עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש ינואר 2021 - מקבץ 4

עודכן בתאריך 20/01/2021

במרכז הסקירה מחקרים חדשים על ירידה במשקל:

השפעה מטבולית מיטיבה לדיאטה קטוגנית,

החשיבות של צריכת סיבים בדיאטת הרזייה,

דיאטה טבעונית דלת שומן למבוגרים עם עודף משקל,

והתועלת הקוגניטיבית של תכנית התערבות לירידה במשקל.

 

נמשיך עם מחקרים בתחום הקרדיו-מטבולי:

ההשפעה של שמנות על התגובה לטיפול בסרטן השד,

דפוסי תזונה אינסולינמית ודלקתית והסיכון לסוכרת סוג 2 בנשים לאחר גיל המעבר,

החשיבות של הפסקות לפעילות במהלך פעילות יושבנית ממושכת,

ותפקיד חיידקי המעי ביתר לחץ דם וטרשת עורקים.

 

נציג מחקרים בתחום מערכת העצבים והמוח:

האם תזונה עשירה בסיבים משפיעה על הסיכון לדיכאון?

האם צריכת אומגה 3 משפיעה על הסיכון להתפתחות טרשת נפוצה?

וכיצד חשיפה לעופרת בילדות משפיעה על מבנה המוח?

 

עבור נשים בהריון – נביא סקירה מקיפה על חשיבות המגנזיום בהריון.

ובתחום הגיל השלישי – נציג מחקר על תוסף תזונה לקשישים בסיכון לתת-תזונה.

נסכם בסקירה על אוסטאופתיה לטיפול בכאבי גב תחתון.

 

ובכותרות השבוע:

הפוטנציאל של אסתקסנטין במחלת הקורונה,

דיאטה עתירת חלבון מגבירה תנגודת לאינסולין,

רזברטרול להגנה מפני מחלות נוירולוגיות,

תזונה עשירה בויטמינים נוגדי חמצון לשמירה על התפקוד הגופני,

והפעילות הפרמקולוגית של אלה סינית.

 

 

השפעה מטבולית מיטיבה לדיאטה קטוֹגנית

במטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים, הוערכה ההשפעה של דיאטה קטוגנית על מדדים מטבוליים, בקרב משתתפים עם עודף משקל או שמנות, עם או בלי סוכרת סוג 2. בניתוח נכללו 14 מחקרים, בהם קבוצת ההתערבות קיבלה דיאטות שונות דלות קלוריות או דלות פחמימות, בהשוואה לדיאטת ביקורת (בעיקר דיאטה דלת שומן). במחקרים אלה נבדקה ההשפעה האקוטית של הדיאטה, או ההשפעה הממושכת שלה, בתקופת התערבות של ארבעה שבועות ועד שנתיים. 

להלן הממצאים העיקריים:

  • בקרב חולי סוכרת סוג 2 בלבד, דיאטה קטוגנית הייתה יעילה לשיפור האיזון הגליקמי ופרופיל השומנים. הדבר התבטא בירידה מובהקת ברמת ההמוגלובין המסוכרר, בתנגודת לאינסולין וברמת הטריגליצרידים, ובעלייה ברמת ה-HDL. 

  • דיאטה קטוגנית הייתה מלווה בירידה מובהקת במשקל בקרב כלל המשתתפים. 

  • לא נמצאו הבדלים מובהקים בין הקבוצות במדדים הנוספים שנבדקו, כגון לחץ דם ומדדי דלקת. 

החוקרים מסכמים, כי ממצאים אלה תומכים ביעילות של דיאטה קטוגנית, בהשוואה לדיאטה דלת שומן, לשיפור מדדים מטבוליים בקרב משתתפים עם עודף משקל או שמנות, בעיקר חולי סוכרת סוג 2. 

המחקר מומן על ידי מענקי מחקר לאומיים בקוריאה. 

הערת מערכת: המחברים מכלילים תחת ההגדרה של דיאטה קטוגנית כל דיאטה שיש בה הגבלת פחמימות, אך אין הגדרה ברורה של כמות חלבון, כמות שומן או יחסים בינהם, וכן אין נתונים על הגעה למצב של קטוזיס. 

Choi YJ, Jeon SM, Shin S. Impact of a Ketogenic Diet on Metabolic Parameters in Patients with Obesity or Overweight and with or without Type 2 Diabetes: A Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2020;12(7):2005. Published 2020 Jul 6.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32640608/

 

 

החשיבות של צריכת סיבים בדיאטת הרזייה

בניתוח משני של מחקר אקראי מבוקר, נבדק השימור לאורך זמן של שינוי תזונתי, אשר נועד להגביר ירידה במשקל, בנוסף לפעילות גופנית. בניתוח נכללו נתוני התזונה, הרכב הגוף ומדדים מטבוליים, שנאספו לפני ואחרי תקופת התערבות של שלושה שבועות ותקופת מעקב של 12 חודשים. 

במחקר נכללו 100 משתתפים בגילאי 50-70, הסובלים מהתסמונת המטבולית. תכנית ההתערבות כללה תזונה מותאמת אישית עם הפחתה של כ-500 קלוריות ליום, פעילות גופנית (חלוקה אקראית לשלוש קבוצות עם הבדל בעצימות), והדרכה על תזונה ובישול. בתקופת ההתערבות נערך שינוי בהרכב התזונתי, כך שיתאים להפחתה הקלורית הנדרשת. 

בסיום תקופת המעקב, נמצא כי:

  • נשמרה ההפחתה בסך הצריכה הקלורית ובצריכת הפחמימות.

  • העלייה בצריכת החלבון שהושגה בתקופת ההתערבות לא נשמרה וחזרה לרמת הבסיס. 

  • צריכת הסיבים הוכפלה בתקופת ההתערבות ונשארה גבוהה לעומת ערכי הבסיס בסוף תקופת המעקב. 

  • צריכת הסיבים היה המאפיין התזונתי היחיד אשר ניבא באופן מובהק את התוצאות הבריאותיות, כולל השינוי בהרכב הגוף, מדדי הסוכר, פרופיל השומנים ולחץ הדם. 

החוקרים מסכמים, כי השינוי התזונתי נשמר בחלקו לאחר שנת מעקב, והיה מלווה בהמשך ירידה במשקל ובמסת השומן. עוד הם מציינים, כי צריכה מספקת של סיבים צריכה להוות יעד מרכזי בדיאטות הרזייה.

Tremblay A, Clinchamps M, Pereira B, et al. Dietary Fibres and the Management of Obesity and Metabolic Syndrome: The RESOLVE Study. Nutrients. 2020;12(10):2911. Published 2020 Sep 23.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32977595/

 

 

דיאטה טבעונית דלת שומן למבוגרים עם עודף משקל

להלן שני מאמרים, המציגים את התוצאות ממחקר אקראי מבוקר, בו נבדקה ההשפעה של דיאטה טבעונית דלת שומן בקרב מבוגרים עם עודף משקל. במחקר נכללו 244 מתנדבים בגילאי 25 עד 75, עם BMI בטווח של 28 עד 40, אשר חולקו אקראית לשתי קבוצות. המשתתפים בקבוצת ההתערבות התבקשו לצרוך דיאטה טבעונית דלת שומן למשך 16 שבועות, והמשתתפים בקבוצת הביקורת התבקשו להמשיך בדיאטה הרגילה שלהם.  

הדיאטה הטבעונית כללה ירקות, דגנים, קטניות ופירות, ללא מוצרים מהחי או שומנים מוספים, עם חלוקה של 75% מהקלוריות שמקורן בפחמימות, 15% בחלבונים ו-10% בשומן. בנוסף, המשתתפים בקבוצת ההתערבות קיבלו תוסף ויטמין B12 (במינון של 500 מק"ג/יום), דוגמיות מזון והדרכת בישול. החוקרים העריכו את השְפעת הדיאטה על המשקל והרכב הגוף (נמדד באמצעות DEXA) ועל תנגודת לאינסולין. בנוסף נמדד האפקט התרמי של המזון (האנרגיה הנדרשת לעיכול), ורמת השומן בכבד ובשרירים. 

נמצא כי קרא עוד.

Kahleova H, Petersen KF, Shulman GI, et al. Effect of a Low-Fat Vegan Diet on Body Weight, Insulin Sensitivity, Postprandial Metabolism, and Intramyocellular and Hepatocellular Lipid Levels in Overweight Adults: A Randomized Clinical Trial. JAMA Netw Open. 2020;3(11):e2025454. Published 2020 Nov 2.

 

Kahleova H, Rembert E, Alwarith J, et al. Effects of a Low-Fat Vegan Diet on Gut Microbiota in Overweight Individuals and Relationships with Body Weight, Body Composition, and Insulin Sensitivity. A Randomized Clinical Trial. Nutrients. 2020;12(10):2917. Published 2020 Sep 24.

 

 

התועלת הקוֹגניטיבית של תכנית התערבות לירידה במשקל

במחקר אקראי מבוקר, נבדק האם ירידה במשקל בעקבות תכנית התערבות הכוללת תזונה ופעילות גופנית, מלווה בשיפור הביצועים הקוגניטיביים. החוקרים מסבירים, כי שמנות קשורה בירידה בתפקודים הניהוליים וברגישות של מערכת התגמול, אולם לא ידוע מהי התועלת הקוגניטיבית של ירידה במשקל. במחקר נכללו 125 מתנדבים בגילאי 18-55, עם BMI בטווח של 25 עד 40, אשר חולקו אקראית לאחת משלוש קבוצות ההתערבות למשך 12 חודשים: 

  1. דיאטה עם הגבלה קלורית (1,200 עד 1,800 קלוריות ליום).

  2. דיאטה עם הגבלה קלורית + פעילות גופנית בעצימות מתונה (150 דקות בשבוע).

  3. דיאטה עם הגבלה קלורית + פעילות גופנית בעצימות גבוהה (250 דקות בשבוע).

נמצא כי:קרא עוד.

Peven JC, Jakicic JM, Rogers RJ, et al. The Effects of a 12-Month Weight Loss Intervention on Cognitive Outcomes in Adults with Overweight and Obesity. Nutrients. 2020;12(10):2988. Published 2020 Sep 29.

 

 

ההשפעה של שמנות על התגובה לטיפול בסרְטן השד

כחלק ממחקר אקראי מבוקר, נערך ניתוח תצפיתי, שנועד להעריך את ההשפעה של שמנות על התגובה לטיפול בסרטן השד, שכן שמנות מהווה גורם סיכון להתפתחות המחלה, ההישנות שלה ולתמותה ממנה. במחקר נכללו 454 חולות סרטן שד חיובי ל-HER2, אשר חולקו אקראית לקבלת אחד משלושה טיפולים ניאו-אדג׳ובנטים (טיפול ראשוני טרום ניתוחי). מדד המטרה העיקרי במחקר היה שיעור המטופלות עם תגובה פתולוגית מלאה (pCR), ומדד המטרה המשני היה שיעור ההישרדות ללא אירועים (EFS). בניתוח הנוכחי הוערכו מדדים אלה בהתאם לסיווג המטופלות לקטגוריות ה-BMI. 

להלן הממצאים העיקריים:קרא עוד.


Di Cosimo S, Porcu L, Agbor-Tarh D, et al. Effect of body mass index on response to neo-adjuvant therapy in HER2-positive breast cancer: an exploratory analysis of the NeoALTTO trial. Breast Cancer Res. 2020;22(1):115. Published 2020 Oct 27.

 

 

דפוסי תזונה אינסולינמית ודלקתית והסיכון לסוּכרת סוג 2 בנשים לאחר גִיל המעבר

כחלק ממחקר עוקבה גדול, העוסק בבריאות האישה (Women's Health Initiative), נבדק הקשר בין דפוסי תזונה המעודדים היפר-אינסולינמיה, דלקת כרונית והיפר-גליקמיה, לבין הסיכון לסוכרת סוג 2.

החוקרים מסבירים כי המדדים (EDIH (empirical dietary index for hyperinsulinemia ו-(EDIP (empirical dietary inflammatory pattern מבטאים את הפוטנציאל האינסולינמי והדלקתי של דפוס התזונה. מדדים אלה, מחושבים על פי המבנה הכללי של התזונה לפי קבוצות מזון, ולא על פי כל אחד מהמרכיבים שלה בנפרד. 

במחקר נכללו הנתונים של 73,495 נשים לאחר גיל המעבר. ציוני התזונה חושבו על בסיס שאלוני תזונה שמולאו בתחילת המחקר בשנים 1993-1998. במהלך תקופת מעקב חציונית של 13.3 שנים, אובחנו 11,009 מקרים של סוכרת סוג 2. 

נמצא, כי קרא עוד.

Jin Q, Shi N, Aroke D, et al. Insulinemic and Inflammatory Dietary Patterns Show Enhanced Predictive Potential for Type 2 Diabetes Risk in Postmenopausal Women [published online ahead of print, 2021 Jan 8]. Diabetes Care. 2021;dc202216.

 

 

החשיבות של הפסקות לפעילות במהלך פעילות יושבנית ממושכת

במחקר אקראי מוצלב, נבדק כיצד הרכב הארוחה משפיע על הקשר בין התנהגות יושבנית, לבין מדדים בריאותיים. במחקר נכללו 24 מבוגרים עם עודף משקל או שמנות, המאופיינים באורח חיים יושבני. המשתתפים השלימו בסדר אקראי ארבע התערבויות של ארוחת בוקר (כל אחת באופן חד פעמי) בעלת ערך קלורי זהה: 

  • ארוחת בוקר עתירת חלבון דלת שומן + ארבע שעות של פעילות יושבנית רצופה.

  • ארוחת בוקר עתירת חלבון דלת שומן + ארבע שעות של פעילות יושבנית עם הפסקות פעילות (חמש דקות של רכיבה על אופניים כל חצי שעה).

  • ארוחת בוקר מערבית עתירה בשומנים ובסוכרים פשוטים ודלה בחלבון וסיבים + ארבע שעות של פעילות יושבנית רצופה.

  • ארוחת בוקר מערבית + ארבע שעות של פעילות יושבנית עם הפסקות פעילות.

להלן סיכום הממצאים:קרא עוד.

Lisa Wanders, et al. Impact of prolonged sitting and physical activity breaks on cognitive performance, perceivable benefits, and cardiometabolic health in overweight/obese adults: The role of meal composition. Clinical Nutrition, 2020. 

 

 

תפקיד חיידקי המעי ביתר לַחץ דם וטרשת עוֹרקים

בסקירה, מוצגות העדויות ממחקרים פרה-קליניים וקליניים, בהתייחס לתפקיד של חיידקי המעי והמטבוליטים שלהם, בהתפתחות יתר לחץ דם וטרשת עורקים. החוקרים מסבירים, כי דלקת כרונית מהווה גורם להתפתחות יתר לחץ דם וטרשת עורקים, כאשר חיידקי המעי יכולים לגרום לדלקת מערכתית באופן ישיר, וגם להשפיע על הסיכון הקרדיווסקולרי באופן עקיף, באמצעות מטבוליטים כגון חומצות שומן קצרות שרשרת (SCFA) ו-TMAO. במסגרת הסקירה, מפורטים הממצאים העוסקים בהרכב ופעילות חיידקי המעי, בהקשר ליתר לחץ דם ובהקשר לטרשת עורקים

בקרב מטופלים עם יתר לחץ דם, נצפה קרא עוד.

Verhaar BJH, Prodan A, Nieuwdorp M, Muller M. Gut Microbiota in Hypertension and Atherosclerosis: A Review. Nutrients. 2020;12(10):2982. Published 2020 Sep 29.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33003455/

 

 

תזונה עשירה בסיבים קשורה בסיכון מופחת לדִיכאון

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים תצפיתיים, נבדק הקשר בין צריכת סיבים תזונתיים לבין תסמיני דיכאון. בסקירה נכללו תשעה מחקרים, מהם ארבעה מחקרי מקרה-בקרה (673 משתתפים), וחמישה מחקרי חתך (97,023 משתתפים). 

בניתוח כולל של התוצאות ממחקרי המקרה-בקרה, נמצא כי קרא עוד.

Fatahi S, Matin SS, Sohouli MH, et al. Association of dietary fiber and depression symptom: A systematic review and meta-analysis of observational studies [published online ahead of print, 2020 Nov 18]. Complement Ther Med. 2020;56:102621.

 

 

צריכת אוֹמגה 3 קשורה בסיכון מופחת להתפתחות טרשת נפוֹצה

במחקר מקרה-בקרה, נבדק הקשר בין צריכת מאכלי ים וגורמים גנטיים המעורבים בפעילות של אומגה 3, לבין הסיכון להתפתחות טרשת נפוצה. בהתבסס על מאגר הנתונים של ארגון בריאות פרטי בדרום קליפורניה, במחקר נכללו הנתונים של 552 משתתפים עם טרשת נפוצה או תסמונת מבודדת קלינית (CIS), וקבוצת ביקורת של 601 משתתפים עם מאפיינים דומים. בשתי הקבוצות חלק גדול מהמשתתפים דיווחו על צריכה נמוכה של דגים ומאכלי ים, ועל אי-נטילה של תוספי שמן דגים בשנה שקדמה למחקר.    

נמצא כי קרא עוד.

Langer-Gould A, Black LJ, Waubant E, et al. Seafood, fatty acid biosynthesis genes, and multiple sclerosis susceptibility. Mult Scler. 2020;26(12):1476-1485.

 

 

כיצד חשיפה לעופרת בילדות משפיעה על מבנה המוח?

במחקר עוקבה שנערך בניו-זילנד, נחקרה ההשערה לפיה חשיפה לעופרת בגיל הילדות, משפיעה על מבנה המוח. החוקרים מציינים, כי חשיפה לעופרת בילדות נמצאה קשורה בהפרעה להתפתחות המוח, אולם לא ידועה ההשפעה ארוכת הטווח על מבנה המוח. במחקר נערך מעקב אחר מדגם מייצג לאוכלוסייה החל מהלידה בשנת 1972-1973 ועד גיל 45. חשיפה לעופרת נמדדה בגיל 11 באמצעות בדיקת דם, ומדדים שונים של מבנה המוח נבדקו בגיל 45 באמצעות MRI.  

ניתוח הנתונים כלל 564 משתתפים שהשלימו את תקופת המעקב והיו להם נתוני חשיפה לעופרת בגיל 11 (מתוך 1,037 משתתפים שנכללו בתחילת המחקר).  

להלן סיכום הממצאים העיקריים:קרא עוד.

Reuben A, Elliott ML, Abraham WC, et al. Association of Childhood Lead Exposure With MRI Measurements of Structural Brain Integrity in Midlife. JAMA. 2020;324(19):1970-1979.

 

 

חשיבות המגנזיוּם בהריוֹן 

בסקירה דנים החוקרים בתפקיד הביולוגי של מגנזיום, בדגש על חשיבותו בתקופת ההריון, והשְפעתו על התפתחות העובר ועל המצב הבריאותי שלו במהלך החיים. החוקרים מציינים, כי מגנזיום הינו מרכיב נדרש למגוון תפקודים ביוכימיים בבני אדם, ובעל חשיבות בלמעלה מ-600 תגובות אנזימטיות המעורבות בייצור חלבונים, תפקודים מיטוכונדריאליים, פעילות עצב-שריר, בניית עצם ופעילות מערכת החיסון. רמות מגנזיום תקינות חשובות להתפתחות העובר במהלך ההיריון, ולגדילה במהלך תקופת הינקות. קרא עוד.

Fanni D, Gerosa C, Nurchi VM, et al. The Role of Magnesium in Pregnancy and in Fetal Programming of Adult Diseases [published online ahead of print, 2020 Dec 14]. Biol Trace Elem Res. 2020;10.1007/s12011-020-02513-0.

 

תוסף תזונה לקשישים בסיכון לתת-תזונה

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו, שנערך בסינגפור, נבדקה ההשפעה של תוסף תזונה (המשמש כמזון רפואי), על מדדים בריאותיים בקרב קשישים הנמצאים בסיכון לתת-תזונה. התוסף מכיל HMB, שומן, חלבון, פחמימות, ויטמינים ומינרלים. החוקרים מציינים כי מחקרים קודמים מראים כי ניתן לעשות שימוש בתוספים מסוג זה כאסטרטגיה להגביר את צריכת הקלוריות והחלבון, להעלות את משקל הגוף, ולהפחית אשפוזים ועלויות של טיפול רפואי בקרב קשישים, כאשר ל-(HMB (beta-hydroxy-beta-methylbutyrate נמצאה השפעה מיטיבה על מסת וחוזק השריר. 

במחקר נכללו 811 קשישים מעל גיל 65, אשר סווגו כבעלי סיכון בינוני או גבוה לתת-תזונה, וקיבלו ייעוץ תזונתי במהלך תקופת התערבות של שישה חודשים. המשתתפים חולקו באופן אקראי לקבלת תוסף תזונה המכיל HMB או פלסבו - במינון של שתי מנות ליום. 

להלן פירוט ההרכב התזונתי למנה של התוסף והפלסבו, שניהם מבוססים על חלב בטעם וניל:

 


NUTRIENT


UNIT

Oral Nutritional Supplement

(Intervention Group)

Placebo Supplement

(Control Group)

Energy

Kcal

262

60

Protein

G

10.5

1.07

Fat

G

8.5

1.21

Carbohydrate

G

34.2

11.9

β-hydroxy-β-methylbutyrate

(CaHM)

G

0.74

Vitamin D3

Mcg

7.75

Vitamiֹn E

mg α-TE

4.8

Vitamin C

Mg

33

0.5

Calcium

Mg

273

40

Zinc

Mg

2.67

0.13

Selenium

Mcg

13.3

0.4

מדד המטרה העיקרי היה הישרדות ללא אשפוז, וכן עלייה במשקל של לפחות 5%, עד לסיום תקופת ההתערבות. 

להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.

Chew STH, Tan NC, Cheong M, et al. Impact of specialized oral nutritional supplement on clinical, nutritional, and functional outcomes: A randomized, placebo-controlled trial in community-dwelling older adults at risk of malnutrition [published online ahead of print, 2020 Oct 15]. Clin Nutr. 2020;S0261-5614(20)30543-4.

 

 

אוסטאופתיה לטיפול בכאבי גב תחתון

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה, הוערכה היעילות של אוסטאופתיה, להקלה על כאבי גב תחתון ולשיפור התפקוד. בסקירה נכללו עשרה מחקרים אקראיים מבוקרים, בהם 1,160 מטופלים. קבוצת ההתערבות קיבלה סוגים שונים של טיפולי אוסטאופתיה במשך חמישה עד 24 שבועות, כאשר בחמישה מחקרים קבוצת הביקורת קיבלה טיפול פלסבו או לא קיבלה כל טיפול, ובחמישה מחקרים קבוצת הביקורת קיבלה טיפול אחר, כגון פעילות גופנית או עיסוי. 

בניתוח כולל של הנתונים, נמצא כי קרא עוד.  

Dal Farra F, Risio RG, Vismara L, Bergna A. Effectiveness of osteopathic interventions in chronic non-specific low back pain: A systematic review and meta-analysis [published online ahead of print, 2020 Nov 13]. Complement Ther Med. 2020;56:102616.

 

 

וכעת, עוד כותרות...

 

 

רזברטרוֹל להגנה מפני מחלות נוירולוגיות

בסקירה, מוצגים הממצאים העדכניים לגבי הפעילות של רזברטרול כנגד ההשפעה המזיקה של חלבוני טאו ועמילואיד בטא המעורבים בהתפתחות מחלות נוירולוגיות.  

Ashrafizadeh M, Zarrabi A, Najafi M, Samarghandian S, Mohammadinejad R, Ahn KS. Resveratrol targeting tau proteins, amyloid-beta aggregations, and their adverse effects: An updated review. Phytother Res. 2020;34(11):2867-2888.

 


כיצד דיאטה עתירת חלבון מגבירה תנגודת לאינסולין?

בסקירה של מחקרים פרה-קליניים וקליניים, בוחנים החוקרים את ההשפעה של דיאטה עתירת חלבון על הרגישות לאינסולין והמנגנונים המעורבים. הם מראים, כי צריכה עודפת של חומצות אמינו עלולה להוביל לירידה בכניסת הגלוקוז לתאים על ידי אינסולין ולהגברת התנגודת לאינסולין. 

Ancu O, Mickute M, Guess ND, Hurren NM, Burd NA, Mackenzie RW. Does high dietary protein intake contribute to the increased risk of developing prediabetes and type 2 diabetes?. Appl Physiol Nutr Metab. 2021;46(1):1-9.

 

 

תזונה עשירה בויטמינים נוגדי חמצון לשמירה על התפקוד הגופני

במחקר עוקבה, שנערך בקרב צאצאי מחקר פרמינגהם, בו נכללו כ-2,400 משתתפים אחריהם נערך מעקב במשך כ-12 שנה, נמצא קשר חיובי בין צריכה של ויטמינים נוגדי חמצון (ויטמין C, ויטמין E וקרוטנואידים), לבין חוזק שריר היד ויכולת ההליכה כמדדים למסת השריר הרזה ולתפקוד הגופני. 

Sahni S, Dufour AB, Fielding RA, et al. Total carotenoid intake is associated with reduced loss of grip strength and gait speed over time in adults: The Framingham Offspring Study [published online ahead of print, 2020 Nov 12]. Am J Clin Nutr. 2020;nqaa288.

 

 

הפוטנציאל של אסתקסנטין במחלת הקוֹרונה

בסקירה, מציגים החוקרים את הפוטנציאל של אסתקסנטין לצמצום הסיבוכים הקשורים בקורונה, בהתבסס על פעילותו נוגדת החמצון ונוגדת הדלקת, והשְפעתו המגינה על פעילות התא.  

Fakhri S, Nouri Z, Moradi SZ, Farzaei MH. Astaxanthin, COVID-19 and immune response: Focus on oxidative stress, apoptosis and autophagy. Phytother Res. 2020;34(11):2790-2792. 

 

 

הפעילות הפרמקולוגית של אלה סִינית

בסקירה, מוצגות העדויות העדכניות, בהתייחס לרקע המסורתי, ההרכב הכימי, הפעילות הפרמקולוגית והרעילות של אלה סינית (Pistacia chinensis), צמח מרפא המוכר בדרום אסיה, לטיפול באסתמה, שלשול, סוכרת, מחלות כבד, חום, כאב ודלקת.  

Ahmad R, Almubayedh H, Ahmad N, Naqvi AA, Riaz M. Ethnobotany, ethnopharmacology, phytochemistry, biological activities and toxicity of Pistacia chinensis subsp. integerrima: A comprehensive review. Phytother Res. 2020;34(11):2793-2819.

 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם