עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

רכיבים צמחיים להגנה מפני קרינת השמש 

עודכן בתאריך 13/08/2018

 

למרות שחשיפה לשמש, לפרקי זמן קצובים חשובה לבריאות (ראו כאן), הקרינה החזקה שלה עלולה להוביל לפגיעה בעור, כולל כוויות שמש, הרס הפיגמנט בעור, הגברת תהליכים של הזדקנות העור, דיכוי הפעילות החיסונית בעור והאצת תהליכים סרטניים.

להלן מקבץ סקירות ומחקרים עדכניים העוסקים בשימוש ברכיבים צמחיים להגנה מפני קרינת השמש:

 

בסקירה(1) מוצגות העדויות ממחקרים פרה-קליניים וקליניים בנוגע להשפעה המגינה של רכיבים צמחיים מפני קרינת השמש. החוקרים מסבירים כי ישנם שני מנגנונים עיקריים הקשורים בהשפעה מגינה זו, ספיגת הקרינה או פעילות נוגדת חמצון. מחקרים פרה-קליניים מצביעים על השפעה מיטיבה של מספר רכיבים צמחיים, כולל כורכום, מיצוי רימון ורזברטרול. במחקרים קליניים, הרכיבים הצמחיים העיקריים שנמצאו יעילים בנטילה פומית להגנה מפני קרינת השמש כוללים מיצוי תה ירוק, קרוטנואידים ומיצוי פוליפודיום (Polypodium leucotomos). שימוש ברכיבים אלה הייתה מלווה בעלייה במדד MEDי(minimal erythema dose), המבטא את רמת הקרינה הנדרשת להופעת אדמומיות בעור, וכן בשיפור סימנים של נזקים בעקבות החשיפה לשמש. בנוסף, מיצוי פוליפודיום נמצא יעיל לטיפול במגוון מצבים הקשורים בחשיפה לשמש, כולל פריחה על רקע רגישות לשמש (polymorphous light eruption), אורטיקריה (חרלת) על רקע חשיפה לשמש או כתמי פיגמנטציה (melasma), וכן כטיפול משלים בויטיליגו ובקרטוזיס אקטינית (actinic keratosis).

 

בסקירה(2) מוצגים הממצאים ממחקרים פרה-קליניים וקליניים בנוגע להשפעה המגינה מפני קרינת השמש של מגוון רכיבים טבעיים בנטילה פומית, בעיקר באמצעות מנגנונים הקשורים בהגברת הפעילות נוגדת החמצון. מהסקירה עולה כי הרכיבים העיקריים שנמצאו בעלי השפעה מיטיבה כוללים:

  • ויטמינים ונגזרותיהם, כולל מגוון קרוטנואידים (כגון בטא-קרוטן, אסתקסנטין, ליקופן), ניקוטינאמיד (נגזרת של ויטמין B3), ויטמין E וויטמין D
  • פרוביוטיקה: Lactobacillus johnsonii, Lactobacillus rhamnosus ושילוב של פרוביוטיקה עם בטא-קרוטן. 
  • רכיבים צמחיים: פוליפנוֹלים מתה ירוק, מיצוי קקאו, מיצוי פוליפודיום והמוצר המסחרי Fernblock®, המכיל מיצוי פוליפודיום (Polypodium leucotomos).
  • מיצוי הדרים בשילוב מיצוי רוזמרין.

רכיבים נוספים שנבדקו במחקרים פרה-קליניים בלבד או שנמצאו יעילים בשימוש חיצוני בלבד כוללים איזופלבונים שונים, מיצוי רימון, רזברטרול והרכיב הפעיל פורסקולין, המופק מהצמח ההודי קוליאוס (Coleus forskohlii).

החוקרים מסכמים כי ישנה תמיכה לכך שרכיבים טבעיים שונים בנטילה פומית עשויים לתרום להפחתת ההשפעה הממושכת של חשיפה לשמש. יחד עם זאת, נדרשים עוד מחקרים רבים בתחום זה תוך הגדרת סטנדרטים ברורים להערכת ההשפעה של הרכיבים השונים.

 

בסקירה(3) מוצגים הממצאים בנוגע למגוון רכיבים, בתזונה או כתוספי תזונה, אשר עשויים להפחית את הנזקים הבריאותיים הנגרמים כתוצאה מחשיפה לשמש. ההשפעה המגינה של רכיבים אלה קשורה בהגברת ייצור אנרגיה (ATP), עיכוב רדיקלים חופשיים והפחתת הייצור של מתווכים דלקתיים (PGE2).

הממצאים העיקריים העולים מהסקירה:

  • חשיפה לקרינת השמש מעכבת תהליכי ייצור ATP ובכך מפחיתה את האנרגיה הזמינה בגוף. כתוצאה מכך נפגעות הפעילות החיסונית התקינה של העור ופעילות התיקון הטבעית של נזקים ב-DNA. מחקרים בבני אדם מצאו כי הגברת ייצור ATP באמצעות תוספי ניקוטינאמיד (נגזרת של ויטמין B3) הגנה מפני דיכוי חיסוני, הגבירה תהליכי תיקון ל-DNA והפחיתה את הסיכון לסרטן העור. 
  • פוליפנוֹלים בירקות, פירות, יין, תה וקפה - בתזונה או כתוספים - נמצאו בעלי השפעה מגינה על העור בשל תרומתם לדיכוי ולנטרול רדיקלים חופשיים.
  • תרופות ממשפחת ה-NSAIDs ומזונות אנטי-דלקתיים, כגון שמן דגים, נמצאו בעלי תרומה להפחתת הייצור של מתווכים דלקתיים, אשר קשורים בפגיעה מוגברת בעור. 

החוקרים מסכמים כי נטילה פומית של רכיבים תזונתיים שונים עשויה להשפיע על תגובת העור לקרינת השמש ובכך לתרום להגנה על העור מפני נזקי השמש. 

 

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו מוצלב(4) הוערכה היעילות של תוסף ליקופן או לוטאין להגנה מפני קרינת השמש ברמה המולקולרית. במחקר נכללו 65 מתנדבים בריאים, אשר חולקו אקראית לארבע קבוצות. במחקר נבדקה ההשפעה של שני סוגי תוספים: כמוסות המכילות 5 מ"ג ליקופן או כמוסות המכילות 10 מ"ג לוטאין. כל קבוצה במחקר נטלה את אחד משני התוספים ופלסבו - כל אחד לתקופה של 12 שבועות עם שבועיים הפרדה ביניהם. בתחילת המחקר ובסיום כל תקופת התערבות, כל המשתתפים נחשפו בצורה מבוקרת לקרינה על מנת להעריך את השינוי בממדד MEDי(minimal erythema dose). לאחר 24 שעות מהחשיפה לקרינה נלקחו ביופסיות מאזורים שונים בגוף על מנת להעריך את הביטוי של גנים המושפעים מקרינה. נמצא כי לנטילת תוסף ליקופן הייתה השפעה מעכבת על השינויים בביטוי הגנטי, בעוד שנטילת תוסף לוטאין סיפקה הגנה מפני נזקי הקרינה רק כאשר ניטלה קודם, לפני הפלסבו. החוקרים מסכמים כי באופן כללי נמצאה תמיכה לתפקיד המגן של ליקופן ולוטאין מפני הנזקים הבריאותיים הקשורים בחשיפה לקרינת השמש באמצעות השפעה על הביטוי של גנים המעורבים בעקה חמצונית ובפגיעה בעור.

 

במחקר קליני פתוח(5) הוערכה היעילות והבטיחות של תוסף תזונה להגנה מפני קרינת השמש. במחקר נכללו 28 משתתפים עם רגישות יחסית לשמש, אשר נטלו למשך 8 שבועות 4 כמוסות ליום מהתוסף Bend Skincare Anti-Aging Formula, במינון יומי של 1,400 מ"ג EPA + DHA משמן דגים, 120 מ"ג GLA משמן זיפן, 5 מ"ג לוטאין, 2.5 מ"ג זאקסנטין ו-1,000 יחב"ל ויטמין D. במסגרת המחקר, הגב של המשתתפים נחשף בצורה מבוקרת והדרגתית לקרינה והוערכה ההשפעה על המדד MEDי(minimal erythema dose). נמצא כי שיעור התגובה הקלינית לתוסף היה 86% לאחר 4 שבועות ו-100% לאחר 8 שבועות. באופן ספציפי, השימוש בתוסף הוביל לשיפור העמידות בפני חשיפה לשמש, כך שבהשוואה לנתוני הבסיס, חלה עלייה ב-MED של 39% בממוצע לאחר 4 שבועות, ועלייה של 84% בממוצע לאחר 8 שבועות. החוקרים מדווחים כי התוסף נסבל היטב ולא דווח על השפעות שליליות הקשורות בנטילת התוסף. החוקרים מסכמים כי התוסף נמצא יעיל ובטוח להגנה מפני קרינת השמש, כאשר שימוש לתקופה ממושכת יותר היה מלווה בעלייה בהשפעה המיטיבה.

המחקר נערך על ידי חברת Bend Beauty Inc, המייצרת את התוסף. 

 

במחקר משולב, הכולל מחקר קליני ומחקר מעבדה(6), הוערכה התרומה של מיץ מלוֹן מרוכז, כתוסף תזונה או בשימוש חיצוני, להגנה על העור מפני קרינת השמש. התוסף, המשווק תחת השם המסחרי SODB®, הינו מיץ מלוֹן מרוכז מיובש בהקפאה העשיר ברכיב נוגד החמצון (SOD (superoxide dismutase, אשר נארז בכמוסות או כחלק מקרם. בשלב הראשון נערך מחקר אקראי מבוקר, בו נכללו 93 מתנדבים בגילאי 19-50 ואשר חולקו אקראית ל-4 קבוצות המחקר: 

  1. כמוסות פלסבו + קרם פלסבו
  2. כמוסות מיץ מלון + קרם פלסבו
  3. כמוסות פלסבו + קרם מיץ מלון
  4. כמוסות מיץ מלון + קרם מיץ מלון

משך המחקר היה 32 יום, כאשר נטילת הכמוסות נעשתה על בסיס יומי (כמוסה אחת עם ארוחת הבוקר) והשימוש בקרם נעשה בשני מחזורים של 4 ימים בתחילת המחקר ובסיומו. מהתוצאות עולה כי השימוש בתוסף, בצורת כמוסות ו/או קרם, היה מלווה בעלייה במדד MEDי(minimal erythema dose). בנוסף, במחקר המעבדה, בו נבדקה השפּעת הקרם על תאי עור אנושיים, נמצאה עלייה ברמת האנזימים נוגדי החמצון, ירידה במספר התאים עם כוויות שמש ואיזון העלייה ברמת המלנין בתאים בעקבות חשיפה לקרינה. החוקרים מסכמים כי ממצאי המחקר מצביעים על כך שמיץ מלֹון מרוכז, כתוסף או בשימוש חיצוני, עשוי להגן על העור מפני קרינת השמש כתוצאה מהגברת הפעילות נוגדת החמצון.

 

  1. Rabinovich L, Kazlouskaya V. Herbal sun protection agents: Human studies. Clin Dermatol. 2018 May - Jun;36(3):369-375.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29908579
  2. Parrado C, Philips N, Gilaberte Y, Juarranz A, González S. Oral Photoprotection: Effective Agents and Potential Candidates. Front Med (Lausanne). 2018 Jun 26;5:188.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29998107
  3. Chen AC, Damian DL, Halliday GM. Oral and systemic photoprotection. Photodermatol Photoimmunol Photomed. 2014 Apr-Jun;30(2-3):102-11. 
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24313740
  4. Grether-Beck S, Marini A, Jaenicke T, Stahl W, Krutmann J. Molecular evidence that oral supplementation with lycopene or lutein protects human skin against ultraviolet radiation: results from a double-blinded, placebo-controlled, crossover study.Br J Dermatol. 2017 May;176(5):1231-1240. 
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27662341
  5. Morse NL, Reid AJ, St-Onge M. An open-label clinical trial assessing the efficacy and safety of Bend Skincare Anti-AgingFormula on minimal erythema dose in skin. Photodermatol Photoimmunol Photomed. 2018 Mar;34(2):152-161. 
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28884844
  6. Egoumenides L, et al. Specific Melon Concentrate Exhibits Photoprotective Effects from Antioxidant Activity in Healthy Adults. Nutrients. 2018 Mar 31;10(4). pii: E437. 
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29614719



חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם