עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש אפריל 2022 - מקבץ 4

עודכן בתאריך 10/08/2023

 

במרכז הסקירה השבוע המוח ומערכת העצבים:

התרומה של ויטמין C לפעילות המוח,

הקשר בין תזונה צמחונית והסיכון לדמנציה,

האם אומגה 3 יעילה לטיפול בדיכאון?

האם יש קשר בין צריכת תה ירוק ותסמיני דיכאון?

חלב מותסס למטופלים עם דיכאון ועצירות,

מגנזיום להגנה על המוח,

והקשר בין צריכת פלבונואידים והסיכון לתמותה בקרב חולי פרקינסון.

 

מחקרים על ויטמין D:

ויטמין D ואומגה 3 להפחתת הסיכון להתפתחות מחלות אוטואימוניות,

והאם ויטמין D תרם להפחתת הסיכון לתחלואה קרדיווסקולרית או סרטן?

 

על התערבויות תזונתיות בפתולוגיות:

כיצד דפוס התזונה עשוי להשפיע על תוחלת החיים?

והפוטנציאל של התערבויות תזונתיות שונות לאחר פגיעת ראש.

 

מגוון מחקרים בנושאים נוספים:

תכנית התערבות לשיפור הפוריות בקרב נשים עם שמנות,

תוספי כולין בהריון לשיפור הקשב בילדות,

וההשפעה נוגדת החמצון של כורכום.

 

לסיכום נביא סקירה ומחקר על רכיבים תזונתיים לשיפור ההחלמה של כיבים בכף הרגל.

 

 

התרומה של וִיטמין C לפעילות המוח

במחקר משולב נבדקה ההשפעה של ויטמין C על הויטאליות והתפקוד הפסיכולוגי בקרב צעירים. ראשית בוצע ניתוח חתך מבוסס אוכלוסייה שבו נכללו הנתונים של 214 צעירים בריאים בגיל 20-39, בו נבדק הקשר בין ריכוז ויטמין C בדם ובין מדדים של ויטאליות (קשב ועייפות) ושל מצב רוח (סטרס, דיכאון, רגשות חיוביים ורגשות שליליים). נמצא קשר חיובי חלש בין ריכוז ויטמין C וקשב, ללא קשר מובהק עבור מדדים של עייפות ומצב רוח. 

בהמשך, בוצע מחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו שבו נכללו 46 משתתפים עם רמות נמוכות של ויטמין C (עד 50 מיקרומול/ליטר). המשתתפים חולקו אקראית לנטילת 500 מ"ג ויטמין C פעמיים ביום למשך ארבעה שבועות, או פלסבו.

נמצא כי בהשוואה לפלסבו, נטילת ויטמין C הייתה מלווה בשיפור הקשב, התפקוד בעבודה והעייפות, ללא השפעה על מצב הרוח או על ריכוז BDNF (גורם גדילה מוחי המעורב בפעילות הקוגניטיבית). יחד עם זאת, בקבוצת ההתערבות נמצא תפקוד גבוה יותר במטלת סטרופ הבוחנת את תפקודי הקשב והתגובה הקוגניטיבית.

החוקרים מסכמים כי חסר ויטמין C קשור ברמה נמוכה של ויטאליות מוחית, כאשר לתיסוף הייתה תרומה לשיפור המעורבות בעבודה והקשב, וכן לשיפור בתפקוד הקוגניטיבי.     

Sim M, Hong S, Jung S, Kim JS, Goo YT, Chun WY, Shin DM. Vitamin C supplementation promotes mental vitality in healthy young adults: results from a cross-sectional analysis and a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Eur J Nutr. 2022 Feb;61(1):447-459. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34476568/

 

 

תזונה צמחונית קשורה בסיכון מופחת לדמנְציה

במחקר עוקבה שנערך בטאיוואן נבדק האם תזונה צמחונית באמצע החיים קשורה בסיכון לדמנציה בגיל מבוגר יותר. במחקר נכללו הנתונים של 5,710 משתתפים שגויסו החל משנת 2005 עם מעקב עד לשנת 2014. מקרי דמנציה נקבעו בהתאם לרשומות ביטוח הבריאות הלאומי.

במהלך תקופת המעקב אובחנו 121 מקרים של דמנציה, מהם 37 בקרב צמחוניים ו-84 בקרב אוכלי-כל. החוקרים מראים כי צמחונות הייתה קשורה בסיכון נמוך ב-33% לאבחנה של דמנציה לאחר תקנון לגורמים סוציו-דמוגרפיים, פעילות גופנית ותחלואה נלווית.

Tsai JH, Huang CF, Lin MN, Chang CE, Chang CC, Lin CL. Taiwanese Vegetarians Are Associated with Lower Dementia Risk: A Prospective Cohort Study. Nutrients. 2022 Jan 28;14(3):588. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35276947/

 

 

מהי היעילות של אוֹמגה 3 לטיפול בהפרעת דיכאוֹן?

בסקירה שיטתית של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה היעילות של אומגה 3 לטיפול בדיכאון בקרב מבוגרים עם הפרעת דיכאון. החוקרים מציינים כי העדויות הקיימות אינן עקביות עם הטרוגניות גדולה בין מחקרים שונים אשר עשויה לנבוע מחומרת הדיכאון, כך שלא נמצאה השפעה בקרב משתתפים עם דיכאון קל לעומת יתרון לטיפול בקרב משתתפים עם תסמיני דיכאון חמורים יותר. הסקירה הנוכחית מהווה עדכון לסקירה שנערכה בשנת 2015.

בסקירה נכללו 35 מחקרים, מהם ב-34 מחקרים עם 1,924 משתתפים נבדקה ההשפעה של אומגה 3 לעומת פלסבו, ובמחקר אחד עם 40 משתתפים נבדקה ההשפעה של אומגה 3 לעומת נוגדי דיכאון.

נמצא כי קרא עוד

 

 

לא נמצא קשר בין צריכת תה ירוק ותסמיני דיכאוֹן

בהתבסס על מחקר עוקבה שנערך ביפן נבדק הקשר בין צריכת תה ירוק ותסמיני דיכאון בקרב משתתפים הנמצאים בשוק העבודה. בתחילת המחקר נכללו 1,987 משתתפים, כאשר 916 משתתפים שהיו ללא תסמיני דיכאון בתחילת המחקר נכללו בניתוח המעקב.

בניתוח חתך שנערך בתחילת המחקר קרא עוד

 

 

חלב מותסס למטופלים עם דיכאוֹן ועצירוּת

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של חלב מותסס על תסמיני עצירות בקרב מטופלים הסובלים מדיכאון. החוקרים מציינים כי השימוש בפרוביוטיקה נמצא יעיל לשיפור מצבים של עצירות ושל דיכאון, אולם ההשפעה הספציפית על עצירות בקרב מטופלים עם דיכאון אינה ברורה. במחקר נכללו 82 מטופלים אשר חולקו אקראית לצריכת 100 מ"ל/יום משקה חלב עם Lacticaseibacillus paracasei (לפחות 10 מיליארד חיידקים) או פלסבו למשך תשעה שבועות.

להלן סיכום הממצאים בסיום תקופת ההתערבות: קרא עוד

 

 

מגנזיוּם להגנה על המוח

בניתוח חתך נבדק הקשר בין רמת המגנזיום בדם ובין מבנה המוח ותחלואה צרברו-וסקולרית תת-קלינית. החוקרים מסבירים כי רמת מגנזיום גבוהה נמצאה קשורה בסיכון מופחת לדמנציה, אולם המנגנון הפיזיולוגי אינו ברור.

במחקר נכללו 1,466 משתתפים בני 76 בממוצע, ללא היסטוריה של שבץ, להם בוצעה מדידת המגנזיום בדם וסריקות MRI של מבנה המוח. החוקרים העריכו את הקשר בין רמת המגנזיום ובין נפח המוח, החומר הלבן, החומר האפור והימצאות של אוטמים בכלי הדם.

באופן כללי נמצא כי קרא עוד

 

 

צריכת פלבונוֹאידים קשורה בסיכון מופחת לתמותה בקרב חולי פרקינסוֹן

במחקר עוקבה פרוספקטיבי נבדק הקשר בין צריכת פלבונואידים והסיכון לתמותה בקרב חולי פרקינסון. במחקר נכללו הנתונים של 599 נשים ממחקר האחיות ו-652 גברים ממחקר אנשי מקצועות הבריאות, עם אבחנה חדשה של פרקינסון במהלך תקופת המעקב. בהתאם לשאלוני תזונה שמילאו המשתתפים פעם בארבע שנים, החוקרים העריכו את סך צריכת הפלבונואידים בתזונה וכן את הצריכה של מזונות עשירים בפלבונאידים כגון תה, תפוחים, פירות יער, תפוזים ומיץ תפוזים ויין אדום. בתקופת מעקב של 32 עד 34 שנה 944 מהמשתתפים נפטרו.

נמצא כי קרא עוד

 

 

וִיטמין D ואוֹמגה 3 להפחתת הסיכון להתפתחות מחלות אוֹטואימוניות

כחלק ממחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו גדול שמטרתו העיקרית הייתה בחינת ההשפעה של תוספי ויטמין D ואומגה 3 על הסיכון להתפתחות סרטן ותחלואה קרדיווסקולרית (VITAL), במחקר הנוכחי נבדק האם השילוב של ויטמין D ואומגה 3 תרם להפחתת הסיכון להתפתחות מחלות אוטואימוניות. במחקר נכללו 25,871 משתתפים (12,786 גברים מעל גיל 50 ו-13,085 נשים מעל גיל 55) אשר חולקו אקראית לארבע קבוצות:

  1. ויטמין D במינון 2,000 יחב"ל/יום + שמן דגים (®Omacor) במינון 1 גרם/יום (465 מ"ג EPA ו-375 מ"ג DHA).
  2. ויטמין D + פלסבו.
  3. שמן דגים + פלסבו.
  4. פלסבו + פלסבו.

במהלך תקופת מעקב חציונית של 5.3 שנים המשתתפים דיווחו על הופעת מחלות אוטואימוניות והנתונים אוששו באמצעות הרשומות הרפואיות (כגון דלקת מפרקים שגרונית, הפרעות אוטואימוניות בבלוטת התריס, פסוריאזיס או מחלות מעי דלקתיות).

  • אבחנה של מחלה אוטואימונית תועדה בקרב 123 משתתפים שקיבלו ויטמין D לעומת 155 משתתפים שקיבלו פלסבו (באופן בלתי תלוי בנטילת אומגה 3), נתון המבטא סיכון נמוך ב-22%.
  • אבחנה של מחלה אוטואימונית תועדה בקרב 130 משתתפים שקיבלו אומגה 3 לעומת 148 משתתפים שקיבלו פלסבו (באופן בלתי תלוי בנטילת ויטמין D), הבדל שאינו מובהק סטטיסטית.
  • בהשוואה למשתתפים שקיבלו רק פלסבו (88 מקרים של מחלה אוטואימונית), הסיכון היה נמוך ב-31% בקרב המשתתפים שקיבלו את שני התוספים (63 מקרים), ב-32% בקרב המשתתפים שקיבלו רק ויטמין D (60 מקרים) וב-26% בקרב המשתתפים שקיבלו רק אומגה 3 (67 מקרים) – לא מובהק סטטיסטית.  

החוקרים מסכמים כי קרא עוד

 

 

וִיטמין D לא תרם להפחתת הסיכון לתחלואה קרדיווסקוּלרית או סרְטן

במחקר אקראי מבוקר נבדקה התרומה של תוסף ויטמין D להפחתת הסיכון לתחלואה קרדיווסקולרית ולסרטן. מחקרים תצפיתיים קודמים מראים כי חסר ויטמין D קשור בסיכון מוגבר, אולם העדויות לגבי התועלת של מתן תוספים הינן מוגבלות.

במחקר נכללו 2,496 גברים ונשים מעל גיל 60 ו-65, בהתאמה, מהאוכלוסייה הכללית בפינלנד ללא היסטוריה של תחלואה קרדיווסקולרית או סרטן. המשתתפים חולקו אקראית לשלוש קבוצות שקיבלו ויטמין D במינון 1,600 או 3,200 יחב"ל/יום, או פלסבו. המחקר נערך במשך חמש שנים, עם מעקב שנתי ואיסוף נתונים בריאותיים מהרשומות הלאומיות. השינוי בריכוז ויטמין D נבדק עבור תת-מדגם של 551 מהמשתתפים.

להלן סיכום הממצאים: קרא עוד

 

 

כיצד דפוס התזונה עשוי להשפיע על תוחלת החיים?

במאמר מוצג מודל המנבא כיצד הבחירות התזונתיות משפיעות על תוחלת החיים, בהתבסס על נתונים ממחקרים תזונתיים ובריאותיים. מטרת המודל הינה להעריך את השינוי בתוחלת החיים בהתאם לצריכה לאורך זמן של פירות, ירקות, דגנים מלאים, דגנים מלוטשים, אגוזים, קטניות, דגים, מוצרי חלב, בשר אדום ומעובד ומשקאות ממותקים.

ההערכה בוצעה עבור דפוס של תזונה מיטבית ועבור דפוס של תזונה סבירה, כאשר תזונה מיטבית כללה צריכה גבוהה של דגנים מלאים, קטניות, דגים, פירות, ירקות ואגוזים וצריכה נמוכה של בשר אדום ומעובד, משקאות ממותקים ודגנים מלוטשים ואילו תזונה סבירה הוגדרה כאמצע בטווח שבין תזונה מיטבית ותזונה מערבית טיפוסית.

על פי המודל קרא עוד

 

 

הפוטנציאל של התערבויות תזונתיות שונות לאחר פגיעת ראש

בסקירה שיטתית הוערכה היעילות של התערבויות תזונתיות למיתון הנזק לאחר פגיעת ראש ולשיפור ההחלמה. החוקרים מדווחים כי לא נמצאו מחקרים קליניים, ובסקירה נכללו 43 מחקרים שנערכו בקרב בעלי חיים. במחקרים אלה הוערכו בעיקר מדדים של שינויים מורפולוגיים ותמותת תאים, עקה חמצונית, וגמישות, התחדשות והעברה עצבית.

בסקירה מוצגים הממצאים בהתייחס להתערבויות התזונתיות הבאות: נוגדי חמצון (כולל אומגה 3 מסוג ALA, קטכינים, אסטקסנטין, EGCG ואוכמניות), חומצות אמינו מסועפות שרשרת, קריאטין, צום או הגבלה קלורית, דיאטה קטוגנית, תוספים המכילים שילובים שונים של רכיבים תזונתיים, אומגה 3, ורפואת צמחים סינית.   

מהסקירה עולה כי קרא עוד

 

 

תכנית התערבות לשיפור הפוריות בקרב נשים עם שמנוּת

במחקר אקראי מבוקר פתוח נבדקה התועלת של תכנית התערבות לשיפור אורח החיים וירידה במשקל, לשיפור שיעור הלידות בקרב נשים עם שמנות הסובלות מבעיות פוריות. החוקרים מסבירים כי למרות העדר תמיכה מחקרית ברורה, ההמלצה לנשים עם שמנות ובעיות פוריות הינה לרדת במשקל לפני הכניסה להריון והתחלת טיפולי הפוריות.

במחקר נכללו 379 נשים עם BMI מעל 30 והפרעת פוריות ממקור שאינו ידוע, אשר חולקו אקראית לשתי קבוצות המחקר למשך 16 שבועות. הנשים בקבוצת ההתערבות השתתפו בתכנית אינטנסיבית שכללה פעילות גופנית ויעד של ירידה ב-7% ממשקל הגוף, באמצעות תחליפי ארוחה וטיפול תרופתי (אורליסטט), ואילו הנשים בקבוצת הביקורת ביצעו פעילות גופנית בלבד ללא התערבות שמטרתה ירידה במשקל. בסיום תקופת ההתערבות כל הנשים עברו טיפולי פוריות, כאשר מדד המטרה העיקרי של המחקר היה לידת תינוק בריא במעקב של עד ארבע שנים.

החוקרים מראים כי: קרא עוד

 

 

תוספי כולין בהריון לשיפור הקשב בילדות

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה ארוכת הטווח של נטילת תוסף כולין בהריון על הקשב של הילד בגיל שבע. מחקרים במכרסמים מדגימים את התועלת של כולין להתפתחות הקוגניטיבית, עם פגיעה מתמשכת כתוצאה מחסר ושיפור בתפקוד בעקבות תיסוף.

במסגרת המחקר נשים בהריון נטלו תוסף כולין במינון 480 מ"ג/יום (רמת הצריכה המספקת) או 930 מ"ג/יום במהלך הטרימסטר השלישי. תפקודי הקשב הוערכו בקרב 20 ילדים בגיל שבע.

באופן כללי נמצא כי קרא עוד

 

 

ההשפעה נוגדת החמצון של כוּרכום

במחקר פיילוט אקראי מוצלב נבדקה ההשפעה של אבקת כורכום (Curcuma longa) במינונים שונים על היכולת נוגדת החמצון בקרב גברים בריאים. במחקר נכללו 12 משתתפים בגיל 20-40 אשר במועדים שונים קיבלו באופן אקוטי ובסדר אקראי כמוסות כורכום במינון שישה גרם, שלושה גרם או 1.5 גרם עם הפרדה של שבעה ימים בין התנאים.

תכולת הכורכומינואידים בכמוסות הייתה 4.3%. רמת הכורכומין והיכולת נוגדת החמצון בדם נבדקה לאחר הנטילה ובמהלך 120 דקות לאחר מכן קרא עוד

 

 

רכיבים תזונתיים לשיפור ההחלמה של כיבים בכף הרגל

להלן שני מחקרים העוסקים בהשפעה של רכיבים תזונתיים על ההחלמה של כיבים ברגליים.

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה היעילות של ויטמין C לטיפול בכיבים בכף הרגל. החוקרים מסבירים כי כיבים כרוניים בכף הרגל קשורים בסיכון מוגבר לדלקת עצם, איכות חיים נמוכה, קטיעה ונכות.

במחקר נכללו 16 מטופלים אשר חולקו אקראית לנטילת 500 מ"ג ויטמין C בשחרור מושהה או לפלסבו למשך ארבעה שבועות. בהמשך, לכל המטופלים עם רמת ויטמין C בסיסית נמוכה הוצע טיפול של ויטמין C יחד עם גלוקוזאמין, ואילו שאר המטופלים נשארו בקבוצת המחקר המקורית שלהם למשך ארבעה שבועות נוספים. יעילות ההתערבות הוערכה בהתאם לשינוי בגודל הכיב לאחר שמונה שבועות. נמצא כי קרא עוד

בסקירה שיטתית של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של רכיבים תזונתיים נוגדי חמצון על כיבים בגפיים התחתונות. החוקרים מסבירים כי במצבים אלה מוצע טיפול תרופתי או ניתוחי, כאשר טיפול תזונתי עשוי לתמוך ולשפר את המצב הקליני ואת ההחלמה.

בסקירה נכללו 14 מחקרים בהם נבדקה ההשפעה של רכיבים תזונתיים בעלי פעילות נוגדת חמצון, כולל מגנזיום, אומגה 3, פרוביוטיקה, רזברטרול, ויטמין C, ויטמין D ואבץ. באופן כללי נמצאו קרא עוד.

 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם