מה נבדק?
במחקר כפול-סמיות מוצלב נבדקה ההשפעה של פרוקטן וגלוטן, כל אחד בנפרד, בקרב משתתפים עם רגישות לגלוטן שאינה צליאק. החוקרים מסבירים כי רגישות לגלוטן שאינה צליאק מלווה בשיפור בתסמינים במערכת העיכול עם הורדת הגלוטן מהתזונה, אולם מזונות המכילים גלוטן לרוב מכילים גם פרוקטן ולכן לא ידוע מהו הגורם העיקרי לאותם תסמינים. פרוקטנים הינם סוכרים המצויים במגוון מזונות כגון חיטה, שיפון, קטניות מסוימות, בצל, סלק, כרוב, אפרסק ועוד.
המחקר
במחקר נכללו 59 משתתפים, הצורכים דיאטה נטולת גלוטן, אשר צרכו בסדר אקראי חטיפי גרנולה המכילים גלוטן, פרוקטן או פלסבו - כל אחד למשך שבעה ימים עם הפסקה של לפחות 7 ימים ביניהם (עד להיעלמות התסמינים).
תוצאות המחקר
נמצא כי היה הבדל מובהק ברמת התסמינים, שנמדדה באמצעות המדד GSRS-IBS י(Gastrointestinal Symptom Rating Scale Irritable Bowel Syndrome), עם ציון ממוצע של 33.1, 38.6 ו-34.3 עבור צריכה של גלוטן, פרוקטן ופלסבו, בהתאמה. מגמה דומה נמצאה בהתייחס לתחושת נפיחות.
החוקרים מראים כי לאחר צריכת פרוקטן ציון התסמינים הכללי ותחושת הנפיחות היו גבוהים יותר באופן מובהק בהשוואה לצריכת גלוטן, כאשר לא נמצא הבדל מובהק ברמת התסמינים לאחר צריכת גלוטן לעומת פלסבו. החוקרים מסכמים כי ממצאים אלה מצביעים על כך שפרוקטן, יותר מגלוטן, גרם להופעת התסמינים במערכת העיכול.
לרשימת מזונות עתירי פרוקטנים ראו כאן.
מקור
Skodje GI, et al. Fructan, Rather Than Gluten, Induces Symptoms in Patients With Self-Reported Non-CeliacGluten Sensitivity. Gastroenterology. 2018 Feb;154(3):529-539.e2.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29102613