עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש ספטמבר 2019 - מקבץ 1

עודכן בתאריך 05/09/2019

בפתח הסקירה השבועית שלנו תשובה לשאלה שמטרידה הורים רבים כיום: האם תזונה צמחונית וטבעונית בקרב פעוטות פוגעת בצריכה התזונתית ובגדילה? 

 

כמו כן, האם צריכה גבוהה של בשר אדום קשורה בסיכון מוגבר לסרטן שד פולשני? ובכלל, מהו נטל הסרטן הקשור בתזונה לקויה?

 

בנוסף, האם תוסף דקל ננסי יעיל לגברים עם הגדלה שפירה של הערמונית

האם שקדים עלולים להחמיר תסמיני מעי רגיש

מדוע לחולי קרוהן נטייה לסבול מירידה במסת השריר? 

האם תוסף שמרי אורז אדום יעיל לטיפול ביתר שומנים בדם

האם תוסף מינרלים ממעמקי האוקיינוס יעיל לשיפור יכולת הריצה? 

האם לפעילות גופנית ולייעוץ תזונתי השפעה חיובית בקרב מטופלים פסיכיאטריים? 

האם תוכנית רפואה משלימה יעילה לתמיכה בגמילה מעישון? 

מה הקשר בין דפוסי התזונה לפני ההריון ותוצאות ההריון והלידה

האם יש קשר בין אכילת ארוחת בוקר לבין השמנה בקרב מתבגרים? 

האם תזונה המבוססת מזון מן הצומח מגנה על הכליות? 

איזו התערבות תזונתית יעילה למטופלים הסובלים מאי ספיקת לב

האם לפלבונואידים השפעה מיטיבה בתהליכי ההזדקנות? 

 

בכותרות השבוע: הקשר בין האיזון הגליקמי והסיכון לשברים בקרב חולי סוכרת, הקשר בין שמנות ודיכאון, ההשפעה של משקאות אנרגיה על פעילות הלב ולחץ הדם, היעילות של אפליקציות תזונה, הכוחות המעצבים את המיקרוביום והפעילות נוגדת הדלקת של צמחי מרפא שכיחים. 

 

 

תזונה צמחונית וטבעונית בקרב פעוטות אינה פוגעת בצריכה התזונתית ובגדילה

במחקר חתך, שנערך בגרמנִיה, נבדקה הצריכה התזונתית והמדדים האנתרופומטריים של 430 פעוטות, בגילאי 1-3, מהם 127 צורכים תזונה צמחונית, 129 צורכים תזונה טבעונית ו-164 צורכים תזונה אומניבורית (״אוכלי כל״). 

באופן כללי, לא נמצאו הבדלים מובהקים בין הקבוצות בהתייחס לצריכה הקלורית, לצפיפות הקלורית או למדדים האנתרופומטריים. ילדים עם תזונה אומניבורית צרכו רמה גבוהה יותר של חלבון, שומן וסוכר מוסף, ואילו ילדים עם תזונה טבעונית צרכו רמה גבוהה יותר של פחמימות וסיבים.

 

 

צמחונים

טבעונים

אומניבורים

סך הצריכה הקלורית היומית

956

986

974

חלבון
(ג' ליום)

2.3

2.4

2.7

שומן
(% מסך הקלוריות)

33.5

31.2

36

פחמימות
(% מסך הקלוריות)

54.1

56.2

50.1

סוכר מוסף
(% מסך הקלוריות)

4.5

3.8

5.3

סיבים
(ג' ל-1,000 קלוריות)

16.5

21.8

12.2

החוקרים מסכמים כי תזונה צמחונית או טבעונית החל מגיל הינקות יכולה לספק כמות קלוריות והרכב תזונתי המוביל לצמיחה תקינה, בדומה לפעוטות הצורכים תזונה אומניבורית. 

Weder S, Hoffmann M, Becker K, Alexy U, Keller M. Energy, Macronutrient Intake, and Anthropometrics of Vegetarian, Vegan, and Omnivorous Children (1⁻3 Years) in Germany (VeChi Diet Study). Nutrients. 2019 Apr 12;11(4). Pii: E832. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31013738

 

 

צריכה גבוהה של בשר אדום קשורה בסיכון מוגבר לסרְטן שד פולשני

במחקר עוקבה, העוסק בגורמי סיכון גנטיים וסביבתיים לסרטן השד, נבדק הקשר בין צריכת בשר לבין הסיכון לסרטן שד פולשני. במחקר נכללו הנתונים של 42,000 נשים, שהינן אחיות לנשים שאובחנו עם סרטן השד ומילאו שאלוני תזונה בתחילת המחקר בין השנים 2003-2009. במהלך תקופת מעקב ממוצעת של 7.6 שנים אובחנו 1,536 מקרים של סרטן שד פולשני. 

נמצא כי משתתפות עם צריכת הבשר האדום הגבוהה ביותר (כ-52.7 גרם ליום) היו בסיכון גבוה ב-23% לסרטן שד פולשני בהשוואה לנשים עם הצריכה הנמוכה ביותר (כ-7.4 גרם ליום). בניגוד לכך, צריכה גבוהה של עוף, בהשוואה לנמוכה (50.8 לעומת 6.4 גרם ליום) הייתה קשורה בסיכון נמוך ב-15%. במודלים של החלפה נמצא כי החלפה של בשר אדום בעוף הייתה קשורה בהפחתת הסיכון. לא נמצא קשר בין הסיכון לסרטן השד לבין צורת הבישול, חומרים מסרטנים הנוצרים בתהליך הצלייה (אמינים־הטרוציקלים) או ברמת הברזל בצורת הם בבשר. מכאן, צריכה גבוהה של בשר אדום עלולה להוביל לסיכון מוגבר לסרטן השד, והחלפת בשר בעוף עשויה לתרום להפחתת הסיכון. 

Lo JJ, Park YM, Sinha R, Sandler DP. Association between meat consumption and risk of breast cancer: Findings from the Sister Study. Int J Cancer. 2019 Aug 6.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31389007

 

 

מהו נטל הסרְטן הקשור בתזונה לקויה?

באמצעות מודל סטטיסטי מעריכים החוקרים את נטל הסרטן בארה"ב הקשור בתזונה לקויה. המודל מבוסס על נתונים לאומיים של הצריכה התזונתית, של שיעור מקרי הסרטן ושל הקשר בין התזונה והסיכון לסרטן בהתאם למחקרי עוקבה פרוספקטיביים. על פי נתונים אלה, החוקרים מעריכים את מספר ושיעור מקרי הסרטן החדשים אותם ניתן לייחס לצריכה לא מספקת של שבעה גורמים תזונתיים בקרב מבוגרים מעל גיל 20.

להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.

Zhang FF, et al. Preventable Cancer Burden Associated With Poor Diet in the United States. JNCI Cancer Spectr. 2019 May 22;3(2):pkz034. 

 

 

תוסף דקל ננסִי לגברים עם הגדלה שפירה של הערמוֹנית

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה הוערכה היעילות והבטיחות של תוסף דקל ננסי (Serenoa repens), המשווק תחת השם המסחרי Permixon, לטיפול בתסמינים בדרכי השתן, הקשורים בהגדלה שפירה של הערמונית. בסקירה נכללו 27 מחקרים, מהם 15 מחקרים אקראיים מבוקרים ו-12 מחקרים תצפיתיים (סה"כ 5,800 משתתפים), בהם ניתן התוסף במינון 320 מ"ג ליום. 

להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.

Vela-Navarrete R, et al. Efficacy and safety of a hexanic extract of Serenoa repens (Permixon® ) for the treatment of lower urinary tract symptoms associated with benign prostatic hyperplasia (LUTS/BPH): systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials and observational studies. BJU Int. 2018 Dec;122(6):1049-1065. 

 

 

שקדים עלולים להחמיר תסמיני מעִי רגיש

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו, שנערך באיראן, נבדקה ההשפעה של תוסף אבקת שקדים בקרב מטופלים עם תסמונת המעי הרגיש, המאופיינת בשלשול. החוקרים מסבירים כי שקדים נחשבים כדלי FODMAPs ומומלצים ברפואה המסורתית האיראנית לתינוקות הסובלים משלשול ובעיות עיכול, ולכן משוער כי עשויים לתרום להקלה גם במצבים של מעי רגיש.

יחד עם זאת, יש המחשיבים צריכת 10 שקדים כ״דלת פודמאפ״ ואילו צריכה של 20 שקדים מכילה ריכוז גבוה של אוליגו-פרוקטנים. התוסף הופק במעבדת המחקר, כאשר כל שקיק הכיל 40 גרם אבקת שקדים ו-20 גרם קמח חיטה וקמח אורז. הפלסבו הכיל 40 גרם אבקת חיטה ו-20 גרם קמח חיטה ואורז. במחקר נכללו 50 מטופלים, אשר נטלו את התוסף או את הפלסבו למשך 20 יום. מהתוצאות עולה כי קרא עוד.

Darvishmoghadam S, et al. Assessment of the effect of sachet formulation of almond (Amygdalus dulcis L.) on diarrhea prominent irritable bowel syndrome (IBS-D) symptoms: A clinical trial. Complement Ther Med. 2019 Aug;45:242-247. 

 

 

ירידה במסת השריר בקרב חולי קרוֹהן

במחקר קליני נבדקה התגובה המטבולית בשרירי השלד בקרב חולי קרוהן לעומת משתתפים בריאים. במחקר נכללו 20 חולי קרוהן, שאינם סובלים מתסמינים, בגיל ממוצע 15.6 ו-BMI ממוצע 20.6 - מהם 9 עם מחלה פעילה ו-11 ברמיסיה (בהתאם לרמת קלפרוטקטין בצואה ומדד הדלקת CRP). בנוסף, נכללה במחקר קבוצת ביקורת של תשעה משתתפים בריאים בעלי מאפיינים דומים. כל המשתתפים צרכו באופן חד פעמי ארוחה נוזלית סטנדרטית (״אנשור״) - המספקת 330 קק״ל, מתוכם 30% כשומן, 53% כפחמימות ו-17% כחלבון. הרכב ארוחה זה משקף את ההמלצות התזונתיות, ובאופן ספציפי את תכולת החלבון השווה ל-32% מדרישות החלבון, עבור חולי קרוהן. באמצעות בדיקות דם שנערכו כל 20 דקות במשך שעתיים לאחר הארוחה, החוקרים חישבו את מאזן חומצות האמינו והגלוקוז בשריר היד, ולאחר שעתיים הוערך תפקוד השריר בשתי הידיים. 

נמצא כי קרא עוד.

Davies A, et al. Reduced skeletal muscle protein balance in paediatric Crohn's disease. Clin Nutr. 2019 May 25. pii: S0261-5614(19)30228-6.

 

 

שמרי אורז אדום לטיפול ביתר שוּמנים בדם

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה היעילות של תוסף שמרי אורז אדום לטיפול ביתר שומנים בדם. במחקר נכללו 50 משתתפים עם LDL גבוה מ-100 מ"ג/דצ"ל וכולסטרול כללי גבוה מ-200 מ"ג/דצ"ל. המשתתפים חולקו אקראית לשלוש קבוצות המחקר אשר נטלו שתי כמוסות במינון 250 מ"ג כל אחת למשך 3 חודשים:

  • תוסף שמרי אורז אדום עשיר ברכיב monacolin K
  • תוסף שמרי אורז אדום עשיר ברכיב GABA
  • פלסבו

נמצא כי קרא עוד

Wang TJ, et al. A Randomized Clinical Efficacy Trial of Red Yeast Rice (Monascus pilosus) Against Hyperlipidemia. Am J Chin Med. 2019;47(2):323-335. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30871361

 

 

תוסף מינרלים ממעמקי האוקיינוס לשיפור יכולת הריצה

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו מוצלב נבדקה ההשפעה של תוסף מינרלים ממעמקי האוקיינוס על יכולת הריצה בקרב שחקני כדורגל. במחקר נכללו תשעה שחקני כדורגל, אשר ביצעו שני מבדקים גופניים, עם שבעה ימים הפרדה ביניהם. בשני המבדקים, המשתתפים התבקשו לרוץ במשך 60 דקות בכ-75% מצריכת החמצן המירבית, כאשר במהלך תקופת התאוששות של שעתיים צרכו מים המכילים מינרלים ממעמקי האוקיינוס או פלסבו בעל טעם דומה; שני המשקאות מכילים 6% סוכרוז. השְפעת התוסף נבדקה בריצת אינטרוולים בעצימות גבוהה. 

נמצא כי קרא עוד.

Higgins MF, Rudkin B, Kuo CH. Oral Ingestion of Deep Ocean Minerals Increases High-Intensity Intermittent Running Capacity in Soccer Players after Short-Term Post-Exercise Recovery: A Double-Blind, Placebo-Controlled Crossover Trial. Mar Drugs. 2019 May 24;17(5). Pii: E309. 

 

 

השפעה חיובית לפעילות גוּפנית ולייעוץ תזונתי בקרב מטופלים פסיכיאטריים

במחקר קליני הוערכה ההשפעה של תכנית פעילות גופנית וייעוץ תזונתי בקרב מטופלים באשפוז פסיכיאטרי (על רקע הפרעת דיכאון, הפרעה דו-קוטבית, הפרעת אישיות גבולית, הפרעות מצב רוח, הפרעת חרדה מוכללת וסכיזופרניה), במטרה לפתח אסטרטגיות וכישורי התמודדות עם מצבים רגשיים ולשיפור איכות השינה, מצב הרוח והוויסות הרגשי. במחקר נכללו 100 מטופלים מעל גיל 18, אשר השתתפו בתכנית במשך שנה. התכנית כללה פעילות קבוצתית, הכוללת שעה אימון גופני ושעה של הדרכה תזונתית - ארבע פעמים בשבוע.

החוקרים מציינים כי קרא עוד.

Tomasi D, Gates S, Reyns E. Positive Patient Response to a Structured Exercise Program Delivered in Inpatient Psychiatry. Glob Adv Health Med. 2019 May 21;8:2164956119848657. 

 

 

רפואה משלימה לתמיכה בגמילה מעישון

במחקר פיילוט אקראי מבוקר, שנערך בקוריאה, הוערכה היעילות של תכנית רפואה משלימה לתמיכה בגמילה מעישון. במחקר נכללו 41 משתתפים, אשר חולקו אקראית לקבוצת ההתערבות או לקבוצת הביקורת. התכנית כללה שבעה מפגשים בתקופה של ארבעה שבועות ומעקב למשך שישה חודשים נוספים. תכנית ההתערבות כללה דיקור, דיקור אוזן וארומתרפיה, בנוסף לטיפול הסטנדרטי, שכלל תכשיר ניקוטין חלופי וייעוץ. קבוצת הביקורת קיבלה רק תכשיר ניקוטין חלופי וייעוץ . בהתייחס לארומתרפיה, המשתתפים התבקשו לבצע עיסוי מאחורי האוזניים במשך 5 דקות 3 פעמים ביום באמצעות 1-2 טיפות מתערובת של שמן לבנדר, מנטה ורוזמרין

להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.

Jang S, et al. Clinical Effectiveness of Traditional and Complementary Medicine Interventions in Combinationwith Nicotine Replacement Therapy on Smoking Cessation: A Randomized Controlled Pilot Trial. J Altern Complement Med. 2019 May;25(5):526-534. 

 

 

הקשר בין דפוסי התזונה לפני ההריוֹן ותוצאות ההריוֹן והלידַה

במחקר עוקבה פרוספקטיבי, שנערך בברזיל, הוערך הקשר בין דפוס התזונה לפני הכניסה להריון לבין תוצאות ההריון והלידה. במחקר נכללו 253 נשים בהריון בגילאי 20-40, אשר מילאו שאלוני תזונה בטרימסטר הראשון (שבוע 5-13 להריון) בהתייחס לדפוס התזונה שלהן לפני ההריון. בהמשך, נערכו שלושה מעקבים נוספים: בשבוע 20-26, בשבוע 30-36 ו-30-40 יום לאחר הלידה

בהתבסס על הנתונים של 193 נשים שהשלימו את המחקר, החוקרים הגדירו 3 דפוסי תזונה:קרא עוד.

Alves-Santos NH, Cocate PG, Benaim C, Farias DR, Emmett PM, Kac G. Prepregnancy Dietary Patterns and Their Association with Perinatal Outcomes: A Prospective Cohort Study. J Acad Nutr Diet. 2019 Apr 30. 

 

 

האם יש קשר בין אכילת ארוחת בוקר לבין השְמנה בקרב מתבגרים?

במחקר עוקבה פרוספקטיבי, שנערך בברזיל, הוערך הקשר בין אכילת ארוחת בוקר לבין מגמות של השמנה בקרב מתבגרים. במחקר נכללו 945 תלמידים בגילאי 10-16, אחריהם נערך מעקב במשך 3 שנים. המשתתפים התבקשו למלא שאלונים לגבי הרגלי אכילת ארוחת הבוקר והחוקרים סיווגו את התדירות של אכילת ארוחת הבוקר לשלוש קבוצות (אכילת ארוחת בוקר באופן שגרתי, לעיתים, או כלל לא) וכן את עקביות ההרגלים (דפוס קבוע, דפוס לא קבוע ודפוס משתנה).
להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.

Hassan BK, Cunha DB, da Veiga GV, Pereira RA, Hoffman DJ, Sichieri R. Breakfast Consumption, Family Breakfast, and Adiposity Trajectory in Adolescence-The Adolescent Nutritional Assessment Longitudinal Cohort Study. J Acad Nutr Diet. 2019 Jun;119(6):944-956. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30745069

 

 

תזונה מבוססת צומח להגנה על הכליות

במחקר עוקבה מבוסס אוכלוסייה, שנערך בארה"ב, הוערך הקשר בין תזונה המבוססת מזון מן הצומח לבין הסיכון למחלת כליות כרונית ולהידרדרות בתפקודי הכליות בגיל מבוגר. במחקר נכללו 14,686 מבוגרים בגיל הביניים, כאשר התזונה הוערכה באמצעות ארבעה מדדים לתזונה המבוססת מזון מן הצומח: 

  1. במדד הכללי כל המזונות מן הצומח קיבלו ציון חיובי.
  2. במדד לתזונה בריאה מהצומח רק מזונות בריאים קיבלו ציון חיובי.
  3. במדד לתזונה פרו-צמחונית מזונות נבחרים קיבלו ציון חיובי.
  4. במדד לתזונה לא-בריאה מהצומח רק מזונות פחות בריאים קיבלו ציון חיובי. 

בכל המדדים מזונות מן החי קיבלו ציון שלילי. 

במהלך תקופת מעקב של 24 שנה, אובחנו 4,343 מקרים של קרא עוד.

Kim H, et al. Plant-Based Diets and Incident CKD and Kidney Function. Clin J Am Soc Nephrol. 2019 May 7;14(5):682-691. doi: 10.2215/CJN.12391018. Epub 2019 Apr 25.

 

 

התערבות תזונתית למטופלים הסובלים מאִי ספיקת לב

בסדרת תיאורי מקרה מוצג השימוש בתזונה צמחונית כגישה לטיפול באי ספיקת לב. החוקרים מסבירים כי ישנם ממצאים התומכים בתרומה של תזונה צמחונית לשיפור פרופיל השומנים בדם, להפחתת לחץ הדם ולטיפול בטרשת עורקים, אולם העדויות בהתייחס לטיפול באי ספיקת לב הינן מוגבלות. במאמר מוצגים שלושה מטופלים, המאובחנים עם אי ספיקת לב ואשר קיבלו התערבות תזונתית בנוסף לטיפול התרופתי הסטנדרטי. התזונה כללה: פירות טריים, ירקות, אבוקדו, זרעים וכמות קטנה של שיבולת שועל וכוסמת בצורתן הטבעית (raw). המשתתפים הונחו להימנע ממזונות מהחי, מזונות מבושלים, שמנים, סודה, אלכוהול וקפה. המשתתפים צרכו את הדיאטה למשך 79 ימים בממוצע (53, 88 ו-95 ימים).
להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.

Najjar RS, Montgomery BD. A defined, plant-based diet as a potential therapeutic approach in the treatment of heart failure: A clinical case series. Complement Ther Med. 2019 Aug;45:211-214.

 

 

השפעה מיטיבה לפלבוֹנואידים בתהליכי ההִזדקנות

בסקירה מוצגים הממצאים ממחקרים פרה-קליניים וקליניים העוסקים בהשפעה המיטיבה של מזונות עשירים בפלבונואידים, כגון פירות יער, על תהליכי הידרדרות קוגניטיבית, הקשורים בהזדקנות. 

להלן סיכום הממצאים: 

ממודלים של חיות מעבדה עולה כי: קרא עוד.

Gildawie KR, Galli RL, Shukitt-Hale B, Carey AN. Protective Effects of Foods Containing Flavonoids on Age-Related Cognitive Decline. Curr Nutr Rep. 2018 Jun;7(2):39-48. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29892789

 

 

וכעת, עוד כותרות...

 

 

הקשר בין האיזון הגליקמי והסיכון לשברים בקרב חולי סוּכרת

במחקר מקרה-בקרה, בו נכללו כ-50,000 מטופלים עם סוכרת סוג 1 ו-2, נמצא כי מטופלים עם סוכרת סוג 2 נמצאים בסיכון מוגבר לשברים באופן בלתי תלוי באיזון הגליקמי, ואילו בקרב מטופלים עם סוכרת סוג 1 הסיכון לשברים היה גבוה יותר כאשר רמת המוגלובין המסוכרר הייתה גבוהה מ-8% לעומת קטנה מ-7%.

Vavanikunnel J, et al. Association Between Glycemic Control and Risk of Fracture in Diabetic Patients: A Nested Case-Control Study. J Clin Endocrinol Metab. 2019 May 1;104(5):1645-1654.

 

 

הקשר בין שמנוּת ודִיכאון

במחקר תצפיתי, המבוסס על נתונים ממאגר לאומי בריטי עבור כ-360,000 משתתפים, הסובלים משמנות (BMI מעל 30), נמצא כי עלייה בדרגת השמנות קשורה בסיכון מוגבר לדיכאון, כך שלדוגמא, משתתפים עם BMI 35-40 נמצאים בסיכון גבוה ב-20% לדיכאון בהשוואה למשתתפים עם BMI 30-35. 

Moussa OM, et al. Effect of body mass index on depression in a UK cohort of 363 037 obese patients: A longitudinal analysis of transition. Clin Obes. 2019 Jun;9(3):e12305. 

 

 

ההשפעה של משקאות אנרגיה על פעילות הלב ולחץ הדם

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו מוצלב, בו נכללו 34 משתתפים בריאים, נמצא כי צריכת משקאות אנרגיה הובילה להארכת מקטע QT (הטעינה החשמלית של שריר הלב בין פעימות) ולעלייה בלחץ הדם. 

Shah SA, et al. Impact of High Volume Energy Drink Consumption on Electrocardiographic and Blood Pressure Parameters: A Randomized Trial. J Am Heart Assoc. 2019 Jun 4;8(11):e011318. 

 

 

מהי היעילות של אפליקציות תזונה?

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה, בה נכללו 22 מחקרים התערבותיים, נמצא כי בקרב מבוגרים עם תחלואה כרונית, שימוש באפליקציות תזונה מהווה כלי יעיל לניהול ובקרה עצמית, אשר מסייע להשגת תוצאות חיובית, בדגש על ירידה במשקל. 

Fakih El Khoury C, Karavetian M, Halfens RJG, Crutzen R, Khoja L, Schols JMGA. The Effects of Dietary Mobile Apps on Nutritional Outcomes in Adults with Chronic Diseases: A Systematic Review and Meta-Analysis. J Acad Nutr Diet. 2019 Apr;119(4):626-651. 

 

 

 

מהם הכוחות המעצבים את המיקרוביום?

במחקר, שכלל ניתוח של הרכב חיידקי המעי בקרב תשעה מיני קופים וארבע קבוצות בני אדם החיים באפריקה, מראים החוקרים כי קיים דמיון במיקרוביום של בני האדם הצורכים תזונה שאינה מתועשת ושל קופים בעלי תזונה אומניבורית מגוונת, ובכך מדגימים את הגמישות של המיקרוביום ואת השפעות התזונה ומאתגרים את התפיסה המדגישה את ההשפעה האבולוציונית 

Gomez A, et al. Plasticity in the Human Gut Microbiome Defies Evolutionary Constraints. mSphere. 2019 Jul 31;4(4). pii: e00271-19. 

 

 

הפעילות נוגדת הדלקת של צמחי מרפא שכיחים

במחקר מעבדה בוחנים החוקרים את ההרכב הכימי של ארבעה צמחי מרפא שכיחים - ריחן קדוש (Ocimum tenuiflorum), זרעי שומשום (Sesamum indicum) ופלפלים מהזנים Piper longum ו-Piper cubeba - ומדגימים את הפעילות נוגדת הדלקת שלהם והשְפעתם המעכבת חמצון LDL. 

Deme P, Aluganti Narasimhulu C, Parthasarathy S. Evaluation of Anti-Inflammatory Properties of Herbal Aqueous Extracts and Their Chemical Characterization. J Med Food. 2019 Aug;22(8):861-873. 

 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם