השבוע בעולם המחקרים,
סוף סוף מטא-אנליזה על ספירולינה!
כמו כן, מחקר קליני על שמן לבנדר לפני ניתוח,
פורמולות צמחים איורוודיות לתמיכה בתהליכי הרזייה,
צריכת מוצרי חלב והסיכון לתגובה אלרגית,
צריכה של מוצרי חלב מותססים וסיכון קרדיווסקולרי,
התרומה של תוספי אומגה 3 למטופלים עם מחלת כליות כרונית,
והתרומה של תוסף DHA לטיפול בהפרעות קשב וריכוז,
הקשר בין ויטמין D לבין בעיות התנהגות והקשר למחלות לב וכלי דם,
הקשר בין בריאות חלל הפה והסיכון לסרטן כבד,
רכיבים טבעיים לטיפול בגליומה,
רפואת צמחים והרגלי תזונה לנשים עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות,
הדיאטה הים-תיכונית כבסיס לאורח חיים בריא,
ושיפור יעילות הטיפול הרפואי בהליקובקטר פילורי.
בכותרות השבוע: הפוטנציאל הבריאותי של פירות, זעפרן לשיפור פרופיל השומנים, ג'ינסנג למניעת נשירת שיער ותרומת EGCG לשיפור תפקוד כלי הדם.
בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים נבדקה ההשפעה של ספירולינה על האיזון הגליקמי ומדדי השומנים בדם, בקרב מטופלים עם התסמונת המטבולית, שמנות וסוכרת סוג 2. בסקירה נכללו 14 מחקרים, בהם סה"כ 510 משתתפים בני 46 בממוצע. משך ההתערבות במחקרים השונים היה 6-16 שבועות, בהם נבדקה ההשפעה של ספירולינה במינון שנע בין 800 מ"ג ל-14 גרם ליום, בהשוואה לקבוצת ביקורת, שקיבלה פלסבו או שלא קיבלה כל טיפול.
בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי נטילת תוספי ספירולינה הייתה מלווה בשיפור רמת הגלוקוז בצום, האינסולין, הכולסטרול הכללי, LDL, VLDL ו-HDL, ללא השפעה מובהקת על רמת ההמוגלובין המסוכרר, הטריגליצרידים ויחס LDL ל-HDL. החוקרים מציינים כי כל המחקרים היו בעלי איכות מתודולוגית טובה.
המחקר מומן על ידי אוניברסיטה באיראן והחוקרים מדווחים על העדר ניגודי אינטרסים.
הערת מערכת: אין התייחסות במאמר לגבי בטיחות בשימוש ותופעות לוואי אפשריות.
Hamedifard Z, et al. The effects of spirulina on glycemic control and serum lipoproteins in patients with metabolic syndrome and related disorders: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Phytother Res. 2019 Jul 29.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31359513
במחקר אקראי מבוקר הוערכה ההשפעה של שמן לבנדר בהרחה על רמת החרדה והסימנים הויטאליים בקרב מטופלים עם הגדלה שפירה של הערמונית לפני ניתוח. במחקר נכללו 110 מטופלים המאושפזים במחלה האורולוגית בבית חולים בטורקיה. המשתתפים בקבוצת ההתערבות התבקשו להריח פד עליו 5 טיפות של שמן לבנדר במשך 5 דקות, כאשר המטופלים בקבוצת הביקורת קיבלו את הטיפול הסטנדרטי בלבד. רמת החרדה הוערכה באמצעות המדד STAI ובנוסף נמדד לחץ הדם, הדופק, קצב הנשימה וריווי החמצן בדם - לפני ההתערבות ובסיומה.
נמצא כי בקבוצת הלבנדר חלה ירידה משמעותית יותר ברמת החרדה בהשוואה לקבוצת הביקורת (ירידה של 38.47 לעומת 2.78 נקודות במדד STAI במובהקות p<0.001). בנוסף, בקבוצת הלבנדר נמצאה ירידה בקצב הנשימה ועלייה בריווי החמצן בעקבות ההתערבות.
ממצאים אלה תומכים בתרומה של שמן לבנדר להפחתת רמת החרדה בקרב מטופלים עם הגדלה שפירה של הערמונית לפני ניתוח.
Genc H, Saritas S. The effects of lavender oil on the anxiety and vital signs of benign prostatic hyperplasia patients in preoperative period. Explore (NY). 2019 Jul 16.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31377299
במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו, שנערך בהודו, הוערכה ההשפעה של שתי פורמולות איורוודיות על מדדי הגוף, בקרב משתתפים עם עודף משקל או שמנות. במחקר נכללו 120 משתתפים בגילאי 18-60 עם BMI גבוה מ-25. המשתתפים קיבלו, באופן אקראי, את אחת משתי הפורמולות או פלסבו - למשך שלושה חודשים, עם חודש נוסף למעקב. להלן פירוט הפורמולות:
הפורמולות ניתנו בצורת טבליות של 500 מ"ג כל אחת, במינון של שתי טבליות ליום פעמיים ביום (סה״כ מינון יומי של 2000 מ״ג) עבור משתתפים עם עודף משקל ושלוש פעמים ביום עבור משתתפים עם שמנות (מינון יומי של 3000 מ״ג).
להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.
Megha Salunke, et al. Effect of selected herbal formulations on anthropometry and body composition in overweight and obese individuals: A Randomized, Double blind, Placebo-controlled study. Journal of Herbal Medicine, Available online 11 August 2019.
במחקר אקראי מבוקר, שנערך ביפן, נבדק האם הימנעות מחשיפה מוקדמת לחלב פרה עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות של רגישות לחלב פרה ו/או אלרגיה למזון, כולל אלרגיה לחלב פרה, וכן מהי ההשפעה של רמת ויטמין D על כך. במחקר, שנערך בין השנים 2013-2018, נכללו 312 תינוקות בסיכון לאלרגיות.
מיד לאחר הלידה התינוקות חולקו באופן אקראי לשתי קבוצות:
הנקה עם או בלי פורמולה אלמנטלית על בסיס חומצות אמינו חופשיות - למשך שלושת הימים הראשונים לחיים לפחות.
הנקה בשילוב פורמולה מבוססת חלב פרה (מעל 5 מ"ל/יום) - מהיום הראשון לחיים ועד לגיל חמישה חודשים.
מדד המטרה העיקרי היה רגישות לחלב פרה בגיל שנתיים (IgE ≥0.35 [UA]/mL) ומדד המטרה המשני היה התפתחות אלרגיה למזון. המדדים הוערכו גם בהתאם לרמת ויטמין D בדם בגיל חמישה חודשים.
להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.
Urashima M, et al. Primary Prevention of Cow's Milk Sensitization and Food Allergy by Avoiding Supplementation With Cow's Milk Formula at Birth: A Randomized Clinical Trial. JAMA Pediatr. 2019 Oct 21.
במחקר עוקבה, שנערך באוסטרליה, נבדק הקשר בין צריכת מוצרי חלב מותססים לבין הסיכון להתפתחות סוכרת סוג 2 ותחלואה קרדיווסקולרית. כחלק ממחקר גדול, העוסק בבריאות האישה, במחקר זה נכללו הנתונים של 7,633 נשים בגילאי 45-50, אחריהן נערך מעקב במשך כ-15 שנה. הצריכה התזונתית הוערכה באמצעות שאלוני תזונה בתחילת המחקר, ומדדי המטרה נאספו באמצעות דיווח עצמאי של אבחונים רפואיים במהלך תקופת המעקב. מניתוח נתוני הצריכה התזונתית עולה כי הצריכה הגבוהה ביותר של מוצרי חלב מותססים (שליש עליון) הייתה 129 גרם ליום, לעומת 11 גרם ליום בקרב הנשים עם הצריכה הנמוכה ביותר (שליש תחתון), וצריכת היוגורט הייתה 114 גרם ליום לעומת 0 גרם ליום, בהתאמה.
להלן סיכום הממצאים:קרא עוד.
Buziau AM, Soedamah-Muthu SS, Geleijnse JM, Mishra GD. Total Fermented Dairy Food Intake Is Inversely Associated with Cardiovascular Disease Risk in Women. J Nutr. 2019 Oct 1;149(10):1797-1804.
בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של צריכת אומגה 3 בתזונה או בתוספים, בקרב מטופלים עם מחלת כליות כרונית. בסקירה נכללו 60 מחקרים, בהם 4,129 מטופלים. בכל המחקרים הוערכה ההשפעה של תוספי אומגה 3 ולא נמצאו מחקרים אשר בדקו שינוי תזונתי. במרבית המחקרים נערכה השוואה בין אומגה 3 לבין פלסבו או טיפול הסטנדרטי, כאשר בחלק מהמחקרים נבדקה גם ההשפעה של מינון גבוה או נמוך של אומגה 3 או אומגה 3 בהשוואה לטיפול אחר (ויטמין E, קו-אנזים Q10). משך ההתערבות נע בין חודש ל-48 חודשים (חציון 6 חודשים) ומינון האומגה 3 נע בין 0.4 ו-18 גרם/יום (חציון 4 גרם/יום).
להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.
Saglimbene VM, et al. Effects of omega-3 polyunsaturated fatty acid intake in patients with chronic kidney disease: Systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Clin Nutr. 2019 Mar 14.
במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו, שנערך בספרד, נבדקה התרומה של תוסף DHA (חומצת שומן מסוג אומגה 3) לטיפול ב-ADHD. במחקר נכללו 66 מטופלים בגילאי 6-18, אשר חולקו אקראית לנטילת תוסף אומגה 3 או פלסבו - למשך 6 חודשים. התוסף סופק בשקיק - המכיל 1,000 מ"ג DHA, 90 מ"ג EPA ו-150 מ"ג DPA. המינון שניתן היה שקיק אחד ליום לילדים השוקלים עד 32 ק"ג ושניים ליום לילדים במשקל גבוה יותר.
נמצא כי קרא עוד.
Rodríguez C, et al. Supplementation with high-content docosahexaenoic acid triglyceride in attention-deficithyperactivity disorder: a randomized double-blind placebo-controlled trial. Neuropsychiatr Dis Treat. 2019 May 8;15:1193-1209.
במחקר עוקבה, שנערך בקולומביה, נבדק הקשר בין חסר בויטמין D בתקופת הילדות לבין בעיות התנהגות בגיל ההתבגרות. במחקר נכללו 273 ילדים בגילאי 5-12, כאשר רמת ויטמין D בדם נמדדה בתחילת המחקר, ולאחר שש שנות מעקב בוצעה הערכה של בעיות התנהגות באמצעות דיווח עצמי ושאלון להורים. נמצא כי שיעור הילדים עם חסר ויטמין D (עד 50 ננומול/ליטר) היה 10.3%.
להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.
Robinson SL, et al. Vitamin D Deficiency in Middle Childhood Is Related to Behavior Problems in Adolescence. J Nutr. 2019 Aug 20.
במטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים נבדק הקשר בין נטילת תוספי ויטמין D לבין שיעור האירועים הקרדיווסקולריים והתמותה מכל גורם. בניתוח הנתונים נכללו 21 מחקרים, בהם סך של 83,291 משתתפים. בשמונה מחקרים נכללו נשים לאחר גיל המעבר, בתשעה מחקרים נכללו קשישים, בשני מחקרים נכללו מטופלים עם מחלת כליות כרונית, בשני מחקרים נכללו מטופלים עם אי ספיקת לב ובמחקר אחד נכללו מטופלים עם מחלת ריאות חסימתית כרונית. גיל המשתתפים הממוצע היה כ-66, משך המעקב היה 1-12 שנה, והתוסף ניתן במגוון רחב של צורות ומינונים (לרוב בנטילה יומית אך גם במינון גבוה חודשי או שנתי).
בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד.
Barbarawi M, et al. Vitamin D Supplementation and Cardiovascular Disease Risks in More Than 83 000 Individuals in 21 Randomized Clinical Trials: A Meta-analysis. JAMA Cardiol. 2019 Jun 19.
במחקר עוקבה, המבוסס על נתוני הביו-בנק הבריטי, נבדק הקשר בין בריאות חלל הפה לבין הסיכון לסרטן במערכת העיכול (gastrointestinal cancer). במחקר נכללו הנתונים של 475,766 משתתפים, כאשר במהלך תקופת מעקב של כ-6 שנים אובחנו 4,069 מקרים של סרטן במערכת העיכול. מבין מקרים אלה, 13% דיווחו על בריאות נמוכה של חלל הפה, כולל דלקות חניכיים ו/או נפילת שיניים.
בניתוח הנתונים נמצא כי קרא עוד.
Jordão, H. W, et al. The association between self-reported poor oral health and gastrointestinal cancer risk in the UK Biobank: A large prospective cohort study. United European Gastroenterology Journal, First Published June 8, 2019.
בסקירה דנים החוקרים בתרומה של רכיבים טבעיים לטיפול בגליומה, תוך התייחסות למנגנוני הפעולה המעורבים. החוקרים מסבירים כי גליומה הינה אחד מסוגי הסרטן המורכבים לטיפול, בשל מאפייני הגידול, מיקומו במערכת העצבים המרכזית והקושי בטיפול הכימותרפי בשל מחסום הדם-מוח. לכן, ישנו פוטנציאל לשימוש ברכיבים טבעיים בעלי פעילות נוגדת סרטן, בעיקר רכיבים אשר יכולים לחצות את מחסום הדם-מוח ובעלי השפעה סלקטיבית, שאינם פוגעים בתאים הבריאים.
במסגרת הסקירה מפורטים הממצאים הפרה-קליניים בהתייחס למגוון רחב של רכיבים טבעיים קרא עוד.
Kundu M, Das S, Dhara D, Mandal M. Prospect of natural products in glioma: A novel avenue in glioma management. Phytother Res. 2019 Jul 29.
במחקר עוקבה רטרוספקטיבי נבדק האם טיפול ברפואת צמחים סינית תורם להפחתת הסיכון להתפתחות סוכרת סוג 2, בקרב נשים עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות. על בסיס נתוני ביטוח הבריאות הלאומי של מיליון נשים בטאיוואן,שנבחרו באקראי, החוקרים זיהו 3,797 נשים עם אבחנה חדשה של תסמונת השחלות הפוליציסטיות בין השנים 1997-2010. מבין כלל המטופלות, החוקרים יצרו שתי קבוצות בעלות מאפיינים דומים של 342 נשים בכל קבוצה: קבוצה אחת של נשים קיבלה טיפול ברפואת צמחים סינית וקבוצה שניה של נשים קיבלה את הטיפול הקונבנציונאלי בלבד.
לאורך תקופת מעקב של כחמש שנים, נמצא כי קרא עוד.
Liao WT, et al. Integrative Chinese herbal medicine therapy reduced the risk of type 2 diabetes mellitus in patients with polycystic ovary syndrome: A nationwide matched cohort study. J Ethnopharmacol. 2019 Oct 28;243:112091.
במחקר מקרה-בקרה, שבוצע באיראן, נערכה השוואה בין הצריכה התזונתית והרגלי החיים של נשים עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות לעומת נשים בריאות. במחקר נכללו 160 נשים ללא תסמונת השחלות הפוליציסטיות ו-168 נשים עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות, אשר סווגו לשלוש תת-קבוצות בהתאם לפנוטיפ: 53 נשים עם היפראנדרוגניזם, 57 נשים עם הפרעה במחזור הווסת ו-66 נשים היפראנדרוגניזם והפרעה במחזור הווסת.
להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.
Amirjani S, et al. Dietary intake and lifestyle behaviour in different phenotypes of polycystic ovarian syndrome: a case-control study. J Hum Nutr Diet. 2019 Aug;32(4):413-421.
בסקירה, שנערכה על ידי חוקרים מאיטליה, דנים החוקרים בדיאטה הים-תיכונית כתכנית המתאימה ביותר לניהול אורח חיים בריא ולמניעת תחלואה, בדגש על שמנות. החוקרים קוראים לקידום מדיניות המעודדת היענות לדיאטה הים-תיכונית כאסטרטגיה להתמודדות עם מגפת ההשמנה, בעיקר בגילאי הילדות.
במסגרת הסקירה דנים החוקרים בשמנות כמחלה גלובלית ומציגים את היתרונות של הדיאטה הים-תיכונית בהשוואה לתזונה המערבית קרא עוד.
D'Innocenzo S, Biagi C, Lanari M. Obesity and the Mediterranean Diet: A Review of Evidence of the Role and Sustainability of the Mediterranean Diet Nutrients 2019, 11(6), 1306; doi: 10.3390/nu11061306
במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של קבלת תזכורות קבועות על יעילות הטיפול. במחקר נכללו 310 מטופלים עם אבחנה חדשה של הליקובקטר פילורי, אשר קיבלו את הטיפול המרובע למשך 14 יום. המטופלים חולקו אקראית לשתי קבוצות:
הצלחת הטיפול הוערכה באמצעות בדיקת נשיפה לאחר 6 שבועות, ובנוסף הוערכה רמת ההיענות, השפעות שליליות ושביעות הרצון של המטופלים.
נמצא כי קרא עוד.
Wang T, et al. Twice daily short-message-based re-education could improve Helicobacter pylori eradication rate in young population: A prospective randomized controlled study. Helicobacter. 2019 Jun;24(3):e12569.
וכעת, עוד כותרות...
בסקירה דנים החוקרים במאפיינים נוגדי החמצון של מיצי פירות ובשיטות המדידה של הפעילות נוגדת החמצון, תוך התייחסות להשפעה של טכנולוגיות עיבוד שונות או הוספה של רכיבים נוספים.
Durazzo A, Lucarini M, Novellino E, Daliu P, Santini A. Fruit-based juices: Focus on antioxidant properties-Study approach and update. Phytother Res. 2019 Jul;33(7):1754-1769.
במחקר כפול-סמיות מבוקר, בו נכללו 66 גברים בריאים בגילאי 18-45, נמצא כי צריכת מיצוי של פירות ארוניה (Aronia melanocarpa), העשירים בפוליפנוֹלים, תרמה לשיפור תפקוד כלי הדם ולאיזון הרכב חיידקי המעי, ולכן עשויה לתרום לשמירה על הבריאות הקרדיווסקולרית.
Istas G, et al. Effects of aronia berry (poly)phenols on vascular function and gut microbiota: a double-blind randomized controlled trial in adult men. Am J Clin Nutr. 2019 Aug 1;110(2):316-329.
בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה, הכוללת 14 מחקרים אקראיים מבוקרים, בהם נבדקה ההשפעה של זעפרן (Crocus sativus) על פרופיל השומנים, נמצא כי לזעפרן עשויה להיות השפעה מיטיבה על רמת הכולסטרול, ה-HDL והטריגליצרידים, אולם נדרשים מחקרים נוספים על מנת לאשש את הממצאים.
Rahmani J, et al. The effect of saffron on weight and lipid profile: A systematic review, meta-analysis, and dose-response of randomized clinical trials. Phytother Res. 2019 Sep;33(9):2244-2255.
בסקירה מוצגים הממצאים הפרה-קליניים בהתייחס לפוטנציאל של ג'ינסנג (Panax ginseng) ורכיביו הפעילים לעידוד צמיחת השיער ולמניעת נשירה, תוך התייחסות למנגנונים המעורבים.
Choi BY. Hair-Growth Potential of Ginseng and Its Major Metabolites: A Review on Its Molecular Mechanisms. Int J Mol Sci. 2018 Sep 11;19(9).
במחקר אקראי מוצלב, בו נכללו 50 גברים בריאים, נמצא כי את השיפור בתפקוד כלי הדם בעקבות צריכת תה ירוק לא ניתן לייחס ל-EGCG בלבד, אלא ככל הנראה לרכיבים אחרים המצויים בתה ירוק, בדגש על קפאין, או לשילוב ביניהם.
Lorenz M, et al. Tea-induced improvement of endothelial function in humans: No role for epigallocatechin gallate (EGCG). Sci Rep. 2017 May 23;7(1):2279.