עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש יוני 2019 - מקבץ 3

עודכן בתאריך 19/06/2019

בסקירה השבועית שלנו:

מה הקשר בין דפוסי הזנה משלימה של התינוק לבין מדדי בריאות ותזונה?

האם קוהוש שחור יעיל להקלה על תסמינים קלימקטריים בקרב חולות סרטן השד?

מהי ההשפעה של כורכומין על הפעילות של טמוקסיפן?

האם יוגה מסייעת לשיפור איכות החיים בקרב חולות סרטן שד?

האם ארומתרפיה יעילה להקלה על חרדה מכאב בקרב נפגעי כוויות?

אילו רכיבים טבעיים יעילים להקלה על כאב בקרב מטופלים עם דלקת מפרקים ניוונית?

האם צריכת קפה קשורה בסיכון מופחת לנפילות בקרב קשישים?

מהי התרומה של חלבון סויה להורדת הכולסטרול?

האם צריכת החלבון בהריון קשורה במדדי הרגישות לאינסולין?

מהן ההנחיות הרשמיות לטיפול תזונתי מותאם אישית במבוגרים עם סוכרת?

האם מטופלים עם מעי רגיש עלולים לסבול מחסרים תזונתיים?

האם תוספי חומצות אמינו מסועפות פוגעים במטבוליזם של גלוקוז בקרב משתתפים עם טרום-סוכרת?

מהי ההשפעה של תוספים תזונתיים על רמת הגלוקוז בקרב מאושפזים על רקע COPD?

האם ישנה השפעה גנטית על רמת ויטמין D?

 

בכותרות השבוע: הפעילות נוגדת השְפעת של סמבוק שחור, אנדרוגרפיס כטיפול תומך בסרטן וושט גרורתי, אינטראקציה בין פנולים וחלבון במזון, צמחי מרפא מסורתיים בעלי פעילות נוגדת סוכרת, רכיבים פנוליים למניעה ולטיפול במחלות מעי דלקתיות, והטיפול בתסמיני גיל המעבר בקרב נשים בסיכון לפקקת.

 

 

הקשר בין דפוסי הזנה משלימה של התינוק לבין מדדי בריאות ותזונה

כחלק מפרויקט גדול, במסגרתו נערכו מספר סקירות שיטתיות בנושאים של תזונה ובריאות בקרב נשים בהריון ותינוקות עד גיל שנתיים, להלן סיכום הממצאים משש סקירות, העוסקות בקשר בין דפוסי צריכה של מזונות ומשקאות משלימים (כלומר, מעבר להנקה או צריכת תמ״ל) אצל התינוק - כולל תזמון, סוג וכמות - לבין מדדי בריאות ותזונה – כולל רמת המיקרונוטריאנטים, בריאות העצם, אבני דרך התפתחותיות, אלרגיות, ומדדי גדילה והרכב הגוף. 

בהתייחס לרמת המיקרונוטריאנטים:

  • חשיפה למזונות ומשקאות משלימים בגיל ארבעה חודשים במקום שישה חודשים אינה קשורה ברמת הברזל בקרב תינוקות בריאים, אולם אין עדויות מספיקות על מנת להעריך את הקשר בין גיל החשיפה לבין הרמה של מיקרונוטריאנטים אחרים. 
  • ישנן עדויות חזקות לכך שבקרב תינוקות בסיכון לחסר ברזל, צריכת מזונות עשירים בברזל (כגון בשר או דגנים מועשרים) תרמה לשמירה על רמת ברזל תקינה בשנת החיים הראשונה, אולם לא ברורה התרומה עבור תינוקות עם מאגרי ברזל מספקים (כגון תינוקות הצורכים תמ"ל). 
  • צריכת מזונות עשירים באבץ (כגון בשר או דגנים מועשרים) מסייעת לשמירה על רמת האבץ בשנת החיים הראשונה, והרכב חומצות השומן במזונות המשלימים קשורה ברמת חומצות השומן של התינוק.
  • אין מספיק עדויות בהתייחס לסוג המזונות ולכמותם, לקשר לרמת ויטמין D, ויטמין B12 וחומצה פולית, או לגבי הקשר בין מזונות דלים בברזל ורמת המיקרונוטריאנטים. 

בהתייחס לאלרגִיות:

  • מהעדויות עולה כי אין קשר בין גיל החשיפה למזונות משלימים לבין הסיכון לאלרגיות למזון, אטופיק דרמטיטיס או אסתמה בילדות. 
  • חשיפה למזונות אלרגניים בשנת החיים הראשונה, לאחר גיל 4 חודשים, אינה מגבירה את הסיכון לאלרגיות למזון ולאטופיק דרמטיטיס ואף עשויה לתרום למניעת אלרגיה לבוטנים ולביצים. 
  • אין מספיק עדויות על מנת לקבוע את הקשר בין המגוון התזונתי או דפוסי התזונה לבין הופעת תגובה אלרגית

בהתייחס למדדי גדילה והרכב הגוף:

  • חשיפה למזונות משלימים בגילאי 4-5 חודשים בהשוואה ל-6 חודשים אינה קשורה במדדי הגוף (כולל משקל, הרכב הגוף, אורך וכדומה) בקרב תינוקות בריאים, ישנן עדויות מוגבלות לכך שחשיפה לפני גיל 4 חודשים עלולה להיות קשורה בסיכון גבוה יותר לעודף משקל או שמנות. אין מספיק עדויות על מנת להעריך את הקשר לחשיפה לאחר גיל 7 חודשים. 
  • ישנן עדויות לכך שצריכת בשר בכמויות שונות, בשר במקום דגנים מועשרים בברזל ומזונות עם שומנים שונים קשורה בצורה שלילית במדדי הגדילה והרכב הגוף. בנוסף, ישנן עדויות מוגבלות לגבי ההשפעה השלילית של צריכת משקאות ממותקים ומיץ על מדדי הגדילה. 

אין עדויות מספיקות על מנת להסיק לגבי הקשר בין גיל החשיפה, סוג וכמות המזונות המשלימים לבין בריאות העצם בקרב ילדים עד גיל 18 וכן לגבי אבני דרך התפתחותיות. 

Obbagy JE, et al. Complementary feeding and micronutrient status: a systematic review. Am J Clin Nutr. 2019 Mar 1;109(Supplement_7):852S-871S.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30982869

Obbagy JE, et al. Complementary feeding and bone health: a systematic review. Am J Clin Nutr. 2019 Mar 1;109(Supplement_7):872S-878S.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30624593

English LK, et al. Complementary feeding and developmental milestones: a systematic review. Am J Clin Nutr. 2019 Mar 1;109(Supplement_7):879S-889S.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30982876

Obbagy JE, et al. Complementary feeding and food allergy, atopic dermatitis/eczema, asthma, and allergic rhinitis: a systematic review. Am J Clin Nutr. 2019 Mar 1;109(Supplement_7):890S-934S.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30982864

English LK, et al. Timing of introduction of complementary foods and beverages and growth, size, and body composition: a systematic review. Am J Clin Nutr. 2019 Mar 1;109(Supplement_7):935S-955S.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30982863

English LK, et al. Types and amounts of complementary foods and beverages consumed and growth, size, and body composition: a systematic review. Am J Clin Nutr. 2019 Mar 1;109(Supplement_7):956S-977S.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30982866

 

 

קוֹהוש שחור להקלה על תסמינים קלימקטריים בקרב חולות סרְטן השד

בסקירה שיטתית הוערכה היעילות של הטיפול בקוהוש שחור (Cimicifuga racemosa) ובפרע מחורר (Hypericum perforatum) להקלה על תסמינים קלימקטריים (כגון גלי חום, הפרעות שינה, הזעות לילה ועוד) בקרב חולות סרטן השד, המקבלות טיפולים הורמונליים (בעיקר טמוקסיפן). 

בסקירה נכללו שישה מחקרים קליניים, בהם נבדקה ההשפעה של קוהוש שחור בלבד או בשילוב פרע מחורר. באופן כללי, נמצא כי הטיפול הצמחי תרם להקלה בתסמינים קלימקטריים, כאשר ישנן עדויות המצביעות על יעילות טובה יותר במינונים הגבוהים מהמינון המקובל לטיפול בתסמינים טבעיים של גיל המעבר. לצערינו אין בסקירה פירוט של המינונים. לא נצפו לטיפול השפעות דמויות אסטרוגן בשד או בפעילות ההורמונלית. מעבר לכך, נמצא כי הטיפול הצמחי לאחר ההחלמה היה מלווה בהארכת משך הזמן ללא הישנות המחלה בכ-4.5 שנים בהשוואה לנשים שלא השתמשו בקוהוש שחור.

החוקרים מראים כי ממצאים אלה נתמכים על ידי מחקרים פרה-קליניים, המדגימים את ההשפעה נוגדת הסרטן של קוהוש שחור ואת תרומתו להגברת היעילות של טמוקסיפן. החוקרים מציינים כי לא ידוע על תגובות הדדיות בעלות השפעה קלינית בין קוהוש שחור או פרע מחורר לבין הטיפול ההורמונלי. הם מסכמים כי השימוש בקוהוש שחור - עם או בלי פרע מחורר - מהווה טיפול שאינו הורמונלי ובטוח לשימוש בקרב חולות סרטן השד, הסובלות מתסמינים קלימקטריים על רקע הטיפול ההורמונלי.

Ruan X, Mueck AO, Beer AM, Naser B, Pickartz S. Benefit-risk profile of black cohosh (isopropanolic Cimicifuga racemosa extract) with and without St John's wort in breast cancer patients. Climacteric. 2019 Jan 10:1-9.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30626212

 

 

ההשפעה של כוּרכומין על הפעילות של טמוקסיפן

במחקר קליני מוצלב הוערכה ההשפעה של תוסף כורכומין - עם או בלי פיפרין - על הפעילות של התרופה טמוקיספן בקרב חולות סרטן השד. טמוקסיפן מפורקת בכבד למטבוליט הפעיל אנדוקסיפן, כאשר כורכומין עשוי לעכב את המטבוליזם של התרופה ולהגביר את החשיפה לאנדוקסיפן.

במחקר נכללו 16 מטופלות, המקבלות טמוקסיפן. במסגרת המחקר, המטופלות קיבלו טמוקסיפן במינון קבוע בשלושה סבבים בסדר אקראי, בסבב הראשון המטופלות קיבלו רק טמוקסיפן, בסבב השני המטופלות קיבלו טמוקסיפן עם כורכומין במינון 1,200 מ"ג 3 פעמים ביום ובסבב השלישי המטופלות קיבלו טמוקסיפן עם כורכומין באותו מינון וכן פיפרין במינון 10 מ"ג 3 פעמים ביום. ההשפעה הוערכה באמצעות ההבדל בריכוז אנדוקסיפן בשלושת התנאים. 

בהשוואה לטמוקסיפן בלבד, ריכוז אנדוקסיפן היה קרא עוד.

Hussaarts KGAM, et al. Impact of Curcumin (with or without Piperine) on the Pharmacokinetics of Tamoxifen. Cancers (Basel). 2019 Mar 22;11(3). 

 

 

יוגה לשיפור איכות החיים בקרב חולות סרְטן שד

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה הוערכה ההשפעה של יוגה לשיפור איכות החיים בקרב חולות סרטן שד, בהשוואה לכל סוג אחר של פעילות גופנית. בסקירה נכללו שמונה מחקרים אקראיים מבוקרים, בהם 545 מטופלות בנות 50-55 בממוצע, שאובחנו עם סרטן שד לא גרורתי. בחמישה מחקרים נכללו נשים שרק החלו את הטיפול נוגד הסרטן ובשלושה מחקרים נכללו נשים לאחר סיום הטיפולים. במחקרים השונים הוערכה ההשפעה של תרגול יוגה מסוגים שונים באמצעות מדריך או באופן עצמאי, בהשוואה לכל פעילות גופנית אחרת, כולל מתיחות, אימוני כוח או אירובי. בניתוח כולל של הנתונים, נמצאה מגמה, קרא עוד.

El-Hashimi D, Gorey KM.Yoga-Specific Enhancement of Quality of Life Among Women With Breast Cancer: Systematic Review and Exploratory Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. J Evid Based Integr Med. 2019 Jan-Dec;24:2515690X19828325. 

 

 

ארומתרפיה וטכניקת הרגעה להקלה על חֲרדה מכאב בקרב נפגעי כְּוויות

במחקר אקראי מבוקר הוערכה ההשפעה של ארומתרפיה וטכניקת הרגעה להקלה על חרדה מכאב בקרב נפגעי כוויות. החוקרים מסבירים כי חרדה מכאב הינה תופעה שכיחה בקרב נפגעי כוויות, המתוארת כתחושה של פחד וציפייה לכאב כתוצאה מהטיפול. במחקר נכללו 132 מטופלים, המאושפזים בבית חולים באיראן ואשר חולקו באופן אקראי ל-4 קבוצות. הקבוצות קיבלו, בנוסף לטיפול הרפואי, את אחת האפשרויות הבאות: 

  • ארומתרפיה בלבד - הרחה של שמן אתרי ורד במינון 5 טיפות בריכוז 40% על פיסת בד שהוצמדה לחולצת המטופל
  • טכניקת הרגעה בלבד
  • שילוב של ארומתרפיה וטכניקת הרגעה
  • קבוצת ביקורת שלא קיבלה כל התערבות

כל ההתערבויות נערכו פעם ביום למשך 20 דקות לפני החלפת החבישות, במשך שלושה ימים רצופים. בשלושת הימים החרדה מכאב נמדדה בקרא עוד.

Daneshpajooh L, Najafi Ghezeljeh T, Haghani H. Comparison of the effects of inhalation aromatherapy using Damask Rose aroma and the Benson relaxation technique in burn patients: A randomized clinical trial. Burns. 2019 Apr 1. pii: S0305-4179(18)31080-5. doi:10.1016/j.burns.2019.03.001.

 

 

רכיבים טבעיים להקלה על כאב בקרב מטופלים עם דלקת מִפרקים נִיוונית

בסקירה מפורטים הממצאים, בדגש על הממצאים הקליניים, בנוגע לשימוש ברכיבים טבעיים להקלה על כאב בקרב מטופלים עם דלקת מפרקים ניוונית. במסגרת הסקירה מפורטים המקורות הטבעיים והרכיבים הפעילים שנמצאו בעלי השפעה מיטיבה, ביניהם: רכיבים שומניים של אבוקדו ופולי סויה (Avocado/soybean unsaponifiables), לבונה (Boswellia serrata), קפסאיצין, כורכומין, ג'ינג'ר (Zingiber officinale), פוליפנוֹלים כגון EGCG, רימון ופיקנוגנול, ושמן דגים. בהמשך, החוקרים דנים בפעילות הביולוגית והפרמקולוגית של רכיבים אלה ובפוטנציאל שלהם לפיתוח תרופות חדשניות. 

החוקרים מסכמים כי קרא עוד.

Wang A, Leong DJ, Cardoso L, Sun HB. Nutraceuticals and osteoarthritis pain. Pharmacol Ther. 2018 Jul;187:167-179. 

 

 

צריכת קפה קשורה בסיכון מופחת לנפילות בקרב קשישים

במחקר, המבוסס על נתונים משני מחקרי עוקבה, נבדק הקשר בין צריכת קפה לבין הסיכון לנפילות ולשברים בקרב קשישים. החוקרים מסבירים כי צריכת קפה נמצאה קשורה בסיכון נמוך יותר לסוכרת סוג 2, תחלואה קרדיווסקולרית וסרקופניה (מחלת דלדול שרירים) - המהווים גורמי סיכון משמעותיים לנפילות. כמו כן, קפה מגביר עירנות ותגובתיות, ולכן משוער כי לצריכת קפה תהיה השפעה מגינה בהתייחס לנפילות ולשברים. במחקר נכללו נתונים של 2,964 משתתפים מעל גיל 60, אשר נלקחו ממחקר ספרדי, העוסק בתזונה ובסיכון הקרדיווסקולרי, וכן של 8,999 משתתפים מעל גיל 60 מהביו-בנק הבריטי. 

במהלך תקופת מעקב של 7-10 שנים תועדו בשני המחקרים 793 ו-199 מקרים של קרא עוד.

Machado-Fragua MD, et al. Habitual coffee consumption and risk of falls in 2 European cohorts of older adults. Am J Clin Nutr. 2019 May 1;109(5):1431-1438. 

 

התרומה של חלבון סויה להורדת הכולסטרול

במטה-אנליזה הוערכו 46 מחקרים מבוקרים, עליהם ה-FDA יתבסס בהחלטתו על ביטול ההכללה של סויה ברשימת המזונות בעלי השפעה מיטיבה על בריאות הלב. החוקרים מסבירים כי ישנם מזונות ורכיבים תזונתיים, שאושרו על ידי ה-FDA כבעלי השפעה מיטיבה על הלב בהתבסס על פעילותם להורדת הכולסטרול. בשל ממצאים שאינם עקביים בהתייחס לתרומה של סויה להפחתת רמת ה-LDL, ה-FDA שוקל להסיר את הסויה מרשימה זאת. במטה-אנליזה נכללו 46 מחקרים בהם נכללו משתתפים מבוגרים עם רמת LDL של 110-201 מ"ג/דצ"ל אשר בדקו את ההשפעה של חלבון סויה בהשוואה לחלבון שאינו סויה על רמת ה-LDL והכולסטרול הכללי. 

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כיקרא עוד.

Blanco Mejia S, et al. A Meta-Analysis of 46 Studies Identified by the FDA Demonstrates that Soy Protein Decreases Circulating LDL and Total Cholesterol Concentrations in Adults. J Nutr. 2019 Jun 1;149(6):968-981. 

 

 

האם צריכת החלבון בהריוֹן קשורה במדדי הרגישות לאינסולין?

בסקירה מעריכים החוקרים את העדויות הקיימות בהתייחס לקשר בין צריכת החלבון בהריון לבין מדדי רגישות לאינסולין של האם והתינוק. במסגרת הסקירה מפרטים החוקרים את ההמלצות לצריכת חלבון ודנים בהשְפעתו על התגובה הגליקמית, בהתייחס לכמות החלבון ולסוג החלבון. 

באופן כללי, החוקרים מסכמים כי קרא עוד.

Allman BR, Andres A, Børsheim E. The Association of Maternal Protein Intake during Pregnancy in Humans with Maternal and Offspring Insulin Sensitivity Measures. Curr Dev Nutr. 2019 Apr 20;3(6):nzz055. 

 

 

הנחיות לטיפול תזונתי מותאם אישית במבוגרים עם סוּכרת

בדוח, שפורסם מטעם איגוד הסוכרת האמריקאי, מפורטות הנחיות מבוססות ראיות לטיפול תזונתי מותאם אישית במבוגרים עם סוכרת או טרום-סוכרת. צוות המומחים מציין כי קיימות עדויות חזקות התומכות ביעילות הקלינית והכלכלית של טיפול תזונתי כחלק מהטיפול הרפואי במחלת הסוכרת, בדגש על ייעוץ תזונתי המיועד לשיפור או לשימור מדדי הסוכר, משקל הגוף וגורמי הסיכון הקרדיווסקולריים (כגון פרופיל שומנים ולחץ דם). הם מדגישים כי קרא עוד.

Evert AB, et al. Nutrition Therapy for Adults With Diabetes or Prediabetes: A Consensus Report.Diabetes Care. 2019 May;42(5):731-754. 

 

 

מטופלים עם מעִי רגיש עלולים לסבול מחסרים תזונתיים

בהתבסס על נתונים משני מחקרים אקראיים מבוקרים, הוערכה איכות התזונה בקרב מטופלים עם תסמונת המעי הרגיש (IBS) וההשפעה של דיאטת דלת FODMAP. במחקר נכללו הנתונים של 130 מטופלים, אשר חולקו לדיאטה דלת FODMAP או לקבוצת הביקורת, שהמשיכה את התזונה הרגילה שלה או שקיבלה ייעוץ תזונתי. החוקרים העריכו את איכות התזונה והרכבה בתחילת המחקר ולאחר ארבעה שבועות של דיאטה דלת FODMAP. נמצא כי צריכת הסיבים הבסיסית של מרבית המטופלים הייתה נמוכה, כאשר רק שישה מטופלים צרכו סיבים בהתאם להמלצה של 30 גרם ליום. 

באופן כללי, קרא עוד.

Staudacher HM, Ralph FSE, Irving PM, Whelan K, Lomer MCE. Nutrient Intake, Diet Quality, and Diet Diversity in Irritable Bowel Syndrome and the Impact of the Low FODMAP Diet. J Acad Nutr Diet. 2019 Apr 24. 

 

 

תוספי חומצות אמינו מסועפות אינם פוגעים במטבוליזם של גלוקוז בקרב משתתפים עם טרום-סוּכרת

במחקר פיילוט אקראי מוצלב נבדקה ההשפעה של תוספי חומצות אמינו מסועפות (BCAAs) על המטבוליזם של גלוקוז בקרב משתתפים עם שמנות וטרום-סוכרת. החוקרים מציינים כי בקרב משתתפים עם שמנות ותנגודת לאינסולין נמצאו רמות גבוהות של BCAAs וכמו כן נמצא קשר בין תנגודת לאינסולין ורמה גבוהה של חומצות אמינו מסועפות, אולם לא ידוע האם נטילת תוספי BCAAs תפגע עוד יותר במטבוליזם של גלוקוז ותגביר התנגודת לאינסולין. במחקר נכללו 12 משתתפים, אשר נטלו שני תוספים: 20 גרם BCAAs או תוסף חלבון דל ב- BCAAs- כל אחד למשך 4 שבועות, עם שבועיים הפסקה ביניהם. השְפעת התוספים נבדקה באמצעות מבחן העמסת סוכר ובדיקות דם. להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.

Woo SL, et al. Effects of branched-chain amino acids on glucose metabolism in obese, prediabetic men and women: a randomized, crossover study. Am J Clin Nutr. 2019 Jun 1;109(6):1569-1577. 

 

 

ההשפעה של תוספים תזונתיים על רמת הגלוקוז בקרב מאושפזים על רקע CִOPD 

במחקר אקראי מוצלב הוערכה ההשפעה של שני סוגי תוספים תזונתיים על רמת הגלוקוז לאחר הארוחה וצריכת החלבון בקרב מבוגרים המאושפזים עם מחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD). החוקרים מסבירים כי במקרים רבים ניתנת תמיכה תזונתית לטיפול בתת-תזונה בקרב חולי COPD, אולם לא ידועה ההשפעה של כך על איזון הגלוקוז בדם. 

במחקר נכללו 17 מטופלים, אשר צרכו משקה תזונתי או חטיף תזונתי - שניהם בעלי הרכב אבות מזון דומה. כל תוסף נצרך לסירוגין בשני ימים שונים בשבוע. השְפעת שני התוספים נבדקה תחת שני תנאים: לאחר צום לילה לפני ארוחת הבוקר, וכן כארוחת ביניים שעה לאחר ארוחת הבוקר. רמת הגלוקוז נמדדה בשש נקודות זמן לאורך שעתיים לאחר צריכת כל אחד מהתוספים. 

להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.

Ingadottir AR, et al. Effect of two different nutritional supplements on postprandial glucose response and energy- and protein intake in hospitalised patients with COPD: A randomised cross-over study. Clin Nutr. 2019 Apr 25. pii: S0261-5614(19)30183-9. 

 

 

ההשפעה הגנטית על רמת וִיטמין D

בסקירה מוצגות העדויות העוסקות בהשפעה של גורמים גנטיים ואפיגנטיים על רמת ויטמין D בגוף. מחקרים גנטיים שנערכו על תאומים או בהקשר המשפחתי תומכים בכך שקיימים גורמים גנטיים המשפיעים על רמת ויטמין D וכי הבדלים (כגון מוטציות) או שינויים (כגון מחיקה, הגברה או היפוך) בגנים המעורבים במטבוליזם, בקטבוליזם, בשינוע או בקשירה של ויטמין D לקולטן, עשויים להשפיע על רמת ויטמין D.

החוקרים מציינים כי קרא עוד.

Bahrami A, et al. Genetic and epigenetic factors influencing vitamin D status. J Cell Physiol. 2018 May;233(5):4033-4043. doi: 10.1002/jcp.26216. Epub 2017 Nov 28.

 

 

וכעת, עוד כותרות...

 

 

הפעילות נוגדת השפַּעת של סמבוּק שחור

במחקר מעבדה הודגמה הפעילות של סמבוק שחור (Sambucus nigra) כנגד נגיף השְפעת, כולל השפעה מעכבת על כניסת הנגיף ושכפולו וכן חיזוק התגובה החיסונית. 

Golnoosh Torabian, Peter Valtchev, Qayyum Adil, Fariba Dehghani. Anti-influenza activity of elderberry (Sambucus nigra). Journal of Functional Foods, Volume 54, 2019, Pages 353-360.

 

 

אנדרוֹגרפיס כטיפול תומך בסרְטן וושט גרורתי

במחקר פרה-קליני הודגמה ההשפעה נוגדת הסרטן של אנדרוגרפיס (Andrographis paniculata) כטיפול תומך בסרטן וושט גרורתי. 

Li L, et al. The adjuvant value of Andrographis paniculata in metastatic esophageal cancer treatment - from preclinical perspectives. Sci Rep. 2017 Apr 12;7(1):854. 

 

 

מהי השְפעת האינטראקציה בין פנולים וחלבון במזון?

בסקירה מוצגת ההשפעה של האינטראקציה בין רכיבים פנוליים לבין חלבונים במזון, המשפיעה הן על מאפייני המזון והן על התועלת הבריאותית שלו, כגון תהליכי העיכול של החלבון, זמינות נוגדי החמצון, הגנה על הרכיבים הפנוליים בתוך מערכת העיכול ואף הגברת הפעילות נוגדת הסרטן שלהם. 

Buitimea-Cantúa NE, Gutiérrez-Uribe JA, Serna-Saldívar SO. Phenolic-Protein Interactions: Effects on Food Properties and Health Benefits. J Med Food. 2018 Feb;21(2):188-198. 

 

צמחי מרפא מסורתיים בעלי פעילות נוגדת סוּכרת

בסקירה מסוכמות העדויות המחקריות, בעיקר ממחקרים פרה-קליניים, בנוגע למגוון גדול של צמחי מרפא בעלי פעילות נוגדת סוכרת המוכרים ברפואת הצמחים המסורתית באפריקה, מרכז אמריקה, מקסיקו, דרום אסיה ואיראן. 

Kazhila C.Chinsembu. Diabetes mellitus and nature’s pharmacy of putative antidiabetic plants. Journal of Herbal Medicine, Volume 15, March 2019.

 

 

רכיבים פנוליים למניעה ולטיפול במחלות מעִי דלקתיות

בסקירה מוצגות העדויות, בעיקר ממחקרים פרה-קליניים, בנוגע לפוטנציאל של מגוון רכיבים פנוליים ממקורות צמחיים למניעה ולטיפול במחלות מעי דלקתיות.

Xiao HT, Wen B, Shen XC, Bian ZX. Potential of Plant-sourced Phenols for Inflammatory Bowel Disease. Curr Med Chem. 2018;25(38):5191-5217. 

 

הטיפול בתסמיני גִיל המעבר בקרב נשים בסיכון לפַּקקת

בסקירה מוצגים טיפולים לתסמיני גיל המעבר בקרב נשים בסיכון לפקקת, שכן טיפול הורמונלי מהווה גורם סיכון לפקקת ורידים, כולל טיפולים שאינם תרופתיים כגון טיפול קוגניטיבי התנהגותי והיפנוזה. 

Pinkerton JV, James AH. Management of Menopausal Symptoms for Women Who Are at High Risk of Thrombosis. Clin Obstet Gynecol. 2018 Jun;61(2):260-268. 

 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם