עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש אוגוסט 2023 - מקבץ 2

עודכן בתאריך 10/08/2023

 

דיאטות הרזיה | תוספי תזונה ופעילות גופנית | היתרונות של הנקָה | מחלת צלִיאק

 

דיאטות הרזיה:

היתרונות הבריאותיים הממושכים של ירידה במשקל,

צום כאסטרטגיה לירידה במשקל,

פרוביוטיקה לירידה במשקל ובמסת השומן,

האם יש תועלת לדיאטת הרזיה מותאמת אישית?

 

תוספי תזונה ופעילות גופנית:

קפאין למתאמנים באומנויות לחימה,

תיסוף חלבון מי גבינה במסגרת אימוני התנגדות,

ההשפעה של קפסאיצין על הסיבולת,

מיץ סלק לשיפור הביצועים האירוביים,

ותוסף ציטרולין ופעילות אירובית.

 

היתרונות של הנקה:

הנקה ופרופיל השומנים בגיל ההתבגרות,

הנקה בלעדית ואסתמה בילדות,

משך ההנקה, נפח המוח והתנהגות בקרב ילדים,

והקשר בין משך ההנקה וגיל הפסקת הווסת.

 

מחלת צליאק בקרב ילדים ומבוגרים:

חסר במיקרונוטריינטים בקרב ילדים עם צליאק,

הבדלים מגדריים בקרב מבוגרים עם צליאק,

והתועלת של פעילות אירובית ואומגה 3 למבוגרים עם צליאק.

 

דיאטות הרזיה

 

היתרונות הבריאותיים הממושכים של ירידה במשקל

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה ארוכת הטווח של עלייה חוזרת במשקל לאחר תכנית התערבות התנהגותית על הסיכון הקרדיו-מטבולי.

בסקירה נכללו מחקרים בהם בוצעה התערבות התנהגותית לירידה במשקל (כגון שינוי הרגלי האכילה והפעילות הגופנית) ודיווח על תוצאות קרדיו-מטבוליות לפחות 12 חודשים לאחר סיום ההתערבות.

סה"כ נכללו 124 מחקרים בהם משך המעקב החציוני היה 28 חודשים. במחקרים אלה ה-BMI החציוני לפני ההתערבות היה 33, הגיל החציוני היה 51.

להלן הממצאים העיקריים:

  • באופן כללי במהלך תקופת מעקב ממושכת נמצא יתרון לתכנית ההתערבות בהשוואה לקבוצת הביקורת בהתייחס לשיעור המקרים של תחלואה קרדיווסקולרית ושל סוכרת סוג 2. 
  • למרות העדויות המוגבלות, נמצא יתרון להתערבות גם בהתייחס למדדי סיכון קרדיו-מטבוליים, כולל יתר לחץ דם, איזון גליקמי ורמת כולסטרול.
  • לאורך הזמן, עלייה חוזרת במשקל מצמצמת את יתרונות ההתערבות.

החוקרים מסכמים כי התערבויות התנהגותיות לירידה במשקל תורמות להפחתת הסיכון הקרדיו-מטבולי כאשר ההשפעה המיטיבה של ההתערבות נשמרת למשך כמה שנים, אולם עם הזמן ועלייה חוזרת במשקל היתרון של ההתערבות מצטמצם.

Hartmann-Boyce J, Theodoulou A, Oke JL, Butler AR, Bastounis A, Dunnigan A, Byadya R, Cobiac LJ, Scarborough P, Hobbs FDR, Sniehotta FF, Jebb SA, Aveyard P. Long-Term Effect of Weight Regain Following Behavioral Weight Management Programs on Cardiometabolic Disease Incidence and Risk: Systematic Review and Meta-Analysis. Circ Cardiovasc Qual Outcomes. 2023 Apr;16(4):e009348.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36974678/

 

 

צום כאסטרטגיה לירידה במשקל

במחקר תצפיתי רטרוספקטיבי שנערך בבית חולים בסין הוערכה היעילות והבטיחות של טיפול בצום בקרב מטופלים הנמצאים באשפוז.

במחקר נכללו 2,054 מטופלים בני 45 בממוצע, במשקל תקין או עם עודף משקל ושמנות.

כל המשתתפים קיבלו תכנית של טיפול בצום שכללה שלושה שלבים:

  • שלב מקדים של 1-2 ימים בו התזונה כללה פירות בלבד.
  • שלב הצום שבו במשך 5 ימים הצריכה הקלורית הוגבלה לעד 550 קלוריות ליום ללא מזון מוצק כלל + 3 ליטר ליום של מים או תה צמחים + תוסף ל-קרניטין במינון 2 גרם פעמיים ביום.
  • חזרה הדרגתית איטית לתזונה מלאה הכוללת צריכה נמוכה מזו בתחילת המחקר.

נמצא כי תכנית הטיפול הייתה מלווה בירידה במשקל, ב-BMI, בהיקף המותניים, בלחץ הדם, באיזון הגליקמי ובהרכב הגוף. יחד עם זאת, נמצאה עלייה ברמת הכולסטרול הכללי וה-LDL וכן עלייה קטנה בתפקודי הכבד והכליות. לא נמצאה השפעה משמעותית על ספירת הדם.

החוקרים מסכמים כי באופן כללי תכנית הטיפול באמצעות צום הייתה יעילה ובטוחה והובילה לשיפור הבריאות הגופנית, המשקל והרכב הגוף וגורמי סיכון קרדיווסקולריים.

Liu T, Ye Z, Feng J, Zhang L, Chen H, Chen X, Cai F, Zhang G, Lai J, Ye Z, Cao N, Mo B, Li Z, Wang N, Lin Y, Zhang T, Yang Y, Hu J, Yan L, Zheng Z, Song W, Liang H, Qin J. Efficacy and safety of modified fasting therapy for weight loss in 2054 hospitalized patients. Obesity (Silver Spring). 2023 Jun;31(6):1514-1529.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37203329/

 

 

פרוֹביוטיקה לירידה במשקל ובמסת השומן

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה היעילות והבטיחות פרוביוטיקה לשיפור הרכב הגוף.

במחקר נכללו 100 משתתפים בריאים בגיל 19 עד 60 עם BMI בטווח 25-30. המשתתפים חולקו אקראית לנטילת תוסף פרוביוטיקה שהכיל 5 מיליארד חיידקים מהסוג Bifidobacterium breve, או לנטילת פלסבו, למשך 12 שבועות.

המשתתפים הונחו לא לבצע שינויים בתזונה ובפעילות הגופנית השגרתית שלהם.  

הרכב הגוף הוערך באמצעות DEXA, כאשר מדד המטרה העיקרי היה השינוי במסת ובאחוז השומן בגוף בנוסף למדדים נוספים של הרכב הגוף, מדדים אנתרופומטריים ופרופיל השומנים.

נמצא כי קרא עוד.

 

 

האם יש תועלת לדיאטת הרזיה מותאמת אישית?

במחקר אקראי מבוקר בוצעה השוואה בין ההשפעה של שתי דיאטות הרזיה על האיזון הגליקמי בקרב מבוגרים עם טרום-סוכרת או סוכרת סוג 2.

במסגרת המחקר נבדקה ההשפעה של דיאטת הרזיה סטנדרטית דלת שומן בהשוואה לדיאטה דומה עם התאמה אישית. התאמה אישית בוצעה באמצעות אלגוריתם של למידת מכונה המבוסס על נתונים של דגימות צואה ובדיקות דם ועל נתונים סוציו-דמוגרפיים ובריאותיים.

כל המשתתפים קיבלו ייעוץ תזונתי וביצעו מעקב אישי באמצעות אפליקציה בטלפון הנייד, כאשר המשתתפים בקבוצת הדיאטה המותאמת אישית קיבלו דרך האפליקציה משוב אישי לשיפור התגובה הגליקמית. מדדים של איזון גליקמי הוערכו לאחר 6 חודשים.

במחקר נכללו 156 משתתפים בני 59 בממוצע.

באופן כללי קרא עוד.

 

תוספי תזונה ופעילות גופנית

 

קפאין למתאמנים באומנויות לחימה

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה האקוטית של תיסוף קפאין בקרב משתתפים המבצעים אומנויות לחימה.

בסקירה נכללו 26 מחקרים בהם נבדקה ההשפעה של תוספי קפאין על מדדים שונים של הביצוע הגופני. בכל המחקרים המינון ניתן בהתאם למשקל הגוף בטווח של 2 עד 10 מ"ג לק"ג. ההשפעה נבדקה באופן אקוטי בטווח 30 עד 120 דקות לאחר הנטילה בהתייחס למדדים גופניים ופסיכולוגיים, כולל קצב לב, ריכוז החומצה הלקטית, והתפיסה הסובייקטיבית של המאמץ, ההתאוששות והכאב.

סה"כ נכללו 323 ספורטאים מתחומים של ג'ודו, ג'ויג'יטסו, היאבקות, קראטה, טאקוונדו, אגרוף או אומנויות לחימה משולבות. 

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד.

 

 

תיסוף חלבון מי גבינה במסגרת אימוני התנגדות

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של תיסוף חלבון מי גבינה במסגרת תכנית אימוני התנגדות על מסת ותפקוד השריר.

במחקר נכללו 32 גברים אשר השתתפו בתוכנית אימוני התנגדות תחת תנאים של תזונה מבוקרת הכוללת שלוש ארוחות ביום בהתאמה אישית לצריכה הקלורית ואימון של 60 דקות ליום 6 פעמים בשבוע במשך 4 שבועות. 

בנוסף, המשתתפים חולקו אקראית לנטילת תוסף חלבון מי גבינה או פלסבו, כל מנה הכילה 99 קלוריות (20 גרם חלבון מי גבינה, 8 גרם פחמימות ו-6.4 גרם סיבים או פחמימות וסיבים בלבד).

נמצא כי קרא עוד.

 

 

ההשפעה של קפסאיצין על הסיבולת

במטה-אנליזה של מחקרים מבוקרים הוערכה ההשפעה של קפסאיצין וקפסיאט, הרכיבים הפעילים בפלפל חריף, על הסיבולת.

בסקירה נכללו 14 מחקרים בהם 183 משתתפים.

סיבולת אירובית

  • ב-7 מחקרים (94 משתתפים) נבדקה ההשפעה על סיבולת אירובית, מהם ב-5 מחקרים ניתנו תוספי קפסאיצין במינון 1.2, 7.8 או 12 מ"ג 45-50 דקות לפני האימון וב-2 מחקרים ניתנו תוספי קפסיאט במינון 12 מ"ג 45 דקות לפני האימון.
  • בניתוח כולל של הנתונים קרא עוד.

סיבולת של השריר

  • ב-7 מחקרים (89 משתתפים) נבדקה ההשפעה על הסיבולת של השריר, מהם ב-5 מחקרים ניתנו תוספי קפסאיצין במינון 1.2, 12 או 24 מ"ג 45 דקות לפני האימון וב-2 מחקרים ניתנו תוספי קפסיאט במינון 6 או 12 מ"ג 45 דקות לפני האימון.
  • בניתוח כולל של הנתונים קרא עוד.

 

 

מיץ סלק לשיפור הביצועים האירוביים

במחקר אקראי מוצלב נבדקה ההשפעה האקוטית של מיץ סלק על הביצוע הגופני ועל תפיסת המאמץ במהלך אימון גופני.

במחקר נכללו 20 גברים מאומנים בני 21 בממוצע אשר ביצעו אימון גופני תחת שישה תנאים בסדר אקראי:

  • שני תנאים של סדר האימון: קודם אימון אירובי ואחריו אימון התנגדות או הפוך.
  • שלושה תנאים של תיסוף: מיץ סלק, פלסבו או ללא כל תוסף.

המשתתפים צרכו את התוסף במינון 500 מ"ל 60 דקות לפני האימון והבדיקה של רמת ה-NO בדם בוצעה לפני צריכת התוסף ו-60 דקות לאחר הצריכה.

נמצא כי קרא עוד.

 

 

תוסף ציטרולין ופעילות אירובית

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה נבדקה ההשפעה של חומצת האמינו ציטרולין על הביצועים האירוביים. מחקרים קודמים הדגימו השפעה על מדדים שונים, כולל רמת החומצה הלקטית, צריכת החמצן ותחושת המאמץ, ככל הנראה בשל התפקיד של ציטרולין בייצור של NO (nitric oxide), אולם הממצאים אינם עקביים.

בסקירה נכללו 10 מחקרים אקראיים מוצלבים בהם 173 משתתפים המבצעים פעילות גופנית ברמות שונות. בכל המחקרים נבדקה ההשפעה של תיסוף ציטרולין בהשוואה לפלסבו. ברוב המחקרים נעשה שימוש בתוסף ל-ציטרולין, כאשר במחקרים האחרים נעשה שימוש במיץ אבטיח ובציטרולין מלאט במינון של 1 עד 12 גרם באופן אקוטי (1 עד 3 שעות לפני האימון) או באופן ממושך (1 עד 16 יום). 

בניתוח כולל של הנתונים קרא עוד.

 

היתרונות של הנקָה

 

הפוטנציאל של הנקָה לשיפור פרופיל השומנים

במחקר עוקבה שנערך בהונג-קונג נבדק הקשר בין הנקה ובין פרופיל השומנים בגיל ההתבגרות המאוחר, בדגש על ריכוז ApoB (המשמש כסמן לתחלואה קרדיווסקולרית) וכולסטרול שאינו HDL.

לצורך המחקר נעשה שימוש בנתונים מאוכלוסייה בה מחקרים קודמים הראו שאין קשר משמעותי בין הנקה ובין מצב סוציו-אקונומי והנקה הייתה בעלת השפעה מיטיבה.

המחקר מבוסס על נתונים של 3,462 ילדים בני כ-17 בממוצע המהווים 88% מהתינוקות שנולדו בהונג-קונג בין אפריל למאי 1997. החוקרים סיווגו את ההנקה בשלושת החודשים הראשונים לחיים לשלוש קטגוריות: כלל לא, הנקה חלקית או הנקה בלעדית. 

נמצא כי קרא עוד.

 

 

הקשר בין הנקָה בלעדית ואסְתמה בילדות

במחקר חתך שנערך בארה"ב נבדק הקשר בין הנקה בלעדית ובין הסיכון לאסתמה בגיל הגן.

המחקר מבוסס על נתונים שנאספו במסגרת סקר הבריאות והתזונה הלאומי בשנים 1999 עד 2014 וכלל 6,000 ילדים בגיל 3 עד 6.

בהתאם לדיווח המשפחתי בסקר משך ההנקה הבלעדית סווג לחמש קטגוריות: כלל לא, 0-2 חודשים, 2-4 חודשים, 4-6 חודשים, ויותר מ-6 חודשים.

מוערך כי השכיחות של אסתמה בקרב ילדים בגיל 3 עד 6 הינה כ-14%.

נמצא כי קרא עוד.

 

 

הקשר בין משך ההנקָה, נפח המוח והתנהגות בקרב ילדים

במחקר חתך נבדק הקשר בין משך ההנקה ובין נפח המוח בקרב ילדים והאם ישנה השפעה אפשרית על דפוסי ההתנהגות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שמחקרים רבים תמכו בהשפעה החיובית של הנקה על התפקוד הקוגניטיבי והבריאות הנפשית, ההשפעות ארוכות הטווח של הנקה על מבנה המוח עדיין אינן ידועות היטב.

במחקר נכללו 7,860 ילדים בגיל 9 עד 11 להם נערכה הדמיה מוחית מבנית (MRI) במטרה להעריך את נפח החומר האפור. בנוסף, נאספו נתונים התנהגותיים, כולל תפקוד קוגניטיבי, הפרעות התנהגות, תסמינים פסיכוטיים מוקדמים, התנהגות חברתית ואימפולסיביות.

נמצא קרא עוד.

 

 

לא נמצא קשר בין משך ההנקָה במהלך החיים וגיל הפסקת הווסת

במחקר עוקבה פרוספקטיבי שנערך בקנדה נבדק הקשר בין משך ההנקה הכולל במהלך החיים ובין גיל הפסקת הווסת (באופן טבעי בלבד), שכן ישנן השלכות בריאותיות הקשורות בכניסה מוקדמת או מאוחרת לגיל המעבר.

במחקר נכללו 2,377 נשים עם תקופת מעקב של כ-10 שנים, מהן כמחצית דיווחו על כניסה לגיל המעבר במהלך תקופת המעקב. 

לאחר תקנון למשתנים סוציו-דמוגרפיים קרא עוד.

 

מחלת צליאק בקרב ילדים ומבוגרים

 

חסר במיקרונוטריינטים בקרב ילדים עם צלִיאק

במחקר רטרוספקטיבי המבוסס על רשומות רפואיות נבדק האם ילדים המאובחנים עם צליאק סובלים מחסרים במיקרונוטריינטים לאחר התחלה של דיאטה נטולת גלוטן. מוסבר כי מחלת צליאק עלולה להוביל לחסרים תזונתיים הן בשל בעיות ספיגה והן כתוצאה מדיאטה נטולת גלוטן.

ריכוז המיקרונוטריינטים בדם נבדק כחלק מהבדיקה הקלינית השגרתית במהלך תקופה של עד 10 שנים.

במחקר נכללו הנתונים של 130 ילדים עם צליאק מגיל 3 חודשים ועד 10 שנים.

להלן נתוני החסר במיקרונוטריינטים מתוך סך הבדיקות שנערכו לאחר ההתחלה של דיאטה נטולת גלוטן:

קרא עוד.

 

 

הבדלים מגדריים בקרב מבוגרים עם צלִיאק

במחקר עוקבה הוערכו הבדלים מגדריים בקרב מבוגרים עם צליאק במועד אבחנת המחלה ובמעקב לאחר הקפדה על דיאטה נטולת גלוטן.

במחקר נכללו משתתפים שאובחנו עם צליאק בין השנים 2008 ל-2019 להם נאספו נתונים קליניים, ביוכימיים והיסטולוגיים.

נמצא כי קרא עוד.

 

 

התועלת של פעילות אירובית ואוֹמגה 3 למבוגרים עם צלִיאק

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של פעילות אירובית ותוסף אומגה 3 בקרב משתתפים עם צליאק. החוקרים מסבירים כי חולי צליאק מאופיינים בהפרעה במדדים אנתרופומטריים, מטבוליים ודלקתיים, ולכן לפעילות גופנית ולאומגה 3 עשויה להיות השפעה מיטיבה.

במחקר נכללו 19 מבוגרים עם צליאק המקפידים על דיאטה נטולת גלוטן אשר חולקו אקראית לשתי קבוצות, קבוצה אחת ביצעה פעילות אירובית בשילוב תוסף אומגה 3 וקבוצה שנייה קיבלה אומגה 3 בלבד למשך 12 שבועות. בנוסף, נכללה במחקר קבוצת ביקורת של 11 משתתפים בריאים שלא קיבלו כל התערבות.

הפעילות האירובית כללה שלושה אימונים של 60 דקות בשבוע. תוסף האומגה 3 ניתן במינון של 2 גרם ליום הכולל 420 מ"ג EPA ו-230 מ"ג DHA.

החוקרים בחנו את ההשפעה על מדדים אנתרופומטריים, פרופיל השומנים ומדדי דלקת.

באופן כללי נמצא קרא עוד.




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם