עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

הרכב השומנים בתזונה ותחלואה קרדיווסקולרית

עודכן בתאריך 25/06/2017

 

מה נבדק?

בדוח מחקרי מקיף, שפורסם מטעם איגוד הלב האמריקאי (AHA), מפורטות העדויות המחקריות בנוגע לקשר בין צריכת שומנים מסוגים שונים לבין תחלואה קרדיווסקולרית. 

 

עיקרי הסקירה
במסגרת הסקירה נכללו:

  • מחקרים אקראיים מבוקרים, בהם נבדקה ההשפעה של הפחתת השומן הרווי בתזונה (באמצעות תזונה עם רמה נמוכה של שומן רווי ורמה גבוהה של שומן רב בלתי רווי ודיאטות דלות שומן עם רמת פחמימות גבוהה).
  • מחקרים תצפיתיים, בהם נבדקה השפּעת התזונה על תחלואה קרדיווסקולרית. 
  • מחקרים שנערכו בקרב קופים, בהם נבדקה השפּעת תזונה על התפתחות טרשת עורקים
  • מחקרים קליניים, בהם הוערך התפקיד של LDL בקשר בין שומן ותחלואה קרדיווסקולרית ושל שומנים ופחמימות על רמת LDL וכן התפקיד של HDL וטריגליצרידים, חומצות ספציפיות של שומן רווי, שמן קוקוס, מוצרי חלב, שומני טראנס ואומגה 3
  • ממצאים ממחקרים העוסקים בדיאטה הים-תיכונית וממחקרים שנערכו בקרב ילדים.

 

ממצאים ומסקנות החוקרים

המסקנות וההמלצות המרכזיות העולות מהדוח:

  • ממחקרים אקראיים מבוקרים עולה כי החלפת שומן רווי שמקורו במזון מן החי בשומן רב בלתי רווי שמקורו בשמנים צמחיים (בעיקר שמן סויה אך גם שמן תירס וחריע) תורמת להפחתת הסיכון לתחלואה קרדיווסקולרית בכ- 30%, באופן דומה להשפּעת סטטינים. 
  • הפחתת השומן בתזונה והחלפתו בעיקר בפחמימות אינה יעילה למניעת מחלת לב כלילית.
  • מחקרים תצפיתיים פרוספקטיביים, שנערכו בקרב אוכלוסיות מגוונות, מראים כי צריכה נמוכה יותר של שומן רווי וצריכה גבוהה יותר של שומן בלתי רווי קשורה בסיכון נמוך יותר לתחלואה קרדיווסקולרית ולתמותה.
  • צריכת שומן רווי מגבירה רמת LDL, והחלפתו בשומן בלתי רווי (בעיקר רב בלתי רווי כגון שמן תירס, אך גם חד בלתי רווי) מפחיתה רמת LDL וטריגליצרידים.
  • במחקרים שנערכו בקרב קופים נמצא כי החלפת שומן רווי בשומן רב בלתי רווי מונעת התפתחות טרשת עורקים ומעודדת החלמה.
  • באופן כללי, העדויות תומכות בכך שהחלפת שומן רווי בשומן רב בלתי רווי שמקורו בשמנים צמחיים (בעיקר אומגה 6, כגון שמן תירס) תורמת להפחתת הסיכון לתחלואה קרדיווסקולרית יותר מאשר כאשר מוחלף בשומן חד בלתי רווי (בעיקר חומצה אולאית).
  • העדויות תומכות בהמלצות הקיימות להחלפת שומן רווי בשומן בלתי רווי, ולא להפחתת סך השומן בתזונה, כחלק ממעבר לדפוס תזונה בריא יותר כמו דיאטת DASH או הדיאטה הים-תיכונית
  • החוקרים מזכירים כי ההמלצות הקיימות כיום הן להפחית שומן רווי ל- 5-6% מצריכת הקלוריות היומית עבור אנשים עם רמות LDL גבוהות 
  • החוקרים אינם מכניסים המלצות ספציפיות לגבי צריכת אומגה 3 במסקנותיהם, מאחר ומחקרים אקראיים ומבוקרים וכן מחקרים תצפיתיים לא מספקים עדויות ברורות לכך שחומצה אלפא-לינולאית מפחיתה את השכיחות של מחלות לב וכלי דם, למרות שצריכה גבוהה של חומצה זו עשויה להפחית שיעור מחלות לב קורונריות קטלניות. כמו כן, הם מפנים את מי שמתעניין בתוסף תזונה של שמן דגים לספריית ה- AHA. 

הערת המערכת: בניגוד לכותרות שקטלו את שמן הקוקוס בימים האחרונים, שמן הקוקוס אינו מרכז הדיון בדוח ואף אינו מוזכר בהמלצות המסכמות; מצוין באופן אנקדוטלי שלא מומלץ לצרוך שמן קוקוס, כיוון שהוכח שהוא מעלה רמות LDL – עובדה ידועה ולא חדשה מרעישה. 
כמו כן, חשוב להדגיש כי המסקנות מדברות על החלפה של שומן רווי מן החי בשומן רב בלתי רווי מן הצומח, גם אם מדובר בשמנים שכנטורופתים אנחנו לא ממליצים עליהם בבישול (שמן תירס, חריע וכו'), זאת מאחר ואלו הם השמנים שנחקרו. המקורות השומניים המומלצים יותר על ידינו, כדוגמת אגוזים, שמן זית ודגים, מוזכרים בהקשר של הדיאטה הים תיכונית, שלה עדויות תומכות נרחבות. 

 

קרא עוד על עודף שומנים בדם

קרא עוד על טרשת עורקים

 

מקור

Dietary Fats and Cardiovascular Disease: A Presidential Advisory From the American Heart Association.
Sacks FM, et al.
Circulation. 2017 Jun 15. pii: CIR.0000000000000510. doi: 10.1161/CIR.0000000000000510. [Epub ahead of print]
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28620111




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם