עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש ינואר 2023 - מקבץ 4

עודכן בתאריך 20/04/2023

 

 

השְֹפעת אלכוהול על הבריאות:

ההשפעה המיטיבה של בירה על חיידקי המעי,

יתרון לדפוס ים-תיכוני של צריכת אלכוהול,

הקשר בין צריכת אלכוהול, תמותה ויתר לחץ דם,

הקשר בין צריכת אלכוהול וסרטן בדרכי המרה,

והקשר בין צריכת אלכוהול ומדדים בריאותיים.

 

תזונה ותוספי תזונה בהנקה:

הקשר בין התזונה והרכב חלב האם,

תיסוף ויטמין D לתינוק לעומת לאם המניקה,

תוסף DHA לנשים מניקות,

ריכוז DHA בחלב אם ביחס לשבוע הלידה,

והקשר בין מגורים בסביבה ירוקה והרכב חלב האם.

 

תזונה וצמחי מרפא לשיפור פרופיל גליקמי:

תה, קפה ופלפל חריף לשיפור הפעילות הגליקמית,

שכיזנדרה לשיפור האיזון הגליקמי,

וג'ינסנג קוריאני למניעת תחלואה מטבולית.

 

השְֹפעת אלכוהול על הבריאות

 

ההשפעה המיטיבה של בירה על חיידקי המעי

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של בירה עם או ללא אלכוהול על אוכלוסיית חיידקי המעי. החוקרים מסבירים כי ההשפעות הבריאותיות של בירה עשויות להיות מוסברות באמצעות שינויים בהרכב ובפעילות חיידקי המעי.

במחקר נכללו 22 גברים בריאים אשר חולקו אקראית לשתי קבוצות שצרכו 330 מ"ל יום בירה עם 0% אלכוהול או עם 5.2% אלכוהול למשך 4 שבועות. המשתתפים הונחו לא לבצע שינויים נוספים בתזונה או בפעילות הגופנית, כולל בצריכת האלכוהול השגרתית שלהם. בתחילת ההתערבות ובסיומה נאספו דגימות דם וצואה מכל המשתתפים.

להלן הממצאים העיקריים:

  • צריכת בירה עם או ללא אלכוהול למשך 4 שבועות לא הובילה לעלייה במשקל או במסת השומן ולא השפיעה באופן מובהק על סמנים קרדיו-מטבוליים.
  • בשתי הקבוצות נצפתה עלייה במגוון חיידקי המעי, שינוי הקשור בתוצאות בריאותיות חיוביות.
  • בשתי הקבוצות נמצאה מגמה של שיפור בפעילות האנזים ALP, כסמן לתפקוד מחסום המעי.

החוקרים מסכמים כי תוצאות אלה מצביעות על כך שלבירה עשויה להיות השפעה מיטיבה על אוכלוסיית חיידקי המעי, באופן בלתי תלוי באלכוהול. הסבר אפשרי לכך הוא הרכב הפוֹליפנוֹלים בבירה. 

המחקר מומן על ידי מענקים בלתי תלויים והחוקרים מדווחים על העדר ניגודי אינטרסים.

Marques C, Dinis L, Barreiros Mota I, et al. Impact of Beer and Nonalcoholic Beer Consumption on the Gut Microbiota: A Randomized, Double-Blind, Controlled Trial. J Agric Food Chem. 2022;70(41):13062-13070. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35834180/

 

 

יתרון לדפוס ים-תיכוני של צריכת אלכוהול

במחקר עוקבה שנערך בספרד נבדק הקשר בין דפוס צריכת אלכוהול והסיכון לתמותה. החוקרים מסבירים כי הקשר בין צריכת אלכוהול והסיכון לתחלואה כרונית ולתמותה עשוי להיות מושפע מדפוס הצריכה, בעיקר בקרב האוכלוסייה המבוגרת יותר. דפוס ים-תיכוני של צריכת אלכוהול מתייחס להיבטים שונים של צריכת אלכוהול כולל צריכה מתונה, העדפה ליין אדום, שתייה עם הארוחה והימנעות מצריכה מופרזת (שתיית בינג').   

במחקר נכללו 2,226 משתתפים, גברים מעל גיל 50 ונשים מעל גיל 55. המשתתפים סווגו לשלוש קטגוריות בהתאם למידת ההתאמה לדפוס ים-תיכוני של צריכת אלכוהול: התאמה נמוכה, בינונית או גבוהה וכן קטגוריה נוספת של נמנעים מצריכת אלכוהול.

בהשוואה למשתתפים עם רמת התאמה נמוכה, התאמה גבוהה לדפוס הים-תיכוני הייתה קשורה בסיכון נמוך ב-46% לתמותה, התאמה בינונית הייתה קשורה בסיכון נמוך ב-35% והימנעות מצריכת אלכוהול הייתה קשורה בסיכון נמוך ב-40%.

מסקנת החוקרים היא כי בקרב מבוגרים מעל גיל 50 אשר צורכים אלכוהול, צריכה בהתאם לדפוס הים-תיכוני קשורה בסיכון נמוך באופן ניכר לתמותה.  

Barbería-Latasa M, Bes-Rastrollo M, Pérez-Araluce R, Martínez-González MÁ, Gea A. Mediterranean Alcohol-Drinking Patterns and All-Cause Mortality in Women More Than 55 Years Old and Men More Than 50 Years Old in the "Seguimiento Universidad de Navarra" (SUN) Cohort. Nutrients. 2022;14(24):5310. Published 2022 Dec 14. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36558468/

 

 

הקשר בין צריכת אלכוהול, תמותה ויתר לַחץ דם

במחקר עוקבה שנערך בסין נבדק הקשר בין צריכת אלכוהול ובין מגמות של תמותה מכל גורם, יתר לחץ דם ושינויים בלחץ הדם. החוקרים מסבירים כי מחקרים קודמים זיהו קשר בצורת J בין צריכת אלכוהול ובין תמותה מכל גורם ויתר לחץ דם, אולם מרבית המחקרים התבססו על מדידה אחת של צריכת אלכוהול בתחילת המעקב ונערכו באוכלוסיות מערביות.

מחקר זה מבוסס על נתונים שנאספו בסקר הבריאות והתזונה הלאומי בשנים 1993 עד 2015. החוקרים זיהו מגמות שונות של צריכת אלכוהול לאורך זמן ובדקו את הקשר בין מגמות אלה ובין תמותה מכל גורם, יתר לחץ דם ודפוסי השינוי בלחץ הדם.

בניתוח נכללו 5,298 משתתפים בני 62 בממוצע. במהלך תקופת מעקב של 22 שנה 10.7% מהמשתתפים נפטרו ו-24.2% אובחנו עם יתר לחץ דם.

נמצא כי קרא עוד

 

 

הקשר בין צריכת אלכוהול וסרְטן בדרכי המרה

במחקר עוקבה מבוסס אוכלוסייה שנערך בקוריאה נבדק הקשר בין צריכת אלכוהול והסיכון לסרטן בדרכי המרה, כולל כולנגיוקרצינומה (CCA) וסרטן בכיס המרה (GBC), כתלות באיזון הגליקמי.

במחקר נכללו 9,520,629 משתתפים מעל גיל 20 ללא היסטוריה של סרטן אשר ביצעו בשנת 2009 בדיקת סקר במסגרת שירות הבריאות הלאומי. מעקב אחר התפתחות של סרטן בדרכי המרה בוצע עד לשנת 2018.

המשתתפים סווגו לשלוש קטגוריות בהתאם לצריכת האלכוהול: אי-צריכת אלכוהול, צריכה קלה עד מתונה (עד 30 גרם/יום אלכוהול) או צריכה גבוהה (מעל 30 גרם/יום), וכן לשלוש קבוצות בהתאם לרמת האיזון הגליקמי: רמת גלוקוז תקינה (עד 100 מ"ג/דצ"ל בצום), טרום סוכרת (100-125 מ"ג/דצ"ל) או סוכרת (מעל 126 מ"ג/דצ"ל או נטילת תרופות לאיזון גליקמי).

במהלך תקופת מעקב חציונית של 8.2 שנים אובחנו 21,079 מקרים חדשים של סרטן בדרכי המרה.

להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד

 

 

הקשר בין צריכת אלכוהול ומדדים בריאותיים

במחקר חתך שנערך בפינלנד נבדק הקשר בין המאפיינים של צריכת אלכוהול, כולל כמות, דפוס וסוג, ובין מדדים של תפקוד כבד, פרופיל שומנים ודלקת.

בהתבסס על נתונים שנאספו במסגרת סקר הבריאות הלאומי, במחקר זה נכללו 22,432 משתתפים בגיל 25-74.

המשתתפים סווגו לקבוצות שונות בהתאם לשלושה מאפיינים:

  • כמות צריכת האלכוהול בשגרה: אי-צריכת אלכוהול, צריכה מתונה (עד 7 משקאות בשבוע לאישה ועד 14 לגבר) או צריכה גבוהה (מעל 7 משקאות בשבוע לאישה ומעל 14 לגבר).
  • דפוס הצריכה: צריכה רגילה או צריכה מופרזת (שתיית בינג').
  • סוג האלכוהול המועדף: יין, בירה, סיידר או קוקטייל, ליקר או שילוב. 

באופן כללי קרא עוד

 

תזונה ותוספי תזונה בהנָקה

 

הקשר בין התזונה והרכב חלב האם

במחקר חתך נבדק הקשר בין הצריכה התזונתית ובין התכולה של אוליגוסכרידים בקרב נשים בהריון ונשים מניקות. אוליגוסכרידים בחלב האם (HMOs - Human milk oligosaccharides) הינם קבוצה של פחמימות שנמצאה בעלת השפעה מיטיבה על ההתפתחות בקרב תינוקות יונקים.

במחקר נכללו 277 נשים אשר סיפקו 383 דגימות של חלב אם וכן שאלוני תזונה שמולאו עד 400 יום לאחר הלידה. בחלב האם זוהו שישה אוליגוסכרידים שונים והחוקרים בדקו את הקשרים ביניהם ובין הצריכה התזונתית.

להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד

 

 

תיסוף וִיטמין D לתינוק לעומת לאם המניקה

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של תיסוף ויטמין D לתינוק לעומת לאם המניקה על צפיפות העצם. החוקרים מסבירים כי לויטמין D תפקיד חשוב בשמירה על מאזן המינרלים בעצם, אולם לא ידוע האם יש הבדל בין קבלת ויטמין D באופן ישיר או דרך חלב האם על מדדי צפיפות העצם. 

במחקר נכללו 334 אימהות מניקות בלבד 4-6 שבועות לאחר הלידה. צמדי האם-ילד חולקו אקראית לשתי קבוצות שקיבלו תיסוף ויטמין D במינונים הבאים (ליום ):

  • תיסוף ישיר: 400 יחב"ל לתינוק + 400 יחב"ל לאם
  • תיסוף עקיף: 6,400 יחב"ל לאם, ללא תיסוף לתינוק

הרכב המינרלים וצפיפות העצם נמדדו באמצעות DEXA בתחילת המחקר ולאחר 4 ו-7 חודשים.

מבין כלל המשתתפות, 148 נשים המשיכו להניק בלעדית עד לגיל 4 חודשים ו-95 עד לגיל 7 חודשים.

נמצא כי קרא עוד

 

 

תוסף DHA לנשים מניקות

במחקר אקראי מבוקר שנערך בסין נבדקה ההשפעה של תוסף DHA שמקורו בשמן אצות על רמת ה-DHA בחלב אם בקרב נשים מניקות.

במחקר נכללו 160 נשים, 30 עד 50 יום לאחר לידה אשר חולקו אקראית לנטילת 200 מ"ג DHA משמן אצות או פלסבו למשך 8 שבועות. המשתתפות התבקשו לספק דגימת חלב אם וכן מידע על המדדים האנתרופומטריים בהריון ועל הצריכה התזונתית שלהן.

באופן כללי ריכוז ה-DHA בחלב האם יורד עם הזמן. עם זאת, בסיום ההתערבות ריכוז ה-DHA היה גבוה יותר בקבוצת התוסף לעומת הפלסבו (ריכוז אבסולוטי של 10.07 לעומת 7.57 מ"ג/100 מ"ל המהווה 0.40% לעומת 0.28% מסך החלב).

בנוסף, החוקרים זיהו ארבעה דפוסי תזונה בקרב המשתתפות בקבוצת ההתערבות:

  • דפוס 1 כלל בעיקר פירות ובשר.
  • דפוס 2 כלל בעיקר מוצרי חלב, ביצים, דגים ופירות ים ומוצרי סויה.
  • דפוס 3 כלל בעיקר דגנים וקטניות שאינן סויה, תפוחי אדמה ואגוזים.
  • דפוס 4 כלל בעיקר עוף ומיעוט שמנים לבישול.

נמצא כי קרא עוד

 

 

ריכוז DHA בחלב אם ביחס לשבוע הלידָה

במחקר חתך בוצעה השוואה של תכולת ה-DHA בחלב האם בקרב אימהות לפגים לעומת אימהות לתינוקות שנולדו במועד, ונבדק השינוי בתכולת ה-DHA ביחס לשבוע הלידה.

במחקר נכללו 191 נשים שילדו במרכז הרפואי בין חודש אוגוסט לנובמבר 2021. פגים הוגדרו כתינוקות שנולדו לפני שבוע 37 להריון. במסגרת המחקר המשתתפות התבקשו למלא שאלוני תזונה להערכת צריכת ה-DHA בטרימסטר האחרון להריון. דגימות של חלב האם נאספו 24 ו-96 שעות לאחר הלידה.

נמצא כי קרא עוד

 

 

הקשר בין מגורים בסביבה ירוקה והרכב חלב האם

במחקר תצפיתי נבדק הקשר בין מגורים בסביבה ירוקה ובין התכולה של אוליגוסכרידים בקרב נשים מניקות. אוליגוסכרידים בחלב האם (HMOs - Human milk oligosaccharides) הינם קבוצה של פחמימות שנמצאה בעלת השפעה מיטיבה על ההתפתחות בקרב תינוקות יונקים, בעיקר בשל השְֹפעתם על הפעילות החיסונית ועל חיידקי המעי. החוקרים מסבירים כי חשיפה לסביבה ירוקה נמצאה בעלת תועלת בריאותית לילדים, אולם אין מספיק עדויות לגבי המנגנונים המעורבים בראשית החיים, בעיקר מנגנונים ביולוגיים כגון הרכב חלב האם.

במחקר נכללו 795 אימהות, כאשר סביבה ירוקה הוערכה על פי שלושה קריטריונים של כמות הצמחייה, מגוון הצמחייה והשטח הטבעי באזור המגורים. 

באופן כללי נמצא קרא עוד

 

תזונה וצמחי מרפא לשיפור הפרופיל הגליקמי

 

תה, קפה ופלפל חריף לשיפור הפעילות הגליקמית

להלן שני מחקרים העוסקים בהשפעה המיטיבה של תה ירוק, קפה ופלפל חריף על הפעילות הגליקמית בקרב מבוגרים בריאים.

 

במחקר אקראי מוצלב נבדקה ההשפעה של קטכינים בשילוב חומצה כלורוגנית על התגובה הגליקמית בקרב גברים בריאים. מחקרים קודמים הראו כי לצריכת תה ירוק וקפה עשויה להיות תועלת לשיפור האיזון הגליקמי, כאשר במחקר זה נבדקה ההשפעה המשולבת של קטכינים המצויים בתה ירוק וחומצה כלורוגנית המצויה בקפה.

במחקר נכללו 11 גברים בריאים אשר צרכו באופן אקראי:

  • משקה המכיל מינון יומי של 620 מ"ג קטכינים מתה ירוק + 373 מ"ג חומצה כלורוגנית מקפה + 119 מ"ג קפאין.
  • משקה ביקורת המכיל רק מינון יומי של 119 מ"ג קפאין.   

המשתתפים צרכו כל משקה במשך שלושה שבועות, עם הפרדה של שבועיים בין התנאים, כאשר המדדים הגליקמיים נמדדו בתחילת המחקר ובסיום כל תקופת התערבות.

נמצא כי קרא עוד

 

במחקר אקראי מוצלב נבדקה ההשפעה המטבולית של פלפל חריף (Capsicum annuum) ושל קפאין בקרב גברים בריאים.

במחקר נכללו 8 משתתפים בני 22 בממוצע עם BMI ממוצע של 23. כל המשתתפים צרכו בסדר אקראי 475 מ"ג אבקת פלפל חריף או 100 מ"ג קפאין (שווה ערך לכוס קפה אחת) או פלסבו, כל אחד למשך 7 ימים.

התגובה המטבולית נבדקה ביום הראשון והאחרון בכל אחד מהתנאים. לאחר צום הלילה המשתתפים קיבלו ארוחה עתירת פחמימות, ולאחר 45 דקות כאשר רמת הגלוקוז בדם הייתה הגבוהה ביותר נטלו את התוסף.

נמצא כי קרא עוד

 

 

שכִיזנדרה לשיפור האיזון הגליקמי

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו שנערך בקוריאה נבדקה ההשפעה של תוסף המבוסס על מיצוי שכיזנדרה (Schisandra chinensis) וסויה על האיזון הגליקמי בקרב משתתפים עם היפר-גליקמיה.

במחקר נכללו 80 משתתפים עם רמת גלוקוז של 100 עד 140 מ"ג/דצ"ל אשר חולקו אקראית לנטילת התוסף או פלסבו במינון שתי כמוסות פעמיים ביום למשך 12 שבועות. התוסף (OSM) הכיל מיצוי פירות שכיזנדרה ופולי סויה ביחס של 5 ל-1 במינון 125 מ"ג לכמוסה.

נמצא כי קרא עוד

 

 

גִ'ינסנג קוריאני למניעת תחלואה מטבולית

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים קליניים הוערכה ההשפעה של ג'ינסנג קוריאני (Panax ginseng) על מדדים של היפר-גליקמיה, יתר לחץ דם ויתר שומנים בדם.

בסקירה נכללו 23 מחקרים אקראיים מבוקרים בהם נכללו משתתפים בריאים (2 מחקרים), משתתפים עם הפרעה בסבילות לגלוקוז או סוכרת (11 מחקרים), עם יתר לחץ דם (2 מחקרים), עם עודף משקל או שמנות (3 מחקרים), עם יתר שומנים בדם (מחקר אחד), עם תסמונת מטבולית (3 מחקרים) או נשים לאחר גיל המעבר (מחקר אחד). ב-5 מהמחקרים נעשה שימוש בשורש ג'ינסנג קוריאני, ב-17 מחקרים בג'ינסנג קוריאני אדום, ובמחקר אחד נעשה שימוש בפרי הג'ינסנג. התוסף ניתן בטווח מינונים שנע בין 200 מ"ג ל-8 גרם ליום (2.85 גרם בממוצע) למשך 2 עד 24 שבועות (10 שבועות בממוצע).

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם