עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש אוקטובר 2020- מקבץ 2

עודכן בתאריך 07/10/2020

בפתח סקירת המחקרים השבועית שלנו, 

צמחים ותוספי תזונה לטיפול בסוכרת סוג 2. 

 

בהמשך,

ההשפעה של ג'ינסנג על הורמונים אנדרוגנים בקרב נשים בריאות,

חילבה להקלה על תסמיני גיל המעבר,

ויתניה משכרת לשיפור איכות השינה,

ההשפעה של תמ"ל מותסס ופרה-ביוטיקה על חיידקי המעי,

פרה-ביוטיקה ופרוביוטיקה להקלה על חרדה ודיכאון,

מהו התפקיד של מגנזיום בהפרעות נפשיות? 

המלצות תזונתיות למטופלים עם יתר כולסטרול משפחתי,

תוסף EPA צמחי לשיפור מדדי הכולסטרול באוכלוסייה הבריאה,

ענבי שועל לשיפור התגובה המטבולית במהלך פעילות גופנית, 

והתרומה של מזון רפואי לילדים בסיכון לתת-תזונה.

 

בנוסף, מחקרים שבדקו קשר בין: 

טבעונות וצמחונות והסיכון לחסר ביוד,

מדיטציה ובריאות קרדיווסקולרית,

ותזונה מבוססת צומח ולחץ דם. 

 

בכותרות השבוע: 

חולות סרטן השד אינן בסיכון מוגבר לחלות בקורונה,

שימוש במיקרוביום אישי השיג שמירה על ירידה במשקל,

אבוקדו לשיפור ההתאוששות לאחר פעילות גופנית,

אוכמניות לשיפור התפקוד המטבולי והקוגניטיבי,

הקשר בין קורטיזול ורמת הגלוקוז בקרב חולי סוכרת,

והקשר בין צריכת ניקוטין בתזונה לבין הסיכון לפרקינסון

 

 

מלון מַר (Mֹomordica charantia) כטיפול משלים בקרב חולי סוּכרת סוג 2

במחקר אקראי מבוקר הוערכה היעילות והבטיחות של מלון מר (Momordica charantia) כטיפול משלים, בקרב חולי סוכרת סוג 2. במחקר נכללו 96 מטופלים, אשר חולקו אקראית לקבלת 2,380 מ"ג מלון מר ליום או פלסבו - למשך 12 שבועות. במחקר נכללו רק מטופלים עם רמת המוגלובין מסוכרר נמוכה מ-7.5%, כאשר מדד המטרה העיקרי של המחקר היה השינוי ברמת ההמוגלובין המסוכרר בסוף תקופת ההתערבות. 

להלן הממצאים העיקריים: 

  • בקבוצת ההתערבות לא חל שינוי מובהק ברמת ההמוגלובין המסוכרר (7% בממוצע), אולם בקבוצת הפלסבו חלה עלייה מובהקת (מ-6.9% ל-7.2%, p=0.024). 

  • בקבוצת ההתערבות חלה ירידה מובהקת ברמת הגלוקוז בצום (מ-145.9 ל-140.5 מ"ג/דצ"ל), לעומת עלייה מובהקת בקבוצת הפלסבו (מ-131.0 ל-155.1 מ"ג/דצ"ל). בקבוצת ההתערבות נמצא שיפור מובהק בתנגודת לאינסולין, ללא שינוי משמעותי בקבוצת הפלסבו. 

  • בשתי הקבוצות לא נמצא שינוי משמעותי במדדי השומנים, מלבד עלייה בטריגליצרידים בקבוצת הפלסבו. 

  • נטילת מלון מר נסבלה היטב ולא היה הבדל משמעותי בין הקבוצות בהתייחס לדיווח על השפעות שליליות.

החוקרים מסכמים כי ממצאים אלה מצביעים על השפעה מיטיבה של מלון מר על האיזון הגליקמי בקרב חולי סוכרת סוג 2 ומשערים כי לא היה שיפור בהמוגלובין המסוכרר בקבוצת ההתערבות והיתה החמרה בקרב קבוצת הביקורת בגלל שהמחקר בוצע בין החודשים אוקטובר למרץ והמוגלובין מסוכרר מושפע מעונות השנה, כך שמגיע לרמה הגבוהה שלו בעונה הקרה. 

Kim SK, Jung J, Jung JH, Yoon N, Kang SS, Roh GS, Hahm JR. Hypoglycemic efficacy and safety of Momordica charantia (bitter melon) in patients with type 2 diabetes mellitus. Complement Ther Med. 2020 Aug;52:102524.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32951763/

 

 

חוּמצה פוֹלית וויטמין Bִ12 לתמיכה בחולי סוּכרת סוג 2

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של תוספי חומצה פולית וויטמין B12 בקרב חולי סוכרת סוג 2. במחקר נכללו 80 מטופלים עם רמת גלוקוז מאוזנת, הנוטלים טיפול תרופתי פומי. המשתתפים חולקו אקראית לארבע קבוצות המחקר למשך 8 שבועות:

  1. תוסף חומצה פולית במינון 5 מ"ג ליום

  2. תוסף ויטמין B12 (מתילקובלאמין) במינון 500 מק"ג ליום

  3. חומצה פולית + ויטמין B12

  4. הטיפול הסטנדרטי בלבד

להלן הממצאים העיקריים:

  • בהשוואה לטיפול הסטנדרטי בלבד, חל שיפור מובהק ברמת ההמוגלובין המסוכרר, בקרב המשתתפים שנטלו ויטמין B12 (שיפור של 1.2%) וכן בקרב המשתתפים שנטלו את שני התוספים (שיפור של 1.5%).

  • בשתי קבוצות אלה נצפה גם שיפור ברמות האינסולין, תנגודת לאינסולין ואדיפונקטין בהשוואה לטיפול הסטנדרטי בלבד. 

  • בכל קבוצות ההתערבות חלה ירידה מובהקת ברמת ההומוציסטאין, בהשוואה לטיפול הסטנדרטי בלבד. 

  • באף אחת מהקבוצות לא נמצא שינוי משמעותי במדדי השומנים. 

החוקרים מסכמים כי נטילת תוסף ויטמין B12 תרמה לשיפור האיזון הגליקמי בקרב חולי סוכרת סוג 2 ומציעים שההשפעה המיטיבה של ויטמין B12 נובעת מהשְפעתו על הרגישות לאינסולין ועל רמת ההומוציסטאין, ובנוסף מציעים הסבר אפיגנטי, לפיו ויטמין B12 משפיע על הביטוי של גנים המעורבים בפעילות מטבולית הקשורה בסוכרת סוג 2.  

Swayamjeet Satapathy, et al. Folic acid and vitamin B12 supplementation in subjects with type 2 diabetes mellitus: A multi-arm randomized controlled clinical trial. Complementary Therapies in Medicine, Volume 53, 2020.

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0965229920306610

 

 

ההשפעה של גִ'ינסנג על הורמונים אנדרוגנים בקרב נשים בריאות

במחקר מבוקר נבדקה ההשפעה של ג'ינסנג קוריאני אדום (Panax ginseng) על רמת הורמונים אנדרוגנים בקרב נשים בריאות. במחקר נכללו 24 מתנדבות, אשר חולקו לשתי קבוצות גיל 20-32 ו-38-50. כל המשתתפות נטלו 75 מ"ג ג'ינסנג ליום למשך 7 ימים ואספו ארבע דגימות רוק ביום (בשעות 7, 9, 12 ו-17) למדידת רמת הטסטוסטרון וה(-DHEA (dehydroepiandrosterone, הורמון סטרואידיאלי, משמש בעיקר כתוצר ביניים מטבולי בתהליכי הביו-סינתזה של הורמוני המין, אסטרוגנים ואנדרוגנים). 

להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.

Al-Dujaili EAS, Abu Hajleh MN, Chalmers R. Effects of Ginseng Ingestion on Salivary Testosterone and DHEA Levels in Healthy Females: An Exploratory Study. Nutrients. 2020;12(6):1582. Published 2020 May 28.

 

 

חִילבה להקלה על תסמיני גִיל המעבר

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של תוסף חילבה (Trigonella foenum-graecum) בקרב 48 נשים, הסובלות מתסמיני גיל המעבר. הן חולקו אקראית לקבלת תוסף חילבה במינון 250 מ"ג פעמיים ביום או פלסבו - למשך 42 יום. 

הנשים בקבוצת ההתערבות דיווחו על שיפור בתחושה הכללית לאחר שבועיים, והקלה בתסמינים פסיכולוגיים וגופניים בסיום תקופת ההתערבות. בהשוואה לפלסבו, בקבוצת ההתערבות קרא עוד.

Jestin V Thomas, et al. Phytoestrogenic effect of fenugreek seed extract helps in ameliorating the leg pain and vasomotor symptoms in postmenopausal women: A randomized, double-blinded, placebo-controlled study. PharmaNutrition, 2020.

 

 

וִיתניה משכרת לשיפור איכוּת השינה

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה היעילות של ויתניה משכרת (Withania somnifera) לשיפור איכות השינה בקרב משתתפים בריאים הסובלים משינה לא איכותית. במחקר נכללו 150 משתתפים עם ציונים גבוהים במדד של Non-restorative sleep, אשר חולקו אקראית לקבלת 120 מ"ג ליום מיצוי ויתניה מתוקנן (®Shoden) או פלסבו - למשך שישה שבועות. 

בהתאם לדיווח עצמי של המשתתפים, בקבוצת הויתניה חל שיפור של 72% באיכות השינה, לעומת שיפור של 29% בקבוצת הפלסבו. על פי ניטור אובייקטיבי של השינה, בקבוצת הויתניה נמצא קרא עוד.

Deshpande A, Irani N, Balkrishnan R, Benny IR. A randomized, double blind, placebo controlled study to evaluate the effects of ashwagandha (Withania somnifera) extract on sleep quality in healthy adults. Sleep Med. 2020;72:28-36. 

 

 

ההשפעה של תמ"ל מותסס ופרה-ביוטיקה על חיידקי המעי 

במחקר כפול-סמיות מבוקר הוערכה ההשפעה של תמ"ל, המכיל רכיבים מותססים ופרה-ביוטיקה, על חיידקי המעי בקרב תינוקות. במחקר נכללו 350 תינוקות בריאים, שנולדו במועד, משלוש מדינות באירופה. מבין כלל התינוקות, 70 נכללו בקבוצת השוואה של תינוקות יונקים בלבד, ו-280 תינוקות חולקו אקראית להזנה באחד מ-4 סוגי תמ"ל למשך 6 חודשים. במחקר נבדקה ההשפעה של תמ"ל, המכיל רכיבים ביו-אקטיביים שנוצרו בתהליך התססה באמצעות החיידקים Bifidobacterium breve ו- Streptococcus thermophilu - עם או בלי פרה-ביוטיקה. 

להלן פירוט סוגי התמ"ל, כולם מבוססים על חלב פרה ומכילים: 

  • רכיבים ביו-אקטיביים + תערובת פרה-ביוטיקה (FERM/scGOS/lcFOS).

  • תערובת פרה-ביוטיקה בלבד (scGOS/lcFOS).

  • רכיבים ביו-אקטיביים בלבד (FERM).

  • פורמולה סטנדרטית.

דגימות צואה, מדדים אנתרופומטריים, דפוסי האכלה, שימוש בתרופות ותסמינים קליניים נאספו בתחילת המחקר ובגיל חודשיים, 4 ו-6 חודשים. מדד המטרה העיקרי היה ריכוז (SIgA (secretory immunoglobulin A בצואה. 

להלן סיכום הממצאים: קרא עוד

Béghin L, Tims S, Roelofs M, Rougé C, Oozeer R, Rakza T, Chirico G, Roeselers G, Knol J, Rozé JC, Turck D. Fermented infant formula (with Bifidobacterium breve C50 and Streptococcus thermophilus O65) with prebiotic oligosaccharides is safe and modulates the gut microbiota towards a microbiota closer to that of breastfed infants. Clin Nutr. 2020 Jul 23:S0261-5614(20)30389-7.

 

 

פרה-ביוטיקה ופרוֹביוטיקה להקלה על חַרדה ודִיכאון

בסקירה שיטתית הוערכה היעילות של תוספי פרה-ביוטיקה ופרוביוטיקה לטיפול בהפרעות חרדה ודיכאון. בסקירה נכללו שבעה מחקרים קליניים, בהם נכללו משתתפים שאובחנו עם הפרעת דיכאון. בשלושה מהמחקרים נבדקה ההשפעה של זן פרוביוטי יחיד ובארבעה מהמחקרים נבדקה ההשפעה של תערובת זנים. הזנים השכיחים ביותר היו Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casaei, Bifidobacterium bifidium. כמו כן, באחד מהמחקרים נבדק השילוב של פרוביוטיקה ופרה-ביוטיקה ובמחקר אחר פרוביוטיקה ופרה-ביוטיקה נבדקו בזרועות טיפול נפרדות. 

בכל המחקרים קרא עוד.

Noonan S, Zaveri M, Macaninch E, et al. Food & mood: a review of supplementary prebiotic and probiotic interventions in the treatment of anxiety and depression in adults. BMJ Nutrition, Prevention & Health 2020;bmjnph-2019-000053. 

 

 

מהו התפקיד של מגנזיוֹם בהפרעות נפשיות? 

בסקירה שיטתית נבדק הקשר בין רמת המגנזיום לבין הפרעות נפשיות והוערכה היעילות הטיפולית של תוספי מגנזיום. החוקרים מסבירים כי למגנזיום מגוון תפקידים במערכת העצבים המרכזית, כאשר מחקרים שונים הדגימו את יעילותו בהפרעות נוירולוגיות ופסיכיאטריות ומצאו רמות מגנזיום נמוכות יותר במצבים של הפרעות נפשיות, בעיקר דיכאון

בסקירה נכללו 32 מחקרים תצפיתיים או התערבותיים, בהם נבדק הקשר בין חשיפה למגנזיום לבין הפרעות דיכאון (18 מחקרים), הפרעות חרדה (4 מחקרים), ADHD (4 מחקרים), אוטיזם (4 מחקרים), OCD (מחקר אחד), סכיזופרניה (מחקר אחד) והפרעות אכילה (מחקר אחד). 

להלן הממצאים העיקריים:קרא עוד.

Botturi A, Ciappolino V, Delvecchio G, Boscutti A, Viscardi B, Brambilla P. The Role and the Effect of Magnesium in Mental Disorders: A Systematic Review. Nutrients. 2020;12(6):1661. Published 2020 Jun 3.

 

 

המלצות תזונתיות למטופלים עם יתר כוֹלסטרול משפחתי

בסקירה הוערכו העדויות המחקריות בנוגע להמלצות התזונתיות למטופלים עם יתר כולסטרול משפחתי, שהינה מחלה גנטית, המאופיינת ברמות LDL גבוהות וסיכון מוגבר למחלת לב כלילית. ההמלצות התזונתיות מדגישות תזונה דלה בשומן רווי ובכולסטרול במטרה להפחית את רמת ה-LDL. המלצות אלה מבוססות על ההשערה לפיה צריכת מזון עשיר בשומן רווי גורמת לעלייה ברמת הכולסטרול וכתוצאה מכך את הסיכון למחלת לב כלילית (diet-heart hypothesis). עם זאת, החוקרים טוענים כי אין לכך תמיכה מחקרית ואין עדויות המראות כי בקרב מטופלים עם יתר כולסטרול משפחתי תזונה דלת שומן רווי וכולסטרול תורמת להפחתת הסיכון לאירועים כליליים. הם מציגים גישה אלטרנטיבית ומראים כי ישנה קבוצת מטופלים, המפתחים מחלת לב כלילית ולהם גורמי סיכון המאפיינים פנוטיפ של תנגודת לאינסולין / תסמונת מטבולית (כולל רמה גבוהה של טריגליצרידים, גלוקוז, אינסולין, המוגלובין מסוכרר, שמנות, CRP ויתר לחץ דם), או נטייה מוגברת להתפתחות קואגולופתיה (פגיעה בתפקודי קרישת הדם). פנוטיפ של תנגודת לאינסולין מתבטא באי-סבילות לפחמימות, כאשר התזונה היעילה ביותר במצב זה הינה דיאטה דלת פחמימות. 

החוקרים מציעים כי קרא עוד.

Diamond DM, Alabdulgader AA, de Lorgeril M, et al. Dietary Recommendations for Familial Hypercholesterolaemia: an Evidence-Free Zone [published online ahead of print, 2020 Jul 5]. BMJ Evid Based Med. 2020;bmjebm-2020-111412. 

 

 

תוסף EPA צמחי לשיפור מדדי הכולסטרול באוכלוסייה הבריאה

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה ההשפעה של תוסף EPA על מדדים קרדיו-מטבוליים בקרב משתתפים בריאים. החוקרים מסבירים כי ההשפעה המיטיבה של אומגה 3 על הבריאות הקרדיווסקולרית לרוב מיוחסת לשילוב של חומצות השומן DHA ו-EPA, כאשר טיפול ב-EPA בלבד נמצא יעיל לטיפול בתחלואה קרדיווסקולרית, אולם לא ידועה השְפעתו באוכלוסייה הבריאה. 

במחקר נכללו 120 משתתפים בריאים, עם רמת כולסטרול של 250 מ"ג/דצ"ל בממוצע בתחילת המחקר. הם חולקו אקראית לנטילת התוסף במינון 1 גרם/יום או פלסבו - למשך 12 שבועות. התוסף ®Almega PL מופק מהאצות Nannochloropsis ומכיל מעל ל-25% EPA ואינו מכיל DHA. 

להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.      

Rao A, Briskey D, Nalley JO, Ganuza E. Omega-3 Eicosapentaenoic Acid (EPA) Rich Extract from the Microalga Nannochloropsis Decreases Cholesterol in Healthy Individuals: A Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled, Three-Month Supplementation Study. Nutrients. 2020 Jun 23;12(6):1869.

 

 

ענבי שועל לשיפור התגובה המטבולית במהלך פעילוּת גופנית

במחקר אקראי מוצלב נבדקה ההשפעה של נטילת מיצוי ענבי שועל (Blackcurrant, דומדמניות שחורות) עשירים באנתוציאנינים על התגובה הפיזיולוגית והמטבולית במהלך הליכה בעצימות בינונית. במחקר נכללו 16 גברים בריאים, במשקל תקין ופעילים גופנית, אשר נטלו 600 מ"ג/יום מיצוי ענבי שועל (210 מ"ג אנתוציאנינים) עם ארוחת הבוקר במשך 7 או 14 ימים, עם שבועיים הפרדה בין התנאים. בבוקר האחרון של תקופת ההתערבות המשתתפים התבקשו ללכת על הליכון במשך 30 דקות, ונאספו מדדי הנשיפה וקצב הלב. 

נמצא כי קרא עוד.

Şahin PhD MA, Bilgiç PhD P, Montanari MSc S, Willems PhD MET. Intake Duration of Anthocyanin-Rich New Zealand Blackcurrant Extract Affects Metabolic Responses during Moderate Intensity Walking Exercise in Adult Males [published online ahead of print, 2020 Jun 24]. J Diet Suppl. 2020;1-12. 

 

 

התרומה של מזון רפואי לילדים בסיכון לתת-תזונה

במחקר אקראי מבוקר הוערכה התרומה של מזון רפואי לילדים הנמצאים בסיכון לתת-תזונה. במחקר נכללו 1,059 ילדים בגילאי 15 חודשים עד 7 שנים מעשרה כפרים בגינאה-ביסאו (הנמצאת במערב אפריקה), אשר חולקו ל-3 קבוצות מחקר וקיבלו בחמישה בקרים בשבוע, במשך 23 שבועות, אחת משלוש ארוחות בוקר המכילות כ-300 קלוריות:

  • מזון רפואי (NEWSUP) עשיר במיקרונוטריאנטים וחלבון וכולל כמות גבוהה של פוֹליפנוֹלים ואומגה 3 – כ-98% מהדרישה היומית המומלצת של מיקרונוטריאנטים לילדים עד גיל 4.  

  • תערובת מזון מועשר, המשמשת בהתערבויות תזונתיות (דייסת תירס וסויה בתוספת שמן צמחי, סוכר ומלח) – כ-16% מהדרישה היומית המומלצת.

  • ארוחת בוקר מסורתית, המבוססת על אורז (קבוצת הביקורת) – כ-1% מהדרישה היומית המומלצת. 

מדד המטרה העיקרי היה ביצועי זיכרון העבודה שהינו תפקוד ניהולי מרכזי המנבא הצלחה אקדמית, וכן מדדים משניים נוספים כולל ריכוז ההמוגלובין, מדדי התפתחות, הרכב הגוף, וזרימת הדם למוח.

להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.

Roberts SB, Franceschini MA, Silver RE, et al. Effects of food supplementation on cognitive function, cerebral blood flow, and nutritional status in young children at risk of undernutrition: randomized controlled trial. BMJ. 2020;370:m2397. Published 2020 Jul 22.

 

 

טבעונים וצמחונים בסיכון מוגבר לחסר ביוד

בסקירה שיטתית נבדק הקשר בין דפוס התזונה לבין רמת היוד בקרב מבוגרים במדינות מפותחות. בסקירה נכללו 15 מחקרים תצפיתיים, בהם 127,094 משתתפים מעל גיל 18. 

להלן סיכום ממצאי הסקירה: קרא עוד.

Eveleigh ER, Coneyworth LJ, Avery A, Welham SJM. Vegans, Vegetarians, and Omnivores: How Does Dietary Choice Influence Iodine Intake? A Systematic Review. Nutrients. 2020;12(6):1606. Published 2020 May 29.

 

 

מדיטציה קשורה בשיפור הבריאות הקרדיוֹוסקולרית

במחקר חתך גדול נבדק הקשר בין מדיטציה לבין בריאות קרדיווסקולרית, בקרב מבוגרים בארה"ב. החוקרים מציינים כי הצהרה משנת 2017 של איגוד הלב האמריקאי (AHA) מצביעה על הפוטנציאל של מדיטציה כטיפול תומך להתערבות המקובלת להפחתת הסיכון הקרדיווסקולרי, כאשר מדיטציה עשויה לתרום לרגיעה גופנית ונפשית ובכך לשפר את התוצאות לאחר אירוע קרדיווסקולרי משמעותי. המחקר מבוסס על נתונים מסקר הבריאות האמריקאי בין השנים 2012-2017, וכלל את כל המשתתפים שדיווחו על יתר כולסטרול, יתר לחץ דם, סוכרת, שבץ ומחלת לב כלילית, וכן את המשתתפים שדיווחו על תרגול מדיטציה. 

מבין 61,267 המשתתפים, 9.6% דיווחו על ביצוע מדיטציה מכל סוג. לאחר התאמה סטטיסטית למגוון גורמים, נמצא כי קרא עוד.

Krittanawong C, Kumar A, Wang Z, et al. Meditation and Cardiovascular Health in the US. Am J Cardiol. 2020;131:23-26. 

 

 

הקשר בין תזונה המבוססת על הצומח לבין לחץ הדם

במחקר חתך נבדק הקשר בין תזונה המבוססת על הצומח לבין לחץ הדם. כחלק ממחקר בינלאומי גדול, במחקר נכללו הנתונים של 4,680 משתתפים בגילאי 40-59 מיפן, סין, בריטניה וארה"ב. במהלך ארבעה ביקורים לחץ הדם נמדד 8 פעמים והמשתתפים ביקשו לדווח על הצריכה התזונתית ב-24 השעות האחרונות. בהתאם להנחיות התזונתיות בכל מדינה, החוקרים חישבו שלושה מדדים: ציון כללי של תזונה המבוססת על הצומח (PDI), ציון של תזונה בריאה המבוססת על הצומח (hPDI) וציון של תזונה לא בריאה המבוססת על הצומח (uPDI). 

להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.

Aljuraiban G, Chan Q, GIBSon R for the INTERMAP Research Group, et al. Association between plant-based diets and blood pressure in the INTERMAP study. BMJ Nutrition, Prevention & Health 2020;bmjnph-2020-000077. 

 

 

וכעת, עוד כותרות...

 

 

חולות סרְטן השד אינן בסיכון מוגבר לחלות בקורונה

במחקר עוקבה, בו נכללו 15,600 חולות סרטן השד, 59 מטופלות אובחנו כחולות בקורונה (Covid-19), מהן ארבע נפטרו מהנגיף. ממצאי המחקר הראו כי לא נמצא קשר בין סוג הטיפול שחולות סרטן השד קיבלו ובין מהלך מחלת הקורונה שלהן. כמו כן, הסיכון לתמותה מנגיף הקורונה הושפע בעיקר מהתחלואה הנלווית מהן סבלו חלק מחולות סרטן השד ופחות מטיפול לסרטן השד עצמו בעבר או בהווה.

Vuagnat P, Frelaut M, Ramtohul T, et al. COVID-19 in breast cancer patients: a cohort at the Institut Curie hospitals in the Paris area. Breast Cancer Res. 2020;22(1):55. Published 2020 May 28. doi:10.1186/s13058-020-01293-8

 

 

שימוש במיקרוביום אישי השיג שמירה על ירידה במשקל

כחלק ממחקר קליני מבוקר, שנערך בקרב 90 מעובדי הקריה למחקר גרעיני בדימונה, בו נבדקה היעילות של דיאטות הרזיה, נמצא כי נטילה של כמוסות מיקרוביוטיות, המכילות חיידקי מעיים שנאספו בשלב הירידה במשקל של הנסיינים, הביאה לשיפור בסיכויי ההצלחה של הדיאטה שלהם לאורך זמן.

Rinott E, Youngster I, Meir AY, Tsaban G, Zelicha H, Kaplan A, Knights D, Tuohy K, Fava F, Scholz MU, Ziv O, Reuven E, Tirosh A, Rudich A, Blüher M, Stumvoll M, Ceglarek U, Clement K, Koren O, Wang DD, Hu FB, Stampfer MJ, Shai I. Effects of Diet-Modulated Autologous Fecal Microbiota Transplantation on Weight Regain. Gastroenterology. 2020 Aug 26:S0016-5085(20)35111-8. 

 

 

אבוקדו לשיפור ההתאוששות לאחר פעילות גוּפנית

במחקר אקראי מוצלב, בו נכללו 16 נשים בריאות, נמצא כי בהשוואה לפלסבו, נטילת 600 מ"ג אבוקדו (בכמוסה) תרמה לשיפור במדדי התאוששות לאחר פעילות גופנית (כגון קצב לב ולחץ דם סיסטולי).  

Sousa FH, Valenti VE, Pereira LC, et al. Avocado (Persea americana) pulp improves cardiovascular and autonomic recovery following submaximal running: a crossover, randomized, double-blind and placebo-controlled trial. Sci Rep. 2020;10(1):10703. Published 2020 Jul 1. 

 

 

אוכמניות לשיפור התפקוד המטבולי והקוֹגניטיבי

במחקר אקראי מוצלב, בו נכללו 35 משתתפים בגילאי 40-65, נמצא כי צריכה אקוטית של משקה אוכמניות (25 גרם אבקת אוכמניות מיובשות בהקפאה, שווה ערך לכוס אוכמניות טריות) הייתה בעלת השפעה מיטיבה על הביצועים הקוגניטיביים וכן על תגובת הגלוקוז והאינסולין לאחר הארוחה. 

Whyte AR, Rahman S, Bell L, et al. Improved metabolic function and cognitive performance in middle-aged adults following a single dose of wild blueberry [published online ahead of print, 2020 Aug 3]. Eur J Nutr. 2020;10.1007/s00394-020-02336-8.

 

 

הקשר בין קורטיזול ורמת הגלוקוז בקרב חולי סוּכרת

במחקר עוקבה, בו נערך מעקב של 6 שנים אחר משתתפים עם רמת גלוקוז תקינה או עם הפרעה באיזון הגלוקוז או עם סוכרת, מראים החוקרים כי קיים קשר בין רמת הקורטיזול ברוק, כסמן לסטרס, לבין רמת הגלוקוז בקרב חולי סוכרת סוג 2. מכאן, להפחתת הסטרס תפקיד משמעותי בקרב חולי סוכרת

Dias JP, Joseph JJ, Kluwe B, et al. The longitudinal association of changes in diurnal cortisol features with fasting glucose: MESA. Psychoneuroendocrinology. 2020;119:104698. 

 

 

הקשר בין צריכת ניקוטין בתזונה לבין הסיכון לפרקִינסון

במחקר, המבוסס על שני מחקרי עוקבה גדולים שנערכו בארה"ב, בו נכללו רק משתתפים שאינם מעשנים, נמצא כי בקרב נשים בלבד, צריכה גבוהה יותר של מזונות המכילים ניקוטין (כולל פלפלים, עגבניות טריות או מעובדות, תפוחי אדמה ותה) הייתה קשורה בסיכון מופחת להתפתחות פרקינסון. הרקע למחקר הוא תצפיות ממחקרים אפידמיולוגיים, שהראו קשר בין שימוש בטבק וסיכון נמוך יותר למחלת הפרקינסון, כאשר ניקוטין הוא המתווך הפוטנציאלי. עדיין, יש צורך במחקרים פרוספקטיביים. 

Ma C, Molsberry S, Li Y, Schwarzschild M, Ascherio A, Gao X. Dietary nicotine intake and risk of Parkinson disease: a prospective study. Am J Clin Nutr. 2020;112(4):1080-1087.

 

 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם