עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש מרץ 2019 - מקבץ 2

עודכן בתאריך 18/03/2019

האם צפייה ממושכת בטלוויזיה קשורה בסיכון מוגבר לסרטן קולורקטלי?
וכיצד מוצרי חלב שונים משפיעים על רמת הטריגליצרידים?
מענה לשאלות אלו תקבלו בפתח סקירת המחקרים השבועית שלנו.

 

כמו כן, האם ויתניה משכרת יעילה לטיפול באי-פריון בגברים?
האם אצות יעילות לאיזון רמות הגלוקוז בדם?
אילו רכיבים צמחיים יעילים להורדת המוגלובין מסוכרר בקרב חולי סוכרת סוג 2?
האם תכנית לעידוד פעילות גופנית מחזיקה לאורך זמן בקרב חולי סוכרת סוג 2?
האם תוסף צמחי המבוסס על מיצוי תות לבן יעיל לשיפור מדדי שחלוף העצם בקרב נשים בגיל המעבר?
האם יוגה יעילה למטופלים עם דלקת מפרקים שגרונית?
ומהי ההשפעה של שמן קנולה על פרופיל השומנים בדם?

 

וגם, מהו התפקיד של חיידקי המעי בהתפתחות דיכאון?
האם יש קשר בין חיידקי המעי ודמנציה?
האם תזונה צמחונית קשורה בסיכון מופחת לאבנים בכיס המרה?
מה היעילות וההשלכות של דיאטה דלת FODMAPs בקרב מטופלים עם תסמונת המעי הרגיש?
האם ילדים צריכים להזהר מפני צריכת משקאות אנרגיה וקפאין?
ומהו הפוטנציאל של קונג'אק לטיפול בכבד שומני?

 

בכותרות השבוע: פירות פילנטוס לשמירה על בריאות הפה, חשיפה תוך-רחמית ל-BPA עלולה לפגוע בתפקוד השחלות, חשיפה למתכות בצריכת תה גבוהה והיעילות של ארומתרפיה להקלה על חרדת בחינות ולחולים פליאטיבים.

 

 

צפייה ממושכת בטלוויזיה נמצאה קשורה בסיכון מוגבר לסרְטן קוֹלורקטלי

כחלק ממחקר עוקבה גדול (מחקר האחיות השני), נבדק הקשר בין התנהגות יושבנית - בדגש על צפייה בטלוויזיה - לבין הסיכון להופעה מוקדמת של סרטן קולורקטלי (לפני גיל 50) בקרב נשים. במחקר נכללו הנתונים של כ-89,000 נשים בגילאי 25-42 בתחילת המחקר. בתקופת מעקב חציונית של כ-19 שנה תועדו 118 מקרים של הופעה מוקדמת של סרטן קולורקטלי, כאשר גיל האבחנה החציוני היה 45.

נמצא כי צפייה ממושכת יותר בטלוויזיה הייתה קשורה בסיכון מוגבר לסרטן קולורקטלי, גם לאחר התאמה סטטיסטית לגורמים כמו שמנות ופעילות גופנית. בהשוואה לנשים שצפו בטלוויזיה 7 שעות בשבוע, צפייה של 7-14 שעות בשבוע הייתה קשורה בסיכון גבוה ב-12% וצפייה של מעל ל-14 שעות בשבוע הייתה קשורה בסיכון גבוה ב-69%. קשרים אלה נמצאו בקרב משתתפות ללא היסטוריה משפחתית של סרטן קולורקטלי והיה משמעותי יותר עבור סרטן פי הטבעת (צפייה של מעל ל-14 שעות בשבוע הייתה קשורה בסיכון גבוה פי 2.4). החוקרים מציינים כי עודף משקל או שמנות עלולים להגביר את ההשפעה המזיקה של צפייה ממושכת בטלוויזיה. ממצאים אלה מדגישים את החשיבות בשמירה על אורח חיים פעיל לצמצום הסיכון להתפתחות סרטן קולורקטלי. 

Nguyen LH, et al. Sedentary Behaviors, TV Viewing Time, and Risk of Young-Onset Colorectal Cancer. JNCI Cancer Spectr. 2018 Nov;2(4):pky073. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30740587

 

 

כיצד מוצרי חלב שונים משפיעים על רמת הטריגליצרידים?

במחקר אקראי מוצלב, שנערך בנורבגיה, נבדקה ההשפעה של מוצרי חלב שונים על רמת הטריגליצרידים בדם לאחר הארוחה. במחקר נכללו 47 משתתפים בריאים בגילאי 18-70, עם BMI בטווח הנורמה. כל המשתתפים צרכו ארבע ארוחות עתירות שומן, המכילות מוצרי חלב שונים: חמאה, גבינה, קצפת או שמנת חמוצה. כל ארוחה הכילה כ-45 גרם שומן, שהיוו כ-60% מסך הקלוריות. מדדי השומן והסוכר בדם נמדדו לפני הארוחה ו-2, 4 ו-6 שעות אחריה.

נמצא כי צריכת שמנת חמוצה הייתה מלווה בעלייה ברמת הטריגליצרידים 6 שעות לאחר הארוחה – עלייה גבוהה ב-61% בהשוואה לקצפת, ב-53% בהשוואה לחמאה וב-23% בהשוואה לגבינה. בנוסף, צריכה של שמנת חמוצה הייתה מלווה בעלייה בתגובת ה-HDL בהשוואה לגבינה, וצריכת גבינה הובילה לתגובה גבוהה ב-124% באינסולין בהשוואה לחמאה. 

החוקרים מסכמים כי למוצרי חלב שונים השפעה שונה על רמת הטריגליצרידים והאינסולין, למרות תכולת השומן הדומה. יש להמשיך ולבחון מהם המנגנונים המעורבים ומהי ההשפעה הקלינית. 

המחקר מומן על ידי גופים מחקריים בנורבגיה. 

הערת מערכת: המחקר לוקה בחסר מכיוון שאין כל השוואה לצריכת ארוחה שכוללת שומן שאינו עשוי מוצר חלב או שומן צמחי כגון שמן זית.

Hansson P, et al. Meals with Similar Fat Content from Different Dairy Products Induce Different PostprandialTriglyceride Responses in Healthy Adults: A Randomized Controlled Cross-Over Trial. J Nutr. 2019 Feb 13. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30759235

 

 

וִיתניה משכרת לטיפול באִי-פריון בגברים

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה הוערכה היעילות והבטיחות של ויתניה משכרת (Withania somnifera) לטיפול באי-פריון בקרב גברים. בסקירה נכללו ארבעה מחקרים תצפיתיים ומחקר אקראי מבוקר אחד. 

במחקר המבוקר נמצא כי שימוש בויתניה במינון 225 מ"ג 3 פעמים ביום למשך 3 חודשים היה קרא עוד.

Durg S, Shivaram SB, Bavage S. Withania somnifera (Indian ginseng) in male infertility: An evidence-based systematic review and meta-analysis. Phytomedicine. 2018 Nov 15;50:247-256. 

 

 

אצות לאיזון רמות הגלוקוז בדם

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו, שנערך באיטליה, הוערכה היעילות של תוסף טבעי (®Gdue), המבוסס על פוליפנוֹלים מאצות, לאיזון מדדי הגלוקוז בדם. במחקר נכללו 65 מתנדבים בריאים עם רמות גלוקוז בצום של 100-126 מ"ג/דצ"ל. המשתתפים חולקו אקראית לנטילת התוסף או פלסבו - 3 פעמים ביום למשך 6 חודשים. התוסף הכיל מיצוי של האצות אסקופילום נודוסום (Ascophyllum nodosum) ואצה חומית (Fucus vesiculosus) ביחס 95:5 וכן כרום פיקולינט. 

להלן תוצאות המחקר: קרא עוד.

Derosa G, Cicero AFG, D'Angelo A, Maffioli P. Ascophyllum nodosum and Fucus vesiculosus on glycemic status and on endothelial damage markers in dysglicemic patients. Phytother Res. 2019 Feb 3. 

 

 

רכיבים צמחיים להורדת המוגלובין מסוכרר בקרב חולי סוּכרת סוג 2

בסקירה של מחקרים קליניים מוצגים המחקרים העוסקים בהשפעה של רכיבים צמחיים על רמת ההמוגלובין המסוכרר בקרב חולי סוכרת סוג 2. בסקירה נכללו 39 מחקרים בהם נבדקו הרכיבים הצמחיים הבאים: ברברין, כורכומין, קטכין, סילימרין, רזברטרול, פיקנוגנול, איזופלבונים, ליגננים, Isohumulone (המצוי בכשות), סאפונינים, סיבי סובין תירס ו-Pinitol (המצוי בסויה).

מהסקירה עולה כי קרא עוד.

Rezaeiamiri E, Bahramsoltani R, Rahimi R. Plant-derived natural agents as dietary supplements for the regulation of glycosylated hemoglobin: A review of clinical trials. Clin Nutr. 2019 Feb 10. pii: S0261-5614(19)30058-5. 

 

 

תכנית לעידוד פעילוּת גופנית לאורך זמן בקרב חולי סוּכרת סוג 2

במחקר אקראי מבוקר הוערכה התרומה של תכנית התערבות התנהגותית להגברת הפעילות הגופנית ולהפחתת התנהגות יושבנית בקרב חולי סוכרת סוג 2. במחקר, שנערך בשלוש מרפאות חוץ ברומא, נכללו 300 מטופלים בני 61 בממוצע, אשר חולקו אקראית לתכנית ההתערבות או לטיפול הסטנדרטי בלבד - למשך 3 שנים. בנוסף לטיפול הסטנדרטי, המשתתפים בקבוצת ההתערבות קיבלו מפגש הדרכה אישי ממאמן גופני ו-8 מפגשי ייעוץ דו-שבועיים בשנה. מדדי המטרה כללו את השינוי לאורך זמן בפעילות הגופנית ובהתנהגות היושבנית, כפי שנמדדו באמצעות מד-תאוצה. 

נמצא כי קרא עוד.

Balducci S, et al. Effect of a Behavioral Intervention Strategy on Sustained Change in Physical Activity and Sedentary Behavior in Patients With Type 2 Diabetes: The IDES_2 Randomized Clinical Trial. JAMA. 2019 Mar 5;321(9):880-890. 

 

 

תוסף צמחי לשיפור מדדי שחלוף העצם בקרב נשים בגִיל המעבר

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו, שנערך בתאילנד, הוערכה ההשפעה של תוסף טבעי על מדדי שחלוף עצם בקרב נשים בגיל המעבר. במחקר נכללו 45 נשים בריאות בגיל המעבר, אשר חולקו אקראית לשלוש קבוצות המחקר למשך שמונה שבועות. כל המשתתפות התבקשו לצרוך חבילה של 25 גרם תבשיל מיובש על בסיס אורז, כאשר בשתי קבוצות ההתערבות התבשיל הכיל גם מיצוי תות לבן (Morus alba) וארכובית ריחנית (Polygonatum odoratum) במינון נמוך של 50 מ"ג/יום או במינון גבוה של 1,500 מ"ג/יום.

נמצא כי קרא עוד

Wattanathorn J, et al. A Double-Blind Placebo-Controlled Randomized Trial Evaluating the Effect of Polyphenol-Rich Herbal Congee on Bone Turnover Markers of the Perimenopausal and Menopausal Women. Oxid Med Cell Longev. 2018 Nov 21;2018:2091872. 

 

 

יוגה למטופלים עם דלקת מִפרקים שגרוֹנית

במחקר אקראי מבוקר הוערכה ההשפעה של התערבות גוף-נפש מבוססת יוגה על מדדים של דלקת ושל דיכאון בקרב מטופלים עם דלקת מפרקים שגרונית, המקבלים טיפול תרופתי (DMARDs). החוקרים מסבירים כי תהליך השיקום וההחלמה במצבים של דלקת מפרקים שגרונית מושפע מגורמים גופניים ונפשיים, כאשר דיכאון, הנלווה למחלה, עלול לפגוע בהצלחת הטיפול. עם זאת, הטיפול הרפואי הסטנדרטי הינו בעל טווח פעילות מוגבל ולרוב אינו מתייחס להיבט הפסיכולוגי של המחלה. במחקר נכללו 72 מטופלים, אשר חולקו אקראית לקבוצת ההתערבות (תרגול יוגה בנוסף לטיפול התרופתי) ולקבוצת הביקורת (טיפול תרופתי בלבד). המשתתפים בקבוצת היוגה תרגלו יוגה המותאמת לחולים עם דלקות מפרקים - 5 פעמים בשבוע, שעתיים בכל פעם, למשך 8 שבועות. בדיקות דם נאספו בתחילת המחקר ובסיומו להערכת מדדי הדלקת, חומרת המחלה והיכולת התפקודית נמדדו באמצעות המדדים DAS28-ESR ו-HAQ-D, בהתאמה. חומרת הדיכאון הוערכה באמצעות המדד BDI-II מדי שבועיים בתקופת המחקר.

נמצא כי קרא עוד.

Gautam S, Tolahunase M, Kumar U, Dada R. Impact of yoga based mind-body intervention on systemic inflammatory markers and co-morbid depression in active Rheumatoid arthritis patients: A randomized controlled trial. Restor Neurol Neurosci. 2019 Feb 1. 

 

 

מהי ההשפעה של שמן קנולה על פרופיל השומנים בדם?

במחקר כפול-סמיות מוצלב הוערכה ההשפעה של 3 דיאטות, המכילות סוגי שמנים שונים, על מדדי השומן. במחקר נכללו 119 מבוגרים בני 44 בממוצע, עם BMI ממוצע של 31.7. בנוסף, המשתתפים שנכללו במחקר היו בעלי היקף מותניים גבוה מ-94 ס"מ לגברים ו-80 ס"מ לנשים, וכן סבלו ממאפיין נוסף אחד לפחות של התסמונת המטבולית: רמות גבוהות של גלוקוז בצום, יתר טריגליצרידים, יתר לחץ דם, רמה נמוכה של HDL. 

כל המשתתפים צרכו שלוש דיאטות: דיאטה אחת מכילה שמן קנולה, דיאטה שניה מכילה שמן קנולה עשיר בחומצה אולאית ודיאטה שלישית מכילה תערובת שמנים, הדומה להרכב השומן בדיאטה המערבית (תערובת הכוללת גהי, שמן חריע, שמן קוקוס ושמן פשתן). כל דיאטה ארכה 6 שבועות, עם לפחות 4 שבועות בין דיאטה לדיאטה.

שלוש הדיאטות היו בעלות הרכב קלורי זהה ולכל משתתף הותאמה כמות הקלוריות הנדרשת לשמירה על משקל יציב, כאשר בכל הדיאטות כמות הקלוריות מפחמימות, חלבונים ושומנים היו דומות ואילו הרכב חומצות השומן היה שונה בכל דיאטה. 

להלן הרכב הדיאטות באחוזים מסך הקלוריות: קרא עוד.

Bowen KJ, et al. Diets Enriched with Conventional or High-Oleic Acid Canola Oils Lower Atherogenic Lipids and Lipoproteins Compared to a Diet with a Western Fatty Acid Profile in Adults with Central Adiposity. J Nutr. 2019 Feb 15. pii: nxy307. 

 

 

מהו התפקיד של חיידקי המעי בהתפתחות דיכאוֹן?

בהתבסס על נתונים ממחקר עוקבה מבוסס אוכלוסייה בבלגיה, העוסק בפלורת המעי (Flemish Gut Flora Project), במחקר הנוכחי בדקו החוקרים לראשונה את הקשר בין מאפיינים של פלורת המעי לבין מדדים של איכות החיים ודיכאון בקרב מדגם של 1,054 משתתפים. החוקרים מסבירים כי הקשר בין פלורת המעי ובריאות הנפש הינו אחד הנושאים המסקרנים והשנויים במחלוקת, כאשר מרבית המחקרים העוסקים בקשר מעי-מוח נערכו במודלים של חיות מעבדה ולא בבני אדם. במחקר זה נמצא כי זני החיידקים Faecalibacterium ו-Coprococcus - המייצרים בוטיראט - היו קשורים ברמה גבוהה יותר של מדדי איכות חיים. בוטיראט הינה חומצת שומן קצרת שרשרת, בעלת תפקיד בשמירה על שלמות רירית המעי ובהפחתת תהליכי דלקת במעי.

עוד נמצא כי קרא עוד.

Valles-Colomer M, et al. The neuroactive potential of the human gut microbiota in quality of life and depression.Nat Microbiol. 2019 Feb 4. 

 

 

הקשר בין חיידקי המעי ודמנְציה

במחקר תצפיתי, שנערך ביפן, נבדק הקשר בין הרכב חיידקי המעי לבין דמנציה. במחקר נכללו 128 מטופלים, שהגיעו למרפאת חוץ בתקופת המחקר. המשתתפים היו בני 74 בממוצע ו-34 מהם אובחנו עם דמנציה. החוקרים אספו נתונים לגבי גורמים דמוגרפיים, גורמי סיכון והתפקוד היומיומי, העריכו את התפקוד הקוגניטיבי באמצעות מבחנים נוירו-פסיכולוגיים וסריקות MRI ובחנו את הרכב חיידקי המעי באמצעות בדיקות צואה.

החוקרים מצאו כי קרא עוד.

Saji N, et al. Analysis of the relationship between the gut microbiome and dementia: a cross-sectional study conducted in Japan. Sci Rep. 2019 Jan 30;9(1):1008. 

 

 

תזונה צמחונית קשורה בסיכון מופחת לאבנִים בכיס המרה בקרב נשים

במחקר עוקבה פרוספקטיבי, שנערך בטאיוואן, נבדק הקשר בין תזונה צמחונית לבין הסיכון למחלות כיס המרה והאם קשר זה תלוי ברמת הכולסטרול. במחקר נכללו הנתונים של 4,839 משתתפים, אשר מילאו שאלוני תזונה בתחילת המחקר. במהלך תקופת מעקב של 5-7 שנים אובחנו 104 מקרים חדשים של אבנים בכיס המרה. נמצא כי קרא עוד.

Chang CM, et al. Plant-Based Diet, Cholesterol, and Risk of Gallstone Disease: A Prospective Study. Nutrients. 2019 Feb 4;11(2). pii: E335. 

 

 

הטמעת דיאטה דלת FOֹDMAPs בקרב מטופלים עם תִסמונת המעִי הרגיש

בסקירה דנים החוקרים בכיווני מחקר עתידיים להטמעה ולהערכה של דיאטת דלת FODMAPs בקרב מטופלים עם תסמונת המעי הרגיש. ראשית, החוקרים דנים בגורמים המנבאים תגובה חיובית לדיאטה, שכן מעי רגיש הינה תסמונת מורכבת והטרוגנית ולכן אסטרטגיה טיפולית אחת אינה מתאימה לכל החולים; יותר מרבע מהחולים עם IBS אינם מגיבים לדיאטת דלת FODMAPs. 

בהמשך, מוצגים שלושת השלבים בהטמעת הדיאטה, דיאטה קפדנית ב-2-6 שבועות הראשונים, לאחר מכן שלב של הצגה מחודשת של מזונות ולבסוף התאמת דיאטה אישית. בנוסף, מוצגות אסטרטגיות ההדרכה וההטמעה של הדיאטה למטופלים, כולל הדרכה על ידי דיאטנית, שימוש בתוכנות הדרכה או אפליקציות והשתתפות בתכניות הדרכה. לאחר מכן מפורטים הממצאים בהתייחס ליעילות הדיאטה, כאשר לרוב נמצאה יעילות בהקלה על התסמינים, אולם נמצאה שונות גבוהה בהיענות לדיאטה וממצאים מוגבלים לגבי השְפעתה על איכות החיים. בהתייחס להיבטים של בטיחות, החוקרים מצביעים על דאגה מעמידה בדרישות לתזונה מאוזנת ובהשפעה על חיידקי המעי בשל צריכה מוגבלת של מזונות בעלי השפעה פרה-ביוטית.

החוקרים מסכמים כי קרא עוד

Mitchell H, Porter J, GIBSon PR, Barrett J, Garg M. Review article: implementation of a diet low in FODMAPs for patients with irritable bowelsyndrome-directions for future research. Aliment Pharmacol Ther. 2019 Jan;49(2):124-139. 

 

 

אזהרה מפני צריכת משקאות אנרגיה וקפאין בקרב ילדים

בסקירה מדעית מטעם הוועדה הנורבגית למזון ולסביבה מוצגות העדויות בנוגע לסיכונים הקשורים בצריכת משקאות אנרגיה וקפאין בקרב ילדים בגילאי 8-18. בהתבסס על נתונים ממספר מחקרים שנערכו בנורבגיה, החוקרים מעריכים כי הצריכה החציונית של משקאות אנרגיה נעה בין עד 1 ל-81 מ"ל ליום וצריכה גבוהה (מעל לאחוזון ה-95) נעה בין 114 ל-418 מ"ל ליום. הצריכה האקוטית הגבוהה ביותר שדווחה במחקרים השונים נעה בין 400 מ"ל בקרב ילדים בגילאי 8-9 ועד מקרה בודד, בו דווח על צריכה של 10 ליטר ליום על ידי משתתף בקבוצת הגיל 16-18. לצורך ההערכה, רעילות נקבעה כ-3 מ"ג קפאין לק"ג משקל גוף ליום בהתייחס להשפעות שליליות כלליות כגון השפעות קרדיווסקולריות והשפעות על מערכת העצבים, ו-1.4 מ"ג קפאין לק"ג משקל גוף ליום בהתייחס להפרעות שינה. להלן המסקנות העיקריות: קרא עוד.

Risk assessment of energy drinks and caffeine. Report from the Norwegian Scientific Committee for Food and Environment (VKM) 2019: 01

 

 

הפוטנציאל של קונג'אק לטיפול בכבד שוּמני

במחקר, שנערך בקרב חולדות, נבדקה ההשפעה של סיבי קונג'אק על תפקוד הכבד במצב של תזונה עתירת שומן. החוקרים חילקו את החולדות לארבע קבוצות: קבוצה אחת קיבלה את התזונה הרגילה ל-14 שבועות ו-3 קבוצות קיבלו תזונה עתירת שומן. בששת השבועות האחרונים למחקר קבוצה אחת המשיכה לקבל תזונה עתירת שומן בלבד ושתי קבוצות אחרות קיבלו את אותה תזונה בשילוב 3% או 7% סיבי קונג'אק. החוקרים מראים כי קרא עוד.

Wenting Shang, et al. Konjac glucomannans attenuate diet-induced fat accumulation on livers and its regulation pathway. Journal of Functional Foods, Volume 52, 2019, Pages 258-265.

 

 

וכעת, עוד כותרות...

 

 

חשיפה תוך-רחמית ל-BPA עלולה לפגוע בתפקוד השחלות

בסקירה המבוססת על מחקרים ומודלים מסוגים שונים, דנים החוקרים בנזק האפשרי לתפקוד השחלות כתוצאה מחשיפה תוך-רחמית לביספינול A; תקופת התפתחות העובר הינה בפוטנציאל פגיעות גבוה בשל חלוקת תאים מהירה, התפתחות איברים ופעילות מוגבלת של דה-טוקסיפיקציה של הכבד והכליות.

Mathew H, Mahalingaiah S. Do prenatal exposures pose a real threat to ovarian function? Bisphenol A as a case study. Reproduction. 2019 Apr 1;157(4):R143-R157. 

 

 

פירות פילנטוס לשמירה על בריאות הפה

במחקר אקראי מוצלב, בו נכללו 20 מתנדבים בריאים, נמצא כי מסטיק המכיל מיצוי פירות פילנטוס (Phyllanthus emblica) עשוי לתרום לשיפור היגיינת הפה. 

Gao Q, et al. The Efficacy of a Chewing Gum Containing Phyllanthus emblica Fruit Extract in Improving Oral Health. Curr Microbiol. 2018 May;75(5):604-610. 

 

 

חשיפה למתכות בצריכת תה גבוהה

במחקר מעבדה נמדדו הריכוזים של חמש מתכות (אלומיניום, ארסן, קדמיום, כרום ועופרת) ב-47 סוגי תה מ-13 מדינות והוערכו הסיכונים הבריאותיים בחשיפה למתכות אלה. החוקרים מסכמים כי במקרים רבים צריכת תה מלווה בחשיפה למתכות, במיוחד כרום ואלומיניום, בקרב אוכלוסייה הצורכת כמות גבוהה של תה שחור.

de Oliveira LM1, et al. Metal concentrations in traditional and herbal teas and their potential risks to human health. Sci Total Environ. 2018 Aug 15;633:649-657. 

 

 

לא נמצאה תמיכה לשימוש בשמן אתרי לימון להקלה על חרדת בחינות

במחקר אקראי מבוקר, בו נכללו 31 סטודנטים לסיעוד העומדים בפני בחינה חשובה, לא נמצאה יעילות לשמן אתרי לימון בהרחה להקלה על חרדת בחינות. 

Johnson CE. Effect of Inhaled Lemon Essential Oil on Cognitive Test Anxiety Among Nursing Students. Holist Nurs Pract. 2019 Mar/Apr;33(2):95-100.

 

 

עיסוי רגיל לעומת עיסוי ארומתרפי לחולים פליאטיבים

בסקירה שיטתית, בה נכללו שלושה מחקרים אקראיים מבוקרים, בהם 160 חולים המקבלים טיפול פליאטיבי, לא נמצא יתרון לעיסוי בשמנים אתריים, לעומת עיסוי רגיל, להקלה על חרדה

Hsu CH, et al. The effects of aromatherapy massage on improvement of anxiety among patients receiving palliative care: A systematic review of randomized controlled trials. Medicine (Baltimore). 2019 Mar;98(9):e14720.




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם