עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש ספטמבר 2018 - מקבץ 4

עודכן בתאריך 28/09/2018

בפתח הסקירה השבועית שלנו: האם צריכת מוצרי חלב קשורה בסיכון מופחת לתמותה ולתחלואה קרדיווסקולרית? והאם ישנו תוסף טבעי להפחתת התגובה הגליקמית של ארוחות בעלות עומס גליקמי גבוה?

בהמשך הסקירה: האם אסטרגלוס מסייע לשמירה על פעילות הלב בקרב נשים בסיכון קרדיווסקולרי? אילו צמחי מרפא סיניים עשויים לתרום לטיפול בסוכרת? מה בין פרופוליס לטיפול בפצעים? האם נטילת אומגה 3 בהריון מפחיתה את הסיכון למחלות אלרגיות בילדות? האם תוסף פיקנוגנול מסייע לסובלים מהפרעה קוגניטיבית קלה? האם תוסף ויטמין E בטוח לשימוש בקרב נשים לאחר גיל המעבר? האם לנטילה ממושכת של ויטמין D במינון גבוה יש השפעות שליליות? האם יש תועלת לתוסף עמילנים עמידים בקרב מבוגרים עם טרום-סוכרת? האם מסטיק עם רכיבים צמחיים יכול לסייע להפחתת התיאבון והאכילה? האם לתה ירוק השפעה על רמת הורמוני הרעב והשובע? מה החשיבות של חלבון לשמירה על התפקוד בגיל מבוגר? האם חומצות שומן קצרות שרשרת עשויות לתרום להפחתת סטרס וחרדה? והאם שימוש בצמחי מרפא סיניים בקרב נשים הנוטלות טיפול הורמונלי חליפי קשור בסיכון מופחת לשבץ?

בכותרות השבוע: רכיבים צמחיים למניעת תחלואה קרדיווסקולרית, הקשר בין HDL להגנה קרדיווסקולרית בקרב נשים לאחר גיל המעבר, טרום-סוכרת והתפקוד המיני בקרב גברים, הפוטנציאל הטיפולי של קוורצטין וההשפעה של נטילת תוסף חומצה פולית בהריון על ילדים לאמהות עם אפילפסיה.

 

 

צריכת מוצרי חלב קשורה בסיכון מופחת לתמוּתה ולתחלואה קרדִיווסקולרית

כחלק ממחקר אפידמיולוגי גדול, במאמר הנוכחי נבדק הקשר בין צריכת מוצרי חלב לבין הסיכון לתמותה ולתחלואה קרדיווסקולרית. מחקר PURE הינו מחקר בינלאומי גדול, שכלל מעל ל-135,000 משתתפים בגילאי 35-70 שנים מ-21 מדינות בעלות רמת הכנסה שונה. החוקרים מסבירים כי ההנחיות התזונתיות הנוכחיות ממליצות על צמצום הצריכה של מוצרי חלב משומן מלא (whole-fat), שכן הם מקור לשומן רווי ועלולים להוביל לעלייה ברמות השומנים בדם וכתוצאה מכך להגביר את הסיכון לתחלואה קרדיווסקולרית ולתמותה. אולם, לטענת החוקרים, המלצות אלה אינן מבוססות על עדויות מחקריות מוצקות והעדויות מוגבלות לגבי קשרים אלה בקרב אוכלוסיות בעלות רמת הכנסה נמוכה ובינונית. במסגרת המחקר הוערכה הצריכה התזונתית של מוצרי חלב (חלב ניגר, יוגורט וגבינה) באמצעות שאלוני תזונה וסווגה לשתי קטגוריות – מוצרי חלב משומן מלא או דלי שומן.

בתקופת מעקב של כ-9 שנים בממוצע תועדו 6,796 מקרי תמותה ו-5,855 אירועים קרדיווסקולריים. נמצא כי בהשוואה למשתתפים שלא צרכו כלל מוצרי חלב, צריכה גבוהה יותר (מעל 2 מנות ליום) הייתה קשורה בסיכון נמוך ב-16% לתמותה ולתחלואה קרדיווסקולרית באופן כללי. באופן ספציפי, הסיכון לתמותה מכל גורם היה נמוך ב-17%, הסיכון לתמותה שאיננה מגורמים קרדיווסקולריים היה נמוך ב-14%, הסיכון לתמותה מגורמים קרדיווסקולריים היה נמוך ב-23%, הסיכון לאירוע קרדיווסקולרי היה נמוך ב-22% ולשבץ ב-34%. מגמה דומה נמצאה ביחס לצריכת מוצרי חלב משומן מלא או דלי שומן. לא נמצא קשר בין צריכת מוצרי חלב לבין הסיכון לאוטם שריר הלב. עוד נמצא כי צריכה גבוהה של חלב ניגר ושל יוגורט (מעל מנה אחת ליום בהשוואה לאלה שלא צרכו כלל), אך לא של גבינה, הייתה קשורה בסיכון מופחת לתמותה ולתחלואה קרדיווסקולרית. צריכת החמאה של המשתתפים במחקר הייתה באופן כללי נמוכה ולא הייתה קשורה באופן מובהק בתוצאות הקליניות. החוקרים מסכמים כי צריכת מוצרי חלב נמצאה קשורה בסיכון מופחת לתמותה ולתחלואה קרדיווסקולרית בקרב אוכלוסיות מגוונות ומסבירים כי ישנם מרכיבים במוצרי החלב, כפי שנמצא במחקרים מכניסטיים, שמשפיעים על ACE (או בשמו המלא angiotensin-converting enzymes), אוסטאוקלצין, אינטראקציות עם מיקרופלורת המעי כדוגמת שלמות המעי ואנדוטוקסמיה. מוצרי חלב שעוברים התססה והומוגניזציה עשויים גם כן להשפיע על הבריאות. המורכבות של מסלולים אלה והתגובות הביולוגיות הנלוות להם מדגישה את הצורך לחקור את הקשרים הישירים בין מזונות במחקרי קוהורט פרוספקטיבים גדולים ולא להשען על הנחות המבוססת על רכיבים מבודדים במזונות אלה. 

הערכת מערכת: חשוב לציין כי מחקר ה-PURE אמנם ממומן על ידי גורמים ממשלתיים בקנדה, אך גם קיבל מענקי מחקר בלתי מוגבלים מחברות תרופות רבות. ממצאים אלה וגם ממצאים אחרים שפורסמו במאמרים קודמים, מערערים על ההנחות הרווחות בקרב נטורופתים ועלינו להמשיך ולעקוב אחר מחקרים נוספים בתחום, על מנת לנסות להגיע למסקנות ברורות יותר. 

לקריאת סקירות מאמרים נוספים שפורסמו על מחקר ה- PURE: 

https://www.naturopedia.com/article.asp?rId=1442

https://www.naturopedia.com/article.asp?rId=1528

Dehghan M, et al. Association of dairy intake with cardiovascular disease and mortality in 21 countries from five continents (PURE): a prospective cohort study. Lancet. 2018 Sep 11. pii: S0140-6736(18)31812-9.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30217460

 

 

תוסף טבעי להפחתת התגובה הגליקמית

במאמר מוצגים הממצאים משני מחקרים כפולי-סמיות מבוקרי פלסבו מוצלבים, בהם נבדקה ההשפעה של תוסף טבעי על התגובה הגליקמית לאחר הארוחה בקרב משתתפים בריאים. 

במחקר הראשון נבדקה ההשפעה של שני תוספים שונים (IP-A ו-IP-B) על רמות הגלוקוז והאינסולין לאחר ארוחה בעלת עומס גליקמי גבוה (לחמנייה מקמח לבן) בקרב 32 משתתפים. במחקר השני נבדקה ההשפעה רק של אחד מהתוספים (IP-A) על רמות הגלוקוז והאינסולין לאחר 5 ארוחות שונות בעלות עומס גליקמי גבוה (קולה וחטיף פופקורן, דגני בוקר בחלב וניל, מאפה פטל ויוגורט אוכמניות, צ'יפס עם קטשופ או פסטה עם גבינה) בקרב 150 משתתפים. התוספים במחקר הכילו:

  • IP-A: 600 מ"ג תות לבן (Morus alba)י,1,200 מ"ג מיצוי שעועית לבנה ו-400 מ"ג קפה ירוק.
  • IP-B: 600 מ"ג תות לבן (Morus alba)י,1,200 מ"ג מיצוי שעועית לבנה, 400 מ"ג קפה ירוק, 2,000 מ"ג אינולין ו-3,000 מ"ג גלוקומנאן (סיבים תזונתיים).

בשני המחקרים המשתתפים צרכו את התוסף ואת הפלסבו - בשני מועדים שונים, עם הפסקה של 4-14 יום ביניהם. ביום הבדיקה המשתתפים נטלו את התוסף / פלסבו לאחר צום לילה של 11 שעות לפחות, ולאחר 15 דקות צרכו את הארוחה עם מעקב אחר רמות הגלוקוז והאינסולין עד ל-125 דקות לאחר הארוחה.

באופן כללי, נמצא כי בהשוואה לפלסבו, לאחר נטילת התוסף רמות הגלוקוז והאינסולין היו נמוכות יותר 20-35 דקות לאחר הארוחה והיו פחות מקרים של היפוגליקמיה לאחר הארוחה. לדוגמא, בקרב משתתפים שנטלו את התוסף רמת הגלוקוז הייתה נמוכה יותר (100.2 לעומת 112.5 מ"ג/דצ"ל, p<0.01) ורמת האינסולין הייתה נמוכה יותר (45.9 לעומת 68.2 יחידה /מ"ל, p<0.01) בהשוואה לפלסבו - לאחר 20 דקות מארוחה הכוללת דגני בוקר וחלב וניל. החוקרים מסכמים כי התוספים הנחקרים תרמו להפחתת התגובה הגליקמית לארוחה בעלת עומס גליקמי גבוה ובכך עשויים לסייע בטיפול בתסמונת המטבולית ובסוכרת סוג 2.

המחקר מומן על ידי קרן מחקר לאומית בפולין ועל ידי חברת MarMar Investment שפיתחה את התוספים וערכה את המחקרים. 

Adamska-Patruno E, et al. A Synergistic Formulation of Plant Extracts Decreases Postprandial Glucose and Insulin Peaks: Results from Two Randomized, Controlled, Cross-Over Studies Using Real-World Meals. Nutrients. 2018 Jul 25;10(8). pii: E956. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30044398

 

 

אסטרגלוֹס לשמירה על פעילות הלב בקרב נשים בסיכון קרדִיווסקולרי

במחקר אקראי מבוקר הוערכה ההשפעה של אסטרגלוס (Astragalus membranaceus) על התפקוד הדיאסטולי בקרב נשים לאחר גיל המעבר עם יתר לחץ דם והתסמונת המטבולית. במחקר נכללו 154 נשים, אשר חולקו אקראית ל-3 קבוצות. קבוצת הביקורת קיבלה את הטיפול הרפואי הסטנדרטי בלבד ושתי קבוצות הטיפול קיבלו את הטיפול הסטנדרטי בשילוב כמוסות אסטרגלוס במינון של 5 גרם/יום או 10 גרם/יום - למשך 12 חודשים.

נמצא כי קרא עוד.

Li NY, et al. Astragalus membranaceus Improving Asymptomatic Left Ventricular Diastolic Dysfunction in Postmenopausal Hypertensive Women with Metabolic Syndrome: A Prospective, Open-Labeled, Randomized Controlled Trial.Chin Med J (Engl). 2018 Mar 5;131(5):516-526.

 

 

צמחי מרפא סיניים לטיפול בסוּכרת

בסקירה דנים החוקרים בפורמולות צמחי מרפא סיניות וברכיבים הצמחיים אשר עשויים לתרום לטיפול בסוכרת, תוך התמקדות במנגנוני הפעולה שלהם והשְפעתם על תהליך התפתחות סוכרת. החוקרים מציעים כי ניתן להסביר את הפעילות של צמחי מרפא בסוכרת באמצעות הציר BMID (Bacteria-Mucosal Immunity-Inflammation-Diabetes), לפיו סוכרת הינה תוצאה של חוסר איזון בפלורת המעי, המוביל להפרעה בפעילות החיסונית ברירית המעי וכתוצאה מכך להתפתחות תהליכי דלקת.

במסגרת הסקירה מוצגים ממצאים עדכניים, בעיקר ממחקרים פרה-קליניים, בנוגע להשפעה קרא עוד.

Gao Z, Li Q, Wu X, Zhao X, Zhao L, Tong X. New Insights into the Mechanisms of Chinese Herbal Products on Diabetes: A Focus on the "Bacteria-Mucosal Immunity-Inflammation-Diabetes" Axis. J Immunol Res. 2017;2017:1813086. 

 

 

פרוֹפוליס לטיפול בפצעִים

בסקירה דנים החוקרים במנגנוני הפעולה ובהשפעה הטיפולית של פרופוליס לטיפול בפצעים. בסקירה נכללו 16 מחקרים בבעלי חיים ו-3 מחקרים קליניים אקראיים. המנגנון העיקרי המוצע הוא הפעילות האנטי-מיקרוביאלית של פרופוליס, אשר מסייעת למניעת היווצרות ביופילם (רובד חיידקי) על הפצע ולצמצומו וכתוצאה מכך להאצת תהליך ההחלמה, בנוסף לפעילות נוגדת חמצון ונוגדת דלקת. ההשפעה המיטיבה של פרופוליס אוששה במרבית המחקרים הפרה-קליניים והקליניים.

במחקרים הקליניים נמצא כי קרא עוד.

Oryan A, Alemzadeh E, Moshiri A. Potential role of propolis in wound healing: Biological properties and therapeutic activities. Biomed Pharmacother. 2018 Feb;98:469-483. 

 

 

האם נטילת אוֹמגה 3 בהריוֹן מפחיתה את הסיכון למחלות אלרגיוֹת בילדות?

בהמשך למחקר אקראי מבוקר, בו נבדקה ההשפעה של תוסף אומגה 3 לנשים בהריון עם רקע משפחתי של אלרגיות, במחקר הנוכחי נערך מעקב אורך אחר 706 מהילדים מהלידה ועד גיל 6 להערכת הסיכון להתפתחות אלרגיות. במחקר המקורי הנשים חולקו אקראית לקבלת כמוסות שמן דגים במינון יומי של 900 מ"ג אומגה 3 במהלך ההריון ועד ללידה או לקבלת כמוסות שמן צמחי, שאינו מכיל אומגה 3. תסמינים אלרגיים דווחו על ידי ההורים בגיל שנה, שלוש ושש באמצעות השאלון ISAAC (או בשמו המלא International Study of Asthma and Allergies in Childhood) ורגישות לאלרגנים נבדקה באמצעות תבחיני עור.

מהתוצאות עולה כי קרא עוד.

Best KP, et al. Prenatal omega-3 LCPUFA and symptoms of allergic disease and sensitization throughout early childhood - a longitudinal analysis of long-term follow-up of a randomized controlled trial. World Allergy Organ J. 2018 Jun 15;11(1):10. 

 

 

פיקנוֹגנול לסובלים מהפרעה קוגנִיטיבית קלה

במחקר אקראי מבוקר הוערכה היעילות של תוסף פיקנוגנול בקרב מטופלים בריאים עם הפרעה קוגניטיבית קלה. במחקר נכללו 87 מטופלים בגילאי 55-75, עם ציון MMSE בטווח של 18-23 נקודות. המשתתפים חולקו אקראית לקבלת הטיפול הסטנדרטי בלבד או לקבלת טיפול הסטנדרטי בשילוב עם תוסף פיקנוגנול במינון 150 מ"ג ליום - למשך 8 שבועות. נמצא כי בקבוצת הפיקנוגנול חל שיפור של 18% בציון ה-MMSE לעומת 2.5% בקבוצת הטיפול הסטנדרטי, p<0.05.
להלן פירוט הציונים הממוצעים בכל קבוצה: קרא עוד.

Hosoi M, et al. Pycnogenol® supplementation in minimal cognitive dysfunction. J Neurosurg Sci. 2018 Jun;62(3):279-284. 

 

 

תוסף וִיטמין E נמצא בטוח בקרב נשים לאחר גִיל המעבר

במחקר אקראי מבוקר הוערכה הבטיחות וההשפעה של תוסף ויטמין E בקרב נשים לאחר גיל המעבר הסובלות מאוסטאופניה (צפיפות עצם נמוכה). התוסף DeltaGold 70 הינו ויטמין E, המופק מזרעי אנאטו עם 70% טוקוטריאנולים, מתוכם 90% הם דלתא-טוקוטריאנול ו-10% גמא-טוקוטריאנול. 

במחקר נכללו 89 נשים, אשר חולקו אקראית לשלוש קבוצות:

1. פלסבו - 430 מ"ג/יום שמן זית 

2. מינון נמוך - 300 מ"ג/יום טוקוטריאנול 

3. מינון גבוה – 600 מ"ג/יום טוקוטריאנול

המשתתפות נטלו את התוספים למשך 12 שבועות ומדדי הבטיחות כללו מעקב אחר תפקודי הכבד והכליות, רמת הגלוקוז, החלבון והאלבומין. בנוסף, החוקרים העריכו את השינוי באיכות החיים, הרכב הגוף, פעילות גופנית והצריכה התזונתית.

החוקרים מראים כי קרא עוד.

Shen CL, et al. A 12-week evaluation of annatto tocotrienol supplementation for postmenopausal women: safety, quality of life, body composition, physical activity, and nutrient intake. BMC Complement Altern Med. 2018 Jun 28;18(1):198. 

 

 

נטילה ממושכת של וִיטמין D במינון גבוה אינה קשורה בהשפעות שליליות

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה בטיחות נטילה ממושכת של ויטמין D במינון גבוה. במחקר נכללו 5,108 מבוגרים בגילאי 50-84 מניו-זילנד, אשר חולקו באופן אקראי לנטילת כמוסות ויטמין D במינון של 100,000 יחב"ל פעם בחודש או פלסבו - לתקופה של 2.5-4.2 שנים. המשתתפים דיווחו על השפעות שליליות פעם בחודש כחלק משאלון מעקב. לאורך תקופת המעקב,קרא עוד

Malihi Z, et al. Monthly high-dose vitamin D3 supplementation and self-reported adverse events in a 4-year randomized controlled trial. Clin Nutr. 2018 Aug 4. pii: S0261-5614(18)31248-2. 

 

 

האם יש תועלת לתוסף עמילנים עמידים בקרב מבוגרים עם טרום-סוּכרת?

במחקר אקראי מבוקר נבדק האם תוסף עמילנים עמידים עשוי לתרום לשיפור הבריאות הקרדיו-מטבולית בקרב מבוגרים עם טרום-סוכרת. במחקר נכללו 68 מבוגרים בגילאי 35-75 עם טרום-סוכרת, הסובלים מעודף משקל (BMI מעל 27). המשתתפים חולקו אקראית לשתי קבוצות: קבוצת ההתערבות נטלה 4 גרם ליום סיבים המופקים מתירס ועשירים בעמילוז וקבוצת הביקורת נטלה מינון דומה של סיבי עמילופקטין המתעכלים במהירות. בתחילת המחקר ולאחר 12 שבועות נמדדו מאגרי השומן האקטופי בגוף (שומן המצטבר באיברים הפנימיים) באמצעות MRI, הוצאת האנרגיה באמצעות קלורימטר והמטבוליזם של פחמימות באמצעות רמת ההמוגלובין המסוכרר, מבחן סבילות לגלוקוז והתגובה הגליקמית לאחר ארוחה. מדדי המטרה הראשיים להערכת יעילות ההתערבות היו הרגישות לאינסולין, הפרשת אינסולין, שומן אקטופי ומדדי דלקת.

נמצא כי קרא עוד.

Peterson CM, et al. Effect of 12 wk of resistant starch supplementation on cardiometabolic risk factors in adults with prediabetes: a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. 2018 Jul 12. 

 

 

מסטיק עם רכיבים צמחיים להפחתת התיאבון והאכילה

במחקר אקראי מוצלב הוערכה ההשפעה של מסטיק המכיל רכיבים צמחיים על רמת התיאבון והאכילה. במחקר נכללו 57 משתתפים בגילאי 18-50 במשקל תקין או בעודף משקל, אשר השתתפו בסדר אקראי בשלושה ימי בדיקה שונים, עם 3 ימי הפרדה ביניהם, בהם צרכו מסטיק צמחי, מסטיק פלסבו או שלא צרכו מסטיק (ביקורת). בכל יום בדיקה המשתתפים צרכו את ארוחת הבוקר הרגילה שלהם, לאחר 4 שעות צרכו ארוחת צהריים סטנדרטית, המותאמת לצריכה הקלורית של כל משתתף ולאחר 4 שעות נוספות המשתתפים התבקשו לדרג את העדפתם לחטיפים שונים וניתנה להם אפשרות לצרוך את אותם חטיפים ללא הגבלה. באחד מימי הבדיקה המשתתפים התבקשו לצרוך לאורך היום 8 מסטיקים המכילים כל אחד 200 מ"ג גרסיניה קמבוג'יה, 20 מ"ג ל-קרניטין, 100 מ"ג מיצוי קפה ירוק וויטמין B6. בימי הבדיקה האחרים המשתתפים צרכו מסטיק פלסבו או ללא כל מסטיק.

נמצא כי קרא עוד.

Bobillo C, et al. Short-term effects of a green coffee extract, Garcinia cambogia and L-carnitine containing chewing gum on snack intake and appetite regulation. Eur J Nutr. 2018 Mar;57(2):607-615. 

 

 

לא נמצאה השפעה לתה ירוֹק על רמת הורמוני הרעב והשובע

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של תה ירוק על ריכוזי ההורמונים לפטין וגרלין בדם, הורמונים בעלי תפקיד בתגובת הרעב והשובע. בסקירה נכללו 11 מחקרים, בהם סה"כ 927 משתתפים בגילאי 18-60. במחקרים השונים נעשה שימוש במינון של 270-1,500 מ"ג/יום מיצוי תה ירוק, או 4 כוסות של תה ירוק באחד המחקרים - למשך 8-48 שבועות.

מניתוח כולל של הנתונים עולה כי קרא עוד.

Haghighatdoost F, Nobakht M Gh BF, Hariri M. Effect of green tea on plasma leptin and ghrelin levels: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled clinical trials. Nutrition. 2018 Jan;45:17-23. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29129232

 

 

החשיבות של חלבון לשמירה על התפקוד בגִיל מבוגר

כחלק ממחקר עוקבה גדול, במחקר הנוכחי נבדק הקשר בין צריכת החלבון בתזונה לבין השינויים בתפקוד הגופני במהלך ההזדקנות. המחקר נערך בקרב מבוגרים, שהשתתפו במחקר צאצאי פרמינגהם, שהחל בשנת 1971 וכלל מעל ל-5,000 משתתפים. במסגרת המחקר נערך מעקב שני בשנת 1981 ולאחר מכן נערכו מעקבים כל 4 שנים. במחקר זה נכללו הנתונים של 1,779 מהמשתתפים, כאשר החוקרים בדקו את השינוי בתפקוד הגופני לאורך 12 שנה, בין המעקב החמישי והמעקב השמיני, וצריכת החלבון בתזונה הוערכה באמצעות נתונים (יומני אכילה של 3 ימים), שנאספו במעקב השלישי והחמישי. 

התוצאות העידו על קרא עוד.

Mustafa J, et al. Dietary Protein and Preservation of Physical Functioning Among Middle-Aged and Older Adults in the Framingham Offspring Study. Am J Epidemiol. 2018 Jul 1;187(7):1411-1419. 

 

 

חומְצות שומן קצרות שרשרת להפחתת סְטרס וחָרדה?

במחקר, שנערך בקרב עכברים, נבדקה התרומה של תוסף חומצות שומן קצרות שרשרת (SCFA) להקלה על סטרס כרוני. החוקרים מסבירים כי כיום ישנה הכרה בהשפעה של חיידקי המעי על התגובה הפיזיולוגית וההתנהגותית, והתפקיד המרכזי של המטבוליטים הנוצרים על ידי חיידקים אלו. אחד המטבוליטים הנחקר ביותר הוא SCFA, הנוצר כתוצאה מהתססה של סיבים תזונתיים והינו בעל השפעה על הפעילות המטבולית והחיסונית בגוף. במסגרת המחקר, העכברים קיבלו תוסף המכיל תערובת SCFA (אצטאט, פרופיונאט ובוטיראט). לאחר שבוע של נטילת התוסף, העכברים עברו 3 שבועות של סטרס פסיכו-חברתי מתמשך. 

נמצא כי קרא עוד.

van de Wouw M, et al. Short-chain fatty acids: microbial metabolites that alleviate stress-induced brain-gut axis alterations. J Physiol. 2018 Jul 31. 

 

 

שימוש בצמחי מרפא סיניים בקרב נשים הנוטלות טיפול הורמונלי חליפי קשור בסיכון מופחת לשָׁבץ

במחקר תצפיתי, המבוסס על נתוני הביטוח הרפואי הלאומי בטאיוואן, הוערך הסיכון לשבץ איסכמי בקרב נשים הנוטלות טיפול הורמונלי חליפי בשילוב עם צמחי מרפא סיניים. החוקרים מסבירים כי מחקרים קודמים מצביעים על כך שטיפול הורמונלי חליפי עלול להגביר את הסיכון לשבץ איסכמי בקרב נשים לאחר גיל המעבר. מתוך מדגם של כ-32,000 נשים בגילאי 40-65, במחקר הנוכחי נכללו שתי קבוצות בעלות מאפיינים דומים של כ-4,000 נשים כל אחת, קבוצה אחת של נשים הנוטלות טיפול הורמונלי חליפי בלבד וקבוצה שניה של נשים הנוטלות בנוסף לטיפול ההורמונלי צמחי מרפא סיניים.

נמצא כי קרא עוד.

Wen SH, Chang WC, Hong MK, Wu HC. Concurrent use of Chinese herbal medicine among hormone users and its association with ischemic stroke risk: A population-based study. J Ethnopharmacol. 2018 Apr 24;216:274-282. 

 

 

וכעת, עוד כותרות...

 

 

רכיבים צמחיים למניעת תחלואה קרדִיווסקולרית

בסקירה מציגים החוקרים את העדויות ממחקרים פרה-קליניים וקליניים לגבי התרומה של רכיבים צמחיים שונים למניעת תחלואה קרדיווסקולרית - כולל עץ קארי (Murraya koenigii), כורכום (Curcuma longa), סלק (Beta vulgaris), שום (Allium sativum), בצל (Allium cepa), דלעת (Lagenaria siceraria) וחילבה (Trigonella foenum-graecum). 

Jain S, Buttar HS, Chintameneni M, Kaur G. Prevention of Cardiovascular Diseases with Anti-Inflammatory and Anti- Oxidant Nutraceuticals and Herbal Products: An Overview of Pre-Clinical and Clinical Studies. Recent Pat Inflamm Allergy Drug Discov. 2018;12(2):145-157. 

 

 

 

האם ל-HDL גבוה השפעה קרדִיווסקולרית מגינה בקרב נשים לאחר גִיל המעבר?

מניתוח הנתונים של 1,380 נשים בנות 62 בממוצע נמצא כי הקשר בין רמת HDL ומדדים של טרשת עורקים (עובי עורק הקרוטיד והצטברות פלאק) הינו תלוי גיל, כך שנמצאה השפעה מגינה מפני טרשת עורקים למדדים תקינים רק בקרב נשים שהינן לפחות 10 שנים לאחר גיל המעבר.

El Khoudary SR, et al. HDL (High-Density Lipoprotein) Metrics and Atherosclerotic Risk in Women: Do Menopause Characteristics Matter? MESA. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2018 Jul 19. pii: ATVBAHA.118.311017.

 

 

טרום-סוּכרת עלולה לפגוע בתפקוד המִיני בקרב גברים

במחקר פיילוט, בו נכללו 67 גברים בריאים בגילאי 25-50 אשר סווגו ל-4 קבוצות בהתאם למידת הפגיעה באיזון הסוכר (רמות גבוהות של גלוקוז בצום, סבילות נמוכה לגלוקוז, רמות גבוהות של גלוקוז בצום בשילוב סבילות נמוכה לגלוקוז או סבילות תקינה לגלוקוז), נמצא כי טרום-סוכרת קשורה בשכיחות גבוהה יותר של הפרעות בתפקוד המיני (תפקודי זקפה, חשק מיני, שביעות רצון כללית מהתפקוד המיני) ושל תסמיני דיכאון.

Krysiak R, Szkróbka W, Okopień B. Sexual functioning and depressive symptoms in men with various types of prediabetes: a pilot study. Int J Impot Res. 2018 Jul 26. 

 

 

הפוטנציאל הטיפולי של קוורצטִין

בסקירה דנים החוקרים בהרכב הכימי של קוורצטין ומקורותיו וכן ביישום הטיפולי שלו במצבים שונים כגון מניעת שגשוג תאים סרטניים, פעילות נוגדת חמצון המסייעת כנגד תהליכי הזדקנות מוקדמת, פעילות אנטי-ויראלית, אנטי-דלקתית והגנה על הלב באמצעות וויסות מסלולי התקשורת התאית. 

Sharma A, Kashyap D, Sak K, Tuli HS, Sharma AK. Therapeutic charm of quercetin and its derivatives: a review of research and patents. Pharm Pat Anal. 2018 Jan;7(1):15-32. 

 

 

חומצה פוֹלית לנשים בהריוֹן עם אפִילפסיה עשויה למנוע עיכוב שפתי של הילד

כחלק ממחקר עוקבה, שנערך בנורבגיה ובו נכללו הנתונים של 335 ילדים לאימהות עם אפילפסיה ו-104,222 ילדים לאימהות ללא אפילפסיה, נמצא כי נטילה של חומצה פולית בשלבים מוקדמים של ההריון עשויה לתרום למניעת עיכוב שפתי הקשור בחשיפה תוך-רחמית לתרופות אנטי-אפילפטיות. 

Husebye ESN, et al. Verbal abilities in children of mothers with epilepsy: Association to maternal folate status. Neurology. 2018 Aug 28;91(9):e811-e821. 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם