מה נבדק?
סקירה שנועדה להעריך את היעילות של נטילת תוספי ויטמינים בהפחתת הסיכון להפלות ואת בטיחות השימוש בהם.
הסקירה
בסקירה נכללו 40 מחקרים אקראיים מבוקרים הכוללים כ-220,000 נשים והריונות, בהם בוצעה השוואה בין נטילת תוספי ויטמינים במהלך ההריון לבין פלסבו, או נטילת תוספי ויטמינים אחרים, או ללא תוספי ויטמינים, או התערבות אחרת.
תוצאות הסקירה
להלן תוצאות הסקירה הנוגעות לתוספי הויטמינים השונים:
תוספי ויטמין C וסיכון להפלה, ל"לידה שקטה" או לתופעות הלוואי הקשורות בנטילת התוסף: לא נמצאו הבדלים בין נשים שנטלו ויטמין C + ויטמין E, או כל שילוב אחר הכולל ויטמין C, לבין נשים שלא נטלו ויטמין C או שנטלו פלסבו.
ויטמין A וסיכון להפלה או ל"לידה שקטה": לא נמצאו הבדלים בין נשים שנטלו ויטמין A + ברזל + חומצה פולית, או כל שילוב אחר הכולל ויטמין A, לבין נשים שלא נטלו ויטמין A או שנטלו פלסבו.
בהתייחס למולטי-ויטמין, נמצא סיכון נמוך יותר ללידה שקטה בקרב נשים שנטלו מולטי-ויטמין + ברזל + חומצה פולית בהשוואה לנשים שנטלו ברזל וחומצה פולית בלבד, ללא הבדל בסיכון להפלה.
בהתייחס לחומצה פולית, לא נמצאו הבדלים בין נשים שנטלו חומצה פולית, עם או בלי מולטי-ויטמין ו/או ברזל, בהשוואה לנשים שלא נטלו חומצה פולית בהתייחס לסיכון להפלה, ללידה שקטה או למומים מולדים.
במחקר אחד נמצא כי תוסף ויטמינים נוגדי חמצון לא הפחית את הסיכון להפלה.
מסקנות החוקרים
החוקרים מסכמים כי נטילת תוספי ויטמינים לפני ההריון או בתחילתו אינה קשורה בסיכון מופחת להפלה, אולם נטילת מולטי-ויטמין עם ברזל וחומצה פולית קשורה בסיכון מופחת ללידה שקטה.
מקור
Vitamin supplementation for preventing miscarriage.
Balogun OO, da Silva Lopes K, Ota E, Takemoto Y, Rumbold A, Takegata M, Mori R.
Cochrane Database Syst Rev. 2016 May 6;5:CD004073. [Epub ahead of print]
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27150280
הערת המערכת
בהתייחס לממצא שלא היה הבדל בסיכון למומים מולדים בין נטילה או אי-נטילה של חומצה פולית, חשוב לציין כי קיימים מחקרים המראים כי נטילת תוסף חומצה פולית החל משלושה חודשים טרם ההתעברות ובמשך שלושת החודשים הראשונים של ההריון, מקטינה את הסיכון למומים מולדים באופן תלוי מינון.
**יחד עם זאת, מחקר חדש מראה כי רמה גבוהה מדיי של חומצה פולית מעלה את הסיכון לאוטיזם בקרב היילוד, זאת לצד מחקר המעיד כי נטילת חומצה פולית הורידה את סיכון לאוטיזם.
מחקר עוקבה שכלל 1,391 צמדי אם-ילד מראה כי רמה גבוהה של חומצה פולית בדם (מעל 59 ננומול/ליטר, כאשר הרמה המומלצת ע"י ארגון הבריאות העולמי היא עד 45 ננומול/ליטר) וכן של ויטמין B12 (מעל 600 פיקומול/ליטר) במהלך ההריון קשורה בסיכון מוגבר לאוטיזם ביילוד. עם זאת, נטילת תוסף חומצה פולית 3-5 פעמים בשבוע במהלך ההריון הייתה קשורה בסיכון נמוך יותר לאוטיזם.
https://imfar.confex.com/imfar/2016/webprogram/Paper22533.html
במחקר מקיף שבוצע בנורבגיה על מעל 85,000 ילדים נמצא כי ילדים לנשים שנטלו תוסף חומצה פולית 4 שבועות לפני הכניסה להריון וב-8 השבועות הראשונים להריון היו בסיכון נמוך יותר להתפתחות אוטיזם.
באופן ספציפי, 0.1% מהילדים לאימהות שנטלו חומצה פולית אובחנו כסובלים מהפרעה אוטיסטית, לעומת 0.21% מהילדים לאימהות שלא נטלו חומצה פולית.
החוקרים מציינים כי ממצאי המחקר אינם מעידים על קשר סיבתי, אולם מהווים תמיכה נוספת ליתרונות תוספי חומצה פולית בהריון.
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1570279
מחקר אוכלוסייה המבוסס על נתונים סטטיסטיים ורשומות רפואיות של יילודה ומומים מולדים בקליפורניה מצביע על כך שהעשרת מזונות בחומצה פולית לא תרמה להפחתת שיעור המומים המולדים במידה המצופה, וייתכן כי ישנם גורמים נוספים הקשורים בסיכון למומים כגון עלייה בשיעורי ההשמנה. עם זאת, החוקרים תומכים בחשיבות של נטילת חומצה פולית, כתוסף ומהמזון, סביב הכניסה להריון.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27191125
לקריאה נוספת על חומצה פולית
לקריאה נוספת על הריון
לקריאה נוספת על תוספי תזונה