עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש מרץ 2019 - מקבץ 3

עודכן בתאריך 24/03/2019

בסקירת המחקרים השבועית שלנו מחקרים במגוון נושאים:

 

בתחום התזונה - מה ההשפעה של תזונה נטורופתית על הפעילות המטבולית? ומהי ההשפעה של צום? האם תזונה עשירה בויטמין C בתקופת ההריון מפחיתה סיכון לסוכרת הריונית? ומהי התרומה הבריאותית של פירות יער.

 

בתחום צמחי מרפא - צמחי מרפא לבריאות הגבר, ההשפעה נוגדת הסרטן של ג'ינסנג, ושום להפחתת הסיכון לסרטן קולורקטלי. כמו כן, נבדוק האם משקה קקאו יעיל להקלה על תשישות בקרב חולי טרשת נפוצה? והאם מיצוי עץ אלון צרפתי יעיל להקלה על תסמיני מחלת הנשיקה?

 

ובאגף התוספים - פרוביוטיקה לשיכוך כאב, ההשפעה של תוסף ויטמיני B על המוח ועל רמת העקה החמצונית, ותוספים טבעיים לטיפול באטופיק דרמטיטיס.

 

בנושאים אחרים - מהם גורמים המשפיעים על הפרופיל הפטרייתי של חלב אם?

אילו רכיבים טבעיים יעילים לטיפול ברעילות ארסן?

 

ובכותרות השבוע:

ההשפעה של מדיה חברתית על תזונת ילדים, מחקר נוסף לא מצא קשר בין החיסון המשולש ואוטיזם, לבנדר כגורם אפשרי לדלקת עור ממגע, ההבדלים באיכות של מוצרי פרע מחורר, השפּעת חיידקי המעי על הפעילות החיסונית ודיאטה המחקה צום לטיפול במחלות מעי דלקתיות.

 

 

האם תזונה נטורופתית יעילה לשיפור מטבולי?

במחקר פיילוט קליני לא מבוקר הוערכה ההשפעה של קורס תזונה נטורופתית בקרב מבוגרים עם טרום-סוכרת או בסיכון גבוה. במחקר נכללו 45 מבוגרים, אשר השתתפו ב-12 מפגשים בני 90 דקות כל אחד, בהם הודגשו היתרונות הבריאותיים של תזונה נטורופתית, המבוססת על מזונות מלאים, ונערכו סדנאות בישול ואכילה משותפת. יעילות ההתערבות הוערכה בתחילת המחקר, בסיום ההתערבות ולאחר 6 ו-12 חודשים באמצעות השינוי במדדי הסיכון לסוכרת ולתחלואה קרדיווסקולרית - כולל CRP, המוגלובין מסוכרר, אינסולין ופרופיל השומנים - וכן באמצעות השינוי בהרגלי האכילה.

נמצא כי בהשוואה לנתוני הבסיס, בסיום ההתערבות חל שיפור ברמת הגלוקוז וה-CRP. בנוסף, בסיום ההתערבות המשתתפים דיווחו על צריכה נמוכה יותר של דגנים, מוצרי חלב ושומנים. עוד נמצא כי במעקב לאחר שנה מתחילת המחקר חל שיפור במדדי הגלוקוז, CRP, טריגליצרידים, כולסטרול, LDL, VLDL ו-HbA1c. באופן כללי, בששת החודשים הראשונים חלה ירידה בצריכת הדגנים (באופן כללי, כנראה בעקבות הירידה בצריכת דגנים לא מלאים, בשר, מוצרי חלב ושומנים עם עלייה בצריכה לאחר מכן, כאשר גם לאחר שנה צריכת הדגנים הייתה עדיין נמוכה יותר בהשוואה לנתוני הבסיס.

מכאן, השתתפות בתכנית תזונה נטורופתית עודדה לשינוי תזונתי שהוביל לשיפור במדדים קליניים, אולם יש לאשש את הממצאים במחקרים גדולים יותר הכוללים קבוצת ביקורת. 

Tippens KM, et al. Impact of a Short-Term Naturopathic Whole-Foods-Based Nutrition Education Intervention on Dietary Behavior and Diabetes Risk Markers: A Pilot Study. J Altern Complement Med. 2019 Feb;25(2):234-240. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30312107

 

 

מהי ההשפעה של צום על הפעילות המטבולית?

במחקר קליני, שנערך ביפן, נבדקה ההשפעה של צום ממושך על הפעילות המטבולית. במחקר נכללו 4 מתנדבים, אשר צמו למשך 34-58 שעות. החוקרים בדקו את הפעילות המטבולית בדם המלא, בפלסמה ובתאי הדם האדומים. נמצא כי במהלך תקופת הצום חלה עלייה של פי 1.5-60 ב-44 מטבוליטים מתוך כ-130 מטבוליטים שנמדדו. החוקרים מציינים כי במחקרים קודמים דווח על עלייה ב-14 מהמטבוליטים, כאשר במחקר זה הודגמה עלייה ב-30 מטבוליטים חדשים. ממצא זה מצביע על קיומם של מנגנונים מטבוליים נוספים המופעלים על ידי צום.

לטענת החוקרים, מצב של צום גורם לגוף להיות במצב של הרעבה וכתוצאה מכך מופעלים מנגנונים הקשורים בהחלפת מקורות האנרגיה, בפעילות נוגדת חמצון, בהגברת פעילות המיטוכונדריה ובשינויים בתהליכי התקשורת התאית. הם מציעים כי התגובה העיקרית של הגוף לצום ממושך הינה עלייה בפעילות נוגדת החמצון, זאת בנוסף לעלייה במטבוליטים הקשורים בהשפעה מיטיבה על תהליכי ההזדקנות. הם קוראים להמשיך ולבחון השפעות אלה במחקרים גדולים יותר וכן לבחון כיצד ניתן לעודד את הפעילות המטבולית באמצעים אחרים, מלבד צום. 

Teruya T, et al. Diverse metabolic reactions activated during 58-hr fasting are revealed by non-targeted metabolomic analysis of human blood. Sci Rep. 2019 Jan 29;9(1):854. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30696848

 

 

תזונה עשירה בוִיטמין C בתקופת ההריוֹן להפחתת הסיכון לסוּכרת הריוֹנית

כחלק ממחקר עוקבה, העוסק בבריאות האם והילד, במחקר זה נבדק הקשר בין צריכת ויטמין C בתקופת ההריון לבין הסיכון להתפתחות סוכרת הריונית. במחקר נכללו הנתונים של כ-3,000 נשים ללא היסטוריה של סוכרת. בדיקת סבילות לגלוקוז, המיועדת לאיתור סוכרת הריונית, נערכה בשבוע 24-28 להריון, וצריכת ויטמין C בתזונה ובתוספים הוערכה באמצעות שאלונים.

נמצא כי קרא עוד.

Liu C, et al. Higher dietary vitamin C intake is associated with a lower risk of gestational diabetes mellitus: A longitudinal cohort study. Clin Nutr. 2019 Feb 2. pii: S0261-5614(19)30033-0. 

 

 

התרומה הבריאותית של פירות יער

להלן שני מחקרים, העוסקים בהשפעה הבריאותית המיטיבה של פירות יער שונים. 

בסדרת מחקרים קליניים ומחקרי מעבדה נבדק התפקיד של אנתוציאנינים המצויים באוכמניות בשיפור תפקוד כלי הדם והמנגנונים המעורבים בכך. החוקרים ערכו ארבעה מחקרים קליניים קטנים ומחקר בעכברים, בהם נבדקה ההשפעה של אוכמניות ושל אנתוציאנינים בלבד. בנוסף, נערכו בדיקות מעבדה למדידת הפעילות המטבולית והגנטית הקשורה בצריכת אוכמניות.

במחקרים הקליניים נמצא כי קרא עוד

 

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה המיטיבה של זן אוכמניות (bilberry / Vaccinium myrtillus) בקרב מטופלים לאחר אוטם שריר הלב. במחקר נכללו 50 מטופלים עד 24 שעות לאחר התערבות כלילית מלעורית (Percutaneous coronary intervention, הליך שאינו ניתוחי). כל המטופלים קיבלו את הטיפול הרפואי הסטנדרטי, כאשר מחציתם נטלו בנוסף תוסף אוכמניות במינון 40 גרם ליום למשך 8 שבועות (שווה ערך ל-480 גרם אוכמניות טריות). מדדי המטרה העיקריים היו רמת CRP והיכולת הגופנית, שנבדקה באמצעות מבחן הליכה. בסיום תקופת ההתערבות קרא עוד.

Rodriguez-Mateos A, et al. Circulating anthocyanin metabolites mediate vascular benefits of blueberries: insights from randomized controlled trials, metabolomics, and nutrigenomics. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2019 Feb 16. pii: glz047. 

Arevström L, et al. Freeze-dried bilberry (Vaccinium myrtillus) dietary supplement improves walking distance and lipids after myocardial infarction: an open-label randomized clinical trial. Nutr Res. 2019 Feb;62:13-22. 

 

 

צמחי מרפא לבריאות הגבר

בסקירה מפורטים הממצאים בנוגע להשפעה של צמחי מרפא על מדדים של איכות הזרע ובריאות הערמונית. בסקירה נכללו 14 מחקרים קליניים, בהם נבדקה ההשפעה של צמחי מרפא על רמת הטסטוסטרון ומדדי איכות הזרע ובנוסף נבדקו הממצאים ממחקרים פרה-קליניים וקליניים לגבי ההשפעה של צמחי מרפא וצמחי תבלין על פעילות הערמונית. במסגרת הסקירה דנים החוקרים בממצאים בנוגע להשפעה הספציפית של קוטב מצוי (Tribulus terrestris) ובוחנים את ההשפעה של צמחי מרפא נוספים על רמת הטסטוסטרון, LH ו-FSH, מדדי איכות בזרע ומנגנוני הפעולה. בנוסף, מוצגים הממצאים לגבי ההשפעה על הליבידו ועל פעילות הערמונית. להלן הממצאים העיקרייםקרא עוד.

Santos HO, Howell S, Teixeira FJ. Beyond tribulus (Tribulus terrestris L.): The effects of phytotherapics on testosterone, sperm and prostate parameters. J Ethnopharmacol. 2019 Feb 18;235:392-405. 

 

 

ההשפעה נוגדת הסרְטן של גִ'ינסנג

בסקירה מוצגים הממצאים העדכניים לגבי ההשפעה נוגדת הסרטן ומנגנוני הפעולה של ג'ינסנג (Panax ginseng) כנגד סוגים שונים של סרטן. במסגרת הסקירה מפורטים הרכיבים הפעילים בג'ינסנג והממצאים הפרה-קליניים והקליניים לגבי התפקיד של ג'ינסנג בסרְטן השד, סרְטן מעי, סרְטן כבד, סרְטן ריאות וסרְטן העור. באופן כללי החוקרים מסבירים כי ההשפעה נוגדת הסרטן קשורה בפעילות אנטי-פרוליפרטיבית (נוגדת שגשוג), אנטי-אנגיוגנית (נוגדת היווצרות כלי דם חדשים), נוגדת דלקת ונוגדת חמצון של ג'ינסנג ורכיביו הפעילים.

החוקרים מסבירים כי קרא עוד.

Majeed F, et al. Ginseng phytochemicals as therapeutics in oncology: Recent perspectives. Biomed Pharmacother. 2018 Apr;100:52-63. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29421582

 

 

שוּם להפחתת הסיכון לסרְטן קוֹלורקטלי

במחקר מקרה-בקרה, שנערך בסין, נבדק הקשר בין צריכת ירקות ממשפחת השום לבין הסיכון לסרטן קולורקטלי. המחקר נערך בשלושה בתי חולים בין השנים 2009-2011 וכלל 833 מטופלים עם סרטן קולורקטלי, אליהם הותאמה קבוצת ביקורת בעלת מאפיינים דומים של 833 משתתפים ללא סרטן.

נמצא כי קרא עוד.

Wu X, et al. Allium vegetables are associated with reduced risk of colorectal cancer: A hospital-based matched case-control study in China. Asia Pac J Clin Oncol. 2019 Feb 20.

 

 

האם משקה קקאו יעיל להקלה על תשִישות בקרב חולי טרשת נפוֹצה? 

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה היעילות של משקה קקאו עשיר בפלבונואידים להקלה על תשישות בקרב מטופלים עם טרשת נפוצה מסוג התקפי-הפוגתי (RRMS). במחקר נכללו 40 מטופלים אשר חולקו אקראית לצריכת משקה קקאו דל או עשיר בפלבונואידים (1 לעומת 11 מ"ג/גרם) מדי יום למשך 6 שבועות. המשתתפים התבקשו לשתות את המשקה לאחר צום הלילה ולפחות 30 דקות לפני צריכת כל מזון או משקה אחר, או לפני נטילת תרופות קבועות. החוקרים מציינים כי באופן כללי ההיענות להתערבות הייתה גבוהה.

נמצא כי קרא עוד.

המחקר מומן על ידי החברה לטרשת נפוצה, כאשר החוקרים מדווחים על קבלת תמיכה ממגוון חברות תרופות. 

Coe S, et al. A randomised double-blind placebo-controlled feasibility trial of flavonoid-rich cocoa for fatigue in people with relapsing and remitting multiple sclerosis. J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2019 Mar 4. pii: jnnp-2018-319496. 

 

 

האם מיצוי עץ אלוֹן צרפתי יעיל להקלה על תסמיני מחלת הנשִיקה?

במחקר קליני מבוקר (לא אקראי) הוערכה ההשפעה של התוסף ®Robuvit על התסמינים של מונונוקלאוזיס זיהומי (מחלת הנשיקה), בדגש על תשישות. כל המשתתפים במחקר נמצאו נשאים של הווירוס EBV וסבלו מתשישות, תחושה לא טובה כללית, כאבי שרירים, ריבוי תאי דם לבנים ורמה גבוהה של עקה חמצונית – בשבועיים עד 4 שבועות לפני ההשתתפות במחקר. במחקר נכללו 50 מטופלים, אשר חולקו באופן לא אקראי לשתי קבוצות למשך 4 שבועות: 

  1. 26 מטופלים, שקיבלו את הטיפול הסטנדרטי בלבד: נטילת ויטמיני B, ויטמין C ו-ויטמין D הקפדה על תזונה בריאה ומאוזנת, הקפדה על דפוסי שינה, פעילות גופנית ו-2 מ"ג נחושת
  2. 24 מטופלים, שקיבלו בנוסף את התוסף המכיל מיצוי עץ אלון צרפתי, במינון 300 מ"ג ליום. 

נמצא כי קרא עוד.

Hu S, et al. Mononucleosis-related fatigue: supplementary management with Robuvit®.Minerva Pediatr. 2018 Oct;70(5):425-429. 

 

 

פרוֹביוטיקה להפחתת תחושת הכְאב

במחקר, שנערך בקרב עכברים, נבדקה היעילות של פרוביוטיקה להקלה על כאבי שרירי השלד על רקע שמנות. ברקע למחקר מספר מחקרים בחיות מעבדה ומחקרים קליניים, שמצאו כי תחושת הכאב או סף הכאב גבוהים יותר במצבי שמנות, וכן מחקרים המצביעים על קשר בין חיידקי המעי לבין הפרעות כאב, עם השפעה מיטיבה לפרוביוטיקה. החוקרים חילקו 24 עכברים לשתי קבוצות: אחת קיבלה דיאטה רגילה והשנייה דיאטה עתירת שומן. לאחר 4 שבועות, כל קבוצה חולקה לשתי תת-קבוצות: שתיהן המשיכו את אותה הדיאטה והוסיפו תוסף פרוביוטיקה במינון 1 מיליארד חיידקים ליום מהזן Lactobacillus rhamnosus או פלסבו, למשך 4 שבועות נוספים.

כמצופה, בארבעת השבועות הראשונים העכברים שקיבלו דיאטה עתירת שומן עלו יותר במשקל, כאשר בארבעת השבועות האחרונים קרא עוד.

Dardmeh F, et al. Potential Nociceptive Regulatory Effect of Probiotic Lactobacillus rhamnosus PB01 (DSM 14870) on Mechanical Sensitivity in Diet-Induced Obesity Model. Pain Res Manag. 2016;2016:5080438. 

 

 

ההשפעה של תוסף וִיטמיני B על המוח ועל רמת העקה החמצונית

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה ההשפעה של תוסף ויטמיני B על מדדים מטבוליים במוח ובדם. במחקר נכללו 32 מבוגרים בריאים בגילאי 30-65, אשר חולקו אקראית לנטילת התוסף Blackmores® Executive B Formula (פירוט הרכיבים במוצר מופיע בטבלה בסוף) או פלסבו - במינון של 2 כמוסות ליום למשך 6 חודשים. בתחילת המחקר ובסיומו נלקחו בדיקות דם ובוצעה הדמיה מוחית.

נמצא כי קרא עוד.

 

Ford TC, et al. The Effect of a High-Dose Vitamin B Multivitamin Supplement on the Relationship between Brain Metabolism and Blood Biomarkers of Oxidative Stress: A Randomized Control Trial. Nutrients. 2018 Dec 1;10(12). pii: E1860. 

 

 

תוספים טבעיים לטיפול באטוֹפיק דרמטִיטיס

בסקירה מפורטים הממצאים לגבי היעילות של תוספים שכיחים לטיפול באטופיק דרמטיטיס. החוקרים מציינים כי אין מספיק עדויות מבוססות לגיבוש המלצה לשימוש בתוסף מסוים, אולם הם מדגישים כי קיימים תוספים בעלי פוטנציאל להשפעה מיטיבה ויש להמשיך ולהעריך במחקרים נוספים. 

במסגרת הסקירה מפורטים הממצאים לגבי התוספים הבאיםקרא עוד.

Fenner J, Silverberg NB. Oral supplements in atopic dermatitis. Clin Dermatol. 2018 Sep - Oct;36(5):653-658. 

 

 

גורמים המשפיעים על הפרופיל הפטרייתי של חלב אם

במחקר מעבדה נבדקו הגורמים המשפיעים על הפרופיל הפטרייתי של חלב אם. מחקרים עדכניים מצאו כי קיימים זנים שונים של פטריות בחלב של אימהות בריאות, ממצא המצביע על תפקיד אפשרי בהתפתחות סביבת המעי של התינוק. במחקר זה בחנו החוקרים גורמים שונים אשר עשויים להשפיע על הרכב הפטריות בחלב האם, כולל אזור גיאוגרפי, צורת הלידה והאינטראקציה על הרכב החיידקים המצוי בחלב. במחקר נבדקו 80 דגימות של חלב אם מארבע מדינות (ספרד, פינלנד, דרום אפריקה וסין). החוקרים זיהו ארבעה זנים של פטריות בחלב האם, שנמצאו בכל האזורים הגיאוגרפיים, כאשר ישנם דיווחים על כך שזנים אלה נמצאים גם במעי התינוק – Malassezia, Davidiella, Sistotrema ו-Penicillium.

עוד נמצא כי קרא עוד.

Boix-Amorós A, et al. Mycobiome profiles in breast milk from healthy women depend on mode of delivery, geographic location and interaction with bacteria. Appl Environ Microbiol. 2019 Mar 1. pii: AEM.02994-18. 

 

 

רכיבים טבעיים לטיפול ברעילות ארסן

בסקירה דנים החוקרים בהשפעה המזיקה של ארסן ובאסטרטגיות הטיפוליות הקיימות להפחתת רעילות. החוקרים מסבירים כי זיהומים סביבתיים עלולים להוביל להשפעות שליליות משמעותיות גם לבני אדם וגם לבעלי החיים והצמחים, כאשר אחד מהזיהומים הרעילים ביותר הוא ארסן, שעלול לגרום למגוון הפרעות בתפקוד הגוף גם במינונים קטנים. במסגרת הסקירה, מוצגים המנגנונים המולקולריים של רעילות ארסן, כולל הפרעה להפקת האנרגיה בתא ולתהליכים המטבוליים התקינים והגברת העקה החמצונית. בהמשך, מפורטת ההשפעה של רעילות ארסן על תפקוד הכבד, בדגש על הפרעה לתהליכי המתילציה וכתוצאה מכך להצטברות ארסן בגוף. בחלקה השני של הסקירה מפורטות אסטרטגיות הטיפול, כאשר האסטרטגיה העיקרית היא כלציה/קלאציה באמצעות מספר רכיבים סינתטיים כמו Dimercaprol, d-penicillamine, DMSA ועוד (חומרים שנקשרים לארסן ומפנים אותו ממערכות הגוף) . עם זאת, השימוש ברכיבים אלה מוגבל בעיקר בשל השפעות שליליות חמורות, כולל רעילות כבדית ועצבית. 

במטרה לשפר את יעילות הטיפול ולהפחית את תופעות הלוואי, נבדק השימוש במגוון רכיבים טבעיים. ישנן עדויות להשפעה המיטיבה של שילוב קרא עוד.

Susan A, Rajendran K, Sathyasivam K, Krishnan UM. An overview of plant-based interventions to ameliorate arsenic toxicity. Biomed Pharmacother. 2019 Jan;109:838-852. 

 

 

וכעת, עוד כותרות...

 

ההשפעה של מדיה חברתית על תזוּנת ילדים

במחקר אקראי מבוקר, בו נכללו 176 ילדים בגילאי 9-11, מדגימים החוקרים כיצד צפייה במובילי דעה ברשתות החברתיות (סלבס), הצורכים חטיפים לא בריאים, הובילה לצריכת קלוריות גבוהה יותר, בדגש על חטיפים לא בריאים. 

Coates AE, et al. Social Media Influencer Marketing and Children's Food Intake: A Randomized Trial. Pediatrics. 2019 Mar 4. pii: e20182554. 

 

 

מחקר נוסף לא מצא קשר בין החיסון המשולש ואוֹטיזם

במחקר עוקבה, בו נכללו 657,461 ילדים שנולדו בדנמרק בין השנים 1999-2010, לא נמצא קשר בין החיסון המשולש (MMR) לבין אוטיזם, גם לא בקרב ילדים בקבוצות סיכון. 

המחקר מומן על ידי Novo Nordisk Foundation - קרן העוסקת בטיפול ומחקר רפואי, ומשרד הבריאות הדני. 

Hviid A, Hansen JV, Frisch M, Melbye M. Measles, Mumps, Rubella Vaccination and Autism: A Nationwide Cohort Study. Ann Intern Med. 2019 Mar 5. 

 

 

לבנְדר כגורם אפשרי לדלקת עור ממגע

במחקר רטרוספקטיבי, בו נכללו הנתונים של 2,178 מטופלים, אשר עברו בדיקה להערכת התגובה האלרגית ללבנדר באמצעות מדבקות עוריות, נמצאה תגובה חיובית בקרב 2.2% מהמשתתפים ו-27 משתתפים אובחנו עם דלקת עור ממגע (allergic contact dermatitis). 

Bingham LJ, Tam MM, Palmer AM, Cahill JL, Nixon RL. Contact Allergy and Allergic Contact Dermatitis to Lavender: A Retrospective Study from an Australian Clinic. Contact Dermatitis. 2019 Feb 18. 

 

 

ההבדלים באיכות של מוצרי פרע מחוּרר

במחקר מעבדה, בו נבדקו 86 דגימות של פרע מחורר (Hypericum perforatum) מ-14 מדינות, נמצא כי השונות בהרכב הכימי הייתה מצומצמת, כאשר כן ניתן היה להבחין במאפיינים ייחודיים בדגימות שנלקחו מסין. עם זאת, החוקרים מציינים כי את עיקר השונות בין הדגימות לא ניתן לייחס להבדלים גיאוגרפיים אלא לאופן עיבוד הצמח ולכן יש לשפר את הרגולציה ובקרת האיכות של מוצרים צמחיים. 

Scotti F, Löbel K, Booker A, Heinrich M. St. John's Wort (Hypericum perforatum) Products - How Variable Is the Primary Material? Front Plant Sci. 2019 Jan 24;9:1973. doi: 10.3389/fpls.2018.01973. eCollection 2018.

 

 

כיצד חיידקי המעי משפיעים על הפעילות החיסונית?

במחקר, שנערך בדגי זברה, מראים החוקרים כי חלבון הנקרא (Saa (Serum amyloid A, המיוצר בתגובה לפעילות חיידקי המעי, משפיע על פעילות הנויטרופילים כנגד פתוגנים ובכך מתווך את השפּעת חיידקי המעי על הפעילות החיסונית. 

Murdoch CC, et al. Intestinal Serum amyloid A suppresses systemic neutrophil activation and bactericidal activity in response to microbiota colonization. PLoS Pathog. 2019 Mar 7;15(3):e1007381. 

 

 

דיאטה המחקה צום לטיפול במחלות מעִי דלקתיות

במחקר, שנערך בקרב מכרסמים עם מחלת מעי דלקתית, נמצא כי דיאטה דלת קלוריות וחלבון, המחקה צום, הובילה להפחתת הדלקת במעי, לעלייה במספר תאי גזע של המעי, לשיפור פלורת המעי וכתוצאה מכך להפיכת הפתולוגיה במעי. 

Rangan P, et al. Fasting-Mimicking Diet Modulates Microbiota and Promotes Intestinal Regeneration to Reduce Inflammatory Bowel Disease Pathology. Cell Rep. 2019 Mar 5;26(10):2704-2719.e6. 

 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם