עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

סיקור הכנס השנתי (2016) של האגודה לאונקולוגיה אינטגרטיבית

עודכן בתאריך 29/09/2018


העורך הראשי של נטורופדיה, גיל פינצ׳וק, ביקר השבוע בכנס השנתי של האגודה לאונקולוגיה אינטגרטיבית אשר נערך בבוסטון, ארה"ב. להלן רשמיו:

 

ראשית, אזהרה. זה די ארוך. גם אני לפעמים קצת חפראווי...

שנית, אולי כדאי להסביר מדוע נסעתי.

התמזל מזלי ואני מעורב בימים אלו בפרוייקט אשר מטרתו הקמת מספר מרכזים לרפואה אינטגרטיבית באירופה. כך שמטרות הנסיעה היו לימוד והעשרה מחד, ויצירת קשרים ושיתופי פעולה מאידך.

 

היום הראשון -

 

הגעתי בשבת בערב, כך שידעתי מראש שאפסיד את יום העיון שקדם לכנס. 

יום עיון זה התמקד בדיקור ובמקצועות המגע.

הרשיתי לעצמי לפספס אותו כיוון שבפרוייקט המדובר, אנו ממוקדים בדיסיפלינות אחרות – תזונה, צמחי מרפא, תוספי תזונה ורפואת גופנפש.

מה שלא הבאתי בחשבון הוא הג׳טלג (יעפת, בעברית קשה), כך שהרבה שינה לא הצלחתי לתפוס.

בדיעבד ובמדוייק, חוסר השינה השתלם, כיוון שכך יכולתי להשתתף כבר באירוע הראשון של היום –

מדיטציה וטיפול במוסיקה, בשש בבוקר.

אמנם זו לא בדיוק כוס התה שלי (ובכלל, בשעות כאלו עדיף קפה), אבל המדיטציה היתה מצויינת ועזרה להתכוונן לקראת יום מלא בלימודים והעשרות.

ארוחת הבוקר כללה פירות (ורק פירות, אבל טריים ומגוונים) וכללה שולחנות עגולים לדיונים בנושאים שונים כגון דיקור, רפואת גופנפש, מחקרים קדם קליניים, מדיניות בריאות והקבוצה בה בחרתי – תזונה כרפואה.

אחרי הארוחה התחילה סדרה של הרצאות מרתקות, שכללו בין השאר:

חשיבות ההכרה בחולים כבני אדם אינדבידואליים ולא כחלק מסרט נע, 

כלים לתקשורת חיובית בין החולים לבין הרופאים והמטפלים, הקשר בין פרוגנוזה וקבלת החלטות,

טיפול פליאטיבי לכלל החולים, הבסיס המדעי של טכניקות הרפיה ומתי כדאי ליישם אותן, ועוד.

חציו השני של הבוקר כלל דיון על ההשפעות המזיקות של סטרס וכיצד ניתן להפחית אותן,

ולאחר מכן סקירת מחקר עדכנית שכללה פיתוח פרוטוקולים למדידת תוצאות,

משחה מבוססת צמחים סיניים לטיפול בנגעים אנאליים בקרב אוכלוסיות מוחלשות חיסון (בעיקר חולי איידס),

סוכר כמקדם גידולים, דיקור חשמלי מול פלסבו למניעת נוירופתיה הנגרמת מטיפול בתרופות כימותרפיות

ממשפחת הטקסנים (Taxane), וטיפול משולב (קשיבות ופעילות גופנית) לשורדי סרטן בעלי משקל עודף.

ממש כמו הפירות, מאוד מגוון.

ארוחת הצהריים היתה ים תיכונית למהדרין, ובמהלכה היתה ההרצאה המרתקת ביותר של היום (לטעמי), בה תואר בהרחבה פרוייקט SONAR - Surveillance of Natural Products Adverse Reactions 

זהו פרוייקט אשר נערך בקנדה ובו רוקחים (אשר הלכה למעשה נותנים לחולים גם את התרופות וגם את התוספים) שואלים באופן אקטיבי על הופעת תסמינים וכך מבררים תגובות הדדיות בין תוספי תזונה או צמחי מרפא לתרופות.

אנו יודעים כבר שמחקרים אינם טובים מספיק בכדי לתעד תופעות כאלו בבהירות, ומצד שני, תגובות הדדיות רבות הן תיאורטיות ולא באמת באות לידי ביטוי בקליניקה, כך שתוכנית זו מיועדת למפות יותר במדויק את התגובות ההדדיות וחומרתן.

על פי המרצה, בקרוב יתפרסמו התוצאות, ועוד באפליקציה סלולארית. אני כבר לא יכול לחכות...

החלק השני של היום כלל הרצאות על שינויים באורח החיים וכיצד להניע מטופלים לבצע אותם, חשיבות הפעילות הגופנית, וסקירה מקיפה של המחקרים האחרונים בתחום.

בחלקו השלישי והאחרון של היום התקיימו מספר מושבים.

זה שבחרתי ללכת אליו כלל הרצאות על יישומים שונים של אונקולוגיה אינטגרטיבית, בין השאר, תוכנית המניעה של MD Anderson (זימון אנשים בסיכון גבוה לסרטן ויישום תוכנית לתזונה בריאה ופעילות גופנית), תוכנית B. O. L. D. הניתנת חינם אין כסף לתושבי רובע הברונקס וכוללת בעיקר תמיכה אישית, קבוצות תמיכה ומתן מידע לחולי סרטן, התוכנית האינטגרטיבית של ביה״ח באוטווה קנדה (כולל דוגמאות ומרשמים) ומרפאת יום בגרְמניה (Essen) אשר מפעילה קבוצות של רפואת גופנפש, שש שעות בכל פעם למשך 11 שבועות.

כל יום כזה כולל פגישה עם נטורופת, יוגה, מדיטציה, ארוחת צהריים ים תיכונית ומפגשי תמיכה.

מה שאפילו יותר מדהים הוא שהמרכז הצליח לקבל מימון מלא לתוכנית מצד הממשלה וחברות הביטוח הפרטיות, אשר למרות התנגדות ראשונית – נאלצו לשלם, משום שכל ההתערבויות מגובות במחקרים קליניים ובראיות מוצקות.

כל המצגות כללו נתונים על יעדים ומידת הצלחה מרשימה בשיפור איכות חיים והפחתת תופעות לוואי של הטיפול הקונבנציונלי. המושבים האחרים (מעניינים לא פחות, אבל טרם למדתי כיצד להתפצל) כללו דיונים על דיאטה קטוגנית, השפּעתה וכיצד להגביר היענות אליה, אבסטרקטים של מחקרים שונים וסקירת ספרות עדכנית.

היום הסתיים בארוחת גאלה חגיגית, במהלכה הוכרזו זוכים בפרסים, מלגות ובמענקי מחקר.

 

היום השני-

 

יומו השני של הכנס החל בהרצאה מקיפה על שיטות שונות ברפואת גופנפש, כולל דוגמאות קונקרטיות, ולאחר מכן סדרה של הרצאות באותו התחום עם דגש על מעבר מתיאוריה לפרקטיקה למשל:

מדיטציה ויוגה לשינוי מבנה ופעילות המח(!) - MBSR – Mindfulness Based Stress Reduction הלכה למעשה. גם באופן כללי וגם ספציפית לשורדות סרטן שד ועוד.

לאחר מכן, נערך דיון על מניעה אפשרית של סרטן, דיון אשר התבסס על ספרו של שרייבר "לא לסרטן" ועל סרט אשר יוצא בימים אלו לאקרנים ונקרא "The C Word".

בשורה התחתונה,

אנו מבינים כי ניתן למנוע כ-70% (!) ממקרי הסרטן (השמרנים, אגב, מדברים על 50%), אבל בפועל נעשה מעט מאוד בנדון, בטח מצד ממשלות וגופים רפואיים ציבוריים.

בארוחת הצהריים (שוב ים תיכונית משובחת, עמוסת ירקות) קיבלנו סקירה על תוכנית שנערכה בקרב אוכלוסיית מיעוטים ומטרתה הגברת צריכת ירקות ופירות ושימור האפקט לאורך זמן.

לאחר מכן שוב התפצלנו לכמה חדרים, שניים אשר כללו הצגות של מחקרים בנושא מוצרים טבעיים (ביניהן, אחד משלנו – ד"ר יאיר מימון, על פורמולה סינית להגנה מפני תופעות לוואי ופגיעה סלקטיבית בתאים סרטניים – כבוד!), מושב נוסף שעסק בטכניקות שונות של רפואת גופנפש (צ'י קונג, תרפיה בצחוק ומדיטציה טיבטית) ומושב רביעי שעסק ביישום הטכניקות הרבות הלכה למעשה ופאנל מומחים בנושא.

אחרי הפסקה קצרה שוב התחלקנו לארבעה חדרים.

מושב אחד עסק בדיקור, שני מושבים עסקו בנושאים הקשורים בעיקר לטיפולי גופנפש (למשל: טיפול בעזרת קערות טיבטיות לחולים עם סרטן גרורתי, נוירופידבק להפחתת כאב נוירופתי, מדיטציה להארכת טלומרים, תופעות פוסט טראומטיות בגברים הסובלים מסרטן הערמונית וטיפולי גופנפש במקביל לקבלת עירויי כימותרפיה, השתלות מח עצם ולקיחת ביופסיות), ומושב רביעי עסק בתהליכי קבלת מענקי מחקר והזדמנויות תעסוקה בתחום האונקולוגיה האינטגרטיבית.

שוב הפסקה קצרה ושוב 4 מושבים, הפעם על יוגה, שיתוף פעולה בינלאומי בנושאי רפואה סינית ומחקר, סקירת ספרות ומושב אחרון שעסק במניעה וטיפול של תופעות לוואי כתוצאה מטיפולי קרינה.

 

היום השלישי והאחרון - 

 

יומו האחרון של הכנס כלל 3 סדנאות יישומיות שנערכו במקביל.

הראשונה עסקה בדיקור, השנייה בטיפול בעזרת מוסיקה והשלישית, בה השתתפתי, בניית תוכנית טיפול אינטגרטיבית בדגש על העמדת החולים במרכז.

הסדנא כללה מספר הרצאות של מנהלי מרכזים מובילים (MD Anderson, University of Pennsylvenia)והרצאה מרתקת של Luana DeAngelis שורדת סרטן שד אשר הקימה בכוחות עצמה ארגון התנדבותי אשר מסייע בחינם לאלפי חולות ומחלימות.

הארגון נקרא You can Thrive ופעילותו מהווה מקור גדול להשראה ולדוגמא כיצד ניתן באמצעים מוגבלים לגייס את הקהילה לסייע לעצמה.

 

סיכום ורשמים אישיים - 

 

  • כמות הראיות המצטברות וסיפורי ההצלחה פשוט מדהימים, לא פחות.
  • מגוון סוגי הטיפולים, בעיקר ברפואת גופנפש, מציע אפשרויות רבות להתערבויות אפקטיביות, עם התאמה לתרבות ולהעדפה של החולים.
  • אונקולוגיה אינטגרטיבית אינה עוד בשוליים. אורחים רבים בכנס הגיעו מטעם מוסדות רפואיים, אשר מתעניינים או מקימים בימים אלו מרכזים שכאלו. 
  • הצורך בדיוק, גם בטיפול וגם בתכנון וביצוע מחקרים, הינו הכרחי. לא כל טיפול מתאים לכל החולים או לכל סוגי הסרטן.
  • רפואת הצמחים סובלת מבעיות תדמית ורגולציה. מקומה בכנס היה שולי, וכמי שזה עיסוקו העיקרי, יכולתי רק לחוש צער על ההתעלמות והפניית הגב לאחד הכלים אולי החזקים ביותר שביכולתה של הרפואה הטבעית להציע.
  • אין לנו, תושבי חבל הארץ הקטן ומוקף האויבים, במה להתבייש. נדמה כי אנחנו אף מקדימים בתחומים רבים את שאר העולם. יתרה מזו, אנשים רבים אותם פגשתי הזכירו בחיבה ובהערכה אישים בולטים מהתחום, אשר פועלים בארץ.
  • "להיות שם כשזה קורה". מעבר לכל ההרצאות המרתקות, ערכתי מספר פגישות אישיות עם מובילי דעה ומנהלים של מרכזים ותוכניות טיפול שונות, מפגשים אשר יובילו, כך אני מקווה, לשיתופי פעולה פוריים בתחום. מפגשים אלו האירו את עיניי בשלל נושאים ודיונים מרתקים הותירו שאלות פתוחות ורצון עז להמשיך וללמוד את התחום הבלתי נגמר הזה.

 

את התוכנית המלאה של הכנס ניתן לראות בקישור הזה




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם