עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש יולי 2022 - מקבץ 3

עודכן בתאריך 19/07/2022

 

מחקרים על אוֹמגה 3 | מחקרים על איזון גליקמי | מחקרים על כוּרכום

 

הסקירה השבוע מתמקדת ב-3 נושאים נפוצים וחשובים:

אומגה 3, איזון גליקמי וכורכום.

 

מחקרים על אוֹמגה 3

הקשר בין היעילות של הטיפול בנוגדי דיכאון ורמת אומגה 3 בדם,

הקשר בין חומצות שומן רב בלתי רוויות והסיכון להתפתחות סוכרת סוג 2,

הקשר בין תוספי אומגה 3 והסיכון לאירוע קרדיווסקולרי,

אומגה 3 לעידוד ההחלמה המוקדמת לאחר ניתוח כריתת קיבה,

הזמינות הביולוגית של אצות כמקור לאומגה 3,

ותוספי תזונה ממקור ימי כמקור אפשרי של חשיפה לארסן.

 

איזון גליקמי

רזברטרול לחולי סוכרת סוג 2,

שומשום לשיפור האיזון הגליקמי,

הפוטנציאל של חומץ לשיפור האיזון הגליקמי,

ההשפעה של איזומלטוז ואינולין על התגובה הגליקמית,

וההשפעה המזיקה של משקאות ממותקים בסירופ תירס עתיר פרוקטוז.

 

כוּרכום

כורכומין לחולי קוליטיס,

כורכומין לטיפול בדיספפסיה תפקודית,

כורכומין לטיפול בילדים,

הזמינות הביולוגית של תוספי כורכומין שונים,

והבטיחות של תוסף כורכום במיצוי מיימי.

 

 

מחקרים על אוֹמגה 3

 

היעילות של הטיפול בנוגדי דיכאוֹן תלוי ברמת אוֹמגה 3

במחקר קליני רב-מרכזי נבדק הקשר בין פרופיל חומצות שומן רב בלתי רוויות (PUFA) ובין השינוי בתסמיני דיכאון והתגובה לטיפול בנוגדי דיכאון. במחקר נכללו 60 מטופלים עם הפרעת דיכאון אשר קיבלו סוגים שונים של תרופות נוגדות דיכאון. הערכה נוירופסיכיאטרית בוצעה בתחילת המחקר ולאחר 4 ו-8 שבועות. בסיום תקופת המחקר המשתתפים סווגו בהתאם לתגובה לטיפול התרופתי (תגובה חיובית או ללא תגובה), כך שלאחר 4 ו-8 שבועות חומרת התסמינים הייתה גבוהה יותר בקרב המטופלים שלא הגיבו לטיפול התרופתי.

באופן כללי נמצא כי רמת בסיס נמוכה של אומגה 3 הייתה קשורה בתסמינים חמורים יותר. עוד נמצא כי היו הבדלים בהרכב ה-PUFA בין המטופלים, כך שמטופלים שהגיבו לטיפול התרופתי היו מאופיינים ברמות גבוהות יותר של אומגה 3 וביחס אומגה 6 לאומגה 3 נמוך יותר בהשוואה למטופלים שלא הגיבו לטיפול התרופתי.

החוקרים מראים כי מדדים אלה של אומגה 3 ניבאו את התגובה לטיפול התרופתי, כאשר אינדקס אומגה 3 גבוה יותר ניבא תגובה משמעותית יותר לטיפול התרופתי.

הם מסכמים כי מטופלים שלא הגיבו לטיפול הסטנדרטי של נוגדי דיכאון היו מאופיינים ברמת בסיס נמוכה יותר של אומגה 3, ממצא אשר נמצא בהלימה לתפקיד של חומצות השומן בוויסות מצב הרוח.

Cussotto S, Delgado I, Oriolo G, Kemper J, Begarie D, Dexpert S, Sauvant J, Leboyer M, Aouizerate B, Martin-Santos R, Schaefer M, Capuron L. Low omega-3 polyunsaturated fatty acids predict reduced response to standard antidepressants in patients with major depressive disorder. Depress Anxiety. 2022 Mar 31. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35357051/

 

 

הקשר בין חוּמצות שומן רב בלתי רוויות והסיכון להתפתחות סוּכרת סוג 2

במטה-אנליזה של מחקרי עוקבה נבדק הקשר בין צריכת חומצות שומן רב בלתי רוויות (PUFA) ובין הסיכון להתפתחות סוכרת סוג 2. בסקירה נכללו 25 מחקרים בהם 54,000 משתתפים.

בניתוח כולל של הנתונים לא נמצא קשר ליניארי בין סך הצריכה של PUFA ובין הסיכון לסוכרת סוג 2. עם זאת, זוהה קשר לא-לינארי בין צריכת אומגה 3 ובין הסיכון לסוכרת סוג 2, כך שהסיכון היה גבוה יותר עבור צריכת EPA במינון 110-150 מ"ג/יום ועבור צריכת DHA במינון 200-300 מ"ג/יום. בניגוד לכך, צריכה גבוהה יותר של חומצה לינולאית (אומגה 6) הייתה קשורה בסיכון מופחת לסוכרת סוג 2. בניתוח לפי תתי קבוצות נמצא כי צריכה גבוהה יותר של PUFA הייתה קשורה בסיכון מוגבר לסוכרת סוג 2 במחקרים שנערכו באירופה ובאוסטרליה, אך בסיכון מופחת במחקרים שנערכו באסיה, וכן בסיכון מוגבר בקרב נשים לעומת סיכון מופחת בקרב גברים.

החוקרים מציינים, כי ממצאים קודמים הראו שצריכה גבוהה של אומגה 3 קשורה בעלייה ברמת הגלוקוז בדם ובהפחתת הרגישות לאינסולין, ובכך מסבירים את הסיכון הגבוה יותר להתפתחות סוכרת סוג 2. לפיכך, במחקרים עתידיים מומלץ לבחון מהו סף הצריכה המומלץ של אומגה 3. בהתייחס לחומצה לינולאית, מחקרים רבים הדגימו קשר הפוך עם סוכרת ואיזון גליקמי, כאשר ממצאים אלה נתמכו על ידי מחקרי מעבדה שהראו השפעה מיטיבה על חומצה לינולאית על הרגישות לאינסולין כתוצאה משיפור תפקוד הממברנה התאית. עוד מציינים החוקרים כי ניתן להסביר את ההבדלים הגיאוגרפיים באמצעות הבדלים במטבוליזם ובמאפייני התזונה ואורח החיים של האוכלוסייה באסיה בהשוואה לתזונה המערבית, כך שמעבר לצריכה של חומצות שומן ישנה חשיבות לדפוס התזונה הכולל.

Hu M, Fang Z, Zhang T, Chen Y. Polyunsaturated fatty acid intake and incidence of type 2 diabetes in adults: a dose response meta-analysis of cohort studies. Diabetol Metab Syndr. 2022 Mar 3;14(1):34. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35241134/

 

 

תוספי אוֹמגה 3 לא נמצאו יעילים להפחתת הסיכון לאירוע קרדיווסקולרי

מטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה היעילות של אומגה 3 להגנה מפני אירוע קרדיווסקולרי. במסגרת המחקר הוערכה ההשפעה של תוספי אומגה 3 בארבע רמות מינון (עד 1, 1, 2 או 3 ומעלה גרם ליום) על הסיכון לתמותה, לתמותה מגורם לבבי, לאוטם שריר הלב או לשבץ. בניתוח נכללו 19 מחקרים בהם 97,709 משתתפים.

באופן כללי קרא עוד

 

 

אוֹמגה 3 לעידוד ההחלמה המוקדמת לאחר ניתוח כריתת קיבה

במחקר אקראי מבוקר שנערך בסין נבדקה התרומה של אומגה 3 לשיפור מדדים חיסוניים וההחלמה המוקדמת בקרב מטופלים לאחר כריתת קיבה על רקע סרטן קיבה. במחקר נכללו 120 מטופלים שעברו כריתת קיבה בבית חולים אוניברסיטאי בסין בשנים 2019-2020.

המטופלים חולקו אקראית לקבוצת הביקורת שקיבלה אומגה 3 כחלק מההזנה האנטרלית ב-5 הימים הראשונים לאחר הניתוח, או לקבוצת הביקורת שקיבלה את אותה הזנה ללא אומגה 3. החוקרים בדקו האם יש הבדל בין הקבוצות במדדים החיסוניים, הדלקתיים והתזונתיים וכן בשיעור הסיבוכים ומדדי ההחלמה.

נמצא כי קרא עוד

 

 

אצות כמקור לאוֹמגה 3

במחקר אקראי מוצלב הוערכה הזמינות הביולוגית של אומגה 3 וקרוטנואידים מהאצה Phaeodactylum tricornutum. במחקר נכללו 22 מתנדבים בריאים אשר התבקשו לצרוך 5.3 גרם/יום אצות או שמן דגים, שניהם מכילים כמות זהה של אומגה 3 (300 מ"ג/יום DHA + EPA). המשתתפים צרכו כל תוסף למשך שבועיים עם 5 שבועות הפרדה בין התנאים. לאחר מכן, תשעה משתתפים התנדבו לשלב נוסף של המחקר בו התבקשו לצרוך 185 גרם/שבוע דגים עם תכולה דומה של אומגה 3.

נמצא כי קרא עוד

 

 

תוספי תזונה ממקור ימי כמקור אפשרי של חשיפה לארסן

במאמר דנים החוקרים בתכולת הארסן המצויה בתוספי תזונה ממקור ימי, ומבצעים בדיקות מעבדה להערכת רמת הארסן בתוספים שונים המשווקים באופן מסחרי. הם מסבירים כי בדומה למאכלי ים, גם תוספי תזונה ממקור ימי כגון שמן דגים ותוספי אצות, עלולים להוות מקור אפשרי של חשיפה לארסן, כולל ארסן אנ-אורגני וארסן אורגני (המצוי במולקולה פחמנית). במסגרת המחקר בוצעו בדיקות מעבדה ל-32 תוספים.

באופן כללי, ריכוז ארסן קרא עוד

 

 

מחקרים על איזון גליקמי

 

רזברטרול לחולי סוּכרת סוג 2

במחקר אקראי מבוקר שנערך בפקיסטן נבדקה ההשפעה של תוסף רזברטרול על האיזון הגליקמי ומדדי דלקת ועקה חמצונית בקרב חולי סוכרת סוג 2 במקבלים טיפול תרופתי.

במחקר נכללו 110 מטופלים אשר חולקו אקראית לנטילת 200 מ"ג/יום תוסף רזברטרול או פלסבו למשך 24 שבועות. נמצא כי קרא עוד

 

 

שומשום לשיפור האיזון הגליקמי

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים נבדקה ההשפעה של זרעי שומשום על מדדי הגלוקוז והאינסולין בקרב מבוגרים. בסקירה נכללו 8 מחקרים, מהם 4 מחקרים נערכו באיראן, 2 מחקרים בהודו, אחד בפקיסטן ואחד בברזיל. המשתתפים במחקרים היו בגיל 18 עד 70 וסבלו מסוכרת סוג 2 ותסמונת מטבולית.

במחקרים אלה ניתנו ארבע צורות של שומשום: שמן שומשום במינון 30 מ"ל/יום או 35 גרם/יום, טחינה גולמית במינון 28 גרם/יום, כמוסות במינון 200 מ"ג/יום או קמח נטול שומן במינון 30 גרם/יום. משך ההתערבות נע מ-45 יום ל-9 שבועות.

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד

 

 

הפוטנציאל של חומץ לשיפור האיזון הגליקמי

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים נבדקה ההשפעה של חומצות שומן קצרות שרשרת על האיזון הגליקמי. החוקרים מסבירים כי התפתחות של תחלואה כרונית קשורה בהפרעה בתגובת הגלוקוז והאינסולין. לצריכה של סיבים תזונתיים השפעה על הבריאות המטבולית אשר נובעת בחלקה מהייצור של חומצות שומן קצרות שרשרת (SCFA) כתוצאה מהתססה של סיבים תזונתיים על ידי חיידקי המעי.

בניתוח נכללו 44 מחקרים, מהם ב-5 מחקרים נבדקה ההשפעה של אצטט, ב-2 מחקרים נבדקה ההשפעה של בוטירט, ב-14 מחקרים נבדקה ההשפעה של פרופיונט, ב-31 מחקרים נבדקה ההשפעה של חומץ (מסוגים שונים) וב-5 מחקרים נבדקה ההשפעה של שילוב SCFA.

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד

 

 

ההשפעה של איזומלטוז ואינולין על התגובה הגליקמית

במחקר רטרוספקטיבי נבדק האם לתזונה הכוללת איזומלטוז ותוסף אינולין (פרה-ביוטיקה) השפעה על האיזון הגליקמי ועל חיידקי המעי. בנוסף, נבדקו הבדלים בינאישיים בתגובה הגליקמית לאיזומלטוז בהשוואה לסוכרוז.

במחקר נכללו הנתונים של 117 משתתפים בתכנית תזונתית דיגיטלית שכללה 14 יום של ניטור גליקמי. במשך 6 ימים נבדקה ההשפעה של צריכת משקה הממותק באיזומלטוז (Palatinose™) לעומת סוכרוז יחד עם ארוחת הבוקר וארוחת הצהריים הרגילה של המשתתפים. תוספי אינולין (Orafti®Synergy1) ניתנו יחד עם ארוחת הערב במשך 11 יום. לא בוצעו שינויים תזונתיים נוספים. נמצא כי קרא עוד

 

 

ההשפעה המזיקה של משקאות ממותקים בסירופ תירס עתיר פרוקטוז

במחקר כפול-סמיות מבוקר נבדקה ההשפעה של משקאות ממותקים בסירופ תירס עתיר פרוקטוז (HFCS) על תכולת השומן הכבדי והרגישות לאינסולין בקרב צעירים. במחקר נכללו משתתפים בריאים בגיל 18-40 עם BMI בטווח של 18-35. המשתתפים התבקשו לצרוך 3 משקאות ליום למשך שבועיים, ללא שינוי בתזונה הרגילה שלהם:

  • משקה ממותק באספרטם המספק 0% מסך הצריכה הקלורית (23 משתתפים).
  • משקה ממותק ב-HFCS המספק 10% מסך הצריכה הקלורית (18 משתתפים).
  • משקה ממותק ב-HFCS המספק 17.5% מסך הצריכה הקלורית (16 משתתפים).
  • משקה ממותק ב-HFCS המספק 25% מסך הצריכה הקלורית (28 משתתפים).

בתחילת המחקר ולאחר שבועיים תכולת השומן הכבדי נמדדה באמצעות MRI ובוצע מבחן סבילות לגלוקוז. נמצאה קרא עוד

 

 

מחקרים על כוּרכום

 

כוּרכומין לחולי קוֹליטיס

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה היעילות והבטיחות של כורכומין כטיפול משלים בחולי קוליטיס. בסקירה נכללו 6 מחקרים בהם 385 מטופלים. במחקרים אלה נבדקה ההשפעה של תוספי כורכומין בנטילה פומית או בחוקן במינון 140 מ"ג עד 3 גרם למשך 4 שבועות עד 6 חודשים.

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד

 

 

כוּרכומין לטיפול בדיספפסיה תפקודית

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה היעילות של כורכום להקלה על דיספפסיה תפקודית. במחקר נכללו 132 מטופלים עם אבחנה של דיספפסיה תפקודית אשר חולקו אקראית לשלוש קבוצות המחקר: כורכומין (500 מ"ג 4 פעמים ביום), טיפול תרופתי (אומפרזול) או פלסבו.

נמצא כי קרא עוד

 

 

כוּרכומין לטיפול בילדים

בסקירה שיטתית של מחקרים קליניים הוערכה היעילות והבטיחות של תוספי כורכומין בקרב ילדים. בסקירה נכללו 16 מחקרים בהם נבדקה ההשפעה בקרב ילדים הסובלים ממחלות שונות. במחקרים אלה נעשה שימוש בכורכומין בטווח מינונים רחב של 45 מ"ג עד 4 גרם ליום למשך 2 עד 48 שבועות.

באופן כללי מהסקירה עולה כי קרא עוד

 

 

הזמינות הביולוגית של תוספי כוּרכומין שונים

במחקר אקראי מוצלב נבדקה הזמינות הביולוגית של תוספי כורכומין שונים. במחקר השתתפו 12 מבוגרים בריאים אשר נטלו במועדים שונים מנה אחת של 207 מ"ג כורכומין מהסוגים הבאים: טבעי, ליפוזומלי, משולב בשמן כורכום, עם פיפרין, בחלקיקים זעירים, פיטוזומלי, בתרכובת גמא ציקלודקסטרין, ומיצלרי. החוקרים עקבו אחר הפרמקוקינטיקה של כל תוסף במהלך 24 שעות.

בכל התנאים זוהה כורכומין מצומד, אך לא כורכומין חופשי. בהשוואה לקרא עוד

 

 

הבטיחות של תוסף כוּרכום במיצוי מיימי

במחקר אקראי פתוח שנערך בשני מרכזים בהודו נבדקה הבטיחות של תוסף כורכום שאינו מכיל כורכומינואידים. התוסף שנבדק במחקר הינו פיתוח חדש של מיצוי מיימי של כורכום המכיל רכיבים סכרידים (turmerosaccharides). החוקרים מסבירים כי התוסף פותח בהתבסס על השיטות המסורתיות במטרה לטפל במחלות דלקתיות כגון דלקת מפרקים ניוונית. מטרת המחקר הייתה לבחון את הבטיחות והסבילות של התוסף בשני מינונים, 1 ו-2 גרם/יום למשך 84 יום.

במחקר נכללו משתתפים בגילאי 18-65 עם BMI בטווח הנורמה ומשקל שאינו נמוך מ-55 ק"ג לגברים ו-48 ק"ג לנשים. סה"כ 48 משתתפים חולקו אקראית לקבוצת המינון הגבוה או הנמוך. לצורך הערכת בטיחות התוסף בוצע מעקב אחר השפעות שליליות ונאספו בדיקות מעבדה ביום ה-42 וה-84 להתערבות. בנוסף, נבדק השינוי בסימנים החיוניים ובאק"ג לאורך תקופת המחקר.

נמצא כי קרא עוד

 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם