עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש יולי 2021 - מקבץ 3

עודכן בתאריך 15/07/2021

במרכז הסקירה השבועית מחקרים על סרטן השד:

הפוטנציאל של סלניום לשיפור הפרוגנוזה של סרטן השד,

הקשר בין קרוטנואידים והסיכון לסרטן שד,

הקשר בין צריכת מוצרי חלב וסרטן השד,

הקשר בין צריכת קפה ותה והפרוגנוזה בחולות סרטן השד,

ותכנית תזונתית למניעת השמנה סרקופנית בקרב חולות סרטן השד.

 

נמשיך עם מחקרים על כבד שומני:

מחקר קליני על דיאטה קטוגנית לעומת דיאטה דלת שומן להפחתת שומן כבדי,

סקירה שיטתית של מחקרים קליניים על תוספי קצח לטיפול בכבד שומני,

ומחקר נוסף הבודק האם השמנה מגבירה את ההשפעה המזיקה של אלכוהול על הכבד.

 

נראה מחקרים על תוספים וצמחי מרפא לטיפול במערכת העיכול:

סקירה שיטתית של מחקרים קליניים על תוספים צמחיים לטיפול במערכת העיכול,

ומחקר קליני על מיצוי סברס ועלי זית להקלה על מערכת העיכול.

 

נביא מחקרים בתחום המטבולי:

מחקר קליני הבודק מהי התועלת המטבולית של הגבלת זמן האכילה,

ומחקר תצפיתי על התסמונת מטבולית והסיכון הקרדיווסקולרי.

 

ומחקרים נוספים בתחום הפרעות השינה:

סקירת מחקרים קליניים על מוסיקה לשיפור איכות השינה בקרב קשישים,

ומחקר קליני על יוגה לטיפול בהפרעות שינה.

 

ונסכם במחקר על צריכת שקדים להגנה על עור הפנים.

 

ובכותרות השבוע:

צמחי מרפא לטיפול בדיכאון,

כיצד ניתן לאבחן חוסר אבץ?

ההרכב והפעילות האנטי-מיקרוביאלית של מליסה רפואית,

הפעילות האנטי-מיקרוביאלית של פירות סמבוק שחור,

והפוטנציאל של מיצוי פטל כנגד סרטן צוואר הרחם.

 

 

הפוטנציאל של סלניוּם לשיפור הפרוגנוזה של סרְטן השד

במחקר עוקבה שנערך בפולין, נבדק הקשר בין רמת הסלניום בדם, ובין שיעור ההישרדות בקרב נשים שחלו בסרטן השד. החוקרים מציינים כי בעבר מצאו קשר בין רמת סלניום ובין שיעור ההישרדות לחמש שנים, כאשר במחקר הנוכחי הם מעדכנים את הנתונים בהתייחס לשיעור ההישרדות לעשר שנים. 

במסגרת המחקר נאספו דגימות דם מ-538 נשים שאובחנו עם סרטן שד בשנים 2008-2015. דגימות הדם נלקחו לפני תחילת הטיפול נוגד הסרטן, והנשים סווגו לארבע קבוצות בהתאם לרמת הסלניום בדם. 

נמצא כי שיעור ההישרדות ל-10 שנים היה 65.1% בקרב הנשים עם רמת הסלניום הנמוכה ביותר, לעומת 86.7% בקרב הנשים עם רמת הסלניום הגבוהה ביותר. ההשפעה של סלניום על הפרוגנוזה של סרטן השד אינה לגמרי ברורה, כאשר משוער שמטבוליטים של סלניום מסייעים למניעת נזקים חמצוניים, ובכך תורמים להפחתת תהליכים סרטניים, בנוסף להשְפעתם על תהליכים חיסוניים ודלקתיים. 

החוקרים מסכמים, כי נדרשים מחקרים נוספים על מנת לאשש את ההשפעה המגינה של סלניום ולבחון את התועלת של תוספי סלניום לנשים המחלימות מסרטן השד.   

Szwiec M, Marciniak W, Derkacz R, Huzarski T, Gronwald J, Cybulski C, Dębniak T, Jakubowska A, Lener M, Falco M, Kładny J, Baszuk P, Duszyński J, Kotsopoulos J, Narod SA, Lubiński J. Serum Selenium Level Predicts 10-Year Survival after Breast Cancer. Nutrients. 2021 Mar 16;13(3):953.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33809461/

 

 

הקשר בין קרוֹטנואידים והסיכון לסרְטן שד

במחקר מקרה-בקרה, המבוסס על נתונים ממחקרי האחיות, נבדק הקשר בין ריכוז הקרוטונואידים בדם והסיכון לסרטן שד תוך התייחסות לסיכון הגנטי. מחקרי מעבדה רבים מדגימים את הפעילות נוגדת הסרטן של קרוטנואידים והמטבוליטים שלהם ויעילותם להפחתת גדילה והתמיינות תאים, ועדויות אפידמיולוגיות קושרות בין צריכת קרוטנואידים וסיכון מופחת לסרטן שד. 

במסגרת המחקר, בשנים 1989-1990 נאספו בדיקות דם של 32,826 נשים בגילאי 43-69 ובשנים 1996-1999 נאספו בדיקות דם של 29,611 נשים בגילאי 32-54. בניתוח הנוכחי, נכללו 1,919 נשים שחלו בסרטן השד, וקבוצת השוואה של 1,695 נשים ללא סרטן שד. לכל משתתפת חושב ציון סיכון גנטי וכן ציון סיכון בהתאם לבדיקת ממוגרפיה. בניתוח קודם נמצא, כי נשים עם הסיכון הגנטי הגבוה ביותר (1% עליון) היו בסיכון גבוה פי 4.37 להתפתחות סרטן שד חיובי לקולטני אסטרוגן בהשוואה לנשים עם ציון חציוני, וכי בקרב נשים לאחר גיל המעבר צפיפות גבוהה בבדיקת ממוגרפיה הייתה קשורה בסיכון גבוה פי 3.8 בהשוואה לנשים עם צפיפות נמוכה. 

להלן סיכום הממצאים:

  • הסיכון לסרטן שד ירד עם העלייה בריכוז הקרוטנואידים בדם בקרב נשים עם ציון סיכון גנטי גבוה, בהשוואה לנמוך, ובקרב נשים עם צפיפות גבוהה בבדיקת ממוגרפיה, בהשוואה לנמוכה. 

  • בהתייחס לנשים עם ציון הסיכון הגנטי הגבוה ביותר, בקרב אלה עם ריכוז הקרוטנואידים הגבוה ביותר לעומת הנמוך ביותר נצפתה ירידה של 28.6% בסיכון האבסולוטי לסרטן שד. 

  • בהתייחס לנשים עם הצפיפות הגבוהה ביותר (מעל 50%), בקרב אלה עם ריכוז הקרוטנואידים הגבוה ביותר לעומת הנמוך ביותר נצפתה ירידה של 37.1% בסיכון האבסולוטי לסרטן שד. 

במחקר זה, המקורות העיקריים לקרוטנואידים כללו גזר, ברוקולי, חסה, תפוזים ועגבניות. 

החוקרים מסכמים כי ממצאי המחקר מצביעים על כך שהקשר ההפוך בין ריכוז הקרוטנואידים בדם והסיכון לסרטן שד הינו משמעותי יותר בקרב נשים בסיכון גבוה.  

Peng C, Gao C, Lu D, Rosner BA, Zeleznik O, Hankinson SE, Kraft P, Eliassen AH, Tamimi RM. Circulating carotenoids and breast cancer among high-risk individuals. Am J Clin Nutr. 2021 Mar 11;113(3):525-533. 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33236056/

 

 

הקשר בין צריכת מוצרי חלב וסרְטן השד

כחלק ממחקר עוקבה גדול שנערך בקרב בוגרי אוניברסיטאות בספרד, נבדק הקשר בין צריכת מוצרי חלב ובין הסיכון להתפתחות סרטן השד. במחקר נכללו הנתונים של 10,930 נשים, כאשר צריכת מוצרי חלב הוערכה על בסיס שאלוני תזונה, ומקרי סרטן השד דווחו על ידי המשתתפות ואוששו באמצעות הרשומות הרפואיות. במהלך תקופת מעקב חציונית של כ-12 שנים תועדו 119 מקרים של סרטן שד. 

נמצא קשר קרא עוד.  

Aguilera-Buenosvinos I, Fernandez-Lazaro CI, Romanos-Nanclares A, Gea A, Sánchez-Bayona R, Martín-Moreno JM, Martínez-González MÁ, Toledo E. Dairy Consumption and Incidence of Breast Cancer in the 'Seguimiento Universidad de Navarra' (SUN) Project. Nutrients. 2021 Feb 21;13(2):687.

 

 

 

צריכת קפה ותה קשורה בפרוגנוזה טובה יותר בחולות סרְטן השד

במחקר עוקבה שנערך בארה"ב, נבדק הקשר בין צריכת קפה ותה לאחר האבחנה של סרטן השד, ובין שיעור ההישרדות. בהתבסס על נתונים ממחקרי האחיות, נאספו 8,900 מקרים של סרטן שד בשלבים 1 עד 3. צריכת קפה ותה הוערכה באמצעות שאלוני תזונה שמולאו כל ארבע שנים לאחר אבחנת המחלה. במהלך תקופת מעקב של עד 30 שנה תועדו 1,054 מקרי תמותה על רקע סרטן שד וסה"כ 2,501 מקרי תמותה. 

להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.  

Farvid MS, Spence ND, Rosner BA, Willett WC, Eliassen AH, Holmes MD. Post-diagnostic coffee and tea consumption and breast cancer survival. Br J Cancer. 2021 May;124(11):1873-1881.

 

 

תכנית תזונתית למניעת השְמנה סרקופנית בקרב חולות סרְטן השד

במחקר קליני הוערכה ההשפעה של תכנית התערבות תזונתית מותאמת אישית על הרכב הגוף, בקרב חולות סרטן שד שאינו גרורתי. החוקרים מסבירים, כי במקרים רבים במהלך הטיפול נוגד הסרטן חלה עלייה במשקל ובמסת השומן וירידה במסת השריר, מצב המכונה "השמנה סרקופנית". 

לכל משתתפת הותאמה תכנית תזונתית בהתאם להנחיות המקצועיות ובהתאם להוצאה האנרגטית הצפויה, אשר כוללת צריכה יומית של 1.2-1.5 גרם/ק"ג חלבון, חמש עד תשע מנות פירות וירקות, והפחתה של 500-1,000 קלוריות עבור משתתפות עם BMI מעל 25. פעם בשבועיים למשך שישה חודשים נערך מעקב והוחלף התפריט. את תקופת המחקר השלימו 22 משתתפות, 68% מהן היו עם עודף משקל או שמנות בתחילת המחקר. 

בסיום תקופת התערבות של שישה חודשים חלה ירידה ממוצעת קרא עוד.   

Limon-Miro AT, Valencia ME, Lopez-Teros V, Alemán-Mateo H, Méndez-Estrada RO, Pacheco-Moreno BI, Astiazaran-Garcia H. An individualized food-based nutrition intervention reduces visceral and total body fat while preserving skeletal muscle mass in breast cancer patients under antineoplastic treatment. Clin Nutr. 2021 Jun;40(6):4394-4403.

 

 

דיאטה קטוֹגנית לעומת דיאטה דלת שומן להפחתת שומן כבדי

במחקר אקראי מבוקר, נבדקה ההשפעה של דיאטה קטוגנית לעומת דיאטה דלת שומן על השומן הכבדי, בקרב מבוגרים עם עודף משקל. לרוב, דיאטה קטוגנית כוללת רמה גבוהה של שומן רווי ובכך עלולה להוביל לעלייה בהצטברות השומן בכבד, אולם לצריכת הפחמימות הנמוכה עשויה להיות השפעה מנוגדת. 

במחקר נכללו 28 משתתפים, אשר חולקו אקראית לצריכת דיאטה קטוגנית היפו-קלורית עם תוסף קטונים, או לדיאטה קטוגנית עם פלסבו. בנוסף, במחקר נכללו 12 משתתפים בעלי מאפייני BMI וגיל דומים אשר צרכו דיאטה דלת שומן עם רמה דומה של קלוריות וחלבון. הצטברות השומן בכבד נמדדה באמצעות MRI בתחילת המחקר, ולאחר שישה שבועות. 

נמצא כי קרא עוד.  

Crabtree CD, Kackley ML, Buga A, Fell B, LaFountain RA, Hyde PN, Sapper TN, Kraemer WJ, Scandling D, Simonetti OP, Volek JS. Comparison of Ketogenic Diets with and without Ketone Salts versus a Low-Fat Diet: Liver Fat Responses in Overweight Adults. Nutrients. 2021 Mar 17;13(3):966.

 

 

תוספי קצַח לטיפול בכבד שוּמני

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים, הוערכה היעילות של קצח (Nigella sativa) לטיפול במחלת כבד שומני לא אלכוהולית. בסקירה נכללו שישה מאמרים המתייחסים לחמישה מחקרים בהם סה"כ 358 משתתפים. במחקרים אלה נעשה שימוש בכמוסות או בשמן, במינון של 1-2 גרם / 5 מ"ל ליום בהשוואה לפלסבו. 

בניתוח כולל של הנתונים, לשימוש בתוספי קצח לא נמצאה השפעה מובהקת על רמת הכולסטרול הכללי, ה-LDL, טריגליצרידים, אינסולין ו-TNF-α. יחד עם זאת, בקבוצת ההתערבות נמצא קרא עוד.  

Tang G, Zhang L, Tao J, Wei Z. Effect of Nigella sativa in the treatment of nonalcoholic fatty liver disease: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Phytother Res. 2021 Mar 16.

 

 

השְמנה מגבירה את ההשפעה המזיקה של אלכוהול על הכבד

במחקר עוקבה נבדק הקשר בין השמנה וצריכת אלכוהול ובין הסיכון למחלות כבד ולתמותה. במחקר נכללו הנתונים של 465,437 משתתפים מהביו-בנק הבריטי, כאשר השמנה נמדדה באמצעות BMI והיקף המותניים, וצריכת אלכוהול סווגה בהתאם להנחיות הבריטיות הנוכחיות, של 14 יחידות אלכוהול לשבוע. במהלך תקופת מעקב ממוצעת של 10.5 שנים תועדו 1,090 מקרי תמותה על רקע מחלות כבד, מהם 230 מקרים של מחלת כבד שומני על רקע צריכת אלכוהול (ALD), ו-192 מקרים של מחלת כבד שומני שאינה אלכוהולית (NAFLD). 

נמצא, כי קרא עוד.  

Inan-Eroglu E, Huang BH, Ahmadi MN, Johnson N, El-Omar EM, Stamatakis E. Joint associations of adiposity and alcohol consumption with liver disease-related morbidity and mortality risk: findings from the UK Biobank. Eur J Clin Nutr. 2021 May 31.

 

 

תוספים צמחיים לטיפול במערכת העיכול

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה היעילות והבטיחות של תוספים צמחיים עשירים בפוליפנוֹלים, בקרב מבוגרים עם מחלות מעי דלקתיות (IBD) או תסמונת המעי הרגיש (IBS). בסקירה נכללו 23 מחקרים בהם סה"כ 1,566 משתתפים, מהם תשעה מחקרים נערכו בקרב משתתפים עם מחלות מעי דלקתיות ו-14 מחקרים נערכו בקרב משתתפים עם תסמונת המעי הרגיש. התוספים השכיחים ביותר שנבדקו במחקרים אלה היו שמן מנטה (חמישה מחקרים במשתתפים עם IBS), ג'ינג'ר (2 מחקרים במשתתפים עם IBS ו-1 במשתתפים עם IBD), רזברטרול (שני מחקרים במשתתפים עם IBD), ואלוורה (מחקר אחד במשתתפים עם IBS ואחד עם IBD). במחקרים אחרים נעשה שימוש בתערובות פוליפנוֹלים או ברכיב בודד כולל כורכומין, עשב חיטה, שמן אניס, איזופלבונים מסויה, מסטיקא, אכילאה, וקליפת רימון. משך ההתערבויות נע בין 2 ל-12 שבועות. 

באופן כללי נמצא כי השימוש בתוספים היה מלווה בשיפור מובהק בתסמינים במערכת העיכול בכל קבוצות החולים. בקרב משתתפים עם IBD נמצא שיפור מובהק במדד הדלקת CRP ובמדד MDA לעקה חמצונית, כאשר רק רזברטרול תרם לשיפור איכות החיים. איכות העדויות הייתה הגבוהה ביותר בהתייחס לשיפור במדדים של חומרת התסמינים ואיכות החיים עבור רזברטרול בקרב משתתפים עם IBD ועבור שמן מנטה בקרב משתתפים עם IBS. לא נמצאו השפעות שליליות משמעותיות. 

החוקרים מסכמים, כי השימוש בתוספים צמחיים עשירים בפוליפנוֹלים עשוי להוות טיפול משלים יעיל ובטוח ל-IBD ו-IBS, כאשר העדויות היו המשמעותיות ביותר בהתייחס לשימוש ברזברטרול לטיפול בקרוהן וקוליטיס ושמן מנטה לטיפול במעי רגיש

Giang J, Lan X, Crichton M, Marx W, Marshall S. Efficacy and safety of biophenol-rich nutraceuticals in adults with inflammatory gastrointestinal diseases or irritable bowel syndrome: A systematic literature review and meta-analysis. Nutr Diet. 2021 May 7.

 

 

מיצוי סברס ועלי זַית להקלה על מערכת העיכול

במחקר כפול סמיות מבוקר פלסבו שנערך באיטליה, נבדקה היעילות של מיצוי סברס (Opuntia ficus-indica) ועלי זית (Olea europaea) להקלה על התסמינים ולשיפור איכות החיים, בקרב מבוגרים הסובלים מחוסר נוחות במערכת העיכול, כולל החזר וושטי (GERD). החוקרים מציינים, כי צמחים אלה מוכרים ברפואה המסורתית באזור הים התיכון לטיפול במצבים כמו כיב קיבה, והשְפעתם המיטיבה אוששה גם במחקרים פרה-קליניים. במחקר נכללו 100 משתתפים אשר חולקו אקראית לקבלת התוסף Mucosave במינון 400 מ"ג ליום, או פלסבו, למשך שמונה שבועות. 

נמצא, כי קרא עוד.  

Malfa GA, Di Giacomo C, Cardia L, Sorbara EE, Mannucci C, Calapai G. A standardized extract of Opuntia ficus-indica (L.) Mill and Olea europaea L. improves gastrointestinal discomfort: A double-blinded randomized-controlled study. Phytother Res. 2021 Mar 16.

 

 

מהי התועלת המטבולית של הגבלת זמן האכילה?

במחקר אקראי מבוקר הוערכה התועלת המטבולית של הגבלת זמן האכילה בקרב מבוגרים. החוקרים מסבירים, כי ירידה במשקל הינה המפתח לשליטה בהתפתחות התסמונת המטבולית ומאפייניה, כאשר במחקר זה נבדק הקשר בין משך זמן האכילה, צריכת מזון מעובד ולא מעובד והבריאות המטבולית. 

בשלב הראשון נערך מעקב במשך ארבעה שבועות אחר 213 משתתפים, כולם עם BMI מעל 20 ומשקל יציב בחודשים שקדמו למחקר, אשר תיעדו את הצריכה התזונתית באמצעות אפליקציה ייעודית המסווגת את התזונה בהתאם לדרגת עיבוד המזון לפי שיטת NOVA. בהתבסס על הנתונים שנאספו, נמצאו קשרים בין מאפייני התסמונת המטבולית ובין דרגת עיבוד המזון ורמת הפעילות הגופנית. 

בשלב השני נערך ניסוי אקראי מבוקר בו נכללו 54 מהמשתתפים עם משך זמן אכילה של מעל 14 שעות ולפחות מאפיין אחד של התסמונת המטבולית. המשתתפים חולקו אקראית להגבלת זמן האכילה לחלון של 12 שעות ביום או לקבלת מידע תזונתי סטנדרטי. 

לאחר שישה חודשים נמצא, כי קרא עוד.  

Phillips NE, Mareschal J, Schwab N, Manoogian ENC, Borloz S, Ostinelli G, Gauthier-Jaques A, Umwali S, Gonzalez Rodriguez E, Aeberli D, Hans D, Panda S, Rodondi N, Naef F, Collet TH. The Effects of Time-Restricted Eating versus Standard Dietary Advice on Weight, Metabolic Health and the Consumption of Processed Food: A Pragmatic Randomised Controlled Trial in Community-Based Adults. Nutrients. 2021 Mar 23;13(3):1042.

 

 

תסמונת מטבוֹלית והסיכון הקרדיווסקולרי

במחקר תצפיתי נבדק הקשר בין התסמונת המטבולית ושמנות, ובין מדד לתפקוד כלי הדם המהווה גורם סיכון קרדיווסקולרי. הנתונים הקיימים מצביעים על כך שהבריאות המטבולית, כולל המאפיינים של התסמונת המטבולית, מנבאת תחלואה קרדיווסקולרית במידה רבה יותר מ-BMI בלבד. 

במחקר נכללו 44 משתתפים אשר סווגו לארבע קבוצות בהתאם ל-BMI (מעל או מתחת ל-BMI 30) ולמספר המאפיינים של התסמונת המטבולית (עד שני מאפיינים לעומת שלושה מאפיינים ומעלה):

  1. ללא שמנות וללא תסמונת מטבולית

  2. ללא שמנות עם תסמונת מטבולית

  3. עם שמנות וללא תסמונת מטבולית

  4. עם שמנות ועם תסמונת מטבולית

להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.  

Sprung VS, Bowden Davies KA, Norman JA, Thompson A, Mitchell KL, Wilding JPH, Kemp GJ, Cuthbertson DJ. Metabolic syndrome is associated with reduced flow mediated dilation independent of obesity status. Eur J Endocrinol. 2020 Aug;183(2):211-220.

 

 

 

מוסיקה לשיפור איכות השינַה בקרב קשישים

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים קליניים הוערכה ההשפעה של התערבות המבוססת על מוסיקה על איכות השינה בקרב קשישים. בסקירה נכללו תשעה מחקרים בהם 489 משתתפים בני 64-81 בממוצע. בארבעה מחקרים נכללו משתתפים שסבלו מאיכות שינה נמוכה, בשני מחקרים נכללו משתתפים עם אינסומניה, ובשלושה מחקרים נוספים נכללו משתתפים מהאוכלוסייה הכללית. בשמונה מהמחקרים המשתתפים האזינו למוסיקה מסוגים שונים, ובמחקר אחד נערכה התערבות אקטיבית. משך ההתערבות נע בין 30 ל-420 דקות בשבוע למשך 1 עד 12 שבועות. ממדי השינה הוערכו באופן סובייקטיבי או אובייקטיבי. 

באופן כללי עולה מהסקירה כי קרא עוד.  

Wang C, Li G, Zheng L, Meng X, Meng Q, Wang S, Yin H, Chu J, Chen L. Effects of music intervention on sleep quality of older adults: A systematic review and meta-analysis. Complement Ther Med. 2021 Jun;59:102719.

 

 

יוֹגה לטיפול בהפרעות שינַה

במחקר אקראי מבוקר נבדקה היעילות של יוגה לטיפול בהפרעת שינה, בהשוואה להיגיינת שינה. במחקר נכללו 40 משתתפים בגילאי 25-59 הסובלים מקשיים בהירדמות במשך שישה חודשים לפחות. 

המשתתפים חולקו אקראית לתרגול עצמאי של יוגה (קונדליני), או להקפדה על היגיינת שינה למשך שמונה שבועות. שתי הקבוצות קיבלו הדרכה של שעה בתחילת המחקר ומעקב שבועי. 

במהלך תקופת המחקר ובמעקב של שישה חודשים, המשתתפים התבקשו למלא יומן שינה יומי ולדווח על איכות ומשך השינה. לא נמצאו הבדלים בין הקבוצות בהתייחס להערכה הכוללת של המשתתפים את ההתערבות. 

להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.  

Khalsa SBS, Goldstein MR. Treatment of chronic primary sleep onset insomnia with Kundalini Yoga: a randomized controlled trial with active sleep hygiene comparison. J Clin Sleep Med. 2021 Apr 30.

 

 

צריכת שקדים להגנה על עור הפנים

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של צריכת שקדים על מדדים של עור הפנים. החוקרים מסבירים כי שקדים עשירים בחומצות שומן, בפוליפנוֹלים ובנוגדי חמצון כגון ויטמין E, רכיבים אשר עשויים לתרום להגנה על העור. במחקר קודם נמצא כי צריכת שקדים הובילה לשיפור מובהק בחומרת הקמטים בקרב נשים לאחר גיל המעבר, כאשר במחקר הנוכחי נבדקה ההשפעה בקרב מדגם גדול יותר ולתקופה ממושכת יותר. במחקר נכללו 56 נשים לאחר גיל המעבר אשר חולקו אקראית לקבוצת ההתערבות שצרכה שקדים במינון שווה ערך ל-20% מסך הצריכה הקלורית היומית למשך 24 שבועות, או לקבוצת הביקורת שצרכה חטיפים בעלי ערך קלורי זהה (בייגלה, חטיף גרנולה או חטיף תאנים). קמטי הפנים הוערכו באמצעות צילומים ברזולוציה גבוהה בתחילת המחקר ולאחר 8, 16 ו-24 שבועות, ובנוסף הוערכה רמת הלחות, פיגמנטציה, והייצור של סבום. 

נמצא כי קרא עוד.  

Rybak I, Carrington AE, Dhaliwal S, Hasan A, Wu H, Burney W, Maloh J, Sivamani RK. Prospective Randomized Controlled Trial on the Effects of Almonds on Facial Wrinkles and Pigmentation. Nutrients. 2021 Feb 27;13(3):785.

 

 

וכעת, עוד כותרות....

 

 

צמחי מרפא לטיפול בדִיכאון

בסקירה בוחנים החוקרים את העדויות הקליניות לגבי צמחי המרפא שנמצאו היעילים ביותר לטיפול בדיכאון, כאשר צמחי המרפא שנמצאו בעלי הפוטנציאל הפרמקולוגי הגדול ביותר הינם זעפרן (Crocus sativus), כורכום (Curcuma longa), פרע מחורר (Hypericum perforatum), קווה (Piper methysticum) ורודיולה (Rhodiola rosea).

Moragrega I, Ríos JL. Medicinal Plants in the Treatment of Depression. II: Evidence from Clinical Trials. Planta Med. 2021 Jun 22.

 

 

כיצד ניתן לאבחן חוסר אַבץ?

בניתוח המבוסס על מגוון נתונים ביולוגיים נמצא כי חוסר באבץ גורם לשינוי במסלול המטבולי של גלוטתיון, כאשר הסמן GSTO1 (glutathione sulfotransferase omega-1) נמצא כמדד היעיל ביותר לאבחון של חוסר אבץ

Wang M, Fan L, Wei W, Wang P, Yu Q, Long Z, Sun Y, Li Z, Zi T, Dong F, Sun Z, Song X, Sun C, Li Y, Wang F. Integrated multi-omics uncovers reliable potential biomarkers and adverse effects of zinc deficiency. Clin Nutr. 2021 May;40(5):2683-2696.

 

 

ההרכב והפעילות האנטי-מיקרוביאלית של מלִיסה רפואית

במחקר מעבדה מתואר ההרכב והפעילות נוגדת החמצון והאנטי-מיקרוביאלית של מליסה רפואית (Melissa officinalis) והשמן האתרי שלה. 

Abdellatif F, Akram M, Begaa S, Messaoudi M, Benarfa A, Egbuna C, Ouakouak H, Hassani A, Sawicka B, Elbossaty WFM, Simal-Gandara J. Minerals, Essential Oils, and Biological Properties of Melissa officinalis L. Plants (Basel). 2021 May 26;10(6):1066.

 

 

הפעילות האנטי-מיקרוביאלית של פירות סמבוּק שחור

במחקר מעבדה מדגימים החוקרים את הפעילות האנטי-מיקרוביאלית של מיצוי פירות סמבוק שחור (Sambucus nigra) ורכיביו הפעילים. 

Przybylska-Balcerek A, Szablewski T, Szwajkowska-Michałek L, Świerk D, Cegielska-Radziejewska R, Krejpcio Z, Suchowilska E, Tomczyk Ł, Stuper-Szablewska K. Sambucus nigra Extracts-Natural Antioxidants and Antimicrobial Compounds. Molecules. 2021 May 14;26(10):2910.

 

 

הפוטנציאל של מיצוי פטל כנגד סרְטן צוואר הרחם

במחקר מעבדה הודגמה הפעילות נוגדת הסרטן של מיצוי פטל כנגד תאי סרטן צוואר הרחם, תוך בדיקת מנגנוני הפעולה המעורבים.  

Sham N, Qin C, Zhu Z, Redington CG, Xiao H, Bai Q, Wakefield MR, Kou L, Fang Y. Raspberry Extract With Potential Antitumor Activity Against Cervical Cancer. Anticancer Res. 2021 Jul;41(7):3343-3348.

 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם