עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש אוקטובר 2016 - מקבץ 2

עודכן בתאריך 13/10/2016

 

בסקירה השבוע התעמקנו במחקרים קלינים שבוצעו על תוסף ספירולינה, מאמינים שתופתעו מהתוצאות. כמו כן, קיבלנו חיזוק לקשר שבין נטילת גלולות לדכאון, לשימוש בשמן מנטה בטיפול בתסמונת המעי הרגיש ולכך שהשימוש במדד הגליקמי לניבוי השפּעת המזון על רמות הסוכר בגוף הינו מוגבל. גילינו מה קורה לגברים עם תסמונת מטבולית שנוטלים ג'ינסנג קוריאני, וליכולת הקריאה של ילדים שקיבלו תוסף חומצות שומן. לצערינו ולא להפתעתינו יש לנו בשורות רעות לצרכני בשר וחלב בהקשר של סרטן. לסיום, נגוון בטיפולים צמחיים מהרפואה הסינית והאיורוודית, שהוכיחו יעילות בטיפול בסוכרת, כולסטרול ודלקת. 

באמתחתינו גם כותרות רבות ומעניינות כמו העשרת הדיאטה באגסים למניעת אבנים בדרכי השתן, השימוש העתידי הצפוי ברכיבי שורש צלע השור לטיפול בסכיזופרניה והפעילות האנטי-סרטנית של רכיבים צמחיים שונים. כמו כן, נגלה כי לא נמצאה עדות להשפעה קרצינוגנית של סוכרלוז וכי רמה גבוהה של ויטמין B3 בהריון קשורה בסיכון מופחת לאקזמה ביילוד. נקנח בהתייחסות לילדי ADHD, אשר שכיחות הפרעות פסיכיאטריות בקרבם די גבוהה וחוקרים עדיין מנסים להבין מה המשמעות של ממצאים הטרוגניים הנוגעים לנפח החומר האפור באזור המוטורי במוחם.

 

 

אצת הספירולינה


אצת הספירולינה נחשבת מזון על ומקובל בחוגי בריאות שונים. רצינו לבדוק עד כמה חזקות הראיות לשימוש בה וגילינו שישנן עדויות לפעילות נוגדת החמצון שלה, להשפעה מווסתת חיסונית וליכולת אנטי-דלקתית. כמו כן, ממחקרים קלינים עולים הממצאים הבאים: 

  • בקרב קשישים (גילאי 60-87) עם משקל תקין, שנטלו תוסף ספירולינה במינון יומי של 8 גרם, למשך 12 שבועות נצפתה ירידה מובהקת ברמות כולסטרול כללי ו –LDL בדם. בקרב קשישים עם עודף משקל נצפתה ירידה קטנה יותר בכולסטרול, שאינה מובהקת סטטיסטית.
  • בקרב הסובלים מיתר לחץ דם ומטופלים תרופתית (גילאי 40-60), שנטרלו תוסף ספירולינה במינון של 2 גרם ליום למשך 3 חודשים, חל שיפור מובהק סטטיסטית במשקל (ירידה של 5 ק"ג בממוצע), ב- BMI, בלחץ הדם הסיסטולי (ירידה של 6 מ"מ/כספית) ובמדד נוקשות הערקים. 
  • בקרב מטופלים הסובלים משמנות (Obesity) והנוטלים תרופות להורדת לחץ דם, נטילת תוסף ספירולינה במינון 2 גרם ליום למשך 3 חודשים גרמה לירידה מובהקת ברמת הברזל בדם (ירידה של 3.7 מיקרומול/ליטר), כנראה בשל יכולתה של אצת הספירולינה לקשור יוני ברזל וכן כתוצאה מהאינטראקציה בין המתכות המצויות בספירולינה, כגון קדמיום, לבין הברזל.

 

 

סגולות הספירולינה
מסקירת מחקרים קליניים ומחקרים בחיות מעבדה, עולה כי לספירולינה פעילות נוגדת חמצון, השפעה מווסתת על מערכת החיסון ויכולת אנטי-דלקתית.

נמצא כי ספירולינה מפעילה אנזימים נוגדי חמצון תאיים, מעכבת חמצון שומנים ונזק ל-DNA, מנטרלת רדיקלים חופשיים ומגבירה את הפעילות של האנזימים נוגדי החמצון superoxide dismutase and catalase. 
מחקרים קליניים מצביעים על כך שספירולינה מונעת פגיעה בשריר במצבים של עקה חמצונית בעקבות פעילות גופנית, ומווסתת את התגובה החיסונית והאנטי-דלקתית.
בנוסף, במסגרת הסקירה דנים החוקרים בהיבט השיווקי והרגולטורי של ספירולינה במדינות שונות. 
מסקנת החוקרים היא כי הידע לגבי מנגנוני הפעילות של ספירולינה הוא מוגבל ונדרשים מחקרים נוספים בבני אדם על מנת לבסס את המסקנות.

The antioxidant, immunomodulatory, and anti-inflammatory activities of Spirulina: an overview.
Wu Q, Liu L, Miron A, Klímová B, Wan D, Kuča K.
Arch Toxicol. 2016 Aug;90(8):1817-40. doi: 10.1007/s00204-016-1744-5. Epub 2016 Jun 3.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27259333

 

 

ההשפעה המיטיבה של ספירולינה על כולסטרול בדם תלויה במשקל הגוף

ממחקרים קלינים עולה כי לצד ההשפעה המיטיבה של ספירולינה, ישנן קבוצות באוכלוסייה בהן ההשפעה הינה פחות משמעותית, כאשר עודף משקל נמצא כגורם הקשור בכך.
במחקר כפול סמיות מבוקר פלסבו נבחנה ההשפעה של תוסף ספירולינה על התגובה החיסונית, הפעילות נוגדת החמצון ופרופיל השומנים בקרב קשישים בקוריאה. במחקר נכללו 78 קשישים בגילאי 60-87 אשר נטלו 8 גרם/יום תוסף ספירולינה או פלסבו למשך 12 שבועות.

נמצא כי רק במשתתפים במשקל תקין (BMI קטן מ-25), ולא במשתתפים עם עודף משקל, נטילת ספירולינה, לעומת פלסבו, הייתה מלווה בירידה מובהקת סטטיסטית ברמת הכולסטרול הכללי (במשתתפים עם משקל תקין נמצאה ירידה בכולסטרול של כ-12 מ"ג/דצ"ל בקבוצת הספירולינה לעומת עלייה של 2.5 מ"ג/דצ"ל בקבוצת הפלסבו, p=0.049, במשתתפים עם עודף משקל נמצאה ירידה של כ-6 מ"ג/דצ"ל בקבוצת הספירולינה לעומת ירידה של 1 מ"ג/דצ"ל בקבוצת הפלסבו, p=0.87), ברמת ה-LDL וכן בשיפור התגובה החיסונית והפעילות נוגדת החמצון.

ממצאים אלה תומכים בהשערה לפיה ההשפעה המיטיבה של ספירולינה תלויה במשקל הגוף.

The influence of obesity on the effects of spirulina supplementation in the human metabolic response of Korean elderly
Hee-Jung Park and Hyun-Sook Lee.
Nutr Res Pract. 2016 Aug; 10(4): 418–423.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4958645/

 

 

ההשפעה של ספירולינה על המשקל ולחץ הדם
במחקר קליני כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של תוסף ספירולינה על המשקל, לחץ הדם ותפקוד כלי הדם. במחקר נכללו 80 מטופלים בגילאי 40-60 עם יתר לחץ דם מטופלים תרופתית, אך ללא עדות למחלת לב.

הנחקרים חולקו באופן אקראי לנטילת 2 גרם ליום תוסף ספירולינה (מהוואי) או פלסבו למשך 3 חודשים והתבקשו להמשיך לצרוך את התזונה הרגילה שלהם ולבצע פעילות גופנית כפי שהיו רגילים.

נמצא כי בקרב מטופלים שנטלו ספירולינה חל שיפור מובהק סטטיסטית ביחס לנתוני הבסיס בכל המדדים הבאים: 
במשקל - בקבוצת הספירולינה ירידה במשקל מ- 75.5 ל- 70.5 ק"ג בממוצע (p<0.01), בקבוצת הפלסבו עליה במשקל מ- 70.4 ל- 72.5 ק"ג בממוצע (p=0.36). 
ב-BMI - בקבוצת הספירולינה ירידה מ- 26.9 ל- 25.0 בממוצע (p<0.01), בקבוצת הפלסבו עליה מ- 25.7 ל- 25.9 בממוצע (p=0.46). 
בלחץ הדם הסיסטולי - בקבוצת הספירולינה ירידה מ- 149 ל- 143 מ"מ/כספית בממוצע (p<0.01), בקבוצת הפלסבו עליה מ- 150 ל- 151 מ"מ/כספית בממוצע (p=0.38). 
במדד נוקשות העורקים - בקבוצת הספירולינה ירידה מ- 7.2 ל- 6.9 מטר/שניה בממוצע (p<0.01), בקבוצת הפלסבו ירידה קטנה מ- 7.3 ל- 7.2 מטר/שניה בממוצע (p=0.09).
החוקרים מסכמים כי ממצאים אלה מצביעים על התרומה של תוסף ספירולינה למטופלים עם יתר לחץ דם ועודף משקל. 

Effects of spirulina consumption on body weight, blood pressure, and endothelial function in overweight hypertensive Caucasians: a double-blind, placebo-controlled, randomized trial.
Miczke A, Szulińska M, Hansdorfer-Korzon R, Kręgielska-Narożna M, Suliburska J, Walkowiak J, Bogdański P.
Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2016;20(1):150-6.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26813468

 

 

נוטלים תוסף ספירולינה לשיפור רמות הברזל? כדאי שתבדקו את עצמיכם

מחקר כפול סמיות מבוקר פלסבו בו נבדקה ההשפעה של תוסף ספירולינה על רמת המינרלים בקרב מטופלים הסובלים משמנות (Obesity) הנוטלים תרופות להורדת לחץ דם.

במחקר השתתפו 50 מטופלים אשר חולקו באופן אקראי לקבלת 2 גרם ליום תוסף ספירולינה (מהוואי) או פלסבו למשך 3 חודשים.

נמצא כי קרא עוד

Effect of Spirulina maxima Supplementation on Calcium, Magnesium, Iron, and Zinc Status in Obese Patients with Treated Hypertension.
Suliburska J, Szulińska M, Tinkov AA, Bogdański P.
Biol Trace Elem Res. 2016 Sep;173(1):1-6. doi: 10.1007/s12011-016-0623-5. Epub 2016 Jan 16.

 

 

האם שימוש בגלולות למניעת הריון מגביר סיכון לדיכאון?

מחקר עוקבה גדול שנערך בדנמרק נועד להעריך את הקשר בין שימוש באמצעי מניעה הורמונליים לבין דיכאון.

במסגרת המחקר נערך מעקב אחר כלל הנשים בדנמרק בגילאי 15-34 בין השנים 2000-2013 שאינן מאובחנות עם דיכאון או הפרעות פסיכיאטריות אחרות, אינן נוטלות תרופות נוגדות-דיכאון, אינן סובלות מסרטן, פקקת ורידים ולא עוברות טיפולי פוריות. החוקרים עשו שימוש ברשומות הרפואיות הלאומיות על מנת לבדוק את הקשר בין שימוש באמצעי מניעה הורמונליים מסוגים שונים לבין התחלת שימוש בתרופות נוגדות-דיכאון ואבחון ראשון של דיכאון בבית חולים פסיכיאטרי.

בניתוח הנתונים נכללו מעל למיליון נשים בנות 24 בממוצע עם תקופת מעקב ממוצעת של 6.4 שנים. בהשוואה לנשים שאינן עושות שימוש נוכחי באמצעי מניעה, הסיכון להתחלת שימוש בתרופות נוגדות-דיכאון היה קרא עוד

Association of Hormonal Contraception With Depression.
Skovlund CW, Mørch LS, Kessing LV, Lidegaard Ø.
JAMA Psychiatry. 2016 Sep 28. doi: 10.1001/jamapsychiatry.2016.2387. [Epub ahead of print]

 

 

עוד הוכחה ליעילות השימוש בשמן מנטה בטיפול בתסמונת המעי הרגיש (IBS)

סקירה המסכמת בהרחבה את הממצאים מ-7 מחקרים אקראיים מבוקרים בהם נבדק השימוש בשמן מנטה (נענע חריפה) לטיפול בתסמונת המעי הרגיש (IBS).

החוקרים מסכמים כי מחקרים אלה מצביעים באופן כללי על קרא עוד

Peppermint oil for treatment of irritable bowel syndrome.
Haber SL, El-Ibiary SY.
Am J Health Syst Pharm. 2016 Jan 15;73(2):22, 24, 26 passim. doi: 10.2146/ajhp140801.

 

 

ההשפעה של ג'ינסנג קוריאני בגברים עם תסמונת מטבולית

במחקר פיילוט כפול סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של ג'ינסנג קוריאני (Panax ginseng) על המדדים המטבוליים, הפעילות ההורמונלית ותפקוד המיטוכונדריה בקרב גברים עם התסמונת המטבולית.

החוקרים מסבירים כי ישנן עדויות המצביעות על כך שירידה בתפקוד המיטוכונדריה, יתר פעילות של ציר ההיפותלמוס-היפופיזה-אדרנל וחסר בטסטוסטרון והורמון גדילה קשורים בהתפתחות התסמונת המטבולית. במחקר השתתפו 62 גברים עם התסמונת המטבולית אשר הוקצו באופן אקראי לנטילת 3 גרם ג'ינסנג ליום או פלסבו למשך 4 שבועות.

בהשוואה לקבוצת הפלסבו, נמצא כי קרא עוד

Effects of ginseng on peripheral blood mitochondrial DNA copy number and hormones in men with metabolicsyndrome: A randomized clinical and pilot study.
Jung DH, Lee YJ, Kim CB, Kim JY, Shin SH, Park JK.
Complement Ther Med. 2016 Feb;24:40-6. doi: 10.1016/j.ctim.2015.12.001. Epub 2015 Dec 4.

 

 

האם אינדקס גליקמי הוא מדד מהימן להערכת תגובת הסוכר בגוף?

במחקר קליני נבדקה מידת ההשתנות האינדיבידואלית ובין אנשים בתגובה הגליקמית, ולזהות מהם הגורמים המתודולוגיים והביולוגיים אשר עשויים להשפיע על השתנות זו.

במחקר נכללו 63 מתנדבים ללא מחלות כרוניות בגילאים שונים (18-85) ובמשקל שונה (BMI 20-35). בסדר אקראי, הוערכה התגובה הגליקמית ל-3 מנות, כל מנה כללה משקה גלוקוז (כבקרה) או לחם לבן והכילה 50 גרם פחמימות. החוקרים עקבו אחר רמת הגלוקוז והאינסולין בדם במשך 5 שעות לאחר צריכת כל מנה וחישבו את האינדקס הגליקמי על פי המתודולוגיה המקובלת.

נמצא כי קרא עוד

Estimating the reliability of glycemic index values and potential sources of methodological and biological variability.
Matthan NR, Ausman LM, Meng H, Tighiouart H, Lichtenstein AH.
Am J Clin Nutr. 2016 Oct;104(4):1004-1013. Epub 2016 Sep 7.

 

 

למי שעדיין אוכל בשר כל יום – בשורות רעות... 

בסקירה מקיפה מובאות העדויות העדכניות ממחקרי עוקבה פרוספקטיביים בנוגע להשפעות השליליות שנמצאו קשורות בצריכת בשר אדום, בדגש על תחלואה כרונית כגון סוכרת, מחלת לב כלילית, אי ספיקת לב, שבץ, סרטן ותמותה.

החוקרים מסכמים כי קרא עוד  

Potential health hazards of eating red meat.
Wolk A.
J Intern Med. 2016 Sep 6. doi: 10.1111/joim.12543. [Epub ahead of print]

 

 

צריכת מוצרי חלב מעלה סיכון לסרטן השחלות

במחקר מקרה-בקרה נבדק הקשר בין צריכת מוצרי חלב, לקטוז, סידן וויטמין D לבין הסיכון לסרטן השחלות בקרב נשים אפרו-אמריקאיות.

במחקר נכללו 490 נשים עם סרטן השחלות וקבוצת בקרה של 656 נשים בריאות עם מאפיינים סוציו-דמוגרפיים דומים. הנתונים נאספו באמצעות ראיון טלפוני שכלל נתונים דמוגרפיים, היסטוריה אישית ומשפחתית של סרטן, נתונים משפחתיים בנושא פוריות, שימוש בתרופות, מאפייני אורח חיים ומידע הקשור ספציפית לנשים אפרו-אמריקאיות כגון פיגמנטציה, תפיסות אודות אפליה ואמונות תרבותיות וכן באמצעות מילוי עצמי של שאלוני תזונה. 
נמצא כי קרא עוד

Dairy, calcium, vitamin D and ovarian cancer risk in African-American women.
Qin B, et al.
Br J Cancer. 2016 Sep 15. doi: 10.1038/bjc.2016.289. [Epub ahead of print]

 

 

תוסף חומצות שומן לשיפור הקריאה בילדים

במחקר כפול סמיות מבוקר פלסבו נבחנה התרומה של תוסף המכיל חומצות שומן אומגה 3 ואומגה 6 לשיפור יכולת הקריאה בקרב ילדים שאינם סובלים מ- ADHD, אך חלקם סובלים מהפרעות קשב קלות.

במחקר השתתפו 154 ילדים בגילאי 9-10 אשר חולקו באופן אקראי לקבוצת ההתערבות, שנטלה 3 כמוסות המכילות אומגה 3 ואומגה 6 פעמיים ביום (שווה ערך למינון יומי של 558 מ"ג EPA 174 מ"ג DHA ו-60 מ"ג חומצה גמא-לינולנית - GLA), או לקבוצה שקיבלה פלסבו. לאחר 3 חודשים כל הילדים קיבלו את התוסף למשך 3 חודשים נוספים. 
מבין 154 הילדים, 122 סיימו את 3 חודשי הטיפול הראשונים ו-105 השלימו את כל תקופת המחקר. נמצא כי קרא עוד

Omega 3/6 fatty acids for reading in children: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial in 9-year-old mainstream schoolchildren in Sweden.
Johnson M, Fransson G, Östlund S, Areskoug B, Gillberg C.
J Child Psychol Psychiatry. 2016 Aug 22. doi: 10.1111/jcpp.12614. [Epub ahead of print]

 

 

התרומה של פורמולת צמחים סינית לטיפול בחולי סוכרת סוג 2

במחקר כפול סמיות מבוקר פלסבו השוו את היעילות של הטיפול במטפורמין בלבד לטיפול משולב עם הפורמולה הסינית jianyutangkang – JYTK. הפורמולה כוללת 3 צמחי מרפא:
 Eleutherococcus senticosus, Euonymus alatus, Anemarrhena asphodeloides. 
במסגרת המחקר, בנוסף למטפורמין 59 מטופלים קיבלו את הפורמולה במינון 4.5 גרם ליום ו-53 מטופלים קיבלו פלסבו למשך 26 שבועות. בנוסף, כל המטופלים קיבלו הדרכה בנוגע לתזונה נכונה ופעילות גופנית.

נמצא כי קרא עוד

A comparison study of metformin only therapy and metformin combined with Chinese medicine jianyutangkang therapy in patients with type 2 diabetes: A randomized placebo-controlled double-blind study.
Hu Y, Zhou X, Liu P, Wang B, Duan DM, Guo DH.
Complement Ther Med. 2016 Feb;24:13-8. doi: 10.1016/j.ctim.2015.11.005. Epub 2015 Dec 2.

 

 

ההשפעה של תכנית התערבות איורוודית על הרכב המטבוליטים בדם

במחקר מבוקר בו השתתפו 119 מבוגרים בריאים בגילאי 30-80 נמצא כי השתתפות בתכנית איורוודית אינטגרטיבית, שנמשכה 6 ימים וכללה שימוש בפורמולות של צמחי מרפא, תוספי תזונה, תזונה צמחונית, יוגה ועיסוי, הייתה מלווה בשינוי בהרכב מטבוליטים בדם הקשורים בהפחתת התגובה הדלקתית וגורמי הסיכון הקרדיווסקולריים ובוויסות הכולסטרול, בהשוואה לקבוצת ביקורת.  
פורמולות צמחי המרפא הכילו, בין השאר, את הצמחים הבאים: קרא עוד

Identification of Altered Metabolomic Profiles Following a Panchakarma-based Ayurvedic Intervention in Healthy Subjects: The Self-Directed Biological Transformation Initiative (SBTI).
Peterson CT, et al.
Sci Rep. 2016 Sep 9;6:32609. doi: 10.1038/srep32609.

 

 

ויטמין K אינו מפחית את הסיכון לתמותה

מחקר עוקבה בו נבדק הקשר בין צורות שונות של ויטמין K לבין הסיכון לתמותה. החוקרים מסבירים כי מחקרים קודמים מצביעים על התרומה של ויטמין K במצבים כמו מחלות קרדיווסקולריות או סרטן, אולם לא ידוע מהו הקשר לסיכון לתמותה.

בין השנים 1993-1997 גויסו למחקר כ-33,000 משתתפים בגילאי 20-70. החוקרים העריכו את צריכת ויטמין K על סמך שאלוני תזונה שמילאו המשתתפים בתחילת המחקר.

במהלך תקופת מעקב של כ-17 שנה, 2,863 מהמשתתפים נפטרו, 625 מהם כתוצאה ממחלה קרדיווסקולרית, 1,346 מסרטן ו-892 מגורמים אחרים. נמצא כי קרא עוד

Vitamin K intake and all-cause and cause specific mortality.
Zwakenberg SR, et al.
Clin Nutr. 2016 Aug 30. pii: S0261-5614(16)30216-3. doi: 10.1016/j.clnu.2016.08.017. [Epub ahead of print]

 

 

רפואה סינית כטיפול תומך לאחר שבץ

מחקר שנועד להעריך את התרומה של רפואה סינית מסורתית כטיפול תומך לאחר שבץ. המחקר מבוסס על רשומות הביטוח הרפואי הלאומי בטאיוואן וכולל 1,734 מטופלים בבתי חולים שקיבלו טיפול תומך ברפואה סינית לעומת קבוצת השוואה של 1,734 מטופלים שקיבלו את הטיפול הרפואי הרגיל.

נמצא כי קרא עוד

Outcomes after stroke in patients receiving adjuvant therapy with traditional Chinese medicine: A nationwide matched interventional cohort study.
Chang CC, et al.
J Ethnopharmacol. 2016 Jan 11;177:46-52. doi: 10.1016/j.jep.2015.11.028. Epub 2015 Nov 30.

 

 

כותרות נוספות...

 

 

אגסים למניעת אבנים בדרכי השתן?

מאמר הטוען כי על בסיס ההרכב והתכונות של אגסים, בדגש על חומצה מאלית והשפעה נוגדת חמצון, דיאטה מועשרת באגסים ודלה בבשר ובמלח עשויה להיות בעלת השפעה מיטיבה על הסיכון הקרדיו-מטבולי ולמנוע היווצרות אבנים בדרכי השתן.

Pears and renal stones: possible weapon for prevention? A comprehensive narrative review.
Manfredini R, De Giorgi A, Storari A, Fabbian F.
Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2016;20(3):414-25.

 

 

הפעילות האנטי-סרטנית של רכיב מהצמח Pulsatilla chinensis

מחקר מעבדה המצביע על הפעילות האנטי-סרטנית של רכיב ספוניני מהצמח Pulsatilla chinensis ועל התרומה להגברת היעילות של הטיפול הכימותרפי כנגד תאי סרטן צוואר הרחם. 

Pulsatilla Saponin D Inhibits Autophagic Flux and Synergistically Enhances the Anticancer Activity of Chemotherapeutic Agents Against HeLa Cells.
Zhang Y, Bao J, Wang K, Jia X, Zhang C, Huang B, Chen M, Wan JB, Su H, Wang Y, He C.
Am J Chin Med. 2015;43(8):1657-70. doi: 10.1142/S0192415X15500949.

 

 

רכיב צמחי להגברת הפעילות האנטי-סרטנית של טמוקסיפן

מחקר מעבדה בו נמצא כי לרכיב הפוליפנולי Caffeic acid phenethyl ester, המצוי בצמחים שונים ובפרופוליס, תרומה להגברת הפעילות האנטי-סרטנית של טמוקסיפן כנגד תאי סרטן השד ובכך עשוי לסייע במקרים של עמידות לטיפול או להפחתת הרעילות.

Modulation of Tamoxifen Cytotoxicity by Caffeic Acid Phenethyl Ester in MCF-7 Breast Cancer Cells.
Motawi TK, Abdelazim SA, Darwish HA, Elbaz EM, Shouman SA.
Oxid Med Cell Longev. 2016;2016:3017108. doi: 10.1155/2016/3017108. Epub 2015 Nov 30.

 

 

לא נמצאה עדות להשפעה קרצינוגנית של סוכרלוז

מסקירה מקיפה של מחקרים קליניים ופרה-קליניים עולה כי לא נמצאו עדויות לכך שלסוכרלוז השפעה קרצינוגנית, גם ברמת חשיפה גבוהה במיוחד (פי כמה וכמה מרמות הצריכה היומיות המקובלות).

Sucralose Non-Carcinogenicity: A Review of the Scientific and Regulatory Rationale.
Berry C, Brusick D, Cohen SM, Hardisty JF, Grotz VL, Williams GM.
Nutr Cancer. 2016 Sep 21:1-15. [Epub ahead of print]

 

 

לרכיבים משורש צלע השור פוטנציאל לפיתוח תרופות נגד סכיזופרניה

מחקר מעבדה בו נבדק ההרכב הכימי של שורש צלע השור (Bupleurum), צמח נפוץ ברפואה הסינית המסורתית, וזוהו מספר רכיבים בעלי פוטנציאל לפיתוח תרופות חדשניות לטיפול בסכיזופרניה.

Recognition and identification of active components from Radix Bupleuri using human neuroblastoma SH-SY5Y cells.
Zhang Y, Liu F, Zhang X, Xu T, Quan W, Wang H, Shi J, Dai Z, Wu B, Wu Q.
Biomed Chromatogr. 2016 Mar;30(3):440-6. doi: 10.1002/bmc.3567. Epub 2015 Aug 27.

 

 

רמה גבוהה של ויטמין B3 בהריון קשורה בסיכון מופחת לאקזמה ביילוד

במחקר בו נכללו 497 נשים בהריון נמצא כי רמה גבוהה יותר של ויטמין B3 (ניקוטינאמיד) בדם בסוף ההריון הייתה קשורה בסיכון נמוך יותר לכך שהתינוק יסבול מאקזמה בגיל שנה. 

Higher maternal serum concentrations of nicotinamide and related metabolites in late pregnancy are associated with a lower risk of offspring atopic eczema at age 12 months.
El-Heis S, et al.
Clin Exp Allergy. 2016 Oct;46(10):1337-43. doi: 10.1111/cea.12782. Epub 2016 Sep 15.

 

 

שכיחות הפרעות פסיכיאטריות בילדים עם ADHD

במחקר הכולל מדגם של 1,000 ילדים בטורקיה בגילאי 6-18 המאובחנים עם ADHD נמצא כי כ-56% מהם סובלים מהפרעה פסיכיאטרית נלווית. ההפרעות השכיחות ביותר היו הפרעת התנגדות (oppositional defiant disorder), הפרעת התנהגות, הפרעה טורדנית-כפייתית, דכאון וחרדה

Psychiatric Comorbidity and Demographic Characteristics of 1,000 Children and Adolescents With ADHD in Turkey.
Inci SB, Ipci M, Akyol Ardıç U, Ercan ES.
J Atten Disord. 2016 Aug 31. pii: 1087054716666954. [Epub ahead of print]

 

 

נפח החומר האפור באזור המוטורי גדול יותר בילדים עם ADHD

במחקר בו בוצעה הדמיית MRI ל-19 ילדים עם ADHD שאינם מטופלים תרופתית ו-18 ילדים ללא ADHD, כולם בגילאי 7-14, נמצא כי נפח החומר האפור באזור המוטורי היה גדול יותר בילדים עם ADHD. במחקרים קודמים עלו תוצאות מגוונות, כלומר נפח החומר האפור בקרב ילדים עם ADHD היה קטן, שווה או גדול מילדים ללא ADHD.

יש צורך במחקרים נוספים כדי לחשוף את המשמעות הקלינית והפתו-פיזיולוגית של עלייה בנפח החומר האפור באזורים המוטוריים על רקע. 

Gray Matter Increase in Motor Cortex in Pediatric ADHD: A Voxel-Based Morphometry Study.
Sutcubasi Kaya B, Metin B, Tas ZC, Buyukaslan A, Soysal A, Hatiloglu D, Tarhan N.
J Atten Disord. 2016 Jul 28. pii: 1087054716659139. [Epub ahead of print]




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם