עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מדוע חשוב להקפיד על חשיפה מבוקרת לשמש?

עודכן בתאריך 28/08/2018
 

המלצות של ארגוני בריאות, מומחים ורופאים קוראות באופן ברור להפחית את החשיפה לשמש, 

אולם מעטים המומחים אשר מדגישים כי גם הימנעות מחשיפה לשמש עלולה לגרום לנזקים משמעותיים ולפגיעה בבריאות. 

מחקר עוקבה גדול שנערך בשבדיה מצביע על כך שחוסר ויטמין D כתוצאה מהימנעות מחשיפה לשמש עלול להיות לא פחות מסוכן מחשיפה מוגברת לשמש. 

במסגרת המחקר כ-30,000 נשים מילאו שאלונים ביחס להרגלי החשיפה לשמש וכן ביחס למדדי גוף וגורמי אורח חיים שונים. בתקופת מעקב של כ-20 שנה, 2,545 מהנשים נפטרו. נמצא כי שיעור התמותה היה כפול (!) בקרב נשים שנמנעו מחשיפה לשמש בהשוואה לנשים שנחשפו לשמש במידה הרבה ביותר.

אומנם המחקר אינו מעיד על קשר סיבתי ועשויים להיות גורמי אורח חיים נוספים אשר מבדילים בין נשים שנחשפו לשמש לבין אלה שנמנעו מהשמש, אך הגורם העיקרי אשר עומד בבסיס נתונים אלה הינו חסר בויטמין D.

המודעות הגבוהה לנזקי השמש, בשילוב השימוש במסנני קרינה, פוגע ביכולת הגוף לייצר ויטמין D וכתוצאה מכך ישנו מחסור חמור של ויטמין D בעולם המערבי. יחד עם התועלת וההגנה שמספקים מסנני הקרינה חשוב להזכיר כי חומרים רבים בהם נעשה שימוש בתעשיית הקוסמטיקה מכילים רכיבים רעילים ומסרטנים העלולים לפגוע בבריאות.

Elizabeth Plourde הינה מדענית אמריקאית החוקרת את הנזקים הבריאותיים והאקולוגיים כתוצאה מהשימוש במסנני קרינה. היא מסבירה כי מסנני קרינה רבים מכילים חומרים הידועים כמסרטנים וכן חומרים הגורמים להפרעה הורמונלית כתוצאה משיבוש פעילותם של הורמונים אנדרוגנים ואסטרוגנים. 

בנוסף, יצרנים רבים עושים שימוש בחלקיקי מתכות כגון ליתיום ואבץ אוקסיד אשר יכולים לחדור דרך הממברנה לתאי הגוף ולהגביר נזקי חמצון. מעבר לכך, אין כיום הוכחה חד-משמעית כי מסנני קרינה מפחיתים את הסיכון למלנומה.

התזונה היא מקור דל לויטמין D וללא החשיפה לשמש מאגרי ויטמין D בגוף מדלדלים. מחקרים מראים בין השאר שחשיפה מבוקרת או חשיפה לרמות גבוהות של קרינה לטווח קצר אינם מהווים גורם סיכון ואף עשויים להוות גורם מגן מפני מחלות רבות. 

גם הקפדה על רמות תקינות של ויטמין D הינה קריטית לשמירה על הבריאות והימנעות משורה ארוכה של מחלות, כולל סוגים שונים של סרטן העור.

אנו ממליצים להקפיד על חשיפה מבוקרת לשמש תוך הפעלת שיקול דעת והתחשבות בעונת השנה, השעה, הגיל, צבע העור וכדומה.

 

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24697969

http://www.faim.org/bookreviews/sunscreen-biohazard.html

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25207378

 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם