עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש אוגוסט 2022 - מקבץ 3

עודכן בתאריך 27/08/2022

 

דלקת מפרקים שגרוֹנית | יוגה | קרדיו | פרוֹביוטיקה

 

תזונה ותוספי תזונה לטיפול בדלקת מפרקים שגרונית:

התערבות תזונתית להקלה על דלקת מפרקים שגרונית,

תזונה עשירה בחומצות שומן בלתי רוויות לטיפול בדלקת מפרקים שגרונית,

מהי התועלת של תוסף NAC בקרב מטופלים עם דלקת מפרקים שגרונית?

ומהי התועלת של זרעי פשתן למטופלים עם דלקת מפרקים שגרונית?

 

יוגה לשיפור מגוון מצבים רפואיים:

יוגה וויטמין D להפחתת הפעילות הדלקתית בקרב מחלימות מסרטן שד,

יוגה לטיפול בחולי קורונה,

יוגה לשיפור פרופיל השומנים,

והתרומה של יוגה לשיפור איכות החיים ותחושת הרווחה.

 

על תזונה למחלות לב וכלי דם:

האם יש קשר בין תזונה אנטי-דלקתית והסיכון למחלת עורקים היקפית?

האם תזונה עשירה בירקות עשויה להגן מפני תחלואה קרדיווסקולרית?

האם יש קשר בין צריכת אלכוהול וסיכון קרדיווסקולרי?

והקשר שבין סיבים תזונתיים, מדדי דלקת והסיכון הקרדיווסקולרי.

 

השְֹפעת פרוביוטיקה על נשים, מטבוליזם, הזדקנות, ובריאות הפה:

פרוביוטיקה לנשים בגיל הפוריות,

ההשפעה המטבולית של פרוביוטיקה,

פרוביוטיקה, עמילנים עמידים וחלבונים עמידים להזדקנות בריאה,

ופרוביוטיקה לשמירה על בריאות הפה.

 

 

תזונה ותוספי תזונה לטיפול בדלקת מפרקים שגרונית

 

התערבות תזונתית להקלה על דלקת מפרקים שגרוֹנית

במחקר אקראי מוצלב נבדקה היעילות של התערבות תזונתית לטיפול בדלקת מפרקים שגרונית. במחקר נכללו 44 מטופלים אשר קיבלו בסדר אקראי התערבות תזונתית או תוסף פלסבו, כל אחד למשך 16 שבועות עם 4 שבועות הפרדה בין התנאים.

ההתערבות התזונתית כללה דיאטה טבעונית במשך 4 שבועות, במהלך 3 השבועות הבאים בוצעה אלימינציה של מזונות נוספים (כגון גלוטן, סויה, תפוחי אדמה ושוקולד) וב-9 השבועות האחרונים בוצעה החזרה הדרגתית של המזונות שהוסרו.

נמצא כי בהשוואה לתנאי הפלסבו, ההתערבות התזונתית תרמה לירידה בציון חומרת המחלה (מציון 4.5 ל-2.5 לעומת ירידה מציון 3.2 ל-2.9 בתנאי הביקורת) ולירידה במספר המפרקים הדלקתיים (מ-7 ל-3.3 לעומת עלייה מ-4.7 ל-5 בתנאי הביקורת). החוקרים מראים כי תוצאות דומות נמצאו גם בניתוח שכלל רק משתתפים שלא ביצעו שינוי בטיפול התרופתי במהלך תקופת המחקר.

הם מסכמים כי ההתערבות התזונתית נמצאה יעילה להקלה על תסמינים של דלקת מפרקים שגרונית.

Barnard ND, Levin S, Crosby L, Flores R, Holubkov R, Kahleova H. A Randomized, Crossover Trial of a Nutritional Intervention for Rheumatoid Arthritis. American Journal of Lifestyle Medicine. April 2022.

journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/15598276221081819?journalCode=ajla

 

 

תזונה עשירה בחוּמצות שומן בלתי רוויות לטיפול בדלקת מפרקים שגרוֹנית

בסקירה שיטתית של מחקרים התערבותיים ותצפיתיים נחקר הקשר בין חומצות שומן ובין ההתפתחות של דלקת מפרקים שגרונית והטיפול בה. החוקרים מסבירים כי לחומצות שומן בלתי רוויות תפקיד במניעת מחלות כרוניות שונות, כגון מחלות קרדיווסקולריות. כמו כן, מחקרים שונים מצאו כי אומגה 3 עשויה לסייע בהקלה על התסמינים של דלקת מפרקים שגרונית, בעיקר בשל פעילותה נוגדת הדלקת. בנוסף, למרות התפיסה כי לאומגה 6 השפעה פרו-דלקתית, מחקרים שונים מצביעים על הפוטנציאל שלה לוויסות חיסוני. עם זאת, הקשר בין חומצות שומן רב בלתי רוויות והסיכון להתפתחות דלקת מפרקים שגרונית אינו ידוע.

בסקירה נכללו 71 מחקרים, מהם 33 מחקרים אקראיים מבוקרים, 10 מחקרים קליניים ו-28 מחקרים תצפיתיים. מהסקירה עולה כי האטיולוגיה של המחלה הינה מורכבת, אולם לגורמים סביבתיים, כולל תזונה, השפעה על התפתחות המחלה. לצריכת אומגה 3 בתזונה ולצריכת דגים כמקור עיקרי לאומגה 3 עשויה להיות תרומה להפחתת הסיכון להתפתחות דלקת מפרקים שגרונית בשל ההשפעה נוגדת הדלקת. מעבר לכך, תזונה עשירה באומגה 3 עשויה לתרום להקלה על תסמיני כאב ולהפחתת חומרת המחלה בקרב מטופלים עם דלקת מפרקים שגרונית, כאשר בכל המחקרים שנכללו בסקירה הודגמה השפעה מיטיבה לחומצות שומן בלתי רוויות על מדדים קליניים של המחלה.

לפיכך, החוקרים מציעים כי תזונה עשירה בחומצות שומן בלתי רוויות ארוכות שרשרת צריכה להיות הבסיס הטיפולי, בנוסף לטיפול התרופתי. 

Tański W, Świątoniowska-Lonc N, Tabin M, Jankowska-Polańska B. The Relationship between Fatty Acids and the Development, Course and Treatment of Rheumatoid Arthritis. Nutrients. 2022 Feb 28;14(5):1030.  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35268002/

 

 

מהי התועלת של תוסף NAC בקרב מטופלים עם דלקת מפרקים שגרוֹנית?

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של תוסף נ-אצטיל ציסטאין (NAC) בקרב מטופלים עם דלקת מפרקים שגרונית. במחקר נכללו 74 מטופלים אשר חולקו אקראית לנטילת 600 מ"ג/יום NAC או פלסבו פעמיים ביום למשך 3 חודשים.

נמצא כי קרא עוד

 

 

 

התועלת של זרעי פשתן למטופלים עם דלקת מפרקים שגרוֹנית

במחקר אקראי מבוקר נבדקה התועלת של תיסוף זרעי פשתן בשילוב דיאטה אנטי-דלקתית בקרב מטופלים עם דלקת מפרקים שגרונית. במחקר נכללו 120 מטופלים אשר חולקו אקראית לשלוש קבוצות:

  • 30 גרם/יום זרעי פשתן + דיאטה אנטי-דלקתית
  • 30 גרם/יום זרעי פשתן + דיאטה סטנדרטית
  • 30 גרם/יום גרעיני חיטה קלויים + דיאטה סטנדרטית

להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד

 

 

יוגה לשיפור מגוון מצבים רפואיים

 

יוגה ווִיטמין D להפחתת הפעילות הדלקתית בקרב מחלימות מסרְטן שד

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של תרגול יוגה בשילוב מתן ויטמין D במינון גבוה על הפעילות הדלקתית ועל המצב הפסיכו-גופני בקרב מחלימות מסרטן שד. במחקר נכללו 30 נשים בנות 48 בממוצע אשר חולקו אקראית לשלוש קבוצות למשך 12 שבועות:

בתחילת ההתערבות ובסיומה נאספו בדיקות דם, שאלון איכות חיים ובדיקת היכולת הגופנית. נמצא כי קרא עוד

 

 

יוגה לטיפול בחולי קוֹרונה

במחקר אקראי מבוקר שנערך בהודו נבדקה ההשפעה של יוגה על מדדים של סטרס, חרדה ודיכאון בקרב חולי קורונה (COVID-19). החוקרים מציינים כי עם התפשטות מגפת הקורונה חלה עלייה בדיווחים של תסמיני מצב רוח, בעיקר בקרב אנשים עם בדיקת קורונה חיובית.

במסגרת המחקר נבדקה התרומה של יוגה כטיפול משלים בקרב מטופלים הנמצאים בבידוד בבית החולים. במחקר נכללו 62 מטופלים אשר חולקו אקראית לקבוצת הביקורת שקיבלה את הטיפול הרפואי בלבד ולקבוצת ההתערבות שקיבלה בנוסף 50 דקות תרגול יוגה במהלך כל תקופת הבידוד. נמצא כי קרא עוד

 

 

יוגה לשיפור פרופיל השומנים

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של יוגה על פרופיל השומנים בדם. החוקרים מסבירים, כי יוגה תורמת להפחתת מדדים פיזיולוגיים של סטרס וכתוצאה מכך עשויה להוביל לשיפור גורמי סיכון מטבוליים כגון פרופיל השומנים, לחץ דם, רמת גלוקוז ומשקל. בסקירה נכללו 53 מחקרים בהם סה"כ 13,191 משתתפים בריאים או עם מגוון מצבים בריאותיים, כאשר 36 מהמחקרים נערכו בהודו.

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד

 

 

התרומה של יוגה לשיפור איכות החיים ותחושת הרווחה

במחקר חתך רב-לאומי נבדק הקשר בין תרגול קבוע של יוגה ובין איכות החיים הקשורה לבריאות. במסגרת המחקר נבדקו שבעה תתי-התחומים: איכות החיים הכללית, יכולת לאמץ אורח חיים בריא, יכולת להירגע, תדירות של עצבנות וסטרס, התמודדות עם סטרס יומיומי, יעילות בעבודה, ושמירה על הבריאות במגפת הקורונה בקרב משתתפים בתוכנית יוגה וירטואלית בת 100 ימים. המחקר נערך באמצעות סקר אינטרנטי עליו השיבו 3,164 משתתפים מ-39 מדינות בני 34 בממוצע.

נמצא כי קרא עוד

 

תזונה למחלות לב וכלי דם

 

תזונה אנטי-דלקתית והסיכון למחלת עורקים היקפית

בשני מחקרי עוקבה שנערכו בשבדיה נבדק הקשר בין תזונה אנטי-דלקתית ומחלת עורקים היקפית (PAD), תוך התייחסות לעישון כגורם לדלקת מערכתית המגבירה את הסיכון לתחלואה. במחקר נכללו הנתונים של 82,295 משתתפים. הפוטנציאל האנטי-דלקתי של התזונה הוערך באמצעות ציון בין 0 ל-17 במדד AIDI בהתבסס על שאלוני תזונה שמילאו המשתתפים בתחילת המחקר. המדד AIDI מבוסס על רמת הצריכה של 17 מזונות, כולל 12 מזונות בעלי פוטנציאל אנטי-דלקתי (פירות וירקות, תה, קפה, דגנים מלאים, דגני בוקר, גבינות דלות שומן, שמן זית וקנולה, שוקולד, אגוזים, קטניות, יין אדום ובירה) ו-5 מזונות בעלי פוטנציאל פרו-דלקתי (בשר אדום לא מעובד ומעובד, איברי פנים, חטיפי צ'יפס ומשקאות ממותקים).

במהלך תקופת מעקב חציונית של 22 שנה אובחנו 3,413 מקרים של PAD. בהשוואה למשתתפים עם הציונים הנמוכים ביותר של תזונה אנטי-דלקתית (עד ציון 4), בקרב משתתפים עם הציונים הגבוהים ביותר (מעל 8) נמצא סיכון נמוך ב-16% ל-PAD. קשר זה נמצא קרא עוד

 

 

האם תזונה עשירה בירקות עשויה להגן מפני תחלואה קרדיווסקולרית?

במחקר עוקבה שנערך בבריטניה נבדק הקשר בין צריכת ירקות טריים או מבושלים והסיכון לתחלואה קרדיווסקולרית. במחקר נכללו הנתונים של 399,586 משתתפים בני 56 בממוצע מהביו-בנק הבריטי ללא היסטוריה של תחלואה קרדיווסקולרית. צריכת ירקות טריים או מבושלים הוערכה באמצעות שאלוני תזונה שמולאו בתחילת תקופת המעקב. הצריכה הממוצעת של ירקות טריים ומבושלים הייתה 2.3 ו-2.8 כפות/יום, בהתאמה.

במהלך תקופת מעקב של 12 שנה תועדו 18,052 מקרים של תחלואה קרדיווסקולרית ו- 4,406 מקרי תמותה מגורמים קרדיווסקולריים. נמצא כי קרא עוד

 

 

הקשר בין צריכת אלכוהול והסיכון הקרדיווסקולרי

במחקר עוקבה שנערך בבריטניה, נבדק הקשר בין צריכת אלכוהול והסיכון לתחלואה קרדיווסקולרית, תוך התייחסות למינון. החוקרים מסבירים כי מחקרים תצפיתיים מצביעים באופן עקבי על תועלת קרדיווסקולרית הקשורה בצריכת מינון נמוך של אלכוהול, בעוד שמחקרים גנטיים מראים כי צריכת אלכוהול עלולה לגרום לסיכון מוגבר. עם זאת, מרבית המחקרים מניחים כי קיים קשר ליניארי ולפיכך אינם נותנים ביטוי להשפעות האפשריות של מינונים שונים.

במחקר נכללו הנתונים של 371,463 משתתפים מהביו-בנק הבריטי בני 57 בממוצע, עם מעקב שהחל בין השנים 2006-2010 ועד 2016. בממוצע, המשתתפים צרכו 9.2 משקאות אלכוהולים בשבוע (כל משקה שווה ערך ל-14 גרם אלכוהול), כאשר צריכה נמוכה הוגדרה כעד 8.4 משקאות בשבוע, צריכה מתונה כ-8.4 עד 15.4 משקאות בשבוע, צריכה גבוהה כ-15.4 עד 24.5 משקאות בשבוע וצריכה גבוהה מ-24.5 משקאות בשבוע הוגדרה כהתמכרות.

מבין המשתתפים, 33% סבלו מיתר לחץ דם ו-7.5% סבלו ממחלת לב כלילית. באופן כללי צריכת אלכוהול נמוכה עד מתונה הייתה קשורה באורח חיים בריא יותר, ממצא המסביר את הקשר בין צריכת אלכוהול מתונה והירידה בסיכון הקרדיווסקולרי. בניתוח גנטי בשיטה של רנדומיזציה מנדליאנית תחת הנחה של קשר ליניארי נמצא כי קרא עוד

 

 

סיבים תזונתיים, מדדי דלקת והסיכון הקרדיווסקולרי

במחקר עוקבה שנערך בארה"ב נבדק הקשר בין צריכת סיבים תזונתיים ממקורות שונים ובין מדדי דלקת ואת ההשפעה של דלקת על הקשר בין צריכת סיבים ותחלואה קרדיווסקולרית. במחקר נכללו הנתונים של 4,125 מבוגרים מעל גיל 65 ללא היסטוריה של תחלואה קרדיווסקולרית. בתחילת המעקב בשנים 1989-1990המשתתפים מילאו שאלוני תזונה ונלקחו בדיקות דם, כאשר מעקב אחר התפתחות תחלואה קרדיווסקולרית נערך עד לשנת 2015.

באופן כללי נמצא כי קרא עוד

 

פרוֹביוטיקה למגוון מצבים רפואיים

 

פרוֹביוטיקה לנשים בגיל הפוריות

בסקירה מוצגות העדויות ממחקרים אקראיים מבוקרים לגבי ההשפעה של פרוביוטיקה בקרב נשים בגיל הפוריות ונשים בהריון, בדגש על ההשפעה על מדדי דלקת ועל בריאות האם והתינוק. החוקרים מסבירים כי ניכר שקיים קשר בין אוכלוסיית חיידקי המעי של האם ומדדי דלקת, כאשר לשניהם תפקיד בפעילות החיסונית והמטבולית המוקדמת אצל התינוק אשר עשויה להשפיע על תוצאות בריאותיות בהמשך החיים.

במסגרת הסקירה דנים החוקרים בפעילות המווסתת חיסונית של פרוביוטיקה ובהשפעה הקלינית על מדדי דלקת. בהמשך, מפורטים הממצאים לגבי מתן פרוביוטיקה במצבים של תסמונת השחלות הפוליציסטיות ושל סוכרת הריונית וממצאים הבוחנים את ההשפעה של מתן פרוביוטיקה לאם על הסיכון להתפתחות אלרגיות אצל היילוד.

באופן כללי מהסקירה עולה כי קרא עוד

 

 

ההשפעה המטבולית של פרוֹביוטיקה

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של פרוביוטיקה מהסוג Lactobacillus על מדדי הסוכר והשומנים בקרב מבוגרים עם עודף משקל או שמנות. בסקירה נכללו 9 מחקרים בהם 598 משתתפים. בכל המחקרים נבדקה ההשפעה של תוספי פרוביוטיקה שונים (כתוסף או במזון) המכילים חיידקים מהסוג Lactobacillus במינון יומי שנע בין 100 אלף ל-7.5 טריליון חיידקים למשך 8 עד 12 שבועות.

להלן הממצאים העיקריים לאחר ניתוח כולל של הנתונים: קרא עוד

 

 

פרוֹביוטיקה, עמילנים עמידים וחלבונים עמידים להזדקנות בריאה

בסקירה מוצגות העדויות ממחקרים פרה-קליניים וקליניים העוסקות בתפקיד האפשרי של פרוביוטיקה ושל שני סוגי פרה-ביוטיקה, עמילנים וחלבונים עמידים, בשמירה על הזדקנות בריאה. החוקרים מסבירים כי הזדקנות לרוב מאופיינת בשני תהליכים, דלקת כרונית (inflammaging) ופגיעה במאזן חיידקי המעי (dysbiosis). למרות שלא זוהה קשר ישיר, מחקרים רבים דיווחו על שיפור בתהליכי הדלקת באמצעות שמירה על בריאות המעי ועל מאזן החיידקים.

במסגרת הסקירה מוצגים הממצאים המציגים את החשיבות של בריאות המעי, את השינויים המתרחשים בתהליך ההזדקנות, ההשפעה של בריאות המעי על דלקת כרונית והתרומה של שיפור בריאות המעי באמצעות פרוביוטיקה, עמילנים עמידים וחלבונים עמידים.

מהסקירה עולה כי קרא עוד

 

 

פרוֹביוטיקה לשמירה על בריאות הפה

במחקר פיילוט אקראי מבוקר נבדקה התרומה של תוסף פרוביוטיקה לשמירה על בריאות הפה. במחקר נכללו 31 מתנדבים בריאים בגיל 20-24 אשר חולקו אקראית לקבלת פרוביוטיקה או פלסבו למשך 4 שבועות. תוסף הפרוביוטיקה הכיל לפחות 1 מיליארד חיידקים מהסוג Streptococcus salivarius.

החוקרים בחנו את השְֹפעת ההתערבות על הפרשת IgA ברוק (היוצרים הגנה מפני הצטברות חיידקים ותורמים למניעת עששת), קצב הפרשת רוק והצטברות רובד חיידקי בסוף תקופת ההתערבות ולאחר מעקב של שבועיים.

באופן כללי קרא עוד

 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם