עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש יוני 2021 - מקבץ 2

עודכן בתאריך 10/06/2021

נפתח את הסקירה השבוע במחקרים חדשים על צריכת ביצים: 

האם ארוחת בוקר המבוססת על ביצים מועילה בדיאטת הרזיה,

מהו הקשר בין צריכת ביצים והסיכון לתמותה,

ומהו הקשר בין צריכת ביצים והסיכון לסוכרת סוג 2.

 

נציג מחקרים על תזונה ותוספים לבריאות המפרקים:

תוסף צמחי לתמיכה בבריאות המפרקים,

תוסף קולגן להקלה על כאבי ברכיים,

ותזונה עשירה בירקות למטופלים עם דלקת מפרקים ניוונית בברך.

 

נמשיך עם מחקרים על תזונה ותוספים לאבנים ודלקות בדרכי השתן:

ההשפעה של התזונה על היווצרות אבני ציסטין בדרכי השתן,

ותוסף טבעי לטיפול בדלקות חוזרות בדרכי השתן.

 

נביא מחקרים בתחום בריאות המוח:

משקה קטוגני לשיפור התפקוד הקוגניטיבי,

הקשר בין שינוי במשקל והביצועים הקוגניטיביים בגיל מבוגר,

וחומצות אמינו מסועפות שרשרת לשיפור הבריאות הפסיכולוגית.

 

נסקור מחקרים בתחום הקרדיו-מטבולי:

הגדרה חדשה לבריאות מטבולית,

החשיבות של טיפול תזונתי לחולי סוכרת סוג 2,

ותזונה עשירה בפלבונואידים להפחתת הסיכון למחלת עורקים היקפית.

 

ולסיכום, סקירה מקיפה על רפואת צמחים סינית לטיפול בעצירות על רקע נטילת תרופות.

 

ובכותרות השבוע:

סקירה מקיפה על ויטמין B2 למניעת מיגרנה

הקשר בין יתר לחץ דם להידרדרות קוגניטיבית,

הקשר בין BMI וקרטוקונוס בקרב מתבגרים בישראל,

ההשפעה המיטיבה של צריכת ברוקולי,

והפוטנציאל הרפואי של גרגיר הנחלים.

 

 

ארוחת בוקר המבוססת על ביצים בדיאטת הרזיה

במחקר מוצלב, נבדקה ההשפעה של הרכב ארוחת הבוקר על הצריכה הקלורית ותחושת הרעב בהמשך היום, בקרב מבוגרים עם עודף משקל או שמנות. במחקר נכללו 50 משתתפים בני 44 בממוצע, עם משקל ממוצע של 86 ק"ג ו-BMI ממוצע של 31. המשתתפים צרכו שתי ארוחות בוקר בעלות ערך קלורי זהה של כ- 430 קלוריות בשני ימים שונים, עם שבוע הפרדה ביניהם:

  • שתי ביצים + שתי פרוסות לחם + 10 גרם מרגרינה (25 גרם חלבון, 23.5 גרם שומן, 28 גרם פחמימות, 7 גרם סיבים).

  • דגני בוקר עם סובין, סוכר וחלב + מיץ תפוזים (11 גרם חלבון, 5 גרם שומן, 73 גרם פחמימות, 11 גרם סיבים). 

לאחר ארבע שעות לכל המשתתפים הוצעה ארוחת צהרים שכללה פסטה ברוטב עגבניות ללא הגבלה קלורית. נמצא כי הצריכה הקלורית בארוחת הצהרים הייתה נמוכה יותר לאחר ארוחת הבוקר שכללה ביצים (1,080 לעומת 1,263 קלוריות), באופן בלתי תלוי ב-BMI או במגדר. עוד נמצא כי לאחר ארוחת בוקר שכללה ביצים תחושת הרעב הייתה נמוכה יותר, עם הופעה מהירה יותר של רעב לאחר ארוחת הבוקר שכללה דגני בוקר. 

החוקרים מציינים, כי תגובת השובע בקרב משתתפים עם עודף משקל או שמנות דומה לזו שתועדה במחקרים קודמים בקרב משתתפים במשקל תקין, ומסכמים כי הבחירה של מזונות הינה חשובה בתכנון של תפריט המיועד לירידה במשקל.      

המחקר מומן על ידי ארגון הביצים באוסטרליה

B Keogh J, M Clifton P. Energy Intake and Satiety Responses of Eggs for Breakfast in Overweight and Obese Adults-A Crossover Study. Int J Environ Res Public Health. 2020 Aug 3;17(15):5583. 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32756313/

 

 

צריכת ביצים קשורה בסיכון מוגבר לתמוּתה

במחקר עוקבה שנערך באיטליה, נבדק הקשר בין צריכת ביצים והסיכון לתמותה, תוך התייחסות להשפעה של גורמים תזונתיים ופרופיל השומנים על קשר זה. במחקר נכללו הנתונים של 20,562 מבוגרים מעל גיל 35 ללא היסטוריה של תחלואה קרדיווסקולרית או סרטן, אחריהם נערך מעקב במשך כשמונה שנים. 

נמצא כי בהשוואה לצריכה נמוכה של עד ביצה אחת לשבוע, צריכה של יותר מארבע ביצים/שבוע הייתה קשורה בסיכון גבוה ב-50% לתמותה מכל גורם, ב-75% לתמותה מגורמים קרדיווסקולריים, וב-52% לתמותה מסרטן. צריכה של 2-4 ביצים/שבוע הייתה קשורה בסיכון גבוה ב-22% בסיכון לתמותה מכל גורם וב-43% לתמותה מגורמים קרדיווסקולריים. עוד נמצא כי צריכה של ביצה אחת נוספת לשבוע הייתה קשורה בעלייה בסיכון לתמותה בקרב משתתפים בסיכון גבוה, כגון משתתפים עם יתר לחץ דם או משתתפים עם יתר שומנים בדם. בניתוח סטטיסטי החוקרים מראים כי הקשר בין צריכת ביצים והסיכון לתמותה מוסבר בעיקר על ידי צריכה תזונתית של כולסטרול ופחות מרמת הכולסטרול בדם. 

החוקרים מסכמים, כי צריכה גבוהה של ביצים הייתה קשורה בסיכון מוגבר לתמותה מכל גורם ומגורמים קרדיווסקולריים, כאשר חלק ניכר מקשר זה נובע מהתרומה של ביצים לסך הצריכה התזונתית של כולסטרול. 

המחקר מומן על ידי מענקי מחקר בלתי תלויים והחוקרים מדווחים על העדר ניגודי אינטרסים. 

Ruggiero E, Di Castelnuovo A, Costanzo S, Persichillo M, De Curtis A, Cerletti C, Donati MB, de Gaetano G, Iacoviello L, Bonaccio M; Moli-sani Study Investigators. Egg consumption and risk of all-cause and cause-specific mortality in an Italian adult population. Eur J Nutr. 2021 Mar 24. 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33763719/

 

 

צריכת ביצים והסיכון לסוּכרת סוג 2

בניתוח כולל של נתונים ממחקרי עוקבה נבדק הקשר בין צריכת ביצים והסיכון להתפתחות סוכרת סוג 2 ומחלת לב כלילית. החוקרים מציינים, כי הממצאים ממחקרים קודמים אינם עקביים, כאשר ברוב המחקרים לא נבחנה ההשפעה של דפוס התזונה הכולל, ולכן לא ברור האם תוצאות המצביעות על סיכון מוגבר נובעות מצריכת ביצים גבוהה או מהרגלי תזונה נוספים. 

במחקר זה נכללו הנתונים מתשעה מחקרי עוקבה שנערכו בארה"ב בהם סה"כ 103,811 משתתפים. החוקרים חישבו את הסיכון בכל מחקר בנפרד בהתאמה סטטיסטית לגיל, מוצא אתני, BMI, פעילות גופנית, עישון, צריכת אלכוהול ודפוס התזונה. 

ברוב המחקרים, הצריכה החציונית של ביצים הייתה ביצה אחת לשבוע. צריכה של עד ביצה אחת לשבוע לא הייתה קשורה בסיכון מוגבר לסוכרת סוג 2, בעוד שצריכה של שתי ומעלה ביצים לשבוע הייתה קשורה בקרא עוד.

Djoussé L, Zhou G, McClelland RL, Ma N, Zhou X, Kabagambe EK, Talegawkar SA, Judd SE, Biggs ML, Fitzpatrick AL, Clark CR, Gagnon DR, Steffen LM, Gaziano JM, Lee IM, Buring JE, Manson JE. Egg consumption, overall diet quality, and risk of type 2 diabetes and coronary heart disease: A pooling project of US prospective cohorts. Clin Nutr. 2021 Mar 11;40(5):2475-2482.

 

 

 

תוסף צמחי לתמיכה בבריאות המפרקים

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה היעילות והבטיחות של תוסף צמחי בקרב מטופלים עם דלקת מפרקים ניוונית בברך. במחקר נכללו 120 מטופלים אשר חולקו אקראית לשלוש קבוצות המחקר אשר קיבלו למשך 120 יום:

  • תוסף KEC (Karallief® Easy ClimbTM) במינון 1,000 מ"ג/יום (2 כמוסות) - תערובת של הצמחים Cardiospermum halicacabum, Vitex negundo, Boswellia serrata, Bambusa arundinacea, Citrus sinensis, Curcuma longa

  • תוסף HEG במינון 1,000 מ"ג/יום (2 כמוסות): תערובת של אותם צמחים כמו KEC, במינון נמוך יותר ובשילוב גלוקוזאמין סולפאט.

  • פלסבו.

בהתבסס על מדדים אובייקטיביים וסובייקטיביים, נמצא כי קרא עוד.

Rajendran K, Vieira K, Ramaswamy R, Koffie R, Rajendran R, Berger T., Bharadwaja R, Deep D, & Venkateshwarlu K. Assessment of safety and efficacy of Karallief® Easy ClimbTM, an herbal extract blend for supporting joint health: a double-blind, placebo-controlled, randomized clinical trial. International Journal of Basic & Clinical Pharmacology, 2020, 10(1), 1-9.

 

 

תוסף קולגן להקלה על כאבי ברכיים

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של תוסף קולגן להקלה על כאבי ברכיים על רקע פעילות גופנית. במחקר נכללו 180 משתתפים פעילים גופנית בגילאי 18-30, אשר סובלים מכאבי ברכיים ללא אבחנה של מחלת מפרקים. המשתתפים חולקו אקראית לנטילת 5 גרם תוסף קולגן (®FORTIGEL), או פלסבו, למשך 12 שבועות. מדד המטרה העיקרי היה השינוי ברמת הכאב במהלך או לאחר פעילות גופנית והערכת רפואית. 

נמצא כי קרא עוד.

Zdzieblik D, Brame J, Oesser S, Gollhofer A, König D. The Influence of Specific Bioactive Collagen Peptides on Knee Joint Discomfort in Young Physically Active Adults: A Randomized Controlled Trial. Nutrients. 2021 Feb 5;13(2):523.

 

 

תזונה עשירה בירקות למטופלים עם דלקת מִפרקים נִיוונית בברך

במחקר המבוסס על נתונים ממחקר אקראי מבוקר, נבדקה ההשפעה של איכות התזונה בקרב משתתפים עם דלקת מפרקים ניוונית בברך. בניתוח זה נכללו 392 משתתפים בגילאי 50-79. איכות התזונה הוערכה בתחילת המחקר בהתאם למדד מקובל באוסטרליה, אשר מבוסס על הצריכה של פירות, ירקות, דגנים, מוצרי חלב, שומן ואלכוהול. מדדים של מפרק הברך הוערכו באמצעות MRI, ובנוסף הוערכה רמת התסמינים, חוזק השריר ברגל, תסמיני דיכאון ואיכות החיים. 

לאחר תקופת מעקב של שנתיים, נמצא כי: קרא עוד.

Ruan G, Yang C, Meng T, Zheng S, Zhang Y, Zhu J, Cen H, Wang Y, Zhu Z, Han W, Tang Y, Liu J, Antony B, Winzenberg T, Wluka AE, Cicuttini F, Ding C. Associations between diet quality and knee joint structures, symptoms and systemic abnormalities in people with symptomatic knee osteoarthritis. Clin Nutr. 2021 May;40(5):2483-2490.

 

 

ההשפעה של התזונה על היווצרות אבני ציסטין בדרכי השתן

במחקר מוצלב הוערכה ההשפעה של דפוסי תזונה שונים על היווצרות אבני ציסטין בדרכי השתן. אבני ציסטין נוצרות לרוב כתוצאה מהפרעה גנטית, ציסטינוריה, שבה הציסטין אינו נספג למחזור הדם ומופרש בצורה מוגברת בשתן. למרות החשיבות של טיפול תזונתי מותאם במצבי ציסטינוריה, העדויות לגבי השְפעת התזונה על גורמי הסיכון להיווצרות אבני ציסטין הינן מוגבלות. 

במחקר נכללו עשרה גברים בריאים, אשר צרכו שלושה דפוסי תזונה, כל אחד למשך חמישה ימים:

  • תזונה מערבית שהכילה 95 גרם חלבון ליום.

  • תזונה מעורבת (דפוס דומה לתזונה הצמחונית מבחינת הצריכה הקלורית וכמות החלבון, אך יותר חלבון מהחי) שהכילה 65 גרם חלבון ליום.

  • תזונה צמחונית שהכילה 65 גרם חלבון ליום.

נמצא כי קרא עוד.

Siener R, Bitterlich N, Birwé H, Hesse A. The Impact of Diet on Urinary Risk Factors for Cystine Stone Formation. Nutrients. 2021 Feb 6;13(2):528.

 

 

תוסף טבעי לטיפול בדלקות חוזרות בדרכי השתן

במחקר פיילוט קליני נבדקה ההשפעה של תוסף טבעי בקרב מטופלים עם נפרופתיה הסובלים מדלקות חוזרות בדרכי השתן. התוסף, אשר ניתן בצורת כמוסות, מבוסס על מיצוי יבש עשיר ברכיבים טאנינים ואנתוציאנינים של ערמונים (Castanea sativa), דקל ננסי (Serenoa repens) וחמוציות (Vaccinium macrocarpon). החוקרים מציינים, כי ממצאים קודמים מצביעים על ההשפעה הרפואית הרחבה של טאנינים, בדגש על השפעה אנטי-מיקרוביאלית של טאנינים שמקורם בערמונים ובחמוציות. בנוסף, במחקרי מעבדה קודמים, הודגמה ההשפעה הסינרגיסטית של רכיבים צמחיים אלה יחד עם טיפול תרופתי אנטיביוטי או אנטי-פטרייתי. 

במחקר נכללו 26 מטופלים שמקבלים טיפול תרופתי, מהם 16 קיבלו בנוסף את התוסף במינון של כמוסה אחת ליום למשך שישה שבועות. בתחילת המחקר ובסיומו נלקחו בדיקות דם ושתן ונמדד הרכב הגוף. נמצא כי קרא עוד.

Noce A, Di Daniele F, Campo M, Di Lauro M, Pietroboni Zaitseva A, Di Daniele N, Marrone G, Romani A. Effect of Hydrolysable Tannins and Anthocyanins on Recurrent Urinary Tract Infections in Nephropathic Patients: Preliminary Data. Nutrients. 2021 Feb 11;13(2):591.

 

 

משקה קטוֹגני לשיפור התפקוד הקוֹגניטיבי

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של משקה קטונים על הביצועים הקוגניטיביים בקרב משתתפים עם הפרעה קוגניטיבית קלה (MCI). את המחקר השלימו 83 משתתפים מעל גיל 55, שקיבלו פעמיים ביום משקה קטונים המכיל טריגליצרידים באורך בינוני (kMCT) או פלסבו, למשך שישה חודשים. כל מנה מהמשקה הכילה 15 גרם kMCT ב-125 מ"ל חלב דל-שומן נטול לקטוז. 

באופן כללי נמצא כי בהשוואה לפלסבו, צריכת משקה הקטונים הייתה מלווה בשיפור מובהק ומשמעותי מבחינה קלינית בביצועים הקוגניטיביים, בעיקר בתחומים של תפקודים ניהוליים ושל שפה. השיפור הקוגניטיבי היה קשור באופן ישיר בעלייה בריכוז הקטונים בפלזמה. 

החוקרים מסכמים, כי קרא עוד.

Fortier M, Castellano CA, St-Pierre V, Myette-Côté É, Langlois F, Roy M, Morin MC, Bocti C, Fulop T, Godin JP, Delannoy C, Cuenoud B, Cunnane SC. A ketogenic drink improves cognition in mild cognitive impairment: Results of a 6-month RCT. Alzheimers Dement. 2021 Mar;17(3):543-552. 

 

 

הקשר בין שינוי במשקל והביצועים הקוגניטיביים בגיל מבוגר

בניתוח המבוסס על נתונים ממחקר עוקבה העוסק בבריאות והזדקנות באירופה, נבדק הקשר בין השינוי במשקל הגוף לאורך זמן והידרדרות קוגניטיבית בגיל מבוגר. החוקרים מסבירים כי בעוד שקיימות עדויות מבוססות לקיומו של קשר שלילי בין עודף משקל ושמנות ובין ביצועים קוגניטיביים בקרב ילדים ומבוגרים, ניכר כי בקרב קשישים הקשר הינו מורכב יותר, כאשר מחקרים מסוימים מצביעים על תופעה המכונה 'פרדוקס ההשמנה' בתפקוד הקוגניטיבי, לפיה דווקא עודף משקל ואף שמנות מספקת הגנה מפני הידרדרות קוגניטיבית. 

במחקר נכללו 58,389 משתתפים מעל גיל 50 מ-15 מדינות. החוקרים בחנו את הקשר בין ה-BMI והביצועים הקוגניטיביים, תוך התייחסות לגיל, חוזק השריר, מצב בריאותי ופעילות גופנית. באופן כללי נמצא כי קרא עוד.

Kronschnabl JM, Kneip T, Weiss LM, Bergmann M. Bodyweight change and cognitive performance in the older population. PLoS One. 2021 Apr 21;16(4):e0249651.

 

 

חוּמצות אמינוֹ מסועפות שרשרת לשיפור הבריאות הפסיכולוגית

במחקר חתך שנערך באיראן, נבדק הקשר בין צריכת חומצות אמינו מסועפות שרשרת בתזונה (BCAAs) ובין הבריאות הפסיכולוגית, כולל תסמיני דיכאון, חרדה ותחושת מצוקה. במחקר נכללו 3,175 מבוגרים בגילאי 18-55 אשר מילאו שאלוני תזונה וכן שאלונים להערכת הבריאות הפסיכולוגית. מבין כלל המשתתפים, 26.4% אובחנו כסובלים מתסמיני דיכאון, 11.9% כסובלים מתסמיני חרדה, ו-20.9% כסובלים מתחושת מצוקה. 

באופן כללי נמצא כי קרא עוד.

Koochakpoor G, Salari-Moghaddam A, Keshteli AH, Afshar H, Esmaillzadeh A, Adibi P. Dietary intake of branched-chain amino acids in relation to depression, anxiety and psychological distress. Nutr J. 2021 Jan 29;20(1):11.

 

 

הגדרה חדשה לבריאות מטבולית

בהתבסס על נתונים מסקר הבריאות והתזונה האמריקאי, מציעים החוקרים הגדרה חדשה לבריאות מטבולית. הם מסבירים כי אנשים שסווגו בעבר כבעלי 'שמנות בריאה מטבולית' נמצאו במקרים רבים בסיכון מוגבר לתמותה בהשוואה לאנשים בריאים מטבולית במשקל תקין, ולכן טוענים כי ההגדרות הנוכחיות, אשר מתבססות בעיקר על העדר תסמונת מטבולית או תנגודת לאינסולין, אינן מדויקת. במסגרת המחקר החוקרים זיהו גורמים שניבאו תמותה ובאמצעותם הגדירו מהי בריאות מטבולית, ולאחר מכן תיקפו את הממצאים באמצעות נתונים שנאספו במסגרת הביו-בנק הבריטי. 

בניתוח נכללו הנתונים של כל המשתתפים בגילאי 18-75 שאינם בהריון, אינם סובלים מתחלואה קרדיווסקולרית, עם BMI מעל 18.5 והיו בצום שש שעות לפחות לפני איסוף המדדים. במחקר נכללו הנתונים של 12,341 משתתפים מסקר הבריאות והתזונה האמריקאי עם משך מעקב ממוצע של 14.2 שנים, ושל 374,079 משתתפים מהביו-בנק הבריטי עם משך מעקב ממוצע של 7.8 שנים. נמצא כי שימוש בתרופות להורדת לחץ דם וסוכרת ניבאו סיכון מוגבר לתמותה, בנוסף למדדים רציפים נוספים. מבין כל מדדים אלה, השילוב של לחץ דם סיסטולי ויחס מותניים לירכיים היה המשמעותי ביותר לניבוי תמותה מכל גורם ותמותה מגורמים קרדיווסקולריים. 

בהתאם לכך, בריאות מטבולית הוגדרה כ:

  1. לחץ דם סיסטולי נמוך מ-130 מ"מ כספית 

  2. ללא שימוש בתרופות להורדת לחץ דם

  3. יחס מותניים לירכיים נמוך מ-0.95 עבור נשים ו-1.03 עבור גברים

  4. ללא סוכרת

החוקרים מציינים, כי קרא עוד

Zembic A, Eckel N, Stefan N, Baudry J, Schulze MB. An Empirically Derived Definition of Metabolically Healthy Obesity Based on Risk of Cardiovascular and Total Mortality. JAMA Netw Open. 2021 May 3;4(5):e218505.

 

 

החשיבות של טיפול תזונתי לחולי סוּכרת סוג 2

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה היעילות של התערבות תזונתית על ידי דיאטן, לעומת קבלת מידע תזונתי על ידי אנשי מקצוע אחרים, בקרב מבוגרים עם סוכרת סוג 2. 

בסקירה נכללו 14 מחקרים בהם 3,338 חולי סוכרת סוג 2 מ-18 מדינות ביבשות שונות. הגיל הממוצע היה 55.8, ה-BMI הממוצע בתחילת המחקר היה 31.5, ורמת ההמוגלובין המסוכרר הממוצעת 7.89%. משך ההתערבות נע בין ארבעה חודשים לשלוש שנים, כאשר בשלושה מחקרים נערכו ארבעה מפגשי ייעוץ תזונתי, בשישה מחקרים נערכו 6-8 מפגשים, ובחמישה מחקרים נערכו עשרה מפגשים לפחות. המפגשים נערכו באופן טלפוני, פרטני, קבוצתי או בשילובים שונים. 

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד.

Siopis G, Colagiuri S, Allman-Farinelli M. Effectiveness of dietetic intervention for people with type 2 diabetes: A meta-analysis. Clin Nutr. 2021 May;40(5):3114-3122.

 

 

תזונה עשירה בפלבוֹנואידים להפחתת הסיכון למחלת עורקים היקפית

במחקר עוקבה שנערך בדנמרק, נבדק הקשר בין צריכת פלבונואידים בתזונה ובין הסיכון לאשפוז על רקע מחלת עורקים היקפית (PAD), בהתאם לגורמי הסיכון. במחקר נכללו הנתונים של 55,647 משתתפים שגויסו למחקר בין השנים 1993-1997, ללא PAD. במהלך תקופת מעקב חציונית של 21 שנה, תועדו 2,131 מקרי אשפוז על רקע PAD. 

להלן סיכום הממצאים:קרא עוד.

Bondonno NP, Murray K, Cassidy A, Bondonno CP, Lewis JR, Croft KD, Kyrø C, Gislason G, Torp-Pedersen C, Scalbert A, Tjønneland A, Hodgson JM, Dalgaard F. Higher habitual flavonoid intakes are associated with a lower risk of peripheral artery disease hospitalizations. Am J Clin Nutr. 2020 Nov 24;113(1):187–99.

 

 

רפואת צמחים סינית לטיפול בעצירוּת על רקע נטילת תרופות 

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים, הוערכה היעילות והבטיחות של רפואת צמחים סינית לטיפול בעצירות על רקע נטילת תרופות אנטי-פסיכוטיות. בסקירה נכללו 30 מחקרים שנערכו בסין. במחקרים אלה נערכה השוואה בין סה"כ 2,570 משתתפים שקיבלו טיפול צמחי לעומת 2,511 משתתפים שקיבלו טיפול מערבי. הצמח העיקרי בו נעשה שימוש היה סנה (Senna Cassia). 

נמצא כי קרא עוד.

Rao WW, Yang JJ, Qi H, Sha S, Zheng W, Zhang L, Ungvari GS, Ng CH, Xiang YT. Efficacy and Safety of Traditional Chinese Herbal Medicine for Antipsychotic-Related Constipation: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Front Psychiatry. 2021 Apr 29;12:610171.

 

 

וכעת, עוד כותרות...

 

 

וִיטמין Bִ2 למניעת מִיגרנה

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של תשעה מחקרים מבוקרים בהם 673 משתתפים, נמצא כי נטילת תוסף ויטמין B2 במינון 400 מ"ג/יום למשך שלושה חודשים, הייתה יעילה למניעת מיגרנה, כולל הפחתה של מספר הימים, משך, תדירות ועוצמת הכאב. 

Chen YS, Lee HF, Tsai CH, Hsu YY, Fang CJ, Chen CJ, Hung YH, Hu FW. Effect of Vitamin B2 supplementation on migraine prophylaxis: a systematic review and meta-analysis. Nutr Neurosci. 2021 Mar 29:1-12.

 

 

יתֵר לחץ דם קשור בהידרדרות קוֹגניטיבית

במחקר עוקבה שנערך בקרב 7,063 משתתפים בני 59 בממוצע מברזיל, נמצא כי אבחנה של יתר לחץ דם הייתה קשורה בהידרדרות מהירה יותר בתפקוד הקוגניטיבי, גם בקרב משתתפים צעירים וגם בקרב משתתפים מבוגרים (מתחת או מעל לגיל 55), ללא קשר למשך האבחנה. 

de Menezes ST, Giatti L, Brant LCC, Griep RH, Schmidt MI, Duncan BB, Suemoto CK, Ribeiro ALP, Barreto SM. Hypertension, Prehypertension, and Hypertension Control: Association With Decline in Cognitive Performance in the ELSA-Brasil Cohort. Hypertension. 2021 Feb;77(2):672-681. 

 

 

קשר בין BMI וקרטוקונוס בקרב מתבגרים בישראל

במחקר חתך מבוסס אוכלוסייה, שנערך בקרב 579,946 מתבגרים מישראל לפני גיוס, נמצא קשר בין עלייה ב-BMI לבין קרטוקונוס (קרנית חרוטית), מחלת עיניים תורשתית הגורמת לעיוות בראייה.  

Fischer N, Barak A, Levine H. The Association Between Keratoconus and Body Mass Index: A Population-Based Cross-Sectional Study Among Half a Million Adolescents. Am J Ophthalmol. 2021 Apr;224:200-206.

 

 

ההשפעה המיטיבה של צריכת ברוקולי

במחקר ישראלי שנערך בקרב עכברים מדגימים החוקרים את ההשפעה המיטיבה של צריכת ברוקולי בשלמותו, תפרחת וגבעולים, כולל הפחתת תהליכי דלקת, שיפור פרופיל השומנים והרגישות לאינסולין, ושיפור באוכלוסיית חיידקי המעי. החוקרים מציינים, כי כיום גבעולי הברוקולי אינם משווקים, לכן נתוני המחקר עשויים לתרום לחקלאות המקומית ע"י ניצול מקסימאלי של חומר הגלם וחיסכון באובדן מזון. 

Zandani G, Kaftori-Sandler N, Sela N, Nyska A, Madar Z. Dietary broccoli improves markers associated with glucose and lipid metabolism through modulation of gut microbiota in mice. Nutrition. 2021 Mar 24:111240. 

 

 

הפוטנציאל הרפואי של גרגִיר הנחלים

בסקירה מוצגים המאפיינים של גרגיר הנחלים (Nasturtium officinale) והפעילות הרפואית שלו ברפואה המסורתית ובהתאם לממצאים הפרמקולוגיים, בדגש על פעילות נוגדת חמצון.   

Panahi Kokhdan E, Khodabandehloo H, Ghahremani H, Doustimotlagh AH. A Narrative Review on Therapeutic Potentials of Watercress in Human Disorders. Evid Based Complement Alternat Med. 2021 May 7;2021:5516450.




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם