרגית עונתית,
ובדיקת יעילות תוספי אומגה 3 בהריון למניעת לידה מוקדמת.
בתחום המחקרים על מחלות מטבוליות:
מדיטציה לתמיכה בתהליך הרזיה,
ההשפעה של פעילות גופנית על הצטברות השומן ברקמות הלב,
היתרונות הבריאותיים של אוכמניות,
דיאטה בעלת אינדקס גליקמי נמוך לטיפול בסוכרת,
ההשפעה של סיבים תזונתיים על מדדים מטבוליים,
ההשפעה של דגנים מלאים על מדדים אנתרופומטריים,
החשיבות של שומן רב בלתי רווי במניעת תחלואה ותמותה קרדיווסקולרית בקרב חולי סוכרת סוג 2,
הקשר בין צריכת שומן ממוצרי חלב לבין הסיכון לסוכרת סוג 2,
והקשר בין שימוש בסטטינים לסיכון להתפתחות סוכרת.
בכותרות השבוע:
חשיבות המיקרוביום בהתמודדות עם מצבי פחד,
דיאטה ים-תיכונית להגנה מפני הצטברות שומן בכבד,
תמצית קפה ירוק להורדת לחץ הדם,
טריגליצרידים בעלי שרשרת בינונית לטיפול בסרקופניה,
טיפול נטורופתי בהפרעות בדרכי העיכול,
ולא נמצאה תועלת לטיפול בכורכומין בקרב מטופלים העוברים צנתור.
במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה היעילות של נטילת שוש קירח (Glycyrrhiza glabra) כטיפול משלים במטופלים עם פרקינסון. במחקר נכללו 39 מטופלים, אשר חולקו באופן אקראי לשתי קבוצות: סירופ שוש קירח או סירופ פלסבו - במינון של 5 מ"ל פעמיים ביום למשך 6 חודשים. כל 5 מ"ל סירופ הכילו 136 מ"ג מיצוי שוש קירח, הכולל 12.14 מ"ג חומצה גליצריזית ו-136 מק"ג פוליפנוֹלים. מדד UPDRS להערכת תסמיני פרקינסון הוערך כל שישה שבועות במהלך תקופת המחקר, ובנוסף נערך מעקב אחר לחץ הדם, רמת הגלוקוז, הנתרן והאשלגן, איכות החיים וסחרחורות.
נמצא כי כבר לאחר שישה שבועות חל שיפור מובהק בקבוצת ההתערבות במדד UPDRS, בדגש על הפעילות היומיומית ורמת הרעד. בנוסף, לאחר ארבעה חודשים נצפה שיפור בתפקוד המוטורי וברמת הנוקשות. התוסף נמצא בטוח ולא נמצאה חריגה ברמת האלקטרוליטים או שינויים מובהקים בלחץ הדם וברמת הגלוקוז לאורך תקופת המחקר.
החוקרים מסכמים כי שוש קירח עשוי לתרום לשיפור תסמיני פרקינסון, ללא השפעות שליליות משמעותיות.
Petramfar P, Hajari F, Yousefi G, Azadi S, Hamedi A. Efficacy of oral administration of licorice as an adjunct therapy on improving the symptoms of patients with Parkinson's disease, A randomized double blinded clinical trial. J Ethnopharmacol. 2020;247:112226.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31574343
במחקר מקרה-בקרה, שנערך בקוריאה, נבדק הקשר בין מידת החשיפה לכספית בתזונה לבין הסיכון להתפתחות סרטן קולורקטלי. במחקר נכללו 923 מטופלים עם סרטן קולורקטלי, אליהם הותאמה קבוצת ביקורת של 1846 משתתפים בריאים. מידת החשיפה לכספית הוערכה על בסיס הצריכה של דגים ומאכלי ים, כפי שדווחה על ידי המשתתפים באמצעות שאלוני תזונה. החוקרים סיווגו את המשתתפים לשלוש קבוצות, בהתאם למידת החשיפה לכספית בתזונה: נמוכה (עד 13.22 מק"ג/יום), בינונית (13.23-14.84 מק"ג/יום) וגבוהה (מעל 14.85 מק"ג/יום). בנוסף, החוקרים סיווגו את המשתתפים לשלוש קבוצות בהתאם לצריכת הדגים ומאכלי הים: נמוכה (עד 26.09 גרם/יום), בינונית (26.10-45.96 גרם/יום), גבוהה (מעל 45.97 גרם/יום).
להלן סיכום הממצאים:
החוקרים מסכמים כי ממצאים אלה מצביעים על קשר בין חשיפה לכספית לבין עלייה בסיכון לסרטן קולורקטלי, כאשר נדרשים מחקרי עוקבה על מנת להמשיך ולהעריך קשרים אלה, כתלות במיקום האנטומי של הגידול ובכניסה לגיל המעבר.
המחקר מומן על ידי מרכז הסרטן הלאומי של דרום קוריאה והחוקרים מדווחים על העדר ניגודי אינטרסים.
Kim H, Lee J, Woo HD, et al. Dietary mercury intake and colorectal cancer risk: A case-control study . Clin Nutr. 2019;S0261-5614(19)33037-7.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31522783/
בסקירה מסכמים החוקרים את העדויות העדכניות לגבי יעילות השימוש ברכיבים צמחיים לטיפול באטופיק דרמטיטיס. במסגרת הסקירה מציגים החוקרים את הרקע לאטופיק דרמטיטיס, כולל שלבי המחלה, פתופיזיולוגיה, אבחנה מבדלת והטיפול הפרמקולוגי. בהמשך, מוצגים הממצאים לגבי הטיפול הטבעי, בעיקר ממחקרים פרה-קליניים.
הרכיבים הצמחיים שנמצאו יעילים במחקרים פרה-קליניים כוללים: Actinidia arguta, Alnus japonica, Aloe, Artemisia asiatica, Baicalein, Cordyceps, EGCG, Panax ginseng, Moringa oleifera, Platycodon, Rehmannia glutinosa, Rosmarinic acid, Rumex japonicus, Silymarin, Uncaria ועוד. מהעדויות עולה כי קרא עוד.
Tumpang MA, Ramli NA, Hussain Z. Phytomedicines are Efficient Complementary Therapies for the Treatment of Atopic Dermatitis: A Review of Mechanistic Insight and Recent Updates. Curr Drug Targets. 2018;19(6):674–700.
במחקר כפול סמיות מבוקר פלסבו הוערכה היעילות של שמן אתרי נרולי (Citrus aurantium) להקלה על חרדה, בקרב מטופלים עם תסמונת כלילית חדה, המאושפזים בבית חולים באיראן. במחקר נכללו 140 מטופלים בני 57 בממוצע, אשר חולקו אקראית לקבוצת ההתערבות או לקבוצת הביקורת. המשתתפים בקבוצת ההתערבות קיבלו יומיים לאחר האשפוז שמן נרולי בהרחה, 30% שמן מהול בפרפין במינון 1.5 מ"ל על פיסת בד למשך 20 דקות שלוש פעמים ביום. קבוצת הביקורת קיבלה טיפול דומה בפרפין בלבד.
נמצא כי קרא עוד.
Moslemi F, Alijaniha F, Naseri M, Kazemnejad A, Charkhkar M, Heidari MR. Citrus aurantium Aroma for Anxiety in Patients with Acute Coronary Syndrome: A Double-Blind Placebo-Controlled Trial. J Altern Complement Med. 2019;25(8):833–839.
במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו, שנערך באוסטרליה, נבדקה היעילות והבטיחות של ספריי אף המכיל מיצוי קינמון לטיפול בנזלת אלרגית עונתית. במחקר נכללו 60 משתתפים בגילאי 18-75, הסובלים מתסמינים אקוטיים של נזלת אלרגית עונתית. המשתתפים חולקו אקראית לשימוש בספריי אף, המכיל מיצוי קינמון, או פלסבו - פעמיים ביום למשך שבעה ימים.
נמצא כי קרא עוד.
Steels E, Steels E, Deshpande P, Thakurdesai P, Dighe S, Collet T. A randomized, double-blind placebo-controlled study of intranasal standardized cinnamon bark extract for seasonal allergic rhinitis. Complement Ther Med. 2019;47:102198.
במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של תוספי שמן דגים לנשים בהריון על משך ההריון ועל הסיכון ללידה מוקדמת. במחקר נכללו נשים בהריון, המתגוררות בסין באזורים המאופיינים בצריכת דגים נמוכה (חציון של 2.1 גרם/יום) או גבוהה (חציון של 14.3 גרם/יום). במחקר נכללו 5,531 נשים, אשר חולקו אקראית לשלוש קבוצות, כאשר כל קבוצה נטלה 4 כמוסות ליום החל מאמצע ההריון ועד לתאריך הלידה המשוער:
1) כמוסות שמן דגים במינון גבוה, הכולל 60% אומגה 3.
2) כמוסות שמן דגים במינון נמוך (20% אומגה 3 ביחס של 1:3 שמן דגים לשמן זית).
3) כמוסות שמן זית.
סה"כ ניתן מינון של 2, 0.5 ו-0 גרם/יום אומגה 3 קרא עוד.
Olsen SF, Halldorsson TI, Li M, et al. Examining the Effect of Fish Oil Supplementation in Chinese Pregnant Women on Gestation Duration and Risk of Preterm Delivery. J Nutr. 2019;149(11):1942–1951.
במחקר אקראי מבוקר, שנערך בברזיל, נבדקה התרומה של מדיטציה מרפאה (Healing Meditation) בקרב נשים המשתתפות בתוכנית לירידה במשקל. במחקר נכללו 55 נשים מעל גיל 18 ועם BMI מעל 25, אשר חולקו אקראית לקבוצת ההתערבות או לקבוצת הביקורת. כל הנשים השתתפו בתכנית הרזיה סטנדרטית בת שמונה שבועות, שכללה מעקב על ידי דיאטן, רופא משפחה, גניקולוג ואנדוקרינולוג. בנוסף, הנשים בקבוצת ההתערבות השתתפו במפגש שבועי של מדיטציה קבוצתית, שהתמקדה בנשימה, תפיסה של העצמי ופיתוח מודעות. קבוצת הביקורת השתתפה בשני מפגשים חודשיים בהם הוערכה ההיענות לתכנית ההרזיה.
לאחר 8 שבועות, בקבוצת ההתערבות נצפתה קרא עוד.
Sampaio C, Magnavita G, Ladeia AM. Effect of Healing Meditation on Weight Loss and Waist Circumference of Overweight and Obese Women: Randomized Blinded Clinical Trial. J Altern Complement Med. 2019;25(9):930–937.
בניתוח משני של מחקר אקראי מבוקר הוערכה ההשפעה של פעילות אירובית לעומת אימוני התנגדות על מסת השומן ברקמות הלב (אפיקרדיום ופריקרדיום). ברקע למחקר ישנן עדויות לכך שהצטברות שומן ברקמות הלב מהווה גורם סיכון לתחלואה קרדיווסקולרית, ויש לבחון את היעילות של אסטרטגיות שונות להפחתת הצטברות שומן זה. במחקר נכללו 50 מבוגרים עם השמנה בטנית, שאינם פעילים גופנית. המשתתפים חולקו אקראית לשלוש קבוצות המחקר למשך 12 שבועות: שתי קבוצות התערבות שביצעו פעילות אירובית או אימוני התנגדות למשך 45 דקות 3 פעמים בשבוע, או לקבוצת ביקורת שלא ביצעה כל פעילות. מסת השומן הלבבי הוערכה באמצעות MRI.
להלן התוצאות העיקריות בהתייחס לשינוי במסת השומן באפיקרדיום ובפריקרדיום: קרא עוד.
Christensen RH, Wedell-Neergaard AS, Lehrskov LL, et al. Effect of Aerobic and Resistance Exercise on Cardiac Adipose Tissues: Secondary Analyses From a Randomized Clinical Trial. JAMA Cardiol. 2019;4(8):778–787.
בסקירה מוצגות העדויות העדכניות בנוגע ליתרונות הבריאותיים של אוכמניות ושל הפיטוכימיקלים המצויים בהן. החוקרים מציינים כי הולכות ומצטברות עדויות, הן ממחקרים בבני אדם והן ממחקרים פרה-קליניים, לגבי ההשפעה הבריאותית המיטיבה של אוכמניות, השפעה הקשורה במידה רבה לתכולה הגבוהה של אנתוציאנינים. מחקרים אפידמיולוגיים מצביעים על קשר בין צריכה מתונה של אוכמניות או אנתוציאנינים לבין סיכון מופחת לתחלואה קרדיווסקולרית, לתמותה ולסוכרת סוג 2 וכן ליתרון בשמירה על המשקל ובהגנה עצבית. ממצאים אלה מקבלים תמיכה ממחקרים קליניים, בהם נמצא שיפור במגוון מדדים ביולוגיים הקשורים בכך.
החוקרים מדגישים כי קרא עוד.
Kalt W, Cassidy A, Howard LR, et al. Recent Research on the Health Benefits of Blueberries and Their Anthocyanins. Adv Nutr. 2019;nmz065.
בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה הוערכה היעילות של דיאטה בעלת אינדקס גליקמי נמוך לטיפול בסוכרת. בסקירה נכללו 54 מחקרים אקראיים מבוקרים, בהם נכללו ילדים או מבוגרים עם סוכרת סוג 1, סוכרת סוג 2 או הפרעה בסבילות לגלוקוז. ברוב המחקרים נכללו משתתפים עם שמנות או עודף משקל ונבדקה ההשפעה של דיאטה בעלת אינדקס גליקמי נמוך לתקופה של בין שבוע לשנה, בהשוואה למגוון רחב של דיאטות או לתזונה הרגילה.
בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד.
Zafar MI, Mills KE, Zheng J, et al. Low-glycemic index diets as an intervention for diabetes: a systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2019;110(4):891–902.
בסקירה שיטתית מוערכות העדויות ממחקרים קליניים לגבי ההשפעה של צריכת תוספי סיבים תזונתיים על מדדים מטבוליים בקרב מבוגרים. ברקע למחקר עדויות מבוססות ממחקרים תצפיתיים בהתייחס להשפעה הבריאותית המיטיבה של סיבים תזונתיים, אולם במחקרים התערבותיים, בהם נבדקה ההשפעה של נטילת תוספי סיבים, התוצאות לא היו עקביות. בסקירה נכללו 77 מחקרים, בהם נבדקה ההשפעה של תוספי סיבים תזונתיים טבעיים או סינתטיים - בהשוואה לפלסבו, תוסף אחר או בהשוואה לקבוצת ביקורת שלא קיבלה כל תוסף. מדדי המטרה כללו מדדים של גלוקוז ואינסולין, מדדי דלקת ומדדי שומנים בדם.
להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד.
Armet AM, Deehan EC, Thöne JV, Hewko SJ, Walter J. The Effect of Isolated and Synthetic Dietary Fibers on Markers of Metabolic Diseases in Human Intervention Studies: A Systematic Review. Adv Nutr. 2019;nmz074.
בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה עדכנית של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של צריכת דגנים מלאים על המדדים האנתרופומטריים. בסקירה נכללו 21 מחקרים, בהם 1,798 משתתפים מעל גיל 18. החוקרים מציינים כי בניגוד למטה-אנליזה קודמת, בה נכללו מחקרים שבדקו את ההשפעה של דגן מלא יחיד או מוצר מזון יחיד, בניתוח הנוכחי נכללו רק מחקרים בהם ההתערבות כללה דפוס תזונה המבוסס על דגנים מלאים או לפחות שני סוגים של מוצרי מזון ספציפיים. מבין כלל המחקרים, ב-12 נכללו משתתפים עם עודף משקל או שמנות, בארבעה נכללו משתתפים בריאים, בארבעה נכללו משתתפים עם התסמונת המטבולית, ובמחקר אחד משתתפים עם סוכרת או מחלה קרדיווסקולרית.
בניתוח כולל של הנתונים קרא עוד.
Sadeghi O, Sadeghian M, Rahmani S, Maleki V, Larijani B, Esmaillzadeh A. Whole-Grain Consumption Does Not Affect Obesity Measures: An Updated Systematic Review and Meta-analysis of Randomized Clinical Trials. Adv Nutr. 2019;nmz076.
בהתבסס על נתונים משני מחקרי עוקבה גדולים בארה"ב, במחקר הנוכחי נבדק הקשר בין חומצות השומן בתזונה לבין הסיכון לתמותה בקרב משתתפים עם סוכרת סוג 2. במחקר נכללו הנתונים של סה"כ 11,264 גברים ונשים עם סוכרת סוג 2, שהשתתפו במחקר האחיות (1980-2014) ובמחקר אנשי מקצועות הבריאות (1986-2014). צריכת השומן בתזונה הוערכה באמצעות שאלוני תזונה, שמילאו המשתתפים פעם ב-2-4 שנים. במהלך תקופת המעקב תועדו 2,502 מקרי תמותה, מהם 646 מקרי תמותה קרדיווסקולרית.
להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.
Jiao J, Liu G, Shin HJ, et al. Dietary fats and mortality among patients with type 2 diabetes: analysis in two population based cohort studies. BMJ. 2019;366:l4009.
בהתבסס על נתונים משלושה מחקרי עוקבה בארה"ב, במחקר הנוכחי נבדק הקשר בין צריכת שומן ממוצרי חלב לבין הסיכון להתפתחות סוכרת סוג 2. במחקר נכללו הנתונים של 41,808 גברים ממחקר אנשי מקצועות הבריאות (1986-2012), 65,929 נשים ממחקר האחיות (1984-2012) ו-89,565 נשים ממחקר האחיות השני (1991-2013). בהתבסס על שאלוני תזונה שמילאו המשתתפים, החוקרים העריכו את צריכת השומן ממוצרי חלב, כאחוז מסך הצריכה הקלורית. במהלך תקופת המעקב, אובחנו 16,511 מקרים של סוכרת סוג 2.
נמצא כי קרא עוד..
Ardisson Korat AV, Li Y, Sacks F, et al. Dairy fat intake and risk of type 2 diabetes in 3 cohorts of US men and women. Am J Clin Nutr. 2019;110(5):1192–1200.
במחקר עוקבה רטרוספקטיבי הוערך הסיכון להפרעה באיזון הגליקמי ולהתפתחות סוכרת בקרב מטופלים הנוטלים סטטינים. במחקר נכללו הנתונים של 7,064 משתתפים עם התוויה רפואית לנטילת סטטינים. החוקרים העריכו את ההבדל בסיכון לרמת המוגלובין מסוכרר גבוהה (מעל 6%) ולהתפתחות של סוכרת חדשה, בקרב המשתתפים שנטלו סטטינים לעומת המשתתפים שלא נטלו סטטינים.
להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד.
Zigmont VA, Shoben AB, Lu B, et al. Statin users have an elevated risk of dysglycemia and new-onset-diabetes. Diabetes Metab Res Rev. 2019;35(8):e3189.
וכעת, עוד כותרות...
במחקר, שנערך בקרב עכברים, מדגימים החוקרים את התפקיד של המיקרוביום בתהליכי הלמידה ובעיצוב התגובה העצבית למצבי פחד, גם במהלך ההתפתחות המוקדמת של המוח וגם בגיל מבוגר. הם מסכמים כי לממצאים אלה השלכות חשובות לגבי ההבנה כיצד התזונה, זיהומים ואורח חיים משפיעים על בריאות המוח ועל הנטייה להתפתחות הפרעות נוירו-פסיכיאטריות.
Chu C, Murdock MH, Jing D, et al. The microbiota regulate neuronal function and fear extinction learning. Nature. 2019; 574(7779):543-8.
כחלק ממחקר אקראי מבוקר, שנועד להעריך את היעילות של הדיאטה הים-תיכונית למניעת תחלואה קרדיווסקולרית, נמצא כי דיאטה ים-תיכונית מועשרת בשמן זית כתית מעולה, ללא הגבלה קלורית, הייתה קשורה בסיכון מופחת להצטברות שומן בכבד (סטאטוזיס) בקרב מבוגרים בסיכון קרדיווסקולרי גבוה.
Pintó X, Fanlo-Maresma M, Corbella E, et al. A Mediterranean Diet Rich in Extra-Virgin Olive Oil Is Associated with a Reduced Prevalence of Nonalcoholic Fatty Liver Disease in Older Individuals at High Cardiovascular Risk. J Nutr. 2019;149(11):1920–1929.
בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של תשעה מחקרים אקראיים מבוקרים נמצאה תמיכה ליעילות של תמצית קפה ירוק להורדת לחץ הדם, גם בקרב משתתפים עם יתר לחץ דם (במינון של עד 400 מ"ג/יום למשך 4 שבועות).
Han B, Nazary-Vannani A, Talaei S, et al. The effect of green coffee extract supplementation on blood pressure: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Phytother Res. 2019;33(11):2918–2926.
במחקר אקראי מבוקר, בו נכללו 64 קשישים המתגוררים בבית אבות, נמצאה תמיכה ליעילות של תוסף טריגליצרידים בעלי שרשרת בינונית (MCT), במינון 6 גרם/יום, לחיזוק השרירים ולשיפור התפקוד.
Abe S, Ezaki O, Suzuki M. Medium-chain triglycerides (8:0 and 10:0) are promising nutrients for sarcopenia: a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. 2019;110(3):652–665.
במאמר מוצגים שני מקרי טיפול נטורופתי בהפרעות לא ספציפיות בדרכי העיכול, תוך פירוט כל שלבי האבחון והטיפול, הכולל שינויים תזונתיים, שינויים באורח החיים ושימוש בצמחי מרפא. שני המקרים מדגימים את התועלת הקלינית של הטיפול הנטורופתי.
Carter T, Goldenberg JZ, Steel A. An examination of naturopathic treatment of non-specific gastrointestinal complaints: comparative analysis of two cases. Integr Med Res. 2019;8(3):209–215.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31467841/
במחקר אקראי מבוקר לא נמצאה תועלת לטיפול קצר טווח בכורכומין להפחתת הסיכון לפגיעה לבבית לאחר צנתור.
Phrommintikul A, Chanchai R, Wongcharoen W. Effects of Curcuminoids on Myocardial Injury After Percutaneous Coronary Intervention. J Med Food. 2019;22(7):680–684. Doi:10.1089/jmf.2018.4321