עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש יוני 2021 - מקבץ 3

עודכן בתאריך 16/06/2021

נפתח את הסקירה השבוע במחקרים על שיפור תפקוד קוגניטיבי ודיכאון:

סקירה מקיפה על השפעה של יוגה על התפקוד הקוגניטיבי,

מחקר קליני על תוסף מרווה לשיפור התפקוד הקוגניטיבי,

מחקר קליני על שמן לבנדר לטיפול בדיכאון בקרב קשישים,

ומחקר עוקבה על הקשר שבין תזונה דלקתית והסיכון לתסמיני דיכאון.

 

נמשיך עם מחקרים על תזונה וסרטן:

כיצד התזונה משפיעה על סרטן הערמונית?

האם צריכת מזונות אולטרה-מעובדים קשורה בסיכון מוגבר לסרטן קולורקטלי?

ומהו הקשר בין תזונה עשירה בדגנים מלאים ובין הסיכון לסרטן?

 

נביא שלושה מחקרים על הקשר שבין אומגה 3 והסיכון לסוכרת סוג 2,

 

נציג מחקרים על השְפעת נוטריאנטים:

מהי התועלת של מזונות מועשרים בסידן,

וסלניום לשמירה על תפקודי הכליות.

 

ונסכם במחקרים בתחום היכולת והפעילות הגופנית:

שכיזנדרה לשיפור חוזק השריר,

ויטמין B6 לשמירה על היכולת הגופנית בקרב קשישים,

וההשפעה של פעילות גופנית על בריאות הפה.

 

ובכותרות השבוע:

גופי קטון לטיפול בתחלואה קרדיווסקולרית,

הפעילות הרפואית של נענע,

הפוטנציאל של חציל לטיפול בתסמונת המטבולית,

הפעילות האנטי-ויראלית של ליגנאנים צמחיים, 

ותערובת צמחית להגנה על העור מקרינת השמש.

 

ההשפעה של יוֹגה על התפקוד הקוֹגניטיבי

בסקירה שיטתית של מחקרים אקראיים מבוקרים, הוערכו ההשפעה של יוגה על התפקוד הקוגניטיבי בקרב מבוגרים בריאים מעל גיל 60. בסקירה נכללו שישה מאמרים המתייחסים לחמישה מחקרים שנערכו במדינות שונות. ההתערבויות במחקרים אלה היו מגוונות, עם תדירות של מפגש אחד עד שבעה מפגשים בשבוע, משך כל מפגש נע בין 40 ל-90 דקות, ומשך ההתערבות נע בין 8 ל-260 שבועות. ההתערבויות כללו סוגים שונים של יוגה, אך כולן כללו תרגול גופני, טכניקות של מדיטציה ותרגולי נשימה. קבוצת ההתערבות כללה משתתפים שהיו ברשימת המתנה, ללא התערבות או פעילות גופנית אחרת (אירובית, מתיחות). בכל המחקרים התפקוד הקוגניטיבי הוערך בתחילת המחקר ובסיומו באמצעות מגוון מבחנים קוגניטיביים. 

באופן כללי, בארבעה מהמחקרים נמצאה השפעה מיטיבה ליוגה על התפקוד הקוגניטיבי, בדגש על תפקודי הזיכרון ותפקודים ניהוליים. החוקרים מסכמים, כי ממצאים אלה מצביעים על הפוטנציאל של יוגה לשיפור התפקוד הקוגניטיבי בקרב מבוגרים בריאים, אולם בשל הטרוגניות גבוהה בין המחקרים יש לאשש את הממצאים במחקרים נוספים באיכות מתודולוגית טובה ועם מעקב ממושך.    

Hoy S, Östh J, Pascoe M, Kandola A, Hallgren M. Effects of yoga-based interventions on cognitive function in healthy older adults: A systematic review of randomized controlled trials. Complement Ther Med. 2021 May;58:102690.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33618011/

 

 

תוסף מרְווה לשיפור התפקוד הקוגניטיבי

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו, נבדקה ההשפעה האקוטית והממושכת של תוסף מרווה (Salvia) על התפקוד הקוגניטיבי. החוקרים מסבירים, כי במרווה רכיבים טרפנים ופנולים, אשר נמצאו יעילים לשיפור התפקוד הקוגניטיבי, אולם במחקרים קודמים בבני אדם נבדקה רק ההשפעה האקוטית של רכיבים אלה בנפרד. במחקר קודם שנערך בקרב מכרסמים הודגמה ההשפעה הקוגניטיבית המיטיבה של התוסף CogniviaTM, המכיל 400 מ"ג מיצוי מיימי של פוליפנוֹלים ממרווה רפואית (Salvia officinalis) ו-200 מ"ג טרפנואידים משמן מרווה ספרדית (Salvia lavandulifolia). 

במחקר זה נכללו 94 משתתפים בגילאי 30-60 אשר נטלו 600 מ"ג ליום מהתוסף או פלסבו. הביצועים הקוגניטיביים הוערכו 120 ו-240 דקות לאחר הנטילה, וכן לאחר 29 יום. נמצא כי לנטילת התוסף הייתה השפעה מיטיבה מובהקת ועקבית על הביצועים הקוגניטיביים, גם באופן אקוטי וגם לאחר נטילה ממושכת. החוקרים מציינים כי מידת ההשפעה היתה דומה לזו שדווחה במחקרים קודמים בהתייחס לרכיב מרווה בודד, ולכן יש להמשיך ולבחון את יעילות התוסף המשולב בהשוואה לרכיב בודד. 

המחקר נערך ומומן על ידי חברת Nexira SAS המפתחת את התוסף. 

Wightman EL, Jackson PA, Spittlehouse B, Heffernan T, Guillemet D, Kennedy DO. The Acute and Chronic Cognitive Effects of a Sage Extract: A Randomized, Placebo Controlled Study in Healthy Humans. Nutrients. 2021;13(1):218. Published 2021 Jan 14.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33466627/

 

 

שמן לַבנדר לטיפול בדִיכאון בקרב קשישים

במחקר קליני מבוקר נבדקה ההשפעה של טיפול ארומתרפי על תחושות דיכאון ובדידות בקרב קשישים הסובלים משבריריות (frailty). שבריריות היא תסמונת גריאטרית, המתבטאת בהתדרדרות תפקודית, עקב ירידה רב-מערכתית במאגרים הפיזיולוגיים של האדם. החוקרים מסבירים כי במקרים רבים שבריריות יוצרת מעגל של תחושות דיכאון ובדידות, אשר מחמירות את המצב הגופני והנפשי. במחקר נכללו 82 משתתפים משישה מרכזי יום לקשיש בטאיוואן. המשתתפים בקבוצת ההתערבות קיבלו טיפול ארומתרפי במשך 30 דקות פעמיים בשבוע למשך ארבעה שבועות. במסגרת הטיפול, המשתתפים קיבלו בקבוצות קטנות הדרכה לעיסוי עצמי של הפנים והידיים עם שמן לבנדר. המשתתפים בקבוצת הביקורת ביצעו עיסוי זהה עם שמן בסיס בלבד. 

באופן כללי נמצא כי קרא עוד.

Yang MH, Hou CJ. [Effects of Aromatherapy on Depression and Loneliness in Elderly With Frailty Living in Day-Care Centers]. Hu Li Za Zhi. 2021 Jun;68(3):54-63. Chinese.

 

 

תזונה דלקתית קשורה בסיכון מוגבר לתסמיני דִיכאון

במחקר עוקבה שנערך באוסטרליה, נבדק הקשר בין הפוטנציאל הדלקתי של התזונה ותסמיני דיכאון. החוקרים מסבירים כי דיכאון הינה מחלה רב-גורמית עם בסיס ביולוגי, פסיכולוגי, חברתי והתנהגותי, כאשר תזונה ודלקת הינם גורמים מנבאים מרכזיים להתפתחות דיכאון

בניתוח חתך נכללו הנתונים של 1,743 משתתפים בני 56 בממוצע שנאספו בין השנים 2008-2010, ובניתוח האורך נכללו 859 מהמשתתפים להם נאספו נתוני מעקב בשנת 2015. 

בהתבסס על שאלוני תזונה שמילאו המשתתפים, החוקרים חישבו לכל משתתף את הפוטנציאל הדלקתי של התזונה ביחס לצריכה הקלורית (E-DII™). תסמיני דיכאון הוערכו באמצעות המדד CES-D, לפיו ציון גבוה יותר, עד ציון מירבי של 60, מעיד על חומרת תסמינים גבוהה יותר. 

בניתוח החתך נמצא כי קרא עוד.

Shakya PR, Melaku YA, Shivappa N, Hébert JR, Adams RJ, Page AJ, Gill TK. Dietary inflammatory index (DII®) and the risk of depression symptoms in adults. Clin Nutr. 2021 May;40(5):3631-3642.

 

 

כיצד התזונה משפיעה על סרְטן הערמונית?

בסקירה מוצגות העדויות העדכניות בהתייחס להשפעה של רכיבים תזונתיים ומזונות שונים על האטיולוגיה וההתפתחות של סרטן הערמונית, תוך התייחסות למנגנונים האפשריים. במסגרת הסקירה, מוצגים הממצאים ממחקרים פרה-קליניים וממחקרים קליניים ואפידמיולוגיים, בהתייחס לצריכה התזונתית של שומן, בשר, סלניום ואבץ ומוצרי חלב. בהמשך מפורטים הממצאים בהתייחס להשפעה של רכיבים תזונתיים וצמחיים נוספים, כולל ויטמין E, פלבונואידים שונים וליקופן. 

מהסקירה עולה, כי צריכת רכיבים תזונתיים כגון שומן רווי ושומן טראנס, ומזונות כגון בשר מעובד, גורמת להפרעה בוויסות ההורמונלי של הערמונית, להגברת תהליכי עקה חמצונית ודלקת, ולשינויים בפעילות של גורמי הגדילה והמטבוליזם של שומנים, גורמים אשר מעודדים תהליכים סרטניים בערמונית. בניגוד לכך, תזונה עשירה בירקות, פירות, דגים ודגנים מלאים הינה בעלת השפעה מגינה ועשויה לתרום לטיפול במצבים של סרטן הערמונית. בנוסף, נמצאו עדויות להשפעה מיטיבה של רכיבים צמחיים כגון פלבונואידים, סטילבנים וליקופן. 

החוקרים מסכמים כי קרא עוד.

Oczkowski M, Dziendzikowska K, Pasternak-Winiarska A, Włodarek D, Gromadzka-Ostrowska J. Dietary Factors and Prostate Cancer Development, Progression, and Reduction. Nutrients. 2021 Feb 3;13(2):496.

 

 

צריכת מזונות אולטרה-מעובדים קשורה בסיכון מוגבר לסרְטן קולורקטלי

במחקר מקרה-בקרה נבדק הקשר בין צריכת מזונות ומשקאות אולטרה-מעובדים, ובין הסיכון לסרטן שד, קולורקטלי וערמונית. המחקר נערך ב-12 מחוזות בספרד וכלל משתתפים בגילאי 20-85 עם אבחנה של סרטן קולורקטלי (1,852 משתתפים), סרטן שד (1,486 משתתפים), או סרטן ערמונית (953 משתתפים), וקבוצת ביקורת של 3,543 משתתפים בעלי מאפיינים דומים מהאוכלוסייה הכללית. בהתאם לשאלוני תזונה שמילאו המשתתפים, המזונות השונים סווגו לארבע קטגוריות לפי שיטת NOVA ובהתאם לדרגת העיבוד של המזון, כאשר מזונות מעובדים מאוד כללו מזונות מוכנים לאכילה או לחימום שלרוב הכילו תוספי מזון (כגון לחמים ארוזים בייצור המוני, חטיפים מתוקים ומלוחים, ממתקים וקינוחים תעשייתיים, משקאות מוגזים וממותקים, מוצרי בשר מעובדים ומשוֹמרים, מרקים ואטריות להכנה מהירה, ארוחות קפואות). 

נמצא כי קרא עוד.

Romaguera D, et al. Consumption of ultra-processed foods and drinks and colorectal, breast, and prostate cancer. Clin Nutr. 2021 Apr;40(4):1537-1545.

 

 

תזונה עשירה בדגנים מלאים קשורה בסיכון מופחת לסרְטן

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים תצפיתיים, הוערך הקשר בין צריכת דגנים מלאים ומלוטשים ובין הסיכון להתפתחות סרטן. בסקירה נכללו 17 מאמרים בהם נערכו מטה-אנליזות של נתונים ממחקרי עוקבה ומחקרי מקרה-בקרה. 

להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד.

Gaesser GA. Whole Grains, Refined Grains, and Cancer Risk: A Systematic Review of Meta-Analyses of Observational Studies. Nutrients. 2020 Dec 7;12(12):3756.

 

 

אוֹמגה 3 והסיכון לסוּכרת סוג 2

להלן שלושה מחקרים העוסקים בקשר בין אומגה 3 וצריכת דגים ובין הסיכון לסוכרת סוג 2. מחקרים קודמים מראים כי צריכת דגים ואומגה 3 הייתה קשורה במיתון העלייה לאורך זמן במשקל, בהיקף המותניים, ב-BMI ובאחוז השומן. עוד נמצא כי נטילת תוספי אומגה 3 תרמה לשיפור הרגישות לאינסולין ולהפחתת תהליכי דלקת, וכן לשיפור האיזון הגליקמי בקרב חולי סוכרת סוג 2. מחקרים נוספים מראים כי לאומגה 3 השפעה מיטיבה על הסינתזה של טריגליצרידים, על ליפוגנזה בכבד ועל חמצון שומנים, ובכך תורמת להפחתת הסיכון המטבולי. 

בניתוח המבוסס על 20 מחקרי עוקבה פרוספקטיביים, נבדק הקשר בין רמת אומגה 3 בדם ובין הסיכון לסוכרת סוג 2. במחקר נכללו הנתונים של 65,147 משתתפים מ-14 מדינות ללא רקע של סוכרת בתחילת המחקר. במסגרת המחקר נבדק הקשר בין מדדים שונים של אומגה 3 (ALA, EPA, DHA, DPA) ובין סוכרת סוג 2. במהלך תקופת מעקב חציונית שנעה בין 2.5 ל-21.2 שנים, תועדו סה"כ 16,693 מקרים של סוכרת סוג 2. 

בניתוח כולל של הנתונים, נבדק ההבדל בסיכון בין הרמה בדם של כל אחת מחומצות השומן בנפרד, או כמדד כולל של אומגה 3. בהשוואה למשתתפים באחוזון ה-10, הסיכון להתפתחות סוכרת סוג 2 בקרב המשתתפים באחוזון ה-90 היה נמוך ב-8% עבור EPA, ב-21% עבור DPA, ב-18% עבור DHA, וב-19% עבור סך אומגה 3. לא נמצא קשר מובהק בין רמת ALA ובין הסיכון לסוכרת סוג 2. ממצאים אלה היו עקביים גם בניתוח לפי תתי-קבוצות (כגון אזור גיאוגרפי, גיל, מגדר, מוצא אתני ועוד). החוקרים מסבירים כי ALA עוברת תהליך עיכול ופירוק מהיר לאחר הצריכה, ולכן מדידת הרמה בדם אינה מבטאת בצורה מיטבית את רמת הצריכה התזונתית, דבר שעשוי להסביר את תוצאות המחקר. 

החוקרים מסכמים כי קרא עוד.

המחקר מומן על ידי ה-NIH. 

במחקר עוקבה מבוסס אוכלוסייה נבדק הקשר בין צריכת דגים ותוספי שמן דגים, ובין הסיכון להתפתחות סוכרת סוג 2. במחקר נכללו 392,287 מבוגרים וקשישים מהביו-בנק הבריטי ללא רקע של סוכרת, תחלואה קרדיווסקולרית או סרטן, להם נאספו נתונים תזונתיים בתחילת תקופת המעקב בשנים 2006-2010. מעבר לכך, ל-163,706 מהמשתתפים נאספו נתוני תזונה נוספים (פעם אחת עד חמש פעמים) במהלך השנים 2009-2012. במהלך תקופת מעקב חציונית של כ-10 שנים, תועדו 7,262 מקרים של סוכרת סוג 2. 

נמצא כי קרא עוד.

במחקר אקראי מבוקר שנערך בספרד, נבדקה התרומה של תזונה מועשרת בסרדינים להפחתת הסיכון להתפתחות סוכרת סוג 2 בקרב קשישים עם טרום-סוכרת. החוקרים מציינים, כי סרדינים הינם מקור לאומגה 3 ולטאורין, רכיבים אשר עשויים לסייע בעיכוב ההתפתחות של סוכרת סוג 2 באופן בלתי תלוי או סינרגיסטי. 

במחקר נכללו 152 משתתפים מעל גיל 65 עם רמת גלוקוז בצום בטווח של 100-124 מ"ג/דצ"ל, אשר חולקו אקראית לקבוצת ההתערבות או לקבוצת הביקורת. במהלך שנה, שתי הקבוצות קיבלו התערבות תזונתית דומה המיועדת למניעת סוכרת סוג 2, כאשר רק קבוצת ההתערבות צרכה 200 גרם/שבוע סרדינים. 

נמצא כי קרא עוד.

Qian F, et al. n-3 Fatty Acid Biomarkers and Incident Type 2 Diabetes: An Individual Participant-Level Pooling Project of 20 Prospective Cohort Studies. Diabetes Care. 2021 May;44(5):1133-1142.

Chen GC, Arthur R, Qin LQ, Chen LH, Mei Z, Zheng Y, Li Y, Wang T, Rohan TE, Qi Q. Association of Oily and Nonoily Fish Consumption and Fish Oil Supplements With Incident Type 2 Diabetes: A Large Population-Based Prospective Study. Diabetes Care. 2021 Mar;44(3):672-680.

Díaz-Rizzolo DA, Serra A, Colungo C, Sala-Vila A, Sisó-Almirall A, Gomis R. Type 2 diabetes preventive effects with a 12-months sardine-enriched diet in elderly population with prediabetes: An interventional, randomized and controlled trial. Clin Nutr. 2021 May;40(5):2587-2598.

 

 

מהי התועלת של מזונות מועשרים בסִידן?

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה הוערכה היעילות הבריאותית והתועלת הכלכלית של מזון מועשר בסידן. בסקירה נכללו 20 מחקרים, מהם 15 מחקרים אקראיים מבוקרים, שלושה מחקרים לא אקראיים ושתי הערכות כלכליות. החוקרים מציינים, כי ברוב המחקרים האקראיים המבוקרים היה סיכון גבוה להטיה על רקע תהליך הרנדומיזציה והסמיות. במחקרים שנכללו היה ייצוג גבוה לנשים ולתינוקות ופעוטות. המזונות המועשרים השכיחים היו חלב ומוצרי מאפה, ורמת תוספת הסידן נעה בין 96 ל-1,200 מ"ג ל-100 גרם מזון. 

כמצופה, צריכת הסידן עלתה בקבוצת ההתערבות, כאשר ההשפעה המשמעותית ביותר נצפתה בקרב ילדים. באופן כללי נמצא כי קרא עוד.

Cormick G, Betran AP, Romero IB, Cormick MS, Belizán JM, Bardach A, Ciapponi A. Effect of Calcium Fortified Foods on Health Outcomes: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2021 Jan 22;13(2):316.

 

 

סלניוּם לשמירה על תפקודי הכליות

במחקר תצפיתי והתערבותי שנערך בשבדיה, נבחן הקשר בין סלניום ותפקודי הכליות. החוקרים מסבירים כי לפגיעה בתפקודי הכליות השפעה על מערכות נוספות, בדגש על המערכת הקרדיווסקולרית. לסלניום תפקיד מרכזי בתפקוד התאי, כאשר ישנן עדויות לקשר בין רמת הסלניום ובין תפקודי הכליות ותהליכי דלקת. 

בחלקו הראשון של המחקר, נבדק הקשר בין רמת הסלניום ותפקודי הכליות בקרב 589 משתתפים בגילאי 69-87. נמצא קשר קרא עוד.

Alehagen U, Aaseth J, Alexander J, Brismar K, Larsson A. Selenium and Coenzyme Q10 Supplementation Improves Renal Function in Elderly Deficient in Selenium: Observational Results and Results from a Subgroup Analysis of a Prospective Randomised Double-Blind Placebo-Controlled Trial. Nutrients. 2020 Dec 9;12(12):3780.

 

 

שכיזנְדרה לשיפור חוזק השריר

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של מיצוי שכיזנדרה (Schisandra chinensis) על חוזק ומסת השריר בקרב מבוגרים. במחקר נכללו 54 משתתפים מעל גיל 50 עם מסת שריר נמוכה. המשתתפים חולקו אקראית לקבלת 1 גרם/יום מיצוי שכיזנדרה או פלסבו למשך 12 שבועות. במהלך תקופת המחקר כל המשתתפים התבקשו לבצע הליכות של 30-60 דקות ביום, שלוש פעמים בשבוע לפחות. הפעילות הגופנית תועדה באמצעות יומן יומי ומד-תאוצה. בתחילת המחקר ולאחר ארבעה ו-12 שבועות הוערך חוזק שריר הרגל ואחיזת היד, נמדד הרכב הגוף ונלקחו בדיקות דם, ובנוסף המשתתפים מילאו שאלוני תזונה ואיכות חיים. 

נמצא כי קרא עוד.

Cho YH, Lee SY, Lee CH, Park JH, So YS. Effect of Schisandra chinensis Baillon extracts and regular low-intensity exercise on muscle strength and mass in older adults: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Am J Clin Nutr. 2021 Jun 1;113(6):1440-1446.

 

 

ויטמין Bִ6 לשמירה על היכולת הגופנית בקרב קשישים

במחקר תצפיתי נבדק הקשר בין הצריכה של ויטמיני B והיכולת הגופנית בקרב קשישים, תוך התייחסות להשפעה של ניאצין (ויטמין B3) ושל הומוציסטאין על קשר זה. החוקרים מסבירים, כי צריכה מספקת של ניאצין, ויטמין B6, ויטמין B12 וחומצה פולית עשויה לסייע בשמירה על היכולת הגופנית בגיל מבוגר, בשל התפקיד של ויטמינים אלה בתהליכים הקשורים בפעילות השריר. 

במחקר נכללו נתוני הבסיס של 1,249 מבוגרים בריאים בגילאי 65-79 אשר השתתפו במחקר התערבותי גדול שנערך באירופה. המשתתפים מילאו יומני אכילה, דיווחו על שימוש בתוספים, והשלימו מספר מדדים אובייקטיביים להערכת היכולת הגופנית. 

באופן כללי נמצא כי קרא עוד.

Grootswagers P, Mensink M, Berendsen AAM, Deen CPJ, Kema IP, Bakker SJL, Santoro A, Franceschi C, Meunier N, Malpuech-Brugère C, Bialecka-Debek A, Rolf K, Fairweather-Tait S, Jennings A, Feskens EJM, de Groot LCPGM. Vitamin B-6 intake is related to physical performance in European older adults: results of the New Dietary Strategies Addressing the Specific Needs of the Elderly Population for Healthy Aging in Europe (NU-AGE) study. Am J Clin Nutr. 2021 Apr 6;113(4):781-789.

 

 

ההשפעה של פעילות גופנית על בריאות הפה

בסקירה מוצגות העדויות בהתייחס לקשר בין פעילות גופנית ואוכלוסיית החיידקים בחלל הפה, תוך התייחסות לתפקיד של פעילות גופנית בשמירה על בריאות הפה. במסגרת הסקירה מפורט תהליך ייצור הרוק והרכבו, והממצאים לגבי ההשפעה של פעילות גופנית על הרוק, על אוכלוסיית החיידקים, ועל בריאות הפה. בחלל הפה מתקיימים תהליכים פיזיולוגיים שונים כגון עיכול, חוויה תחושתית של אכילה ושל טעם, ופעילות חיסונית, כאשר לרוק תפקיד מרכזי בוויסות תהליכים אלה ובהגנה על חלל הפה. בשנים האחרונות התבהרה החשיבות של אוכלוסיית החיידקים בחלל הפה לא רק לשמירה על בריאות הפה, אלא גם לבריאות הכללית. 

הממצאים מראים כי קרא עוד.

Raul Bescos, Zoe L.S. Brookes, Louise A. Belfield, Manuel Fernandez-Sanjurjo, Patricia Casas-Agustench. Modulation of oral microbiota: A new frontier in exercise supplementation. PharmaNutrition,Volume 14, 2020. 

 

 

וכעת, עוד כותרות...

 

 

גופי קטון לטיפול בתחלואה קרדיווסקולרית

בסקירה מוצגות עדויות ממחקרים פרה-קליניים וקליניים בהתייחס לפוטנציאל של גופי קטון לטיפול בתחלואה קרדיווסקולרית, כאשר בנוסף להעלאת רמת האנרגיה, לגופי קטון נמצאה השפעה מיטיבה על מגוון תהליכים תאיים, כולל שעתוק גנטי, הגנה מפני דלקת ועקה חמצונית, שיפור תפקוד האנדותל, והפחתת גורמי סיכון. 

Yurista SR, Chong CR, Badimon JJ, Kelly DP, de Boer RA, Westenbrink BD. Therapeutic Potential of Ketone Bodies for Patients With Cardiovascular Disease: JACC Focus Seminar [published online ahead of print, 2021 Feb 17]. J Am Coll Cardiol. 2021;S0735-1097(21)00194-7.

 

 

הפוטנציאל של חציל לטיפול בתִסמונת המטבולית

בסקירה של מחקרים פרה-קליניים וקליניים, מוצגים הממצאים בהתייחס להשפעה מיטיבה של חציל על המאפיינים של התסמונת המטבולית והסיבוכים הנלווים, תוך הצגת הפעילות הפרמקולוגית הכולל פעילות נוגדת חמצון, נוגדת סוכרת, נוגדת יתר לחץ דם ונוגדת יתר שומנים בדם

Yarmohammadi F, Ghasemzadeh Rahbardar M, Hosseinzadeh H. Effect of eggplant (Solanum melongena) on the metabolic syndrome: A review. Iran J Basic Med Sci. 2021 Apr;24(4):420-427.

 

 

הפעילות הרפואית של נַענע

בסקירה מוצגות העדויות המחקריות, בעיקר ממחקרים פרה-קליניים, בהתייחס לשימוש המסורתי, להרכב הכימי ולפעילות הפרמקולוגית של נענע (Mentha spicata), כולל פעילות אנטי-מיקרוביאלית, נוגדת חמצון, נוגדת סרטן, נוגדת דלקת ומגינה על הכבד. 

Mahendran G, Verma SK, Rahman LU. The traditional uses, Phytochemistry and pharmacology of Spearmint (Mentha spicata L.): A review. J Ethnopharmacol. 2021 Jun 1:114266.

 

 

הפעילות האנטי-ויראלית של לִיגנאנים צמחיים 

בסקירה בוחנים החוקרים את הפעילות האנטי-ויראלית ומנגנוני הפעולה של 630 ליגנאנים ממקורות צמחיים והנגזרות הסינתטיות שלהם.  

Xu XY, Wang DY, Li YP, Deyrup ST, Zhang HJ. Plant-derived lignans as potential antiviral agents: a systematic review. Phytochem Rev. 2021 May 31:1-51.

 

 

תערובת צמחית להגנה על העור מקרינת השמש

במחקר מעבדה הודגמה היעילות של תערובת המכילה רכיבים פעילים מרימון, אוסמנטוס וזית, להגנה על העור מפני נזקי קרינה אולטרה-סגולית. 

Wang X, Heraud S, Thepot A, Dos Santos M, Luo Z. The Whitening Properties of the Mixture Composed of Pomegranate, Osmanthus and Olive and the Protective Effects Against Ultraviolet Deleterious Effects. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2021 May 27;14:561-573.

 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם