עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש ינואר 2021 - מקבץ 2

עודכן בתאריך 07/01/2021

במוקד הסקירה, מגוון מחקרים על הריון:

האם רמת ויטמין D בהריון קשורה בהתפתחות הנוירו-קוגניטיבית של הילד?

האם תיסוף DHA תורם להתפתחות השפה בקרב תינוקות?

האם שומן רב בלתי רווי בהריון עשוי להשפיע על התפתחות הילד?

כיצד לידה קיסרית משפיעה על ההתפתחות?

מה המשמעות של תיסוף פרוביוטיקה לתינוקות שנולדו בניתוח קיסרי?

והאם להפרעה באיזון הסוכר בהריון יש השפעה אפיגנטית?

 

נביא המלצות עדכניות מטעם ארגון הבריאות העולמי לפעילות גופנית והתנהגות יושבנית.

 

נמשיך במחקרים בנושאים מטבוליים:

תדירות אכילה ומניעת שמנות,

סטיביה למניעת עלייה במשקל,

אבוקדו לשיפור הבריאות המטבולית,

רמת LDL גבוהה או נמוכה קשורה בסיכון מוגבר לתמותה מכל גורם,

והקשר בין תזונה עשירה בתוצרי גליקציה ובבשר וסיכון מוגבר לצפצופים בקרב ילדים.

 

נביא מחקרים על טיפול בתוספים לפתולוגיות ספציפיות:

האם ויטמין K מסייע במניעת הסתיידות עורקים?

והאם תוסף ביוטין יעיל לטיפול בטרשת נפוצה מתקדמת?

 

ונסכם במחקר על ניבוי סיבוכים והישרדות בקרב חולי סרטן מעי באמצעות מדדים גופניים.

 

ובכותרות השבוע:

סקירה על הפעילות הרפואית של סרפד,

אין מניעה לחולי סוכרת סוג 2 לשלב תפוח אדמה בארוחה,

ההשפעה נוגדת הסרטן של פעילות גופנית,

סיכון מוגבר למבוגרים הסובלים משילוב של סרקופניה ושבריריות,

ותזונה עשירה בפלבאנולים קשורה בלחץ דם נמוך יותר.

 

 

רמת וִיטמין D בהריוֹן קשורה בהתפתחות הנוירו-קוגניטיבית של הילד

במחקר עוקבה נבדק הקשר בין רמת ויטמין D בתקופת ההריון לבין ציון ה-IQ של הילד בגיל ארבע עד שש. החוקרים מסבירים, שמחקרי מעבדה על בעלי חיים, מראים שרמות נמוכות של ויטמין D בהריון משפיעות על מבנה המוח בילודים וכן על תהליך המוות התאי במוח המתפתח. מחקרים אחרים מראים, שחוסר כזה יכול גם להשפיע על גנים המקושרים לדיבור והתפתחות השפה.

במחקר נכללו 1,503 נשים בהריון עם עובר יחיד בטרימסטר השני. 

מבין כלל המשתתפות נכללו בניתוח 1,019 צמדי אם-ילד. הריכוז הממוצע של ויטמין D בשבוע 23 להריון היה 21.6 ננוגרם/מ"ל, כאשר 45.6% מהנשים סבלו מחסר ויטמין D (פחות מ-20 ננוגרם/מ"ל). רמה נמוכה יותר נצפתה בקרב נשים אפרו-אמריקאיות בהשוואה לנשים לבנות. באופן כללי, נמצא כי רמה גבוהה יותר של ויטמין D הייתה קשורה בציוני IQ גבוהים יותר, ללא השפעה למוצא אתני. 

החוקרים מסכמים, כי ממצאי המחקר מצביעים על כך, שרמת ויטמין D בהריון עשויה להוות מנבא חשוב להתפתחות הנוירו-קוגניטיבית, וכן להוות בסיס להמלצות תזונתיות לנשים בהריון, בעיקר לנשים הנמצאות בסיכון מוגבר לחסר ויטמין D

המחקר מומן על ידי ה-NIH והחוקרים מדווחים על העדר ניגודי אינטרסים.   

Melough MM, Murphy LE, Graff JC, et al. Maternal Plasma 25-Hydroxyvitamin D during Gestation Is Positively Associated with Neurocognitive Development in Offspring at Age 4-6 Years [published online ahead of print, 2020 Nov 2]. J Nutr. 2020;nxaa309.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33136167/

 

 

תיסוף DHA אינו תורם להתפתחות השפה בקרב תינוֹקות

בסקירה של מחקרים אקראיים מבוקרים, הוערכה ההשפעה של תוספי DHA בתקופת ההריון או ההנקה, על התפתחות השפה של התינוק. בסקירה נכללו 29 מחקרים, בהם הוערכה ההתפתחות של סה"כ 10,405 תינוקות לפי החלוקה הבאה:

  • בעשרה מחקרים ניתנו תוספי DHA, החל מאמצע ההריון עד ללידה או עד לחודשים הראשונים לאחר הלידה (לאם המניקה או בתמ"ל), בטווח מינונים של 120 עד 2,200 מ"ג/יום. ברוב המחקרים התוסף ניתן בשילוב EPA. 

  • בשמונה מחקרים ניתנו תוספי DHA לפגים (בחלב אם, בתמ"ל או בהזנה אנטרלית).

  • בשלושה מחקרים ניתנו תוספי DHA לנשים מניקות בלבד.

  • בשמונה מחקרים נוספים ניתנו תוספי DHA לתינוקות, ברובם נערכה השוואה בין תינוקות שקיבלו תמ"ל מועשר ב-DHA לעומת תמ"ל ללא DHA.   

התפתחות השפעה הוערכה באמצעות מגוון מדדים, בנקודות זמן שונות במהלך ההתפתחות, החל מגיל שלושה חודשים ועד גיל 12. באופן כללי, בכל המחקרים נערכו 84 הערכות, כאשר ברובם לא נמצאו קשרים משמעותיים בין נטילת תוספי DHA לבין התפתחות השפה. באופן ספציפי, מבין כלל ההערכות, בארבעה מקרים נמצאו תוצאות טובות יותר בקבוצת ה-DHA ובשני מקרים תוצאות גרועות יותר. במחקרים בהם נערך ניתוח לפי תתי-קבוצות התוצאות לא היו עקביות. 

באופן כללי, לא נמצאה תמיכה לכך שלנטילת תוספי DHA בתקופת ההריון או בחודשים הראשונים לחיים השפעה על התפתחות השפה. 

המחקר מומן על ידי מענקים מחקר בלתי תלויים. שניים מהחוקרים מדווחים על קשרים בתעשיית המזון לתינוקות באופן בלתי תלוי במחקר.  

Gawlik NR, Anderson AJ, Makrides M, Kettler L, Gould JF. The Influence of DHA on Language Development: A Review of Randomized Controlled Trials of DHA Supplementation in Pregnancy, the Neonatal Period, and Infancy. Nutrients. 2020;12(10):3106. Published 2020 Oct 12.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33053714/

 

 

שומן רב בלתי רווי בהריוֹן עשוי להשפיע על התפתחות הילד

במחקר עוקבה, נבדק הקשר בין הרמה בדם של שומן רב בלתי רווי בתקופת ההריון, לבין בעיות התנהגות בגיל 5-6, תוך בחינת ההשפעה של מערכת העצבים האוטונומית על קשר זה. 

במחקר נכללו הנתונים של 1,717 צמדי אם-ילד. הרמה בדם של שומן רב בלתי רווי, נבדקה בשלבים מוקדמים של ההריון (שבוע 12.7 בממוצע), וכללה את רמת ה-DHA, EPA, חומצה ארכידונית, ויחס אומגה 6 לאומגה 3. בעיות רגשיות, חברתיות, התנהגותיות ובעיות קשב/היפראקטיביות הוערכו על ידי האם והמורה בגיל 5-6 באמצעות המדד Strengths and Difficulties Questionnaire. בנוסף, הוערכה פעילות מערכת העצבים האוטונומית באמצעות מדדי תפקוד הלב. 

נמצא כי קרא עוד.

Vrijkotte TGM, Smeets J, de Rooij SR, Bosch JA. Maternal long-chain polyunsaturated fatty acid status during early pregnancy: Association with child behavioral problems and the role of autonomic nervous system activity [published online ahead of print, 2020 Nov 7]. Clin Nutr. 2020;S0261-5614(20)30606-3.

 

 

כיצד לידַה קיסרית משפיעה על ההתפתחות

בסקירה, דנים החוקרים בהשפעה של ניתוח קיסרי על היבטים שונים של ההתפתחות, כתוצאה מהשינויים בפעילות ההורמונלית ובתהליך הלידה שעובר התינוק, אשר מאפשר לו הסתגלות לחיים שמחוץ לרחם. 

במסגרת הסקירה מסבירים החוקרים כיצד הפעילות ההורמונלית לפני הלידה מסייעת לעובר להסתגל לסביבה החיצונית, בנוסף ללידה עצמה שבה העובר עובר דרך תעלת הלידה וחווה מצב של חוסר חמצן וצורך בנשימה, ירידה בטמפרטורת הסביבה, וחשיפה לחיידקים. בהמשך הסקירה, מוצגים הממצאים לגבי הקשר בין לידה קיסרית לבין תוצאות התפתחותיות ובריאותיות, תוך התמקדות בעדויות העוסקות בתגובה לסטרס, התפתחות המוח, ביצועים קוגניטיביים, ויסות רגשי ובריאות נפשית, ושמנות וויסות מטבולי. 

החוקרים מסכמים כי קרא עוד.

Kenkel W. Birth signalling hormones and the developmental consequences of caesarean delivery [published online ahead of print, 2020 Nov 3]. J Neuroendocrinol. 2020;e12912.

 

 

תוסף פרוֹביוטיקה לתינוקות שנולדו בניתוח קיסרי

במחקר אקראי מבוקר, נבדקה ההשפעה של תוסף פרוביוטיקה, על הרכב חיידקי המעי בקרב תינוקות שנולדו בניתוח קיסרי. במחקר נכללו 150 תינוקות שנולדו במועד (שבוע 38-40 להריון) בניתוח קיסרי מתוכנן. 

התינוקות חולקו אקראית לקבלת תוסף פרוביוטיקה, או לקבוצת ביקורת שלא קיבלה כל התערבות. התינוקות בקבוצת הפרוביוטיקה קיבלו את התוסף ®FFbaby, המכיל את הזנים Bifidobacterium breve ו-Lactobacillus rhamnosus, מהול בחלב אם או בתמ"ל, החל מהשעה הראשונה לאחר הלידה וכל 12 שעות למשך חמישה עד שישה ימים, במינון יומי של שני מיליון חיידקים. הרכב חיידקי המעי הוערך באמצעות דגימות צואה שנאספו בסוף ההתערבות ולאחר חודש מהלידה

בסיום תקופת ההתערבות, נצפה ריכוז גבוה יותר של שני זנים אלה בקרב התינוקות בקבוצת ההתערבות, לעומת ריכוז מזערי בקרב התינוקות בקבוצת הביקורת. לאחר חודש קרא עוד.

Hurkala J, Lauterbach R, Radziszewska R, Strus M, Heczko P. Effect of a Short-Time Probiotic Supplementation on the Abundance of the Main Constituents of the Gut Microbiota of Term Newborns Delivered by Cesarean Section-A Randomized, Prospective, Controlled Clinical Trial. Nutrients. 2020;12(10):3128. Published 2020 Oct 14.

 

 

להפרעה באיזון הגלוקוז בהריוֹן השפעה אפיגנטית

בניתוח משני של מחקר אקראי מבוקר, נבדק הקשר בין הפרעה באיזון הגלוקוז בשבוע 24-28 להריון לבין מתילציה של ה-DNA, וכן נבדקה ההשפעה של תכנית התערבות לאורח חיים בריא על קשר זה. החוקרים מסבירים כי רמת גלוקוז גבוהה, גם מתחת לסף של סוכרת הריון, נמצאה קשורה בתוצאות שליליות לתינוק, כאשר מתילציה של ה-DNA עשוי להיות המנגנון המעורב בכך. 

במחקר, נכללו הנתונים של 557 נשים בהריון עם שמנות, שגויסו למחקר בו נבדקה ההשפעה של תכנית התערבות הכוללת תזונה בעלת אינדקס גליקמי נמוך ופעילות גופנית, בהשוואה לטיפול הסטנדרטי בלבד. בשבוע 27-28 להריון, המשתתפות ביצעו בדיקת העמסת סוכר, ו-159 נשים אובחנו עם סוכרת הריון. מתילציה של ה-DNA נבדקה באמצעות דגימות דם טבורי. 

בניתוח הנתונים נמצאו קרא עוד.

Antoun E, Kitaba NT, Titcombe P, et al. Maternal dysglycaemia, changes in the infant's epigenome modified with a diet and physical activity intervention in pregnancy: Secondary analysis of a randomised control trial. PLoS Med. 2020;17(11):e1003229. Published 2020 Nov 5.

 

 

המלצות עדכניות מטעם ארגון הבריאות העולמי לפעילוֹת גופנית והתנהגות יושבנית

במסמך מפורטות ההמלצות העדכניות מטעם ארגון הבריאות העולמי (WHO), בהתייחס ליעדי הפעילות הגופנית וההתנהגות היושבנית בקבוצות האוכלוסייה השונות. המלצות אלה, מהוות עדכון להמלצות הקודמות שפורסמו ב-2010. ההמלצות גובשו על ידי צוות מומחים, בהתבסס על סקירות שיטתיות וסקירות עדכניות העוסקות בקשר בין פעילות גופנית והתנהגות יושבנית לבין תוצאות בריאותיות שונות. 

להלן ההמלצות העיקריות:קרא עוד.

Bull FC, Al-Ansari SS, Biddle S, et al. World Health Organization 2020 guidelines on physical activity and sedentary behaviour. Br J Sports Med. 2020;54(24):1451-1462.

 

 

כיצד תדירות אכילה תורמת למניעת שמנוּת?

במחקר חתך, שנערך בספרד, נבדק הקשר בין דפוסי ותדירות האכילה לבין השמנה והשעון הביולוגי. החוקרים מסבירים, כי למרות שההנחה הרווחת הינה שעודף משקל ושמנות נובעים מחוסר איזון בהכנסת האנרגיה ובהוצאתה, ישנן עדויות לכך שגם תדירות ותזמון האכילה עשויים להוות גורמי סיכון להתפתחות שמנות

במחקר נכללו 260 משתתפים בריאים בגילאי 20-30, אשר התבקשו לתעד את זמני השינה והצריכה התזונתית שלהם, במשך 6 ימים. בהתאם לנתונים אלה, החוקרים הגדירו את הכרונוטייפ (טיפוס בוקר או ערב), דפוסי האכילה (תזמון, משך ותדירות הארוחות) ופרופיל הצריכה הקלורית. בנוסף, נבדק דפוס הטמפרטורה במפרק כף היד כמדד לשעון הביולוגי הפנימי. 

להלן הממצאים העיקריים:

  • קיטוע גדול יותר של הצריכה הקלורית היומית (אבחנה גדולה יותר בין זמנים של אכילה וזמנים של צום) היה קשור ב-BMI נמוך יותר. 

  • תדירות אכילה גבוהה יותר הייתה קשורה ב-BMI נמוך יותר ובצריכה קלורית נמוכה יותר בשעות הערב (חמש לעומת שלוש ארוחות ביום).

  • תדירות אכילה גבוהה יותר, הייתה קשורה בעקביות גבוהה יותר של הטמפרטורה במפרק כף היד (מה שמעיד על איזון טוב יותר של השעון הביולוגי).

החוקרים מסכמים כי סנכרון בין מחזורי השינה והערות לבין מחזורי האכילה והצום עשוי לתרום לשמירה על המחזוריות הפנימית ולמניעת שמנות, עם יתרון לתדירות אכילה בהפרש של 3-4 שעות בטווח של עד 14 שעות ביממה. 

Zerón-Rugerio MF, Díez-Noguera A, Izquierdo-Pulido M, Cambras T. Higher eating frequency is associated with lower adiposity and robust circadian rhythms: a cross-sectional study [published online ahead of print, 2020 Oct 23]. Am J Clin Nutr. 2020;nqaa282.

 

 

סטִיביה למניעת עלייה במשקל

במחקר אקראי פתוח, נבדקה ההשפעה של צריכת סטיביה (Stevia), בקרב מבוגרים בריאים. סטיביה הינו ממתיק טבעי ללא ערך קלורי. במחקר נכללו 28 מבוגרים בריאים בני 25 בממוצע ו-BMI ממוצע של 21.2. המשתתפים חולקו באופן אקראי לקבוצת ההתערבות, שהתבקשה לצרוך תמצית סטיביה (®SweetLeaf) במינון של חמש טיפות פעמיים ביום במשקה לפי העדפה אישית (חמש טיפות מספקות מתיקות שוות ערך לכפית סוכר), או לקבוצת הביקורת שלא קיבלה כל התערבות. כל המשתתפים הונחו להמשיך בתזונה ובפעילות הגופנית הרגילה שלהם. בתחילת המחקר ובסיומו, הוערכה תגובת הגלוקוז והאינסולין לבדיקת העמסת סוכר, ובנוסף נערך מעקב אחר משקל הגוף והצריכה הקלורית. 

לא נמצאו הבדלים מובהקים בין קרא עוד.

Stamataki NS, Crooks B, Ahmed A, McLaughlin JT. Effects of the Daily Consumption of Stevia on Glucose Homeostasis, Body Weight, and Energy Intake: A Randomised Open-Label 12-Week Trial in Healthy Adults. Nutrients. 2020;12(10):3049. Published 2020 Oct 6.

 

 

אבוקדו לשיפור הבריאות המטבולית

במחקר אקראי מבוקר, נבדקה ההשפעה של צריכת אבוקדו על חיידקי המעי ופעילותם. החוקרים מסבירים, כי אבוקדו עשיר בסיבים תזונתיים ובשומן חד בלתי רווי, רכיבים אשר נמצאו בעלי השפעה מיטיבה, על הבריאות המטבולית ועל חיידקי המעי. 

במחקר נכללו 163 מבוגרים, בגילאי 25-45, עם עודף משקל או שמנות, אשר חולקו באופן אקראי לשתי קבוצות בעלות מאפיינים דומים (גיל, מין, השמנה בטנית ורמת גלוקוז בצום). במשך 12 שבועות המשתתפים צרכו ארוחה אחת ביום בעלת ערך קלורי זהה, עם או בלי אבוקדו (175 גרם לגברים ו-140 גרם לנשים). 

בהשוואה לקבוצת הביקורת, בקרב המשתתפים שצרכו אבוקדו נמצאה: קרא עוד.

Thompson SV, Bailey MA, Taylor AM, et al. Avocado Consumption Alters Gastrointestinal Bacteria Abundance and Microbial Metabolite Concentrations among Adults with Overweight or Obesity: A Randomized Controlled Trial [published online ahead of print, 2020 Aug 17]. J Nutr. 2020;nxaa219.

 

 

רמת LDL גבוהה או נמוכה קשורה בסיכון מוגבר לתמוּתה מכל גורם

במחקר עוקבה פרוספקטיבי, שנערך בדנמרק, נבדק הקשר בין רמת LDL לבין הסיכון לתמותה באוכלוסייה הכללית. במחקר נכללו 108,243 משתתפים, בגילאי 20-100, שנבחרו באופן אקראי ממרשם האוכלוסין. במהלך תקופת מעקב חציונית של 9.4 שנים, 10.5% מהמשתתפים נפטרו בגיל חציוני של 81.

נמצא קשר בצורת U בין רמת ה-LDL והסיכון לתמותה מכל גורם, כך שרמת קרא עוד.

Johannesen CDL, Langsted A, Mortensen MB, Nordestgaard BG. Association between low density lipoprotein and all cause and cause specific mortality in Denmark: prospective cohort study. BMJ. 2020;371:m4266. Published 2020 Dec 8.

 

 

תזונה עשירה בתוצרי גליקציה ובבשר קשורה בסיכון מוגבר לצפצופים בקרב ילדים

במחקר תצפיתי, המבוסס על נתונים מסקר הבריאות והתזונה האמריקאי, נבדק הקשר בין צריכת תוצרי גליקציה מתקדמים (AGE) וצריכת בשר לבין תסמינים נשימתיים בקרב ילדים. תוצרי גליקציה מתקדמים, נוצרים מקשירה של סוכרים לחלבונים, או למולקולות גדולות אחרות, ונמצאים בעיקר במזונות המכילים חלבון מן החי (כגון בשר וגבינות) ובמזונות שעברו צלייה בטמפרטורה גבוהה. תוצרים אלה מעודדים תהליכי דלקת וחמצון, ובכך עלולים להגביר את הסיכון לתחלואה כרונית. 

במחקר נכללו הנתונים של 4,388 ילדים בגילאי 2-17, להם נאספו נתוני התזונה והתסמינים בדרכי הנשימה במהלך השנה האחרונה. לכל משתתף, חושב ציון הצריכה של בשר ושל AGE, המבוסס על הצריכה היומית הממוצעת ביחס לסך הקלוריות. 

נמצא כי קרא עוד.

Wang JG, Liu B, Kroll F, et al. Increased advanced glycation end product and meat consumption is associated with childhood wheeze: analysis of the National Health and Nutrition Examination Survey. Thorax, Published Online First: 21 December 2020.

 

 

האם וִיטמין K מסייע במניעת הסתיידות עוֹרקים?

בסקירה שיטתית של מחקרים מבוקרים, הוערכו העדויות בנוגע ליעילות של תוספי ויטמין K, לשיפור מדדים של תחלואה קרדיווסקולרית. החוקרים מסבירים כי לחלבון (MGP (Matrix gla protein תפקיד במניעת הסתיידות עורקים, כאשר לויטמין K חשיבות לשמירה על מאזן קרבוקסילציה להפעלת MGP. 

בסקירה נכללו תשעה מחקרים, בהם 1,589 משתתפים בריאים או עם מגוון מצבים בריאותיים, מהם שבעה מחקרים אקראיים מבוקרים ושני מחקרים אקראיים פתוחים. בשלושה מחקרים קבוצת ההתערבות קיבלה ויטמין K1 במינון יומי של 500 מק"ג עד 2 מ"ג, ובשישה מחקרים קבוצת ההתערבות קיבלה ויטמין K2 במינון יומי של 90 מק"ג עד 2 מ"ג. משך ההתערבות נע בין שישה חודשים לשלוש שנים. מדד המטרה העיקרי היה הסתיידות העורקים בשישה מחקרים וטרשת עורקים בשלושה מחקרים. 

מהסקירה עולה כי קרא עוד.

Vlasschaert C, Goss CJ, Pilkey NG, McKeown S, Holden RM. Vitamin K Supplementation for the Prevention of Cardiovascular Disease: Where Is the Evidence? A Systematic Review of Controlled Trials. Nutrients. 2020;12(10):2909. Published 2020 Sep 23.

 

 

תוסף ביוֹטין לא נמצא יעיל לטיפול בטרשת נפוֹצה מתקדמת

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו, נבדקה הבטיחות והיעילות של תוסף ביוטין, בקרב משתתפים עם טרשת נפוצה מתקדמת. החוקרים מציינים כי תוסף ביוטין במינון גבוה (MD1003) עשוי להגביר את הפעילות העצבית ולשפר את תפקוד התא ואת תהליכי התיקון וההישרדות שלו. 

במחקר קודם נמצא כי נטילת התוסף במשך 12 חודשים הייתה מלווה בשיפור התפקוד הגופני. מטרת המחקר הנוכחי, הינה להמשיך ולבחון את השְפעת התוסף במדגם גדול יותר ומייצג יותר, של חולים עם טרשת נפוצה מתקדמת. במחקר נכללו 642 מטופלים, בגילאי 18-65, מ-90 מרפאות ב-13 מדינות. המשתתפים חולקו אקראית, לנטילת תוסף ביוטין במינון 100 מ"ג שלוש פעמים ביום, או פלסבו. מדד המטרה העיקרי היה שיעור המשתתפים עם שיפור במדד להערכת מוגבלות (EDSS - expanded disability status scale) או במדד להערכת יכולת ההליכה (TW25 - timed 25-foot walk) - לאחר 12 חודשים. 

מהתוצאות עולה, כי קרא עוד.

Cree BAC, Cutter G, Wolinsky JS, et al. Safety and efficacy of MD1003 (high-dose biotin) in patients with progressive multiple sclerosis (SPI2): a randomised, double-blind, placebo-controlled, phase 3 trial. Lancet Neurol. 2020;19(12):988-997.

 

 

ניבוי סיבוכים והישרדות בקרב חולי סרְטן מעי באמצעות מדדים גופניים

במחקר פרוספקטיבי, שנערך בסין, נבדקו הקשרים בין מדדים של הרכב הגוף, חוזק השריר, ותפקוד גופני, לבין שיעור הסיבוכים לאחר ניתוח ושיעור ההישרדות בקרב חולי סרטן מעי שעברו ניתוח כריתת מעי. 

לפני הניתוח, הוערכו מדדי הרכב הגוף באמצעות צילומי CT, וכן נמדד חוזק השריר והתפקוד הגופני. 

בניתוח נכללו הנתונים של 1,147 מטופלים, אחריהם נערך מעקב חודש לאחר הניתוח, כל שלושה חודשים בשנתיים הראשונות, ולאחר מכן כל שישה חודשים. 

להלן הממצאים העיקריים על הקשרים בין המדדים:קרא עוד.

Dong QT, Cai HY, Zhang Z, et al. Influence of body composition, muscle strength, and physical performance on the postoperative complications and survival after radical gastrectomy for gastric cancer: A comprehensive analysis from a large-scale prospective study [published online ahead of print, 2020 Nov 11]. Clin Nutr. 2020;S0261-5614(20)30611-7.

 

 

וכעת, עוד כותרות...

 

 

הפעילות הרפואית של סִרפד

בסקירה, מוצגות העדויות לגבי התרומה של סרפד (Urtica dioica), והרכיבים הפעילים בחלקי הצמח השונים, למניעת סוכרת ותחלואה קרדיווסקולרית, בדגש על הורדת רמת הסוכר בדם והשפעה נוגדת יתר לחץ דם, נוגדת חמצון ונוגדת דלקת.  

El Haouari M, Rosado JA. Phytochemical, Anti-diabetic and Cardiovascular Properties of Urtica dioica L. (Urticaceae): A Review. Mini Rev Med Chem. 2019;19(1):63-71.

 

 

אין מניעה לחולי סוּכרת סוג 2 לשלב תפוח אדמה בארוחה 

במחקר אקראי מוצלב, בו נכללו 24 משתתפים עם סוכרת סוג 2 ושמנות, לא נמצא הבדל בתגובה הגליקמית בין ארוחה המכילה אורז בסמטי לבין ארוחה המכילה תפוח אדמה אפוי או מבושל. 

Devlin BL, Parr EB, Radford BE, Hawley JA. Lower nocturnal blood glucose response to a potato-based mixed evening meal compared to rice in individuals with type 2 diabetes [published online ahead of print, 2020 Oct 8]. Clin Nutr. 2020;S0261-5614(20)30521-5.

 

 

ההשפעה נוגדת הסרְטן של פעילוֹת גופנית

במחקר, שנערך בקרב עכברים, מדגימים החוקרים כי לפעילות גופנית השפעה על תאי T במערכת החיסון אשר מגבירה את פעילותם נוגדת הסרטן

Rundqvist H, Veliça P, Barbieri L, et al. Cytotoxic T-cells mediate exercise-induced reductions in tumor growth. Elife. 2020;9:e59996. Published 2020 Oct 23. 

 

 

סיכון מוגבר למבוגרים הסובלים משילוב של סרקוֹפניה ושבריריות

במחקר פרוספקטיבי, בו נכללו הנתונים של 316,980 משתתפים מהביו-בנק הבריטי, נמצא כי השילוב של סרקופניה ושל שבריריות (frailty) היה קשור בסיכון הגבוה ביותר לתחלואה כרונית ולתמותה. המשתתפים שסווגו עם סרקופניה וגם שבריריות היו מבוגרים יותר (61.8) לעומת המשתתפים שלא היו אף אחד מהם (56.2).

Petermann-Rocha F, Gray SR, Pell JP, Ho FK, Celis-Morales C. The joint association of sarcopenia and frailty with incidence and mortality health outcomes: A prospective study [published online ahead of print, 2020 Nov 1]. Clin Nutr. 2020;S0261-5614(20)30590-2.

 

 

תזונה עשירה בפלבאנולים קשורה בלחַץ דם נמוך יותר 

בניתוח חתך, המבוסס על הנתונים של 25,618 משתתפים, ממחקר עוקבה גדול שנערך באירופה, נמצא כי תזונה עשירה בפלבונואידים מהסוג Flavan-3-ols (כולל קטכינים, EGCG, פרואנתוציאנידינים) הייתה קשורה בלחץ דם נמוך יותר, בעיקר בקרב משתתפים עם יתר לחץ דם

Ottaviani JI, Britten A, Lucarelli D, et al. Biomarker-estimated flavan-3-ol intake is associated with lower blood pressure in cross-sectional analysis in EPIC Norfolk. Sci Rep. 2020;10(1):17964. Published 2020 Oct 21.

 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם