עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש אוקטובר 2016 - מקבץ 4

עודכן בתאריך 26/10/2016

 

בסקירה השבוע נגלה לכם מה עליכם לאכול וממה עליכם להמנע בכדי למנוע מחלות לב וכלי דם, סרטן ערמונית אגרסיבי, אלצהיימר ודמנציה ובכדי להזדקן בצורה בריאה יותר.

נרמוז כי סוכר ושומן רווי בהחלט אינם צריכים להיות חלק מהתפריט היומי שלכם ואילו שיבולת שועל, תזונה אנטי דלקתית ותוסף אומגה 3 – כנראה שכן. מה לגבי שוקולד מריר וקפה? כנסו לסקירה וגלו. 
בסקירה מככבים גם צמחים רבים שנמצאו יעילים בטיפול באפטות, בצריכת יתר של אלכוהול, בכאבי מחזור, בפרפור עליות וכן להעלאת רמות הברזל בדם. 

 


מי מימן את המחקרים לגבי השפעות התזונה על תחלואה קרדיווסקולרית?

במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Internal Medicine וזכה להד תקשורתי גדול מציגים חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה את העדויות למעורבות של תעשיית הסוכר במימון מחקרים המדגישים את ההשפעה של תזונה עתירת שומן כגורם למחלות קרדיווסקולריות. הרקע לכך הוא עדויות שהחלו לעלות בשנות ה-50 המצביעות על סוכר כגורם סיכון לתחלואה קרדיווסקולרית.

במחקר הנוכחי בחנו החוקרים מסמכים פנימיים של קרן מחקר הסוכר (Sugar Research Foundation – SRF, לימים איגוד הסוכר Sugar Association) ומספר גדול של התכתבויות ודוחות היסטוריים שנחשפו לאחרונה.

על בסיס מסמכים אלה מוכיחים החוקרים שה-SRF מימן ב-1965 סקירת ספרות מקיפה של חוקרים מאוניברסיטת הרווארד שפורסמה בכתב העת היוקרתי New England Journal of Medicine ואשר מצביעה על שומן וכולסטרול כגורמים התזונתיים לתחלואה קרדיווסקולרית, תוך הדחקת העדויות המצביעות על ההשפעה המזיקה של סוכר. חברי ה-SRF קבעו את יעדי המחקר, את המאמרים שנכללו בסקירה וכן היו מעורבים בטיוטת המחקר, כל זאת ללא גילוי נאות לגבי מקור המימון ורמת המעורבות של ה-SRF.

בהתבסס על ממצאים אלה ואחרים מסיקים החוקרים כי תעשיית הסוכר הייתה בעלת מעורבות משמעותית במחקרים שהתקיימו בשנות ה-60 וה-70, אשר העלו ספק לגבי הסיכונים בצריכת סוכר וקידמו את התפיסה של שומן וכולסטרול כגורם סיכון תזונתי עיקרי לתחלואה קרדיווסקולרית.

החוקרים קוראים לקובעי המדיניות לתת משקל נמוך יותר למחקרים שממומנים על ידי תעשיית המזון וכן לבחון מחקרים העוסקים במנגנוני הפעילות ומחקרים המראים כי לסוכר מוסף השפעה על מדדי סיכון קרדיווסקולריים והתפתחות תחלואה.

חשוב לציין כי כותבי המאמר הצהירו שאין להם ניגוד אינטרסים והם קיבלו מימון מגופי מחקר ותרומות שאינן קשורות בתעשיית המזון. 

מחקר זה לווה במאמר מערכת, אותו כתבה מריון נסל, פרופ' לתזונה ובריאות הציבור באוניברסיטת ניו יורק הפעילה בתחום הפוליטיקה של המזון. היא מציינת כי לרוב כאשר גורמים מסחריים מממנים מחקרים בתחום התזונה, החוקרים מצהירים כי הגורם המממן אינו מעורב בתהליכי המחקר, אולם במקרה זה קרן מחקר הסוכר לא רק מימנה את המחקר, אלא גם השפיעה על מסקנותיו. כמו כן, היא טוענת כי אין להתייחס לכך כאירוע היסטורי מבודד שכן גם כיום ישנה השפעה של גורמים בתעשיית המזון, דוגמה לכך היא החשיפה בניו יורק טיימס ב-2015 אודות ההשפעה של קוקה-קולה על מחקרים הקושרים בין משקאות ממותקים ושמנות (obesity).  

•  Food Industry Funding of Nutrition Research: The Relevance of History for Current Debates.
Nestle M.
JAMA Intern Med. 2016 Sep 12. doi: 10.1001/jamainternmed.2016.5400. [Epub ahead of print]
http://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2548251
•  Sugar Industry and Coronary Heart Disease Research: A Historical Analysis of Internal Industry Documents.
Kearns CE, Schmidt LA, Glantz SA.
JAMA Intern Med. 2016 Sep 12. doi: 10.1001/jamainternmed.2016.5394. [Epub ahead of print]
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27617709

 

 

צריכת שומן רווי קשורה בסרטן ערמונית אגרסיבי

כחלק ממחקר גדול העוסק בסרטן הערמונית, במחקר הנוכחי נבדקה ההשערה לפיה צריכה גבוהה של שומן רווי קשורה בסרטן ערמונית אגרסיבי יותר, וכי קשר זה הינו תלוי בשימוש בסטטינים.

מבין 1,854 חולי סרטן הערמונית שנכללו במחקר, 321 סווגו עם סרטן ערמונית אגרסיבי ויתר החולים שימשו כקבוצת השוואה. נמצא כי צריכת שומן רווי גבוהה הייתה קשורה בסיכון גבוה בכ-50% לסרטן ערמונית אגרסיבי. קשר זה היה תלוי בשימוש בסטטינים, כך שחולים שנטלו סטטינים היו בסיכון נמוך יותר בהשוואה לחולים שלא נטלו סטטינים.

צריכת כולסטרול גבוהה יותר הייתה קשורה בסיכון גבוה לסרטן ערמונית אגרסיבי רק בקרב אמריקאים ממוצא אירופי, אך לא בקרב אפרו-אמריקאים. עוד נמצא כי צריכה גבוהה יותר של שומן רב בלתי רווי הייתה קשורה בסיכון נמוך יותר לסרטן ערמונית אגרסיבי, אך קשר זה לא היה מובהק סטטיסטית. לא נמצא קשר בין סרטן ערמונית אגרסיבי לבין צריכת שומן חד בלתי רווי או שומן טראנס.  

Saturated fat intake and prostate cancer aggressiveness: results from the population-based North Carolina-Louisiana Prostate Cancer Project.
Allott EH, et al.
Prostate Cancer Prostatic Dis. 2016 Sep 6. doi: 10.1038/pcan.2016.39. [Epub ahead of print]
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27595916

 

 

כיצד שינויים תזונתיים קטנים יכולים להשפיע על הסיכון הקרדיווסקולרי?

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדק כיצד החלפת מספר מוצרי מזון בסיסיים (כגון ממרחים, שמן לבישול, גבינה, לחם ודגנים) במוצרים עם איכות שומן טובה יותר משפיעה על פרופיל השומנים ומדדי דלקת.

במחקר נכללו 115 משתתפים בגילאי 25-70 עם יתר כולסטרול שאינם נוטלים סטטינים. המשתתפים חולקו אקראית לקבוצת ביקורת, אשר צרכה את התזונה הרגילה ולקבוצת התערבות, אשר במשך 8 שבועות צרכה מוצרי מזון בסיסיים המכילים הרכב איכותי יותר של שומנים, בעיקר מוצרים המכילים אומגה 6 במקום שומן רווי.

נמצא כי קרא עוד

Exchanging a few commercial, regularly consumed food items with improved fat quality reduces total cholesterol and LDL-cholesterol: a double-blind, randomised controlled trial.
Ulven SM, et al.
Br J Nutr. 2016 Oct;116(8):1383-1393. Epub 2016 Oct 14.

 

 

בטא-גלוקן משיבולת שועל לאיזון רמות הכולסטרול

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים העריכו את היעילות של בטא-גלוקן משיבולת שועל להורדת רמות הכולסטרול וכתוצאה מכך להפחתת הסיכון הקרדיווסקולרי.

בניתוח הנתונים נכללו 58 מחקרים, הכוללים 3,974 משתתפים סה"כ, ובהם בדקו החוקרים את ההשפעה של תזונה מועשרת בבטא-גלוקן משיבולת שועל למשך 3 שבועות לפחות על רמת כולסטרול מסוג LDL, רמת כולסטרול שאינו HDL ורמת apoB (המשמש כמדד לסיכון קרדיווסקולרי).

נמצא כי קרא עוד  

The effect of oat β-glucan on LDL-cholesterol, non-HDL-cholesterol and apoB for CVD risk reduction: a systematic review and meta-analysis of randomised-controlled trials.
Ho HV, Sievenpiper JL, Zurbau A, Blanco Mejia S, Jovanovski E, Au-Yeung F, Jenkins AL, Vuksan V.
Br J Nutr. 2016 Oct 11:1-14. [Epub ahead of print]

 

 

קקאו לשיפור מדדים קרדיו-מטבוליים

סקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים להערכת היעילות של פלבאנולים מקקאו לשיפור מדדים קרדיו-מטבוליים.

בסקירה נכללו 19 מחקרים בהם 1,131 משתתפים. מינון הפלבאנולים מקקאו במחקרים השונים היה בטווח של 166-2,110 מ"ג/יום (לרוב כשוקולד מריר) ומשך המחקרים נע בין 2-52 שבועות.

מניתוח כולל של הנתונים עולה כי צריכת פלבאנולים מקקאו הובילה לקרא עוד

Cocoa Flavanol Intake and Biomarkers for Cardiometabolic Health: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials.
Lin X, Zhang I, Li A, Manson JE, Sesso HD, Wang L, Liu S.
J Nutr. 2016 Sep 28. pii: jn237644. [Epub ahead of print]

 

 

כיצד תזונה עשויה להגן מפני אלצהיימר ודמנציה?

להלן נציג שלושה מחקרים העוסקים בתפקיד התזונה למניעה ולטיפול בהידרדרות קוגניטיבית הקשורה בתהליכי ההזדקנות.

המאמר הראשון הינו סקירה, המצביעה על התרומה של תזונה אנטי-דלקתית למניעה ולטיפול באלצהיימר. החוקרים מפרטים את הממצאים המחקריים בנוגע להשפעה של צריכת רכיבים תזונתיים בעלי השפעה אנטי-דלקתית או פרו-דלקתית על התפתחות מחלת האלצהיימר ומחלות כרוניות אחרות הקשורות במצב של דלקת כרונית, כגון מחלות קרדיווסקולריות או סוכרת סוג 2.

הסקירה מתמקדת בהשפעות של פלבונואידים שונים, צמחי תבלין וחומצות שומן. מהסקירה עולה כי קרא עוד

•  Diet and Inflammation in Alzheimer's Disease and Related Chronic Diseases: A Review.
Gardener SL, Rainey-Smith SR, Martins RN.
J Alzheimers Dis. 2015;50(2):301-34. doi: 10.3233/JAD-150765.
•  Effects of DHA Supplementation on Hippocampal Volume and Cognitive Function in Older Adults with Mild Cognitive Impairment: A 12-Month Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial.
Zhang YP, Miao R, Li Q, Wu T, Ma F.
J Alzheimers Dis. 2016 Oct 1. [Epub ahead of print]
•  Relationships Between Caffeine Intake and Risk for Probable Dementia or Global Cognitive Impairment: The Women's Health Initiative Memory Study.
Driscoll I, et al.
J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2016 Sep 27. pii: glw078. [Epub ahead of print]

 

 

הקפדה על אורח חיים בריא לשמירה על התפקוד בקרב קשישים

במחקר עוקבה העריכו האם הקפדה על אורח חיים בריא בגיל מבוגר תורמת לצמצום פרק הזמן עם מגבלה תפקודית בסוף החיים.

במחקר נכללו 5,248 קשישים מעל גיל 65, שהיו מסוגלים לאשר את השתתפותם במחקר ולא היו תלויים בכיסא גלגלים בתחילת המחקר (שנת 1998) וביצעו אחריהם מעקב עד לשנת 2015.

החוקרים בדקו מספר גדול של גורמי אורח חיים בתחילת המחקר, כולל עישון, צריכת אלכוהול, פעילות גופנית, תזונה, BMI, קשרים חברתיים ותמיכה חברתית. לאורך כל תקופת המעקב החוקרים העריכו את היכולת לבצע תפקודים יומיומיים והעריכו את התרומה של אורח החיים באמצעות היחס %YAL/YoL, שהינו היחס בין שנות החיים ללא מגבלה תפקודית (Years of able life - YAL) לבין סך שנות החיים (Years of life - YoL).

נמצא כי ממוצע שנות החיים עם מגבלה תפקודית היה קרא עוד

Can a Healthy Lifestyle Compress the Disabled Period in Older Adults?
Jacob ME, et al.
J Am Geriatr Soc. 2016 Sep 7. doi: 10.1111/jgs.14314. [Epub ahead of print]

 

 

צמחי מרפא בשימוש חיצוני לטיפול באפטות

סקירה שיטתית אשר נועדה להעריך את היעילות והבטיחות של שימוש חיצוני בצמחי מרפא לטיפול באפטות חוזרות. בסקירה נכללו 13 מחקרים מבוקרים בהם 1,515 משתתפים סה"כ.

בהשוואה לקבוצת ביקורת, ב-4 מהמחקרים נמצא כי הטיפול בצמחי מרפא הוביל לצמצום גודל הכיב, ב-4 מהמחקרים נמצא כי הטיפול הצמחי קיצר את משך החלמת הכיב ובכל המחקרים נמצאה ירידה ברמת הכאב. בין הצמחים שנחקרו: קרא עוד

Efficacy and safety of topical herbal medicine treatment on recurrent aphthous stomatitis: a systemic review.
Li CL, Huang HL, Wang WC, Hua H.
Drug Des Devel Ther. 2015 Dec 31;10:107-15. doi: 10.2147/DDDT.S96589. eCollection 2016.

 

 

רכיבים טבעיים למניעה ולטיפול בצריכת יתר של אלכוהול 

סקירה המציגה את העדויות לגבי התרומה של רכיבים טבעיים למניעה ולטיפול במצבים הקשורים בצריכת יתר של אלכוהול.

החוקרים מסבירים כי צריכה כרונית של אלכוהול או שתייה מופרזת עלולות לגרום למגוון רחב של בעיות בריאות כגון חמרמורת (הנגאובר), נזק לכבד או סרטן.

רכיבים טבעיים כגון צמחי מרפא, פירות וירקות עשויים לתרום למניעה וטיפול בבעיות הקשורות בצריכת יתר של אלכוהול. בהתייחס להנגאובר, ישנם מחקרים המצביעים על כך שרכיבים טבעיים בעלי השפעה נוגדת חמצון עשויים להפחית את השפּעת האלכוהול וכן באמצעות השפעה על פעילות הכבד או הורדת ריכוז האלכוהול בדם.

הרכיבים המפורטים בסקירה כוללים בין היתר: קרא עוד

Natural Products for the Prevention and Treatment of Hangover and Alcohol Use Disorder.
Wang F, Li Y, Zhang YJ, Zhou Y, Li S, Li HB.
Molecules. 2016 Jan 7;21(1):64. doi: 10.3390/molecules21010064.

 

 

פורמולה צמחית להקלה על כאבי מחזור

סקירה שיטתית ומטה-אנליזה של 4 מחקרים אקראיים מבוקרים להערכת היעילות של פורמולת צמחי מרפא להקלה על כאבי מחזור.

הפורמולה Danggui Shaoyao San מוכרת ברפואה הסינית המסורתית לטיפול בתסמיני גיל המעבר ובכאבי מחזור ומכילה יין אורז וצמחי מרפא, ביניהם: קרא עוד

Herbal medicine (Danggui Shaoyao San) for treating primary dysmenorrhea: A systematic review andmeta-analysis of randomized controlled trials.

Lee HW, Jun JH, Kil KJ, Ko BS, Lee CH, Lee MS.
Maturitas. 2016 Mar;85:19-26. doi: 10.1016/j.maturitas.2015.11.013. Epub 2015 Dec 2.

 

 

פורמולה סינית לטיפול בפרפור עליות

סקירה המציגה בקצרה את העדויות הקליניות התומכות ביעילות של פורמולה סינית לטיפול בפרפור עליות. Wenxin Keli הינה פורמולה סינית מסורתית המוכרת לטיפול בהפרעות קצב, אשר מכילה בין השאר Codonopsis ו- Panax notoginseng. 

נמצא כי שימוש בפורמולה הוביל ל קרא עוד

The Chinese herb extract Wenxin Keli: A promising agent for the management of atrial fibrillation.
Liu Y, Zhang Z, Yang Y, Zhang N, Li G, Liu T.
Int J Cardiol. 2016 Jan 15;203:614-5. doi: 10.1016/j.ijcard.2015.10.211. Epub 2015 Oct 28.

 

 

פורמולה סינית לשיפור רמת הברזל בדם

מחקר פרה-קליני בו נבדקה היעילות של פורמולה סינית מסורתית לחיזוק הדם (blood-toning), כפי שבא לידי ביטוי בשיפור רמת הברזל בדם.

הפורמולה Dang-Gui-Bu-Xue-Tang) DBT) הינה מרתח המכיל אנג'ליקה סינית (Angelica sinensis) ואסטרגלוס (Astragalus membranaceus), המשמש ברפואה הסינית המסורתית בעיקר לחיזוק הדם והמרצתו.

החוקרים בדקו את השפּעת הפורמולה על רמות הברזל בדם באמצעות שימוש בדגימות תאים אנושיים ובאמצעות מודל של חיות מעבדה עם אנמיה. ראשית, מצאו החוקרים כי שימוש בפורמולה הוביל ל קרא עוד

Effects of Dang-Gui-Bu-Xue-Tang, an herbal decoction, on iron uptake in iron-deficient anemia.
Huang GC, et al.
Drug Des Devel Ther. 2016 Mar 2;10:949-57. doi: 10.2147/DDDT.S94309. eCollection 2016.

 

 

ההשפעה הבריאותית של פיטואסטרוגנים

סקירה המיועדת לבחון מהי ההשפעה הבריאותית של פיטואסטרוגנים, הנקשרים לקולטני האסטרוגן וגורמים להשפעה אנטי-אסטרוגנית.

מהסקירה עולה כי לפיטואסטרוגנים מגוון השפעות מיטיבות, כולל קרא עוד

The potential health effects of dietary phytoestrogens.
Rietjens IM, Louisse J, Beekmann K.
Br J Pharmacol. 2016 Oct 9. doi: 10.1111/BPH.13622. [Epub ahead of print]

 

 

כותרות נוספות...

 

 

ויטמינים ומינרלים מהמזון עשויים להאט תהליכי הזדקנות

במחקר אורך השתתפו 1,958 קוריאנים בגילאי 40-69, אחריהם בוצע מעקב של 10 שנים. מניתוח שאלוני תזונה עולה כי צריכת ויטמין C, חומצה פולית ואשלגן הייתה קשורה באורך טלומרים של לויקוציטים גדול יותר, מדד המצביע על תהליכי הזדקנות איטיים יותר. 

Longitudinal associations between micronutrient consumption and leukocyte telomere length.
Lee JY, Shin C, Baik I.
J Hum Nutr Diet. 2016 Aug 22. doi: 10.1111/jhn.12403. [Epub ahead of print]

 

 

אסטרגלוס כנגד תאי סרטן קולורקטלי

מחקר שנערך בחיות מעבדה מצביע על הפעילות האנטי-סרטנית של מיצוי אסטרגלוס (Astragalus membranaceus) במינון 500 מ"ג/ק"ג כנגד תאים של סרטן קולורקטלי. 

An in vivo molecular response analysis of colorectal cancer treated with Astragalus membranaceus extract.
Tseng A, et al.
Oncol Rep. 2016 Feb;35(2):659-68. doi: 10.3892/or.2015.4441. Epub 2015 Nov 23.

 

 

התרומה של הרפואה הקוריאנית לטיפול בסרטן

סקירה המתארת את התרומה של הרפואה הקוריאנית המסורתית לרפואה המודרנית, ובמיוחד לטיפול במחלת הסרטן, כיוון שמציעה טיפול רב תחומי הכולל שינויים באורח החיים, שימוש בפורמולות צמחי מרפא, דיקור, מוקסה, פעילות גופנית מסורתית ומדיטציה על מנת להחזיר את האיזון בין הגוף, הנפש והרוח. 

Cancer Prevention and Therapy: Integrating Traditional Korean Medicine Into Modern Cancer Care.
Yoon SW, Jeong JS, Kim JH, Aggarwal BB.
Integr Cancer Ther. 2014 Jul;13(4):310-31. doi: 10.1177/1534735413510023. Epub 2013 Nov 25.

 

 

חלבון סויה מבודד לשמירה על מסת העצם

במחקר שנערך בחיות מעבדה נמצא כי צריכת תוסף חלבון סויה מבודד (איזולט) בתחילת החיים הייתה קשורה בשמירה על מסת העצם בגיל מבוגר יותר. 

Dietary factors during early life program bone formation in female rats.
Chen JR, Lazarenko OP, Blackburn ML, Shankar K.
FASEB J. 2016 Oct 12. pii: fj.201600703R. [Epub ahead of print]

 

 

הקשר בין GERD וסבוריאה

מאמר המציע כי הפרעות במערכת העיכול עלולות להתבטא בעור. כך למשל לשינויים הורמונליים הקשורים במחלת ההחזר הוושטי (GERD) עשוי להיות תפקיד בהתפתחות סבוריאה

Possible intermediary role of ghrelin in seborrhea.
Elham Z, Shahram A, Omid S.
Med Hypotheses. 2015 Dec;85(6):1019-20. doi: 10.1016/j.mehy.2015.08.016. Epub 2015 Sep 3.

 

 

הערך התזונתי של עלי כותרת 

מחקר מעבדה בו נבדק ההרכב והערך התזונתי של עלי כותרת הניתנים למאכל מפרחי דליה (Dahlia), ורד (Rose) וציפורני חתול (Calendula) ונמצא כי לעלי הכותרת של הורד התכולה הגבוהה ביותר של חומצות אורגניות וסוכרים ולעלי הכותרת של ציפורני חתול התכולה הגבוהה ביותר של ויטמין E.

Nutritional and chemical characterization of edible petals and corresponding infusions: Valorization as new food ingredients. 
Tânia C.S.P. Pires
Food Chemistry, Volume 220, 1 April 2017, Pages 337-343 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם