עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש פברואר 2017 - מקבץ 3

עודכן בתאריך 16/02/2017

 

השבוע נפתח בסקירה שהעריכה את העדויות הקליניות הקשורות לצריכת מוצרי חלב וננסה להבין האם היא נקייה מאינטרסים. נמשיך במחקרים קליניים מגוונים שבדקו השפּעת שינוי תזונתי על הקלה בתסמיני דיכאון, משקפיים המכילות מיצוי צמחי מרפא לשיפור תפקודי קשב, נטילת פרוביוטיקה להקלה על אקנה, חומצה לינולאית מצומדת לשיפור הרגישות לאינסולין, צמחי מרפא לשיפור תפקוד כלי הדם, תוסף אנתוציאנינים לשיפור תפקוד המערכת הקרדיווסקולרית ואובליפיחה לשיפור פרופיל השומנים בדם. לאחר מכן נציג מחקרים שבדקו קשר בין שמן זית לשמירה על בריאות העצם ובין סכיזופרניה לסוכרת סוג 2. נבין כיצד ניתן להעריך חסר ויטמין E ברקמות ומהם רכיבי התזונה המעודדים הפרשת אדיפונקטין בקרב חולי סרטן. ממחקרים פרה-קליניים נלמד מהם צמחי המרפא לטיפול בהפרעות בתפקוד המיני בקרב גברים, האם תוסף פרי הורד עשוי לסייע בטיפול בשמנות ונסיים בסקירה שבחנה את איכות ההנחיות הקיימות לשימוש ברפואה משלימה ואינטגרטיבית. 
את הכותרות שלנו השבוע נפתח במחקר עוקבה שהעריך בטיחות השימוש בפרע מחורר בקרב נשים בהריון. לאחר מכן, נציג סקירות של מחקרים קליניים, הבודקות את השפּעת כמוסות שום על המערכת הקרדיווסקולרית, השימוש בפורמולות סיניות המבוססות על ברברין ותוסף ל-תיאנין לשיפור איכות השינה. נמשיך בהצגת מחקרים פרה-קליניים אודות ההשפעה החיסונית ונוגדת הסרטן של קצח הגינה, הפוטנציאל של גינקו דו-אונתי לטיפול בסרטן השד, התרומה של פלבונואידים לטיפול בסרטן העור, הפעילות הרפואית של טבבויה והשפּעת חלב סויה מותסס על לחץ הדם. 

 

 

מהן העדויות הקליניות הקשורות לצריכת מוצרי חלב והאם הן נקיות מאינטרסים? 

בסקירה מקיפה העריכו החוקרים את הממצאים המחקריים, בעיקר ממטה-אנליזות של מחקרים תצפיתיים ומחקרים אקראיים מבוקרים, בנוגע לקשר בין צריכת מוצרי חלב לבין תחלואה כרונית ותמותה. 
חשוב לציין כי המחקר מומן על ידי מגוון גופים מחקריים ומסחריים, ביניהם בעלי אינטרסים ברורים בשוק החלב. למרות שהחוקרים מציינים כי הגופים הממנים לא היו מעורבים בפועל, ניכר כי מסקנות הסקירה מגמתיות וכי אין אזכור של השפעות שליליות נרחבות שכן הוכחו במחקרים, למשל בהקשר של שברים בעצמות וסרטן
בהתייחס לסיכון לשמנות ולסוכרת סוג 2 מסכמים החוקרים כי תזונה הכוללת רמה גבוהה של חלב ומוצריו קשורה בסיכון מופחת לשמנות בקרב ילדים ולשיפור הרכב הגוף בקרב מבוגרים וכתוצאה מכך להפחתת הסיכון לסוכרת סוג 2. התרומה של מוצרי חלב לירידה במשקל משמעותית יותר בדיאטה מוגבלת קלורית ופחות תחת צריכת קלוריות מאוזנת. באופן ספציפי, נמצא קשר בין מוצרי חלב מותססים כמו גבינה ויוגורט לבין סיכון נמוך יותר לסוכרת סוג 2. 
מהעדויות בנוגע לסיכון לתחלואה קרדיווסקולרית עולה כי צריכה גבוהה של חלב ומוצריו (200-300 מ"ל ליום) אינה מגבירה את הסיכון הקרדיווסקולרי, ואף קשורה בסיכון נמוך יותר ליתר לחץ דם ולשבץ. 

הממצאים בנוגע לבריאות העצם והסיכון לאוסטאופורוזיס מצביעים על כך שלצריכת חלב ומוצריו השפעה מיטיבה על בריאות העצם בגיל הילדות וההתבגרות, אולם העדויות בנוגע לתרומה בקרב מבוגרים ולהפחתת הסיכון לשברים בקשישים הינן מוגבלות. נראה כי החוקרים מתעלמים ממחקר עוקבה נרחב, שבוצע בשבדיה ומצביע על כך שצריכת חלב גבוהה מלווה בסיכון מוגבר לתמותה ולשברים, במיוחד שברים בירך. לקריאת המחקר - לחצו כאן.
בנוגע לסיכון להתפתחות סרטן, החוקרים מציינים כי על פי דיווחי קרן מחקר הסרטן העולמית (WCRF) ומטה-אנליזות עדכניות, צריכת חלב ומוצריו ככל הנראה מסייעת להגנה מפני סרטן קולורקטלי, סרטן שלפוחית השתן, סרטן הקיבה וסרטן השד. צריכת מוצרי חלב לא נמצאה קשורה בסרטן הלבלב, סרטן שחלות או סרטן ריאות, כאשר העדויות בנוגע לסרטן הערמונית אינן עקביות. גם כאן החוקרים מתעלמים מעדויות רבות התומכות בקשר בין צריכת מוצרי חלב והתפתחות סרטן בכלל וסרטן הערמונית בפרט. לקריאת סקירה בנושא - לחצו כאן

 

על בסיס הממצאים ממחקרים תצפיתיים החוקרים מסכמים כי לא נמצא קשר בין צריכת מוצרי חלב לבין הסיכון לתמותה מכל גורם. 
מעבר לכך, בחנו החוקרים את ההיבטים הבריאותיים של צריכת משקאות צמחיים לעומת חלב. הם מסכמים כי מדובר במוצרים שונים במהותם, הן בהתייחס להרכב התזונתי והן בהתייחס להשפעה הבריאותית. למרות החששות העולים בהקשר לצריכת משקאות דלי חלבון בקרב ילדים, נדרשת הערכה מקיפה יותר של המשקאות הצמחיים על מנת לקבוע מסקנה ברורה בנושא זה.  
החוקרים מסכמים כי על בסיס כלל העדויות המחקריות צריכת חלב ומוצריו תורמת להשגת הצריכה התזונתית המומלצת ועשויה להגן מפני מחלות כרוניות שכיחות, כאשר ישנם רק דיווחים מעטים בנוגע להשפעות שליליות. 

Milk and dairy products: good or bad for human health? An assessment of the totality of scientific evidence.
Thorning TK, Raben A, Tholstrup T, Soedamah-Muthu SS, Givens I, Astrup A.
Food Nutr Res. 2016 Nov 22;60:32527. doi: 10.3402/fnr.v60.32527. eCollection 2016.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27882862

 

 

שיפור איכות התזונה להקלה על תסמיני דִיכאון

במחקר אקראי מבוקר שנערך באוסטרליה נבדקה התרומה של תכנית לשיפור איכות התזונה כטיפול תומך במבוגרים עם דיכאון קליני ברמה בינונית-חמורה. המחקר ארך 12 שבועות ובו השתתפו 67 מטופלים, אשר חולקו אקראית לתכנית התזונה או לקבוצת הביקורת. תכנית התזונה כללה שבעה מפגשי ייעוץ אישיים עם תזונאי קליני והמפגשים בקבוצת הביקורת כללו רק תמיכה חברתית ללא ייעוץ תזונתי. 
הייעוץ התזונתי נועד לשפר את איכות התזונה באמצעות הגברת הצריכה של 12 קבוצות מזון עיקריות: דגנים מלאים, ירקות, פירות, קטניות, מוצרי חלב דלי שומן לא ממותקים, אגוזים טבעיים לא קלויים, דגים, בשר אדום רזה, עוף, ביצים ושמן זית וכן באמצעות הפחתת צריכת מתוקים, דגנים מעובדים, מזון מטוגן, מזון מהיר, בשר מעובד ומשקאות ממותקים והגבלת האלכוהול לעד 2 כוסות יין ליום. תכנית התזונה לא התמקדה בירידה במשקל ולא הייתה מוגבלת קלורית.
מהתוצאות עולה כי בקרב המשתתפים בקבוצת תכנית התזונה חל שיפור גדול יותר בתסמיני הדיכאון, עם הפרש של 7 נקודות (בסולם של 0-60) במדד MADRS הנקרא גם: Montgomery–Åsberg Depression Rating Scale, לעומת קבוצת הביקורת (p<0.001). עוד נמצא כי בקרב 32% מהמשתתפים בקבוצת התזונה חלה נסיגה בדיכאון, לעומת 8% בקבוצת הביקורת (p=0.028). החוקרים מסכמים כי שיפור איכות התזונה עשויה להוות אסטרטגיה יעילה להקלה על תסמיני דיכאון ובכך אף לתרום להפחתת תחלואה נלווית.

A randomised controlled trial of dietary improvement for adults with major depression (the 'SMILES' trial).
Jacka FN, et al.
BMC Med. 2017 Jan 30;15(1):23. doi: 10.1186/s12916-017-0791-y.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28137247

 

 

משקפיים המכילות מיצוי צמחי מרפא לשיפור תפקודי קשב

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של מיצוי צמחי מרפא, המסייעים להפחתת העקה החמצונית במערכת הראייה (כתוצאה מחשיפה לאור כחול), על תפקודי הקשב בקרב 32 מתנדבים בריאים.

המשתתפים חולקו אקראית לקבוצת טיפול, אשר התבקשה להרכיב משקפיים עם פדים המכילים מיצוי צמחי מרפא בעלי השפעה נוגדת חמצון ואנטי-דלקתית בזמן ביצוע מטלת קשב, או לקבוצת ביקורת, שהתבקשה להרכיב משקפיים ללא מיצוי צמחי מרפא. המשקפיים של קבוצת הטיפול כללו 4 צמחי מרפא: קרא עוד

Herbal Extracts That Reduce Ocular Oxidative Stress May Enhance Attentive Performance in Humans.
Cho H, Kwon M, Jang H, Lee JB, Yoon KC, Jun SC.
Comput Intell Neurosci. 2016;2016:4292145. doi: 10.1155/2016/4292145. Epub 2016 Dec 20.

 

 

נטילת פרוֹביוטיקה עשויה להקל על אקְנה במבוגרים

במחקר פיילוט כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של תוסף פרוביוטיקה על הביטוי בעור של גנים הקשורים בפעילות האינסולין ועל מראה העור בקרב מבוגרים עם אקנה.

במחקר נכללו 20 משתתפים בני 34 בממוצע, 14 מהם נשים ו-6 גברים. המשתתפים חולקו אקראית לנטילת פלסבו או תוסף פרוביוטיקה נוזלי, המכיל 3 מיליארד חיידקים מהזן Lactobacillus rhamnosus SP1 בכמות של 75 מ"ג ליום, למשך 12 שבועות.

נמצא כי קרא עוד

Supplementation with Lactobacillus rhamnosus SP1 normalises skin expression of genes implicated in insulin signalling and improves adult acne.
Fabbrocini G, Bertona M, Picazo Ó, Pareja-Galeano H, Monfrecola G, Emanuele E.
Benef Microbes. 2016 Nov 30;7(5):625-630. Epub 2016 Sep 6.

 

 

חומצה לינוֹלאית מצומדת לשיפור הרגישות לאינסולין בילדים עם שמנוּת

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו, שנערך במקסיקו, נבדקה ההשפעה של חומצה לינולאית מצומדת (CLA), או מטפורמין, על הרגישות לאינסולין בקרב ילדים עם שמנות (obesity).

במחקר השתתפו 83 ילדים, בגילאי 8-18, עם BMI מעל לאחוזון ה-95. כל המשתתפים נכללו בתכנית בת ארבעה חודשים לעידוד אורח חיים בריא. במסגרת התוכנית נערך מפגש חודשי, שכלל שעת אימון גופני, מפגש ייעוץ קבוצתי בנושא אורח חיים בריא (הדרכה לתזונה מאוזנת ובריאה, אכילה רגשית וחשיבות המסגרת המשפחתית, התרומה של פעילות גופנית ופירוט הסיכונים הנלווים להשמנה) ומפגש ייעוץ רפואי אישי. הרכב הדיאטה המומלצת בתכנית היה: קרא עוד

Conjugated Linoleic Acid and Metformin on Insulin Sensitivity in obese children: Randomized Clinical Trial.
Garibay-Nieto N, et al.
J Clin Endocrinol Metab. 2016 Oct 25:jc20162701. [Epub ahead of print]

 

 

צמחי מרפא לשיפור תפקוד כלי הדם לאחר מאמץ גופני

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה התרומה של תוסף צמחי מרפא סיניים להפחתת נוקשות כלי הדם בעקבות פעילות גופנית מאומצת. במחקר השתתפו 23 מתנדבים בריאים, אשר חולקו באופן אקראי לקבוצת צמחי המרפא או לקבוצת הפלסבו. הטיפול הצמחי כלל מינון יומי (מחולק ל-7 כמוסות ליום) של 1750 מ"ג ג'ינסנג קוריאני (Panax ginseng) ו-1750 מ"ג מרווה סינית (Salvia miltiorrhiza). לאחר 7 ימים כלל המשתתפים ביצעו מבדק ריצה ומבדק בקרה (ישיבה).
מהתוצאות עולה כי בשתי הקבוצות חלה קרא עוד

Panax ginseng and Salvia miltiorrhiza supplementation abolishes eccentric exercise-induced vascular stiffening: a double-blind randomized control trial.
Lin HF, Tung K, Chou CC, Lin CC, Lin JG, Tanaka H.
BMC Complement Altern Med. 2016 Jun 6;16:168. doi: 10.1186/s12906-016-1139-4.

 

 

תוסף אנתוֹציאנינים לשיפור תפקוד המערכת הקרדיווסקולרית

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה ארוכת הטווח של נטילת תוסף אנתוציאנינים המופק מרכיבים טבעיים על הפרשת כימוקינים מטסיות הדם בקרב משתתפים עם יתר כולסטרול בדם.

החוקרים מסבירים כי עדויות קודמות מצביעות על כך שלכימוקינים המופרשים מטסיות הדם תפקיד בהתפתחות טרשת עורקים. במחקר השתתפו 146 מטופלים, אשר נטלו באופן אקראי 320 מ"ג ליום תוסף אנתוציאנינים, או פלסבו, למשך 24 שבועות.

נמצא כי קרא עוד

Effects of purified anthocyanin supplementation on platelet chemokines in hypocholesterolemic individuals: a randomized controlled trial.
Zhang X, Zhu Y, Song F, Yao Y, Ya F, Li D, Ling W, Yang Y.
Nutr Metab (Lond). 2016 Nov 25;13:86. eCollection 2016.

 

 

אוֹבליפיחה לשיפור פרוֹפיל השוּמנים בדם

במטה-אנליזה וסקירה שיטתית של 11 מחקרים אקראיים מבוקרים נבדקה ההשפעה של אובליפיחה (Hippophae rhamnoides) על פרופיל השומנים בדם. מניתוח כלל הנתונים עולה כי קרא עוד

Effect of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) on blood lipid profiles: A systematic review and meta-analysis from 11 independent randomized controlled trials.
Xiao-fei Guo, Bo Yang, Wenwen Cai, Duo Li.
Trends in Food Science & Technology, Volume 61, March 2017, Pages 1–10

 

 

שמן זית לשמירה על בריאות העצם

כחלק ממחקר אקראי מבוקר גדול, שבחן את השפעות הדיאטה הים-תיכונית, במחקר הנוכחי נבדק הקשר בין צריכת שמן זית לבין הסיכון לשברים אוסטאופורוטיים (שברים כתוצאה מחבלה מינימלית על רקע אוסטאופורוזיס).

במחקר נכללו 870 משתתפים מספרד בגילאי 55-80 בעלי סיכון קרדיווסקולרי גבוה, אשר הוקצו באופן אקראי ל-3 דיאטות: דיאטה ים-תיכונית מועשרת בשמן זית כתית מעולה, דיאטה ים-תיכונית מועשרת באגוזים או דיאטת ביקורת דלת שומן. במהלך תקופת מעקב ממוצעת של 9 שנים תועדו 114 מקרים של שברים אוסטאופורוטיים בקרב כלל המשתתפים.

נמצא כי קרא עוד

Extra virgin olive oil consumption reduces the risk of osteoporotic fractures in the PREDIMED trial.
García-Gavilán JF, et al.
Clin Nutr. 2017 Jan 13. pii: S0261-5614(17)30006-7. doi: 10.1016/j.clnu.2016.12.030. [Epub ahead of print]

 

 

חולי סכִיזופרניה בסיכון מוגבר לסוּכרת סוג 2

במטה-אנליזה וסקירה שיטתית נבדק האם מטופלים עם אפיזודה סכיזופרנית ראשונה נוטים לסבול מהפרעה במשק הסוכר.

בסקירה נכללו 16 מחקרי מקרה-בקרה, בהם סך הכל 731 מטופלים, שעברו אפיזודה סכיזופרנית ראשונה, וקבוצת ביקורת של 614 משתתפים בריאים.

מניתוח כלל הנתונים עולה כי מדדי הסוכר היו קרא עוד

Impaired Glucose Homeostasis in First-Episode Schizophrenia: A Systematic Review and Meta-analysis.
Pillinger T, Beck K, Gobjila C, Donocik JG, Jauhar S, Howes OD.
JAMA Psychiatry. 2017 Jan 11. doi: 10.1001/jamapsychiatry.2016.3803. [Epub ahead of print]

 

 

כיצד ניתן לזהות חסר וִיטמין E ברקמות?

במחקר כפול סמיות מוצלב נבדק מהם המדדים אשר עשויים להעיד על חסר בויטמין E ברקמות.

ממצאים קודמים עולה כי הזמינות הביולוגית של אלפא-טוקופרול גבוהה יותר באוכלוסייה הבריאה בהשוואה לאוכלוסייה עם התסמונת המטבולית, דבר המעיד על הדרישה הגבוהה יותר לויטמין E באוכלוסייה זו.

במחקר הנוכחי נבדק האם תוצרי הפירוק של אלפא-טוקופרול, α-CEHC ו- α-CMBH, הינם מדדים יעילים לשיקוף רמת אלפא-טוקופרול בגוף.

במחקר נכללו 10 משתתפים עם התסמונת המטבולית ו-10 משתתפים בריאים. כל המשתתפים עברו ארבע התערבויות, בהן התבקשו לצרוך 15 מ"ג אלפא-טוקופרול מסומן עם חלב דל-שומן, חלב מופחת-שומן, חלב מלא או חלב סויה. החוקרים עקבו אחר תוצרי הפירוק בדם ובשתן במשך 72 שעות. נמצא כי קרא עוד

Metabolic syndrome increases dietary α-tocopherol requirements as assessed using urinary and plasma Vitamin E catabolites: a double-blind, crossover clinical trial.
Traber MG, Mah E, Leonard SW, Bobe G, Bruno RS.
Am J Clin Nutr. 2017 Jan 11. pii: ajcn138495. doi: 10.3945/ajcn.116.138495. [Epub ahead of print]

 

 

רכיבי תזונה לעידוד הפרשת אדיפונקטין בקרב חולי סרְטן

במחקר נבדק מהם רכיבי התזונה אשר עשויים לעודד הפרשת אדיפונקטין מרקמת שומן. רמת אדיפונקטין נמוכה קשורה בהתפתחות התסמונת המטבולית ומהווה גורם סיכון להתפתחות סרטן.

במסגרת המחקר, נלקחו דגימות תאי גזע מרקמת השומן של שבעה חולי סרטן. תאי הגזע התמיינו לתאי שומן ולאחר מכן נחשפו ל-49 רכיבי מזון שונים. רמות האדיפונקטין נמדדו 48 ו-96 שעות לאחר מכן.

נמצא כי קרא עוד

Screening for Identification of Personalized Food to Promote Adiponectin Secretion in Patients with Cancer.
Sakaue M, Maeda K, Ohno S, Ito T.

 

 

צמחי מרפא לטיפול בהפרעות בתפקוד המִיני בקרב גברים

בסקירה שנערכה על ידי חוקרים מהודו מוצגות העדויות המחקריות, בעיקר ממחקרים פרה-קליניים, בנוגע לשימוש בצמחי מרפא המוכרים ברפואה המסורתית לטיפול בהפרעות בתפקוד המיני בקרב גברים. 
הצמחים המפורטים בסקירה כוללים: קרא עוד

A review of the potential of medicinal plants in the management and treatment of male sexual dysfunction.
Malviya N, Malviya S, Jain S, Vyas S.
Andrologia. 2016 Oct;48(8):880-93. doi: 10.1111/and.12677

 

 

תוסף פרי הורד לטיפול בשמנוּת?

במחקר שנערך בקרב עכברים נחקרו המנגנונים בהם פרי הורד (Rose hip) תורם למניעת השמנה.

במסגרת המחקר מחצית מהעכברים שצרכו דיאטה עתירת שומן קיבלו תוסף אבקת פרי הורד במינון של 300 גרם ליום למשך 3 חודשים. בכדי להשוות בין התנאים, החוקרים השוו במדויק את הערכים התזונתיים של שתי הקבוצות, כאשר בקבוצה שלקחה את התוסף גרעו את הערכים התזונתיים של התוסף מהדיאטה.

מהתוצאות עולה כי קרא עוד

Rose hip supplementation increases energy expenditure and induces browning of white adipose tissue.
Cavalera M, Axling U, Berger K, Holm C.
Nutr Metab (Lond). 2016 Dec 6;13:91. eCollection 2016.

 

 

איכות ההנחיות הקיימות לשימוש ברפואה משלימה ואינטגרטיבית

בסקירה שיטתית נבחנו, באופן כמותי ואיכותני ובאמצעות כלי המחקר המקובלים, ההנחיות הקליניות לשימוש בשיטות שונות של רפואה משלימה ואינטגרטיבית שפורסמו בין השנים 2003-2015. בסקירה נכללו 17 פרסומים, שניים בתחום רפואת צמחים, שלושה העוסקים בדיקור, ארבעה העוסקים בכירופרקטיקה ושמונה העוסקים במספר שיטות רפואה משלימה.  
שני חוקרים העריכו ודירגו כל אחת מההנחיות באופן בלתי תלוי באמצעות הכלי AGREE II, הכולל 23 פריטים המקובצים ל-6 תחומי הערכה. על בסיס הערכות כלל הפרסומים, התחומים דורגו מהגבוה לנמוך: בהירות ההצגה (ציון כולל של 85.3%), היקף ומטרות (83.3%), חוזק התהליך והמתודולוגיה (61.2%), עצמאות מקצועית (60.1%), התאמה לאוכלוסיית היעד (52.0%), יישומיות (20.7%). 

מהמחקר הנוכחי עולה כי קרא עוד

The quantity and quality of complementary and alternative medicine clinical practice guidelines on herbal medicines, acupuncture and spinal manipulation: systematic review and assessment using AGREE II.
Ng JY, Liang L, Gagliardi AR.
BMC Complement Altern Med. 2016 Oct 29;16(1):425.

 

 

כותרות נוספות...

 

 

האם השימוש בפרע מחוּרר בטוח בהיריוֹן? 

על בסיס נתונים ממחקר עוקבה הכולל כ-90,000 נשים, עולה כי 38 הנשים שנחשפו במהלך ההריון לפרע מחורר (Hypericum perforatum) לא היו בסיכון ללידה מוקדמת, אך כן היו בסיכון גבוה יותר למומים מולדים (8.1% לעומת 3.3%), אולם הבדל זה לא היה מובהק סטטיסטית ומבוסס רק על 3 מקרים.

Hypericum perforatum use during pregnancy and pregnancy outcome.
Kolding L, Pedersen LH, Henriksen TB, Olsen J, Grzeskowiak LE.
Reprod Toxicol. 2015 Dec;58:234-7. doi: 10.1016/j.reprotox.2015.10.003. Epub 2015 Nov 1.

 

 

השפעה קרדיווסקולרית מיטיבה לכמוסות אבקת שוּם

מסקירה של מספר מחקרים קליניים עולה כי טיפול בכמוסות אבקת שום (Allium sativum) הינה בעלת השפעה קרדיווסקולרית מיטיבה. 

Antiatherosclerotic and Cardioprotective Effects of Time-Released Garlic Powder Pills.
Karagodin VP, Sobenin IA, Orekhov AN.
Curr Pharm Des. 2016;22(2):196-213.

 

 

השימוש בפורמולות סיניות המבוססות על ברברִין

בסקירה מעודכנת מציגים החוקרים פורמולות פטנט סיניות, המבוססות על הרכיב הצמחי ברברין, מנגנוני הפעולה שלהן והשימוש בהן לטיפול במגוון מצבים רפואיים כגון סרטן, השמנה, סוכרת, דלקות, טרשת עורקים, אלצהיימר, דלקת מפרקים שגרונית ומחלות קרדיווסקולריות.

Pharmacological effects of berberine and its derivatives: a patent update.
Jin Y, Khadka DB, Cho WJ.
Expert Opin Ther Pat. 2016;26(2):229-43. doi: 10.1517/13543776.2016.1118060. Epub 2015 Dec 4.

 

 

ל-תיאנין לשיפור איכות השינה

מסקירה הבוחנת טיפולים שונים לשיפור איכות השינה עולה כי נטילת תוסף ל-תיאנין במינון 200 מ"ג עשויה לתרום לשיפור איכות השינה ולהרגעה, ללא השפעות שליליות כדוגמת תחושת טשטוש או התמכרות.  

In Search of a Safe Natural Sleep Aid.
Rao TP, Ozeki M, Juneja LR.
J Am Coll Nutr. 2015;34(5):436-47. doi: 10.1080/07315724.2014.926153. Epub 2015 Mar 11.

 

 

ההשפעה החיסונית של קָצח הגינה 

בסקירה של מחקרים פרה-קליניים מוצגת הפעילות החיסונית והאנטי-דלקתית של קצח הגינה (Nigella sativa) והרכיב הפעיל העיקרי thymoquinone, תוך הדגשת הפוטנציאל לטיפול במצבים זיהומיים ולא זיהומיים כגון אלרגיות, מחלות אוטואימוניות וסרטן

Immunomodulatory and anti-inflammatory action of Nigella sativa and thymoquinone: A comprehensive review.
Majdalawieh AF, Fayyad MW.
Int Immunopharmacol. 2015 Sep;28(1):295-304. doi: 10.1016/j.intimp.2015.06.023. Epub 2015 Jun 26.

 

 

קֶצח הגינה כנגד סרְטן המעי

במחקר מעבדה נמצא כי מיצוי רכיבים סאפונינים מקצח הגינה (Nigella sativa) היה בעל פעילות אנטי-סרטנית כנגד תאי סרטן מעי אנושיים. 

Mechanism of Action of Nigella sativa on Human Colon Cancer Cells: the Suppression of AP-1 and NF-κB Transcription Factors and the Induction of Cytoprotective Genes.
Elkady AI, Hussein RA, El-Assouli SM.
Asian Pac J Cancer Prev. 2015;16(17):7943-57.

 

 

הפוטנציאל של גִינקו דו-אונתי לטיפול בסרְטן השד

במחקר מעבדה נמצא כי לשלושה רכיבים פלבונואידים, המצויים בגינקו דו-אונתי (Ginkgo biloba) – קמפפרול, קוורצטין ו-isorhamnetin - השפעה סינרגיסטית על עיכוב ייצור אסטרוגן ובכך עשויים לתרום לטיפול בסרטן השד.

Inhibitory Aromatase Effects of Flavonoids from Ginkgo biloba Extracts on Estrogen Biosynthesis.
Park YJ, Choo WH, Kim HR, Chung KH, Oh SM.
Asian Pac J Cancer Prev. 2015;16(15):6317-25.

 

 

התרומה של פלבונואִידים לטיפול בסרְטן העור

בסקירה מוצגים סוגי פלבונואידים שונים ומנגנוני הפעולה שלהם כנגד סרטן העור, כולל נטרול רדיקלים חופשיים, ויסות מחזוריות התא, תיקון נזקים ב-DNA, עידוד מוות תאי ועיכוב התפתחות גרורות. 

Mechanism of Action of Flavonoids in Prevention of Inflammation-Associated Skin Cancer.
George VC, et al.
Curr Med Chem. 2016 Jun 27. [Epub ahead of print]

 

 

הפעילות הרפואית של טבבוּיה

במחקר מעבדה נבחנה הפעילות הרפואית נוגדת החמצון ונוגדת הסרטן וכן ההרכב התזונתי של שלוש צורות הכנה של טבבויה (Tabebuia impetiginosa) - מיצוי קליפת הגזע, כמוסות וסירופ. 

Bioactive Properties of Tabebuia impetiginosa-Based Phytopreparations and Phytoformulations: A Comparison between Extracts and Dietary Supplements.
Pires TC, Dias MI, Calhelha RC, Carvalho AM, Queiroz MJ, Barros L, Ferreira IC.
Molecules. 2015 Dec 21;20(12):22863-71. doi: 10.3390/molecules201219885.

 

 

חלב סויה מותסס להוֹרדת לחץ הדם

במחקר שנערך בקרב חולדות נמצא כי לחלב סויה, המותסס על ידי החיידק Lactobacillus casei, השפעה מעכבת על האנזים ACE- Angiotensin-converting enzyme ועל כן עשוי לתרום לירידה בלחץ הדם במצבים של יתר לחץ דם.

In Vitro and In Vivo Assessment of Angiotensin-Converting Enzyme (ACE) Inhibitory Activity of Fermented Soybean Milk by Lactobacillus casei Strains.
Bao Z, Chi Y.
Curr Microbiol. 2016 Aug;73(2):214-9. doi: 10.1007/s00284-016-1051-7. Epub 2016 May 2.

 



חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם