טיפול טבעי | צמחי מרפא | מחקרים
רעלת הריון הינה תופעה אשר עלולה להופיע מהשבוע ה-20 ואילך ולהתבטא בצורה קלה עד חמורה.
הצורה הקלה של רעלת הריון אינה מורגשת, לרוב מתגלה בבדיקה שגרתית אצל הרופא ומלווה בלחץ דם גבוה, נוכחות חלבון בשתן ובצקות.
הצורה החמורה של רעלת הריון תכלול בנוסף לתסמינים המופיעים לעיל גם פגיעה בכלי דם, בכליות, במוח ובאיברים נוספים
ובמקרים נדירים גם אקלמפסיה (רעלת הריון ממאירה המאופיינת בפרכוסים דמויי התקף אפילפסיה) שעלולה לגרום למוות.
רעלת הריון עלולה לסכן את חיי האם ו/או העובר.
לחץ הדם הגבוה פוגע במעבר הדם לעובר ובאספקת הרכיבים הנחוצים להתפתחותו וגדילתו. כמו כן, במידה ורעלת הריון אינה מטופלת כיאות עלולים להתפתח סיבוכים כגון היפרדות שלייה, תמס דם (התפרקות כדוריות הדם האדומות), נזק לכבד ו/או לכליות, פגיעה בהתפתחות העובר, חנק העובר ורעלת הריון ממאירה (אקלמפסיה) המביאה לאובדן הכרה, שטף דם מוחי ואף למוות.
לכן, מומלץ לכל אישה לבצע מעקב ולתת תשומת לב לתסמינים המעלים חשד לתופעה כגון כאבים מתחת לסרעפת, עצירה במתן שתן, כאבי ראש מוגברים, טשטוש ראיה, רגישות לאור, בחילות או הקאות, סחרחורות ועלייה פתאומית במשקל.
הגורמים לרעלת הריון אינם ברורים לחלוטין אך נראה כי קיים קשר לתזונה לא מאוזנת, הרגלי חיים לקויים, בעיות בכלי הדם ובמערכת החיסונית.
בנוסף, קיימים מספר גורמי סיכון הכוללים עודף משקל, הריון מרובה עוברים, עישון, הריון ראשון, מחלות כליה, סוכרת וסוכרת הריון.
המרפא היחידי לרעלת הריון הינו לידה.
כאשר מתגלה רעלת הריון, נכנסת האישה ההרה לשמירת הריון תחת אשפוז, וניתנות תרופות להורדת לחץ דם כגון Hydralazine (Alphapress), Labetalol (Trandate), Nifedipine (Nifedilong, Pressolat, Osmo-adalat) ומתבצע מעקב צמוד.
במקרים בהם מצבה של האישה אינו משתפר נשקל הצורך בזירוז לידה היכול להביא ללידת פג.
לרוב, התסמינים האופייניים לרעלת הריון עוברים לאחר לידה אך לעתים הם נמשכים מספר שבועות נוספים.
טיפול טבעי ברעלת הריוֹן
על מנת להפחית את הסיכון לרעלת הריון מומלץ לשמור על משקל תקין, תזונה בריאה ומאוזנת המכילה רכיבים חיוניים לבריאות האם ולהתפתחותו של העובר, הרגלי חיים נכונים הכוללים ביצוע פעילות גופנית קבועה ומתונה, מנוחה מספקת וכד'.
להלן מספר המלצות המפחיתות סיכון לרעלת הריוֹן:
- חומצות שומן חיוניות מסוג אוֹמגה 3 - מכילות מרכיבים הנקראים איקוזנואידים אשר מונעים היצמדות טסיות, מווסתים את לחץ הדם ומהווים חומר מוצא להורמונים פרוסטגלנדינים (מהסוג הטוב) המפחיתים מצבי דלקתיות. ניתן לצרוך חומצות שומן חיוניות במזון כגון דגי ים צפוני (סלמון, מקרל, סול, הליבוט), אגוזים, שקדים וזרעים (במיוחד זרעי פשתן). כמו כן, רצוי ליטול תוסף שלאומגה 3 המותאם להריון ומכיל כמויות מספקות של DHA ו-EPA. מינון יומי מומלץ: כ-3-4 גרם.
- מולטי וִיטמינים ומינרלים - צריכה נאותה של ויטמינים ומינרלים חיוניים עשויה להוריד סיכון לרעלת הריון. ויטמינים ומינרלים נמצאים בתזונה העשירה בפירות, ירקות, דגנים מלאים, קטניות וכד'. עם זאת, ידוע כיום כי התזונה אינה מספקת את הכמויות הדרושות של מרכיבים אלו ולכן (בעיקר בתקופת ההריון) מומלץ לשלב, בנוסף לתזונה, גם תוסף של מולטי ויטמין מינרל המותאם לנשים בהריון.
- סִידן - סידן מסייע בהפחתת לחץ דם. במהלך ההריון יש להגביר צריכה של מזונות המכילים סידן כגון סרדינים, טחינה, שומשום, פולי סויה מבושלים, טופו, שקדים, יוגורט וברוקולי. במקרים בהם התזונה אינה מספקת כמות נאותה של סידן יש לשלב תוסף במינון של כ-1200 מ"ג ביום.
- נתְרן - חיוני לשמירה על מאזן הנוזלים בגוף ועל משק המלחים בו. כמו כן, משמש כמרכיב חיוני להעברת אותות עצביים ומשפיע על כיווץ והרפיה של השרירים בגוף. כאשר קיים עודף של נתרן הכליות אינן מספיקות להפרישו אל מחוץ לגוף והוא מצטבר בדם, סופח אליו נוזלים וגורם לעלייה בנפח הדם ולאצירת נוזלים אשר מעלים את הלחץ בעורקים וגורמים ללחץ דם גבוה. לכן, במיוחד בתקופת ההריון בה עולה נפח הדם יש להקפיד על צריכה מתונה של נתרן ולהימנע מהמלחת מזונות וממוצרים המכילים כמויות גדולות של מלחים כגון חטיפים, אבקות מרק, מזונות משוּמרים וכד'.
- שומנים ומזונות מעובדים - הימנעות מצריכת מזונות המכילים שומן רווי ושומן טרנס כגון מטוגנים, בשר בקר, מזון מעובד, מרגרינה, חמאה, בורקסים, קרואסונים, עוגיות ושמנים מזוקקים. שומנים מסוג זה מכילים חומרים אשר מהווים חומר מוצא להורמונים פרוסטגלנדינים (מהסוג המזיק) אשר גורמים להיצמדות טסיות הדם, מגבירים סיכון ללחץ דם גבוה ומצבי דלקת.
- צריכת נוזלים נאותה - רצוי לשתות כליטר וחצי עד שניים מים ו/או מיצי פירות וירקות ביום. יש להיזהר מצריכת יתר של נוזלים אשר עלולה לתרום לעלייה ביתר לחץ הדם.
- פעילות גופנית - משפרת את התחושה הכללית, שוֹמרת על תקינות מערכות הגוף, מסייעת לאיזון והפחתת לחץ דם, משחררת מתחים (מעלה רמות של אנדורפין - הורמון המשרה תחושת רגיעה), ומונעת צבירת נוזלים.
- טכניקות הרפייה - שימוש בטכניקות הרפיה כגון מדיטציה, יוגה, תרגילי נשימות וכד', המסייעות בהורדת מתחים ולחצים.
- עיסויים - משפרים את זרימת הדם ומסייעים בהפחתת רמות לחץ ומתח.
- הימנעות מעישון ומצריכת אלכוהול וקפאין המהווים גורם סיכון ללחץ דם גבוה.
צמחי מרפא לטיפול ברעלת הריוֹן:
עקרונות הטיפול בלחץ דם גבוה בזמן הריון זהים לעקרונות הטיפול שלא בהריון, למעט מגבלת השימוש בצמחי מרפא המותרים לשימוש בתקופה זו.
מידע נרחב אודות שיטות ואסטרטגיות הטיפול ניתן למצוא תחת הערך יתר לחץ דם.
בין צמחי המרפא המותרים לשימוש בזמן הריון ניתן למצוא למידע השלם למנויים
מחקרים על רעלת הריוֹן ורפואה טבעית:
בחלק זה תמצאו סקירות מחקרים על תזונה, צמחי מרפא ותוספי תזונה לטיפול ברעלת הריון.
למידע השלם למנויים
דוגמא לדף מידע מלא
לרכישת מנוי |
כניסת מנויים