עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

רפואה משלימה לטיפול באסְתמה בקרב ילדים

עודכן בתאריך 23/04/2017

 

מה נבדק?

בסקירה מציגים החוקרים את העדויות העדכניות בנוגע לשימוש ברפואה משלימה לטיפול באסתמה בקרב ילדים. 

 

ממצאי הסקירה:


1. תזונה -

במסגרת הסקירה מפורטים הממצאים המחקריים העוסקים בהשפּעת תזונת האם בתקופת ההריון (כגון התרומה של דיאטה ים-תיכונית) והגורמים בתקופת הינקות, אשר קשורים בסיכון נמוך יותר (כגון הנקה ממושכת וחשיפה מוקדמת לדגנים, דגים וביצים) או גבוה יותר (כגון חשיפה לפרצטמול ואנטיביוטיקה) להתפתחות אסתמה
בהמשך מפורטות העדויות בהתייחס להשפּעת התזונה ואורח החיים בתקופת הילדות, תוך התייחסות למזונות שנמצאו בעלי השפעה מגינה מפני אסתמה (ביניהם אגוזים, שמן זית וירקות) או מזונות הקשורים בסיכון מוגבר לאסתמה (ביניהם מרגרינה ומשקאות הממותקים בסירופ תירס עתיר פרוקטוז) ולתרומה החיובית של דיאטות אלימינציה עבור ילדים עם רגישות למזונות מסוימים. בנוגע להגבלת מוצרי חלב, מציינים החוקרים כי אין מספיק עדויות להגבלת צריכת חלב בקרב ילדים אסתמטיים, אולם תסמינים אלרגיים עשויים להחמיר אסתמה ולכן, נכון יהיה להפחית או להמנע מהמזונות שמעוררים תסמינים אלרגיים אצל כל ילד וילד באופן אישי. 
בנוסף, מוצגים מחקרים המצביעים על כך ששמנות ואורח חיים יושבני מגבירים תסמיני אסתמה בקרב ילדים; למרות שפעילות גופנית עלולה לעורר התקף אסתמה, מומלץ לעודד ילדים לבצע פעילות גופנית בהתאם ליכולתם. בקרב ילדים עם עודף משקל, התערבות תזונתית נמצאה יעילה לירידה במשקל, לשיפור תפקודי הריאות ולירידה בתסמיני האסתמה. עוד נמצא כי ישנה השפעה מיטיבה להקפדה על שינה טובה וצריכה מספקת של נוזלים.
בנוסף, דנים החוקרים ביעילות של טיפולי גוף-נפש כאמצעי להפחתה וניהול מתחים, ושל תרגולי נשימה לשיפור זרימת האוויר. 

 

2. תוספי תזונה - 

בהתייחס לתוספי תזונה, החוקרים מסכמים: 

  • ישנה תמיכה לשימוש באומגה 3 למניעת אסתמה ולטיפול בה. 
  • צריכת ויטמין C בתזונה עשויה לתרום להפחתת התסמינים אולם אין עדויות מספיקות על מנת להמליץ על נטילת תוסף. 
  • ישנן עדויות רבות המצביעות על התפקיד של ויטמין D בהתפתחות אסתמה ולכן יש בסיס לנטילת תוסף ויטמין D במינונים מתונים, במיוחד לצורך שמירה על בריאות העצם ובעיקר בקרב מטופלים הנוטלים סטרואידים. 
  • למגנזיום עשוי להיות תפקיד במחלת האסתמה, וניתן להמליץ על נטילת תוסף בהתאם לרמת המגנזיום בכדוריות הדם האדומות. 
  • ישנן עדויות בנוגע להשפעה של ל-קרניטין ושל פרוביוטיקה, אולם נדרשים מחקרים נוספים על מנת לקבוע המלצות קליניות.

 

3. צמחי מרפא - 

בהתייחס לצמחי מרפא, החוקרים מציינים כי קיים קושי לקבוע מסקנות, שכן מספר המחקרים קטן, מגוון הטיפולים גדול ואיכות המחקרים נמוכה. עם זאת, נמצא פוטנציאל לשימוש במספר צמחי מרפא, ביניהם לבונה (Boswellia), פיקנוגנול, הצמח ההודי Tylophora indica, פורמולות סיניות מסוימות והרכיב הפעיל eucalyptol. 

 

4. שיטות נוספות - 
שיטות טיפול נוספות המוזכרות במאמר כוללות הומאופתיה, עיסוי וטיפולי גוף, איורוודה ודיקור. 

 

מסקנות החוקרים
החוקרים מסכמים כי באופן כללי קיימת תמיכה לתרומה של שמירה על תזונה בריאה (בדגש על רמות תקינות של ויטמין D, מגנזיום ואומגה 3) הקפדה על פעילות גופנית, טיפולי גוף-נפש לניהול מתחים, עיסוי ודיקור. נדרשים מחקרים נוספים להערכת היעילות של צמחי מרפא, תוספי תזונה, תרגילי נשימה, איורוודה וכירופרקטיקה. 

 

קרא עוד על אסתמה

 

מקור

The Current Evidence of Integrative Approaches to Pediatric Asthma.
Misra SM.
Curr Probl Pediatr Adolesc Health Care. 2016 Jun;46(6):190-4. doi: 10.1016/j.cppeds.2015.12.009. Epub 2016 Jan 28.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26832885




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם