עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

צמחי מרפא לאפילפסיה

עודכן בתאריך 22/01/2017

 

מה נבדק?

גיליון מיוחד של כתב העת Epilepsy & Behavior עוסק ברכיבים צמחיים לטיפול באפילפסיה. נציג מספר סקירות מתוכו. 

 

סקירה 1 - 

מסקירה אחת, המציגה את הבסיס הפרמקולוגי של צמחי מרפא לטיפול באפילפסיה, עולה כי ישנו מספר גדול של צמחי מרפא ורכיבים פעילים בעלי פעילות נוגדת פרכוסים. ממצאים ממחקרים פרה-קליניים מצביעים על כך שניתן לייחס השפעה זאת לרכיבים פלבונואידים, קומרינים, פנילפרופנואידים וטרפנואידים בצמחי המרפא. כמו כן, צמחי מרפא המאופיינים בפעילות אנטי-דלקתית, בהשפעה מגינה על תאי העצב ובחיזוק הפעילות הקוגניטיבית עשויים להיות בעלי פוטנציאל לטיפול באפילפסיה.

 

סקירה 2 - 

בסקירה אחרת מוצגת מחלת האפילפסיה והטיפול בה בצמחי מרפא בהתאם לתפיסה האיורוודית. במסגרת הסקירה מוצגים כ-60 צמחי מרפא, אשר נמצאו בעלי השפעה אנטי-אפילפטית, בעיקר במחקרים בחיות מעבדה וכן במחקרים קליניים ספורים, ביניהם: אקורוס קלמוס (Acorus calamus), פשטה שרועה (Bacopa monnieri), ספלילה (Centella (Hydrocotyle) asiatica), כורכום (Curcuma longa), ויתניה משכרת (Withania somnifera) ושוש קירח (Glycyrrhiza glabra). בהמשך, מפורטים כמה מחקרים בהם נבדק השימוש במספר פורמולות שונות. רק מחקרים קליניים בודדים בחנו את השימוש בצמחי מרפא לטיפול באפילפסיה.

 

סקירה 3 - 

בסקר שנערך בקרב מטפלים מסורתיים באזור ההימלאיה זוהו 24 צמחים שנכללו ב-26 פורמולות לטיפול באפילפסיה, ביניהם פשטה שרועה (Bacopa monnieri), שום (Allium sativum) ואספרגוס הודי (Asparagus racemosus). עוד עולה כי מספר צמחים ברפואה האיורוודית מוכרים גם ברפואה האיראנית המסורתית לטיפול באפילפסיה, ביניהם קצח הגינה (Nigella sativa) ופלפל ארוך (Piper longum). הרכיב הפעיל פיפרין נמצא יעיל להגברת הזמינות הביולוגית של התרופות האנטי-אפילפטיות phenytoin ו- carbamazepine ובכך מאפשר להוריד את מינון התרופה וכתוצאה מכך להפחית את תופעות הלוואי. יחד עם זאת, ישנם דיווחים מסוימים כי ישנם צמחים, כדוגמת שאנקפושפי (Convolvulus pluricaulis), צמח בולט ברפואה האיורוודית, אשר הפחיתו את ריכוזי התרופה phenytoin וגרמו להחמרת הפרכוסים. 

 

סקירה 4 - 

בסקירה נוספת מוזכרים מספר צמחי מרפא המשמשים ברפואה הסינית המסורתית לטיפול באפילפסיה: קערורית סינית (Scutellaria baicalensis), צלע השור (Bupleurum spp), קופטיס (Coptis chinensis), פלפל שחור (Piper nigrum), ספלילה (Centella asiatica), גינקו דו אונתי (Ginkgo biloba), מרווה סינית (Salvia miltiorrhiza), זנגביל (Zingiber officinale), בבונג דו אונתי (Matricaria (Chamomilla) recutita), שוש קירח (Glycyrrhiza glabra), כורכום (Curcuma longa), אדמונית (, Paeonia lactiflora), תמר סיני (Ziziphus jujube) וג'ינסנג קוריאני (Panax ginseng). 
במסגרת הסקירה מסכמים החוקרים את העדויות לגבי מנגנוני ההשפעה האנטי-אפילפטיים של צמחים אלה, אשר נבדקו לרוב במחקרים פרה-קליניים, אך גם במספר מצומצם של מחקרים קלינים, אשר יפורטו להלן. 

במחקר קליני קטן בו נכללו 20 חולי אפילפסיה, העמידים לטיפול תרופתי, נמצא כי נטילת צלע השור (Bupleurum spp) תרמה להפחתת הפרכוסים באמצעות השפעה נוגדת חמצון ושיפור תהליכי חמצון השומנים.

החוקרים מדגישים כי ברפואה הסינית ישנה חשיבות להשפעה המשולבת של צמחי המרפא ולכן השימוש הקליני נעשה לרוב בצורת פורמולות מורכבות המכילות מספר צמחים גדול.
בשני מחקרים קליניים עדכניים נמצא כי טיפול תומך באמצעות הפורמולות הסיניות Chaihu longu muli tang, המכילה 13 צמחים, ו-Dianxianning, המכילה 7 צמחים, תרם להפחתת תדירות הפרכוסים במטופלים עם עמידות לטיפול התרופתי. 
האיכות המתודולוגית של המחקרים הקליניים נמוכה ונדרשים מחקרים נוספים על מנת לעודד ולחזק את השימוש בצמחי מרפא לטיפול באפילפסיה. 
מסקירה שנכתבה על ידי חוקרת ישראלית מובילה בתחום האפילפסיה עולה כי מתוכננים מספר מחקרים קליניים להערכת היעילות של קנאבינואידים לטיפול באפילפסיה. החוקרת מדגישה כי חשוב לזהות מספר רכיבים צמחיים בעלי הפוטנציאל הגבוה ביותר על מנת להמשיך ולפתח טיפולים תרופתיים חדשניים.

 

מקור

•  A pharmacological basis of herbal medicines for epilepsy.
Sucher NJ, Carles MC.
Epilepsy Behav. 2015 Nov;52(Pt B):308-18. doi: 10.1016/j.yebeh.2015.05.012. Epub 2015 Jun 12.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26074183
•  Ayurveda and botanical drugs for epilepsy: Current evidence and future prospects. 
Sriranjini SJ, Sandhya K, Mamta VS.
Epilepsy Behav. 2015 Nov;52(Pt B):290-6. doi: 10.1016/j.yebeh.2015.05.039. Epub 2015 Jul 2.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26141933
•  Review of the use of botanicals for epilepsy in complementary medical systems--Traditional Chinese Medicine.
Xiao F, Yan B, Chen L, Zhou D.
Epilepsy Behav. 2015 Nov;52(Pt B):281-9. doi: 10.1016/j.yebeh.2015.04.050. Epub 2015 Jun https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26052078
•  Issues and promise in clinical studies of botanicals with anticonvulsant potential.
Ekstein D.
Epilepsy Behav. 2015 Nov;52(Pt B):329-32. doi: 10.1016/j.yebeh.2015.07.042. Epub 2015 Sep 2.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26341963




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם