עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש יוני 2018 - מקבץ 4

עודכן בתאריך 24/06/2018

 

בפתח הסקירה השבועית שלנו, ילדים ותינוקות: 

האם אומגה 3 לילדים עשויה להפחית התנהגות תוקפנית במשפחה? האם צריכת מזונות מהים מסייעת לכניסה להריון? והאם מוצדק לתת תוסף ויטמין D במינונים גבוהים לתינוקות?

נמשיך עם נתונים חשובים על מחלת הסרטן: מהי התרומה של פעילות גופנית לחולים ולמחלימים מסרטן? מהן המגמות הגלובליות של תחלואה ותמותה מסרטן? מהי הערכת הסיכון לאינטראקציות בין נטילת תוספים והטיפול במלנומה.

בתחום מחלות הלב וכלי הדם וההזדקנות הבריאה: האם דיאטות המבוססות על מזונות מן הצומח מפחיתות את הסיכון הקרדיווסקולרי? האם צריכה גבוהה של חלבון קשורה בסיכון מוגבר לאי-ספיקת לב? האם יש קשר בין תחלואה קרדיווסקולרית והידרדרות בשמיעה בקרב קשישים? כמה פעילות גופנית צריך לבצע להזדקנות בריאה? האם טרמינליה משפרת את פעילות הלב? והאם יש קשר בין רמת המינרלים בדם לבין שבץ?

נסיים בהשְפעת תוספי סיבים על ריכוז ומגוון החיידקים הטובים במעי, וכיצד חשיפה לחומצות שומן במהלך ההריון משפיעה על הסיכון לשמנות בבגרות? 

בכותרות השבוע: מהם הגורמים וההשלכות של הפרעות שינה? האם האמריקאים נוטלים טיפולים מניעתיים מיותרים? מה הקשר בין רמת ויטמין D, סיכויי הכניסה להריון והסיכון להפלה? והאם יש קשר בין רמת הורמוני בלוטת התריס וסיכון לתסמונת מטבולית? 

 

 

אוֹמגה 3 לילדים להפחתת התנהגות תוקפנית במשפחה

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה ההשפעה של תוסף אומגה 3 לילדים על התנהגות תוקפנית של הילדים ושל ההורים. החוקרים מסבירים כי על פי מודלים פסיכולוגיים, שיפור ההתנהגות של הילד עשוי להוביל לשיפור בהתנהגות של ההורים.

במחקר נכללו 200 ילדים, אשר חולקו אקראית לשתיית משקה פירות - מועשר ב-1 גרם אומגה 3 (תוסף המשווק תחת השם המסחרי Smartfish Recharge) או שאינו מועשר. המשתתפים צרכו את המשקה למשך 6 חודשים והחוקרים עקבו אחר התנהגות ההורים והילדים למשך 6 חודשים נוספים.

נמצא כי ההורים לילדים שנטלו אומגה 3 דיווחו על שיפור לאורך זמן בהיבט של תוקפנות פסיכולוגית, כאשר שיפור זה היה קשור באופן חיובי לשיפור בהתנהגות של הילד. לא נמצאו הבדלים בין הקבוצות ביחס להתנהגות לא נאותה כלפי הילד. החוקרים מסכמים כי מחקר זה מראה לראשונה את ההשפעה המיטיבה של אומגה 3 על ההתנהגות בקרב הורים לילדים הנוטלים את התוסף, כך שלנטילת אומגה 3 עשויה להיות תרומה ארוכת טווח לכלל המערכת המשפחתית.

Portnoy J, Raine A, Liu J, Hibbeln JR. Reductions of intimate partner violence resulting from supplementing children with omega-3 fatty acids: A randomized, double-blind, placebo-controlled, stratified, parallel-group trial.

Aggress Behav. 2018 May 20. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29781086

 

 

צריכת מזונות מהים לזוגות המתכננים היריוֹן

במחקר עוקבה פרוספקטיבי נבדק הקשר בין צריכת מזונות מהים של שני בני הזוג לבין זמן הכניסה להריון.

החוקרים מסבירים כי מחקרים קודמים מצאו קשר חיובי בין אומגה 3 לבין משך הכניסה להריון, אולם לא ידועה ההשפעה של צריכת מזונות מהים - שהינם המקור העיקרי לאומגה 3, אך גם לרעלנים אשר עלולים להיות בעלי השפעה שלילית על היבטים של פוריות. כחלק ממחקר העוסק בהשְפעת הסביבה על הפוריות, במחקר הנוכחי נכללו 501 זוגות המתכננים הריון, משתי מדינות בארה"ב (מישיגן וטקסס), אחריהם נערך מעקב במשך שנה או עד הכניסה להריון. צריכת מזונות מהים תועדה באופן יומי לאורך המחקר באמצעות יומני אכילה.

נמצא כי בקרב זוגות בהם הגברים או הנשים צרכו לפחות 8 מנות של מזונות מהים בכל מחזור ווסת, זמן הכניסה להריון היה מהיר יותר ב-47% וב-60%, בהתאמה, בהשוואה לגברים ולנשים שצרכו עד מנה אחת של מזונות מהים בכל מחזור ווסת. בקרב זוגות בהם שני בני הזוג צרכו לפחות 8 מנות משך הכניסה להריון היה קצר ב-61%. בנוסף, בקרב זוגות עם הצריכה הגבוהה ביותר של מזונות מהים, תדירות יחסי המין הייתה הגבוהה ביותר. ממצאים אלה מצביעים על הפוטנציאל של שילוב מזונות מהים בתפריט של שני בני הזוג לקיצור משך הכניסה להריון. 

Gaskins AJ, Sundaram R, Buck Louis GM, Chavarro JE. Seafood Intake, Sexual Activity, and Time to Pregnancy. J Clin Endocrinol Metab. 2018 May 23. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29800287

 

 

מהו המינון הרצוי של וִיטמין D בקרב תינוקות?

במחקר אקראי מבוקר, שנערך בפינלנד, נבדקה ההשפעה של תוסף ויטמין D במינון גבוה, לעומת המינון הסטנדרטי, על חוזק העצמות ועל הסיכון לזיהומים בקרב תינוקות עד גיל שנתיים.

במחקר נכללו 975 תינוקות בריאים שנולדו במועד, אשר חולקו אקראית לנטילת תוסף ויטמין D במינון 1,200 יחב"ל או 400 יחב"ל מגיל שבועיים ועד גיל שנתיים. החוקרים מדווחים כי 85% מהתינוקות השלימו את תקופת המעקב, כאשר סמוך ללידה 96% מהתינוקות היו בעלי רמת ויטמין D מספקת (מעל 20 ננוגרם/מ"ל) ובגיל שנתיים רמת ויטמין D הייתה גבוהה יותר בקרב התינוקות שקיבלו מינון גבוה (הפרש ממוצע של 12.5 ננוגרם/מ"ל).

עם זאת, בגיל שנתיים קרא עוד .

Rosendahl J, et al. Effect of Higher vs Standard Dosage of Vitamin D3 Supplementation on Bone Strength and Infection in Healthy Infants: A Randomized Clinical Trial. JAMA Pediatr. 2018 May 29. 

 

 

פעִילות גופנִית כחלק מהטיפול בחולים ובמחלימים מסרְטן

להלן שני מאמרים שפורסמו לאחרונה, המדגישים את התרומה של פעילות גופנית לחולים ולמחלימים מסרטן

במאמר הראשון מוצגת סקירה שיטתית ומטה-אנליזה, המעריכה את ההשפעה של פעילות גופנית על העלייה בסיבולת לב-ריאה בקרב מבוגרים עם סרטן.

בסקירה נכללו 48 מחקרים אקראיים מבוקרים, בהם 3,632 מטופלים בני 55 בממוצע, אשר חולקו אקראית להשתתפות בתכנית פעילות גופנית או לקבוצת ביקורת. נמצא כי קרא עוד .

במאמר נוסף מוצג מחקר עוקבה, בו נבדק הקשר בין פעילות גופנית לבין הסיכון לתמותה בקרב מבוגרים עם היסטוריה של סרטן בתקופת הילדות.

במחקר נכללו 15,450 מבוגרים מארה"ב וקנדה, שחלו בסרטן לפני גיל 21 - בין השנים 1970-1999 - ואחריהם נערך מעקב עד לשנת 2013. בגיל 26 בממוצע המשתתפים ענו על שאלון, בו התבקשו לדווח על מספר שעות הפעילות הגופנית בעצימות גבוהה שביצעו בשבוע, במונחים של "שווה ערך מטבולי" (metabolic equivalent task –MET - אינדקס של תצרוכת אנרגטית/קלורית, לפי יחידה אחת של MET שווה ל-3.5 מיליליטר חמצן לקילוגרם משקל גוף לדקה, במנוחה. ככל שה- MET גבוה יותר, הדבר מעיד על מאמץ גופני גבוה/קשה יותר). 

בתקופת מעקב של כ-10 שנים, 1,063 מהמשתתפים נפטרו (811 כתוצאה ממצב בריאותי, 120 כתוצאה מהישנות או התקדמות של אותו סרטן ו-132 מגורמים אחרים או לא ידועים). מניתוח הנתונים עולה כי קרא עוד .

Scott JM, et al. Efficacy of Exercise Therapy on Cardiorespiratory Fitness in Patients With Cancer: A Systematic Review and Meta-Analysis. J Clin Oncol. 2018 Jun 12:JCO2017775809. 

Scott JM, et al. Association of Exercise With Mortality in Adult Survivors of Childhood Cancer. JAMA Oncol. 2018 Jun 3. 

 

 

האינטראקציה בין נטילת תוספים והטיפול במלנוֹמה

במחקר תצפיתי, שנערך בגרמנְיה, נבדק השימוש ברפואה משלימה בקרב מטופלים עם מלנומה ונבדקה האינטראקציה עם מגוון הטיפולים הרפואיים הקיימים.

המחקר נערך באמצעות שאלונים, שמולאו על ידי למעלה מ-1,000 מטופלים בשבעה מרכזים רפואיים. בהתאם למידע שנאסף בשאלונים, החוקרים סיווגו את הסיכון לאינטראקציה של שיטות הרפואה המשלימה לארבע קטגוריות: לא סביר, אפשרי, סביר ואין נתונים. נמצא כי 41% מכלל המטופלים דיווחו על שימוש בשיטות שונות של רפואה משלימה, מהם 63% נטלו תוספי תזונה שונים (כולל ויטמינים ומינרלים) וצמחי מרפא. מבין 335 המטופלים אשר מקבלים או שקיבלו בעבר טיפולים אנטי-סרטניים קונבנציונלים שונים, 28% דיווחו על שימוש בתוספים.

החוקרים מדווחים כי קרא עוד.

Loquai C, et al. Interactions from complementary and alternative medicine in patients with melanoma. Melanoma Res. 2017 Jun;27(3):238-242. 

 

 

מגמות גלובליות של תחלואה ותמוֹתה מסרְטן 

במחקר תצפיתי גלובלי רחב, שנערך ב-195 מדינות, מציגים החוקרים את המגמות במקרי התחלואה והתמותה מסרטן. באופן כללי, חלה עלייה של 28% במקרי הסרטן בעולם בין השנים 2006-2016, עם עלייה משמעותית יותר במדינות עם מדד סוציו-דמוגרפי נמוך יותר.

Fitzmaurice C, et al. Global, Regional, and National Cancer Incidence, Mortality, Years of Life Lost, Years Lived With Disability, and Disability-Adjusted Life-Years for 29 Cancer Groups, 1990 to 2016. JAMA Oncol. 2018 Jun 2. 

 

 

דיאטות המבוססות על מזונות מן הצומח להפחתת הסיכון הקרדיוֹוסקולרי

לאחרונה פורסמו שתי סקירות, העוסקות בתרומה של דיאטות המבוססות על מזונות מן הצומח להפחתת הסיכון הקרדיווסקולרי. 

בסקירה הראשונה מסוכמות העדויות העדכניות ממחקרים אקראיים מבוקרים וממחקרים תצפיתיים, העוסקים בהשפעה של דיאטות צמחוניות על הסיכון הקרדיווסקולרי.

במסגרת הסקירה מוצגים הממצאים ביחס לשיעור התמותה והתחלואה מגורמים קרדיווסקולריים וכן לגבי ההשפעה על גורמי הסיכון הקרדיווסקולרי, כולל לחץ דם, פרופיל השומנים, היצמדות טסיות, שמנות, תסמונת מטבולית וסוכרת סוג 2. בהמשך, מפורטים המנגנונים הקשורים בהשפעה המיטיבה של דיאטות צמחוניות, כולל הפחתת העקה החמצונית, הפגיעה בכלי הדם ותהליכי דלקת; שיפור הרכב פלורת המעי והפחתת הייצור של TMAO; שיפור פעילות האינסולין והתרומה של תזונה בעלת צפיפות אנרגטית נמוכה. בנוסף, דנים החוקרים בהיבטים של איכות התזונה ואיכות החיים.

החוקרים מסכמים כי קרא עוד.

במאמר השני מוצגת סקירה שיטתית ומטה-אנליזה, אשר העריכה את ההשפעה של דיאטת פורטפוליו על גורמי הסיכון הקרדיווסקולריים.

דיאטת פורטפוליו הינה דיאטה המבוססת על מזונות מן הצומח וכוללת מזונות מפחיתי כולסטרול כגון אגוזים, חלבונים מהצומח, סיבים תזונתיים ופיטוסטרוֹלים. בסקירה נכללו חמישה מחקרים מבוקרים, בהם 439 משתתפים בריאים עם יתר כולסטרול בדם. כחלק מתכנית תזונה שכללה עד 30% שומן, עד 7% שומן רווי ועד 200 מ"ג כולסטרול, במחקרים השונים נבדקה ההשפעה של דיאטת פורטפוליו בהשוואה לדיאטת ביקרות בעלת ערך קלורי זהה, אך ללא המרכיבים של דיאטת הפורטפוליו.

נמצא כי קרא עוד.

Kahleova H, Levin S, Barnard ND. Vegetarian Dietary Patterns and Cardiovascular Disease. Prog Cardiovasc Dis. 2018 May 22. pii: S0033-0620(18)30087-2. 

Chiavaroli L, et al. Portfolio Dietary Pattern and Cardiovascular Disease: A Systematic Review and Meta-Analysis of Controlled Trials. Prog Cardiovasc Dis. 2018 May 25. pii: S0033-0620(18)30094-X. 

 

 

צריכה גבוהה של חלבון קשורה בסיכון מוגבר לאִי-ספִיקת לב

כחלק ממחקר עוקבה גדול, שנערך בפינלנד, העוסק בגורמי הסיכון למחלת לב כלילית, במחקר הנוכחי נבדק הקשר בין צריכת חלבונים ממקורות שונים בתזונה לבין הסיכון לאי-ספיקת לב.

במחקר נכללו 2,441 גברים בגילאי 42-60 בתחילת המחקר בשנת 1984-1989. צריכת החלבון בתזונה הוערכה בתחילת המחקר באמצעות ניתוח נתוני התזונה של ארבעה ימים רצופים, כאשר הנתונים לגבי אי ספיקת לב נאספו מהרשומות הרפואיות הלאומיות. בתקופת מעקב של כ-22 שנה תועדו 334 מקרים של אי ספיקת לב, כאשר צריכה גבוהה יותר של חלבון בתזונה הייתה קשורה בסיכון גבוה ב-33% לאי-ספיקת לב.

בניתוח הנתונים לפי סוג החלבון נמצא כי קרא עוד.

Virtanen HEK, Voutilainen S, Koskinen TT, Mursu J, Tuomainen TP, Virtanen JK. Intake of Different Dietary Proteins and Risk of Heart Failure in Men: The Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study. Circ Heart Fail. 2018 Jun;11(6):e004531. 

 

 

הקשר בין תחלואה קרדיוֹוסקולרית והידרדרות בשמיעה בקרב קשישים

במחקר תצפיתי נבדק הקשר בין גורמי סיכון קרדיווסקולריים לבין הידרדרות בשמיעה בקרב קשישים מעל גיל 80.

במחקר נכללו הנתונים של 433 מטופלים בגילאי 80-106, שנאספו במרכז בריאות אקדמי בארה"ב בין השנים 2001-2014. באופן כללי, נמצא כי גורם תחלואה או גורם סיכון אחד לפחות (מחלת לב כלילית, סוכרת, יתר לחץ דם, היסטוריה של שבץ ועישון) היה קשור באופן מובהק בירידה בשמיעה. החוקרים ערכו ניתוח נוסף שכלל 96 מטופלים, שעברו לפחות שתי בדיקות שמיעה לאחר גיל 80, מהם 32 סבלו מתחלואה קרדיווסקולרית או מגורמי סיכון (כמפורט לעיל) ו-64 היוו קבוצת ביקורת בריאה.

נמצא כי קרא עוד.

Wattamwar K, et al. Association of Cardiovascular Comorbidities With Hearing Loss in the Older Old. JAMA Otolaryngol Head Neck Surg. 2018 Jun 14. 

 

 

פעִילות גופנית להִזדקנות בריאה

בסקירה שיטתית של מחקרים אקראיים מבוקרים העריכו החוקרים מהו המינון המומלץ של פעילות גופנית לשמירה על בריאות המוח בתהליך ההזדקנות.

בסקירה נכללו 98 מחקרים באיכות מתודולוגית טובה, בהם כ-11,000 משתתפים מעל גיל 60, חלקם בריאים וחלקם סובלים מהפרעה קוגניטיבית. במחקרים השונים כמות הפעילות הגופנית נבדקה באמצעות מדדים שונים, כולל משך כל פעילות, מספר דקות לשבוע, תדירות, מספר השבועות ומספר השעות הכולל. ממוצע הפעילות במחקרים השונים היה שעה אחת ביום, 3 פעמים בשבוע, סה"כ 60 שעות בתקופה של 25 שבועות.

יחד עם זאת, מניתוח המחקרים קרא עוד.

Joyce Gomes-Osman, et al. Exercise for cognitive brain health in aging. Neurology: Clinical Practice May 2018, 

 

 

טרמינליה לשיפור פעילות הלב

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה היעילות והבטיחות של מיצוי טרמינליה (Terminalia arjuna) לשיפור פעילות הלב בקרב גברים בריאים.

במחקר נכללו 32 גברים בגילאי 18-40, המבצעים באופן שגרתי פעילות אירובית. המשתתפים חולקו באופן אקראי לנטילת מיצוי טרמינליה (E-OJ-01) במינון 400 מ"ג ליום או פלסבו - למשך 56 יום. השְפעת התוסף הוערכה באמצעות מבחן מאמץ שנערך בתחילת המחקר, לאחר 28 ו-56 ימים. בסיום תקופת ההתערבות נמצא כי נטילת התוסף הובילה לשיפור מובהק בפעילות החדר השמאלי של הלב (מקטע הפליטה) והפחיתה את הפגיעה כתוצאה מהפעילות הגופנית בחדר ימין (Myocardial Performance Index).

בנוסף, נמצא כי קרא עוד.

Girandola RN, Srivastava S. Effect of E-OJ-01 on Cardiac Conditioning in Young Exercising Adults: A Randomized Controlled Trial. Am J Ther. 2017 May;24(3):e298-e307. 

 

 

האם יש קשר בין רמת המינרלים בדם לבין שבץ?

במחקר קליני תצפיתי נחקר הקשר בין רמת המינרלים בדם לבין המוסטזיס (מדדי קרישת הדם), פרופיל השומנים ומדדי דלקת בקרב מטופלים לאחר אירוע שבץ איסכמי.

במחקר נכללו 30 מטופלים וקבוצת השוואה של 30 משתתפים בריאים בעלי מאפיינים דומים. בהשוואה לקבוצת הבריאים, בקבוצת המטופלים שלאחר שבץ נמצאו קרא עוד.

Skalny AV, et al. Serum trace elements are associated with hemostasis, lipid spectrum and inflammatory markers in men suffering from acute ischemic stroke. Metab Brain Dis. 2017 Jun;32(3):779-788. 

 

 

תוספי סיבים משפיעים על ריכוז החיידקים הטובים אך לא על המגוון

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה הוערכה ההשפעה של תזונה מועשרת בסיבים על הרכב חיידקי המעי בקרב מבוגרים בריאים. בסקירה נכללו 64 מחקרים אקראיים מבוקרים, בהם 2,099 מטופלים.

ב-52 מהמחקרים נעשה שימוש בתוספים כגון פרה-ביוטיקה או תוסף סיבים וב-12 מהמחקרים ניתנה דיאטה מועשרת בסיבים. מינון הסיבים בהתערבויות השונות נע בין 1.2 גרם/יום ל-50 גרם/יום למשך תקופה של חמישה ימים ועד שלושה חודשים (משך ההתערבות החציוני היה שלושה שבועות).

נמצא כי קרא עוד.

So D, et al. Dietary fiber intervention on gut microbiota composition in healthy adults: a systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2018 Jun 1;107(6):965-983. 

 

 

כיצד חשיפה לחוּמצות שומן במהלך ההיריוֹן משפיעה על הסיכון לשמנוּת בבגרות?

באמצעות מודל גנטי, שנחקר במכרסמים, בודקים החוקרים כיצד חשיפה לחומצות שומן במהלך ההריון משפיעה על הרכב חיידקי המעי וכתוצאה מכך על הוויסות המטבולי והשמנה בבגרות. החוקרים מסבירים כי להרכב חיידקי המעי בתחילת החיים השפעה מכרעת על המטבוליזם בהמשך החיים, אולם אין מספיק מידע על אופן ההשפעה של הרכב חומצות השומן בתזונת האם בתקופת ההריון וההנקה על הרכב חיידקי המעי ועל הבריאות המטבולית. במחקר הנוכחי נמצא כי קרא עוד.

Robertson RC, Kaliannan K, Strain CR, Ross RP, Stanton C, Kang JX. Maternal omega-3 fatty acids regulate offspring obesity through persistent modulation of gut microbiota. Microbiome. 2018 May 24;6(1):95. 

 

 

כותרות נוספות...

 

 

חשיפה לאור במהלך השינה עלולה לפגוע בבריאות המטבולית

במחקר אקראי מבוקר, בו נכללו 20 מבוגרים בריאים, נמצא כי גם לאחר לילה אחד של חשיפה לאור במהלך שינה חלה עלייה במדד התנגודת לאינסולין, כאשר חשיפה כרונית עלולה לפגוע בבריאות המטבולית.

I Mason, D Grimaldi, R G Malkani, K J Reid, P C Zee; Impact of Light Exposure during Sleep on Cardiometabolic Function. Sleep, Volume 41, Issue suppl_1, 27 April 2018, Pages A46.

https://doi.org/10.1093/sleep/zsy061.116

 

 

שימוש במסכים, תסמיני דִיכאון והפרעוֹת שינה בקרב מתבגרים

במחקר תצפיתי, בו נכללו 3,134 מתבגרים, נמצא כי שימוש ממושך יותר במסכים (רשתות חברתיות, גלישה באינטרנט, צפייה בטלוויזיה ומשחקי מחשב) היה קשור ברמה גבוהה יותר של תסמיני דיכאון, כתוצאה מעלייה בהפרעות שינה וקיצור משך השינה. 

X S Li, O M Buxton, S Lee, A Chang, L M Berger, L Hale; Insomnia Symptoms And Sleep Duration Mediate The Association Between Adolescent Screen Time And Depressive Symptoms. Sleep, Volume 41, Issue suppl_1, 27 April 2018, Pages A298.

 

 

מיליוני אמריקאים נוטלים טיפולים מניעתיים מיותרים 

בניתוח של מאגר נתונים, הכולל ששה מחקרי עוקבה מבוססי אוכלוסייה שנערכו בארה"ב ועליו מסתמכות ההמלצות הרפואיות למניעת תחלואה קרדיווסקולרית, מראים החוקרים באמצעות שימוש במודלים עדכניים כי יש להפחית את רמת הסיכון הקרדיווסקולרי של כ-12 מיליון איש, כאשר יש לכך השלכות על ההמלצות לנטילת טיפולים מניעתיים כגון אספירין, תרופות להורדת לחץ דם או סטטינים. 

Yadlowsky S, Hayward RA, Sussman JB, McClelland RL, Min YI, Basu S. Clinical Implications of Revised Pooled Cohort Equations for Estimating Atherosclerotic Cardiovascular Disease Risk. Ann Intern Med. 2018 Jun 5. 

 

 

הקשר בין רמת וִיטמין D, סיכויי הכניסה להיריֹון והסיכון להפלה

במחקר עוקבה פרוספקטיבי, בו נכללו 1,191 נשים, נמצא כי רמת ויטמין D תקינה (מעל 75 ננומול/ליטר) הייתה קשורה בסיכוי גבוה יותר להיכנס להריון וללידת תינוק חי ובסיכון נמוך יותר להפלה בהשוואה לנשים עם רמות ויטמין D נמוכות. 

Mumford SL, et al. Association of preconception serum 25-hydroxyvitamin D concentrations with livebirth and pregnancy loss: a prospective cohort study. Lancet Diabetes Endocrinol. 2018 May 30. pii: S2213-8587(18)30153-0. 

 

 

הקשר בין רמת הורמוני בלוטת התרִיס והסיכון לתסמונת המטבוֹלית

במחקר עוקבה פרוספקטיבי, בו נכללו כ-6,000 משתתפים עם תפקוד תקין של בלוטת התריס, נמצא כי משתתפים עם הרמות הגבוהות ביותר של FT3 היו בסיכון גבוה ב-33% להתפתחות תסמונת מטבולית. 

Gu Y, et al. The association between thyroid function and incidence of metabolic syndrome in euthyroid subjects: Tianjin chronic low-grade systemic inflammation and health cohort study. Clin Endocrinol (Oxf). 2018 May;88(5):735-743. 

 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם