עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש יולי 2019 - מקבץ 2

עודכן בתאריך 30/07/2019

 

בפתח סקירת המחקרים השבועית שלנו רפואה משלימה ואינטגרטיבית לטיפול בתסמיני גיל המעבר

כמו כן, סקירה נרחבת אודות ההשפעה של מזונות המכילים פרוקטוז על משק הגלוקוז בגוף ועל גאוט

פורמולה צמחית לתמיכה בתהליך הגמילה מאלכוהול, 

ההשפעה של פירות פילנטוס, תוסף קוורצטין ותוספי תה - בקרב מטופלים עם התסמונת המטבולית. 

עוד בהמשך – מחקרים קליניים אודות התרומה של פרוביוטיקה לטיפול בכבד שומני

סירופ מולסה לטיפול בילדים הסובלים מעצירות פונקציונאלית,

ומשחה טבעית לטיפול בתפרחת חיתולים.  

ומחקרים נוספים – האם רמת ויטמין D נמוכה קשורה בסיכון מוגבר להתפתחות סוכרת סוג 2? 

האם צריכת סויה קשורה בסיכון מופחת להתפתחות סוכרת בקרב נשים? 

האם תזונה דלקתית קשורה בסיכון מוגבר לתמותה מגורמים קרדיווסקולריים? 

האם תזונה מן הצומח מסייעת לשמירה על משקל גוף תקין? 

והאם תות לבן עשוי לסייע לדיכוי התיאבון ולירידה במשקל? 

 

בכותרות השבוע: תוסף טבעי להקלה על יובש ועייפות של העיניים, זעפרן לשיקום אחרי שבץ, הקשר בין הרגלי החיים וסיבולת לב-ריאה בקרב ילדים, ההשפעה של חשיפה תוך-רחמית לאלכוהול והקשר בין התזונה וההשפעה התרמית של המזון.

 

 

רפואה משלימה ואינטגרטיבית לטיפול בתסמיני גִיל המעבר

בסקירה הוערכו העדויות בהתייחס לשימוש בשיטות שונות בתחום הרפואה המשלימה והאינטגרטיבית לטיפול בתסמיני גיל המעבר. במסגרת הסקירה מוצגות העדויות ממחקרים אקראיים מבוקרים בהתייחס למגוון שיטות טיפול, בחלוקה לשתי קטגוריות עיקריות: טיפולי גוף-נפש וטיפול באמצעות רכיבים טבעיים. 

בהתייחס לטיפולי גוף-נפש, מוצגים הממצאים לגבי הטיפול בהיפנוזה, טיפול קוגניטיבי התנהגותי, ביו-פידבק, מיינדפולנס, יוגה וארומתרפיה: 

  • ישנן עדויות המצביעות על כך שטכניקות הרגעה, מיינדפולנס וטיפול קוגניטיבי התנהגותי עשויות לתרום להפחתת סטרס הקשור בתסמיני גיל המעבר ללא השפעות שליליות. 
  • ישנה תמיכה ליעילות של היפנוזה להפחתת גלי חום, אולם מדובר בטיפול שאינו זמין לקהל הרחב.
  • שימוש בשמנים אתריים, כגון לבנדר, היה יעיל לשיפור תסמינים גופניים ופסיכולוגיים הקשורים בגיל המעבר. על סמך ממצאים אלה החוקרים מציינים כי שילוב של ארומתרפיה עשוי לתרום לטיפול בתסמיני גיל המעבר, אולם אין עדויות מספיקות התומכות ביעילות של ארומתרפיה כטיפול יחיד. 

 

בהתייחס לטיפול באמצעות רכיבים טבעיים, החוקרים סוקרים את הממצאים לגבי השימוש ברכיבים הבאים:

  • קוהוש שחור (Cimicifuga racemosa) – על בסיס הממצאים הקיימים לא ניתן להעריך האם קוהוש שחור יעיל כצמח בודד או רק כחלק מפורמולה ונדרשים מחקרים אחרים, בהם נעשה שימוש במיצוי מתוקנן, על מנת להעריך את ההשפעה על תסמיני גיל המעבר. השפעות שליליות אפשריות כוללות אי נוחות במערכת העיכול, פריחה ודלקת כבד אקוטית. 
  • בטטת בר (Dioscorea villosa) – העדויות לגבי יעילות הינן מוגבלות ולא עקביות וחסר מידע לגבי ההשפעות ארוכות הטווח.
  • אנג'ליקה סינית (Angelica sinensis) – הממצאים הקיימים מצביעים על היעילות של אנג'ליקה סינית כחלק מפורמולה, תוך התייחסות להשפעות שליליות אפשריות, כולל אינטראקציות עם צמחים ותרופות, הגברת רגישות לקרינה, השפעה נוגדת קרישה, והשפעה קרצינוגנית. 
  • מאקה (Lepidium meyenii) – ישנן עדויות מוגבלות המצביעות על התרומה של מאקה. אולם, אין מספיק עדויות בהתייחס להיבטים של בטיחות. 
  • פולן – נדרשים מחקרים נוספים על מנת להעריך את היעילות והבטיחות של תוספים המבוססים על מיצוי פולן. 
  • שמן נר הלילה – אין עדויות מספיקות התומכות בשימוש בשמן נר הלילה לטיפול בתסמיני גיל המעבר
  • פיטואסטרוגנים – העדויות בהתייחס ליעילות של תוספי פיטואסטרוגנים המופקים מסויה, תלתן אדום, פשתן וכשותית אינן עקביות ונדרשים מחקרים נוספים, בהם ייעשה שימוש במוצרים מתוקננים. אולם, באופן כללי, תוספים אלה נמצאו בטוחים בשימוש רציף של 12 חודשים. 
  • ויטמין E – אין עדויות מספיקות התומכות בשימוש בויטמין E לטיפול בתסמיני גיל המעבר
  • בנוסף, מוצג השימוש ברפלקסולוגיה, הומאופתיה, דיקור ורפואה סינית מסורתית, כאשר באופן כללי החוקרים מציינים כי העדויות אינן מספיקות על מנת להעריך את יעילות הטיפול.

החוקרים מסכמים כי אין עדויות עקביות ומוצקות בהתייחס לטיפול בצמחי מרפא, ככל הנראה לא בשל העדר יעילות אלא בעיקר בשל מספר מחקרים מוגבל והטרוגניות גדולה בין המחקרים.

Johnson A, Roberts L, Elkins G. Complementary and Alternative Medicine for Menopause. J Evid Based Integr Med. 2019 Jan-Dec;24:2515690X19829380. doi: 10.1177/2515690X19829380.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30868921

 

 

מהי ההשפעה של מזונות המכילים פרוקטוז – על משק הגלוקוז בגוף ועל גאוּט? 

בשתי סקירות, שנערכו על ידי קבוצת חוקרים מקנדה, הוערכה ההשפעה של מזונות המכילים פרוקטוז על איזון הגלוקוז בדם ועל הסיכון להתפתחות גאוט

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים מבוקרים הוערכה ההשפעה של מזונות שונים המכילים פרוקטוז על איזון הגלוקוז בדם. בסקירה נכללו רק מחקרים התערבותיים, שנמשכו שבעה ימים לפחות ובהם הוערכה ההשפעה של מזונות שונים בקרב משתתפים עם או בלי סוכרת. לצורך הערכת ההשפעה, החוקרים הגדירו ארבעה מודלים של בקרה קלורית: 

  1. מודל של החלפה - ערך קלורי דומה של סוכר לעומת רכיב תזונתי אחר. 
  2. מודל של הוספה - הוספת קלוריות מסוכר לדיאטה. 
  3. מודל של החסרה - הפחתת קלוריות מסוכר מהדיאטה. 
  4. מודל ללא בקרה - החלפת סוכר ברכיבי תזונה אחרים, ללא השוואה קלורית. 

מדדי המטרה כללו את רמת ההמוגלובין המסוכרר ורמת הגלוקוז והאינסולין בצום. בסקירה נערכו 155 השוואות שונות בקרב סה"כ 5,086 משתתפים. 

להלן הממצאים העיקריים:

  • למזונות המכילים פרוקטוז לא הייתה השפעה שלילית במודלים של החלפה או החסרה, עם שיפור ברמת ההמוגלובין המסוכרר במודל של החלפה. 
  • רמת האינסולין בצום עלתה במודלים של הוספה וללא בקרה. 
  • נמצאה השפעה לסוג המזון, כך שבמודל של החלפה לפירות ולמיצי פירות הייתה השפעה מיטיבה ולמזונות אחרים כמו מוצרי חלב ממותקים הייתה השפעה מזיקה, ובמודל של הוספה נמצאה השפעה מזיקה למשקאות ממותקים ולמיצי פירות.

החוקרים מסכמים כי רוב המזונות המכילים פרוקטוז (ובעיקר פירות) אינם מזיקים כאשר נשמר הערך הקלורי של הדיאטה (מודל של החלפה), אולם למזונות מסוימים, בעיקר משקאות ממותקים, השפעה מזיקה כאשר נצרכים בנוסף לדיאטה (מודל של הוספה). 

 

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרי עוקבה הוערך הקשר בין צריכת מזונות המכילים פרוקטוז לבין רמות גבוהות של חומצה אורית בדם (היפראוריצמיה) והסיכון לגאוט. בסקירה נכללו שלושה מחקרים, בהם סה"כ 154,289 משתתפים, מהם 1,761 חולי גאוט. במחקרים אלה הוערך הקשר בין צריכת משקאות ממותקים, מיצי פירות ופירות לבין הסיכון לגאוט. לא נמצאו מחקרים בהם נבדקה היפראוריצמיה או ההשפעה של מזונות אחרים המכילים פרוקטוז. 

הקשר בין צריכת כמויות גדולות של פרוקטוז לגאוט מתווך דרך עליה בייצור חומצה אורית במהלך המטבוליזם בכבד, דרך זירחון ATP לא מבוקר ל- adenosine monophosphate (AMP), כפי שהודגם במחקרים רנדומליים מבוקרים. באופן דומה, במחקרי קוהורט נמצא כי צריכה גבוהה של משקאות ממותקים בפרוקטוז קשורה בגאוט. לא ברור אם קשר זה תקף גם עבור צריכת מזונות עתירי פרוקטוז, כגון פירות ומוצרים המבוססים על פירות, דגנים ומוצרים המבוססים על דגנים, חלב ומוצריו, ממתקים וקינוחים.

בהתבסס על כלל הנתונים, צריכה נמוכה וגבוהה (רבעון ראשון ורביעי) הוגדרה כעד מנה אחת לחודש לעומת מעל 14 מנות בשבוע של שתייה ממותקת או של מיצי פירות, ועד 0.4 מנה לשבוע לעומת מעל 8 מנות ליום של פירות. 

נמצא כי המשתתפים עם הצריכה הגבוהה ביותר של משקאות ממותקים ושל מיצי פירות היו בסיכון גבוה פי 2.08 ו-1.77, בהתאמה, להתפתחות גאוט בהשוואה למשתתפים עם הצריכה הנמוכה ביותר. לא נמצא קשר מובהק בין צריכת פירות לבין הסיכון לגאוט. החוקרים מסכמים כי צריכת מיצים ממותקים ומיצי פירות קשורה בסיכון מוגבר להתפתחות גאוט, כאשר צריכת פירות לא נמצאה קשורה בכך. 

 

Choo VL, et al. Food sources of fructose-containing sugars and glycaemic control: systematic review and meta-analysis of controlled intervention studies. BMJ. 2018 Nov 21;363:k4644. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30463844

Ayoub-Charette S, et al. Important food sources of fructose-containing sugars and incident gout: a systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies. BMJ Open. 2019 May 5;9(5):e024171. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31061018

 

 

פורמולה צמחית לתמיכה בתהליך הגמילה מאלכוהול

במחקר פיילוט פתוח, שנערך בבית חולים בגרמנְיה המתמחה בגמילה מאלכוהול, הוערכה התרומה של פורמולה צמחית בשם "Relief" להקלה על תהליך הגמילה מאלכוהול. כל כמוסה מהפורמולה מכילה 15 מ"ג Crocus sativus (מיצוי זעפרן), 30 מ"ג מיצוי Passiflora incarnata (פרחי שעונית), 90 מ"ג מיצוי פולי קקאו, 165 מ"ג מיצוי צנון ו-100 מ"ג מיצוי Nigella sativa (קצח). החוקרים מסבירים כי הפורמולה פותחה על בסיס עדויות מחקריות, המצביעות על השפעה מיטיבה של כל אחד מהרכיבים בהתייחס לתסמיני הגמילה מאלכוהול, ועל עדויות פרה-קליניות, שהראו יעילות לפורמולה בתהליך ניקוי. במחקר נכללו 32 מטופלים, המאושפזים לצורך ניקוי רעלים על רקע תסמונת הגמילה מאלכוהול. כל מטופל נטל 3 כמוסות ליום למשך 15 יום והחוקרים העריכו את תסמיני הגמילה, תפקודי הכבד ואיכות החיים.

נמצא כי קרא עוד.

Mansoor K, et al. An open prospective pilot study of a herbal combination "Relief" as a supportive dietetic measure during alcohol withdrawal. Neuro Endocrinol Lett. 2018 Mar;39(1):1-8.

 

 

ההשפעה של פירות פילנטוס בקרב מטופלים עם התִסמונת המטבולית

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה ההשפעה של מיצוי פירות פילנטוס (Phyllanthus emblica) על מדדים של תפקוד כלי הדם, עקה חמצונית, דלקת מערכתית ופרופיל השומנים, בקרב מטופלים עם התסמונת המטבולית. במחקר נכללו 59 מטופלים, אשר חולקו אקראית לנטילת מיצוי פילנטוס במינון 250 מ"ג או 500 מ"ג או פלסבו - פעמיים ביום למשך 12 שבועות. 

נמצא כי קרא עוד.

Usharani P, Merugu PL, Nutalapati C. Evaluation of the effects of a standardized aqueous extract of Phyllanthus emblica fruits on endothelial dysfunction, oxidative stress, systemic inflammation and lipid profile in subjects with metabolic syndrome: a randomised, double blind, placebo controlled clinical study. BMC Complement Altern Med. 2019 May 6;19(1):97. 

 

 

תוספי קוורצטין לאיזון רמת הגלוקוז בקרב מטופלים עם התִסמונת המטבולית

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של תוספי קוורצטין על איזון רמת הגלוקוז בדם בקרב מטופלים עם התסמונת המטבולית והפרעות נלוות (כגון תסמונת השחלות הפוליציסטיות או סוכרת סוג 2). ההשפעות האנטי-סוכּרתיות של קוורצטין עשויות להיות מתווכות דרך מספר מנגנונים, כגון שיפור עמידות לאינסולין, עיכוב ספיגת גלוקוז מהמעי, שיפור ניצול גלוקוז ברקמות פריפריאליות, השפעה אנטי-דלקתית ועוד. 

בסקירה נכללו תשעה מחקרים, בהם סך הכל 781 משתתפים, אשר העריכו את ההשפעה של תוספי קוורצטין במינון 100-1,000 מ"ג ליום למשך 4-12 שבועות. להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.

Ostadmohammadi V, Milajerdi A, Ayati E, Kolahdooz F, Asemi Z. Effects of quercetin supplementation on glycemic control among patients with metabolic syndrome and related disorders: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Phytother Res. 2019 May;33(5):1330-1340. 

 

 

תוספי תה למטופלים עם התִסמונת המטבולית

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה הוערכה ההשפעה של תוספי תה (שחור, ירוק או אולונג), בקרב מטופלים הסובלים מהתסמונת המטבולית ושמנות. בסקירה נכללו 16 מחקרים אקראיים מבוקרים, בהם 1,090 משתתפים - מהם 138 קיבלו תוספי תה שחור, 451 קיבלו תוספי תה ירוק ו-446 משתתפים קיבלו פלסבו במינונים של 300-1,500 מ"ג/יום. להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.

Li X, et al. Does tea extract supplementation benefit metabolic syndrome and obesity? A systematic review and meta-analysis. Clin Nutr. 2019 May 24. pii: S0261-5614(19)30230-4. 

 

 

התרומה של פרוֹביוטיקה לטיפול בכבד שוּמני

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה הוערכו העדויות העדכניות בהתייחס להשפעה של טיפולים לשינוי המיקרוביום (כולל פרוביוטיקה, סינביוטיקה, אנטיביוטיקה והשתלת צואה) בקרב מטופלים עם מחלת כבד שומני לא אלכוהולית (NAFLD). בסקירה נכללו 21 מחקרים אקראיים מבוקרים, בהם 1,252 מטופלים, כאשר בתשעה מחקרים נבדקה ההשפעה של פרוביוטיקה וב-21 מחקרים נבדקה ההשפעה של סינביוטיקה. לא נמצאו מחקרים אשר בחנו את ההשפעה של אנטיביוטיקה או השתלת צואה. במחקרים השונים נעשה שימוש במגוון תוספים המכילים תערובת של זני חיידקים שונים, בהשוואה לקבוצת ביקורת שקיבלה פלסבו (16 מהמחקרים) או את הטיפול הסטנדרטי בלבד. משך ההתערבות היה 8-28 שבועות. 

נמצא כי קרא עוד.

Sharpton SR, Maraj B, Harding-Theobald E, Vittinghoff E, Terrault NA. Gut microbiome-targeted therapies in nonalcoholic fatty liver disease: a systematic review, meta-analysis, and meta-regression. Am J Clin Nutr. 2019 May 24. pii: nqz042. 

 

 

סירופ מולסה לטיפול בילדים הסובלים מעצִירות פונקציונאלית

במחקר כפול-סמיות מבוקר הוערכה היעילות והבטיחות של סירופ מולסה לטיפול בעצירות פונקציונאלית בקרב ילדים. הרציונל למחקר: רפואה פרסית מסורתית. במחקר נכללו 92 ילדים בגילאי 4-12, אשר חולקו באופן אקראי לקבלת סירופ מולסה או סירופ פוליאתילן גליקול - שניהם בריכוז 40% ובמינון של 1 מ"ל/ק"ג/יום למשך חודש. בשתי הקבוצות ניתנה להורים הדרכה בהתייחס לשינויים התנהגותיים ותזונתיים, כגון צורת ישיבה בשירותים, הימנעות ממזונות המכילים טאנינים וממזון מהיר והקפדה על שתיית מים. נמצא כי קרא עוד.

Dehghani SM, Bahroloolomifard MS, Yousefi G, Pasdaran A, Hamedi A. A randomized controlled double blinded trial to evaluate efficacy of oral administration of blackstrap molasses (sugarcane extract) in comparison with polyethylene glycol on pediatric functional constipation. J Ethnopharmacol. 2019 Jun 28;238:111845. 

 

 

משחה טבעית לטיפול בתִפרחת חיתולים

במחקר אקראי מבוקר הוערכה היעילות של משחה טבעית לטיפול בתפרחת חיתולים. במחקר נכללו 73 ילדים בריאים עד גיל שנתיים, הסובלים מתפרחת חיתולים שאינה חמורה ואינה דלקתית. הילדים חולקו אקראית לטיפול במשחה המכילה 1.5% שמן זית או לטיפול במשחה המכילה 1.5% מיצוי קלנדולה (Calendula officinalis). המשחה נמרחה לאחר כל החלפת חיתול במשך 7 ימים רצופים. להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.

Sharifi-Heris Z, et al. Comparison the effects of topical application of olive and calendula ointments on Children's diaper dermatitis: A triple-blind randomized clinical trial. Dermatol Ther. 2018 Nov;31(6):e12731. 

 

 

רמת וִיטמין D נמוכה קשורה בסיכון מוגבר להתפתחות סוּכרת סוג 2

במחקר מקרה-בקרה, שנערך ביפן, נבדק הקשר בין רמת ויטמין D בדם לבין הסיכון לסוכרת סוג 2. כחלק ממחקר עוקבה - בו נערך מעקב אחר 4,754 משתתפים בגילאי 34-69 במשך 5 שנים - זוהו 338 מטופלים, המאובחנים עם סוכרת סוג 2 ואליהם הותאמה קבוצת ביקורת של 668 משתתפים. ישנן עדויות ממחקרי in vitro ו- in vivo, המציעות כי ויטמין D משפר פעילות אינסולין והפרשתו. מחקרים אפידמיולוגיים הראו שרמות נמוכות של ויטמין D בדם (25-hydroxyvitamin D) קשורות בתפקוד לקוי של תאי בטא, עמידות לאינסולין ואי סבילות לגלוקוז. מכאן, הסיקו כי לרמות נמוכות של ויטמין D תפקיד חשוב בהתפתחות סוכרת סוג 2. 

להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.

Akter S, et al. Serum 25-hydroxyvitamin D3 and risk of type 2 diabetes among Japanese adults: the Hitachi Health Study. Clin Nutr. 2019 May 21. pii: S0261-5614(19)30221-3. 

 

 

צריכת סויה קשורה בסיכון מופחת להתפתחות סוּכרת בקרב נשים

במחקר עוקבה, שנערך ביפן, נבדק הקשר בין צריכת סויה ורכיביה השונים לבין הסיכון להתפתחות סוכרת. במחקר נכללו 13,521 משתתפים מעל גיל 35, אשר גויסו למחקר בשנת 1992 ומילאו שאלוני תזונה, שכללו מידע לגבי הצריכה של סויה בתזונה - כולל חלבון סויה ואיזופלבונים מסויה. המשתתפים התבקשו למלא שאלון בריאות נוסף בשנת 2002. 

החוקרים העריכו את הקשר בין צריכת סויה לבין התפתחות סוכרת 10 שנים מאוחר יותר, תוך התייחסות למגוון רחב של גורמים דמוגרפיים, גורמי אורח חיים ותזונה ומדדי בריאות שונים. במהלך תקופת המעקב, 438 משתתפים דיווחו שאובחנו עם סוכרת. נמצא כי קרא עוד.

Konishi K, et al. Dietary Soy Intake Is Inversely Associated with Risk of Type 2 Diabetes in Japanese Women but Not in Men. J Nutr. 2019 Jul 1;149(7):1208-1214. 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31079144

 

 

תזונה דלקתית קשורה בסיכון מוגבר לתמותה מגורמים קרדיווסקולריים

במחקר עוקבה, שנערך ביפן, נבדק הקשר בין תזונה דלקתית לבין הסיכון לתמותה. במחקר נכללו הנתונים של 58,782 מבוגרים בגילאי 40-79, אשר גויסו בין השנים 1988-1990 למחקר העוסק בהערכת ההשפעה של גורמי אורח חיים על הסיכון לסרטן. בהתבסס על שאלוני תזונה שמילאו המשתתפים, החוקרים בדקו את הקשר בין הציון במדד לתזונה דלקתית DII (Dietary Inflammatory Index) לבין הסיכון לתמותה מכל גורם, מגורמים קרדיווסקולריים או מסרטן. מדד זה משמש להערכת הפוטנציאל הדלקתי של דפוס התזונה הכולל, בהתבסס על הצריכה של 45 גורמים תזונתיים (כדוגמת ויטמינים, מינרלים, פיטוכימיקלים, סיבים תזונתיים, חומצות שומן חיוניות, נוגדי חימצון ועוד), לפיו ככל שהציון גבוה יותר כך התזונה יותר פרו-דלקתית וככל שהציון נמוך יותר (שלילי יותר) כך התזונה יותר אנטי-דלקתית. 

במהלך תקופת מעקב של כ-19 שנה, 11,693 משתתפים נפטרו. נמצא כי קרא עוד.

Okada E, et al. Dietary Inflammatory Index Is Associated with Risk of All-Cause and Cardiovascular Disease Mortality but Not with Cancer Mortality in Middle-Aged and Older Japanese Adults. J Nutr. 2019 May 17. pii: nxz085. 

Konishi K, et al. Dietary Soy Intake Is Inversely Associated with Risk of Type 2 Diabetes in Japanese Women but Not in Men. J Nutr. 2019 Jul 1;149(7):1208-1214. 

 

 

תזונה מן הצומח לשמירה על משקל גוף תקין

במחקר, הכולל נתונים משלושה מחקרי עוקבה גדולים בארה"ב, נבדק הקשר בין דפוסים שונים של דיאטות המבוססות על מזון מן הצומח לבין השינויים ארוכי הטווח במשקל. במחקר נכללו הנתונים של 126,982 משתתפים ממחקר האחיות, מחקר האחיות השני ומחקר אנשי מקצועות הבריאות. נתוני התזונה והמשקל דווחו על ידי המשתתפים פעם בארבע שנים והחוקרים בדקו את הקשרים בין השינויים בתזונה והשינויים במשקל במהלך תקופת מעקב של למעלה מ-20 שנה, בהתייחס לדפוס כללי של תזונה מן הצומח, דפוס של תזונה בריאה מן הצומח ודפוס של תזונה לא-בריאה מן הצומח. נמצא כי בממוצע, חלה עלייה במשקל של 0.90-1.98 ק"ג בכל תקופה של ארבע שנים, עם הבדלים בין דפוסים שונים של התזונה. לאחר התאמה סטטיסטית לגורמים שונים, כולל שינויים אחרים באורח החיים, החוקרים מראים כי: קרא עוד.

Satija A, Malik V, Rimm EB, Sacks F, Willett W, Hu FB. Changes in intake of plant-based diets and weight change: results from 3 prospective cohort studies. Am J Clin Nutr. 2019 May 25. pii: nqz049. 

 

 

תות לבן לדיכוי התיאבון ולירידה במשקל

במחקר, שנערך בקרב מכרסמים, נבדקה ההשפעה של תות לבן (Morus alba) על מנגנוני התיאבון והירידה במשקל. החוקרים מסבירים כי מחקרים עדכניים מצביעים על כך שניתן להפחית במשקל ובהפרעות המטבוליות באמצעות השפעה על מנגנוני התיאבון, כאשר לרכיבים אנטגוניסטים לקולטנים קנבינואידים (CB1) עשוי להיות תפקיד בכך. 

במסגרת המחקר, החוקרים זיהו את התות הלבן כבעל הפעילות האנטגוניסטית המשמעותית ביותר מבין כ-8,000 צמחים, בדגש על הרכיבים הפעילים Kuwanon G ו-Albanin G. החוקרים נתנו למכרסמים עם שמנות תות לבן במינון 250 או 500 מ"ג/ק"ג באופן אקוטי או למשך שבעה שבועות, במטרה להעריך את ההשפעה על דיכוי התיאבון ועל הירידה במשקל. נמצא כי קרא עוד.

Yimam M, et al. Morus alba, A Medicinal Plant for Appetite Suppression and Weight Loss. J Med Food. 2019 May 22. 

 

 

וכעת, עוד כותרות...

 

 

תוסף טבעי להקלה על יובש ועייפות של העיניים

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו, בו נכללו 74 משתתפים, נמצא כי שימוש בתוסף ®MaquiBright, המכיל מיצוי מתוקנן של תות יין צ'יליאני במינון 60 מ"ג למשך 4 שבועות, היה יעיל להפחתת יובש בעיניים ולהקלה על עייפות של העין הקשורה בשימוש ממושך במסכים. 

Shin-ichiro Yamashita et al. Effects of MaquiBright® on improving eye dryness and fatigue in humans: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Journal of Traditional and Complementary Medicine, Available online 22 November 2018.

 

 

זעפרן לשיקום אחרי שָבץ

במחקר אקראי מבוקר, בו נכללו 39 מטופלים לאחר שבץ אקוטי, נמצא כי לנטילת תוסף זעפרן במינון 200 מ"ג ליום הייתה השפעה עצבית מגינה בטווח הקצר (ימי האשפוז) ובטווח הארוך (3 חודשי מעקב) – בהשוואה לפלסבו. 

Asadollahi M, et al. Protective properties of the aqueous extract of saffron (Crocus sativus L.) in ischemic stroke, randomized clinical trial. J Ethnopharmacol. 2019 Jun 28;238:111833.

 

 

הקשר בין התזונה וההשפעה התרמית של המזון

בסקירה מוצגות העדויות העדכניות בהתייחס לגורמים הקשורים בהשפעה התרמית של המזון - כולל דפוס התזונה, גיל ופעילות גופנית. נמצאה עלייה בהשפעה התרמית של המזון (עליה בקצב המטבולי לאחר הארוחה) - בעקבות צריכת ארוחות גדולות בהשוואה לארוחות קטנות בתדירות גבוהה יותר, בצריכה של פחמימות וחלבונים בהשוואה לשומנים ובצריכת תזונה צמחונית דלת שומן.

Calcagno M, et al. The Thermic Effect of Food: A Review. J Am Coll Nutr. 2019 Apr 25:1-5. 

 

הקשר בין הרגלי החיים וסיבולת לב-ריאה בקרב ילדים

במחקר תצפיתי, שנערך ביוון ובו נכללו 177,091 ילדים בגילאי 8-17, נמצא כי בקרב ילדים עם סיבולת לב-ריאה נמוכה שיעור הילדים עם הרגלי תזונה לא בריאים היה גבוה יותר - כולל דילוג על ארוחת בוקר, צריכת מזון מהיר וצריכת ממתקים, וכן שיעור הילדים הסובלים מעודף משקל או שמנות ושינה מועטה. 

Tambalis KD, Panagiotakos DB, Psarra G, Sidossis LS. Association of cardiorespiratory fitness levels with dietary habits and lifestyle factors in schoolchildren. Appl Physiol Nutr Metab. 2019 May;44(5):539-545. 

 

 

מהי ההשפעה של חשיפה תוך-רחמית לאלכוהול?

במחקר מקרה-בקרה, בו נכללו 19 בני נוער שנחשפו בתקופת ההריון לצריכה מתונה או קבועה של אלכוהול, מדגימים החוקרים את הפגיעה ארוכת הטווח של אלכוהול על הקשרים העצביים במוח הקשורים בתפקוד הקוגניטיבי, בהשוואה לקבוצת ביקורת שלא נחשפה לאלכוהול. 

Gao L, et al. Quantitative assessment of cerebral connectivity deficiency and cognitive impairment in children with prenatal alcohol exposure. Chaos. 2019 Apr;29(4):041101. 

 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם