עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש מרץ 2023 - מקבץ 1

עודכן בתאריך 02/03/2023

 

אורח חיים בריא | החשיבות הבריאותית של אָבץ | בריאות התינוק והילד | קוֹ אנזים Q10 ופעילות גופנית 

 

אורח חיים בריא:

הקשר בין מספר הארוחות ביום ועלייה במשקל,

הפסקות ביושבנות ממושכת לשמירה על בריאות קרדיו-מטבולית,

פעילות גופנית, איכות התזונה והסיכון לתמותה,

וכיצד ניתן לשפר את איכות התזונה בקרב צעירים?

 

החשיבות הבריאותית של אבץ:

הפרשת אבץ בשתן כסמן להתפתחות סוכרת סוג 2,

ההשפעה של תוסף אבץ על האיזון הגליקמי,

הקשר בין צריכת אבץ ויתר לחץ דם,

והקשר בין רמת האבץ בתזונה ובדם ובין תמותה ותחלואה.

 

בריאות התינוק והילד:

כיצד ברית מילה משפיעה על המיקרוביום?

מתן DHA לפגים להעלאת האינטליגנציה,

כיצד לעודד צריכת ירקות בגיל הינקות,

וההשפעה של חשיפה לשמש לעומת תוסף ויטמין D.

 

ומהי ההשפעה של קו-אנזים Q10 על התגובה לפעילות גופנית.

 

אורח חיים בריא

 

מספר הארוחות ביום קשור במגמה של עלייה במשקל

במחקר עוקבה רב-מרכזי נבדק הקשר בין מספר הארוחות ביום והמרווח ביניהן ובין מגמת השינוי במשקל.

במחקר נכללו 547 משתתפים אשר התבקשו לתעד את זמני הארוחות והשינה באמצעות אפליקציה בטלפון הנייד במהלך יום אחד לפחות. נתוני המשקל ומחלות רקע נאספו באמצעות הרשומות הרפואיות מ-10 שנים לפני ועד 10 חודשים לאחר תחילת המחקר.

להלן הממצאים העיקריים:

  • גיל המשתתפים היה 51 בממוצע, ה-BMI הממוצע היה 30.8, 78% מהמשתתפים היו נשים ו-77% מהמשתתפים היו לבנים.
  • מרווח הזמן הממוצע בין הארוחה הראשונה והאחרונה ביום היה 11.5 שעות, כאשר מרווח הזמן בין הארוחות לא היה קשור במגמת השינוי במשקל.  
  • נמצא קשר חיובי בין מספר הארוחות ביום ובין מגמת עלייה במשקל, כך שתוספת של ארוחה אחת ביום הייתה קשורה בעלייה שנתית של 0.28 ק"ג.

החוקרים מסכמים כי מספר ארוחות גדול יותר קשור במגמה של עלייה במשקל לאורך השנים, אולם לא נמצאה תמיכה להגבלת זמן האכילה כאסטרטגיה לירידה במשקל. 

Zhao D, Guallar E, Woolf TB, et al. Association of Eating and Sleeping Intervals With Weight Change Over Time: The Daily24 Cohort. J Am Heart Assoc. 2023;12(3):e026484. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36651320/

 

 

הפסקות ביושבנות ממושכת לשמירה על בריאות קרדיו-מטבולית

במחקר אקראי מוצלב נבדק כיצד פעילות גופנית קצרה לקטיעת יושבנות ממושכת משפיעה על גורמי סיכון קרדיו-מטבוליים. החוקרים מציינים כי ידוע שליושבנות ממושכת השפעה בריאותית מזיקה וקיימות המלצות לצמצום התנהגות יושבנית, אולם אין על כך הנחיות ספציפיות.

במחקר נכללו 11 מבוגרים אשר השלימו בימים שונים 5 תנאים, כל אחד במשך 8 שעות: תנאי ביקורת שכלל יושבנות בלבד, ו-4 תנאים בהם בוצעו הפסקות ביושבנות השונות בתדירויות ובמשך:

  • ללא הפסקה.
  • כל 30 דקות הפסקה של דקה.
  • כל 30 דקות הפסקה של 5 דקות.
  • כל 60 דקות הפסקה של דקה.
  • כל 60 דקות הפסקה של 5 דקות.

בזמן ההפסקות המשתתפים התבקשו לבצע הליכה קלה ובכל התנאים בוצע ניטור של רמת הגלוקוז ולחץ הדם.

נמצא כי בהשוואה לתנאי הביקורת, רמת הגלוקוז הייתה נמוכה יותר באופן מובהק רק בתנאי שבו כל 30 דקות בוצעה הפסקה של 5 דקות. מעבר לכך, בכל התנאים חלה ירידה בלחץ הדם הסיסטולי בהשוואה לתנאי הביקורת, כאשר הירידה הגדולה ביותר נמצאה בתנאי שבו כל 60 דקות בוצעה הפסקה של דקה וכל 30 דקות בוצעה הפסקה של 5 דקות.

החוקרים מסכמים כי ממצאי המחקר מספקים תובנות חשובות בהתייחס ליעילות של הפסקות במהלך יושבנות ממושכת, כאשר הפסקות ארוכות יותר ובתדירות גבוהה יותר עשויות לתרום לשיפור האיזון הגליקמי והפסקות במינון נמוך יותר עשויות להספיק להפחתת לחץ הדם. 

Duran AT, Friel CP, Serafini MA, Ensari I, Cheung YK, Diaz KM. Breaking Up Prolonged Sitting to Improve Cardiometabolic Risk: Dose-Response Analysis of a Randomized Cross-Over Trial. Med Sci Sports Exerc. 2023 Jan 12.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36728338/

 

 

הקפדה על פעילות גופנית ואיכות התזונה קשורה בסיכון מופחת לתמותה

במחקר עוקבה פרוספקטיבי נבדק הקשר בין פעילות גופנית ותזונה ובין תמותה מכל גורם, מגורמים קרדיווסקולריים או מסרטן הקשור בתזונה או בהשמנה.

במחקר נכללו הנתונים של 346,627 משתתפים מהביו-בנק הבריטי וכן נתוני התמותה מהרשומות הלאומיות. החוקרים בדקו את הקשר בין מידת הפעילות הגופנית בעצימות בינונית-גבוהה, מידת הפעילות הגופנית בעצימות גבוהה, וציון איכות התזונה בסקאלה של 0 עד 3 ובין הסיכון לתמותה.

במהלך תקופת מעקב חציונית של 11.2 שנים, 13,869 מהמשתתפים נפטרו, מהם 2,650 משתתפים נפטרו מגורמים קרדיווסקולריים ו-4,522 מסוגי סרטן הקשורים בתזונה או בהשמנה (כולל שלפוחית שתן, שד, קולורקטלי, רחם, קיבה, כליות, כבד, וושט ולבלב).

להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד

 

 

כיצד ניתן לשפר את איכות התזונה בקרב צעירים?

במחקר חתך נבדק מהן הנסיבות ומהם החסמים הקשורים בהרגלי אכילה בקרב צעירים עם איכות תזונה נמוכה. המחקר נערך כסקר אינטרנטי בקרב גולשים באתר "No Money No Time" בגילאי 18 עד 35 אשר קיבלו את הציונים הנמוכים ביותר בשאלון איכות התזונה (עד 38 מתוך 72 נקודות).

במסגרת הסקר המשתתפים התבקשו לדווח על נתונים דמוגרפיים ולהשיב על שאלות הקשורות במידת הביטחון התזונתי, הביטחון ביכולת הבישול והידע תזונתי (כולל ידע לגבי בניית ארוחות מאוזנות תזונתית ומותאמות לגיל, הבנת תוויות מזון וכדומה) וכן לענות על שאלות פתוחות בהתייחס לאתגרים והמשאבים הקשורים באכילה בריאה.

התקבלו 108 מענים לסקר, הגיל החציוני היה 28 ו-71% מהמשיבים היו נשים.

נמצא כי קרא עוד

 

החשיבות הבריאותית של אָבץ

 

הפרשת אָבץ בשתן כסמן להתפתחות סוּכרת סוג 2

במחקר עוקבה שנערך בארה"ב נבדק הקשר בין הפרשת אבץ בשתן ובין הסיכון להתפתחות סוכרת סוג 2. ברקע למחקר החוקרים מסבירים כי היפרגליקמיה עשויה להגביר את הפרשת האבץ בשתן ובכך לשמש כסמן לסוכרת.

במחקר נכללו 1,339 מבוגרים ללא סוכרת שגויסו למחקר בשנים 1989-1991 אחריהם נערך מעקב עד 1998-1999. בנוסף נכללו 1,905 בני משפחה של המשתתפים במחקר המקורי אחריהם נערך מעקב עד 2006-2009. 

בקבוצת המחקר המקורי שיעור ההתפתחות של סוכרת סוג 2 היה 14.7% במהלך תקופת מעקב ממוצעת של 6.6 שנים ובקבוצת בני המשפחה נמצא שיעור של 13.5% במהלך תקופת מעקב ממוצעת של 5.6 שנים.

נמצא כי קרא עוד

 

 

האם אָבץ עשוי לתרום לשיפור האיזון הגליקמי?

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של תוסף אבץ על האיזון הגליקמי בקרב מבוגרים עם טרום סוכרת.

המחקר נערך ב-10 מרפאות באוסטרליה וכלל 98 משתתפים עם רמת המוגלובין מסוכרר של 5.7-6.4%. כל המשתתפים קיבלו הדרכה בריאותית טלפונית ולאחר מכן חולקו אקראית לנטילת 30 מ"ג ליום אבץ גלוקונט או פלסבו למשך 12 חודשים.

באופן כללי קרא עוד

 

 

הקשר בין צריכת אָבץ והסיכון להתפתחות יתר לָחץ דם

במחקר עוקבה שנערך בסין נבדק הקשר בין הצריכה התזונתית של אבץ ובין התפתחות יתר לחץ דם.

במחקר נכללו 12,177 משתתפים מסקר הבריאות והתזונה הלאומי ללא אבחנה קודמת של יתר לחץ דם. הצריכה התזונתית של אבץ הוערכה בתחילת תקופת המעקב. במהלך תקופת מעקב חציונית של כ-6 שנים תועדו 4,269 מקרים חדשים של יתר לחץ דם. יתר לחץ דם הוגדר כלחץ דם סיסטולי מעל 140 מ"מ כספית, או לחץ דם דיאסטולי מעל 90 מ"מ כספית, או אבחנת רופא, או קבלת טיפול תרופתי.

בניתוח הנתונים נמצא קרא עוד

 

 

תזונה עשירה באָבץ קשורה בסיכון מופחת לתמותה

במחקר עוקבה שנערך בקוריאה נבדק הקשר בין הצריכה התזונתית של אבץ ובין תמותה מכל גורם, מסרטן או מגורמים קרדיווסקולריים.

במחקר נכללו הנתונים של 143,050 משתתפים מעל גיל 40. בתחילת תקופת המעקב הוערכה צריכת האבץ באמצעות שאלוני תזונה. במהלך תקופת מעקב של כ-10 שנים 5,436 מהמשתתפים נפטרו, מהם 2,355 נפטרו מסרטן ו-985 מגורמים קרדיווסקולריים. 

נמצא כי קרא עוד

 

 

הקשר בין ריכוז האָבץ בדם ותחלואה

במחקר חתך שנערך בתאילנד נבדק הקשר בין הצריכה התזונתית של אבץ וריכוז האבץ בדם ובין תחלואה בקרב מבוגרים מעל גיל 60.

במסגרת המחקר נאספו נתונים באמצעות שאלונים לדיווח עצמי (נתונים דמוגרפיים, אורח חיים, מצב בריאותי וצריכה תזונתית) ובאמצעות ראיונות מובנים (תפקוד קוגניטיבי, מצב רוח ויכולת תפקודית), נאספו מדדים גופניים (לחץ דם, מדדים אנתרופומטריים) ונלקחו בדיקות מעבדה.

במחקר נכללו 300 משתתפים בני 63 בממוצע. המחלות הכרונית השכיחות ביותר היו דיסליפידמיה (42.7%), יתר לחץ דם (35.7%) וסוכרת (14.7%).

ריכוז האבץ הממוצע היה 80.5 מק"ג/דצ"ל, ונע בטווח של 49.13 עד 74.73 מק"ג/דצ"ל בקרב המשתתפים בשליש התחתון לעומת טווח של 83.18 עד 150.56מק"ג/דצ"ל בקרב המשתתפים בשליש העליון. הצריכה החציונית של אבץ בתזונה הייתה 4.5 מ"ג/יום בקרב גברים ו-4.1 מ"ג/יום בקרב נשים.

החוקרים מראים קרא עוד

 

בריאות התינוק והילד

 

כיצד ברית מילה משפיעה על המיקרוביום?

במחקר תצפיתי נבדקה ההשפעה של ברית מילה בילדות על המיקרוביום באזור הפין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ברית מילה עשויה להשפיע על אוכלוסיית החיידקים והפטריות ובכך על הסיכון העתידי לתחלואה. 

המחקר נערך בבית חולים בארה"ב ונכללו בו 11 ילדים המיועדים לעבור ברית מילה אלקטיבית שלא נטלו אנטיביוטיקה 3 חודשים לפני הכניסה למחקר. הילדים שהשתתפו במחקר היו גמולים באופן מלא והוגדרו בשלב טאנר ראשון (עד גיל 9) או שני (גיל 9 עד 11) של ההתפתחות המינית. 

דגימות של המיקרוביום נלקחו לפי ההרדמה ולאחר הניתוח והחוקרים ניתחו את השינוי באוכלוסיית החיידקים והפטריות.

נמצא כי קרא עוד

 

 

מתן תוסף DHA לפגים עשוי לשפר את רמת האינטליגנציה

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של מתן תוסף DHA לפגים על רמת האינטליגנציה בגיל 5. החוקרים מסבירים כי DHA הינו מרכיב חשוב ברקמת העצב, אולם מכיוון והצטברותו במוח הינה המשמעותית ביותר בטרימסטר השלישי, פגים הנולדים לפני שבוע 29 להריון אינם מקבלים את האספקה התקינה של DHA. חסר זה עלול להשפיע על התפקוד הקוגניטיבי בהמשך, אך אין על כך מספיק עדויות.

מחקר זה מבוסס על מחקר קודם בו נבדק האם DHA עשוי לתרום למניעת מחלת ריאות כרונית בפגים (BPD - bronchopulmonary dysplasia). במחקר הקודם פגים שנולדו לפני שבוע 29 להריון חולקו אקראית לקבלת הזנה אנטרלית עם או בלי DHA במינון 60 מ"ג/ק"ג החל מהשלושה ימים הראשונים של ההזנה ועד לגיל מתוקן של 36 שבועות או עד השחרור מבית החולים.

במסגרת המחקר הנוכחי, ילדים מ-5 מבין 13 המרכזים שנכללו במחקר המקורי הוזמנו לביצוע מבדק אינטליגנציה (IQ) בגיל 5. מבין 1,273 הילדים במחקר המקורי ציוני אינטליגנציה נאספו עבור 480 ילדים, מהם 241 ילדים שקיבלו DHA במחקר המקורי ו-239 ילדים שהיו בקבוצת הביקורת.

נמצא כי קרא עוד

 

 

כיצד ניתן לעודד לצריכת ירקות בגיל הינקות?

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של חשיפה ראשונית בלעדית לירקות בקרב תינוקות על ההעדפה לירקות בהמשך.

במחקר נכללו 117 תינוקות בגיל 4 עד 6 חודשים אשר חולקו אקראית לחשיפה לירקות בלבד או לירקות ולפירות במהלך 4 השבועות הראשונים של חשיפה למזונות מוצקים.

השְֹפעת ההתערבות נבדקה בגיל 9 חודשים באמצעות מידת הצריכה של ירקות נבחרים - ברוקולי ותרד, בנוסף להערכת סך הצריכה של ירקות. במהלך תקופת המחקר בוצע מעקב אחר מדדי הברזל של התינוקות.

נמצא כי קרא עוד

 

 

חשיפה לשמש לעומת תוסף למניעת חסר וִיטמין D בקרב תינוקות

במחקר אקראי מבוקר פתוח נבדקה התועלת של חשיפה לשמש לעומת נטילת תוסף ויטמין D למניעת חסר ויטמין D בקרב תינוקות.

המחקר נערך בבית חולים בצפון הודו וכלל 80 תינוקות יונקים בגיל 6 עד 8 שבועות. התינוקות חולקו אקראית לשתי קבוצות. קבוצה אחת נחשפה לשמש באופן מבוקר – 40% משטח הגוף למשך לפחות 30 דקות בשבוע. התינוקות בקבוצה השנייה נטלו תוסף ויטמין D במינון 400 יחב"ל ליום.

השְֹפעת ההתערבות נבדקה בגיל 6 חודשים באמצעות שיעור התינוקות עם רמה מספקת של ויטמין D (מעל 20 ננוגרם/מ"ל), ובנוסף נבדק גם שיעור התינוקות עם חסר ויטמין D (פחות מ-12 ננוגרם/מ"ל) ומקרים של התפתחות רככת.

נמצא כי קרא עוד

 

Q10 ופעילות גופנית

 

קוֹ-אנזים Q10 בפעילות גופנית

להלן שלושה מחקרים העוסקים בהשפעה של קו-אנזים Q-10 על התגובה לפעילות גופנית.

 

במחקר פיילוט כפול-סמיות מבוקר פלסבו שנערך ברוסיה נבדקה ההשפעה של מזון מלכות עם קו-אנזים Q10 על הביצועים הגופניים בקרב שחיינים.

החוקרים מסבירים כי פעילות גופנית מגבירה את הייצור של רדיקלים חופשיים ואת רמת העקה החמצונית וכתוצאה מכך מגבירה פגיעה בשריר, עייפות וירידה בביצועים. מחקרים קודמים מצאו שנטילת מזון מלכות או קו-אנזים Q10 הפחיתו השפעות אלה של פעילות גופנית, אולם הממצאים אינם עקביים ולא ידועה ההשפעה המשולבת של שני התוספים.

במחקר נכללו 20 שחיינים מקצועיים אשר חולקו אקראית לנטילת 400 מ"ג מזון מלכות ו-60 מ"ג קו-אנזים Q10 או פלסבו למשך 10 ימים. היכולת הגופנית הוערכה בתחילת ובסיום ההתערבות באמצעות פרוטוקול של אימון אינטרוולים בעצימות גבוהה (HIIT), בנוסף למדדים בדם וברוק של פגיעה בשריר.

נמצא כי קרא עוד

 

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של תוסף קו-אנזים Q10 על תגובת המיטוכונדריה בשריר לפעילות גופנית בעצימות גבוהה. החוקרים מסבירים כי להיווצרות של חומרים מחמצנים (ROS) במיטוכונדריה תפקיד בהסתגלות השריר לאימון גופני. במחקרים קודמים לרוב נבדקה ההשפעה של נוגדי חמצון של חומרים מחמצנים ממקורות שונים בסביבה התאית ולפיכך אין עדויות ברורות לגבי התפקיד של חומרים מחמצנים שמקורם ספציפית במיטוכונדריה בהסתגלות לפעילות גופנית.

במחקר נכללו 23 גברים שאינם מאומנים גופנית בני 44 בממוצע. המשתתפים חולקו אקראית לנטילת התוסף MitoQ במינון 20 מ"ג ליום או פלסבו במשך 10 ימים לפני ביצוע אימון גופני בעצימות גבוהה. לפני האימון, מיד אחריו ולאחר 3 שעות נלקחו בדיקות דם וביופסיה מהשריר. לאחר מכן המשתתפים המשיכו בתכנית אימון אינטרוולים בעצימות גבוהה (HIIT) 3 פעמים בשבוע למשך 3 שבועות. בסיום תקופת האימון נאספו שוב בדיקות דם וביופסיה מהשריר.

נמצא כי קרא עוד

 

בסקירה מציגים החוקרים את העדויות הקליניות העוסקות בהשפעה של תיסוף קו-אנזים Q10 על היכולת הגופנית והביצועים הספורטיביים, בדגש על ההשפעה נוגדת הדלקת ונוגדת החמצון. 

בסקירה נכללו 9 מחקרים בהם נכללו משתתפים פעילים ו/או מאומנים גופנית בגיל ממוצע שנע בין 20 ל-39. במחקרים אלה נבדקה ההשפעה של קו-אנזים Q10 במינון 70 עד 600 מ"ג/יום למשך 11 עד 84 יום.

במסגרת הסקירה מוצגים הממצאים לגבי הספיגה והזמינות הביולוגית של קו-אנזים Q10, ההשפעה נוגדת החמצון, ההגנה מפני נזק לשריר ותהליכי דלקת, ההשפעה על הביצועים הספורטיביים והשפעות נוספות הקשורות לפעילות גופנית.

הממצאים המפורטים בסקירה מצביעים על קרא עוד




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם