עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש ספטמבר 2017 - מקבץ 1

עודכן בתאריך 07/09/2017

 

את סקירת המחקרים השבועית שלנו נפתח עם ממצאים חדשים לגבי הקשר בין הרכב התזונה לבין הסיכון למחלות לב וכלי דם וננסה להבין את משמעותם הפרקטית. כמו כן, נציג מחקר תצפיתי, אשר מצא כי טיפול בלעדי ברפואה אלטרנטיבית בקרב חולי סרטן קשור בסיכון גבוה יותר לתמותה וניתן את הדעת על ממצאיו. נמשיך עם מחקרים שבדקו: השפעות גנטיות על היעילות של דיאטות לירידה במשקל, השפּעת השימוש הממושך בממתיקים מלאכותיים על הסיכון הקרדיו-מטבולי והמינון המתאים של ויטמין D למניעת זיהומים בדרכי הנשימה בקרב ילדים. נציג שלוש סקירות ומטא-אנליזות, שבדקו את התרומה של ויטמין E להגנה מפני סרטן ריאות, של נוגדי חמצון לטיפול במחלת כליות סוכּרתִית ושל תזונה עשירה בנוגדי חמצון לבריאות העין. זאת ועוד, נציג מחקרים מגוונים, שמצאו כי אגוזי מלך חשובים לשמירה על תפקוד כלי הדם, אומגה 3 חשובה להפחתת הסיכון הקרדיווסקולרי ועשויה לתרום למניעת אלצהיימר וכי יוגה חשובה לשמירה על התפקוד הקוגניטיבי. נסיים במחקר קליני על תוסף מיצוי לבונה לטיפול במעי רגיש
הכותרות השבוע מחדשות לנו כי לנשים מניקות סיכון נמוך יותר לחלות בטרשת נפוצה, כי קיים קשר בין חסר בויטמין B1 לבין הפרעות פוריות ובין חסר קרניטין במוח לאוטיזם וכי לרכיב מחמוציות ישנה השפעה פרהביוטית. לסיום, נקבל חיזוקים לכך שעגבניות טובות להגנה מפני סרטן העור, ששומן טראנס תורם להתפתחות שמנות ותנגודת לאינסולין, למנגנונים דרכם תה שחור מסייע לירידה במשקל וליעילות של תוסף חומצות אמינו מסועפות שרשרת להגברת בניית השריר לאחר אימון התנגדות. 

 

 

ממצאים חדשים לגבי הקשר בין הרכב התזונה לבין הסיכון למחלות לב וכלי דם 

בשבוע האחרון התפרסמו בכתב העת היוקרתי "The Lancet" שלושה מאמרים המפרטים את הממצאים ממחקר עוקבה רחב היקף (PURE - Prospective Urban Rural Epidemiology) - שארך סה"כ 10 שנים, כאשר זמן המעקב הממוצע היה 7.4 שנים - בנוגע לקשר בין התזונה לבין תחלואה ותמותה. זהו מחקר גלובלי, הכולל כ-135,000 משתתפים בגילאי 35-70 מ-18 מדינות ביבשות שונות, אשר נועד לבחון את הקשר בין גורמים סביבתיים, חברתיים וביולוגיים על התפתחות שמנות ותחלואה כרונית כגון מחלות לב, סרטן וסוכרת
במאמר הראשון מפורטים הממצאים בנוגע לקשר בין הרכב התזונה לבין פרופיל השומנים ולחץ הדם, שהינם שני גורמי הסיכון העיקריים לתחלואת לב וכלי דם. במסגרת המחקר נבדק הקשר בין רמת הרכיבים התזונתיים בדיאטה - כולל סך השומן, שומן רווי, שומן חד בלתי רווי, שומן רב בלתי רווי, פחמימות, חלבונים וכולסטרול - לבין מדדי סיכון קרדיווסקולריים. ניתוח נתוני התזונה של המשתתפים העלה כי הצריכה הממוצעת של אבות המזון היתה כדלהלן: 61.3% פחמימות, 23.4% שומן, 15.2% חלבון. מתוך השומן: 7.7% שומן רווי, 7.7% שומן חד בלתי רווי, 5% רב בלתי רווי, 3% אחר (כדוגמת גליצרול ואלדהידים אחרים) 
לצורך ניתוח סטטיסטי של הנתונים הללו, החוקרים חילקו את רמת הצריכה לחמישונים: 

  • סך השומן – החמישון הנמוך ביותר היה 10.6% מהקלוריות והגבוה ביותר היה 35.3% מהקלוריות. צריכת שומן נמוכה הוגדרה כעד 25%, בינונית 25-30% וגבוהה מעל 30%. 
  • שומן רווי – החמישון הנמוך ביותר 2.7% מהקלוריות והגבוה ביותר 14% מהקלוריות. צריכה נמוכה הוגדרה כעד 5%, בינונית 5-10% וגבוהה מעל 10%.
  • פחמימות – החמישון הנמוך ביותר 45.1% מהקלוריות, הגבוה ביותר 77.6% מהקלוריות.
  • חלבון – הנמוך 10.8% והגבוה 19.7%.

להלן הממצאים:

  • צריכה גבוהה יותר של שומן באופן כללי ושל כל אחד מסוגי השומן הייתה קשורה ברמה גבוהה יותר של כולסטרול כללי ושל LDL, אך גם ברמה גבוהה יותר של HDL ושל ApoA1 וכן ברמה נמוכה יותר של טריגליצרידים. 
  • צריכה גבוהה יותר של פחמימות הייתה קשורה ברמה נמוכה יותר של כולסטרול כללי, LDL ו-ApoB אך גם ברמה נמוכה יותר של HDL ו-ApoA1 וכן ברמה גבוהה יותר של טריגליצרידים. 
  • צריכה גבוהה יותר של כל אחד ממרכיבי המזון הבאים: שומן כללי, של שומן רווי ושל פחמימות - הייתה קשורה בלחץ דם גבוה יותר. 
  • צריכה גבוהה יותר של חלבונים הייתה קשורה בלחץ דם נמוך יותר.
  • החלפה (במודל סטטיסטי) של 3% מסך הצריכה הקלורית משומן רווי בפחמימות היתה קשורה בירידה ברמות הכולסטרול הכללי, ה- LDL, ה-ApoB ולחץ דם, אך גם בירידה ברמות ה- HDL וה-ApoA1 ובעליה בטריגליצרידים, ביחס הכולסטרול הכללי ל-HDL וביחס הטריגליצרידים ל-HDL.
  • החלפת השומן הרווי בשומן בלתי רווי הייתה בעלת השפעה מיטיבה על רמת LDL ולחץ הדם ובעלת השפעה שלילית על רמת HDL וטריגליצרידים.  

לסיכום, הנתונים אינם תומכים בהפחתת צריכה שומן רווי מתחת ל- 10% מסך הצריכה הקלורית היומית כדרך לשיפור פרופיל השומנים הכללי. החלפת חומצות שומן רוויות בחומצות שומן חד בלתי רוויות או רב בלתי רוויות או פחמימות קשורה ברמות גבוהות יותר של טריגליצרידים, ביחס גבוה של טריגליצרידים ל- HDL וברמות נמוכות של HDL. 
מסקנות המחקר הן: 

  • ההמלצות הנוכחיות להפחתת השומן הכללי והשומן הרווי בכל האוכלוסיות, אשר גורמת לעליה בצריכת הפחמימות, אינן נתמכות על ידי נתוני המחקר הנוכחי. 

במאמר השני מפורטים הממצאים בנוגע לקשר בין צריכת שומן ופחמימות לבין הסיכון לתחלואה קרדיווסקולרית ולתמותה. במהלך תקופת המעקב תועדו 5,796 מקרי תמותה ו-4,784 אירועים קרדיווסקולריים משמעותיים. להלן הממצאים:

  • בהשוואה לרמת צריכה נמוכה - רמה גבוהה יותר של צריכת פחמימות (מעל 60% מהקלוריות) הייתה קשורה בסיכון גבוה יותר של עד 28% לתמותה מכל גורם, אך לא נמצא קשר לתחלואה או תמותה קרדיווסקולרית. 
  • צריכת רמה גבוהה יותר של שומן באופן כללי, ושל כל אחד מסוגי השומן, הייתה קשורה בסיכון נמוך יותר לתמותה מכל גורם: נמוך ב-23% בהתייחס לצריכת השומן הכללית, 14% בהתייחס לצריכת שומן רווי, 19% בהתייחס לצריכת שומן חד בלתי רווי ו-20% בהתייחס לשומן רב בלתי רווי. 
  • צריכה גבוהה יותר של שומן רווי הייתה קשורה בסיכון נמוך ב-21% לשבץ.
  • לא נמצא קשר בין צריכת שומן לבין הסיכון לאוטם שריר הלב או לתמותה קרדיווסקולרית. 

לסיכום, הנתונים ממחקר זה אינם תומכים בהמלצות הנוכחיות להגביל את צריכת השומן הכללי לפחות מ- 30% ואת השומן הרווי לפחות מ- 10% - מסך הקלוריות היומיות. כמו כן, אנשים הצורכים רמה גבוהה של פחמימות עשויים להרוויח מהפחתת צריכת הפחמימות והעלרת צריכת השומנים. 
במאמר השלישי מפורטים הממצאים בנוגע לקשר בין צריכת פירות, ירקות וקטניות לבין הסיכון לתחלואה קרדיווסקולרית ולתמותה. להלן הממצאים: 

  • צריכה גבוהה יותר של פירות, ירקות וקטניות הייתה קשורה בסיכון נמוך יותר לאירוע קרדיווסקולרי באופן כללי, לאוטם שריר הלב ולתמותה מכל גורם ומגורם קרדיווסקולרי; הסיכון היה הנמוך ביותר (ב-22%) עבור צריכה של 3-4 מנות ליום (סה"כ פירות, ירקות וקטניות), כאשר לא נמצאה ירידה נוספת ברמת הסיכון עבור צריכה גבוהה יותר. 
  • באופן ספציפי, צריכת פירות הייתה קשורה בסיכון נמוך יותר לתמותה מכל גורם ומגורם קרדיווסקולרי, צריכת קטניות הייתה קשורה בסיכון נמוך יותר לתמותה שאינה מגורם קרדיווסקולרי.
  • צריכת ירקות חיים הייתה קשורה בסיכון נמוך יותר לתמותה בעוד שהתרומה של צריכת ירקות מבושלים הייתה נמוכה יותר

בשונה מההנחיות התזונתיות המעודדות צריכה גבוהה של פירות וירקות, ממצאים אלה מצביעים על כך שצריכת 3-4 מנות בלבד עשויה להיות יעילה במידה דומה.  
הערת המערכת: ראשית, למרות הרעש הגדול שעלה בעקבות פרסום המאמר, אם נסתכל על התמונה הכללית, כנטורופתים, אנו מכירים את חשיבות השומנים לגופינו ונוטים לתגבר אותם בתזונת המטופל עד 30-35% (כפי שקורה בדיאטה ים תיכונית למשל), כאשר אחוזים נמוכים מכך נתמכים על ידי מחקרים אחרים ועל ידי אוכלוסיות מאריכות חיים בעולם.
החידוש כביכול העולה ממחקר זה הוא ההמלצה לא להוריד את צריכת השומן הרווי מתחת ל-10%, כאשר טענת החוקרים היא שהורדת השומן הרווי תוביל אוטומטית לעליה בצריכת הפחמימות (לא צוין מאיזה סוג) ולכן להשפעה שלילית על פרופיל השומנים. בפועל החלפה שכזו הוכחה במחקר זה כקשורה לירידה בכולסטרול כללי, LDL ולחץ דם לצד עליה בטריגליצרידים וירידה ב- HDL. לדעתינו, אם היתה התמקדות בסוג הפחמימות הנצרך, ייתכן והממצאים היו אחרים ומלמדים יותר. 
שנית, למחקר עצמו ולמאמרים שנכתבו עליו מספר מגבלות: 

  • לא מצאנו התייחסות למקורות המזון ואיכותם (כדוגמת מזון מן החי לעומת מן הצומח, מזון מעובד אל מול לא מעובד, פחמימות בעלות מדד גליקמי נמוך לעומת גבוה, סיבים תזונתיים וכו'), אלא רק לאבות המזון, שלדעתינו פחות רלוונטיים כיום. 
  • המחקר כלל רק שלוש מדינות מערביות, ו-88% מהמשתתפים נדגמו ממדינות אסיה, דרום אמריקה ואפריקה, כך שהרלוונטיות לאוכלוסיית העולם המערבי אינה ברורה, ואף שהממצאים מכלל המדינות היו דומים, חשוב לזכור כי ישנם נתונים אפידמיולוגיים המצביעים על כך שצריכת האורז במדינות אסיאתיות ירדה במהלך 35 השנים האחרונות וצריכת בשר ומוצרי חלב עלתה ובמקביל לתהליך זה היתה עליה בשמנות, מחלות לב וסוכרת
  • לצד מחקר זה התפרסם מחקר אחר ב- New England Journal of Medicine (ראו בהמשך), שמצא כי שיפור התזונה לכיוון דיאטה ים תיכונית או DASH, אשר תכולת השומן הרווי בהן היא 6-8%, מפחיתה סיכון לתמותה מוקדמת. מכאן, שיש להמשיך ולעקוב אחר מחקרים גדולים ואיכותיים. 
  • מדובר במחקר תצפיתי, המוערך פחות בעולם הרפואה, מאחר והוא נתון להטיות בשל גורמים נוספים המשפיעים על בריאות האדם. 
  • המחקר מומן אמנם על ידי גופים ממשלתיים קנדיים ואחרים, אך גם קיבל מענקי מחקר בלתי מוגבלים מחברות תרופות רבות. 

מסקנתינו ממחקר זה היא שעלינו לשאוף תזונה מאוזנת ממגוון מקורות תזונתיים הקרובים ככל שניתן לטבע (גם אם הם בצורת מזון מן החי), להתאים את התזונה לאדם ולמצבו הבריאותי ולשמור את השימוש בדיאטות קיצוניות למצבים מסוימים שיש להם הצדקה לכך. 

•  Association of dietary nutrients with blood lipids and blood pressure in 18 countries: a cross-sectional analysis from the PURE study.
Mente A, et al.
Lancet Diabetes Endocrinol. 2017 Aug 28. pii: S2213-8587(17)30283-8. doi: 10.1016/S2213-8587(17)30283-8. [Epub ahead of print]
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28864143
•  Associations of fats and carbohydrate intake with cardiovascular disease and mortality in 18 countries from five continents (PURE): a prospective cohort study.
Dehghan M, et al.
Lancet. 2017 Aug 28. pii: S0140-6736(17)32252-3. doi: 10.1016/S0140-6736(17)32252-3. [Epub ahead of print]
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28864332
•  Fruit, vegetable, and legume intake, and cardiovascular disease and deaths in 18 countries (PURE): a prospective cohort study.
Miller V, et al.
Lancet. 2017 Aug 28. pii: S0140-6736(17)32253-5. doi: 10.1016/S0140-6736(17)32253-5. [Epub ahead of print]
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28864331

 

 

שיפור איכות התזונה קשור בהפחתת הסיכון לתמותה מוקדמת

בהתבסס על נתונים משני מחקרי עוקבה גדולים, במחקר הנוכחי נבדק הקשר בין שיפור באיכות התזונה לבין הסיכון לתמותה מוקדמת.

במחקר נכללו הנתונים של כ-48,000 נשים וכ-25,000 גברים עם מעקב אחר נתוני התמותה בין השנים 1998-2010. החוקרים העריכו את השינויים באיכות התזונה ב-12 השנים שקדמו לתקופת המעקב (1986-1998) באמצעות השינוי בציון במדדים לאכילה בריאה (Alternate Healthy Eating Index-2010), לדיאטה ים-תיכונית (Alternate Mediterranean Diet score) ולדיאטת DASH
נמצא כי הסיכון לתמותה, בקרב משתתפים עם השיפור המשמעותי ביותר באיכות התזונה (שינוי של 13-33%) בהשוואה למשתתפים שדפוסי התזונה שלהם היו עקביים לאורך השנים (שינוי של 0-3%), היה נמוך ב-9% בהתייחס למדד של אכילה בריאה, נמוך ב-16% בהתייחס למדד של דיאטה ים-תיכונית ונמוך ב-11% בהתייחס למדד של דיאטת DASH. החוקרים מראים כי עלייה של 20 נקודות האחוז באיכות התזונה הכללית הייתה קשורה בירידה של 8-17% בסיכון לתמותה. עוד נמצא כי עבור משתתפים ששמרו על איכות תזונה גבוהה ב-12 השנים שקדמו לתקופת המעקב, לעומת משתתפים ששמרו על איכות תזונה נמוכה, הסיכון לתמותה היה נמוך ב-14% על פי המדד לאכילה בריאה, ב-11% על פי המדד לדיאטה ים-תיכונית וב-9% על פי המדד לדיאטת DASH. החוקרים מסכמים כי לשיפור איכות התזונה עשויה להיות תרומה ניכרת להפחתת הסיכון לתמותה מוקדמת.  

Association of Changes in Diet Quality with Total and Cause-Specific Mortality.
Sotos-Prieto M, Bhupathiraju SN, Mattei J, Fung TT, Li Y, Pan A, Willett WC, Rimm EB, Hu FB.
N Engl J Med. 2017 Jul 13;377(2):143-153. doi: 10.1056/NEJMoa1613502.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28700845

 

 

טיפול בלעדי ברפואה אלטרנטיבית בקרב חולי סרְטן קשור בסיכון גבוה יותר לתמותה

במחקר תצפיתי נבדק הקשר בין טיפול בלעדי ברפואה אלטרנטיבית בקרב חולי סרטן לבין שיעור ההישרדות. במחקר נכללו 280 חולי סרטן - שד, ערמונית, ריאות וקולורקטלי - שאינו גרורתי, שלא קיבלו טיפול אנטי-סרטני קונבנציונאלי (כדוגמת כימותרפיה, רדיותרפיה, ניתוח ו/או טיפול הורמונלי), אלא טיפול אלטרנטיבי (הוגדר במחקר כטיפול אחר לא מוכח, הניתן על ידי מטפל שאינו רופא).
קבוצת ההשוואה כללה 560 חולי סרטן בעלי מאפיינים דומים, שקיבלו את הטיפול הקונבנציונאלי. החוקרים מציינים כי סרטן שד או ריאות, מצב סוציואקונומי גבוה יותר, סרטן בשלב 2 או 3 ורמה נמוכה של תחלואה נלווית היו הגורמים הקשורים בנטיה גבוהה יותר לבחור בשימוש ברפואה אלטרנטיבית. בהשוואה בין קבוצות הטיפול נמצא כי קרא עוד

Use of Alternative Medicine for Cancer and Its Impact on Survival, 
Skyler B. Johnson, Henry S. Park, Cary P. Gross, James B. Yu; 
JNCI: Journal of the National Cancer Institute, Volume 110, Issue 1, 1 January 2018, 

 

 

השפעות גנטיות על היעילות של דיאטות לירידה במשקל 

במחקר אקראי מבוקר נבדק כיצד צריכת שומן ופחמימות בדיאטה משפיעה על הקשר בין מאפיין גנטי, הקשור בתנגודת לאינסולין ובסיכון לסוכרת (rs1440581), לבין המטבוליזם של גלוקוז במהלך תהליך הירידה במשקל.

במסגרת המחקר נכללו 757 משתתפים ללא סוכרת, אשר הוקצו באופן אקראי לשתי קבוצות דיאטה עם הגבלה קלורית: דיאטה דלת שומן (20-25% שומן, 15% חלבון ו-60-65% פחמימות) או לדיאטה עתירת שומן (40-45% שומן, 15% חלבונים ו-40-45% פחמימות). החוקרים מדדו את השינוי ברמת הגלוקוז והאינסולין בצום ומדדי תנגודת לאינסולין לאחר ירידה במשקל של כ-7 ק"ג בממוצע לאורך 10 שבועות, כתלות בנוכחות הגנוטיפ rs1440581.

באופן כללי, נמצא כי קרא עוד

Effect of the interaction between diet composition and the PPM1K genetic variant on insulin resistance and β cell function markers during weight loss: results from the Nutrient Gene Interactions in Human Obesity: implications for dietary guidelines (NUGENOB) randomized trial.
Goni L, et al.
Am J Clin Nutr. 2017 Aug 2. pii: ajcn156281. doi: 10.3945/ajcn.117.156281. [Epub ahead of print]

 

 

שימוש ממושך בממתיקים מלאכותיים עלול להגביר סיכון קרדיו-מטבולי

במטה-אנליזה וסקירה שיטתית נבדק האם לשימוש ממושך בממתיקים מלאכותיים (ללא קלוריות) השפעה קרדיו-מטבולית מזיקה.

בסקירה נכללו שבעה מחקרים אקראיים מבוקרים בהם כ-1,000 משתתפים ו-30 מחקרי עוקבה בהם כ-400,000 משתתפים. מניתוח כולל של המחקרים האקראיים המבוקרים עולה כי קרא עוד

Nonnutritive sweeteners and cardiometabolic health: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials and prospective cohort studies.
Azad MB, et al.
CMAJ. 2017 Jul 17;189(28):E929-E939. doi: 10.1503/cmaj.161390.

 

 

לא נמצאה תמיכה לנטילת וִיטמין D במינונים גבוהים למניעת זיהומים בדרכי הנשימה בקרב ילדים

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של נטילת תוסף ויטמין D במינון גבוה, לעומת מינון סטנדרטי, על שיעור הזיהומים הויראליים בדרכי הנשימה העליונות בתקופת החורף בקרב ילדים.

החוקרים מסבירים כי קיימות עדויות ממחקרים אפידמיולוגיים, המצביעות על קשר בין רמת ויטמין D נמוכה לבין סיכון גבוה יותר לזיהומים בדרכי הנשימה העליונות, אולם לא ידועה ההשפעה של נטילת תוספי ויטמין D בתקופת החורף. במחקר נכללו 703 ילדים בגילאי 1-5, אשר חולקו באופן אקראי לנטילת ויטמין D במינון 2,000 יחב"ל/יום או 400 יחב"ל/יום - לתקופה של לפחות 4 חודשים בין החודשים ספטמבר למאי.

נמצא כי קרא עוד

Effect of High-Dose vs Standard-Dose Wintertime Vitamin D Supplementation on Viral Upper Respiratory Tract Infections in Young Healthy Children.
Aglipay M, et al.
JAMA. 2017 Jul 18;318(3):245-254. doi: 10.1001/jama.2017.8708.

 

 

רמה גבוהה של וִיטמין E עשויה להגן מפני סרְטן ריאות

במטה-אנליזה של מחקרי עוקבה פרוספקטיביים נבדק הקשר בין רמת הצריכה של ויטמין E בתזונה לבין הסיכון לסרטן ריאות. בניתוח נכללו 11 מחקרים, בהם סה"כ 435,532 משתתפים – כאשר מתוכן 4,164 הם חולי סרטן ריאות.

באופן כללי, נמצא כי קרא עוד

Association of dietary Vitamin E intake with risk of lung cancer: a dose-response meta-analysis.
Zhu YJ, Bo YC, Liu XX, Qiu CG.
Asia Pac J Clin Nutr. 2017 Mar;26(2):271-277. doi: 10.6133/apjcn.032016.04.

 

 

נוגדי חמצון לטיפול במחלת כליות סוּכרתית

במטה-אנליזה וסקירה שיטתית נחקרה התרומה של נטילה כרונית של תוספים נוגדי חמצון על ההתקדמות של מחלת כליות סוכּרתִית, על רקע סוכרת סוג 1 או 2. בסקירה נכללו 14 מחקרים, בהם 4,345 משתתפים אשר נטלו תוספי נוגדי חמצון כגון ויטמיני A, C, E, סלניום, אבץ, מתיונין וקו-אנזים Q10 - לבד או בשילובים שונים.

מניתוח כולל של הנתונים עולה כי קרא עוד

Antioxidant agents for delaying diabetic kidney disease progression: A systematic review and meta-analysis.
Bolignano D, Cernaro V, Gembillo G, Baggetta R, Buemi M, D'Arrigo G.
PLoS One. 2017 Jun 1;12(6):e0178699. doi: 10.1371/journal.pone.0178699. eCollection 2017.

 

 

החשיבות של תזונה עשירה בנוגדי חמצון לבריאות העין

בסקירה מוצגות העדויות ממחקרים תצפיתיים ומבוקרים בנוגע לקשר בין צריכת רכיבים תזונתיים שונים - בתזונה או בתוספים - לבין הסיכון להתפתחות מחלות עיניים: קטרקט, ניוון מקולרי תלוי-גיל וגלאוקומה. במסגרת הסקירה נבדקה הצריכה של פירות וירקות, בשר, ויטמינים נוגדי חמצון (ויטמיני A, C ו-E), סידן, חומצה פולית וברזל.

מהסקירה עולה כי קרא עוד

Food components and ocular pathophysiology: a critical appraisal of the role of oxidative mechanisms.
Raman R, Vaghefi E, Braakhuis AJ.
Asia Pac J Clin Nutr. 2017;26(4):572-585. doi: 10.6133/apjcn.082016.01.

 

 

אגוזי מלך לשמירה על תפקוד כלי הדם

במטה-אנליזה וסקירה שיטתית של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של אגוזים על תפקוד כלי הדם. החוקרים מסבירים כי מחקרים פרוספקטיביים קודמים מצביעים על הקשר בין צריכת אגוזים לבין ירידה בסיכון הקרדיווסקולרי, אולם העדויות ממחקרים קליניים בנגע להשפעה על כלי הדם אינן עקביות. בסקירה נכללו עשרה מחקרים, בהם 374 משתתפים.

מניתוח כולל של הנתונים עולה כי קרא עוד

Effect of nut consumption on vascular endothelial function: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials.
Xiao Y, Huang W, Peng C, Zhang J, Wong C, Kim JH, Yeoh EK, Su X.
Clin Nutr. 2017 Apr 20. pii: S0261-5614(17)30150-4. doi: 10.1016/j.clnu.2017.04.011. [Epub ahead of print]

 

 

אוֹמגה 3 להפחתת הסיכון הקרדיווסקולרי

בסקירה שיטתית עדכנית של מחקרים אקראיים מבוקרים נבדקה ההשפעה של אומגה 3 על גורמי הסיכון הקרדיווסקולריים, בדגש על תהליכים דלקתיים ורמת העקה החמצונית.

בסקירה נכללו 28 מחקרים, אשר פורסמו בין השנים 2012-2016 וכללו משתתפים בריאים, משתתפים עם עודף משקל או הפרעות מטבוליות ומשתתפים בסיכון גבוה למחלות לב וכלי דם או החולים במחלות אלו.

מהסקירה עולה כי קרא עוד

Omega 3 fatty acids in cardiovascular disease risk factors: An updated systematic review of randomised clinical trials.
Rangel-Huerta OD, Gil A.
Clin Nutr. 2017 May 19. pii: S0261-5614(17)30176-0. doi: 10.1016/j.clnu.2017.05.015. [Epub ahead of print]

 

 

האם אוֹמגה 3 עשויה לתרום למניעת אלְצהיימר?

במחקר תצפיתי נבדק האם קיימים הבדלים בזרימת הדם באזורים שונים של המוח, כפי שנמצא בבדיקת הדמיה מוחית מסוג SPECT, כתלות ברמת האומגה 3 בדם. לצורך המחקר נדגמו באופן אקראי 166 מטופלים במרפאה פסיכיאטרית, עבורם קיימים נתוני אומגה 3 בדם (EPA + DHA).

נמצא כי קרא עוד

Quantitative Erythrocyte Omega-3 EPA Plus DHA Levels are Related to Higher Regional Cerebral
Blood Flow on Brain SPECT.
Amen DG, Harris WS, Kidd PM, Meysami S, Raji CA.
J Alzheimers Dis. 2017;58(4):1189-1199. doi: 10.3233/JAD-170281.

 

 

יוגה לשמירה על התפקוד הקוגניטיבי

במחקר חתך נערכה השוואה בין עובי קליפת המוח בקרב נשים מעל גיל 60 המתרגלות יוגה, לבין קבוצת השוואה של נשים שאינן מתרגלות יוגה. החוקרים מסבירים כי קיימת תמיכה לכך שתרגול יוגה קשור בשינויים חיוביים במבנה ובתפקוד המוח, במיוחד באזורים הקשורים במודעות, קשב, תפקודים ניהוליים וזיכרון.

במחקר נכללו 21 נשים, המתרגלות יוגה למשך 8 שנים לפחות, וקבוצת השוואה של 21 נשים בעלות מאפיינים דומים, שאינן מתרגלות יוגה, מדיטציה או כל תרגול גוף-נפש.

בבדיקת הדמיה נמצא כי קרא עוד

Greater Cortical Thickness in Elderly Female Yoga Practitioners-A Cross-Sectional Study.
Afonso RF, et al.
Front Aging Neurosci. 2017 Jun 20;9:201. doi: 10.3389/fnagi.2017.00201. eCollection 2017.

 

 

תוסף מיצוי לבוֹנה לטיפול במעִי רגִיש

במחקר קליני מבוקר ראשוני נבדקה היעילות של תוסף מיצוי לבונה (Boswellia spp), המשווק תחת השם המסחרי Casperome®, לטיפול בתסמונת המעי הרגיש (IBS). במחקר נכללו 71 מטופלים, אשר בחרו (ללא חלוקה אקראית) אחת משלוש אסטרטגיות טיפוליות:

  1. טיפול תרופתי Buscopan® (הידוע גם כ: Hyoscine butylbromide) - נטילה על פי צורך.
  2. טיפול תרופתי Antispasmina colica® (מכיל 10 מ"ג Papaverine hydrochloride + 10 מ"ג מיצוי Atropa belladonna) - נטילה על פי צורך.
  3. תוסף Casperome, המכיל מיצוי לבונה על בסיס לציטין להגברת הזמינות הביולוגית, במינון של 250 מ"ג/יום למשך 4 שבועות. 

לאחר 4 שבועות נמצא כי קרא עוד

Supplementation with a lecithin-based delivery form of Boswellia serrata extract (Casperome®) controls symptoms of mild irritable bowel syndrome.
Belcaro G, et al.
Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2017 May;21(9):2249-2254.

 

 

כותרות נוספות...

 

 

לנשים מניקות סיכון נמוך יותר לחלות בטרשת נפוֹצה

במחקר מקרה-בקרה, בו נכללו 397 נשים עם אבחנה חדשה של טרשת נפוצה וקבוצת השוואה של 433 נשים בריאות, נמצא כי נשים שהניקו למשך זמן ארוך יותר היו בסיכון נמוך יותר להתפתחות טרשת נפוצה

Breastfeeding, ovulatory years, and risk of multiple sclerosis.
Langer-Gould A, Smith JB, Hellwig K, Gonzales E, Haraszti S, Koebnick C, Xiang A.
Neurology. 2017 Aug 8;89(6):563-569. doi: 10.1212/WNL.0000000000004207. Epub 2017 Jul 12.

 

 

האם קיים קשר בין חסר בוִיטמין B1 לבין הפרעות פּוריות?

במחקר, שנערך בקרב עכברים, נמצא כי חסר משמעותי בויטמין B1, המלווה בירידה במשקל, היה קשור בפגיעה בתהליך המיוזה ובהתפתחות הביציות וכתוצאה מכך עשוי להוביל להפרעות פוריות.  

Effects of Mild and Severe Vitamin B1 Deficiencies on the Meiotic Maturation of Mice Oocytes.
Tsuji A, Nakamura T, Shibata K.
Nutr Metab Insights. 2017 Mar 15;10:1178638817693824. doi: 10.1177/1178638817693824. eCollection 2017.

 

 

האם קיים קשר בין חסר קרנִיטין במוח ואוֹטיזם?

במאמר דנים החוקרים בהשערה לפיה חסר קרניטין במוח עשוי להוות גורם סיכון להתפתחות צורה קלה של אוטיזם, במיוחד בקרב בנים, הנמצאים בסיכון גבוה יותר - בהשוואה לבנות - להפרעה גנטית הפוגעת בייצור הקרניטין. 

Brain carnitine deficiency causes nonsyndromic autism with an extreme male bias: A hypothesis.
Beaudet AL.
Bioessays. 2017 Aug;39(8). doi: 10.1002/bies.201700012. Epub 2017 Jul 13.

 

 

רכיב מחמוציות בעל השפעה פרהביוטית 

במחקר מעבדה נמצא כי רכיב פחמימתי המצוי בחמוציות (xyloglucans) הינו בעל השפעה פרהביוטית ועשוי לתרום לבריאות פלורת המעי. 

A human gut commensal ferments cranberry carbohydrates to produce formate.
Özcan E, Sun J, Rowley DC, Sela DA.
Appl Environ Microbiol. 2017 Jun 30. pii: AEM.01097-17. doi: 10.1128/AEM.01097-17. [Epub ahead of print]

 

 

עגבניות להגנה מפני סרְטן העור

במחקר, שנערך בקרב עכברים, מראים החוקרים כיצד צריכת עגבניות הפחיתה את הסיכון להתפתחות נגעים סרטניים בעור, בעיקר בקרב עכברים זכרים, ככל הנראה בשל ההשפעה המגינה של הקרוטנואידים מפני נזקי קרינת השמש.

Tomatoes protect against development of UV-induced keratinocyte carcinoma via metabolomicalterations.
Cooperstone JL, et al.
Sci Rep. 2017 Jul 11;7(1):5106. doi: 10.1038/s41598-017-05568-7.

 

 

התפקיד של שומן טראנס בהתפתחות שמנוּת ותנגודת לאינסולין

במחקר, שנערך בקרב עכברים, מראים החוקרים כי צריכת דיאטה עם רמה גבוהה של שומן טראנס הובילה להתפתחות שיעור גבוה יותר של שמנות, תנגודת לאינסולין והצטברות שומן בכבד, ייתכן כתוצאה מעיכוב מסלול הקשור בפעילות האינסולין (IRS1). 

Trans-Fatty Acids Aggravate Obesity, Insulin Resistance and Hepatic Steatosis in C57BL/6 Mice, Possibly by Suppressing the IRS1 Dependent Pathway.
Zhao X, et al.
Molecules. 2016 May 30;21(6). pii: E705. doi: 10.3390/molecules21060705.

 

 

כיצד תה שחור מסייע לירידה במשקל?

בסקירה מוצגים הממצאים ממחקרים שנערכו בקרב חיות מעבדה בנוגע למנגנונים בהם פוליפנוֹלים מתה שחור תורמים לירידה במשקל, ביניהם: 1) הפחתת העיכול, הספיגה והצריכה של שומנים וסוכרים וכתוצאה מכך לירידה בצריכה הקלורית, 2) הגברת מטבוליזם של שומנים והפחתת הצטברות שומנים, 3) הפחתת העקה החמצונית.

Mechanisms of Body Weight Reduction by Black Tea Polyphenols.
Pan H, Gao Y, Tu Y.
Molecules. 2016 Dec 7;21(12). pii: E1659.

 

 

תוסף חומצות אמינו מסועפות שרשרת להגברת בניית השריר לאחר אימון התנגדות

במחקר מבוקר מוצלב, בו נכללו 10 גברים מאומנים גופנית אשר צרכו משקה המכיל 5.6 מ"ג תוסף חומצות אמינו מסועפות שרשרת (BCAA) או פלסבו לאחר אימון התנגדות, נמצא כי צריכת התוסף תרמה להגברת תהליך בניית השריר.


Branched-Chain Amino Acid Ingestion Stimulates Muscle Myofibrillar Protein Synthesis following Resistance Exercise in Humans.
Jackman SR, Witard OC, Philp A, Wallis GA, Baar K, Tipton KD.
Front Physiol. 2017 Jun 7;8:390. doi: 10.3389/fphys.2017.00390. eCollection 2017.




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם