עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש פברואר 2020 - מקבץ 2

עודכן בתאריך 13/02/2020

השבוע בסקירת המחקרים:

 

תוסף פסיליום להגברת יעילות הטיפול בסטטינים,

השְפעת מוצרי חלב מותססים על בריאות העצם בקרב נשים לאחר גיל המעבר,

תזונה עשירה באגוזים לשמירה על המשקל,

תזונה טבעונית למטופלים עם דלקת מפרקים שגרונית,

תוסף עגבניות לטיפול ביתר לחץ דם

פורמולת צמחים יעילה למניעת מיגרנות,

פילאטיס לשיפור היציבה,

מהי ההשפעה של צריכת שמן דגים בשילוב אימוני התנגדות בקרב קשישים? 

כיצד חוסר שינה פוגע במטבוליזם של שומנים?

האם תזונה נוגדת דלקת קשורה בסיכון מופחת לדיכאון

האם תזונה צמחונית קשורה בסיכון מופחת למחלת לב כלילית? 

תוסף פרוביוטיקה לטיפול במבוגרים עם תסמונת מטבולית,

האם לתוספי פרוביוטיקה השפעה חיסונית בקרב מבוגרים בריאים? 

היתרונות הבריאותיים של תה? 

והאם תזונה מבוססת צומח יכולה לשפר מצב הרפואי? 

 

בכותרות השבוע: 

הפוטנציאל של קורדיספס לטיפול בהפרעות מטבוליות,

רכיבים צמחיים לטיפול בסרטן הכבד,

תוסף פקטין לא נמצא יעיל לשיפור תפקוד מחסום המעי,

ההרכב התזונתי של דגים,

אגוזי מלך להגנה מפני קוליטיס,

ותה היביסקוס לטיפול ביתר לחץ דם.

 

 

פסִיליום להגברת יעילות הטיפול בסטטינים

במטה-אנליזה נבדק האם שימוש בסיבי פסיליום עשוי להגביר את הירידה בכולסטרול, בקרב מטופלים הנוטלים סטטינים. החוקרים מסבירים כי היעילות של סטטינים הינה תלוית מינון, כאשר מינונים גבוהים, הנדרשים להשגת הירידה הנדרשת ברמת הכולסטרול, עלולים להיות מלווים בהשפעות שליליות. 

בניתוח נכללו שלושה מחקרים אקראיים מבוקרים, בהם המשתתפים נטלו, בנוסף לטיפול בסטטינים, פסיליום במינון 7-15 גרם/יום למשך 4-12 שבועות, בהשוואה לסטטינים בלבד. 

נמצא כי נטילת פסיליום הייתה מלווה בירידה משמעותית יותר ברמת ה-LDL, בהשוואה לטיפול בסטטינים בלבד, בקרב מטופלים עם רמת LDL גבוהה. החוקרים מראים כי הירידה ברמת ה-LDL בקרב מטופלים שנטלו את הפסיליום הייתה שוות ערך להכפלת מינון הסטטינים. כמצופה, לא נמצאה השפעה משמעותית לפסיליום בקרב משתתפים בריאים שאינם סובלים מיתר כולסטרול

החוקרים מסכמים כי שימוש בפסיליום הוביל להגברת יעילות הטיפול בסטטינים, ובכך לסייע למטופלים שאינם יכולים ליטול מינון גבוה של סטטינים בשל השפעות שליליות.

המחקר נערך בשיתוף חברת פרוקטר אנד גמבל.

Brum J, Ramsey D, McRorie J, Bauer B, Kopecky SL. Meta-Analysis of Usefulness of Psyllium Fiber as Adjuvant Antilipid Therapy to Enhance Cholesterol Lowering Efficacy of Statins. Am J Cardiol. 2018;122(7):1169–1174. 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30078477/

 

 

האם למוצרי חלב מותססים השפעה על בריאות העצם בקרב נשים לאחר גִיל המעבר?

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים קליניים הוערכה ההשפעה של מוצרי חלב מותססים על מדדי בריאות העצם בקרב נשים לאחר גיל המעבר. בסקירה נכללו שלושה מחקרים אקראיים מבוקרים, שלושה מחקרי עוקבה פרוספקטיביים, ושלושה מחקרי מקרה-בקרה. 

להלן התוצאות העיקריות:

  • בניתוח כולל של מחקרי העוקבה נמצא כי צריכה גבוהה של יוגורט הייתה קשורה בסיכון נמוך ב-24% לשבר בירך בהשוואה לצריכה נמוכה או כלל לא, ללא הבדל בסיכון בין צריכה גבוהה לעומת נמוכה של גבינה. 
  • מהממצאים ממחקרי מקרה-בקרה עולה כי לצריכת גבינה לא הייתה השפעה או שהייתה השפעה מגינה מפני התפתחות אוסטאופורוזיס
  • במחקרים מבוקרים נמצא כי התערבות הכוללת צריכה יומית של יוגורט או גבינה הייתה מלווה בירידה במדדים של פירוק עצם, ללא השפעה על מדדים של בניית עצם. 

החוקרים מדווחים על העדר מימון ישיר למחקר, אולם שניים מהחוקרים מדווחים על קבלת מענקים מארגונים בתעשיית החלב בקנדה. 

Ong AM, Kang K, Weiler HA, Morin SN. Fermented Milk Products and Bone Health in Postmenopausal Women: A Systematic Review of Randomized Controlled Trials, Prospective Cohorts, and Case-Control Studies [published online ahead of print, 2019 Oct 11]. Adv Nutr. 2019;nmz108. 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31603185/

 

 

תזונה עשירה באגוזים לשמירה על המשקל לאורך זמן

במחקר, המבוסס על הנתונים משלושה מחקרי עוקבה גדולים שנערכו בארה"ב, נבדק הקשר בין צריכת אגוזים לבין השינויים לאורך זמן במשקל הגוף. במחקר נכללו הנתונים של 27,521 גברים ממחקר אנשים מקצועות הבריאות בין השנים 1986-2010, של 61,680 נשים ממחקר האחיות בין השנים 1986-2010 ושל 55,684 נשים ממחקר האחיות השני בין השנים 1991-2011. צריכת אגוזים נבדקה כחלק משאלוני תזונה שהמשתתפים מילאו כל 4 שנים, ונבדק הקשר לשינויים במשקל הגוף לאורך תקופת המעקב. העלייה הממוצעת במשקל הייתה 0.32 ק"ג לשנה, כאשר בסוף תקופת המעקב 21,322 מהמשתתפים היו עם BMI מעל 30. 

נמצא כי קרא עוד

Changes in nut consumption influence long-term weight change in US men and women .BMJ Nutrition, Prevention & Health 2019;bmjnph-2019-000034.

 

 

תזונה טבעונית למטופלים עם דלקת מִפרקים שִגרונית

בסקירה בוחנים החוקרים את הפוטנציאל של תזונה טבעונית להקלה על תסמיני דלקת מפרקים שגרונית. במסגרת הסקירה מוצגת הפתוגנזה של דלקת מפרקים שגרונית, וכן הממצאים בהתייחס לחשיבות השמירה על משקל גוף תקין ולהשפעות התזונה, כולל ההשפעה על תהליכים דלקתיים ועל חיידקי המעי. בחלקה האחרון של הסקירה מפורטים הממצאים בהתייחס לשימוש בדיאטת אלימינציה לטיפול בדלקת מפרקים שגרונית ופירוט של מזונות העלולים להוות טריגר - כגון תירס, חיטה, בשר חזיר, תפוזים, חלב, שיבולת שועל, שיפון, ביצים, בשר בקר, קפה ועוד. מהסקירה עולה כי קרא עוד.

Alwarith J, Kahleova H, Rembert E, et al. Nutrition Interventions in Rheumatoid Arthritis: The Potential Use of Plant-Based Diets. A Review. Front Nutr. 2019;6:141. Published 2019 Sep 10. doi:10.3389/fnut.2019.00141

 

 

תוסף עגבניות לטיפול ביֶתר לחץ דם

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו, שנערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת בן-גוריון, נבדקה ההשפעה של תוסף עגבניות על לחץ הדם, בקרב משתתפים עם יתר לחץ דם, שאינם מטופלים תרופתית. החוקרים מסבירים כי עקה חמצונית הינה גורם משמעותי בפתוגנזה של יתר לחץ דם, כאשר לקרוטנואידים המצויים בעגבניות, ובעיקר ליקופן, פעילות נוגדת חמצון. במחקר נכללו הנתונים של 46 משתתפים עם ערכי לחץ דם סיסטולי של 130-145 מ"מ כספית ודיאסטולי של 80-95 מ"מ כספית. בשלב הראשון של המחקר, כל המשתתפים נטלו פלסבו למשך 4 שבועות על מנת לוודא כי אכן סובלים מיתר לחץ דם. לאחר מכן המשתתפים חולקו אקראית ל-5 זרועות הטיפול: נטילת תוסף עגבניות במינון המכיל 5, 15 או 30 מ"ג ליקופן, 15 מ"ג ליקופן סינטטי, או פלסבו - פעם ביום למשך 8 שבועות. כל שבועיים בוצעה הערכה קלינית ומדידה של לחץ הדם.

נמצא כי קרא עוד.

Wolak T, Sharoni Y, Levy J, Linnewiel-Hermoni K, Stepensky D, Paran E. Effect of Tomato Nutrient Complex on Blood Pressure: A Double Blind, Randomized Dose⁻Response Study. Nutrients. 2019;11(5):950. Published 2019 Apr 26. 

 

 

פורמולת צמחים למניעת מִיגרנות

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה היעילות והבטיחות של פורמולת פטנט סינית למניעת מיגרנה. במחקר נכללו 400 משתתפים בגילאי 18-65 מ-14 מרכזים רפואיים בסין, שאובחנו כסובלים ממיגרנות. המחקר נערך בשלושה שלבים (סה"כ 12 שבועות). בארבעת השבועות הראשונים כל המשתתפים קיבלו פלסבו והדרכה והחוקרים העריכו את רמת הבסיס של המיגרנות. בארבעת השבועות הבאים המשתתפים חולקו אקראית לקבלת הפורמולה Toutongning במינון 1,200 מ"ג 3 פעמים ביום, או פלסבו. הפורמולה ניתנה בכמוסות, כאשר כל כמוסה מכילה גסטרודיה (Gastrodia) במינון 0.27 ג', סמילקיס (Smilacis Glabrae) במינון 0.36 ג', פוליגונום (polygoni multiflora) במינון 0.27 ג', אנג'ליקה סינית (Angelica sinensis) במינון 0.18 ג', ספושניקוביה (Saposhnikovia divaricata) במינון 0.18 ג' ו-0.03 ג' מיצוי עקרבים. בסיום תקופת ההתערבות נערך מעקב במשך ארבעה שבועות נוספים. יעילות הטיפול הוגדרה כירידה של 50% לפחות בתדירות כאבי הראש בתקופת ההתערבות, בהשוואה לרמת הבסיס. 

להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.

Yu S, Ran Y, Wan Q, et al. Efficacy and Safety of Toutongning Capsule in Patients with Migraine: A Multicenter, Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. J Altern Complement Med. 2019;25(12):1215–1224. 

 

 

פילאטיס לשיפור היציבה

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה התרומה של תרגול פילאטיס (מזרון או מכשירים) לשיפור היציבה. במסגרת הסקירה בחנו החוקרים את ההשפעה של פילאטיס על היציבה בקרב קשישים, תוך התייחסות למשך התרגול ולמספר התרגולים השבועיים. בסקירה נכללו שישה מחקרים, בהם 261 משתתפים בגילאי 59-79, כאשר במחקר אחד הוערכה ההשפעה האקוטית (20 דקות) ובשאר המחקרים משך התרגול היה 120-180 דקות/שבוע למשך 5-12 שבועות. 

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד.

Casonatto J, Yamacita CM. Pilates exercise and postural balance in older adults: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Complement Ther Med. 2020;48:102232. 

 

 

ההשפעה של צריכת שמן דגים בשילוב אימוני התנגדות בקרב קשישים 

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של צריכת שמן דגים בשילוב אימוני התנגדות על חוזק שריר היד, התפקוד הגופני ולחץ הדם בקרב קשישים. במחקר נכללו 28 משתתפים בריאים בני 66 בממוצע, אשר חולקו אקראית לשלוש קבוצות המחקר למשך 12 שבועות: 

  1. קבוצת ביקורת (פלסבו - כמוסות שמן חריע)
  2. ביצוע אימוני התנגדות פעמיים בשבוע + פלסבו
  3. ביצוע אימוני התנגדות + כמוסות שמן דגים במינון יומי של 2.1 גרם EPA ו-0.72 גרם DHA

להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.

Lee SR, Jo E, Khamoui AV. Chronic Fish Oil Consumption with Resistance Training Improves Grip Strength, Physical Function, and Blood Pressure in Community-Dwelling Older Adults. Sports (Basel). 2019;7(7):167. Published 2019 Jul 9.

 

 

כיצד חוסר שינה פוגע במטבוליזם של שומנים?

במחקר קליני הוערכה ההשפעה של חוסר שינה על רמת השומנים בדם (ליפמיה) לאחר ארוחה עתירת שומן. החוקרים מסבירים כי חוסר שינה כרוני קשור בסיכון מוגבר לתחלואה קרדיווסקולרית, כאשר מחקרי מעבדה מראים כי הגבלת השינה מובילה לפגיעה ברגישות לאינסולין ולפינוי הגלוקוז. 

במחקר נכללו 15 גברים בריאים. בשבוע שקדם למחקר, המשתתפים התבקשו לשמור על שגרת שינה של 10 שעות בין 22:00 ל-08:00. בתקופת המחקר, אשר נערך בתנאי מעבדה מבוקרים, המשתתפים שמרו על שגרת שינה של 10 שעות בשלושת הימים הראשונים, בחמשת הימים הבאים השינה הוגבלה לחמש שעות בין 00:30-05:30, ובשני הלילות האחרונים המשתתפים חזרו לשגרת שינה של עשר שעות. במהלך המחקר המשתתפים קיבלו דיאטה מאוזנת המותאמת להוצאה הקלורית האישית. בכל אחד משלבי המחקר - בימים השלישי, השמיני והעשירי למחקר - המשתתפים קיבלו ארוחת ערב סטנדרטית עתירת שומן (1,041 קלוריות, 48.9 ג' שומן, 110.5 ג' פחמימות, 46.6 ג' חלבונים), כאשר הפעילות המטבולית נמדדה בחמש השעות לאחר כל ארוחה. 

נמצא כי קרא עוד.

Ness KM, Strayer SM, Nahmod NG, et al. Four nights of sleep restriction suppress the postprandial lipemic response and decrease satiety. J Lipid Res. 2019;60(11):1935–1945.

 

 

תזונה נוגדת דלקת קשורה בסיכון מופחת לדִיכאון

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים תצפיתיים הוערך הקשר בין דיאטה נוגדת דלקת לבין הסיכון לדיכאון. בסקירה נכללו 11 מחקרים, בהם 101,950 משתתפים בגילאי 16-72, מהם ארבעה מחקרי חתך ושבעה מחקרי אורך.

ברוב המחקרים הפוטנציאל הדלקתי של התזונה הוערך על פי המדד (DII (Dietary Inflammatory Index. 

כאשר בשניים מהמחקרים הפוטנציאל הדלקתי הוערך על בסיס רמת הציטוקינים הדלקתיים בדם. בשניים מהמחקרים דיכאון נקבע על פי דיווח עצמי או אבחנה רפואית וביתר המחקרים נמדדה רמת תסמיני דיכאון.

להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.

Tolkien K, Bradburn S, Murgatroyd C. An anti-inflammatory diet as a potential intervention for depressive disorders: A systematic review and meta-analysis. Clin Nutr. 2019;38(5):2045–2052. 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30502975/

 

 

תזונה צמחונית קשורה בסיכון מופחת למחלת לב כלִילית

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרי עוקבה פרוספקטיביים נבדקו הקשרים בין תזונה צמחונית לבין הסיכון לאירוע קרדיווסקולרי או לתמותה. בסקירה נכללו שבעה מחקרים, בהם קרוב ל-200,000 משתתפים ו-8,430 מקרים של אירועים קרדיווסקולריים. במחקרים נכללו משתתפים בגילאי הביניים, השייכים לקבוצות המאופיינות במודעות לתזונה בריאה, כאשר שיעור הצמחוניים בקרב המשתתפים היה 28-62%; משך המעקב נע בין 5.5 ל-21 שנים בממוצע. 

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד

Glenn AJ, Viguiliouk E, Seider M, et al. Relation of Vegetarian Dietary Patterns With Major Cardiovascular Outcomes: A Systematic Review and Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies. Front Nutr. 2019;6:80. Published 2019 Jun 13. 

 

 

תוסף פרוֹביוטיקה לטיפול במבוגרים עם התִסמונת המטבולית

במחקר אקראי מוצלב נבדקה ההשפעה של תוסף פרוביוטיקה, בקרב מבוגרים עם התסמונת המטבולית. במחקר נכללו 53 משתתפים עם אבחנה חדשה של התסמונת המטבולית. כל המשתתפים נטלו תוסף פרוביוטיקה או פלסבו - כל אחד למשך 12 שבועות, עם 6 שבועות הפרדה ביניהם. תוסף הפרוביוטיקה הכיל 5 מיליארד חיידקים מהזן Lactobacillus reuteri. בתחילת ובסיום כל תקופת התערבות נאספו מדדים אנתרופומטריים, ביוכימיים ודלקתיים ונבדק הרכב חיידקי המעי. 

בעקבות נטילת הפרוביוטיקה נמצא קרא עוד.

Tenorio-Jiménez C, Martínez-Ramírez MJ, Del Castillo-Codes I, et al. Lactobacillus reuteri V3401 Reduces Inflammatory Biomarkers and Modifies the Gastrointestinal Microbiome in Adults with Metabolic Syndrome: The PROSIR Study. Nutrients. 2019;11(8):1761. Published 2019 Jul 31. 

 

 

לא נמצאה השפעה חיסונית משמעותית לתוספי פרוֹביוטיקה בקרב מבוגרים בריאים

בסקירה שיטתית של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של תוספי פרוביוטיקה על מדדים חיסוניים ודלקתיים בדם, בקרב מבוגרים בריאים. בסקירה נכללו 18 מחקרים, בהם 819 משתתפים בריאים בגילאי 18-65. במחקרים השונים נעשה שימוש בתוספי פרוביוטיקה, המכילים מגוון זני חיידקים במינון כולל שנע בין 100 מיליון ל-100 מיליארד חיידקים, ומשך ההתערבות נע בין שלושה שבועות לחמישה חודשים. מניתוח התוצאות עולה כי קרא עוד.

Mohr AE, Basile AJ, Crawford MS, Sweazea KL, Carpenter KC. Probiotic Supplementation Has a Limited Effect on Circulating Immune and Inflammatory Markers in Healthy Adults: A Systematic Review of Randomized Controlled Trials. J Acad Nutr Diet. 2019;S2212-2672(19)31122-0. 

 

 

היתרונות הבריאותיים של תה

בסקירה בוחנים החוקרים מהם היתרונות הבריאותיים של מגוון סוגים של תה צמחי. לשם כך, נכללו 21 מחקרים: מהם 16 מחקרים קליניים בהם הוערכה ההשפעה האקוטית או הממושכת של שתיית תה, וחמישה מחקרים תצפיתיים (מחקרי עוקבה ומקרה-בקרה). 

במחקרים הקליניים נבדקו ההשפעות על מגוון מצבים - כולל בריאות האישה, סוכרת, מחלות לב והרזייה - ונעשה שימוש במגוון צמחים (לבנדר, קמומיל, חילבה, סרפד, נענע, היביסקוס, מאטה, אכינצאה, וכן תערובות שונות של צמחים). 

במחקרים התצפיתיים נבדק הקשר בין צריכת תה לבין הסיכון לסרטן, למדדי בריאות הכבד וכן לסיכון הקשור בחשיפה לזיהומים סביבתיים שמקורם בצמחים. 

במסגרת הסקירה החוקרים דנים בממצאים העולים מהמחקרים השונים ומראים כי קרא עוד.

Poswal FS, Russell G, Mackonochie M, MacLennan E, Adukwu EC, Rolfe V. Herbal Teas and their Health Benefits: A Scoping Review. Plant Foods Hum Nutr. 2019;74(3):266–276. 

 

 

שיפור משמעותי במצב הרפואי בעקבות מעבר לתזונה מלאה המבוססת על הצומח

בתיאור מקרה מוצג כיצד מעבר לדפוס של תזונה מלאה המבוססת על הצומח (whole food plant-based), הובילה לשיפור ולנסיגה במטופלת שסבלה מיתר לחץ דם ריאתי, רטינופתיה וסוכרת סוג 2. הנסיגה התרחשה לאחר 15 חודשים של טיפול תזונתי ונשמרה לתקופה של למעלה מ-6 שנים. 

במאמר מתוארת אישה לבנה בת 51 אושפזה בפברואר 2007 במרכז רפואי בקנדה עם תסמינים של סוכרת סוג 2, בצקת משמעותית ברגליים, קוצר נשימה, התעלפויות חוזרות וכאב נוירופתי בשתי כפות הרגליים. מיד לאחר האשפוז המטופלת קיבלה טיפול תרופתי לסוכרת. לאחר מכן, המטופלת אובחנה עם קרא עוד.

McGoey-Smith K, Esselstyn C, McGoey-Smith A. Reversal of Pulmonary Hypertension, Diabetes, and Retinopathy after Adoption of a Whole Food Plant-Based Diet. Ijdrp 18Sep.2019.

 

 

וכעת, עוד כותרות...

 

 

הפוטנציאל של קוֹרדיספס לטיפול בהפרעות מטבוליות

בסקירה מוצגים הממצאים בהתייחס ליעילות ולמנגנוני הפעולה של פטריית קורדיספס (Cordyceps) ורכיביה הפעילים לטיפול בהפרעות מטבוליות, בדגש על פעילות נוגדת דלקת, מווסתת חיסונית, היפוגליקמית והשפעה מגינה על הכליות ועל המערכת הקרדיווסקולרית. 

Cao C, Yang S, Zhou Z. The potential application of Cordyceps in metabolic-related disorders. Phytother Res. 2019;10.1002/ptr.6536. 

 

 

רכיבים צמחיים לטיפול בסרְטן הכבד

בסקירה מוצגות העדויות בהתייחס להשְפעתם של רכיבים צמחיים כנגד סרטן הכבד, הכוללת נטרול רדיקלים חופשיים, עיכוב התפתחות התאים ועידוד אפופטוזיס. הרכיבים הצמחיים העיקריים שנמצאו יעילים הינם כורכומין, רזברטרול, קוורצטין, סיליבינין, N-trans-feruloyl octopamine, לייקופן, אמודין, קפאין, אורוליתין A, Phloretin. 

Rawat D, Shrivastava S, Naik RA, Chhonker SK, Mehrotra A, Koiri RK. An Overview of Natural Plant Products in the Treatment of Hepatocellular Carcinoma. Anticancer Agents Med Chem. 2018;18(13):1838–1859. 

 

 

תוסף פקטין לא נמצא יעיל לשיפור תפקוד מחסום המעי

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו, בו נכללו 52 צעירים בריאים בגילאי 18-40 ו-48 קשישים בריאים בגילאי 65-75, לא נמצאה השפעה לתוסף פקטין במינון 15 ג'/יום למשך 4 שבועות על תפקוד מחסום המעי בהשוואה לפלסבו, הן בקרב צעירים והן בקרב קשישים. חדירות המעי נבדקה לפני ואחרי ההתערבות, באמצעות multisugar test ויכולת הגנה של דגימות מוקוזיאליות. ביופסיות סיגמואידאליות נאספו לצורך בדיקת Ussing chamber, מכשיר שבודק איכויות של ממברנה אפיתליאלית ויכול לזהות חדירות מעי. כמו כן, נבדק התעתוק הגנטי של הגנים הקשורים למחסום.

Wilms E, Jonkers DMAE, Savelkoul HFJ, et al. The Impact of Pectin Supplementation on Intestinal Barrier Function in Healthy Young Adults and Healthy Elderly. Nutrients. 2019;11(7):1554. Published 2019 Jul 9.

 

 

ההרכב התזונתי של דגים

במחקר מעבדה מנתחים החוקרים את ההרכב התזונתי ותכולת המינרלים בדגי ים או בריכה, טריים או מעושנים. הם מראים כי תהליך העישון מוביל לעלייה בריכוז של רכיבים תזונתיים מסוימים ולירידה בתכולת השומן והמינרלים. רמת המינרלים הגבוהה ביותר נמצאה בדגים לבנים, טרוטה, הליבוט, מקרל והרינג. 

Kiczorowska B, Samolińska W, Grela ER, Bik-Małodzińska M. Nutrient and Mineral Profile of Chosen Fresh and Smoked Fish. Nutrients. 2019;11(7):1448. Published 2019 Jun 26. 

 

 

אגוזי מלך להגנה מפני קולִיטיס

במחקר, שנערך בקרב עכברים, נמצא כי תוספת אגוזי מלך לתזונה עשויה לתרום להגנה במצבים של קוליטיס ולצמצום הנזק למעי. 

Nakanishi M, Matz A, Klemashevich C, Rosenberg DW. Dietary Walnut Supplementation Alters Mucosal Metabolite Profiles During DSS-Induced Colonic Ulceration. Nutrients. 2019;11(5):1118. Published 2019 May 20. doi:10.3390/nu11051118

 

 

תה היביסקוס לטיפול ביֶתר לחץ דם

במחקר פיילוט קליני (לא אקראי), בו נכללו 38 מטופלים עם יתר לחץ דם, נמצא כי צריכת תה היביסקוס (Hibiscus sabdariffa) במינון הדרגתי של עד 20 גרם ל-1 ליטר נסבלה היטב ועשויה לתרום לטיפול ביתר לחץ דם, עם או בלי טיפול תרופתי.

Al-Anbaki M, Nogueira RC, Cavin AL, et al. Treating Uncontrolled Hypertension with Hibiscus sabdariffa When Standard Treatment Is Insufficient: Pilot Intervention. J Altern Complement Med. 2019;25(12):1200–1205. doi:10.1089/acm.2019.0220

 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם