עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש יולי 2019 - מקבץ 1

עודכן בתאריך 04/07/2019

בסקירת המחקרים השבועית – 

האם צריכת מזון אולטרה-מעובד קשורה בסיכון מוגבר לתחלואה קרדיווסקולרית ולתמותה? 

והאם תזונה עשירה בויטמין C ובויטמין E קשורה בסיכון מופחת לסרטן הלבלב? 

כמו כן, קוהוש שחור להקלה על תסמיני גיל המעבר על רקע הטיפול בחולות סרטן השד,

כורכום לטיפול במוקוזיטיס בפה בקרב חולי סרטן ראש וצוואר,

אילו צמחי תבלין יעילים לטיפול בסרטן העור? 

האם אמבט צמחי מרפא יעיל לטיפול בפרוריטוס אורמי? 

האם איזון חיידקי המעי יכול לשמש כאסטרטגיה להפחתת תסמיני חרדה

והאם צריכת אוכמניות יעילה לשיפור הפעילות הקרדיו-מטבולית? 

תוסף צמחי חדש לירידה במשקל, ותיאמין לאי ספיקת לב אקוטית?

האם שיטת השחרור הרגשי (EFT) יעילה לשיפור הבריאות הגופנית והפסיכולוגית? 

מה התרומה של דיאטה ים-תיכונית לאוכלוסייה בסיכון לטרשת נפוצה ולשיפור הבריאות הקרדיו-מטבולית? 

ומהן ההשפעות השליליות של צמחי מרפא הרווחים באוסטרליה? 

 

בכותרות השבוע: הקשר בין רמת ויטמין E בדם לבין הסיכון לסרטן, תכנית אינטגרטיבית למניעת דמנציה בקרב מבוגרים, פורמולת צמחי מרפא לטיפול בדלקת מפרקים שגרונית, תזונה מהצומח קשורה בסיכון מופחת לאי ספיקת לב, הקפדה על פעילות גופנית לצמצום הנזק בישיבה ממושכת, הפעילות נוגדת הסרטן של פלבונואידים ורכיב פרה-ביוטי לחיזוק אוכלוסיית חיידקי המעי. 

 

 

צריכת מזון אולטרה-מעובד קשורה בסיכון מוגבר לתחלואה קרדיוֹוסקולרית ולתמוּתה

בשני מחקרי עוקבה גדולים, שנערכו באירופה, הוערך הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד לבין הסיכון לתחלואה קרדיווסקולרית ולתמותה. 

במחקר הראשון, שנערך בספרד, נכללו 19,899 משתתפים בגילאי 20-91, אשר מילאו שאלוני תזונה פעם בשנתיים בין השנים 1999-2014. המזונות השונים סווגו לפי שיטת NOVA לארבע קטגוריות בהתאם לדרגת העיבוד של המזון, כאשר ההתמקדות הייתה בצריכה של מזונות אולטרה-מעובדים (מזונות המיוצרים בעיקר מרכיבים מעובדים - כגון משקאות מוגזים וממותקים, נקניקיות, ממתקים, יוגורט פרי, מרקים ואטריות להכנה מהירה וחטיפים). במסגרת המחקר, החוקרים בדקו את הקשר בין רמת הצריכה של מזונות אולטרה-מעובדים לבין הסיכון לתמותה מכל גורם. 

בתקופת המעקב תועדו 335 מקרי תמותה, כאשר המשתתפים עם הצריכה הגבוהה ביותר של מזון אולטרה-מעובד היו בסיכון גבוה ב-62% לתמותה מכל גורם, בהשוואה למשתתפים עם הצריכה הנמוכה ביותר. קשר זה היה תלוי מינון, כך שעבור כל מנה נוספת של מזון אולטרה-מעובד הסיכון היה גבוה ב-18%. מכאן, צריכה גבוהה של מזון אולטרה-מעובד קשורה בסיכון מוגבר לתמותה מכל-גורם. 

במחקר השני, שנערך בצרפת, נכללו 105,159 משתתפים מעל גיל 18. החוקרים העריכו את רמת הצריכה של כ-3,300 מזונות שונים באמצעות יומני אכילה של 24 שעות שמילאו המשתתפים - בממוצע 5.7 פעמים למשתתף, במהלך תקופת מעקב חציונית של 5.2 שנים. המזונות השונים סווגו לפי שיטת NOVA לארבע קטגוריות בהתאם לדרגת העיבוד של המזון, ונבדק הקשר בין הצריכה של מזון אולטרה-מעובד לבין הסיכון לתחלואה קרדיווסקולרית. נמצא כי צריכה גבוהה יותר של מזון אולטרה-מעובד הייתה קשורה בסיכון מוגבר לתחלואה קרדיווסקולרית, כאשר כל עלייה של 10% בשיעור המזון האולטרה-מעובד בתזונה הייתה קשורה בעלייה של 12% בסיכון לתחלואה קרדיווסקולרית. התוצאות נותרו מובהקות גם לאחר התאמה סטטיסטית למדדים של איכות התזונה. 

החוקרים מסכמים כי צריכה של מזון אולטרה-מעובד הייתה קשורה בסיכון מוגבר לתחלואה קרדיווסקולרית, כאשר גורמים שונים בייצור המזון (כגון ההרכב התזונתי במוצר הסופי, חומרים המוספים למזון ועוד) עשויים לתרום לכך, ונדרשים מחקרים נוספים על מנת לבחון את התפקיד היחסי של גורמים אלה והאם מדובר בקשר סיבתי. בכל מקרה, יש לעודד צריכה של מזונות בדרגת עיבוד נמוכה יותר ולהגביל את הצריכה של מזונות מעובדים מאוד.

מחקר נוסף בנושא: כאן

Rico-Campà A, et al. Association between consumption of ultra-processed foods and all cause mortality: SUN prospective cohort study. BMJ. 2019 May 29;365:l1949. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31142450

Srour B, et al. Ultra-processed food intake and risk of cardiovascular disease: prospective cohort study (NutriNet-Santé). BMJ. 2019 May 29;365:l1451. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31142457

 

 

תזונה עשירה בוִיטמין C ובוִיטמין E קשורה בסיכון מופחת לסרְטן הלבלב

במחקר מקרה-בקרה נבדק האם תזונה, העשירה בויטמין C או בויטמין E, משפיעה על הקשר בין חשיפה לחומרים מוטגנים (mutagen) שמקורם בבשר (חומרים הגורמים לשינוי במידע הגנטי וכתוצאה מכך מגבירים סיכון להתפתחות סרטן) לבין הסיכון לסרטן הלבלב. החוקרים מסבירים כי מחקרים קודמים מצאו כי חשיפה למוטגנים שמקורם בבשר קשורה בסיכון מוגבר לסרטן הלבלב, ואילו צריכת ויטמין C וויטמין E קשורה בהפחתת הסיכון. במחקר זה נכללו 1,321 מטופלים, המאובחנים עם סרטן לבלב מסוג (PDAC (pancreatic ductal adenocarcinoma, אליהם הותאמה קבוצת ביקורת של 1,061 משתתפים בריאים. להלן ממצאי המחקר:

  • באופן כללי, הסיכון לסרטן הלבלב לא היה קשור בצריכת הבשר הכללית, אולם נמצא סיכון גבוה ב-57% עבור צריכה של עוף צלוי היטב בגריל. 
  • באופן ספציפי, נמצא כי הרכיב המוטגני (PhIP (2-amino-3,8-dimethylimidazo[4,5-f]quinoxaline היה קשור בסיכון מוגבר לסרטן הלבלב, כך שהמשתתפים עם הצריכה הגבוהה ביותר של רכיב זה, בהשוואה לנמוכה ביותר, היו בסיכון גבוה ב-38%. 
  • צריכה גבוהה יותר של ויטמין C או ויטמין E מהתזונה או מתוספים הייתה קשורה בסיכון מופחת לסרטן הלבלב. 
  • הקשר בין צריכת PhIP לבין הסיכון לסרטן הלבלב הושפע מצריכת ויטמין C או ויטמין E, כך שהסיכון היה נמוך יותר עבור משתתפים עם צריכה גבוהה יותר של ויטמינים אלו. 

החוקרים מסכמים כי בהתאם למשוער, צריכה גבוהה של ויטמין C או ויטמין E תורמת להפחתת הסיכון לסרטן הלבלב, הקשור בצריכת חומרים מוטגנים, שמקורם בבשר. 

Li D, et al. Vitamin C and Vitamin E Mitigate the Risk of Pancreatic Ductal Adenocarcinoma from Meat-Derived Mutagen Exposure in Adults in a Case-Control Study. J Nutr. 2019 May 17. pii: nxz081. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31100111

 

 

קוהוש שחור להקלה על תסמיני גִיל המעבר על רקע הטיפול בחולות סרְטן השד

במחקר אקראי מבוקר, שנערך בבית חולים בסין, נבדקה היעילות והבטיחות של תוסף קוהוש שחור (Cimicifuga racemosa) לטיפול בתסמיני גיל המעבר על רקע טיפול הורמונלי, בקרב חולות סרטן השד (LHRH Agonists). במחקר נכללו 85 מטופלות, אשר חולקו אקראית לשתי קבוצות: 

  1. קבוצת ההתערבות – קיבלה, בנוסף לטיפול הרפואי, תוסף מסחרי הנקרא Remifemin, המכיל מיצוי קוהוש שחור, במינון 20 מ"ג פעמיים ביום למשך 12 שבועות. 
  2. קבוצת הביקורת - קיבלה את הטיפול הרפואי בלבד. 

נמצא כי קרא עוד.

Wang C, et al. Effect of Cimicifuga racemosa on menopausal syndrome caused by LHRH-a in breast cancer. J Ethnopharmacol. 2019 Jun 28;238:111840. 

 

 

כוּרכום לטיפול במוקוזיטיס בפה בקרב חולי סרְטן ראש וצוואר

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה הוערכה היעילות של כורכום וכורכומין לטיפול במוקוזיטיס בפה, בקרב חולי סרטן העוברים טיפולי כימותרפיה או קרינה. בסקירה נכללו 5 מחקרים קליניים, מהם אחד שאינו מבוקר, בהם סה"כ 217 חולי סרטן ראש וצוואר. במחקרים השונים נעשה שימוש בכורכום או בכורכומין בטיפול חיצוני - ג'ל (2 מחקרים) או שטיפת פה (3 מחקרים). מהסקירה עולה כי קרא עוד.

Normando AGC, et al. Effects of turmeric and curcumin on oral mucositis: A systematic review. Phytother Res. 2019 May;33(5):1318-1329. 

 

 

צמחי תבלין לטיפול בסרְטן העור

בסקירה מוצגות העדויות בהתייחס לתרומה של רכיבים, המצויים בצמחי תבלין - כנגד סרטן העור. במסגרת הסקירה מפורטים הממצאים, בעיקר ממחקרים פרה-קליניים, בהתייחס לצמחי תבלין שונים, רכיביהם הפעילים ומנגנוני הפעולה שלהם:  קרא עוד.

Sreedhar A, Li J, Zhao Y. Next-Gen Therapeutics for Skin Cancer: Nutraceuticals. Nutr Cancer. 2018 Jul;70(5):697-709. 

 

 

 

אמבט צמחי מרפא לטיפול בפרוריטוס אורמי

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה הבטיחות והיעילות של אמבט צמחי מרפא סיניים לטיפול בפרוריטוס אורמי – גרד על רקע מחלת כליות כרונית. בסקירה נכללו 17 מחקרים בהם 970 מטופלים, כולם מקבלים דיאליזה וטיפול בסיסי ללחץ דם, לאנמיה ולאיזון אלקטרוליטים ורמת חומציות. במחקרים השונים הוערכה ההשפעה של טיפול משולב, הכולל אמבט צמחי מרפא, בהשוואה לקבוצת ביקורת, שקיבלה את הטיפול הרפואי בלבד או בשילוב אמבט פלסבו. משך ההתערבות נע בין שבועיים לשלושה חודשים (4.7 שבועות בממוצע). באמבט צמחי המרפא נעשה שימוש ב-6 עד 22 צמחים (11 צמחים בממוצע), כאשר הצמחים השכיחים ביותר היו Fructus Kochiae Scopariae, Sophora flavescens, Cortex Dictamni, Periostracum Cicadae. 

נמצא כי קרא עוד.

Xue W, Zhao Y, Yuan M, Zhao Z. Chinese herbal bath therapy for the treatment of uremic pruritus: meta-analysis of randomized controlled trials. BMC Complement Altern Med. 2019 May 10;19(1):103. 

 

 

 

איזון חיידקי המעי כאסטרטגיה להפחתת תסמיני חַרדה

בסקירה שיטתית, הוערכו העדויות ממחקרים אקראיים מבוקרים בהתייחס להשפעה של התערבויות המיועדות לאיזון חיידקי על תסמיני חרדה. החוקרים מסבירים כי ישנם מחקרים רבים, המצביעים על התפקיד של חיידקי המעי בוויסות הפעילות המוחית באמצעות ציר המעי-מוח, כאשר חוסר איזון בחיידקי המעי נמצא קשור בתסמינים כמו חרדה. יחד עם זאת, אין עדויות ברורות לטיפול בחרדה באמצעות איזון חיידקי המעי. בסקירה נכללו 21 מחקרים, בהם 1,503 משתתפים עם תסמונת המעי הרגיש (10 מחקרים), משתתפים בריאים (6 מחקרים) או משתתפים עם מחלות כרוניות (תסמונת העייפות הכרונית, דלקת מפרקים שגרונית, שמנות, פיברומיאלגיה וסוכרת סוג 2). בארבעה עשר מהמחקרים נעשה שימוש בפרוביוטיקה לאיזון חיידקי המעי, ובשבעה נעשה שימוש באסטרטגיות אחרות, כגון שינוי תזונתי. תוספי הפרוביוטיקה הכילו חיידק בודד (בעיקר Lactobacillus), או שילוב של מספר זנים. 

מבין 21 המחקרים, ב-11 מחקרים נמצא כי  קרא עוד.

Yang B, Wei J, Ju P, et al. Effects of regulating intestinal microbiota on anxiety symptoms: A systematic review. Gen Psychiatr. 2019 May 17;32(2):e100056. 

 

 

אוכמניות לשיפור הפעילות הקרדיו-מטבולית בקרב משתתפים עם התסמוֹנת המטבולית

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה ההשפעה של צריכת אוכמניות במשך 6 חודשים על מדדים קרדיו-מטבוליים, בקרב משתתפים עם התסמונת המטבולית. במחקר נכללו 115 משתתפים בני 63 בממוצע ו-BMI 31 בממוצע. המשתתפים חולקו באופן אקראי לשלוש קבוצות המחקר: תוסף אוכמניות מיובש בהקפאה במינון 26 גרם (שווה ערך לכ-150 גרם אוכמניות טריות) או במינון 13 גרם, או תוסף פלסבו – שלושת התוספים בעלי תכולת קלוריות ופחמימות זהה.

נמצא כי קרא עוד.

Curtis PJ, et al. Blueberries improve biomarkers of cardiometabolic function in participants with metabolic syndrome-results from a 6-month, double-blind, randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. 2019 Jun 1;109(6):1535-1545. 

 

 

תוסף צמחי לירידה במשקל

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה היעילות של פורמולה צמחית לירידה במשקל בקרב מבוגרים עם עודף משקל. הפורמולה נמכרת תחת השם המסחרי ®Slimvance®/Slendacor ומכילה מורינגה (Moringa oleifera), עלי קארי (Murraya koenigii) וכורכום (Curcuma longa).במחקר נכללו 140 משתתפים בגילאי 21-50, עם BMI בטווח 27-30, אשר חולקו אקראית לנטילת הפורמולה או לנטילת פלסבו - במינון של 900 מ"ג ליום (2 כמוסות) למשך 16 שבועות. בנוסף, כל המשתתפים צרכו דיאטה של כ-1,800 קלוריות ליום וביצעו הליכות במשך 30 דקות 5 ימים בשבוע במהלך תקופת המחקר. 

נמצא כי קרא עוד

Dixit K, Kamath DV, Alluri KV, Davis BA. Efficacy of a novel herbal formulation for weight loss demonstrated in a 16-week randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial with healthy overweight adults. Diabetes Obes Metab. 2018 Nov;20(11):2633-2641. 

 

 

לא נמצאה יעילות לתוסף תיאמין בקרב מטופלים עם אִי ספיקת לב אקוטית

במחקר פיילוט אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של תוסף תיאמין (ויטמין B1) להקלה על דיספניאה (קוצר נשימה), בקרב מטופלים המאושפזים על רקע אי ספיקת לב, שאינם סובלים מחסר בתיאמין (למעט מטופל אחד). מטופלים עם אי ספיקת לב מצויים בסיכון לחסר בתיאמין. תיאמין הינו קו-פקטור חיוני לתפקוד אנזים ה- pyruvate dehydrogenase. משערים כי עיכוב אנזים זה הוא המנגנון העיקרי דרכו חסר בתיאמין גורם לצורה ״הרטובה״ של מחלת הברי-ברי (wet beriberi), המתבטאת באי ספיקת לב

במחקר נכללו 118 משתתפים, שאושפזו מחדר המיון בשני בתי חולים בארה"ב עם אבחנה של אי ספיקת לב אקוטית. המטופלים קיבלו באופן אקראי תוסף תיאמין במינון 100 מ"ג או פלסבו - בערב של יום האשפוז הראשון והשני. רמת הדיספניאה הוערכה 8 שעות לאחר נטילת התוסף. 

כמצופה, נטילת התוסף הובילה ל קרא עוד.

Smithline HA, et al. Supplemental thiamine for the treatment of acute heart failure syndrome: a randomized controlled trial. BMC Complement Altern Med. 2019 May 6;19(1):96.

 

 

שיטת השחרור הרגשי (EFT) לשיפור הבריאות הגופנית והפסיכולוגית

במחקר קליני (לא מבוקר) הוערכה ההשפעה של שיטת השחרור הרגשי (EFT (Emotional Freedom Technique על מדדים גופניים הקשורים בבריאות. שיטת ה-EFT משלבת ידע מתחום הרפואה הסינית בנושא חסימות אנרגטיות לבין הפסיכותרפיה המערבית ומאפשרת שחרור רגשי ואנרגטי באמצעות שחרור זרימת האנרגיה בגוף. החוקרים מציינים כי ישנם מחקרים המצביעים על יעילות השיטה, אולם העדויות לגבי השְפעתה על מדדים גופניים הינן מוגבלות. 

במחקר זה בחנו החוקרים מהם המנגנונים המעורבים לאורך מערכת העצבים המרכזית באמצעות מדדים של קצב הלב, לחץ הדם, רמת הקורטיזול והפעילות החיסונית. בנוסף, הוערכה ההשפעה של התסמינים הפסיכולוגיים. במחקר נכללו 203 משתתפים בריאים, אשר נרשמו לסדנת הכשרה בת 4 ימים, כאשר בסדנה אחת, בה נכללו 31 משתתפים, הוערכו גם מדדים גופניים בתחילת הסדנה ובסיומה. נמצא כי קרא עוד.

Bach D, et al. Clinical EFT (Emotional Freedom Techniques) Improves Multiple Physiological Markers of Health. J Evid Based Integr Med. 2019 Jan-Dec;24:2515690X18823691. doi: 10.1177/2515690X18823691.

 

 

התרומה של דיאטה ים-תיכוֹנית לאוכלוסייה בסיכון לטרשת נפוֹצה

במחקר מקרה-בקרה, שנערך באוסטרליה, הוערך הקשר בין דיאטה ים-תיכונית לבין הסיכון לדמיאלינציה במערכת העצבים המרכזית (התפרקות המיאלין העוטף את תאי העצב), המהווה גורם מקדים לטרשת נפוצה. במחקר נכללו הנתונים של 282 מטופלים בגילאי 18-59, המאובחנים עם דמיאלינציה במערכת העצבים המרכזית ואליהם הותאמה קבוצת ביקורת של 558 משתתפים בריאים. בהתבסס על שאלוני תזונה שמילאו המשתתפים, החוקרים חישבו עבור כל משתתף ציון התאמה לדיאטה ים-תיכונית ,הכוללת גם בשר אדום לא מעובד (מנה אחת של כ-65 גרם ליום). החוקרים מסבירים את כמות הבשר שכללו בדיאטה בכך שארגון הדיאטה הים-תיכונית אמנם ממליץ על הגבלת צריכת בשר לשתי מנות בשבוע מקסימום, עד מנה אחת של בשר מעובד בשבוע ושתי מנות של בשר לבן בשבוע, אולם, גודל המנה מותאם להרגלים המקומיים. לכן, החוקרים התאימו את כמות הבשר לגודל המנה הנחשבת באוסטרליה. 

לא נמצא קרא עוד.

Black LJ, et al. A Higher Mediterranean Diet Score, Including Unprocessed Red Meat, Is Associated with Reduced Risk of Central Nervous System Demyelination in a Case-Control Study of Australian Adults. J Nutr. 2019 May 27. Pii: nxz089. 

 

 

דיאטה ים תיכוֹנית לשיפור הבריאות הקרדיו-מטבולית

במחקר תצפיתי (לא מבוקר) הוערכה הבטיחות, הסבילות והיעילות של דיאטה ים-תיכונית מוגבלת קלורית, בשילוב תוספי תזונה, לשיפור מגוון מדדי סיכון בקרב משתתפים עם עודף משקל או שמנות. במחקר נכללו 50 משתתפים, הסובלים מגורמי סיכון קרדיו-מטבוליים ואשר התבקשו לצרוך דיאטה ים-תיכונית מותאמת, הכוללת שייק חלבון פעמיים ביום (כל אחד מכיל 20 גרם חלבון, 2 גרם פיטוסטרוֹלים) וכן את כל תוספי התזונה הבאים: 2 כמוסות נוגדי חמצון, 2 כמוסות פרוביוטיקה מהזן Bacillus coagulans במינון 3 מיליארד חיידקים, 2 גרם שמן דגים, כמוסות קינמון במינון 1,000 מ"ג ומשקה סיבים, המכיל 6 גרם סיבים, פעמיים ביום. הדיאטה סיפקה כ-68-76% מהצריכה הקלורית הנדרשת ונמשכה 13 שבועות. החוקרים מציינים כי באופן כללי ההיענות לדיאטה הייתה טובה והיא נסבלה היטב. 

נמצא כי קרא עוד..

Tripp ML, et al. A Low-Glycemic, Mediterranean Diet and Lifestyle Modification Program with Targeted Nutraceuticals Reduces Body Weight, Improves Cardiometabolic Variables and Longevity Biomarkers in Overweight Subjects: A 13-Week Observational Trial. J Med Food. 2019 May;22(5):479-489. 

 

 

ההשפעות השליליות של צמחי מרפא הרווחים באוסטרליה

במחקר תצפיתי בוצע ניתוח של התגובות השליליות לארבעה צמחי מרפא, השכיחים בשימוש באוסטרליה – קיפודנית (Echinacea purpurea), ולריאן (Valeriana officinalis), קוהוש שחור (Cimicifuga racemosa) וגינקו דו-אונתי (Ginkgo biloba). המחקר מבוסס על דיווחים של מטופלים לרופא המשפחה, שתועדו באופן מערכתי בין השנים 2000-2015.  קרא עוד.

Hoban CL, Byard RW, Musgrave IF. Analysis of spontaneous adverse drug reactions to echinacea, valerian, black cohosh and ginkgo in Australia from 2000 to 2015. J Integr Med. 2019 Apr 30. pii: S2095-4964(19)30054-8. 

 

 

 

וכעת, עוד כותרות...

 

 

מה הקשר בין רמת וִיטמין E בדם לבין הסיכון לסרְטן?

במחקר מקרה-בקרה, אשר מבוסס על נתונים ממחקר אקראי מבוקר גדול, שנערך בסין, נכללו 229 משתתפים עם אבחנה חדשה של סרטן, אליהם הותאמה קבוצת ביקורת של 229 משתתפים ללא סרטן. נמצא כי:

  • רמה גבוהה יותר בדם של ויטמין E הייתה קשורה בסיכון מופחת לסרטן במערכת העיכול.
  • רמת ויטמין E גבוהה הייתה קשורה בסיכון מופחת לסרטן באופן כללי בקרב משתתפים עם רמת סלניום גבוהה, אך בסיכון מוגבר לסרטן בקרב משתתפים עם רמת סלניום נמוכה.

Wang J, et al. A Nested Case-Control Study on Plasma Vitamin E and Risk of Cancer: Evidence of Effect Modification by Selenium. J Acad Nutr Diet. 2019 May;119(5):769-781. 

 

 

תכנית אינטגרטיבית למניעת דמנצִיה בקרב מבוגרים

במחקר קליני, בו נכללו 48 מבוגרים מעל גיל 60 ללא דמנציה, נמצא כי השתתפות בתכנית אינטגרטיבית למניעת דמנציה - הכוללת דיקור, כוסות רוח, פעילות גופנית, מדיטציה, טיפול בצחוק וטיפול במוזיקה - מפגש שבועי במשך 8 שבועות, הייתה בעלת השפעה מיטיבה על התפקוד הקוגניטיבי ותסמיני דיכאון

Ahn HI, Hyun MK. Effectiveness of integrative medicine program for dementia prevention on cognitive function and depression of elderly in a public health center. Integr Med Res. 2019 Jun;8(2):133-137. 

 

 

פורמולת צמחי מרפא לטיפול בדלקת מִפרקים שגרונית

במחקר, שנערך בקרב חולדות, הודגמה התרומה של פורמולת צמחי מרפא סינית (Bi-Qi) לשיפור מדדים של דלקת מפרקים שגרונית - כולל תהליכי דלקת, היפרפלזיה של תאי המפרק ופירוק הסחוס. 

הפורמולה Bi-Qi מכילה את הצמחים הבאים: מרווה סינית (Salvia miltiorrhiza), שוש קירח (Glycyrrhiza glabra), קודונופסיס (Codonopsis pilosula), אסטרגלוס (Astragalus membranaceus), ג'ינסנג (Panax notoginseng), ליגוסטיקום (Ligusticum striatum), אכירנטיס (Achyranthes bidentata), אטרקטילודס (Atractylodes macrocephala), ו-Strychnos nux-vomica. 

Wang K, et al. Traditional Chinese medicine formula Bi-Qi capsule alleviates rheumatoid arthritis-induced inflammation, synovial hyperplasia, and cartilage destruction in rats. Arthritis Res Ther. 2018 Mar 14;20(1):43.

 

 

תזונה מהצומח קשורה בסיכון מופחת לאִי ספיקת לב

במחקר עוקבה, שנערך בארה"ב ובו נכללו כ-16,000 משתתפים, נמצא כי משתתפים שצרכו תזונה המבוססת בעיקרה על מזונות מן הצומח היו בסיכון מופחת לאי ספיקת לב, ואילו דפוס של תזונה "דרומית" היה קשור בסיכון מוגבר.

Lara KM, et al. Dietary Patterns and Incident Heart Failure in U.S. Adults Without Known Coronary Disease. J Am Coll Cardiol. 2019 Apr 30;73(16):2036-2045. 

 

 

הקפדה על פעילוֹת גופנית לצמצום הנזק בישיבה ממושכת

במחקר אורך, בו נכללו הנתונים של כ-150,000 מבוגרים, מראים החוקרים כי ישיבה ממושכת הייתה קשורה בסיכון מוגבר לתמותה בקרב משתתפים שאינם פעילים גופנית, כאשר קשר זה צומצם או נעלם לחלוטין בקרב משתתפים שביצעו פעילות גופנית בהתאם להמלצות (לפחות 150 דקות בשבוע של פעילות בעצימות בינונית עד גבוהה).

Emmanuel Stamatakis, et al. Sitting Time, Physical Activity, and Risk of Mortality in Adults. J Am Coll Cardiol. 2019 Apr 30;73(16):2062-2072.

 

 

הפעילות נוגדת הסרְטן של פלבונואִידים

בסקירה מפורטות העדויות העדכניות בהתייחס לפעילות נוגדת הסרטן ולמנגנוני הפעולה המעורבים של מגוון פלבונואידים - ביניהם אפיגנין, לוטאולין, קוורצטין, הספריטין, EGCG, ציאנידין, גניסטאין ודאידזאין.

Chirumbolo S, et al. Targeting Cancer with Phytochemicals via Their Fine Tuning of the Cell Survival Signaling Pathways. Int J Mol Sci. 2018 Nov 12;19(11). pii: E3568. 

 

 

רכיב פרה-ביוטי לחיזוק אוכלוסיית חיידקי המעי

במחקר פרה קליני, הכולל מחקר מעבדה ומחקר בחולדות, הודגמה הפעילות הפרה-ביוטית של הרכיב הטבעי Chitin-glucan לחיזוק אוכלוסיית חיידקי המעי מהזן bifidobacterial. 

Alessandri G, et al. Ability of bifidobacteria to metabolize chitin-glucan and its impact on the gut microbiota. Sci Rep. 2019 Apr 8;9(1):5755.

 

 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם